Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

AGÈNCIA D'ESTRATÈGIA TURÍSTICA DE LES ILLES BALEARS

Núm. 131434
Resolució del president de l’AETIB, de 22 d’abril de 2021 per la qual s’aprova el procés de selecció de les entitats col•laboradores en la gestió de la convocatòria d’ajudes per a incentivar la demanda dels serveis turístics i reactivar l’economia de les Illes Balears, mitjançant un sistema de “bonus turístics”

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents de fet

1.- La pandèmia per la COVID-19 ha provocat  una paralització de l'activitat turística amb unes repercussions mai vistes a la nostra comunitat autònoma, a la nostra econòmica, i a la nostra societat. Qualsevol avaluació de l'impacte d'aquesta crisi sense precedents en el sector turístic, es veia sobrepassada d'immediat per una realitat que canviava a gran velocitat. Per aquest motiu resulta extremadament difícil estimar de forma exacta l'impacte de la COVID 19  en el sector.

2.- Amb la promulgació del Reial Decret 463/2020, de 14 de març, de declaració del primer estat d'alarma a Espanya i pel Reial Decret 926/2020, de 25 d'octubre, del segon estat d'alarma ara en vigor fins al 9 de maig de 2021, així com les posteriors normes  dictades tant pel  Govern Central com pel Govern Balear, per tal de dictar mesures temporals i excepcionals per raons de salut pública per la contenció de la crisi sanitària, es va iniciar una difícil situació que encara es manté. Malgrat les actuacions dutes a terme pel Govern Balears és un fet inqüestionable la greu crisi que pateix el sector turístic balear.

3.- Per aquesta raó, la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball de la comunitat autònoma de les Illes Balears, mitjançant l'Agència d'Estratègia Turística de les Illes Balears (AETIB), conscient  de que el sector turístic és un dels majors afectats per la crisi de la Covid 19, pretén tramitar una convocatòria de subvencions mitjançant la qual es puguin concedir ajudes per a incentivar la demanda dels serveis turístics i reactivar l'economia de les Illes Balears per la Covid-19, mitjançant un sistema de bonus turístics per la població resident a les Illes.

4.- La intenció de la Conselleria i de l´ AETIB és que les agències de viatges que tinguin la seva seu i/o punts de venta al públic al territori de la comunitat autònoma de les Illes Balears, puguin actuar com a entitat col•laboradora de la futura convocatòria d'ajuts esmentada. Per aquest motiu, cal tramitar prèviament un procés de selecció .                                                                                                

A aquesta convocatòria intervenen agents turístics diversos: el resident a la CAIB, en la seva condició d'usuari i beneficiari de l'ajuda i les agències de viatges , com a futures entitats col·laboradores i tramitadores amb els  allotjaments turístics reglats i habitatges turistic de vacances  de les Illes, en la seva condició d'ofertants dels serveis objecte de subvenció.

Aquests allotjaments  hauran de complir amb els protocols sanitaris i de qualitat en funció de la categoria de l'estableciment de l'Institut per per la Qualitat Turística Espanyola estableix  (ICTED)

https://calidadturisticahoy.es/ESP/m/36/1391/general/Inicio/Guias-para-la-reduccion-del-contagio-por-el-coronavirus-SARS-CoV-2-en-el-sector-turistico i els vigents a la CAIB en cada moment.

L'Agencia d'Estratègia Turística, com a òrgan instructor de les ajudes, i d'acord amb el que estableix l'article 27 del Decret Legislatiu 2/2005,de 28 de desembre , pel qual s'aprova el text refós de la Llei de subvencions  ha de formalitzar un conveni amb cada entitat col·laboradora que faciliti la gestió i materialització en reserves dels serveis objecte de bonificació mitjançant les ajudes directes als usuaris.

Fonaments de dret

Primer.- El capítol III del Títol I del Decret Legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de subvencions de la CAIB estableix la regulació aplicable a les entitats col·laboradores de les subvencions.

Aquesta regulació estableix que les bases reguladores poden establir que el lliurament dels fons públics als beneficiaris o la realització d'altres funcions de gestió́ de les subvencions es duguin a terme mitjançant entitats col·laboradores.

Segon.- L'Ordre del conseller de Turisme de dia 20 de juny de 2005, per la qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions en matèria de turisme (BOIB 96, 25 de juny de 2005) preveuen la possibilitat d'actuació d'entitats col·laboradores sempre que aquestes compleixin unes condicions de solvència econòmica, tècnica i financera.

