Secció II. Autoritats i personal
Subsecció segona. Oposicions i concursos
CONSELL INSULAR DE MALLORCA
DEPARTAMENT D'HISENDA I FUNCIÓ PÚBLICA
Núm. 141683
Acord del Consell Executiu del Consell Insular de Mallorca de 28 d’abril de 2021, mitjançant el qual es modifica el Pla d’Ordenació de Recursos Humans (PORH) i s’aproven les Bases que han de regir la convocatòria de les proves selectives per al proveïment, mitjançant el sistema de concurs oposició, de 32 places, pel torn lliure, de l’escala d’Administració Especial, subescala de serveis especials, classe de servei d’extinció d’incendis, subgrup C2, especialitat bomber-a conductor-a, de personal funcionari del Servei de Bombers del Consell de Mallorca corresponents a les ofertes d’ocupació pública acumulades dels anys 2017, 2018, 2019 i 2021
El Consell Executiu del Consell Insular de Mallorca, en la sessió de dia 28 d'abril de 2021, ha adoptat l'acord següent:
«Atesa la necessitat de procedir a la convocatòria per al proveïment, mitjançant el sistema de concurs oposició, de 32 places, pel torn lliure, de l'escala d'Administració Especial, subescala de serveis especials, classe de servei d'extinció d'incendis, subgrup C2, especialitat bomber-a conductor-a, de personal funcionari del Servei de Bombers del Consell de Mallorca, amb la finalitat d'iniciar el procés d'oferta d'ocupació pública acumulada corresponent als anys 2017, 2018, 2019 i 2021al Consell de Mallorca.
Atès allò que en relació a l'accés a l'ocupació pública es preveu al Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de l'Estatut bàsic de l'empleat públic (TREBEP), la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local (LBRL), el Reial decret legislatiu 781/1986, de 18 d'abril, mitjançant el qual s'aprova el text refós de les disposicions legals vigents en matèria de règim local (TRRL), el Reial decret 896/1991, de 7 de juny, pel que s'estableixen les regles bàsiques i programes mínims als quals s'han d'ajustar els procediments de selecció dels funcionaris d'Administració local, la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears (LMRLIB), la Llei 3/2007, de 27 de març de la Funció Pública de la comunitat autònoma de les Illes Balears (LFPCAIB), el Decret 27/1994, d'11 de març, pel qual s'aprova el reglament d'ingrés del personal al servei de la comunitat autònoma de les Illes Balears, i a la resta de la normativa concordant.
Atès que la proposta de Bases que ha de regir la convocatòria de les proves selectives per al proveïment, mitjançant el sistema de concurs oposició, de 32 places, pel torn lliure, de l'escala d'Administració Especial, subescala de serveis especials, classe de servei d'extinció d'incendis, subgrup C2, especialitat bomber-a conductor-a, de personal funcionari del Servei de Bombers del Consell de Mallorca corresponents a les ofertes d'ocupació pública acumulades corresponents als anys 2017, 2018, 2019 i 2021, ha estat aprovada per majoria de vots de la Mesa sectorial del personal de l'àrea operativa del servei de bombers de Mallorca celebrada el 8 d'abril de 2021.
Atès que el Consell Executiu, en sessió de 22 de maig de 2019, va aprovar el Pla d'Ordenació de Recursos Humans (PORH), la publicació del qual va tenir lloc al Butlletí Oficial de les Illes Balears núm. 73, d'1 de juny de 2019.
Atès que la Mesa General de Negociació Conjunta del personal Funcionari i del Personal Laboral ha acordat per majoria de vots, en sessió de dia 14 d'abril de 2021, la modificació puntual del Pla d'Ordenació de Recursos Humans (PORH) relativa als aspectes afectats per l'Acord adoptat en el si de la Mesa Sectorial de l'àrea operativa del Servei de Bombers de Mallorca, de 8 d'abril de 2021, esmentat anteriorment.
Atès que correspon al Consell Executiu aprovar els plans d'actuació que li proposin els departaments, d'acord amb l'article 36.c) del Reglament orgànic del Consell de Mallorca aprovat pel Ple de dia 12 d'abril de 2018 (BOIB núm. 89 de 19 de juliol de 2018), i per tant, la modificació del Pla d'Ordenació de Recursos Humans (PORH), i l'aprovació de les bases de les proves de les ofertes per a la selecció del personal, segons preveu l'article 36. l) del Reglament Orgànic del Consell de Mallorca, i al conseller executiu d'Hisenda i Funció Pública exercir la planificació i ordenació de la política general del personal del Consell de Mallorca i elevar al Consell Executiu la proposta de les bases de les proves de l'oferta per seleccionar personal, d'acord amb l'article 5, lletra h), apartats 1 i 2, respectivament, del Decret de la Presidenta, de 26 de gener de 2021 (BOIB núm. 12, de 28 de gener de 2021), pel qual es determina l'organització del Consell de Mallorca.
Atès que per part del Servei Tècnic de Recursos Humans i del Servei d'Administració Econòmica de la Direcció Insular de Funció Pública del Departament d'Hisenda i Funció Pública s'han emesos els corresponents informes favorables a la proposta.
El conseller executiu d'Hisenda i Funció Pública del Consell de Mallorca eleva al Consell Executiu la següent proposta d'acord:
1. MODIFICAR l'Annex 2, punt 6.5.3, de l'Acord del Consell Executiu del Consell Insular de Mallorca, de dia 22 de maig de 2019, pel qual s'aprova el Pla d'Ordenació de Recursos Humans del Consell Insular de Mallorca (PORH), en els termes de l'acord adoptat, per majoria de vots, en el si de la Mesa General de Negociació Conjunta del personal funcionari i del personal laboral, en sessió de dia 14 d'abril de 2021, que s'adjunta com a Annex 1.
2. APROVAR les bases que s'adjunten com a Annex 2 a la present proposta, les quals han de regir la convocatòria de les proves selectives per al proveïment de places de personal funcionari del Servei de Bombers del Consell de Mallorca, de l'escala d'Administració Especial, subescala de serveis especials, classe de servei d'extinció d'incendis, subgrup C2, especialitat bomber-a conductor-a, corresponents a les ofertes d'ocupació pública acumulades dels anys 2017, 2018, 2019 i 2021, mitjançant el sistema de concurs-oposició, aprovades per majoria de vots en el si de la Mesa Sectorial de l'àrea operativa del Servei de Bombers de Mallorca, de 8 d'abril de 2021.
Contra aquest acord, que no posa fi a la via administrativa, es pot interposar un recurs d'alçada en el termini d'un mes comptador a partir de l'endemà de la publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears. El recurs es pot interposar formalment davant aquest Consell Executiu o davant la Comissió de Govern del Consell Insular de Mallorca, que és l'òrgan competent per resoldre'l.
Contra la desestimació expressa d'aquest recurs d'alçada es pot interposar un recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Palma que correspongui en el termini de dos mesos comptadors a partir de l'endemà de rebre la notificació de la desestimació d'aquest recurs d'alçada.
Si han transcorregut tres mesos des de la interposició del recurs d'alçada i no s'ha rebut la notificació de resolució expressa, s'entén desestimat per silenci i es pot interposar el recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Palma que correspongui, sense limitació de temps.
No obstant això, si escau, es pot interposar qualsevol altre recurs que consideri oportú. Tot això de conformitat amb la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa i de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.»
Palma, 29 d'abril de 2021
El conseller executiu d'Hisenda i Funció Pública,(Decret de 26-01-2021, BOIB nº. 12, de 28-01-2021) Josep Lluís Colom Martínez
ANNEX 1 Proposta de modificació de l'Annex 2, punt 6.5.3, de l'Acord del Consell Executiu del Consell Insular de Mallorca, de dia 22 de maig de 2019, pel qual s'aprova el pla d'ordenació de recursos humans del Consell Insular de Mallorca, relatiu als aspectes que s'han de destacar per elaborar les bases generals i específiques per a la convocatòria de bomber conductor/bombera conductora.
ANNEX 2 ACORD DELS CRITERIS GENERALS PER A ELABORAR LES BASES GENERALS I ESPECÍFIQUES PER ALS PROCESSOS SELECTIUS DEL 2017 AL 2020
[...]
6. Criteris generals per elaborar les bases generals i específiques de les convocatòries de les places incloses en les ofertes d'ocupació pública del 2017 al 2020.
[...]
3. Per a la convocatòria de la categoria de bomber conductor/bombera conductora, s'han de destacar els aspectes següents per elaborar les bases generals i específiques:
a. Requisits: s'ha d'incloure com a requisit el carnet de conduir corresponent fixat a l'RLT.
b. Exàmens: amb una valoració màxima de 60 punts. Han de ser tres proves, totes obligatòries i eliminatòries:
Primer exercici: qüestionari de la part general i específica, amb una puntuació màxima de 30 punts. Per superar aquest exercici s'ha d'obtenir una puntuació mínima de 15 punts.
L'exercici consta de 75 preguntes, més 10 de reserva (les preguntes de reserva s'han de contestar i tan sols es valoraran en el supòsit d'anul·lació d'alguna pregunta del qüestionari principal), amb quatre respostes alternatives de les quals només una és correcta. El Tribunal Qualificador és responsable de determinar la durada de l'exercici, que no pot ser inferior a 90 minuts.
Per qualificar aquest exercici, les preguntes que es contesten correctament tenen una valoració positiva, les preguntes no contestades (en blanc o més d'una opció de resposta) i les contestades incorrectament no es valoren ni es penalitzen.
Segon exercici: proves físiques, amb una puntuació màxima de 30 punts. Per superar aquest exercici s'ha d'obtenir un mínim de 15 punts, i superar totes i cadascuna de les proves d'acord amb les marques establertes com a mínimes per a cada prova.
Tercer exercici: avaluació psicològica. La qualificació d'aquesta prova serà d'apte/a o no apte/a.
Consisteix en la realització de proves tipus test, orientades d'una banda a avaluar l'adequació de la persona aspirants, en relació amb l'exercici de les funcions i de les tasques pròpies de la categoria de bomber conductor/bombera conductora, i d'altra banda a detectar trets psicopatològics o alteracions de la personalitat que dificultin o impossibilitin exercir aquestes funcions. Aquesta prova pot incloure una entrevista personal per ampliar i contrastar l'adequació de la persona aspirant.
c. Mèrits: amb una valoració màxima de 40 punts, seran els següents:
1. Experiència professional. La puntuació global màxima d'aquest apartat és de 22 punts.
Es valoren els serveis prestats següents:
a) Serveis prestats com a bomber conductor / bombera conductora professionals a l'Administració pública, empresa pública o consorcis: 0,6 punts per mes. Si la classe o categoria que consta al certificat no és de bomber conductor / bombera conductora, s'ha d'acreditar que, a més de les tasques de bomber, ha duit a terme la conducció de vehicles de més de 3.500 kg per assistir a sinistres i a situacions d'emergències.
b) Serveis prestats com a bomber/bombera a l'Administració pública, empresa pública, consorcis o al Servei de bombers aeroportuari estatal: 0,3 punts per mes.
c) Serveis prestats com a bomber conductor / bombera conductora a una empresa privada amb tasques directament relacionades amb l'extinció d'incendis: 0, 2 punts per mes.
d) Serveis prestats com a bomber/bombera a una empresa privada amb tasques directament relacionades amb l'extinció d'incendis: 0, 1 punts per mes.
e) Serveis prestats com a forestal amb tasques directament relacionades amb l'extinció d'incendis a l'Administració pública, empresa pública, consorcis o empresa privada: 0,05 punts per mes.
Acreditació de l'experiència professional:
- A l'Administració pública:
Certificat de serveis prestats emès per l'Administració pública en el qual ha de constar la categoria, grup o subgrup, el temps treballat, la vinculació amb l'Administració (funcionari de carrera, interí o contracte laboral) i, expressament, la jornada efectuada.
Si el certificat no aporta la jornada s'ha de suplir, obligatòriament, per un informe de vida laboral emès per la Seguretat Social.
- A la resta de supòsits:
En tot cas, informe de vida laboral expedit per la Tresoreria General de la Seguretat Social i, a més, contracte de treball o nòmina o certificat de serveis prestats on consti clarament la categoria desenvolupada o certificat d'empresa degudament signat i segellat que exposi l'experiència i funcions a l'empresa.
2. Formació. La puntuació global màxima d'aquest apartat és de 14 punts. Són objecte de valoració els subapartats següents:
2.1. Estudis acadèmics. La puntuació màxima d'aquest apartat és de 3,5 punts
Es puntuen les titulacions acadèmiques diferents a l'exigida com a requisit, amb validesa a tot el territori nacional que es detallen a continuació. La valoració de titulacions es fa de la manera següent:
• Batxillerat: 2 punts
• Tècnic-a de formació professional en emergències i protecció civil: 2,5 punts
• Tècnic-a superior en coordinació de emergències i protecció civil: 3 punts
Observacions:
No són objecte de valoració els títols amb equivalència a efectes laborals o professionals atès que només ofereixen la possibilitat del compliment del requisit d'accés a la funció pública.
En els casos que per a l'obtenció d'un determinat títol es requereixi una titulació prèvia, aquesta no es valorarà.
2.2. Cursos i accions formatives. La puntuació màxima d'aquest apartat és de 3 punts. Es valoren els cursos de formació següents quan el contingut estigui directament relacionat amb les funcions del lloc de treball de bomber conductor / bombera conductora:
a) Els que s'han duit a terme en universitats públiques, per alguna Administració pública, per un col·legi professional o per alguna entitat del sector públic institucional (d'acord amb la definició donada per l'article 2 de la Llei 40/215, d'1 d'octubre).
b) Les activitats i els cursos fets dins el marc dels acords de formació en l'àmbit de l'Administració pública i que estan organitzades o impartides per qualsevol dels promotors de formació continua que han subscrits aquests acords.
c) Les activitats organitzades per entitats sense ànim de lucre o organitzacions sindicals i que s'han impartit en virtut de convenis subscrits amb les administracions públiques, o bé que han estat acreditades i/o subvencionades per aquestes, fet que ha de constar en el certificat corresponent.
Aquests cursos es valoren a raó de:
• Cursos amb certificat d'aprofitament: 0,002 punts per hora de durada del curs
• Cursos amb certificat d'assistència: 0,001 punts per hora de durada del curs
• Cursos impartits: 0,004 punts per hora d'impartició del curs
Observacions:
S'han d'acreditar amb el certificat corresponent.
No es valoren els certificats d'accions formatives que corresponen a una titulació acadèmica oficial ni els obtinguts per la superació d‘assignatures que formen part d'un estudi acadèmic.
Els certificats han d'indicar el nombre d'hores o els crèdits dels cursos, de tal manera que un crèdit LRU equival a 10 hores de formació i un crèdit ECTS, a 25 hores de formació.
