Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE SANT LLUIS

Núm. 149043
Aprovació definitiva Ordenança municipal reguladora dels horaris dels establiments turístics de restauració i entreteniment, espectacles públics i activitats recreatives

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Ple de l'Ajuntament  de Sant Lluís en sessió ordinària celebrada el dia 28 d'abril de 2021 va aprovar, entre d'altres, els següents acords:

“Primer. Estimar les al·legacions núm. 1, 3, 5 i 11, i parcialment les al·legacions núm. 2, 4 i 7 de l'escrit d'al·legacions presentats per Bar Restaurante El Pirata s'Algar, Asociación Menorquina de Cafeterias, Bares y Restaurantes, Bar Restaurante Reina Isabel i Ángela Rapani Rapani (La Oveja Negra), així com parcialment les presentades per J.M.C. i C.B.Q.C (Bar Restaurante Casa Fermín), i en conseqüència:

a) Modificar el títol de l'Ordenança, que queda redactat de la següent manera:

“Ordenança municipal reguladora dels horaris dels establiments turístics de restauració i entreteniment, espectacles públics i activitats recreatives"

b) Clarificar la definició de les activitats tipus 1, 2 i 3, modificar l'hora de tancament dels locals corresponents al tipus 1, 2 i 3, i la regulació de les terrasses o espais a l'aire lliure, prevists a l'apartat 2 de l'article 1. Normes Generals, apartat que queda redactat de la següent manera:

“2. excepte autorització expressa, l'horari de les activitats incloses en els tipus anteriors serà, com a màxim, el que s'indica a continuació, tot això sense perjudici del que preveuen el punt 3 següent i l'article 2 d'aquesta Ordenança:

- Tipus 1: Empreses turístiques de restauració (restaurant, bar-cafeteria, bar de copes i similars):

Hora tancament locals:

 

ZONA RESIDENCIAL

COSTA

POLÍGON 

Divendres, dissabtes i vespres de festius

2:00 hores

3:00 hores

3:00 hores

Vespres de dies laborables

1:00 hores

2:00 hores

2:00 hores

 - Tipus 2 i 3 : Establiments d'oferta d'entreteniment (sales de festa, sales de ball, discoteques, cafés-concert, clubs de platja i similars):

Hora tancament locals:

 

ZONA RESIDENCIAL

COSTA

POLÍGON

Divendres, dissabtes i vespres de festius

4:00 hores

5:00 hores

5:00 hores

Vespres de dies laborables

3:00 hores

4:00 hores

4:00 hores

- Terrasses o espais a l'aire lliure, vinculats a qualsevol tipus d'activitat: Amb caràcter general, les terrasses haurien de ser recollides a les 00:00 hores, i entre el 15 de març i el 31 d'octubre, fins a les 1:00 hores, els divendres, dissabtes i vespres de festius. “

c) Modificar el primer paràgraf de l'apartat 3 de l'article 1. Normes Generals, apartat que queda redactat de la següent manera:

“3.S'haurà d'intentar evitar el renou i l'aglomeració de persones a l'exterior de l'activitat que puguin provocar molèsties a les persones que resideixin al veïnat entre les 00:00 hores i les 8:00. Els titulars de les activitats hauran de col·laborar en tot moment amb la Policia Local.”

d) Modificar els apartats 5 i 6 de l'article 1. Normes Generals, apartats que queden redactats de la següent manera:

“5. Els establiments del Tipus 1 de la present Ordenança podran obrir al públic a partir de es 6.00 hores, sense que hi pugui haver cap tipus d'ambientació musical fins a les 9.00 hores, i sempre que entre l'hora de tancament i la d'obertura transcorrin, almenys, cinc hores.

6. Les activitats incloses en els tipus 2 i 3 de la present Ordenança podran obrir al públic a partir de les 9.00 hores, sempre que entre l'hora de tancament i la d'obertura transcorrin, almenys, cinc hores.”

e) Modificar l'apartat 5. a de l'article 3. Infraccions i sancions, que queda redactat de la següent manera:

“a) Les infraccions lleus, amb multa de 300 fins a 3.000 euros, segons el barem que a continuació s'indica, pel que fa als horaris:

• Incompliment de l'horari de tancament i/o obertura en un excés de temps de fins a 30 minuts, 300 euros.

