Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

AJUNTAMENT DE PALMA

Núm. 125069
Àrea de Seguretat Ciutadana. Aprovació del Conveni de col•laboració entre l’Ajuntament de Palma i la Gestora de Concerts per la contribució als serveis d’extinció d’ incendis - A.I.E. per la liquidació i recaptació de la contribució especial per l’establiment, millora i l’ampliació del servei d’extinció d’incendis

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Ple, en sessió de dia 26 de novembre  de 2020, por Acord núm. JGL_20201126­_01_024, s'adoptà l'aprovació del Conveni de col·laboració entre l'Ajuntament de Palma i la Gestora de Concerts per la contribució als serveis d'extinció d' incendis - A.I.E. per la liquidació i recaptació de la contribució especial per l'establiment, millora i l'ampliació del servei d'extinció d'incendis.

CONVENI DE COL·LABROACIÓ ENTRE L'AJUNTAMENT DE PALMA DE MALLORCA I LA GESTORA DE CONCERTS PER A LA CONTRIBUCIÓ ALS SERVEIS D'EXTINCIÓ D'INCENDIS –AIE PER A LA LIQUIDACIÓ I RECAPTACIÓ DE LA CONTRIBUCIÓ ESPECIAL PER L'ESTABLIMENT, LA MILLORA I L'AMPLIACIÓ DEL SERVEI D'EXTINCIÓ D'INCENDIS

En Palma, a 28 de diciembre de 2020

REUNITS

D. Adrián García Campos, en representació del Excm. Ajuntament de Palma de Mallorca, degudament facultat per a això en virtut del seu nomenament com a Regidor de l'Àrea d'Hisenda, Innovació i Funció Pública (Decret de Batllia nº 201918746 de 27 de setembre de 2.019) (en endavant “AJUNTAMENT”).

Dª. Pilar González de Frutos, en representació de la Gestora de Concerts per la Contribució  als Serveis d' Incendis - A.I.E. (En endavant, “GESTORA”), designada por la Unió Espanyola d'Entitats Asseguradores i Reasseguradores (UNESPA) ,  en virtut del que estableix l'article 17 dels Estatuts d'aquesta Agrupació, perquè la representi en l'acompliment de del càrrec d'Administrador General Únic de l' expressada GESTORA, que actua al mateix temps  en representació de les Entitats Asseguradores adherides a la mateixa amb seu social o establiment a Espanya, i de les que operen des d'altres Estats membres de la Unió Europea en règim de Lliure Prestació de Serveis, incloses en l'Annex II.

EXPOSEN

I.- Que ambdues parts, d'acord ambo la Ordenança general de contribucions especials de l'Ajuntament de Palma (en endavant, “CONTRIBUCIÓ”), en vigor, publicada al B.O. de la província de data 30 de setembre de 1989 subscriuen el present Conveni pel pagament de la

CONTRIBUCIÓ dels serveis als quals es refereix l'article 4 de l' ORDENANÇA FISCAL, a l' empar dels Arts. 47 i següents de la Llei 40/2015, d' 1 d'octubre, sobre règim jurídic del sector públic (LRJSP); Arts. 4, 26.1 c) i 106 de la Llei 7/1985, d' 2 d'abril, reguladora de bases de règim local (LBRL); dels Arts. 35.4 i 36 de la Llei 58/2003, de 17 de desembre,  General Tributària (LGT); els Arts. 30.2.c) i 32.1.b) i la disposició addicional dissetena, del Text refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals aprovat per Reial Decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març  (TRLRHL);. I la disposició addicional catorzena de la Llei 20/2015, de 14 de juliol, d'Ordenació, Supervisió i Solvència de les Entitats Asseguradores (LOSSEAR).

II.- En compliment de l'article 50.1 de la LRJSP, s'acompanya al present Conveni la corresponent memòria justificativa on s'analitza la seva necessitat i oportunitat, el seu impacte econòmic, el caràcter no contractual de l'activitat que és objecte de present  Conveni i el compliment en el mateix de tot el que preveu l' esmentada LRJSP, incloent la justificació dels requisits de validesa i eficàcia del Conveni d'acord amb els números 2,3,4 i 5 de l'article  48.de l' esmentada Llei  40/2015.