2.3. Curs bàsic d'aptitud per a bombers de l'EBAP o equivalent. Es valora com a mèrit el nombre d'hores que superi les 200 que estableix com a requisit l'RLT del Consell de Mallorca per accedir a la categoria de bomber conductor / bombera conductora, amb un màxim de 3 punts. Aquest curs es valorarà a raó de:
• 0,007 punts per hora de durada del curs
Observacions:
L'acreditació del curs ha de ser mitjançant la presentació d'un certificat d'aprofitament amb la indicació de les hores i contingut del curs.
2.4. Coneixement de llengües estrangeres, fins un màxim de 0,5 punts
Els idiomes només es valoraran segons les certificacions de coneixements d'idiomes reconegudes internacionalment d'acord amb el Marc Comú Europeu de Referència per a les Llengües.
La puntuació d'aquest mèrit s'ha de fer d'acord amb el barem següent:
MCERL PUNTUACIÓ
A1 0,2 punts
A2 0,3 punts
B1 0,4 punts
B2 o superior 0,5 punts
Observacions:
Si l'aspirant acredita posseir més d'un certificat d'un mateix idioma, només s'ha de valorar aquell que acredita un nivell de coneixement superior.
2.5. Coneixements de llengua catalana, fins a un màxim de 2,5 punts
La puntuació d'aquest mèrit és d'acord el barem següent:
L'acreditació d'aquest mèrit s'ha de realitzar de la manera següent:
- Mitjançant el certificat expedit, reconegut com a equivalent o homologat per la Direcció General de Política Lingüística, d'acord amb el que determina l'Ordre del conseller d'Educació, Cultura i Universitats, de 21 de febrer de 2013, per la qual es determinen els títols, diplomes i certificats equivalents als certificats de coneixements de llengua catalana de la Direcció General de Joventut i Cultura (BOIB 34, de 12 de març de 2013), o bé mitjançant certificat expedit per l'Escola Balear d'Administració Pública (EBAP).
- Mitjançant el certificat que acredita que s'han superat les proves d'avaluació del nivell de coneixements de llengua catalana corresponent realitzades pel Consell de Mallorca com a conseqüència de les convocatòries duites a terme pels decrets de la Presidència de 03-06-2004 i de 29-09-2004.
Observacions:
En el supòsit que l'aspirant acrediti la possessió de més d'un certificat, només és objecte de valoració el certificat que acredita un nivell de coneixement superior.
2.6. Carnet de conduir, fins a un màxim d'1,5 punts
Per valorar-lo és condició indispensable que s'acrediti mitjançant una fotocòpia compulsada del permís de conduir que estigui vigent en el termini de presentació de mèrits.
Carnet de la classe C+E: 1,5 punt
3. Exercicis d'oposicions superats en els darrers 5 anys, fins a un màxim de 3 punts
En aquest apartat es valora:
a) Haver superat tots els exercicis de la fase d'oposició en el procés selectiu de la categoria de bomber conductor / bombera conductora en els darrers 5 anys, amb 3 punts.
b) Haver superat tots els exercicis de la fase d'oposició en el procés selectiu de la categoria de bomber/bombera en els darrers 5 anys, amb 3 punts. En aquest supòsit, s'ha d'acreditar que el carnet de conduir de la classe C constitueix requisit d'accés.
Observacions:
Per computar els cinc anys es tindrà en compta la data de publicació de la convocatòria del procés selectiu en el Butlletí Oficial corresponent.
S'ha d'acreditar mitjançant la presentació d'un certificat de l'Administració pública on consti que l'interessat ha superat la fase d'oposició en el procés selectiu corresponent sense obtenir plaça, la data de publicació de la convocatòria al Butlletí Oficial, i, si n'és el cas, el requisit d'accés del carnet de conduir classe C.
Si la persona interessada s'ha presentat a més d'un procés selectiu, només es té en compte la darrera convocatòria a la qual es va presentar.
4. Certificats de professionalitat i/o les unitats de competència, fins a 1 punt
Els certificats de professionalitat i/o les unitats de competència acreditats per les administracions competents, sempre que la persona candidata no presenti com a mèrit la titulació oficial de formació professional equivalent als certificats de professionalitat i/o unitats de competència, es valoren de la manera següent:
4.1. Per cada certificat de professionalitat de nivell 2: 0,5 punts. Es valoren els certificats següents:
-SEA595_2. Operacions de vigilància i extinció d'incendis forestals i suport a contingències en el mitjà rural.
-SEA534_2. Prevenció d'incendis i manteniment (actual SEA676_2. Prevenció, extinció d'incendis i salvament)
-SEA129_2. Extinció d'incendis i salvament (actual SEA676_2. Prevenció, extinció d'incendis i salvament)
Per cada unitat de competència d'aquests certificats de professionalitat (sempre que no s'acrediti el certificat de professionalitat): 0,1 punts.
4.2. Per cada certificat de professionalitat de nivell 3: 1 punt. Es valoren els certificats següents:
-SEA536_3. Gestió i coordinació en protecció civil i emergència.
-SEA596_3. Coordinació d'operacions en incendis forestals i suport a contingències en el mitjà rural.
Per cada unitat de competència d'aquests certificats de professionalitat (sempre que no s'acrediti el certificat de professionalitat): 0,2 punts.
ANNEX 2 Bases que han de regir la convocatòria de les proves selectives per al proveïment, mitjançant el sistema de concurs oposició, de 32 places, pel torn lliure, de l'escala d'Administració especial, subescala de serveis especials, classe de servei d'extinció d'incendis, subgrup C2, especialitat bomber conductor / bombera conductora, de personal funcionari del Servei de Bombers del Consell de Mallorca corresponents a les ofertes d'ocupació pública acumulades corresponents als anys 2017, 2018, 2019 i 2021
1. Normes generals
1.1. Objecte i normativa aplicable
L'objecte d'aquestes bases és regir la convocatòria de les proves selectives per al proveïment, mitjançant el sistema de concurs oposició, de 32 places, pel torn lliure, de l'escala d'Administració especial, subescala de serveis especials, classe de servei d'extinció d'incendis, subgrup C2, especialitat bomber conductor / bombera conductora, de personal funcionari del Servei de Bombers del Consell de Mallorca corresponents a les ofertes d'ocupació pública acumulades corresponents als anys 2017, 2018, 2019 i 2021.
A més de la normativa que s'indica, aquestes bases s'ajusten al que s'estableix en l'article 103 de la Constitució espanyola; la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes; la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes de les Illes Balears; la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local; el Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de l'Estatut bàsic de l'empleat públic; el Reial decret legislatiu 781/1986, de 18 d'abril, pel qual s'aprova el text refós de les disposicions legals vigents en matèria de règim local; el Reial decret 896/1991, de 7 de juny, pel qual s'estableixen les regles bàsiques i programes mínims als quals s'han d'ajustar els procediments de selecció dels funcionaris de l'Administració local; la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local; la Llei 3/2007, de 27 de març, de la funció pública de la comunitat autònoma de les Illes Balears; el Decret 27/1994, d'11 de març, pel qual s'aprova el Reglament d'ingrés del personal al servei de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears; el Decret 30/2009, de 22 de maig, pel qual s'aprova el procediment de selecció del personal funcionari interí de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears; l'Ordenança fiscal reguladora de la taxa pel servei de selecció de personal en l'àmbit del Consell de Mallorca i dels seus organismes autònoms (BOIB núm. 35, de 20 de març de 2018).
1.2. Procediment selectiu
S'estableix com a procediment selectiu el de concurs oposició.
Els temaris i les proves físiques que han de regir aquesta convocatòria són els que s'estableixen en els annexos I i II, respectivament.
Les exclusions mèdiques i el certificat mèdic són els que figuren en els annexos III i IV, respectivament.
El model de sol·licitud i el barem de mèrits s'estableixen en els annexos V i VI, respectivament.
2. Requisits i condicions generals de les persones aspirants
2.1. Per ser admeses a la realització de les proves selectives, les persones interessades han de complir, el dia que acaba el termini de presentació de sol·licituds de la convocatòria i durant el procés selectiu, els requisits següents:
a) Tenir la nacionalitat espanyola o ser nacional d'algun dels estats membres de la Unió Europea o d'algun estat en el qual, en virtut dels tractats internacionals subscrits per la Unió Europea i ratificats per Espanya, sigui aplicable la lliure circulació de treballadors. En les mateixes condicions, també hi pot participar, qualsevol que en sigui la nacionalitat, el cònjuge dels espanyols i dels nacionals dels altres estats membres de la Unió Europea, sempre que no estiguin separats de dret i els seus descendents i els dels seu cònjuge sempre que no estiguin separats de dret, siguin menors de 21 anys o majors d'aquesta edat dependents.
En cas que l'aspirant no posseeixi la nacionalitat espanyola, ha d'acreditar el coneixement adequat de la llengua castellana mitjançant la presentació d'algun dels títols o certificats que s'estableixen en la base 3.3.e), sempre que el coneixement de l'esmentada llengua no es dedueixi de la nacionalitat d'origen.
b) Tenir 16 anys d'edat complits i no excedir l'edat màxima que estableix la llei per a la jubilació forçosa.
c) Estar en possessió del títol de graduat/graduada en educació secundària obligatòria (ESO) o equivalent, o estar en condicions d'obtenir-lo el dia que acaba el termini de presentació de les sol·licituds.
Quant a la titulació exigida per a l'ingrés, es tenen en compte les equivalències de titulacions establertes en la normativa vigent. Les persones aspirants amb titulacions obtingudes a l'estranger han d'acreditar que estan en possessió de la convalidació corresponent o de la credencial que acredita, si escau, l'homologació.
d) Estar en possessió del permís de conduir classe C, de conformitat amb el Reial decret 818/2009, de 8 de maig, pel qual s'aprova el Reglament general de conductors.
e) Complir els requisits de coneixements de llengua catalana de nivell B1. L'acreditació d'aquest requisit s'ha de fer mitjançant la presentació de la documentació assenyalada en la base 3.3.b).
f) Tenir les capacitats i aptituds físiques i psíquiques que siguin necessàries per a l'exercici de les funcions de bomber conductor / bombera conductora, d'acord amb el quadre d'exclusions que figura en l'annex III, i no estar sotmès a cap causa d'incapacitat específica d'acord amb la normativa vigent.
g) No haver estat acomiadades o separades, mitjançant un procediment disciplinari, del servei de cap administració pública o dels organismes que en depenen, ni trobar-se inhabilitades per a l'exercici de funcions públiques. Igualment, si es tracta de persones que no tenen la nacionalitat espanyola, no poden trobar-se inhabilitades o en situació equivalent, ni estar sotmeses a una sanció disciplinària o condemna penal que impedeixi, en el seu Estat i en els mateixos termes, l'accés a la funció pública.
h) Haver satisfet la taxa prevista en la base 4.
2.2. Si, en qualsevol moment del procés selectiu, el Tribunal Qualificador té coneixement que alguna de les persones aspirants no compleix un o més requisits exigits per a la convocatòria, n'ha de proposar l'exclusió al conseller o consellera competent en matèria de funció pública del Consell de Mallorca, amb l'audiència prèvia de la persona interessada.
3. Sol·licituds
3.1. Presentació de les sol·licituds
Les sol·licituds per prendre part en el procés selectiu s'han de presentar dins el termini de vint dies naturals, comptadors a partir de l'endemà de la publicació de l'anunci de la convocatòria corresponent en el Butlletí Oficial de l'Estat.
Les sol·licituds s'han de dirigir al Departament de Recursos Humans de la Direcció Insular de Funció Pública del Consell de Mallorca i s'han de presentar als llocs previstos en l'article 16.4 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.
Les sol·licituds poden presentar-se de forma telemàtica o presencial. Amb la sol·licitud d'inscripció, la persona interessada ha d'acreditar que ha satisfet la liquidació de la taxa corresponent als dret d'examen.
a) Sol·licitud telemàtica:
Es pot fer la sol·licitud i el pagament de la taxa de manera telemàtica per mitjà de la Seu Electrònica del Consell de Mallorca. Per poder fer una sol·licitud mitjançant aquest sistema, és necessari un certificat electrònic vàlid o el DNI electrònic. Per això, la persona interessada ha d'accedir a la corresponent fitxa descriptiva del procediment publicada a la Seu Electrònica del Consell de Mallorca.
b) Sol·licitud presencial:
Es pot fer la sol·licitud de forma presencial mitjançant la presentació del model de sol·licitud d'inscripció (annex V). Un cop emplenada la sol·licitud d'inscripció, la persona interessada ha d'emplenar el document d'ingrés per al pagament de la taxa de drets d'examen en la pàgina web d'autoliquidacions i pagaments del Consell de Mallorca
(https://taxes. conselldemallorca.net/Tasas/PruebasSelectivas.aspx),
a la qual es pot accedir des de la Seu Electrònica del Consell de Mallorca.
La sol·licitud, amb el justificant del pagament de la taxa i la resta de documentació adient, s'ha de presentar en una oficina d'assistència en matèria de registre del Consell de Mallorca o en qualsevol altra de les formes previstes en la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.
Es poden consultar les adreces de les oficines d'assistència en matèria de registre del Consell de Mallorca i de les entitats que en depenen en l'apartat «Registre electrònic» > «Canal presencial» de la Seu del Consell de Mallorca.
Les persones que hagin presentat la sol·licitud a un lloc diferent de les oficines d'assistència en matèria de registre del Consell de Mallorca han d'enviar un correu electrònic al Servei de Selecció i Proveïment (serveideseleccio@conselldemallorca.net) per notificar aquesta circumstància.
3.2. Llengües oficials
D'acord amb l'article 15 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, els documents s'han de presentar en qualsevol de les dues llengües oficials de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. En cas que es presenti en llengua estrangera ha d'anar acompanyada de la traducció jurada corresponent en qualsevol dels dos idiomes oficials.
3.3. Formalització de la sol·licitud i presentació de documentació
En les sol·licituds, que s'han d'emplenar degudament i s'han de signar, les persones aspirants han de fer menció expressa al fet que reuneixen tots els requisits i les condicions que s'exigeixen en el procés selectiu, referits sempre a la data d'acabament del termini assenyalat per a la presentació de sol·licituds, i han d'al·legar la titulació que posseeixen i que els habilita per accedir l'escala d'Administració especial, subescala de serveis especials, classe de servei d'extinció d'incendis, subgrup C2, especialitat bomber conductor / bombera conductora.
Juntament amb la sol·licitud, les persones interessades han d'adjuntar la documentació següent:
a. Resguard acreditatiu del pagament presencial o telemàtic de la taxa corresponent i, si escau, els justificants de les exempcions corresponents (base 4).
b. Document acreditatiu del coneixement de llengua catalana del nivell B1. L'acreditació d'aquest requisit es pot fer de la forma següent:
- Mitjançant el certificat expedit, reconegut com a equivalent o homologat per la Direcció General de Política Lingüística, d'acord amb el que determina l'Ordre del conseller d'Educació, Cultura i Universitats, de 21 de febrer de 2013, per la qual es determinen els títols, diplomes i certificats equivalents als certificats de coneixements de llengua catalana de la Direcció General de Joventut i Cultura (BOIB núm. 34, de 12 de març de 2013), o bé mitjançant un certificat expedit per l'Escola Balear d'Administració Pública (EBAP).