• Incompliment de l'horari de tancament i/o obertura en un excés de temps entre 31 minuts i 1 hora, 500 euros la primera infracció, incrementant aquesta quantitat en fraccions de 250 euros en incompliments successius, fins al màxim de 3.000 euros.

No obstant, quan no hi hagi reincidència, la multa es pot substituir per una admonició o advertència.”

Segon. Desestimar les al·legacions núm. 6,8, 9 i 10 de l'escrit d'al·legacions presentats per Bar Restaurante El Pirata s'Algar, Asociación Menorquina de Cafeterias, Bares y Restaurantes, Bar Restaurante Reina Isabel i Ángela Rapani Rapani (La Oveja Negra), pels següents motius:

- La separació horària prevista a l'apartat cinquè de l'article 1. Normes Generals es considera adequada i s'ha previst d'acord amb l'establert en els municipis pròxims; el que es pretén és evitar l'exercici d'activitats no contemplades en el títol habilitant dels establiments de restauració.

- No procedeix modificar la previsió del darrer paràgraf de l'apartat 3 de l'article 1.Normes generals, atès que segons l'Ordenança de renous a partir de les 23 hores es passa a horari nocturn, que redueix molt el renou dels habitatges; la reducció dels nivells permesos no és compatible amb l'amenització musical a l'exterior.

- No procedeix la introducció d'un altre procediment administratiu en els supòsits especials prevists a l'art. 2. Supòsits especials, atès que el procediment previst a l'ordenança és el que contempla la Llei 7/2013, de 26 de novembre, de règim jurídic d'instal·lació, accés i exercici d'activitats a les Illes Balears.

- No procedeix la modificació de l'apartat cinquè de l'article 3.Infraccions i sancions per reduir l'import de les sancions atès que el contemplat a l'ordenança és el previst a la Llei 7/2013, de 26 de novembre, de règim jurídic d'instal·lació, accés i exercici d'activitats a les Illes Balears, en la seva redacció donada per la Llei 6/2019, de 8 de febrer.

Tercer. Desestimar l'al·legació presentada pel portaveu municipal de el PI (Proposta per les Illes) atès que no es considera adient deixar sense efecte l'ordenança, d'acord amb la següent motivació:

- L'ordenança s'ha elaborat atès que l'art. 25.2 de la Llei 7/2013, de 26 de novembre, de règim jurídic d'instal·lació, accés i exercici d'activitats a les Illes Balears només es defineix l'horari de les activitats musicals, sense regular els horaris de les activitats no musicals i no diferenciant entre establiments de restauració i activitats d'entreteniment, que han de ser objecte de regulació per part dels Ajuntaments.

- Amb la regulació dels horaris d'aquells establiments que puguin produir molèsties s'intenta assegurar la tranquil·litat i convivència entre el veïnat del municipi; la seva ordenació i control ha de servir per evitar incomoditats que es puguin produir per sorolls, i alhora per millorar els aspectes relacionats amb la seguretat ciutadana, l'ordre públic… especialment a les zones residencials, costaneres i els seus nuclis urbans, en els quals es produeixen problemes de convivència entre el veïnat i l'explotació dels establiments.

- És objectiu de l'ordenança protegir drets constitucionals, com la qualitat de vida, el dret a la salut i a un medi ambient adequat per a les persones, i al mateix temps facilitar gaudir d'un oci que sigui respectuós amb la convivència ciutadana.

Quart. Aprovar amb caràcter definitiu, resoltes les al·legacions presentades, l'Ordenança municipal reguladora dels horaris dels establiments turístics de restauració i entreteniment, espectacles públics i activitats recreatives una vegada incorporat al text aprovat inicialment les modificacions introduïdes en els termes abans transcrits.

Cinquè. Publicar l'acord definitiu i el text íntegre de l'ordenança en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, en el tauler d'anuncis de l'Ajuntament i a la pàgina web d'aquest Ajuntament.

Sisè. Notificar aquest acord a totes aquelles persones o entitats que han presentat al·legacions durant el període d'exposició pública.”

