Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

FONS DE GARANTIA AGRÀRIA I PESQUERA DE LES ILLES BALEARS (FOGAIBA)

Núm. 137509
Resolució de la presidenta del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA) per la qual es modifica la Resolució de la presidenta del FOGAIBA de convocatòria, per a l’any 2021, de determinats ajuts comunitaris directes a l’agricultura i la ramaderia

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

La Resolució de la presidenta del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears de convocatòria, per a l'any 2021, de determinats ajuts comunitaris directes a l'agricultura i la ramaderia (BOIB núm. 13, de 30 de gener de 2021) disposa en el seu apartat trenta-dosè que el termini de presentació d'ajuts acaba el 30 d'abril del 2021.

El Reial decret 1075/2014, de 19 de desembre, sobre l'aplicació, a partir del 2015, de pagaments directes a l'agricultura i la ramaderia i altres règims d'ajuda, així com sobre la gestió i el control dels pagaments directes i dels pagaments al desenvolupament rural (BOE núm. 307, de 20 de desembre de 2014), estableix a l'article 95.2 que, a partir de l'any 2016, aquest termini s'iniciarà l'1 de febrer i finalitzarà el 30 d'abril de cada any, i les modificacions a aquesta sol·licitud única, abans del 31 de maig. Aquest apartat 2 de l'article 95 també regula una excepció quan disposa que quan sigui estrictament necessari per a garantir el compliment de la normativa europea, les comunitats autònomes, sempre prèvia comunicació al Fons Espanyol de Garantia Agrària (FEGA) i dins del màxim permès pels reglaments de la Unió Europea, podran ampliar el termini de presentació de la sol·licitud única en el seu àmbit territorial d'actuació, de manera degudament motivada.

En aquesta campanya 2021, igual com va passar a la campanya 2020, la gestió de la crisi sanitària obliga el Govern a prendre mesures excepcionals.

En conseqüència, ha publicat el Reial decret 926/2020, de 25 d'octubre, pel qual es declara l'estat d'alarma per a la gestió de la crisi sanitària, en el qual s'estableixen una sèrie de restriccions al moviment de les persones, i el Reial decret 956/2020, de 3 de novembre, pel qual es prorroga l'estat d'alarma declarat pel Reial decret 926/2020 fins al 9 de maig.

Al Reglament d'execució (UE) 2021/540 de la Comissió, de 26 de març de 2021, es presenten modificacions a l'aplicació del Reglament (UE) núm. 809/2014 pel que fa als terminis. En primer lloc, s'ha eliminat la limitació que imposava l'article 13.1 en el sentit de no permetre pròrrogues del període de presentació de la sol·licitud única més enllà del 15 de maig i, en segon lloc, d'acord amb la disposició anterior, s'ha eliminat la limitació que figurava a l'article 15.2, que impedia prorrogar el període de modificació de la sol·licitud única més enllà del 31 de maig. No obstant això, es manté la necessitat que la data límit de modificació de la sol·licitud única sigui, almenys, quinze dies naturals posterior a la data límit de presentació de la sol·licitud única.

Per tot això i d'acord amb aquesta modificació, s'aprova l'Ordre APA/407/2021, de 25 d'abril, per la qual s'amplien, per a l'any 2021, els terminis de presentació de la sol·licitud única i de la modificació de la sol·licitud única.

Per altre banda, en aplicació de l'esmentat article 95.2, la nostra comunitat autònoma, prèvia comunicació al FEGA ha decidit ampliar el termini de presentació de sol·licitud única fins el 31 de maig de 2021.

D'altra banda, els articles 40 i 40 bis del Reglament d'execució (UE) núm. 809/2014 de la Comissió, de 17 de juliol de 2014, pel qual s'estableixen disposicions d'aplicació del Reglament (UE) núm. 1306/2013 del Parlament Europeu i del Consell, respecte al sistema integrat de gestió i control, les mesures de desenvolupament rural i la condicionalitat, possibiliten la realització de controls per teledetecció i monitoratge, que substituiran gradualment els controls tradicionals.

Així, per a la campanya 2021 està previst, per part del FEGA, el monitoratge de tota la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a tots els règims d'ajuts directes per superfície.

Per executar el que estableix el paràgraf anterior, es proposa modificar l'apartat de control que estableix la resolució de determinats ajuts comunitaris directes a l'agricultura i la ramaderia per a l'any 2021.

Per tot això i fent ús de les facultats que tinc conferides, a proposta del director gerent del FOGAIBA , dicto la següent

 

RESOLUCIÓ

Primer

Es modifica el punt 1 de l'apartat trenta-dosè de l'annex de la Resolució de la presidenta del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears de convocatòria, per a l'any 2021, de determinats ajuts comunitaris directes a l'agricultura i la ramaderia (BOIB núm. 13, de 30 de gener de 2021), que queda redactat de la manera següent:

“1. La sol·licitud única s'ha de presentar en un període comprès entre l'1 de febrer i el 31 de maig de 2021, tots dos inclosos.”

Segon

Es modifica el punt 1 de l'apartat trenta-tresè de l'annex de la Resolució de la presidenta del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears de convocatòria, per a l'any 2021, de determinats ajuts comunitaris directes a l'agricultura i la ramaderia (BOIB núm. 13, de 30 de gener de 2021), que queda redactat de la manera següent:

“1. Una vegada finalitzat el termini per presentar la sol·licitud única, els agricultors poden modificar o incloure, fins al 15 de juny del 2021, nous règims de pagaments directes o mesures de desenvolupament rural, afegir parcel·les individuals o drets de pagament individuals, sempre que es compleixin els requisits que estableix el règim d'ajuda de què es tracti.”

Tercer

Es modifica el punt quart de l'apartat quaranta-unè de la Resolució de la presidenta del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears de convocatòria, per a l'any 2021, de determinats ajuts comunitaris directes a l'agricultura i la ramaderia (BOIB núm. 13, de 30 de gener de 2021), que queda redactat de la manera següent:

“4. Es faran controls, mitjançant monitoratge amb el suport d'imatges de satèl·lit, per verificar les condicions d'admissibilitat a tots els règims d'ajuts directes per superfície dels expedients la superfície dels quals se situï íntegrament a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Es farà un seguiment dels recintes declarats mitjançant les imatges proporcionades pels satèl·lits Sentinel de Copernicus. Quan la informació proporcionada pel monitoratge no permeti extreure conclusions sobre l'admissibilitat de les parcel·les, es requerirà la persona interessada perquè aporti les proves pertinents de l'admissibilitat, entre les quals fotografies georeferenciades d'aquestes parcel·les.

Quan la persona interessada no aporti les proves requerides en el termini indicat, s'aplicaran les sancions que en puguin resultar.”

Quart

Aquesta resolució s'ha de comunicar a la Base de Dades Nacional de Subvencions i s'ha de publicar al Butlletí Oficial de les Illes Balears.

   

Palma, 28 d'abril de 2021

La presidenta del FOGAIBA

María Asunción Jacoba Pía de la Concha García-Mauriño