Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE TRANSICIÓ ENERGÈTICA, SECTORS PRODUCTIUS I MEMÒRIA DEMOCRÀTICA

Núm. 129508
Resolució del conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica per la qual s’atorga l’autorització administrativa prèvia i de construcció d’una instal·lació elèctrica a Red Eléctrica de España, SAU

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Fets

1. L'11 de gener de 2021 va tenir entrada en la Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius una sol·licitud de Red Eléctrica de España, SAU, d'autorització administrativa prèvia i de construcció per a una instal·lació elèctrica, les característiques principals de la qual s'assenyalen a continuació:

Denominació de la instal·lació: ampliació subestació Ciutadella 132 kV

Terme municipal: Ciutadella

Descripció: l'actuació consisteix en afegir a la subestació Ciutadella existent, en configuració de doble barra convencional exterior i en tecnologia AIS, una nova posició d'interruptor per tal de facilitar l'accés a la xarxa de transport a un agent amb l'objectiu d'evacuar generació elèctrica renovable.

Aquesta ampliació es realitzarà a l'interior del recinte de la subestació existent anomenada Ciutadella, al Camí Vell de Maó, pol. 17 parc. 290, del TM de Ciutadella, i requerirà diverses actuacions d'obra civil com cimentacions i canals de cables necessaris.

Pressupost: 738.920 €

Adjuntam la documentació següent:

  • Projecte tècnic administratiu, que inclou document sobre requisits ambientals i estudi de camps magnètics, així com estudi de gestió de residus redactat pel senyor Luis Cabezón López, enginyer industrial, visat pel Col·legi Oficial d'Enginyers Industrials de Madrid, amb número 202003957 i data 18 de desembre de 2020.

  • Declaració responsable del tècnic redactor del projecte d'acord a l'apartat 1.b) de l'article 53 de la Llei 24/2013.

  • Imprès de pagament de taxes segellat per l'entitat bancària (abonat en data de 18 de gener de 2021, amb ref. 000643104710).

2. El 14 de gener de 2021 s'ha sol·licitat informe a la Direcció General de Política Energètica i Mines.

3. El 20 de gener de 2021, la Direcció General de Política Energètica i Mines del Ministeri de Transició Energètica i el Repte Demogràfic, va emetre informe  favorable sobre aquesta instal·lació, als efectes del que estableixen l'article 35.2 de la Llei 24/2013, de 26 de desembre, del sector elèctric; l'article 114 del Reial decret 1955/2000, d'1 de desembre, que regula les activitats de transport i distribució d'energia elèctrica, i l'article 16.1.a) de la Circular 5/2019, de 5 de desembre, de la CNMC. Aquesta actuació s'articula mitjançant la disposició addicional quarta del Reial decret llei 15/2018, de 5 d'octubre, de mesures urgents per a la transició energètica i la protecció dels consumidors, per la qual, encara que aquesta actuació no es troba inclosa en el document «Planificació energètica. Pla de desenvolupament de la xarxa de transport d'energia elèctrica 2015-2020», aprovat per Ordre IET/2209/2015, de 21 d'octubre, que publica l'Acord del Consell de Ministres de 16 d'octubre de 2015, tindrà la consideració de planificada a tots els efectes.

4. El 9 de febrer de 2021 es va dictar l'obertura del tràmit d'informació pública d'autorització administrativa prèvia, que es va publicar al BOIB núm. 27, de 25 de febrer de 2021, i al BOE núm. 52, de 2 de març de 2021. Una vegada finalitzada l'exposició pública, no consta que s'hagin rebut al·legacions al projecte.

5. El 15 de febrer de 2021 es va notificar la sol·licitud d'informe a l'Ajuntament de Ciutadella com a organisme afectat. Una vegada finalitzat el termini de trenta dies, atorgat d'acord als articles 125 i 127 del Reial decret 1955/2000, sense que consti que hagin contestat, s'entén la conformitat amb l'autorització del projecte.

6. El cap de la Secció IV de la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic va examinar la sol·licitud i va emetre un informe favorable dels aspectes següents, sense entrar a valorar-ne tècnicament el contingut del projecte:

  • L'empresa sol·licitant va adjuntar la documentació que estableix la normativa aplicable.

  • Aquesta actuació s'articula mitjançant el que disposa el Reial decret llei 15/2018, de 5 d'octubre, de mesures urgents per a la transició energètica i la protecció de consumidors, permetent l'evacuació procedent de noves instal·lacions de generació de caràcter renovable. Encara que aquesta actuació no es troba inclosa en la planificació energètica 2015-2020, tindrà la consideració de planificada amb caràcter general segons el que estableix la disposició addicional quarta del Reial decret llei 15/2018. Aquesta instal·lació està inclosa en el Pla director sectorial energètic de les Illes Balears, aprovat mitjançant el Decret 96/2005, de 23 de setembre, i modificat al desembre de 2014 pel Decret llei 3/2014, de 5 de desembre, de mesures urgents destinades a potenciar la qualitat, la competitivitat i la desestacionalització turística a les Illes Balears, que en l'article 19 modificava la disposició addicional de l'esmentat Decret 96/2005 en el sentit que les obres i instal·lacions previstes en la planificació estatal obligatòria de les xarxes de transport d'electricitat i de gas, així com les modificacions a les subestacions de distribució d'energia elèctrica existents o planificades, desenvolupades d'acord amb les lleis del sector elèctric i d'hidrocarburs, queden automàticament incloses en les determinacions de el Pla director sectorial energètic de les Illes Balears.