A continuació, es transcriu íntegrament l'ordenança indicada:

 

ORDENANÇA MUNICIPAL REGULADORA DELS HORARIS DELS ESTABLIMENTS TURÍSTICS DE RESTAURACIÓ I ENTRETENIMENT,  ESPECTACLES PÚBLICS I ACTIVITATS RECREATIVES.

Preàmbul

L'article 25 de la Llei 7/2013, de 26 de novembre, d'instal·lació, accés i exercici d'activitats en les Illes Balears indica que les administracions públiques, en l'àmbit de les seves competències, hauran d'adequar la seva funció de regulació dels horaris i d'autorització i control d'activitats a les disposicions de la present llei. Especialment, les administracions competents vetllaran per evitar les molèsties i els problemes d'ordre públic que el funcionament de les activitats puguin produir en l'exterior derivats de sorolls i vibracions i de concentracions humanes o de vehicles que puguin afectar a la seguretat o a la salut pública.

Amb la regulació dels horaris d'aquells establiments que puguin produir molèsties s'intenta assegurar la tranquil·litat i convivència entre el veïnat del municipi. La seva ordenació i el control han de servir per evitar incomoditats que es puguin produir per sorolls, i alhora per millorar els aspectes relacionats amb la seguretat ciutadana, l'ordre públic, etc., especialment a les zones residencials, costaneres i els seus nuclis urbans, en els quals es produeixen problemes de convivència entre el veïnat i l'explotació dels establiments.

És objectiu d'aquesta ordenança protegir drets constitucionals, com la qualitat de vida, el dret a la salut i a un medi ambient adequat per a les persones, i al mateix temps facilitar gaudir d'un oci que sigui respectuós amb la convivència ciutadana.

Article 1. Normes generals

1. D'acord amb el que preveu la normativa vigent i als efectes de la present Ordenança, les activitats es classifiquen de la següent forma:

a) Tipus 1: Activitats permanents amb un nivell d'emissió a l'interior del local inferior o igual a 72dB(A). S'inclouen dins aquest grup les activitats amb equips de reproducció sonora, o amb música en directe, únicament amb instruments de corda sense amplificació, o qualsevol altre instrument, sempre que l'emissió sonora d'aquest no sobrepassi els 70dB.

b) Tipus 2: Activitats permanents amb un nivell d'emissió a l'interior del local superior a 72 i inferior a 90dB(A) en període diürn o vespertí i superior a 72dB(A) i inferior a 80dB(A) en el període de nit.

c) Tipus 3: Activitats permanents amb un nivell d'emissió a l'interior del local igual o superior a 90dB(A) en període diürn o vespertí i igual o superior a 80dB(A) en el període de nit. S'inclouen en aquest grup els espectacles públics i activitats recreatives amb actuacions musicals en directe que no compleixen les limitacions del tipus 1.

Quan es tracti de zones o àrees d'ús residencial o que requereixen una protecció especial contra la contaminació acústica, els valors indicats s'han de reduir en 5dB.

2. Excepte autorització expressa, l'horari de les activitats incloses en els tipus anteriors serà, com a màxim, el que s'indica a continuació, tot això sense perjudici del que preveuen el punt 3 següent i l'article 2 d'aquesta Ordenança:

- Tipus 1: Empreses turístiques de restauració (restaurant, bar-cafeteria, bar de copes i similars):

Hora tancament locals:

 

ZONA RESIDENCIAL

COSTA

POLÍGON

Divendres, dissabtes i vespres de festius

2:00 hores

3:00 hores

3:00 hores

Vespres de dies laborables

1:00 hores

2:00 hores

2:00 hores

 - Tipus 2 i 3 : Establiments d'oferta d'entreteniment (sales de festa, sales de ball, discoteques, cafés-concert, clubs de platja i similars):

Hora tancament locals:

 

ZONA RESIDENCIAL

COSTA

POLÍGON

Divendres, dissabtes i vespres de festius

4:00 hores

5:00 hores

5:00 hores

Vespres de dies laborables

3:00 hores

4:00 hores

4:00 hores

 - Terrasses o espais a l'aire lliure, vinculats a qualsevol tipus d'activitat: Amb caràcter general, les terrasses hauran de ser recollides a les 00:00 hores i entre el 15 de març i el 31 d'octubre, fins a les 1:00 hores, els divendres, dissabtes i vespres de festius.

