Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE MALLORCA

PLE, COMISSIÓ DE GOVERN, CONSELL EXECUTIU I PRESIDÈNCIA

Núm. 138098
Acord al Consell Executiu relativa a la delegació de la competència del Consell Executiu al conseller executiu de Turisme i Esports per fer les aportacions derivades del conveni de col·laboració signat entre el Govern de les Illes Balears, Consell de Mallorca i els ajuntaments signataris per concedir ajudes adreçades a pal·liar les conseqüències de les restriccions motivades per la crisis sanitària de la COVID-19 en els sectors econòmics de l’àmbit territorial del municipi corresponent

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

En Consell Executiu, en sessió ordinària, de data 28 d'abril de 2021 ha aprovat el següent:

ACORD

Antecedents

1. El 15 de gener de 2021, en el marc del Pacte de Reactivació Econòmica Social signat el mes de juliol de 2020, s'acordaren tot un seguit de mesures econòmiques per pal·liar els efectes econòmics derivats de les restriccions adoptades a pal·liar els efectes econòmics per aturar l'expansió de la crisis sanitària provocada per la COVID-19. Dins aquestes mesures es troba la creació d'un fons destinat a tots els sectors productius afectats per les restriccions dotats amb 20 milions d'euros, finançats a parts iguals entre el Govern, el Consell de Mallorca i els Ajuntaments.

2. En sessió extraordinària, de data de 11 de març de 2021, el Consell executiu del Consell de Mallorca va aprovar el Conveni per pal·liar les conseqüències de les restriccions motivades per la crisis sanitària de la COVID-19 en els sectors econòmics a proposta del conseller executiu de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, per aconseguir una col·laboració administrativa entre el Govern de les Illes Balears, Consell de Mallorca i els ajuntaments signataris a l'efecte que el Consell de Mallorca pugui realitzar, amb l'aportació dels tres fons econòmics de les tres parts les actuacions adients per ajudar a pal·liar les pèrdues produïdes en els sectors territorials de cada municipi o que siguin especialment afectats per la pandèmia i preferentment a aquells sectors que no hagin estat beneficiaris d'altres ajudes. Aquesta  col·laboració econòmica entre les parts signants es farà efectiva en els termes fixats de la clàusula tercera del conveni, on es manifesta que serà el Consell Insular de Mallorca qui directament o mitjançant la Fundació Mallorca Turisme convoqui i resolgui aquestes subvencions en els termes i condicions que disposen les clàusules d'aquest conveni.

3. En data de 27 d'abril de 2021, la tècnica jurídica de la Direcció Insular de Turisme ha emès  informe favorable respecte a la delegació de competències per fer les aportacions, autoritzar i disposar de despeses per import superior de 250.000,00€ del Consell Executiu al Conseller executiu de Turisme i Esports exclusivament derivades de la signatura d'aquests convenis per agilitzar la tramitació com a conseqüència de l'elevat nombre de convenis que es preveu signar, de la necessitat d'agilitzar la tramitació per a l'atorgament de les subvencions i de la periodicitat de les reunions del Consell Executiu.

Fonaments jurídics

1.  L'article 9 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic, que regula el règim de delegació de competències i preveu que els òrgans de les diferents administracions puguin delegar l'exercici de les competències que tinguin atribuïdes en altres òrgans de la mateixa administració malgrat que no siguin jeràrquicament dependents. Les delegacions de competències han de ser publicades en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i, en tot cas, les resolucions administratives que s'adoptin per delegació indicaran expressament aquesta circumstància i es consideraran dictades per l'òrgan delegant. 

2.L'article 36.j del Reglament orgànic del Consell de Mallorca aprovat per Acord de dia 12 d'abril de 2018, disposa que el Consell executiu es a qui correspon autoritzar i disposar altres despeses, quan no estiguin atribuïdes a altres òrgans en la quantia que es determini en les bases d'execució del pressupost.

3.L'article 39 del Reglament orgànic del Consell de Mallorca aprovat per Acord de dia 12 d'abril de 2018 disposa que correspon al conseller executiu prepara i proposar al Consell executiu l'adopció del acords escaients respecte de les matèries atribuïdes al seu departament

4.  La base 23 de les Bases d'execució de 2021 disposa que correspon al Consell Executiu fer aportacions, autoritzar i disposar despeses de quantia superior a dos-cents cinquanta mil euros (250.000,00€).

5. La Fundació Mallorca Turisme, d'acord amb el que disposa l'article 6 dels seus estatuts que van ser modificats per Acord del Ple en sessió de dia 21 de gener 2021, per al desenvolupament de l'objecte fundacional, duu a terme, entre d'altres, l'activitat per impulsar la reactivació de l'economia de Mallorca mitjançant l'atorgament de les ajudes o subvencions als distints sectors per tal d'aconseguir la recuperació econòmica de l'illa

6. De conformitat a l'article 214 del Real Decret 2/2004, de 5 de març, pel que s'aprova el Text Refós de la Llei reguladora de les Hisendes Locals i la Base 48 de les Bases d'execució del Consell de Mallorca per l'any 2021 no és preceptiu sotmetre aquesta proposta al règim de fiscalització prèvia ja que no hi ha despesa econòmica.

Per tot això, el Consell Executiu ha adoptat el següent

ACORD

1. Delegar les seves atribucions relatives a les aportacions, l'autorització i disposició de les despeses que es facin cap a la Fundació Mallorca Turisme per tramitar la convocatòria de subvencions i altres actuacions derivades del conveni aprovat pel Consell executiu del Consell de Mallorca en data de 11 de març de 2021 per pal·liar les conseqüències de les restriccions motivades per la crisis sanitària de la COVID-19 en els sectors econòmics.

2. Establir que les resolucions que es dictin s'indicarà expressament que s'adopten per delegació del Consell Executiu

3. Disposar que les delegacions a què fa referència aquest Acord s'entenen sens perjudici de les potestats de revocació i avocació que corresponen al Consell Executiu.

4. Disposar que aquest Acord produirà efectes a partir de l'endemà d'haver-se publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

5. Ordenar la publicació d'aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Contra aquest acord, que posa fi a la via administrativa, podeu interposar, alternativament, els recursos següents:

Directament, el recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Palma que correspongui, en el termini de dos mesos, comptadors a partir de l'endemà de rebre aquesta notificació.

El recurs de reposició potestatiu davant el Ple, en el termini d'un mes, comptador a partir de l'endemà de rebre aquesta notificació. Contra la desestimació expressa d'aquest recurs de reposició, hi podeu interposar el recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Palma que correspongui, en el termini de dos mesos, comptadors a partir de l'endemà de rebre la notificació de la desestimació del dit recurs de reposició.

Un cop  transcorregut un mes des de la interposició del recurs de reposició potestatiu sense que se n'hagi  notificat la resolució expressa, s'entén desestimat per silenci i podeu interposar el recurs contenciós administratiu, davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Palma que correspongui, sense limitació de temps.

No obstant l'anterior, podeu interposar, si escau, qualsevol altre recurs que considereu oportú. Tot això de conformitat amb la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa i la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, de procediment administratiu comú de les administracions públiques.

 

Palma, 28 d'abril de 2021

L'órgan resolutori  Andrés serra Martínez