Secció III. Altres disposicions i actes administratius
ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA
CONSELLERIA D'AGRICULTURA, PESCA I ALIMENTACIÓ
Núm. 127603
Resolució de la consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació per la qual es crea la Mesa per Millorar el Posicionament en la Cadena Alimentària del Producte Local Agroalimentari per una Major Sobirania Alimentària de les Illes Balears
Fets
1. La millora del posicionament en la cadena alimentària dels productes provinents del sector primari de les Illes Balears és una de les seves majors demandes. La capacitat d'autoabastiment alimentari de les Illes és petita: se situa al voltant de l'11,6 %. Sense incorporar-hi el pes turístic, la xifra pujaria al 16,13 %.
2. Tenint en compte l'impacte de la COVID-19, el consum entre els mesos de març a juliol de 2020 a les Illes Balears va caure una mitjana de 19,96 % —la qual cosa comporta unes 108.837 tones menys—, però l'increment de consum de producte local va ser, aproximadament d'un 20 %. Estudis recents indiquen que un 73 % de la població està d'acord amb una política alimentària dirigida cap a una major sobirania alimentària.
3. Aquestes xifres demostren la gran importància per a la població balear del producte local agroalimentari de les Illes Balears i l'augment florent del seu consum: aquesta tendència positiva ha de ser aprofitada per part de l'Administració pública per a establir els espais de trobada necessaris per a millorar el posicionament del producte local en el mercat.
4. D'altra banda, la Llei 12/2013, de 2 d'agost, de mesures de millora del funcionament de la cadena alimentària, incentiva la posada en marxa de mecanismes que permetin garantir la participació més activa del sector agrari. Per això, l'articulació i concertació dels distints representants del sector productor i el de la distribució i comercialització resulta ser una estratègia d'acció de valor indubtable.
5. En aquest sentit, l'article 140 de la Llei 3/2019, de 31 de gener, agrària de les Illes Balears sobre actuacions d'informació i promoció, estableix la responsabilitat de l'Administració per donar suport a la presència en el mercat dels productes agraris i agroalimentaris de les Illes Balears.
6. En conseqüència, a l'empara del Decret 197/1999, de 3 de setembre, de creació dels Consells Agraris Insulars i del Consell Agrari Interinsular, òrgans de consulta i assessorament en matèria agropecuària de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació a cada una de les Illes Balears i per crear un espai de debat entre l'Administració, els representants dels sectors agrari i pesquer i la distribució, s'acorda la creació d'una mesa de treball que, amb caràcter temporal, es faci càrrec del seguiment, avaluació, control i adopció de mesures encaminades a dissenyar una ruta dialogada i consensuada per minimitzar la deriva de la crisi sanitària de la COVID-19.
Fonaments de dret
1. La Llei 12/2013, de 2 d'agost, de mesures de millora del funcionament de la cadena alimentària.
2. L'article 140 de la Llei 3/2019, de 31 de gener, agrària de les Illes Balears.
3. El Decret 197/1999, de 3 de setembre, de creació dels Consells Agraris Insulars i del Consell Agrari Interinsular.
4. L'article 20 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
5. La Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic.
Per tot això, dict la següent
Resolució
Article primer
Creació
Es crea la Mesa per Millorar el Posicionament en la Cadena Alimentària del Producte Local Agroalimentari per una Major Sobirania Alimentària de les Illes Balears, integrada per la directora general de Polítiques per a la Sobirania Alimentària, que hi actuarà de presidenta, i els vocals següents:
— El cap del Servei d'Alimentació Sostenible, que hi actuarà com a secretari.
— Un representant de cadascuna de les organitzacions professionals agràries amb representació al Consell Agrari Interinsular.
— Un representant de Cooperatives Agroalimentàries de les Illes Balears.
— Un representant del sector de l'agricultura ecològica, a través de les associacions de producció ecològica existents a les Illes Balears.
— Dos representants del Consell Pesquer de les Illes Balears.
— El director general de Comerç del Govern de les Illes Balears.
— Un representant de cadascun dels consells insulars de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera.
— Tres representants de les associacions professionals de la distribució d'aliments de les Illes Balears.
— Un representant de Federació d'Entitats Locals de les Illes Balears.
D'acord amb els temes que figuren a l'ordre del dia, el president hi podrà convidar representants d'entitats o persones individuals relacionades amb la matèria de què es tracti, com també tècnics de la mateixa Conselleria.
Article segon
Objectius
Els objectius de les meses de treball seran els següents:
1. Analitzar la realitat del posicionament en el mercat del producte local agroalimentari balear, així com la seva evolució, condicionada per les circumstàncies actuals.
2. Abordar les necessitats i demandes per millorar la promoció i comercialització del producte local agroalimentari, plantejant propostes d'actuació i prioritats per desenvolupar-les.
3. Canalitzar les propostes plantejades a la mesa per millorar la promoció i comercialització del producte local agroalimentari perquè puguin ser assolides de manera integral.
Article tercer
Funcionament de les meses
El funcionament de les meses s'ha de regir pel que disposa la secció tercera del capítol II del títol preliminar de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic.
Article quart
Publicació i entrada en vigor
Aquesta Resolució entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.
Palma, 21 d'abril de 2021
La consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació Maria Asunción Jacoba Pia de la Concha García-Mauriño