3. S'haurà d'intentar evitar el renou i l'aglomeració de persones a l'exterior de l'activitat que puguin provocar molèsties a les persones que resideixin al veïnat entre les 00:00 hores i les 8:00. Els titulars de les activitats hauran de col·laborar amb tot moment amb la Policia Local.

A més, amb la finalitat de garantir el dret al descans de les persones que resideixin al veïnat, tots els establiments de qualsevol tipus estan obligats a cessar tota activitat musical que transcendeixi a l'exterior amb un nivell d'emissió de més de 45 dB(A), a partir de les 23:00 hores.

4. A partir de l'hora de tancament, les persones titulars o promotores de les activitats han de complir les obligacions següents:

a) Deixar de servir begudes i altres serveis.

b) Aturar la música.

c) Impedir l'entrada de persones usuàries.

d) Deixar d'executar qualsevol espectacle, joc o similar.

e) Encendre la il·luminació.

Quan es tracti d'una zona de l'activitat amb horari diferent a la resta de l'activitat, a més de les obligacions anteriors i una vegada la zona aquest buida de públic, les persones titulars o promotores han de complir les obligacions següents:

a)  Procedir al tancament efectiu o a la limitació física de la zona.

b) Garantir l'absència d'enllumenat a la zona, excepte el necessari per a la senyalització i l'evacuació.

5. Els establiments del Tipus 1 de la present Ordenança podran obrir al públic a partir de es 6:00 hores, sense que hi pugui haver cap tipus d'ambientació musical fins a les 9:00 hores, i sempre que entre l'hora de tancament i la d'obertura transcorrin, almenys, cinc hores.

6. Les activitats incloses en els tipus 2 i 3 de la present Ordenança podran obrir al públic a partir de les 9:00 hores, sempre que entre l'hora de tancament i la d'obertura transcorrin, almenys, cinc hores.

7. L'horari de l'activitat estarà senyalitzat a l'accés i a la taquilla.

8. Els locals públics on s'exerceixin activitats no compreses en els grups anteriorment enumerats es regiran per la seva normativa específica o per les condicions fixades en la seva autorització, sense perjudici que, a falta d'aquestes, es podrà recórrer a l'aplicació de l'analogia per determinar l'horari adequat.

Article 2. Supòsits especials

1. Reducció d'horaris:

L'Ajuntament podrà reduir l'horari general de locals, recintes, instal·lacions i altres establiments oberts al públic, regulat a la present Ordenança, quan existeixi concentració de locals o instal·lacions d'aquest tipus a zona que estiguin qualificades i delimitades com a residencials o mediambientals protegides, de manera que l'activitat que s'hi desenvolupi impedeixi el dret al descans del veïnat.

Amb la finalitat d'aprovar aquesta reducció d'horaris, es tramitarà expedient, d'ofici o a sol·licitud de persones interessades, en el qual hauran de figurar els informes tècnics necessaris i la corresponent informació que aporti el veïnat. Per altra banda, abans de la resolució definitiva es donarà tràmit d'audiència a les persones titulars dels locals o establiments afectats, a fi que puguin formular les al·legacions pertinents dins el termini de quinze dies.

2. Ampliació d'horaris:

Els horaris es podran ampliar en supòsits especials, com ara la inexistència de persones que resideixin al veïnat o en ocasions especials, com les festes patronals o altres esdeveniments d'especial rellevància, o quan així es resolgui després de la tramitació del corresponent expedient administratiu durant la instrucció del qual s'atendran els informes tècnics necessaris i la corresponent informació sol·licitada entre el veïnat afectat.

Article 3. Infraccions i sancions

En matèria d'infraccions i sancions s'estarà al previst en el títol IX, articles 93 a 108, tots dos inclosos, de la Llei 7/2013, de règim jurídic d'instal·lació, accés i exercici d'activitats a les Illes Balears.

1. Es consideren infraccions administratives les accions o omissions que contravenguin les disposicions de la present Ordenança. Les infraccions es classifiquen en faltes lleus, greus o molt greus, d'acord amb el que preveuen els articles 102 a 104 de la Llei 7/2013.