  • L'informe d'EDistribución Redes Digitales, SLU, de l'11 de març de 2021 indica que si fos necessari desplaçar o modificar alguna de les instal·lacions de mitja i baixa tensió el promotor haurà de sol·licitar-ho formalment a aquesta empresa, que realitzarà l'estudi de viabilitat i el pressupost d'aquesta modificació. Abans de l'inici de les obres s'haurà de sol·licitar un replanteig in situ, per evitar possibles danys, tant a les persones com a les instal·lacions.

  • Aquesta actuació es realitzarà al interior de la subestació existent anomenada Ciutadella, al terme municipal de Ciutadella, en el parc de 132 kV, al Camí Vell de Maó, pol. 17 parc. 290, on s'ubica la subestació, i quedarà restringida principalment a l'interior del recinte de la subestació.

  • Atès l'anterior, es pot considerar aquesta actuació exclosa d'avaluació d'impacte ambiental, atès l'article 13.2.d) del Decret legislatiu 1/2020, de 28 de agost, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei d'avaluació ambiental de les Illes Balears, ja que no té efectes adversos significatius sobre el medi ambient en relació amb el projecte ja autoritzat, atès que no es produiran:

      • Increments significatius d'emissions a l'atmosfera.

      • Increments significatius d'abocaments a llits públics o litoral.

      • Increments significatius de generació de residus.

      • Increments significatius en la utilització de recursos naturals.

      • Afectacions a àrees d'especial protecció o zones humides.

      • Afectacions a espais protegits de la Red Natura 2000.

      • Afectacions significatives al patrimoni cultural.

Fonaments de dret

  1. La Llei 24/2013, de 26 de desembre, del sector elèctric.

  2. El Reial decret 1955/2000, d'1 de desembre, que regula les activitats de transport i distribució d'energia elèctrica.

  3. El Reial decret llei 15/2018, de 5 d'octubre, de mesures urgents per a la transició energètica i la protecció de consumidors.

  4. El Decret llei 3/2014, de 5 de desembre, de mesures urgents destinades a potenciar la qualitat, la competitivitat i la desestacionalització turística a les Illes Balears.

  5. El Decret 99/1997, d'11 de juliol, modificat pel Decret 36/2003, d'11 d'abril, que regula el procediment administratiu aplicable a la tramitació de les instal·lacions elèctriques de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

  6. El Decret legislatiu 1/2020, de 28 d'agost, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei d'avaluació ambiental de les Illes Balears.

  7. El Reial decret 337/2014, de 9 de maig, pel qual s'aproven el Reglament sobre condicions tècniques i garanties de seguretat en instal·lacions elèctriques d'alta tensió i les seves instruccions tècniques complementàries ITC-RAT 01-23.

  8. El Decret 96/2005, de 23 de setembre, d'aprovació definitiva de la revisió del Pla Director Sectorial Energètic de les Illes Balears.

  9. El Decret 8/2021, de 13 de febrer, de la presidenta de les Illes Balears, de modificació del Decret 9/2019, de 2 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual es determina la composició del Govern i estableix les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

  10. La Resolució del conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica de 17 de febrer de 2021, de delegació de competències i de suplència dels òrgans directius de la Conselleria.

Per tot això, dict la següent

Resolució

1. Atorgar l'autorització administrativa prèvia i de construcció de la instal·lació elèctrica que es detalla a continuació:

Titular: RED ELÉCTRICA DE ESPAÑA, SAU

Denominació de la instal·lació: ampliació subestació Ciutadella 132 kV

Terme municipal: Ciutadella

La instal·lació que s'autoritza s'ha de fer d'acord amb el projecte d'execució presentat per Red Eléctrica de España, SAU, redactat pel senyor Luis Cabezón López, enginyer industrial, visat pel Col·legi Oficial d'Enginyers Industrials de Madrid, amb el número 202003957 i data 18 de desembre de 2020.

2. Comunicar que aquesta autorització es concedeix sense perjudici de les concessions i autoritzacions que siguin necessàries relatives a l'ordenació del territori i al medi ambient, i a qualsevol altra motivada per les disposicions que resultin aplicables.

3. Notificar aquesta Resolució al titular de la instal·lació (REE, SA) a l'Ajuntament de Ciutadella (Urbanisme), EDistribución Redes Digitales, SLU, i Telefònica, SA, i publicar aquesta resolució al BOIB i al BOE.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica en el termini d'un mes, a comptar de l'endemà d'haver rebut la notificació, d'acord amb l'article 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos a comptar de l'endemà d'haver rebut la notificació de la Resolució, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Palma, 21 d'abril de 2021

El director general d'Energia i Canvi Climàtic José Guillermo Malagrava Rigo Per delegació del conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica (BOIB 31/2021)