Per acreditar la solvència poden utilitzar alguns dels mitjans establerts en la normativa vigent que regula els contractes de les administracions públiques.

Tercer.- D'acord amb l'article 26.2.f) del Decret Legislatiu 2/2005 poden obtenir la condició́ d'entitats col·laboradores qualsevol persona jurídica que compleixi les condicions de solvència i eficàcia que s'estableixen. El tercer paràgraf de l'article 26 estableix que no poden obtenir la condició́ d'entitat col·laboradora les persones jurídiques en les quals concorri alguna de les prohibicions establertes en els apartats 1 i 2 de l'article 10 d'aquesta Llei.

La forma de justificació́ de la no concurrència d'aquestes prohibicions i, si escau, l'apreciació́ de la seva concurrència, s'han de regir igualment pel que estableixen els apartats 3 a 6 de l'esmentat precepte legal.

Quart.- Les entitats col·laboradores han d'actuar en nom i per compte de l'entitat que concedeix les subvencions, les quals, en cap cas, no es consideren integrants del seu patrimoni.

Quint.- D'acord amb l'article 27 del mateix text legal quan l'Administració́ decideixi que el lliurament dels fons públics als beneficiaris o la realització́ d'altres funcions de gestió́ s'efectuï̈ mitjançant una entitat col·laboradora, ambdues parts han de formalitzar un conveni en el qual s'han de concretar els termes de la col·laboració́.

El conveni de col·laboració́ ha de contenir, com a mínim, els extrems següents:

a)  Delimitació́ de l'objecte de col·laboració i de les obligacions de l'entitat col·laboradora

b)  Identificació de la normativa reguladora específica de les subvencions que hagi de gestionar l'entitat col·laboradora.

c)  Termini de durada del conveni.

Sisè.- En cas que les entitats col·laboradores siguin persones subjectes al dret privat, com es el cas,  s'han de seleccionar prèviament mitjançant un procediment sotmès als principis de publicitat, concurrència, igualtat i no discriminació, i la col·laboració s'ha de formalitzar per mitjà d'un conveni, llevat que, atesos l'objecte de la col·laboració́ i el caràcter estrictament onerós de la contraprestació́, hi sigui del tot aplicable la legislació́ de contractes del sector públic, cas en el qual la selecció́ d'aquestes entitats s'ha de fer de conformitat amb els preceptes establerts en la legislació́ esmentada.

Setè.- Les obligacions a què estan sotmeses les entitats col·laboradores estan relacionades a l'article 28 del Decret Legislatiu 2/2005 i són les següents:

a. Verificar, si pertoca, el compliment i l'efectivitat de les condicions per atorgar-la, com també́ la realització́ de l'activitat i el compliment de la finalitat de la subvenció́ atorgada.

b. Justificar i  lliurar la justificació́ presentada pels beneficiaris.

c. Sotmetre's a les actuacions de comprovació́ que respecte de la gestió́ d'aquests fons pugui efectuar l'entitat que la concedeix i a les de control financer que faci la Intervenció́ General de la comunitat autònoma o la Sindicatura de Comptes, i aportar tota la informació́ que li sigui requerida en l'exercici d'aquestes actuacions.

Vuitè.- D'acord amb l'article 8.1.f) del Decret 18/2018, de 22 de juny, pel qual es reorganitza, reestructura i es regula l'Agència d'Estratègia Turística de les Illes Balears, correspon a la presidència de l'AETIB aprovar i atorgar, en nom i representació de l'AETIB, qualsevol tipus d'acte, contracte, conveni de col·laboració, ajudes, subvencions, patrocini d'accions, inversions o esdeveniments d'interès turístic i, en general tots els negocis jurídics necessaris.

Per tot això dicto la següent

Resolució

1.- Ordenar l'inici de la tramitació del procediment de selecció de les entitats col·laboradores en la gestió de la convocatòria d'ajudes per a incentivar la demanda dels serveis turístics i reactivar l'economia de les Illes Balears per la Covid-19, mitjançant un sistema de “bonus turístics” d'acord amb els tràmits establerts a l'Annex I d'aquesta Resolució.

2.- Designar a la direcció de l'AETIB com a òrgan instructor d'aquest procediment.