- Mitjançant el certificat que acredita que s'han superat les proves d'avaluació del nivell de coneixements de llengua catalana corresponent fetes pel Consell de Mallorca com a conseqüència de les convocatòries duites a terme pels decrets de la Presidència de 3 de juny de 2004 i de 29 de setembre de 2004.
c. Titulació requerida per participar en el procés selectiu: graduat/ada en educació secundària obligatòria (ESO) o equivalent.
d. Permís de conduir C.
e. L'aspirant que no tengui la nacionalitat espanyola ha de consignar necessàriament en la sol·licitud la nacionalitat i l'ha d'acreditar mitjançant el document oficial acreditatiu de la identitat i, si escau, el coneixement de la llengua castellana mitjançant la presentació d'algun dels títols o certificats que s'assenyalen a continuació:
a. El diploma superior d'espanyol com a llengua estrangera, regulat en el RD 1137/2002, de 31 d'octubre.
b. El certificat d'aptitud en espanyol per a estrangers lliurat per les escoles oficials d'idiomes.
c. La possessió d'una titulació acadèmica espanyola expedida per l'òrgan oficial competent en el territori espanyol.
No obstant el que disposen els apartats anteriors, d'acord amb el que estableix l'article 28 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, el Consell de Mallorca ha de comprovar d'ofici els documents emesos per les administracions públiques que constin en la plataforma d'intermediació de dades o en altres sistemes habilitats a l'efecte. D'acord amb l'anterior, en la sol·licitud d'inscripció, la persona interessada ha de fer constar la declaració responsable d'estar en possessió de les titulacions i dels permisos requerits per poder participar en el procés selectiu i ha de donar l'autorització expressa per verificar les dades relatives a la identitat, la titulació acadèmica i el permís de conduir. Si la persona aspirant manifesta la negativa al fet que l'Administració sol·liciti aquesta informació, l'ha de presentar. Excepcionalment, si l'Administració no pot obtenir aquests documents, podrà sol·licitar a la persona aspirant que els aporti.
3.4. Els documents anteriors s'han de presentar mitjançant originals o còpies autèntiques en els termes que estableix l'article 28 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, o fotocòpies compulsades.
3.5 Tota la documentació que es presenta en llengua estrangera ha d'anar acompanyada de la traducció jurada corresponent a la llengua catalana o a la castellana.
3.6. Una vegada finalitzat el termini de presentació de sol·licituds, no s'admetrà a tràmit cap sol·licitud per prendre part en el procés selectiu.
4. Pagament de la taxa dels drets d'examen
4.1. La taxa pels drets d'examen és de 13,77 euros, d'acord amb el que disposa l'article 4 de l'Ordenança fiscal reguladora de la taxa pel servei de selecció de personal en l'àmbit del Consell de Mallorca i dels seus organismes autònoms (BOIB núm. 35, de 20 de març de 2018).
4.2. Exempcions
Estan exempts, en el percentatge determinat, en el pagament de la quota íntegra de la taxa les persones següents (art. 5 de l'Ordenança esmentada):
A1 – Aspirants que tenguin la condició de membre de família nombrosa de categoria general en la data en què finalitza el termini per formular la sol·licitud per participar en el procés selectiu (exempció del 50 %).
A2 – Aspirants que tenguin la condició de membre de família nombrosa de categoria especial en la data en què finalitza el termini per formular la sol·licitud per participar en el procés selectiu (exempció del 100 %).
Les persones beneficiàries han d'adjuntar a la sol·licitud una fotocòpia compulsada del títol de família nombrosa.
B – Aspirants amb grau de discapacitat.
Aspirants amb grau de discapacitat igual o superior al 33 % (exempció del 100 %).
Les persones beneficiàries han d'adjuntar a la sol·licitud la documentació d'aquesta condició.
C – Aspirants que figurin en els serveis públics d'ocupació com a demandants d'ocupació almanco durant un termini d'un mes abans de la data de publicació de la convocatòria i que, en aquest termini, no consti que hagin rebutjat una oferta de treball adequat ni s'hagin negat a participar, llevat de causa justificada, en accions de promoció, formació o reconversió professionals i que, així mateix, no disposin de rendes superiors, en còmput mensual, al salari mínim interprofessional (exempció del 100 %).
La certificació relativa a la condició de demandant d'ocupació o millora d'ocupació, amb els requisits assenyalats, se sol·licitarà a l'oficina del Servei Públic d'Ocupació. En quant a l'acreditació de les rendes, se realitzarà mitjançant la presentació de documentació acreditativa pertinent que constarà d'una declaració responsable juntament amb un certificat de rendes emès per l'agència estatal d'administració tributària del darrer exercici amb obligació d'haver-lo presentat en el termini de presentació d'instàncies. En els casos de certificació de no obligació de presentació de la declaració i de declaracions conjuntes, la declaració responsable ha contenir les rendes del subjecte passiu acompanyades dels certificats de retencions corresponents al tipus de renta.
D – Aspirants que formen part d'una família monoparental i que no disposen de rendes superiors, en còmput mensual, al salari mínim interprofessional (exempció del 50 %).
S'entén que formen part d'una família monoparental els supòsits de separació matrimonial o quan no hi hagi vincle matrimonial, la formada per una sola de les persones progenitores i tots els fills menors d'edat que conviuen amb ella. També en formen part els fills majors d'edat incapacitats judicialment subjectes a pàtria potestat prorrogada o rehabilitada.
Les persones aspirants han de presentar una declaració responsable que demostri la situació de convivència i de càrrega econòmica exclusiva dels fills a càrrec de la persona progenitora.
En quant a l'acreditació de les rendes, se realitzarà mitjançant la presentació de documentació acreditativa pertinent que constarà d'una declaració responsable juntament amb un certificat de rendes emès per l'agència estatal d'administració tributària del darrer exercici amb obligació d'haver-lo presentat en el termini de presentació d'instàncies. En els casos de certificació de no obligació de presentació de la declaració i de declaracions conjuntes, la declaració responsable ha contenir les rendes del subjecte passiu acompanyades dels certificats de retencions corresponents al tipus de renta.
4.3. Devolució de la taxa
D'acord amb l'article 26.3 del Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel qual s'aprova el text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, en relació amb l'article 7 de l'Ordenança fiscal reguladora de la taxa pel servei de selecció de personal en l'àmbit del Consell de Mallorca i dels seus organismes autònoms (BOIB núm. 35, de 20 de març de 2018), «quan, per causes no imputables al subjecte passiu, l'activitat o el servei públic no es faci, cal fer la devolució de l'import corresponent».
5. Protecció de dades de caràcter personal
De conformitat amb la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal i garantia dels drets digitals, les dades personals que, si escau, es generin com a conseqüència de la participació en el procés selectiu restaran emmagatzemades en un fitxer titularitat del Consell de Mallorca.
La presentació de la sol·licitud per prendre part en el procés així com la documentació adjunta comporten la manifestació del consentiment exprés de la persona interessada perquè el Consell de Mallorca tracti les seves dades en la tramitació del procés selectiu i en la publicació en els butlletins oficials, taulers d'anuncis, seu electrònica i, en general, en qualsevol mitjà que s'utilitzi per a les comunicacions parcials o definitives del procés selectiu.
La presentació i el tractament de la informació esmentada resulten obligatoris per poder participar en el procés selectiu, per la qual cosa la manca de presentació o l'oposició al tractament per part de les persones interessades impedirà la participació en el procés selectiu. Així mateix, les persones aspirants han de proporcionar dades exactes, verídiques i actuals.
En qualsevol moment, les persones aspirants poden exercir els drets d'accés, de rectificació, d'oposició, de supressió, de limitació del tractament, de portabilitat i de no ser objecte de decisions individualitzades mitjançant un escrit adreçat al Consell de Mallorca, c/ del Palau Reial, 1, 07001, de Palma, en els termes previstos en la normativa aplicable.
6. Admissió de les persones aspirants
1. Un cop finalitzat el termini de presentació de sol·licituds, el conseller o consellera competent en matèria de funció pública dictarà, en el termini màxim d'un mes, una resolució per la qual s'aprovarà la llista provisional de persones admeses i excloses al procés selectiu, amb l'expressió de la causa d'exclusió, si escau. Aquesta resolució es publicarà en la Seu Electrònica del Consell de Mallorca.
2. A fi d'evitar errors i, si se'n produeixen, de possibilitar-ne l'esmena dins el termini establert, les persones interessades han de comprovar que no figuren en la relació de persones excloses i que, a més, consten en la llista de persones admeses. Per això, disposen d'un termini de deu dies hàbils a partir de l'endemà de la publicació de la resolució per la qual s'aprova la llista provisional de persones admeses i excloses al procés selectiu, per esmenar el defecte o adjuntar els documents que siguin preceptius, amb l'advertència que, si no esmenen el defecte o no presenten la documentació, es consideraran no presentades.
3. Una vegada finalitzat el termini al qual es refereix el paràgraf anterior i, si escau, esmenades les sol·licituds, el conseller o consellera competent en matèria de funció pública dictarà una resolució per la qual s'aprovarà la llista definitiva de persones admeses i excloses, en la qual es designarà el lloc, la data i l'hora d'inici del primer exercici de la fase d'oposició. Aquesta resolució es publicarà en el BOIB i en la Seu Electrònica del Consell de Mallorca.
7. Òrgan de selecció
7.1 Designació i composició
El Tribunal Qualificador és l'òrgan de selecció encarregat de dur a terme el procediment selectiu i depèn del conseller competent en matèria de funció pública, que en designa la presidència.
La convocatòria ha d'establir la composició del Tribunal Qualificador, que ha de respectar el que estableixen els capítols V i VI del Reglament d'ingrés del personal al servei de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears aprovat pel Decret 27/1994, d'11 de març, en tot allò que no contradigui el que s'estableix en els articles 60 i concordants del Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de l'Estatut bàsic de l'empleat públic, i les regles que estableixen aquestes bases:
- El Tribunal Qualificador estarà constituït, com a mínim, per cinc membres titulars, amb igual nombre de suplents.
- Tots els membres del Tribunal Qualificador han de posseir una titulació acadèmica de nivell igual o superior al que s'exigeix a les persones aspirants per a l'ingrés, i la meitat més un, com a mínim, ha de posseir una titulació corresponent a la mateixa àrea de coneixements que l'exigida per a l'ingrés, si aquesta titulació és específica.
- El Tribunal Qualificador no pot estar format majoritàriament per personal funcionari en actiu que pertanyi a la mateixa escala, subescala, classe i especialitat que s'ha de seleccionar.
El tribunal ha de ser col·legiat i la composició s'ha d'ajustar als principis d'imparcialitat i de professionalitat dels membres, els quals pertanyen al Tribunal Qualificador a títol individual. Ha d'actuar amb autonomia funcional i els acords que adopta vinculen l'òrgan del qual depenen, sens perjudici de les facultats de revisió establertes legalment.
La composició s'ha d'ajustar, llevat de raons fundades i objectives, degudament motivades, al criteri de paritat entre homes i dones, amb capacitació, competència i preparació adequades. Es considera que hi ha una representació equilibrada quan en els òrgans de més de quatre membres cada sexe està representat almenys en un 40 %; en la resta, quan els dos sexes estiguin representats.
Si les circumstàncies ho aconsellen, pot formar part del Tribunal Qualificador personal funcionari d'altres administracions, així com també de la Universitat de les Illes Balears i de col·legis professionals.
Els membres del Tribunal Qualificador estan obligats a complir el deure de sigil en relació amb les deliberacions, tant pel que fa a la determinació dels exercicis, com a les qualificacions, així com en relació amb qualssevol dades, fets o circumstàncies del procés de selecció el coneixement dels quals adquireixin en virtut de la seva condició, i no poden facilitar cap informació sobre aquestes deliberacions a persones alienes al Tribunal Qualificador al qual pertanyen.
No poden formar part del Tribunal Qualificador:
- Les persones que hagin fet en els tres anys anteriors a la publicació de la convocatòria corresponent les tasques de preparació d'aspirants a proves selectives per a l'escala, la subescala, la classe i l'especialitat de què es tracti.
- Els càrrecs de naturalesa política i el personal eventual de l'Administració, tant si estan en actiu com si fa menys de quatre anys del cessament.
- Els representants de les empleades i dels empleats públics, sens perjudici de les funcions de vigilància i vetla del bon desenvolupament del procediment selectiu. A aquests efectes, les persones representants designades han de comunicar aquesta designació i la previsió d'actuacions o de sol·licitud d'informació al Departament de Recursos Humans amb l'antelació suficient per garantir que no s'interfereix en el funcionament adequat del procediment.
- El personal funcionari interí.
7.2 Constitució i funcionament
La constitució i totes les actuacions del Tribunal Qualificador s'han de regir pel que estableixen el Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de l'Estatut bàsic de l'empleat públic; la Llei 3/2007, de 27 de març, de la funció pública de la comunitat autònoma de les Illes Balears, i el Reglament d'ingrés del personal al servei de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, aprovat pel Decret 27/1994, d'11 de març.
A la sessió de constitució hi han d'assistir tots els membres del Tribunal Qualificador, titulars i suplents. Una vegada constituït el Tribunal Qualificador, es designarà un secretari o secretària d'entre els membres. La designació del secretari/secretària s'ha de fer per acord de la majoria de membres del Tribunal Qualificador o bé per sorteig, a decisió del president/presidenta.
Una vegada constituït el Tribunal Qualificador, per actuar vàlidament, és necessària la presència del membres següents:
- President/presidenta
- Secretari/secretària
- La majoria dels vocals
Els acords s'han d'adoptar per majoria de vots dels membres presents i, en cas d'empat, dirimeix el vot del president.
El Tribunal Qualificador té la seu a l'edifici del Llar de la Infància, al carrer del General Riera, 113, de Palma.
7.3 Persones assessores i col·laboradores
El Tribunal Qualificador pot sol·licitar a l'òrgan de què depèn la designació de personal col·laborador per a les tasques de vigilància, coordinació o d'altres similars, com també la designació de personal assessor per als aspectes tècnics i jurídics, quan així resulti necessari per al desenvolupament i valoració correctes de les proves selectives.
7.4 Abstenció i recusació
Els membres del Tribunal Qualificador i el personal assessor s'han d'abstenir d'intervenir en el procés quan concorrin les circumstàncies previstes en l'article 23 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic, i han de notificar aquesta circumstància a l'autoritat que els va nomenar.
L'abstenció i la recusació dels membres del Tribunal Qualificador es regula pels articles 23 i 24 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic; pels articles 22 i 23 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, i pels articles 13.8, 16, 17 i 18 del Reglament d'ingrés del personal al servei de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
7.5 Dietes d'assistència
Els membres del Tribunal Qualificador, així com el personal assessor i el personal col·laborador tenen dret a percebre les dietes que els corresponguin per l'assistència a les sessions, d'acord amb el que preveu el capítol IV del Decret 62/2011, de 20 de maig (BOIB núm. 81, de 2 de juny).