2. Constitueix infracció lleu qualsevol vulneració de les normes de la present Ordenança no qualificada com a falta greu o molt greu i, en qualsevol cas, l'incompliment dels horaris de tancament o obertura en una hora o menys.

3. Constitueixen infracció greu les següents:

- L'incompliment dels horaris de tancament o obertura en més d'una hora.

- L'omissió de dades, l'ocultació d'informes o l'obstrucció de l'activitat inspectora de l'Administració que tengui caràcter essencial i que pugui induir a confusió o reduir la transcendència dels riscos per a les persones o l'impacte ambiental.

- Falta de servei d'admissió i control d'ambient intern, i de servei de vigilància, quan sigui preceptiu.

4. Constitueixen infracció molt greu les següents:

- Negar l'accés al local o al recinte als agents de l'autoritat o al personal d'inspecció. Impedir o obstaculitzar la inspecció. La negativa a col·laborar en la inspecció o en els procediments d'execució forçosa.

- L'incompliment de la mesura cautelar de suspensió, provisional o provisionalísima, imposada.

- El trencament de precintes sense autoritzacions.

- La falsificació de la targeta d'acreditació professional del personal del servei d'admissió i control d'ambient intern.

5. D'acord amb el que preveuen els articles 6.1 i 106 de la Llei 7/2013, les infraccions a la present Ordenança seran sancionades per l'alcalde / alcaldessa o pel tinent/a d'Alcaldia en qui delegui, o per la Junta de Govern Local, també per delegació, de la següent forma:

a) Les infraccions lleus, amb multa de 300 fins a 3.000 euros, segons el barem que a continuació s'indica, pel que fa als horaris:

- Incompliment de l'horari de tancament i/o obertura en un excés de temps de fins a 30 minuts, 300 euros.

- Incompliment de l'horari de tancament i/o obertura en un excés de temps entre 31 minuts i 1 hora, 500 euros la primera infracció, incrementant aquesta quantitat en fraccions de 250 euros en incompliments successius, fins al màxim de 3.000 euros.

No obstant, quant no hi hagi reincidència, la multa es pot substituir per una admonició o advertència.

b) Les infraccions greus, amb multa de 3.001 fins a 30.000 euros; a més es pot imposar la clausura total o parcial de l'activitat de manera temporal fins a un màxim de dos anys o la retirada de l'autorització de la terrassa o que aquesta funcioni en horari nocturn fins a un màxim d'un any, d'acord amb el que preveu l'article 106.1.b) de la Llei 7/2013.

c) Les infraccions molt greus, amb multa de 30.001 fins a 300.000 euros; a més es pot imposar la sanció accessòria de clausura total o parcial de l'activitat o la retirada de l'autorització de la terrassa o que aquesta funcioni en horari nocturn fins a un màxim de tres anys, d'acord amb el que preveu l'article 106.1.c) de la Llei 7/2013.

6. L'aplicació de les sancions establertes en aquesta Ordenança no exclou, en casos de desobediència o de resistència a l'autoritat municipal o al personal encarregat de la vigilància del seu compliment, que es passi el tant de culpa als tribunals de justícia.

7. Amb la finalitat de tramitar els expedients sancionadors, la prescripció d'aquests, la graduació de sancions, les circumstàncies agreujants, atenuants i mixtes i la prescripció d'infraccions i sancions, s'estarà al que disposa el títol IX de la Llei 7/2013, i, pel que fa a les competències, també s'atendrà al que preveuen els decrets de delegació de competències d'Alcaldia.

Disposició final

La present Ordenança entrarà en vigor una vegada publicada íntegrament en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, en els termes exigits pels articles 65.2 i 70.2 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, Reguladora de les Bases de Règim Local.

Contra el present acord es pot interposar recurs contenciós administratiu davant la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, en el termini de dos mesos a comptar des de l'endemà de la publicació del present anunci, de conformitat amb l'art. 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, de la Jurisdicció contenciós administrativa.

 

Sant Lluís, en la data que consta en la signatura electrònica (4 de maig de 2021)

La batlessa 

M. Carolina Marquès Portella