3.- Ordenar la publicació en el BOIB d'aquesta resolució i de l'annexe que l'acompanya.

Aquesta resolució tindrà efectes des de l'endemà de la seva publicació en el BOIB.

 

Interposició de recursos

Contra aquesta resolució —que exhaureix la via administrativa— es pot interposar recurs potestatiu de reposició davant el president de l'AETIB en el termini d'un mes a comptar des de l'endemà de la seva publicació en el BOIB, d'acord amb el que estableixen l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 44, de 3 d'abril) i l'article 123 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, de procediment administratiu comú de les administracions públiques (BOE núm. 236, de 2 d'octubre).

També es pot interposar recurs contenciós administratiu davant el jutjat contenciós administratiu, en el termini de dos mesos des de l'endemà de la publicació en el BOIB, d'acord amb el que estableix l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, de la jurisdicció contenciós administrativa.

 

Palma, 22 d'abril de 2021

El president de l'AETIB Jaume Colom Adrover (Per Resolució del President de l'AETIB de 16 de gener de 2020, de delegació de signatura) 

 

ANNEX I

1.- Objecte.

Aquest annex té per objecte regular el procés de selecció de les entitats col·laboradores i les condicions de col·laboració d'aquestes en la gestió de les subvencions que la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball de la comunitat autònoma de les Illes Balears, mitjançant l'Agència d'Estratègia Turística de les Illes Balears (AETIB), concedeixi per a incentivar la demanda dels serveis turístics i reactivar l'economia de les Illes Balears per la Covid-19, mitjançant un sistema de "bonus turístics".

2.- Requisits

Per poder participar en el procés de selecció d'entitats col·laboradores, es requerirà que les entitats presentin la següent documentació :

2.1  Identificació de la situació censal d'alta de l'entitat col·laboradora en un l'epígraf de l'impost d'activitats econòmiques (755 Agències de viatges)

2.2  Acreditació del número de registre al Registre de la CAIB   

2.3  Acreditació de l'existència de la seu i / o punts de venda a el públic en el territori de la comunitat autònoma de les Illes Balears, des d'on es puguin desenvolupar l'activitat d'entitat col·laboradora. En el cas de què tengui diferents sucursals o punts de venda, l'agencia principal haurà de realitzar la tramitació interna adient. L'AETIB formalitzarà el conveni amb l'oficina principal .

2.4  Acreditació de la solvència tècnica de l'entitat col·laboradora que s'establirà a través dels següents elements, que hauran de complir-se en la seva totalitat:

a) Compromís de utilització dels mitjans electrònics, informàtics i telemàtics disposats per la AETIB en la tramitació i gestió de la documentació que presentin els beneficiaris de les ajudes en tant la condició d'entitat col·laboradora de la convocatòria de subvencions.

Aquests mitjans estaran basats en estàndards d'ús comú i / o àmpliament difosos, i recolliran almenys, el coneixement i necessari ús de la signatura electrònica, tècniques d'escaneja't i digitalització de documentació, la navegació en eines d'internet i la integració amb el Registre Electrònic de la CAIB.

b) Existència de pàgina web pròpia de l'entitat col·laboradora o xarxes socials per donar-li publicitat.

c) Disponibilitat i ús de certificat digital d'usuari per part del /de la representant legal de l'entitat col·laboradora i per part del / de la interlocutor / a únic / a que defineixi a la pròpia col·laboradora per al despatx quotidià dels assumptes.

d) Mitjans humans a les Illes Balears posats a disposició el compliment de les obligacions dimanades de la condició de l'agència de viatge com a entitat col·laboradora.

L'acreditació de la solvència econòmica no serà necessària per a aquestes actuacions, atès que la Convocatòria d'ajuts no preveu que les agències de viatge que obtinguin la consideració d'entitat col·laboradora lliurin als beneficiaris el crèdit corresponent a la subvenció que sigui concedida als beneficiaris d'acord amb els criteris establerts en els normes reguladores de la convocatòria.

3.- Termini i forma de presentació de sol·licituds

Per a participar en aquest procediment les agències de viatge interessades podran presentar la seva sol·licitud, telemàticament, des del dia 28 .04. 21 fins al dia 05.05.21, ambdós inclosos.