7.6 Règim de recursos
Contra els actes del Tribunal Qualificador no es pot interposar cap recurs, sense perjudici que les persones interessades puguin fer al·legacions per a la seva consideració en la resolució que posi fi al procediment.
Se n'exceptuen els actes de tràmit, si aquests decideixen directament o indirectament el fons de l'afer, determinen la impossibilitat de continuar el procediment, produeixen indefensió o perjudici irreparable a drets i interessos legítims, cas en què les persones interessades poden interposar un recurs d'alçada en el termini d'un mes davant el conseller competent en matèria de funció pública, de conformitat amb els articles 121 i 122 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú.
8. Sistema d'accés i desenvolupament del procés selectiu
El sistema per accedir a les places convocades és el de concurs oposició.
Les proves de selecció s'inicien amb la fase d'oposició, continuen amb una altra fase posterior de concurs i, prèvia superació del reconeixement mèdic, acaben amb el curs selectiu de formació. Les persones aspirants que superin el reconeixement mèdic i es proposin per fer el curs selectiu de formació, seran nomenats funcionaris/funcionàries en pràctiques o funcionaris/funcionàries en adscripció provisional, prèvia presentació de la documentació a què fa referència la base 14.
9. Desenvolupament de la fase d'oposició
9.1. Proves
Aquesta fase té una valoració total de 60 punts de la nota del concurs oposició. Està formada per tres proves, totes obligatòries i eliminatòries:
- Qüestionari de la part general i específica.
- Proves físiques.
- Avaluació psicològica.
9. 2. Procediment de crida
Les persones aspirants s'han de convocar per a cada exercici en crida única encara que l'exercici s'hagi de dividir en diversos torns. Les persones aspirants han d'assistir al torn al qual hagin estat convocades. Queden excloses de les proves selectives les persones que no compareguin, excepte en els supòsits de força major degudament acreditats per la persona aspirant. En aquests casos, el Tribunal Qualificador ha d'adoptar un acord motivat a aquest efecte.
L'ordre d'actuació de les persones aspirants en els exercicis que no es puguin fer conjuntament s'ha d'iniciar alfabèticament per l'aspirant el primer llinatge del qual comenci per la lletra que determini el sorteig anual fet per la Secretaria d'Estat de Política Territorial i Funció Pública, de conformitat amb l'article 17 del Reial decret 364/1995, de 10 de març, pel qual s'aprova el Reglament general d'ingrés del personal al servei de l'Administració general de l'Estat i de provisió de llocs de treball i promoció professional dels funcionaris civils de l'Administració general de l'Estat.
9.3. Acreditació de la identitat de les persones aspirants
En qualsevol moment, i especialment abans de la realització de cada exercici, els membres del Tribunal Qualificador poden requerir a les persones aspirants que acreditin la seva identitat mitjançant l'exhibició del document corresponent.
9.4. Publicació de les notes i termini entre exercicis
Les qualificacions de les persones aspirants es faran públiques a la Seu Electrònica del Consell de Mallorca. Les persones aspirants poden presentar per escrit observacions o reclamacions, a partir de l'endemà de la publicació i durant el termini de tres dies hàbils, les quals el Tribunal Qualificador ha de resoldre dins el termini dels 7 dies següents i, en tot cas, abans de l'inici de l'exercici següent.
Una vegada començades les proves selectives, els anuncis successius relatius a la realització de les proves restants, els farà públics el Tribunal Qualificador a la Seu Electrònica del Consell de Mallorca. Entre la finalització d'un exercici i el començament del següent ha de transcórrer un termini mínim de tres dies hàbils i un màxim de dos mesos. No obstant això, mitjançant una resolució motivada de la Presidència del Tribunal Qualificador, aquest termini es pot ampliar.
9.5. Llengua dels exercicis
Les persones que participen en l'oposició poden elegir fer els exercicis en qualsevol de les dues llengües oficials de la Comunitat Autònoma. A aquest efecte, el Tribunal Qualificador s'ha d'encarregar que els exercicis s'elaborin i es lliurin complint les previsions del Decret 49/2018, de 21 de desembre, sobre l'ús de les llengües oficials en l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
9.6. Contingut de les proves i elaboració dels exercicis
Els exercicis els elabora el Tribunal Qualificador mateix amb la col·laboració, si escau, dels assessors o assessores especialistes. El Tribunal Qualificador ha de garantir la confidencialitat del contingut de les proves fins al moment que es duguin a terme i actuar, en tot moment, amb sigil i d'acord amb la base 7.
En el supòsit que es modifiqui la normativa inclosa al programa, les referències que s'hi contenen s'entenen efectuades a les que en cada moment siguin vigents.
9.7. Desenvolupament dels exercicis
Els exercicis que han de realitzar les persones aspirants són de caràcter obligatori i eliminatori. La puntuació màxima que correspon a cada exercici és la que s'indica en aquest apartat i en resten eliminades les persones aspirants que no arribin a la puntuació mínima que s'assenyala en cada cas. Els exercicis i les puntuacions que se'n puguin obtenir són iguals per a tothom.
9.7.1. Primer exercici: qüestionari de la part general i específica, amb una puntuació màxima de 30 punts. Per superar aquest exercici s'ha d'obtenir una puntuació mínima de 15 punts.
L'exercici consta de 75 preguntes, més 10 de reserva (les preguntes de reserva s'han de contestar i tan sols es valoraran en el supòsit d'anul·lació d'alguna pregunta del qüestionari principal), amb quatre respostes alternatives de les quals només una és correcta. El Tribunal Qualificador és responsable de determinar la durada de l'exercici, que no pot ser inferior a 90 minuts.
Per qualificar aquest exercici, les preguntes que es contesten correctament tenen una valoració positiva, les preguntes no contestades (en blanc o més d'una opció de resposta) i les contestades incorrectament no es valoren ni es penalitzen.
9.7.2. Segon exercici: proves físiques, amb una puntuació màxima de 30 punts. Per superar aquest exercici s'ha d'obtenir un mínim de 15 punts, i superar totes i cadascuna de les proves d'acord amb les marques establertes com a mínimes per a cada prova.
És imprescindible lliurar al Tribunal Qualificador, el mateix dia d'inici de les proves físiques, un certificat mèdic oficial expedit, com a màxim, tres mesos abans de la realització d'aquest segon exercici, en el qual consti el contingut que disposa l'annex IV.
La presentació del certificat esmentat no exclou les persones aspirants aprovades de l'obligació de sotmetre's al reconeixement mèdic preceptiu al qual es refereix la base 13. Les persones aspirants que no aportin el certificat, o si a partir d'aquest se'n dedueix que no poden realitzar l'exercici, seran declarades no aptes pel Tribunal i excloses del procés selectiu.
L'exercici consta de sis proves físiques les quals s'indiquen i es descriuen detalladament en l'annex II. Aquestes proves són:
- Prova aquàtica
- Prova resistència aeròbica
- Prova força tronc superior anterior
- Prova força tronc superior posterior
- Prova de salt vertical
- Prova de flexibilitat
Aquest exercici s'enregistrarà. Amb l'acceptació d'aquestes bases les persones aspirants donen el consentiment exprés per poder ser enregistrades. Aquests enregistraments estaran únicament i exclusivament a l'abast del Tribunal Qualificador i del Departament de Recursos Humans del Consell de Mallorca per resoldre possibles al·legacions, o de l'autoritat judicial, si hi ha cap requeriment.
Per aquestes proves físiques el Tribunal Qualificador pot nomenar personal assessor acreditat.
Les proves físiques puntuen cadascuna fins a 10 punts. Atesos els barems especificats en l'annex II, a la puntuació obtinguda se li aplicarà el coeficient 0,5. A les proves assenyalades a l'annex II que es permeten dos intents, es puntuaran amb el millor dels resultats obtinguts.
Per a la realització de les proves físiques, les persones aspirants s'han de presentar amb l'equip esportiu que correspongui a cada modalitat. A aquests efectes, amb cinc dies d'antelació a la data d'inici de les proves físiques, es publicaran en la Seu Electrònica del Consell de Mallorca les instruccions adients.
No es permet provar cap element o material abans de la realització de les proves.
El Tribunal Qualificador pot distribuir les persones aspirants en grups distints per dur a terme les proves. Entre prova i prova hi haurà un termini mínim de trenta minuts.
Es poden realitzar proves per determinar substàncies psicoactives a totes o a algunes de les persones aspirants elegides a l'atzar durant el transcurs de les proves físiques.
El Tribunal Qualificador, prèvia audiència de la persona aspirant i durant el desenvolupament de les proves físiques, pot excloure les persones aspirants que incorrin en algun dels fets següents:
a) Incomplir de manera reiterada les normes establertes per a cada exercici suposarà la consideració de no apte/a.
b) Negar-se a sotmetre's al control de substàncies psicoactives o donar un resultat positiu.
c) Haver pres qualsevol substància dopant inclosa en la llista aprovada per Resolució de 25 de novembre de 2020, de la Presidència del Consell Superior d'Esports, per la qual s'aprova la llista de substàncies i mètodes prohibits a l'esport (BOE núm. 317, de 4 de desembre de 2020).
d) Faltar el respecte al Tribunal Qualificador que avaluï les proves o al personal auxiliar.
e) Tenir un comportament incorrecte (cridar, fer renou, aplaudir, utilitzar el telèfon mòbil, etc.) que no permeti desenvolupar correctament una prova i molesti la resta de persones aspirants o al Tribunal qualificador.
f) Utilitzar material no permès per fer les proves.
Les persones aspirants que superin el segon exercici (proves físiques), i que no obtenen plaça en el procés selectiu, tenen dret a la reserva de la nota obtinguda d'aquest exercici (no es conserven les notes de les diferents proves que formin part de l'exercici), durant les dues convocatòries consecutives següents, sempre que s'acrediti haver superat el manteniment físic establert per la normativa del Consell de Mallorca o d'una altre administració de característiques anàlogues.
En aquest supòsit, en les dues convocatòries consecutives següents, tendran les opcions següents:
- Conservar la puntuació obtinguda en el segon exercici (proves físiques) de la convocatòria anterior.
- Realitzar les proves físiques incloses en el segon exercici amb l'objectiu d'obtenir una puntuació més elevada. En el cas d'obtenir una puntuació inferior, conservarà la puntuació més alta obtinguda.
9.7.3. Tercer exercici: avaluació psicològica. La qualificació d'aquesta prova serà d'apte/a o no apte/a.
Consisteix en la realització de proves tipus test, orientades d'una banda a avaluar l'adequació de la persona aspirants, en relació amb l'exercici de les funcions i de les tasques pròpies de la categoria de bomber conductor/bombera conductora, i d'altra banda a detectar trets psicopatològics o alteracions de la personalitat que dificultin o impossibilitin exercir aquestes funcions. Aquesta prova pot incloure una entrevista personal per ampliar i contrastar l'adequació de la persona aspirant.
10. Resultats de la fase d'oposició i relació de les persones aspirants seleccionades
10.1. Publicació de les notes dels diferents exercicis
a) Llista provisional de les notes dels exercicis
Una vegada realitzats cada un dels exercicis es publica la llista provisional de les persones aspirants a la Seu electrònica del Consell de Mallorca, la qual ha d'incloure nom i llinatges, quatre xifres numèriques aleatòries del DNI i la indicació de la puntuació obtinguda, per ordre de major a menor puntuació.
Les persones aspirants disposen d'un termini de tres dies hàbils, des de l'endemà de la publicació de la llista provisional per efectuar les reclamacions oportunes o sol·licitar la revisió d'examen davant el Tribunal Qualificador. A aquesta revisió, hi poden assistir acompanyats d'un assessor o assessora. El tribunal disposa d'un termini de 7 dies hàbils per resoldre les reclamacions.
b) Llista definitiva de les notes dels exercicis
Resoltes les reclamacions, el Tribunal Qualificador ha d'aprovar la llista definitiva de cada exercici, per ordre de puntuació, i l'ha de publicar a la Seu electrònica del Consell de Mallorca.
Amb aquesta llista definitiva es consideren resoltes les al·legacions presentades contra la llista provisional.
10.2. Relació de les persones aspirants seleccionades de la fase d'oposició
a) Llista provisional de les persones aspirants seleccionades de la fase d'oposició
Un cop finalitzats tots els exercicis eliminatoris de la fase d'oposició, el Tribunal Qualificador ha de fer pública a la Seu electrònica del Consell de Mallorca la relació provisional de persones aspirants aprovades d'aquesta fase per ordre de puntuació, la qual ha d'incloure nom i llinatges, quatre xifres numèriques aleatòries del DNI i la indicació de la puntuació obtinguda.
A fi d'evitar errors, i si se'n produeixen, de possibilitar-ne l'esmena dins el termini establert, les persones aspirants han de comprovar que figuren en la relació de persones aspirants seleccionades i que a més, la suma de les puntuacions dels diferents exercicis és correcta. Per això, disposen d'un termini de tres dies hàbils, a partir de l'endemà de la publicació de la llista provisional de les persones aspirants seleccionades de la fase d'oposició, per esmenar el defecte. El Tribunal disposa d'un termini de 7 dies hàbils per resoldre les reclamacions.
b) Llista definitiva de les persones aspirants seleccionades de la fase d'oposició
Un cop resoltes les reclamacions, el Tribunal Qualificador ha d'aprovar la llista definitiva de les persones aspirants que han superat la fase d'oposició i que han de passar a la fase de concurs i l'ha de publicar a la Seu electrònica del Consell de Mallorca.
Amb aquesta llista definitiva es consideren resoltes totes les al·legacions presentades contra la llista provisional.
11. Desenvolupament de la fase de concurs
11.1. Fase de concurs i termini de presentació de mèrits
La fase de concurs no té caràcter eliminatori. La suma de les puntuacions dels mèrits no pot excedir en cap cas de 40 punts, de manera que no es tenen en compte els punts que excedeixen d'aquesta puntuació.
Les persones aspirants que hagin superat la fase d'oposició disposen d'un termini de deu dies naturals, comptadors a partir de l'endemà de la publicació de la llista definitiva de les persones aspirants seleccionades esmentada a la base anterior, per presentar la documentació justificativa dels mèrits que al·leguen perquè es valorin a la fase de concurs, d'acord amb aquesta base. Únicament les persones aspirants que han superat tots els exercicis de la fase d'oposició, se'ls suma la puntuació obtinguda a la fase de concurs amb la finalitat d'obtenir la puntuació total. En cap cas, la puntuació obtinguda a la fase de concurs es pot aplicar per superar els exercicis de la fase d'oposició.
11.2. Forma de presentació dels mèrits
El model de presentació de mèrits (annex VI) es publicarà a la Seu electrònica del Consell de Mallorca i es podrà trobar a disposició de les persones aspirants en el Departament de Recursos Humans del Consell de Mallorca (Llar de la Infància C/ del General Riera, 113, Palma).
