Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE VALLDEMOSSA

Núm. 130139
Aprovació definitiva modificació Reglament per a l'elecció dels angelets, beateta i hereves

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Acordat per aquest Ajuntament en Ple, en sessió ordinària, celebrada el dia 8 de març de 2020, s'aprova la modificació del REGLAMENT PER A L'ELECCIÓ DELS ANGELETS, BEATETA I HEREVES. I feta la legal exposició al públic sense haver-ne presentat durant el temps d'exposició cap reclamació, suggeriments, de conformitat amb el disposat a l'article 17-3 del Real Decret 2/2004 de 5 de març del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, es considera definitivament aprovat, transcrivint-ne a continuació el text complet del reglament.

Contra el present acord definitiu de modificació del referit reglament, els interessats podran interposar recurs contenciós administratiu davant la Sala del Contenciós Administratiu del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, en el termini de dos mesos comptats a partir del dia següent al de la publicació del present acord en el B.O.I.B

TEXT DEL REGLAMENT

REGLAMENT PER A L'ELECCIÓ DELS ANGELETS, BEATETA I HEREVES

CAPÍTOL I Regles generals

Article 1.- Objecte

L'objecte del present Reglament és regular la designació dels nins i les nines que poden representar els angelets, la Beateta i les hereves durant les festes en honor de Santa Catalina Thomàs.

Article 2.- Sol·licituds

1. Per poder participar a les festes com a angelet, Beateta o hereva, és condició ineludible que prèviament s'hagi formulat la corresponent sol·licitud davant l'Ajuntament per part dels pares o dels responsables legals dels nins i les nines.

2. A aquest efecte, les sol·licituds poden formular-se des de l'1 de gener fins al 31 de març de l'any en què es desitgi participar.

3. No seran preses en consideració les sol·licituds formulades fora d'aquest termini, excepte en els casos prevists en els articles 6.2 i 14.1 del present Reglament.

Article 3.- Control dels requisits

Les tasques de control dels requisits i de les puntuacions exigits en cada cas per aquest Reglament corresponen a un tribunal integrat pels mateixos regidors que formin part de la Comissió Informativa General i de Comptes.

 

CAPÍTOL II Els angelets

Article 4.- Requisits

1. Únicament poden optar a ser angelets els nins i les nines que compleixin quatre anys d'edat durant l'any de la seva participació i que figurin registrats com a nascuts a Valldemossa o empadronats a Valldemossa, amb les condicions que s'estableixen a l'article 5.2 d'aquest reglament.

2. També és requisit per optar-hi que els pares hagin participat en les reunions prèvies organitzades per l'Ajuntament per a la coordinació de les festes, excepte en els casos en què la no assistència fos per causa justificada.

3. Excepcionalment, es permet la participació d'infants més petits en el supòsit de l'article 6.1 d'aquest Reglament.

Article 5.- Excés de sol·licituds respecte a les places disponibles en el Carro Triomfal

1. Quan en un any determinat es produeixi un nombre de sol·licituds superior al de places existents en el Carro Triomfal, la designació dels angelets que podran ocupar-les s'ha de dur a terme d'acord amb les regles d'aquest article.

2. A tal efecte, s'ha d'assignar a cada nin o nina una puntuació de conformitat amb els següents criteris, de manera que tinguin preferència aquells que obtinguin una puntuació superior respecte a qui la tinguin inferior:

a. Per infant registrat i empadronat a Valldemossa des de la data de naixement fins al dia de l'elecció: 2 punts.

b. Per pare, mare o representant legal empadronats en la data de l'elecció amb una antiguitat mínima de cinc anys: 1 punt per a cada un d'ells.

c. Per pare, mare o representant legal no empadronats en la data de l'elecció, però registrats com a nascuts a Valldemossa, i que hagin estat empadronats un mínim de vint anys: 0,5 punts per cada un d'ells.

d. Per padrins o padrines nascuts a Valldemossa, o empadronats des d'un mínim de vint anys: 1 punt per a qualsevol d'ells, amb un màxim d'1 punt.

e. Per infant empadronat entre el primer i el sisè mes de vida (inclòs), fins el dia de l'elecció: 0,5 punts.

f. Per infant únicament registrat com a nascut a Valldemossa: 0,5 punts.

g. En cas de que el candidat/a tingui un sol membre com pare, mare, representant legal degut a viudetat o família monoparental, es contaria doble la puntuació que li pertocas al pare, mare o representant legal.