El formulari de sol·licitud  on line s'haurà de realitzar mitjançant la pàgina habilitada per aquesta convocatòria, bonusturistic.illesbalears.travel acompanyada de la següent documentació:

- 1r Documentació administrativa d'acreditació de la personalitat de l'entitat col·laboradora:

a) Document/s públic/s acreditatiu/s del poder amb què actua el/la representant legal (en el cas de persones jurídiques). Aquesta documentació haurà de ser la d'atorgament de poder o, si s'escau, la de nomenament del/la representant, i haurà d'estar en vigor en la data de presentació de la sol·licitud. La documentació s'ha de presentar íntegra i hi ha de figurar expressament la seva inscripció en el registre que legalment li pogués correspondre.

b) NIF de l'entitat col·laboradora (en el cas de persones jurídiques).

c) Còpia de l'escriptura de constitució i modificacions posteriors, en cas de ser una persona jurídica.

- 2n Declaració responsable de no trobar-se sotmesa a cap de les prohibicions per obtenir la condició d'entitat col·laboradora recollides en els apartats 2n i 3r de l'article 10 del Decret Llei 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de subvencions de la CAIB.

- 3r Declaració responsable de compliment de la normativa en matèria de protecció de dades de caràcter personal per part de l'entitat col·laboradora.

- 4t Declaració expressa de compromís d'utilització dels mitjans electrònics en les comunicacions entre l'entitat col·laboradora i l'AETIB.

- 5è Designació del/ de la interlocutor/a de l'entitat col·laboradora, que serà el responsable de la gestió ordinària que faci l'agencia de viatges amb el personal que presenti en aquest procediment de selecció com encarregat del compliment de les obligacions que dimanin de la seva condició d‘entitat col·laboradora, i que es concretaran en el conveni de col·laboració a què fa referència el punt 6 d'aquest Annex.

- 6è Acreditació de que tant l'interlocutor com el personal que es posi a disposició del compliment del conveni que sigui signat, disposen d'un certificat digital d'usuari, per a realitzar els tràmits telemàtics que puguin establir-se, amb indicació del seu correu electrònic per a l'atenció comercial i tècnica a les persones sol·licitants de subvencions que siguin clients de l'entitat Col·laboradora i per a la comunicació telemàtica que sigui necessari dur a terme amb l'AETIB.

- 7è Acreditació del compliment dels requisits a què fa referència el punt 2 d'aquest Annex.

4.- Avaluació de la documentació presentada

L'àrea de l'AETIB encarregada de la tramitació d'aquesta convocatòria, serà l'encarregat de revisar la documentació presentada per les agències de viatges que participin en aquest procediment de selecció.

D'acord amb el que disposa l'article 68 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques, si la sol·licitud no reuneix els requisits exigits al punt 2 d'aquesta Annex, es requerirà a l'interessat per a què en un   esmeni la falta o presenti els documents preceptius, amb indicació de que si no ho fa se li tindrà per desistit, prèvia resolució que s'haurà de dictar en els termes de l'article 21 del mateix text legal.

5.- Selecció de les entitats col·laboradores

La llista definitiva dels agència de viatges seleccionades serà publicada a la web bonusturistic.illesbalears.travel mitjançant Resolució del president.

Davant d'aquesta Resolució es podrà interposar recurs potestatiu de reposició en els termes que estableix la normativa vigent.

6.- Formalització del conveni de Col·laboració

Les entitats que sol·licitin l'adhesió i obtinguin la Resolució favorable de la seva sol·licitud, hauran de signar un conveni de col·laboració amb l' AETIB i arribaran a la condició d'entitats col·laboradores, amb subjecció al que disposa la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, així com en el Decret Legislatiu 2/2005, de 28 de desembre.

7. Publicitat

El distintiu acreditatiu de la condició d'allotjament turístic i d'agència de viatge adherit al programa, es col·locarà en un lloc visible.

El distintiu digital s'editarà i es facilitarà a l'establiment d'allotjament turístic i a l'agència de viatge adherits al programa, per tal de  col·locar ho en els suports de divulgació o comercialització en línea.

En aplicació de les disposicions del Decret 49/2018, de 21 de desembre, sobre l'ús de les llengües oficials en l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, es prioritzarà l'ús del català en la publicitat promoguda en aquesta convocatòria en els mitjans de comunicació locals de l'àmbit de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

 

ANNEX I. Distintiu

 

Documents adjunts