Les persones aspirants han de relacionar els mèrits que presenten seguint el mateix ordre d'exposició que consta en el barem de mèrits i els han de justificar mitjançant la documentació acreditativa corresponent. Les persones aspirants han d'al·legar i acreditar tots els mèrits que hagin de ser valorats. Les persones aspirants són responsables d'adjuntar, comprovar i verificar l'exactitud dels mèrits al·legats i de les dades que consten en el model de presentació de mèrits.
D'acord amb el que disposa l'article 28 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, les persones aspirants que hagin aportat documentació anteriorment, acreditativa de mèrits al·legats en aquest procés, han d'indicar en quin moment i davant quin òrgan administratiu la varen presentar. A efectes de localitzar la documentació que al·lega la persona aspirant i que ja obra en poder de l'Administració, serà necessari comunicar de manera detallada quina documentació i en quin procés selectiu es va presentar a l'annex VI, especificant la relació de documentació que ja es va aportar i en quina convocatòria. No es valoraran els mèrits al·legats que no incloguin aquesta informació.
En el cas que s'hagi presentat com a requisit per participar en la convocatòria una titulació superior a la requerida o un nivell superior de català, s'ha d'indicar que es va presentar amb la sol·licitud perquè es tengui en compta com a mèrit.
Tota la documentació que es presenta en llengua estrangera ha d'anar acompanyada de la corresponent traducció jurada a la llengua catalana o a la castellana.
Un cop exhaurit el termini de presentació de mèrits, no s'admetrà a tràmit cap document mitjançant el qual s'al·leguin o s'acreditin altres mèrits de la persona aspirant. Només són objecte de valoració els mèrits relacionats que s'han obtingut amb anterioritat a la finalització del termini de presentació de sol·licituds i que s'al·leguin i s'acreditin amb la documentació corresponent.
11.3. Valoració dels mèrits
11.3.1. Experiència professional. La puntuació global màxima d'aquest apartat és de 22 punts.
Es valoren els serveis prestats següents:
a) Serveis prestats com a bomber conductor / bombera conductora professionals a l'Administració pública, empresa pública o consorcis: 0,6 punts per mes. Si la classe o categoria que consta al certificat no és de bomber conductor / bombera conductora, s'ha d'acreditar que, a més de les tasques de bomber, ha duit a terme la conducció de vehicles de més de 3.500 kg per assistir a sinistres i a situacions d'emergències.
b) Serveis prestats com a bomber/bombera a l'Administració pública, empresa pública, consorcis o al Servei de bombers aeroportuari estatal: 0,3 punts per mes.
c) Serveis prestats com a bomber conductor / bombera conductora a una empresa privada amb tasques directament relacionades amb l'extinció d'incendis: 0, 2 punts per mes.
d) Serveis prestats com a bomber/bombera a una empresa privada amb tasques directament relacionades amb l'extinció d'incendis: 0, 1 punts per mes.
e) Serveis prestats com a forestal amb tasques directament relacionades amb l'extinció d'incendis a l'Administració pública, empresa pública, consorcis o empresa privada: 0,05 punts per mes.
Acreditació de l'experiència professional:
- A l'Administració pública:
Certificat de serveis prestats emès per l'Administració pública en el qual ha de constar la categoria, grup o subgrup, el temps treballat, la vinculació amb l'Administració (funcionari de carrera, interí o contracte laboral) i, expressament, la jornada efectuada.
Si el certificat no aporta la jornada s'ha de suplir, obligatòriament, per un informe de vida laboral emès per la Seguretat Social.
- A la resta de supòsits:
En tot cas, informe de vida laboral expedit per la Tresoreria General de la Seguretat Social i, a més, contracte de treball o nòmina o certificat de serveis prestats on consti clarament la categoria desenvolupada o certificat d'empresa degudament signat i segellat que exposi l'experiència i funcions a l'empresa.
11.3.2. Formació. La puntuació global màxima d'aquest apartat és de 14 punts. Són objecte de valoració els subapartats següents:
11.3.2.1. Estudis acadèmics. La puntuació màxima d'aquest apartat és de 3,5 punts
Es puntuen les titulacions acadèmiques diferents a l'exigida com a requisit, amb validesa a tot el territori nacional que es detallen a continuació. La valoració de titulacions es fa de la manera següent:
• Batxillerat: 2 punts
• Tècnic-a de formació professional en emergències i protecció civil: 2,5 punts
• Tècnic-a superior en coordinació de emergències i protecció civil: 3 punts
Observacions:
No són objecte de valoració els títols amb equivalència a efectes laborals o professionals atès que només ofereixen la possibilitat del compliment del requisit d'accés a la funció pública.
En els casos que per a l'obtenció d'un determinat títol es requereixi una titulació prèvia, aquesta no es valorarà.
11.3.2.2. Cursos i accions formatives. La puntuació màxima d'aquest apartat és de 3 punts. Es valoren els cursos de formació següents quan el contingut estigui directament relacionat amb les funcions del lloc de treball de bomber conductor / bombera conductora:
a) Els que s'han duit a terme en universitats públiques, per alguna Administració pública, per un col·legi professional o per alguna entitat del sector públic institucional (d'acord amb la definició donada per l'article 2 de la Llei 40/215, d'1 d'octubre).
b) Les activitats i els cursos fets dins el marc dels acords de formació en l'àmbit de l'Administració pública i que estan organitzades o impartides per qualsevol dels promotors de formació continua que han subscrits aquests acords.
c) Les activitats organitzades per entitats sense ànim de lucre o organitzacions sindicals i que s'han impartit en virtut de convenis subscrits amb les administracions públiques, o bé que han estat acreditades i/o subvencionades per aquestes, fet que ha de constar en el certificat corresponent.
Aquests cursos es valoren a raó de:
• Cursos amb certificat d'aprofitament: 0,002 punts per hora de durada del curs
• Cursos amb certificat d'assistència: 0,001 punts per hora de durada del curs
• Cursos impartits: 0,004 punts per hora d'impartició del curs
Observacions:
S'han d'acreditar amb el certificat corresponent.
No es valoren els certificats d'accions formatives que corresponen a una titulació acadèmica oficial ni els obtinguts per la superació d‘assignatures que formen part d'un estudi acadèmic.
Els certificats han d'indicar el nombre d'hores o els crèdits dels cursos, de tal manera que un crèdit LRU equival a 10 hores de formació i un crèdit ECTS, a 25 hores de formació.
11.3.2.3. Curs bàsic d'aptitud per a bombers de l'EBAP o equivalent. Es valora com a mèrit el nombre d'hores que superi les 200 que estableix com a requisit l'RLT del Consell de Mallorca per accedir a la categoria de bomber conductor / bombera conductora, amb un màxim de 3 punts. Aquest curs es valorarà a raó de:
• 0,007 punts per hora de durada del curs
Observacions:
L'acreditació del curs ha de ser mitjançant la presentació d'un certificat d'aprofitament amb la indicació de les hores i contingut del curs.
11.3.2.4. Coneixement de llengües estrangeres, fins un màxim de 0,5 punts
Els idiomes només es valoraran segons les certificacions de coneixements d'idiomes reconegudes internacionalment d'acord amb el Marc Comú Europeu de Referència per a les Llengües.
La puntuació d'aquest mèrit s'ha de fer d'acord amb el barem següent:
MCERL PUNTUACIÓ
A1 0,2 punts
A2 0,3 punts
B1 0,4 punts
B2 o superior 0,5 punts
Observacions:
Si l'aspirant acredita posseir més d'un certificat d'un mateix idioma, només s'ha de valorar aquell que acredita un nivell de coneixement superior.
11.3.2.5. Coneixements de llengua catalana, fins a un màxim de 2,5 punts
La puntuació d'aquest mèrit és d'acord el barem següent:
L'acreditació d'aquest mèrit s'ha de realitzar de la manera següent:
- Mitjançant el certificat expedit, reconegut com a equivalent o homologat per la Direcció General de Política Lingüística, d'acord amb el que determina l'Ordre del conseller d'Educació, Cultura i Universitats, de 21 de febrer de 2013, per la qual es determinen els títols, diplomes i certificats equivalents als certificats de coneixements de llengua catalana de la Direcció General de Joventut i Cultura (BOIB 34, de 12 de març de 2013), o bé mitjançant certificat expedit per l'Escola Balear d'Administració Pública (EBAP).
- Mitjançant el certificat que acredita que s'han superat les proves d'avaluació del nivell de coneixements de llengua catalana corresponent realitzades pel Consell de Mallorca com a conseqüència de les convocatòries duites a terme pels decrets de la Presidència de 03-06-2004 i de 29-09-2004.
Observacions:
En el supòsit que l'aspirant acrediti la possessió de més d'un certificat, només és objecte de valoració el certificat que acredita un nivell de coneixement superior.
11.3.2.6. Carnet de conduir, fins a un màxim d'1,5 punts
Per valorar-lo és condició indispensable que s'acrediti mitjançant una fotocòpia compulsada del permís de conduir que estigui vigent en el termini de presentació de mèrits.
Carnet de la classe C+E: 1,5 punt
11.3.3. Exercicis d'oposicions superats en els darrers 5 anys, fins a un màxim de 3 punts
En aquest apartat es valora:
a) Haver superat tots els exercicis de la fase d'oposició en el procés selectiu de la categoria de bomber conductor / bombera conductora en els darrers 5 anys, amb 3 punts.
b) Haver superat tots els exercicis de la fase d'oposició en el procés selectiu de la categoria de bomber/bombera en els darrers 5 anys, amb 3 punts. En aquest supòsit, s'ha d'acreditar que el carnet de conduir de la classe C constitueix requisit d'accés.
Observacions:
Per computar els cinc anys es tindrà en compta la data de publicació de la convocatòria del procés selectiu en el Butlletí Oficial corresponent.
S'ha d'acreditar mitjançant la presentació d'un certificat de l'Administració pública on consti que l'interessat ha superat la fase d'oposició en el procés selectiu corresponent sense obtenir plaça, la data de publicació de la convocatòria al Butlletí Oficial, i, si n'és el cas, el requisit d'accés del carnet de conduir classe C.
Si la persona interessada s'ha presentat a més d'un procés selectiu, només es té en compte la darrera convocatòria a la qual es va presentar.
11.3.4. Certificats de professionalitat i/o les unitats de competència, fins a 1 punt
Els certificats de professionalitat i/o les unitats de competència acreditats per les administracions competents, sempre que la persona candidata no presenti com a mèrit la titulació oficial de formació professional equivalent als certificats de professionalitat i/o unitats de competència, es valoren de la manera següent:
1. Per cada certificat de professionalitat de nivell 2: 0,5 punts. Es valoren els certificats següents:
-SEA595_2. Operacions de vigilància i extinció d'incendis forestals i suport a contingències en el mitjà rural.
-SEA534_2. Prevenció d'incendis i manteniment (actual SEA676_2. Prevenció, extinció d'incendis i salvament)
-SEA129_2. Extinció d'incendis i salvament (actual SEA676_2. Prevenció, extinció d'incendis i salvament)
Per cada unitat de competència d'aquests certificats de professionalitat (sempre que no s'acrediti el certificat de professionalitat): 0,1 punts.
2. Per cada certificat de professionalitat de nivell 3: 1 punt. Es valoren els certificats següents:
-SEA536_3. Gestió i coordinació en protecció civil i emergència.
-SEA596_3. Coordinació d'operacions en incendis forestals i suport a contingències en el mitjà rural.
Per cada unitat de competència d'aquests certificats de professionalitat (sempre que no s'acrediti el certificat de professionalitat): 0,2 punts.
12. Resultat de la fase de concurs i relació dels aspirants que han superat el concurs-oposició
a) Llista provisional de la fase de concurs
Una vegada finalitzada la valoració dels mèrits aportats, el Tribunal Qualificador ha de fer pública la llista provisional de la fase de concurs la qual ha d'incloure nom i llinatges, quatre xifres numèriques aleatòries del DNI i la indicació de la puntuació obtinguda per ordre de major a menor puntuació.
Els candidats disposen d'un termini de 3 dies hàbils, a partir de l'endemà de la publicació a la Seu electrònica del Consell de Mallorca, per presentar al·legacions i sol·licitar la revisió dels mèrits presentats. El Tribunal Qualificador disposa d'un termini de 7 dies hàbils per resoldre les reclamacions.
b) Llista definitiva de la fase de concurs i llista provisional de les persones aspirants que han superat el concurs oposició
Resoltes les reclamacions, el Tribunal Qualificador publicarà la llista definitiva de la fase de concurs. Al mateix temps, publicarà la llista provisional de la fase de concurs oposició, als únics efectes de requerir a les persones aspirants que figuren a aquesta llista, si n'és el cas, la presentació dels documents originals o còpies autèntiques dels mèrits al·legats i acreditats mitjançant fotocòpies. Se'ls atorgarà un termini de 10 dies hàbils per presentar la documentació corresponent, amb l'advertiment que si no l'aporten, es considerarà que desisteixen de la sol·licitud de valoració del mèrit al·legat i no acreditat mitjançant l'original o còpia autèntica.
La llista provisional del concurs oposició ha d'incloure nom i llinatges, quatre xifres numèriques aleatòries del DNI, per l'ordre de puntuació assolida, i no pot contenir un nombre de persones aprovades superior al de les places vacants que són objecte d'oferta, amb indicació de la qualificació obtinguda.
c)Llista definitiva de les persones aspirants que han superat el concurs oposició
Comprovats els documents aportats pels aspirants requerits, i resolts els empats, si n'és el cas, el Tribunal Qualificador publicarà a la Seu electrònica del Consell de Mallorca la llista definitiva de les persones aspirants que han superat el concurs-oposició, la qual ha d'incloure nom i llinatges, quatre xifres numèriques aleatòries del DNI, per l'ordre de puntuació assolida, la qual no pot contenir un nombre de persones aprovades superior al de les places vacants que són objecte d'oferta, amb indicació de la qualificació obtinguda.
d) Criteris de resolució d'empats
En el cas d'empat, l'ordre es fixa tenint en compte els criteris següents:
13. Reconeixement mèdic previ al curs selectiu
El reconeixement mèdic és de caràcter obligatori i eliminatori per a les persones aspirants que han superat el concurs oposició. La qualificació és d'apte o no apte.
Aquest reconeixement l'ha de realitzar personal mèdic. Es podran desenvolupar quantes proves clíniques, analítiques o complementàries de qualsevol tipus es considerin necessàries per comprovar que l'aspirant no es troba inclòs en el quadre d'exclusions mèdiques que figuren en l'annex III d'aquestes bases.
Les persones aspirants hauran d'emplenar una autorització per sotmetre's a les proves que determini el personal mèdic, així com formalitzar un qüestionari mèdic orientatiu amb una declaració jurada de malalties i tractament mèdic. El fet que una persona aspirant no formalitzi aquesta autorització i/o qüestionari, així com l'omissió intencionada i/o falsedat de les dades sol·licitades comportarà la seva exclusió automàtica del procés selectiu. La realització del reconeixement mèdic, implica el consentiment de les persones aspirants perquè els resultats del reconeixement mèdic es posin a disposició del Tribunal a fi que serveixin de fonament per continuar en el procés selectiu.