3. Si, un cop determinades d'aquesta manera totes les puntuacions, encara es registressin empats per ocupar els llocs disponibles al Carro Triomfal, aquells es resoldrien per sorteig.

4. En tot cas, el fet de no ser designat com a angelet del Carro Triomfal no suposa excloure la participació de cap nin o nina en la resta d'actes de les festes en què tradicionalment hi prenguin part els angelets.

Article 6.- Manca de sol·licituds

1. Quan en un any determinat es produeixi un nombre de sol·licituds inferior al de places existents en el Carro Triomfal, poden participar-hi com a angelets els nins o les nines que compleixin els tres anys d'edat durant l'any actual, així com la resta de requisits. La participació d'un infant com a angelet d'acord amb les regles d'aquest apartat no n'exclou la participació l'any següent, seguint les normes generals de l'article 4.

2. Igualment, si encara hi hagués llocs disponibles, també poden participar-hi els nins i les nines que, encara que compleixen quatre anys durant l'any actual, no s'haguessin inscrit dins termini i compleixin amb la resta de requisits.

3. A tal efecte, els pares o representants legals dels nins o les nines, en qualsevol dels casos dels dos apartats anteriors, poden formular la sol·licitud de participació entre l'1 i el 16 d'abril de l'any en curs, ambdós inclosos.

Article 7.- Col·locació dels angelets dins el Carro Triomfal

1. Una vegada que, per aplicació dels articles anteriors, s'hagi determinat quin són els angelets que disposen de plaça en el Carro Triomfal, s'han de sortejar els concrets llocs que hi ocuparan.

2. Per fer això, es trauen a l'atzar per insaculació els noms dels nins i les nines participants, als quals s'assignen correlativament els llocs disponibles en el Carro, començant pels inferiors i acabant pels superiors.

3. Aquest sorteig ha de ser precedit, si s'escau, pel previst en l'article 5.3 del present Reglament, i tots dos se celebren el mateix dia i en el mateix lloc que el que hagi de triar la nina que representi la Beateta.

4. Si un any el Carro s'ha d'omplir seguint el que marca l'article 6 d'aquest reglament, cal sortejar els  seients des dels llocs inferiors als superiors i amb el següent ordre:

a. Els nins i les nines que, encara que compleixen quatre anys durant l'any actual, no s'haguessin inscrit dins termini.

b. Els nins i les nines que s'hagin escollit d'acord amb l'article 6.1.

c. Els llocs superiors se sortegen entre els nins i les nines participants que compleixen tots els requisits de l'article 4.1.

Article 8.- Substitucions

Si per raons de força major, malaltia o altres impediments un nin o una nina escollit angelet d'acord amb els anteriors articles no pogués exercir com a tal en el Carro Triomfal, pot ser substituït ocupant el mateix lloc,  per un altre triat del borsí de reserva que s'haurà habilitat  segons les següents regles:

a. Primerament tenen preferència els infants que compleixin quatre anys d'edat durant l'any actual, escollits per aplicació de les regles de l'article 5.

b. En defecte d'això, s'ha de recòrrer als nins i les nines que compleixin els tres anys d'edat durant l'any actual, escollits per sorteig.

 

CAPÍTOL III La Beateta

Article 9.- Requisits

1. Poden optar a ser Beateta les nines registrades com a nascudes a Valldemossa, que compleixin set anys durant l'any de la sol·licitud i que figurin empadronades amb una antiguitat mínima de cinc anys; o, si fos inferior, que almanco es trobessin empadronades en el moment del sorteig, sempre que en aquest segon supòsit, com a mínim un dels progenitors (el seu pare o mare), també figurin registrats com a nascuts a Valldemossa. A aquests efectes, el progenitor empadronat a Valldemossa des del seu naixement s'equipara al registrat com a nascut a la vila.