En aquest reconeixement mèdic es tendran en compte els aspectes següents: a) valoració de l'oïda, la vista, l'equilibri, la coordinació muscular, l'aparell cardiovascular, l'aparell respiratori i l'exploració mèdica general; i b) valoració del funcionament, de les possibles malformacions i alteracions en els diferents aparells que dificultin o impedeixin exercir les funcions de bomber/bombera.
S'han d'efectuar com a mínim les exploracions següents: anàlisi d'orina, anàlisi de sang, electrocardiograma, audiometria i, segons els resultats d'aquestes proves i de la revisió dels paràmetres anteriors, es practicaran les exploracions específiques necessàries a fi de descartar qualsevol patologia que pugui dificultar o impedir exercir les funcions de bomber conductor / bombera conductora.
Per tal de determinar la qualificació del reconeixement mèdic només es tendran en compte els resultats de les exploracions realitzades en aquesta prova pels serveis mèdics designats pel Tribunal Qualificador i aquests resultats en tot cas han de referir-se al moment de l'exploració.
En cas que alguna de les persones aspirants de la relació prevista a la base 12.c) fos considerada no apta o exclosa, el Tribunal Qualificador proposarà el nom d'altres aspirants (que seran els que immediatament segueixen en la llista de persones candidates per ordre de puntuació obtinguda), fins aconseguir que el nombre d'aspirants que han superat el reconeixement mèdic i per tant, aptes per accedir a la fase de formació, sigui igual al nombre de places ofertades en la convocatòria.
14. Nomenament de funcionaris i realització del curs selectiu
14.1. Nomenament de funcionaris
Les persones aspirants que hagin superat el concurs oposició i el reconeixement mèdic seran proposades per ser nomenades funcionaris/funcionàries en pràctiques per realitzar el curs selectiu, sense perjudici del que disposa el paràgraf següent. El curs selectiu constarà de 32 places.
Les persones proposades que amb anterioritat hagin superat un curs bàsic d'aptitud per a bombers i ho acreditin, mitjançat certificació expedida o homologada per l'Escola Balear d'Administració Pública (EBAP), estan exemptes de realitzar-lo i seran nomenades funcionaris de carrera en adscripció provisional fins la finalització del procés selectiu. Les places que deixin vacants al curs selectiu seran oferides a les persones aspirants següents per ordre de puntuació fins a completar les 32 places del curs selectiu, només als efectes del que disposa la base 18, i en cap cas seran nomenats funcionaris/funcionàries en pràctiques.
El Tribunal Qualificador publicarà en la Seu electrònica del Consell de Mallorca la proposta amb els llistats següents:
- Les persones aspirants que han de realitzar el curs selectiu i que seran nomenades funcionàries en pràctiques.
- Les persones aspirants que ja han superat el curs selectiu, i ho han acreditat, que seran nomenades funcionàries de carrera en adscripció provisional fins la finalització del procés selectiu.
- Les persones aspirants de la llista definitiva que han superat el concurs oposició sense obtenir plaça i que accediran a realitzar el curs selectiu, a les places que restin vacants, per ordre de puntuació.
Les persones aspirants proposades per ser nomenades funcionàries en pràctiques i funcionàries de carrera en adscripció provisional, se'ls atorgarà un termini de 20 dies naturals per presentar la documentació següent:
a) Declaració jurada o promesa de no haver estat acomiadat/ada o separat/ada, mitjançant expedient disciplinari, del servei de l'Estat, de l'Administració local o autonòmica o dels organismes que en depenen, ni trobar-se inhabilitat per exercir funcions públiques.
Les persones aspirants que no tenen la nacionalitat espanyola han d'acreditar igualment que no estan sotmeses a sanció disciplinària o condemna penal que impedeixi, al seu Estat, accedir a la funció pública.
b) Declaració jurada o promesa de no estar sotmès/esa a cap causa d'incapacitat específica d'acord amb la normativa vigent.
c) Declaració jurada o promesa de no ocupar cap lloc ni exercir cap activitat en el sector públic delimitat per l'article 1 de la Llei 53/1984, de 26 de desembre, d'incompatibilitats del personal al servei de les administracions públiques; s'hi ha d'indicar, així mateix, que no realitza cap activitat privada incompatible o subjecta a reconeixement de compatibilitat i que no percep pensió de jubilació, retir o orfandat, per drets passius o per qualsevol règim de seguretat social públic i obligatori.
Si la persona interessada manifesta que no pot subscriure l'esmentada declaració pel fet d'exercir alguna activitat pública o de percebre alguna de les pensions indicades anteriorment, se li assenyala que, d'acord amb la normativa sobre incompatibilitats, ha d'exercir l'opció que desitgi o, si les activitats públiques són susceptibles de compatibilitat, n'ha de sol·licitar la corresponent autorització.
Si l'aspirant proposat realitza alguna activitat privada per a l'exercici de la qual es requereix el reconeixement de la compatibilitat, ha d'obtenir-la o cessar en la realització de l'activitat privada abans de començar l'exercici de les funcions públiques.
En aquest cas, el termini per a la presa de possessió o per a l'inici de la prestació de serveis es prorroga fins que es dicta la resolució corresponent.
Si dins el termini indicat, i llevat dels casos de força major, les persones aspirants proposades no presenten la documentació, o no tenen els requisits exigits, no poden ser nomenades funcionàries de carrera o funcionàries en pràctiques i resten anul·lades totes les seves actuacions, sense perjudici de la responsabilitat en què haguessin pogut incórrer per falsedat en la sol·licitud en què demanaven prendre part en el procés selectiu.
Les persones que ja tenen la condició de funcionari de carrera o de personal laboral fix al servei de l'Administració pública estan exemptes de justificar les condicions i els requisits que ja han acreditat per obtenir el nomenament o el contracte anterior. En aquest cas, han de presentar un certificat del ministeri, la corporació local o l'organisme públic del qual depenen, que n'acrediti la condició i la resta de circumstàncies que consten en el seu expedient personal.
Quan les persones aspirants proposades han presentat la documentació, i si aquesta és conforme, el conseller o la consellera competent en matèria de Funció Pública del Consell de Mallorca les ha de nomenar funcionàries en pràctiques i funcionàries de carrera en adscripció provisional, d'acord amb la proposta del Tribunal Qualificador.
Així mateix, s'ha de publicar la informació següent: el contingut del curs, el calendari i el lloc on es farà.
14.2 Realització del curs selectiu
El curs selectiu consisteix en una formació amb una part teòrica i una altra de pràctica. Aquesta formació és obligatòria i eliminatòria per als funcionaris o funcionàries en pràctiques, i es puntuarà amb un màxim de 10 punts. Per superar aquesta fase, els i les aspirants han d'obtenir una puntuació mínima de 5 punts. Es declararan no aptes els qui obtinguin una nota inferior a 5 punts.
Les persones aspirants de la llista definitiva que han superat el concurs oposició sense obtenir plaça i que, d'acord amb la base 14.1, segon paràgraf, poden, per ordre de puntuació, fer el curs a les places que quedin vacants, obtindran la qualificació d'apte o no apte. Si algun dels funcionaris en pràctiques no supera el curs selectiu, les vacants que deixen passen a ser cobertes per ordre de prelació per les persones que tinguin major puntuació al concurs oposició i resultin aptes al curs selectiu.
El Tribunal Qualificador publicarà els resultats provisionals del curs selectiu a la Seu electrònica del Consell de Mallorca. Els i les aspirants disposen d'un termini de tres dies hàbils, des de l'endemà de la publicació, per presentar-hi les al·legacions que considerin pertinents. El Tribunal Qualificador disposa d'un termini de 7 dies hàbils per resoldre les reclamacions.
Resoltes les reclamacions, el Tribunal Qualificador ha d'aprovar i publicar a la Seu electrònica del Consell de Mallorca, la llista definitiva amb la relació de les persones aspirants que han superat el curs selectiu. La llista ha d'incloure: nom i llinatges, quatre xifres numèriques aleatòries del DNI i la indicació de la puntuació obtinguda, per ordre de major a menor puntuació, així com la relació de la resta de persones aspirants que han fet el curs selectiu per ocupar les places vacants del curs, amb la valoració d'apte o no apte.
Amb aquesta llista definitiva es consideren resoltes totes les al·legacions presentades contra la llista provisional.
15. Proposta del Tribunal Qualificador de les persones aspirants que han superat el procediment selectiu i han resultat seleccionades. Ordre de classificació
El Tribunal Qualificador ha de publicar a la Seu electrònica del Consell de Mallorca la proposta provisional de persones que han superat el procediment selectiu i han resultat seleccionades per accedir a l'escala d'Administració especial, subescala de serveis especials, classe de servei d'extinció d'incendis, subgrup C2, especialitat bomber conductor / bombera conductora, inclosos els funcionaris de carrera nomenats en adscripció provisional, per l'ordre de puntuació assolida. Aquesta proposta no pot contenir un nombre superior de persones aprovades al de les places vacants que són objecte d'oferta, amb indicació de la qualificació obtinguda.
Aquesta proposta es determinarà amb la suma de la puntuació obtinguda en la fase d'oposició (màxim 60 punts), més la puntuació obtinguda en la fase de concurs (màxim 40 punts), més la qualificació obtinguda en el curs selectiu (màxim 10).
Criteris per resoldre els empats:
En cas d'empat, l'ordre es fixa tenint en compte els criteris següents:
Totes les persones aspirants disposen d'un termini de tres dies hàbils, des de l'endemà d'haver-se publicat la proposta provisional, per presentar les reclamacions i/o al·legacions oportunes davant el Tribunal. Poden assistir a aquesta revisió acompanyades d'un assessor. El Tribunal Qualificador disposa d'un termini de 7 dies hàbils per resoldre les reclamacions.
Un cop resoltes les al·legacions presentades, el Tribunal Qualificador ha de publicar a la Seu electrònica del Consell de Mallorca la proposta definitiva dels i les aspirants que han superat el procediment selectiu i han resultat seleccionats per accedir a l'escala d'Administració especial, subescala de serveis especials, classe de servei d'extinció d'incendis, subgrup C2, especialitat bomber conductor / bombera conductora, inclosos els funcionaris de carrera en adscripció provisional, per l'ordre de puntuació assolida. Aquesta proposta no pot contenir un nombre de persones aprovades superior al de les places vacants que s'ofereixen, amb indicació de la qualificació obtinguda.
Amb aquesta llista definitiva es consideren resoltes totes les al·legacions presentades contra la llista provisional.
16. Publicació de la llista de persones aspirants
El conseller o la consellera competent en matèria de Funció Pública del Consell de Mallorca, d'acord amb la proposta del Tribunal Qualificador, a la vista de la relació definitiva de persones aspirants seleccionades lliurada pel Tribunal Qualificador, ha de dictar la resolució i ordenar que es publiqui en el BOIB, als efectes que corresponguin.
En la mateixa resolució s'ha d'oferir a totes les persones seleccionades la llista de llocs de treball corresponents a les places convocades perquè sol·licitin per escrit l'ordre de prelació dels llocs de treball oferts, incloent-hi la totalitat dels llocs convocats, en el termini que s'atorga per això.
17. Nomenament, presa de possessió i adjudicació dels llocs de feina
1. El conseller o la consellera competent en matèria de Funció Pública del Consell de Mallorca, d'acord amb la proposta del Tribunal Qualificador, nomenarà els funcionaris/àries de carrera i en la mateixa resolució els adjudicarà els llocs de treball. L'adjudicació dels llocs es farà segons l'ordre final de les persones seleccionades d'acord amb la sol·licitud de destinació i a la vista dels llocs vacants que s'ofereixin. Aquestes destinacions tenen caràcter definitiu, tret del cas que no es puguin acreditar els requisits del lloc de treball o que es tracti d'un lloc singularitzat, supòsit en que s'adjudicarà en adscripció provisional.
2. Un cop publicat el nomenament en el BOIB, les persones nomenades funcionàries de carrera disposen d'un termini de tres dies hàbils per jurar o prometre i prendre'n possessió. En els casos en què la persona ho demana i, a més, ho justifica degudament, el conseller o la consellera competent en matèria de Funció Pública pot concedir una pròrroga del termini possessori.
3. La presa de possessió, per part de les persones nomenades, determina el cessament del personal que fins aleshores ha ocupat els llocs de treball adjudicats.
18. Borsa de personal funcionari interí
La borsa de personal funcionari interí està constituïda per les persones aspirants que han superat tots els exercicis de la fase d'oposició i no han obtingut plaça en el procediment selectiu. Aquesta borsa té preferència sobre les borses anteriors.
L'ordre de prelació de les persones aspirants en la borsa es determina per l'ordre de la puntuació obtinguda en la fase de concurs i la fase d'oposició.
En cas d'empat, s'ha de resoldre tenint en compte els criteris de desempat següents:
Els i les aspirants que integren la borsa tenen preferència per ordre de prelació per accedir a les properes edicions del curs selectiu que es duguin a terme.
19. Règim de recursos
Contra l'acord del Consell Executiu d'aprovació d'aquestes bases, que no posa fi a la via administrativa, les persones interessades poden interposar el recurs d'alçada davant la Comissió de Govern del Consell de Mallorca, en el termini d'un mes, comptador a partir de l'endemà de la publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb el que preveuen els articles 121 i 122 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 22.2 de la Llei 8/2000, de 27 d'octubre, de consells insulars.
20. Publicació
Aquestes bases, juntament amb la convocatòria corresponent, s'han de publicar íntegrament en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i l'anunci de la convocatòria es publicarà en el Butlletí Oficial de l'Estat.
ANNEX I TEMARI GENERAL
1. La Constitució espanyola de 1978. Principis generals. Drets i deures fonamentals, les llibertats públiques i els principis rectors. El principi d'igualtat i la tutela contra la discriminació. El principi d'igualtat en l'ocupació pública (Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes).
2. El poder legislatiu: les Corts Generals. Composició, elecció i dissolució. El poder executiu. El Govern en el sistema constitucional espanyol: composició i funcions. El poder judicial. Regulació constitucional de la justícia.
3. Organització territorial de l'Estat. Les comunitats autònomes: organització i competències. L'Estatut d'autonomia de les Illes Balears. L'Administració local en la Constitució. L'illa. Els consells insulars. Característiques generals.
4. El Consell de Mallorca: organització i competències. El Reglament del Servei de Bombers de Mallorca.
TEMARI ESPECÍFIC BOMBER CONDUCTOR / BOMBERA CONDUCTORA
1. La combustió: El fenomen de la combustió. Tipus i característiques dels combustibles. Perillositat dels combustibles respecte de la seva ignició i factors que influeixen en la combustibilitat. Classificació dels focs en funció del combustible. Els productes de la combustió.
2. Mecanismes d'extinció: els quatre mètodes d'extinció. Classificació i característiques dels agents extintors. Adequació dels agents extintors en funció de la classe foc.
3. Equips i instal·lacions contra incendis: Equips mòbils. Instal·lacions fixes de protecció contra incendis (RIPCI. RD 513/2017, de 22 de maig).
4. Mercaderies perilloses: característiques de perillositat. Classificació ONU. Identificació i senyalització.
5. Conceptes bàsics d'hidràulica: fluids. Pressió. Hidrostàtica. Hidrodinàmica. Pèrdua de càrrega. Classificació i característiques de les bombes.
6. Instal·lacions de gasos combustibles: generalitats. Gas natural (GN). Gas natural liquat (GNL). Gasos liquats del petroli (GLP's).
7. El risc elèctric: principals característiques de les instal·lacions d'alta i mitja tensió. Estacions i subestacions transformadores. Centres de transformació. Riscos de proximitat a instal·lacions d'alta tensió. Instal·lacions de baixa tensió. Tipus de quadres de baixa tensió. Caixa general de protecció. Comptadors. Quadres de comandament i protecció.
8. Construcció bàsica: sistemes constructius. Tipus d'edificis. Materials de construcció. Cimentació. Murs i pòrtics. Forjats. Façanes. Cobertes. Escales.
9. Aparells elevadors: ascensors. Classificació en funció del sistema de tracció. Elements de l'ascensor de tracció per adherència. Muntacàrregues i muntacotxes.
10. Terminologia bàsica de prevenció reglamentària d'incendis (annex A CTE-DB-SI. RD 314/2006): alçada d'evacuació. Densitat de càrrega de foc. Escala protegida. Escala especialment protegida. Escala oberta a l'exterior. Origen d'evacuació. Reacció al foc. Resistència al foc. Recorregut d'evacuació i recorreguts alternatius. Sortides de planta, edifici i d'emergència. Sector d'incendi. Sector sota rasant. Vestíbul d'independència. Zona d'ocupació nul·la.
11. Conducció de vehicles prioritaris: classes de vehicles prioritaris. Facultats dels conductors de vehicles prioritaris en servei urgent.
12. Atenció sanitària i primers auxilis: fractures. Ferides i hemorràgies. Estat de xoc. Cremades. Intoxicacions. Asfíxia. Electrocucions. Reanimació cardiopulmonar. Recollida i transport de ferits.
13. Meteorologia bàsica: l'atmosfera. Pressió i configuracions isobàriques. Masses d'aire. Front polar i gota freda. Particularitats meteorològiques i climàtiques a l'illa de Mallorca.
14. Geografia física de Mallorca: situació i coordenades geogràfiques. Extensió. Relleu. Costes. Hidrologia. Comunitats vegetals.
15. Coneixement del territori: Mallorca. La insularitat. Els municipis, les comarques i les zones urbanes. Distribució de la població actual. Espais naturals protegits i zones forestals. Incendis forestals. L'impacte demogràfic del turisme i l'estacionalitat poblacional. Zones turístiques. Localització industrial: els polígons industrials i de serveis.
16. Xarxa de comunicacions i infraestructures de Mallorca: la xarxa de carreteres. Ports comercials i esportius. El transport ferroviari.
17. Cartografia i topografia bàsica: mapa i escala. Representació del relleu. El Mapa Topogràfic Nacional. Signes convencionals. El pendent i el perfil topogràfic.
ANNEX II PROVES FÍSIQUES
Descripció de les proves físiques i càlcul de les puntuacions.
1. Prova aquàtica 50 m. estil lliure:
Descripció: la prova consistirà en nedar 50 metres en estil lliure, només en un intent. La sortida es podrà fer des de la vorera de la piscina tirant-se des de damunt del pòdium de sortida, o des de dins l'aigua amb una mà agafada i un peu tocant el bloc de sortida.
La prova comença amb el senyal de l'avaluador/a. Es farà un tipus de sortida ràpida.
Normes:
L'aspirant no pot aprofitar el terra en la zona poc profunda de la piscina per impulsar-se.
Si la piscina és de 25 metres, l'aspirant ha de tocar obligatòriament amb alguna part del cos la paret del final de la piscina per cobrir els 25 metres inicials, és a dir, la primera meitat del test.
Tant si la piscina és de 25 metres com si és de 50 metres, l'aspirant ha de tocar la paret de la piscina per poder aturar el cronòmetre i donar per finalitzada la prova.
Cada aspirant pot dur a terme una sortida falsa. A la segona sortida falsa, la prova es valorarà com a no apte.
Els i les aspirants quedaran desqualificats si toquen o s'agafen a la surada, a les voreres i als laterals de la piscina; també si toquen amb qualsevol part del cos el fons de la piscina, si fan dues sortides falses, i si no aconsegueixen acabar la prova en el temps màxim per obtenir una puntuació de 5.
Valoració:
Si hi ha una sortida falsa d'un o una aspirant, la resta d'aspirants que duen a terme la prova al mateix temps, la poden acabar amb normalitat, mentre que l'aspirant que ha fet la sortida falsa haurà de repetir la prova, almenys 15 minuts més tard.
S'enregistrarà el temps que cada aspirant ha emprat en la realització del test, en minuts, segons i dècimes de segon amb cronòmetres digitals i de manera manual.
Observacions:
El test s'ha de fer amb gorra de bany obligatòriament. És voluntari utilitzar ulleres de piscina.
S'ha de tenir present que està prohibit utilitzar banyadors de poliuretà, aletes, guants d'aigua, i altres complements del món nàutic que puguin afavorir la tècnica de natació emprada.
S'han de portar xancletes de bany per accedir a la instal·lació.
Al full de la convocatòria de les proves físiques s'indicaran els metres de la piscina on es farà la prova, 25 o 50 m.
Valoracions |
||
Puntuació |
Homes (segons/dècimes) |
Dones (segons/dècimes) |
No apte |
>50” |
>54” |
5 |
50”- 48'01” |
54”- 52'01” |
5,5 |
48”- 46'01” |
52”- 50'01” |
6 |
46”- 44'01” |
50”- 48'01” |
6,5 |
44”- 42'01” |
48”- 46'01” |
7 |
42”- 40'01” |
46”- 44'01” |
7,5 |
40”- 38'01” |
44”- 42'01” |
8 |
38”- 36'01” |
42”- 40'01” |
8,5 |
36”- 34'01” |
40”- 38'01” |
9 |
34”- 32'01” |
38”- 36'01” |
9,5 |
32”- 30'01” |
36”- 34'01” |
10 |
≤30” |
≤34” |
2. Prova resistència aeròbica:
Normes:
Es disposarà d'un únic intent per fer la prova.
L'aspirant quedarà eliminat/ada si envaeix zones que no són pròpies dels carrils que s'utilitzen per fer la prova.
L'aspirant quedarà eliminat/ada si empeny o obstrueix de manera voluntària algun altre dels i les aspirants que corre alhora.
L'aspirant quedarà eliminat/ada si fa una sortida nul·la.
Valoració:
Si es produeix una empenta o una obstrucció i les persones avaluadores consideren que aquesta no és voluntària, no se sancionarà.
Si les persones avaluadores consideren que un opositor/a s'ha vist afectat negativament per una empenta o obstrucció, aquest podrà tornar a córrer deixant passar 15 minuts, com a mínim, entre els dos tests.
Si un o més aspirants cauen, podran seguir corrent si no incompleixen cap de les normes per les quals poden ser eliminats/des.
S'enregistrarà el temps que cada aspirant ha emprat en fer el test, en minuts, segons i dècimes de segon amb cronòmetres digitals i de manera manual.
Observacions:
Es faran torns, com a màxim de 12 aspirants, per córrer a la vegada en aquest test.
Valoracions |
||
Puntuació |
Homes (minuts/segons/dècimes) |
Dones (minuts/segons/dècimes) |
No apte |
>8'40” |
>9'40” |
5 |
8'40”- 8'30”01 |
9'40”- 9'30”01 |
5,5 |
8'30”- 8'20”01 |
9'30”- 9'20”01 |
6 |
8'20”- 8'10”01 |
9'20”- 9'10”01 |
6,5 |
8'10”- 8'00”01 |
9'10”- 9'00”01 |
7 |
8'00 - 7'50”01 |
9'00 - 8'50”01 |
7,5 |
7'50”- 7'40”01 |
8'50”- 8'40”01 |
8 |
7'40”- 7'30”01 |
8'40”- 8'30”01 |
8,5 |
7'30”- 7'20”01 |
8'30”- 8'20”01 |
9 |
7'20”- 7'10”01 |
8'20”- 8'10”01 |
9,5 |
7'10”- 7'00”01 |
8'10”- 8'00”01 |
10 |
≤7'00” |
≤8'00” |
3. Prova força tronc superior anterior:
Normes:
Només es disposarà d'un únic intent.
La repetició no es comptabilitzarà si l'aspirant no fa l'extensió completa dels colzes, o la barra no toca el pit en la fase de flexió.
No està permès fer rebots amb la barra damunt de la caixa toràcica (en aquest cas no es comptabilitzarà la repetició).
No es poden utilitzar guants, magnesi, ni qualsevol altra substància.
El pes per als homes serà de 65 kg totals (20 kg barra olímpica + 45 kg discs als costats de la barra) i per a les dones de 42 kg totals (15 kg de barra olímpica + 27 kg discs als costats de la barra).
Per superar la prova cal un mínim de 5 punts.
L'aspirant començarà la prova quan consideri oportú, quan estigui preparat/ada en posició inicial, sempre amb els colzes en extensió màxima, i les cames en una de les dues opcions vàlides.
La posició de les cames pot ser:
Amb cames estirades i genolls flexionats 90 graus aproximadament amb els peus que toquen en terra.
Si l'aspirant comença la prova amb les cames en aquesta posició, l'ha d'acabar amb la mateixa posició.
Si l'aspirant comença la prova amb les cames en aquesta posició, l'ha d'acabar amb la mateixa posició.
L'aspirant no pot rebre cap ajuda per agafar la barra en començar el test.
L'exercici finalitza quan:
Ha transcorregut el temps màxim per fer-lo.
S'ha arribat al nombre màxim de repeticions.
L'aspirant ho comunica verbalment per voluntat pròpia (computant en aquest cas les repeticions vàlides que ha executat durant l'exercici). En aquest darrer cas, l'aspirant sí que pot rebre ajuda per acabar el test i col·locar la barra a la subjecció.
Valoració:
La persona avaluadora ha de comptar les repeticions d'una amb una en veu alta, excepte quan una repetició no sigui vàlida, si no se segueixen les indicacions anteriors. En aquest cas, ha de repetir el número de la darrera repetició vàlida.
La persona avaluadora ha d'avisar dient en veu alta: “temps!” quan s'hagi exhaurit el temps màxim per fer la prova i l'aspirant encara no l'hagi finalitzat.
Valoració |
||
---|---|---|
Puntuació |
Homes |
Dones |
No apte |
≤6 |
≤4 |
5 |
7 |
5 |
5,5 |
8 |
6 |
6 |
9 |
7 |
6,5 |
10 |
8 |
7 |
11 |
9 |
7,5 |
12 |
10 |
8 |
13 |
11 |
8,5 |
14 |
12 |
9 |
15 |
13 |
9,5 |
16 |
14 |
10 |
17 |
15 |
4. Prova força tronc superior posterior:
Quan estigui quiet en posició inicial, l'examinador/a donarà el senyal i l'aspirant podrà començar a fer la prova.
Normes:
Superar, a cada repetició, la barbeta per damunt la barra sense fer una extensió del coll.
L'extensió dels braços ha de ser completa a cada repetició.
No es permetrà el balanceig de les cames per ajudar-se.
Si en algun moment, durant l'execució de la prova, l'aspirant deixa anar una mà de la barra, no pot continuar i s'enregistraran les repeticions que hagi fet fins aquell moment.
Quan la persona aspirant no aconsegueix elevar-se o toca amb qualsevol part del cos en terra, ha acabat el test.
Si la persona avaluadora de la prova detecta que l'aspirant es comença a balancejar durant la seva execució, l'avisarà dient en veu alta: “balanceig!”. En aquest cas, l'aspirant no pot fer cap repetició més fins que s'aturi al complet col·locant-se novament en posició inicial. Quan ho hagi fet, la persona avaluadora li dirà en veu alta: “continuï!” o “ja!” informant l'aspirant que pot continuar de nou amb la prova.
Per superar la prova cal un mínim de 5 punts.
Valoració:
La persona avaluadora comptarà les repeticions d'una en una en veu alta, excepte quan una repetició no sigui vàlida, si no se segueixen les indicacions anteriors. En aquest cas, repetirà el número de la darrera repetició vàlida.
Només hi haurà un intent per aspirant.
Per aquesta prova no es poden utilitzar guants de cap mena. Sí que es pot portar i utilitzar una tovallola petita i magnesi líquid, exclusivament, per fer-ne ús abans de començar la prova.
Valoracions |
||
---|---|---|
Puntuació |
Homes |
Dones |
No apte |
≤6 |
4 |
5 |
7 |
5 |
5,5 |
8 |
6 |
6 |
9 |
7 |
6,5 |
10 |
8 |
7 |
11 |
9 |
7,5 |
12 |
10 |
8 |
13 |
11 |
8,5 |
14 |
12 |
9 |
15 |
13 |
9,5 |
16 |
14 |
10 |
17 |
15 |
5. Salt vertical:
Descripció: des de la posició inicial, de costat amb els peus paral·lels a la paret, i amb un braç totalment estès cap amunt; el candidat marca l'altura que aconsegueix en aquesta posició. Després se separa 20 centímetres de la paret vertical i salta tant com pot, marcant novament amb els dits el nivell aconseguit.
Normes:
En flexionar les cames per prendre impuls, no es permet enlairar els talons del terra ni tocar amb les mans a terra.
L'aspirant ha de col·locar-se completament de costat a la paret on hi ha les marques verticals.
Valoració:
Es valora i es registra la distància existent entre la marca feta des de la posició inicial i l'aconseguida amb el salt vertical.
Es disposa de dos intents consecutius i es comptabilitza el millor d'aquests.
Puntuació |
Homes |
Dones |
---|---|---|
No apte |
Menys de 43 cm. |
Menys de 33 cm. |
5 |
43,0-45,9 cm. |
33,0-35,9 cm. |
5,5 |
46,0-48,9 cm. |
36,0-38,9 cm. |
6 |
49,0-51,9 cm. |
39,0-41,9 cm. |
6,5 |
52,0-54,9 cm. |
42,0-44,9 cm. |
7 |
55,0-57,9 cm. |
45,0-47,9 cm. |
7,5 |
58,0-60,9 cm. |
48,0-50,9 cm. |
8 |
61,0-63,9 cm. |
51,0-53,9 cm. |
8,5 |
64,0-66,9 cm. |
54,0-56,9 cm. |
9 |
67,0-69,9 cm. |
57,0-59,9 cm. |
9,5 |
70,0-72,9 cm. |
60,0-62,9 cm. |
10 |
≥73,0 cm. |
≥63,0 cm. |
6. Flexibilitat:
Normes:
S'ha de portar, obligatòriament, pantalons curts.