2. També serà requisit per optar-hi que els pares hagin participat en les reunions prèvies organitzades per l'Ajuntament per a la coordinació de les festes, excepte en els casos en què la no assistència fos per causa justificada.

Article 10.- Sorteig

1. Quan hi hagués més d'una candidata, la Beateta s'ha de designar mitjançant sorteig per insaculació entre totes les nines aspirants.

2. El sorteig té lloc a l'Ajuntament el dia primer de maig de cada any, en commemoració de la data de naixement de Santa Catalina Thomàs.

3. Juntament amb la nina que representi la Beateta s'ha de triar una suplent que la pugui substituir en casos de força major, de malaltia o d'impossibilitat d'exercir com a tal dins del Carro Triomfal.

Article 11.- Manca de sol·licituds

1. Quan un any no hi hagués cap candidata per representar la Beateta que s'ajustàs al que estableix l'article 9, aquesta s'ha d'escollir entre les nines que compleixin sis anys durant l'any en curs, així com la resta de requisits.

2. A tal efecte, els pares o els representants legals de les nines poden formular la sol·licitud de participació entre l'1 i el 16 d'abril de l'any en curs, ambdós inclosos.

3. En el cas previst en aquest article, la nina que resulti triada Beateta no pot optar a ser-ho novament l'any posterior.

 

CAPÍTOL IV Les hereves

Article 12.- Requisits

1. Poden optar al sorteig d'Hereva Major les nines registrades com a nascudes a Valldemossa, i empadronades a Valldemossa, que compleixin tretze anys durant l'any de la sol·licitud.

2. Poden optar a ser hereves (Dames de l'Hereva Major) les nines registrades com a nascudes a Valldemossa, o empadronades a Valldemossa, que compleixin tretze anys durant l'any de la sol·licitud.

Article 13.- Sorteig de l'Hereva Major

1. D'entre les nines que compleixin els requisits de l'apartat primer de l'article anterior s'ha de triar una Hereva Major mitjançant sorteig per insaculació. Igualment s'ha de triar una suplent, d'entre les Dames de l'Hereva Major, que la pugui substituir en casos de força major, de malaltia o d'impossibilitat d'exercir com a tal.

2. El sorteig se celebra el mateix dia i en el mateix lloc que el que hagi de triar la nina que representi la Beateta.

Article 14.- Manca de sol·licituds

1. Quan en un any determinat es produeixi un nombre de sol·licituds inferior a tres, podran participar-hi com a hereves les nines que no ho haguessin sol·licitat dins termini, i, si encara fos necessari, les que facin dotze anys d'edat durant l'any actual, sempre que compleixin amb la resta de requisits. En aquest darrer cas, la participació d'una nina com a hereva no n'exclou la participació l'any següent.

2. A tal efecte, els pares o els representants legals de les nines poden formular la sol·licitud de participació entre l'1 i el 16 d'abril de l'any en curs, ambdós inclosos.

3. En el supòsit d'aquest article, la Hereva Major s'ha de sortejar entre les nines que compleixin els requisits d'edat, si n'hi hagués cap. Si no fos així, la nina que resulti triada Hereva Major no pot optar a ser-ho novament l'any posterior.

Disposició Transitòria

Les sol·licituds per participar a les festes com a angelet, Beateta o hereva que s'hagin formulat durant l'any 2020 conserven la seva vigència per a l'any 2021, i per tant no cal que siguin reiterades.

Disposició Final

La modificació del  present Reglament aprovat per aquest Ajuntament  en acord de Ple de data 08/03/2021 entra en vigor el dia següent a la seva publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Valldemossa, 22 d'abril de 2021

El batle Nadal Torres Bujosa