Aquesta prova s'ha de fer descalç i sense mitjons.
L'execució d'aquest moviment ha de ser lenta i sense rebots.
Quan l'aspirant arriba a la posició final del moviment, s'ha de mantenir immòbil durant 3 segons, perquè els avaluadors puguin enregistrar el resultat aconseguit en centímetres.
Valoració:
Els avaluadors de la prova es col·loquen molt a prop de l'aspirant per valorar l'extensió màxima de cames i per controlar el moviment lent del cos a l'hora d'executar la prova.
Si l'aspirant fa un moviment de rebot per llençar el llistó més lluny del que aconseguiria sense fer-ho, queda desqualificat.
Si l'aspirant fa el moviment amb flexió de genolls intencionadament, els avaluadors de la prova l'avisen un sol cop; si ho torna a fer, queda desqualificat automàticament.
Els avaluadors de la prova compten de l'1 al 3 en veu alta quan l'aspirant arriba a la seva posició final. Una vegada arriba al número tres, mai abans, l'aspirant pot tornar a la posició inicial.
Només es disposa d'un únic intent.
Observacions:
Per a aquest test s'utilitza un caixó amb una placa superior adossada, on hi ha una cinta mètrica amb precisió de centímetres, per poder valorar la prova.
Valoracions |
||
Temps |
Dones |
Homes |
No apte |
Menys de 29 cm |
Menys de 25 cm |
5 |
De 29,00 a 30,00 cm |
De 25,00 a 26,00 cm |
5,5 |
De 30,01 a 31,00 cm |
De 26,01 a 27,00 cm |
6 |
De 31,01 a 32,00 cm |
De 27,01 a 28,00 cm |
6,5 |
De 32,01 a 33,00 cm |
De 28,01 a 29,00 cm |
7 |
De 33,01 a 34,00 cm |
De 29,01 a 30,00 cm |
7,5 |
De 34,01 a 35,00 cm |
De 30,01 a 31,00 cm |
8 |
De 35,01 a 36,00 cm |
De 31,01 a 32,00 cm |
8,5 |
De 36,01 a 37,00 cm |
De 32,01 a 33,00 cm |
9 |
De 37,01 a 38,00 cm |
De 33,01 a 34,00 cm |
9,5 |
De 38,01 a 39,00 cm |
De 34,01 a 35,00 cm |
10 |
Més de 39,00 cm |
Més de 35,00 cm |
ANNEX III Quadre d'exclusions mèdiques per a l'accés a places de bombers conductors/ bomberes conductores
1. Oftalmologia
Disminució de l'agudesa visual inferior a 0,5 a l'ull millor i 0,3 a l'ull pitjor, mesura sense corregir (agudesa visual pel test de Snellen)
Retinopatia (s'admet la corioretinitis central serosa)
Retinosi pigmentària
Hemeralopia
Hemianòpsia
Diplopia
Discromatòpsies: es mesuren pel test d'Ishihara i a les persones participants que no superin aquest test se'ls fa el test de Farnsworth-Munsell
Glaucoma
Afàquies, pseudoafàquies
Subluxació del cristal·lí
Distròfia corneal progressiva o amb disminució de l'agudesa visual inferior a la permesa
Queratitis crònica
Alteracions oculomotores importants
Dacriocistitis crònica
Parpelles: qualsevol patologia o defecte que impedeix la protecció de l'ull a la intempèrie
Tumors oculars
Amputació important del camp visual en ambdós ulls
2. Otorrinolaringologia
Mesurament de l'agudesa auditiva:
No s'admet audiòfon
L'agudesa auditiva conversacional es mesura segons les normes PGB (pèrdua global binaural) i no s'admet cap grau d'hipoacúsia.
No s'admeten pèrdues auditives iguals o superiors a 30 decibels bilaterals ni pèrdues auditives iguals o superiors a 50 decibels unilaterals en qualsevol freqüència una vegada s'ha descomptat la pèrdua normal per l'edat segons les normes ELI (early loss index).
Vertigen
Dificultats importants de la fonació
Quequesa acusada
Obstrucció crònica de les foses nasals (que impedeix la respiració nasal)
3. Aparell locomotor
Malalties i limitacions de moviments: no s'admeten graus de mobilitat inferiors a:
a) Extremitats superiors:
Espatlla:
Elevació progressiva fins a 180 graus
Abducció fins a 120 graus
Dinamometria escapular menor de 25 quilos
Colze:
Flexió fins a 140 graus
Extensió fins a 0 graus
Supinopronació de 0 a 180 graus
Canell:
Flexoextensió fins a 120 graus
Mà i dits:
Dinamometria inferior a 30 quilos en homes i a 25 quilos en dones a qualsevol de les mans
Falta o pèrdua de més d'1/3 de la falange distal del primer dit d'una mà
Falta o pèrdua de qualsevol falange de qualsevol dit, excepte la falange distal del cinquè dit
Falta d'una mà o de qualsevol part d'aquesta, llevat dels dits descrits anteriorment
No tenir íntegra la pinça polze-índex.
b) Extremitats inferiors:
Maluc:
Flexió fins a 130 graus
Extensió fins a 10 graus (més enllà de 0 graus)
Tenir una extremitat més curta que l'altra (igual o superior a 2 centímetres).
Genoll:
Extensió completa
Flexió fins a 135 graus
Lesions articulars o lligamentoses no reparables
Turmell:
Flexoextensió dorsoplantar fins a 45 graus
Peu:
Peu garrell
Peu pla amb desviació de l'eix peu-cama en var o en valg
Peu pla espàstic
Peu cavus sense línia de continuïtat taló-metatars mesurat per podoscopi
Dits:
Limitació de moviments que dificulti caminar, córrer o saltar
Falta de qualsevol falange de qualsevol dit
Dits en urpa que impedeix portar les botes de feina
Hallux valgus dolorós o amb indicació quirúrgica, o amb callositat o amb inflamació local
c) Columna vertebral:
Escoliosi estructurada major de 7 graus, mesurada pel mètode Lipman-Cobb i amb RX de columna sencera. Les escoliosis anteriors que siguin secundàries a una dismetria també són considerades no aptes.
Costella accessòria que produeixi robament de subclàvia
Hèrnia discal
d) Malalties diverses:
Fractures que deixen seqüeles i dificulten la funció
Osteomielitis
Osteoporosi
Condromalàcia
Artritis
Luxació recidivant d'espatlla
Qualsevol altra malaltia osteomuscular que limiti la mobilitat per fer les funcions de bomber conductor/bombera conductora
4. Aparell digestiu
Cirrosi
Colitis cròniques i síndromes de malabsorció
Hepatopaties cròniques
Pancreatitis crònica
Eventracions
Qualsevol patologia de l'aparell digestiu o intervencions quirúrgiques que presentin seqüeles funcionals amb repercussions orgàniques i que incideixin negativament per fer la seva feina
Hepatopaties amb repercussió enzímica important
5. Aparell cardiovascular
Tensió arterial major de 155/95 mm d'Hg, mesurada en repòs de cinc minuts
Insuficiència cardíaca
Haver patit infart de miocardi.
Coronariopaties en qualsevol artèria
Arrítmies importants:
Taquicàrdia sinusal permanent de més de 120 batecs per minut
Aleteig auricular
Fibril·lació auricular
Síndrome de preexitació
Blocatge auriculoventricular de 2 o 3 graus o de branca bifascicular
Extrasístoles multifocals i extrasístoles unifocals superiors a 4 per minut
Valvulopaties
Portar pròtesis valvulars.
Aneurismes cardíacs o de grans vasos
Insuficiència arterial perifèrica
Insuficiència venosa perifèrica que produeix signes d'estasi o alteracions tròfiques varicoses importants
Seqüeles post-tromboembòliques
Defectes i deformitats dels dits i/o les mans produïts per problemes de circulació que siguin simptomàtics o dificultin fer satisfactòriament la feina de bomber conductor/bombera conductora
6. Aparell respiratori
És excloent tenir una capacitat vital inferior a 3,5 l els homes i 3 l les dones.
Disminució del FEV1 per sota del 85 %
EPOC (malaltia pulmonar obstructiva crònica)
Asma, mesurada per sibilàncies a l'auscultació i disminució del VEMS per sota del 85 %, encara que sigui conseqüència d'una infecció respiratòria
Atelèctasi
Emfisema
Pneumotòrax repetitiu
Altres processos respiratoris que incideixin negativament en les pràctiques físiques que cal fer i en les tasques específiques de bomberconductor/bombera conductora
7. Sistema nerviós central
Parkinson, corea o bal·lisme
Epilèpsia
Esclerosi múltiple
Atàxia
Arterioesclerosi cerebral simptomàtica
Vertigen d'origen central
Alteracions psiquiàtriques de base
Qualsevol grau d'hipofòsmia
8. Pell i fàneres
Cicatrius que produeixin limitació funcional important i aquells processos patològics que a criteri del tribunal limitin o s'agreugin amb el treball de bomber conductor/bombera conductora
9. Altres processos patològics que impedeixin les funcions normals de bomber conductor/bombera conductora
Malaltia de Cushing
Malaltia d'Addison
Insuficiència renal crònica
Manca d'un ronyó
Malalties renals evolutives
Hemopaties cròniques greus
Proves analítiques compatibles amb patologia de base
Determinació de transaminases gamma GT, ALT (GPT) i AST (GOT) superiors en un 30 % a la normalitat
GOT superior a 50 % de la normalitat
Processos proliferatius malignes que dificultin o impedeixin les funcions de bomber conductor/bombera conductora
Tuberculosi activa
Hèrnia inguinal
Qualsevol malaltia infecciosa (vírica, bacteriana, micòtica o parasitària) crònica i rebel al tractament
Anàlisi d'orina: albuminúria i/o cilindrúria importants
10. Alcoholisme i/o drogodependència amb patologia orgànica
11. Qualsevol altre procés patològic que, a proposta dels serveis mèdics competents, el tribunal qualificador consideri que dificulta o impedeix el desenvolupament de les funcions de bomber conductor/bombera conductora
12. Qualsevol afectació patològica que sigui motiu d'exclusió, d'acord amb aquestes bases, i que, essent conegudes per la persona participant, no es notifiquin en el qüestionari mèdic orientatiu
ANNEX IV Model de certificat mèdic
«(Nom, cognoms del metge, número de col·legiat i número de DNI) certific que la persona aspirant (nom, cognoms i número de DNI) reuneix les condicions físiques necessàries per fer les proves físiques, que es descriuen en l'annex II de les bases que han de regir la convocatòria de les proves selectives per al proveïment, mitjançant el sistema de concurs oposició, de 32 places, pel torn lliure, de l'escala d'Administració especial, subescala de serveis especials, classe de servei d'extinció d'incendis, subgrup C2, especialitat bomber conductor / bombera conductora, de personal funcionari del Servei de Bombers del Consell de Mallorca corresponents a les ofertes d'ocupació pública acumulada corresponents als anys 2017, 2018, 2019 i 2021.»
ANNEX V SOL·LICITUD D'ADMISSIÓ A LES PROVES SELECTIVES
DENOMINACIÓ DE LA PLAÇA: BOMBER CONDUCTOR / BOMBERA CONDUCTORA
DNI/NIE |
|
Primer cognom |
|
Segon cognom |
|
Nom |
|
|
|
|
|
|
|
Telèfon |
|
Altre telèfon |
|
Correu electrònic |
|
Data naixement |
|
|
|
|
|
|
|
Nacionalitat Adreça
|
|
|
REQUISITS EXIGITS A LA CONVOCATÒRIA
Titulació acadèmica, centre i data d'expedició
|
Nivell de coneixement de català, centre i data d'expedició (adjuntau la documentació acreditativa del títol)
|
Permís de conduir C
Vàlid des de fins a |
Documentació oficial acreditativa de la identitat i dels coneixements de llengua castellana.(Si no teniu la nacionalitat espanyola adjuntau la documentació, si escau). ( )
Amb aquesta sol·licitud AUTORITZ el Consell de Mallorca per verificar les dades relatives a la identitat, la titulació acadèmica i el permís de conduir, d'acord amb el que disposa l'article 28 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques. Aquesta autorització comprèn tot el procés selectiu. ( )
En cas contrari, present la documentació acreditativa corresponent. ( )
SOL·LICIT ser admès a les proves referides en aquesta sol·licitud i DECLAR que són certes les dades que hi consign, que reunesc les condicions exigides per aquest procés selectiu, especialment les assenyalades en les bases que regeixen la convocatòria, que em compromet a provar documentalment les dades que figuren en la sol·licitud i a prestar jurament o promesa en la forma legalment establerta per accedir a la condició de funcionari.
[Lloc i data]
[Signatura]
DEPARTAMENT D'HISENDA I FUNCIÓ PÚBLICA
DIRECCIÓ INSULAR DE FUNCIÓ PÚBLICA
General Riera, 113. 07010, Palma Tel. 971 173 889
(serveideseleccio@conselldemallorca.net)
ANNEX VI OFERTA PÚBLICA BOMBER/A CONDUCTOR/A. FASE DE CONCURS. BAREM DE MÈRITS.
DNI/NIE |
|
Primer cognom |
|
Segon cognom |
|
Nom |
|
|
|
|
|
|
|
Telf. Mòbil |
|
Altre telèfon |
|
Correu electrònic |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Els documents s'han d'ordenar correlativament i ha de coincidir el núm. d'ordre amb el número anotat al document que s'aporta
Núm. d'ordre |
Documentació justificativa dels mèrits que s'al·leguen [1] |
Núm. Hores |
---|---|---|
1 |
|
|
2 |
|
|
3 |
|
|
4 |
|
|
5 |
|
|
6 |
|
|
7 |
|
|
8 |
|
|
9 |
|
|
10 |
|
|
11 |
|
|
12 |
|
|
13 |
|
|
14 |
|
|
15 |
|
|
16 |
|
|
17 |
|
|
18 |
|
|
19 |
|
|
20 |
|
|
21 |
|
|
22 |
|
|
23 |
|
|
24 |
|
|
25 |
|
|
Relació de documentació que ja ha estat aportada a altres processos selectius[2]
Document |
Procés selectiu |
Administració |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Núm. de pàgs. presentades, inclosa aquesta ( )
[Lloc i data]
[Signatura]
DEPARTAMENT D'HISENDA I FUNCIÓ PÚBLICA
SERVEI DE SELECCIÓ I PROVEÏMENT
General Riera, 113. 07010, Palma Tel. 971 173 889
serveideseleccio@conselldemallorca.net
(1) En el cas que s'hagi presentat com a requisit per participar en la convocatòria una titulació superior a la requerida o un nivell superior de català, s'ha d'indicar que es va presentar amb la sol·licitud perquè es tengui en compta com a mèrit.
(2) D'acord amb la base 11, les persones aspirants que hagin aportat documentació anteriorment, acreditativa de mèrits al·legats en aquest procés, hauran d'indicar quina documentació i en quin procés selectiu es va presentar. No es valoraran els mèrits al·legats que no incloguin aquesta informació.