III.- Reconeixent recíprocament personalitat jurídica , capacitat legal i competència suficient per a la prestació de consentiment a l'acompliment de les obligacions del present conveni que, conforme amb l'article 48.8 de la LRJSP, quedarà perfeccionat des de la seva signatura, ambdues parts assumeixen els compromisos establerts en les següents:  

 

CLÁUSULES

Primera.-  Competència en la qual es fonamenta l'actuació de l'Administració pública (article 49.b de la LRJSP).

La potestat tributària exercitada per l 'AJUNTAMENT per a l'establiment del tribut al compliment de l'obligació d'ingrés vé referit al present Conveni.

Segona.-  Objecte (article 49.c de la LRJSP).

El present  Conveni serà aplicable a les liquidacions tributàries de la CONTRIBUCIÓ  de l' AJUNTAMENT, a les quals es refereixen els articles 4, 6, 9 i concordants i de l' ORDENANÇA FISCAL reguladora  per la liquidació i recaptació de la contribució especial per l'establiment, la millora i l'ampliació del servei d'extinció d'incendis, la meritació es produeixi durant l'exercici en què aquest Conveni estigui en vigor.

Tercera.- Àmbit territorial.

Serà aplicable al Conveni únicament el territori pertanyent a l'Ajuntament, el qual estarà delimitat per la relació de codis postals que aporta el mateix, i que es recullen en l'Annex I. En cas que l'Ajuntament incorregués en disputa respecte a l'assignació d'un codi postal amb qualsevol entitat local o comunitat autònoma, amb la qual la Gestora tingués signat un conveni de col·laboració, el conflicte ha de ser resolt entre les administracions involucrades, quedant en suspens la liquidació del tribut per l' import que afecti al còdig en disputa, en tant no es resolgui aquesta.  

En qualsevol cas, no podran ser incloses en l'àmbit geogràfic d'aplicació d'aquest Conveni, aquells codis postals que quedin fora del territori del municipi, tot i que l' Ajuntament presti el servei d'extinció d'incendis en aquests.

Quarta.- Obligacions i compromisos assumits per cadascuna de les parts (art. 49.d de la LRJSP). Conseqüències aplicables en cas d'incompliment de les obligacions i compromisos assumits per cadascuna de les parts ( art. 49.e de la LRJSP). Mecanismes de seguiment, vigilància i control de l'execució del Conveni i dels compromisos adquirits pels signants, per resoldre els problemes d'interpretació i compliment que es puguin plantejar respecte del contingut del present Conveni ( art. 40.f de la LRJSP).

A. Terminis per a la notificació de primes recaptades.  

El present Conveni se subscriu sobre la base de les primes recaptades, declarades al Consorci de Compensació d'Assegurances (en endavant, “CCS”) per les entitats asseguradores adherides a la Gestora, corresponents a l'exercici immediatament anterior a l'anualitat en què s'apliqui el Conveni, que es refereixin a béns situats en l'àmbit territorial de l'Ajuntament, d'acord amb l'indicat en la clàusula tercera.

Las primes que fossin declarades a la GESTORA pel  CCS, es comunicaran a l'Ajuntament com a molt tard el 30 de juny de cada anualitat  (segons el que estableix l'apartat 3 de la disposició addicional catorzena de LOSSEAR), perquè per la Corporació es puguin realitzar les comprovacions que es considerin procedents, sempre que el CCS hagi posat a disposició de la Gestora la informació necessària abans d'aquest termini. D'haver alguna demora per causes no imputables a la GESTORA, aquesta última ha de comunicar les primes recaptades a l'Ajuntament en el termini de set dies hàbils, a comptar de la recepció de la informació, no podent-se considerar en aquest cas que la GESTORA hagi incorregut en una declaració extemporània de les dades necessàries per al càlcul de la quota liquidar.

B.- Obligacions de la Gestora.

La GESTORA, en representació de les entitats asseguradores adherides a la mateixa, subjectes passius de la CONTRIBUCIÓ, s'obliga a abonar a l' AJUNTAMENT, per a cada un dels anys de vigència d'aquest present Conveni, la quantitat resultant d'aplicar el 5% sobre el 100% de les primes de les assegurances d'incendis i sobre el 50%  de les primes de les assegurances multiriscs, del ram d'incendis, recaptades en l'any immediatament anterior i que es refereixen a béns situats en l'àmbit geogràfic de l' AJUNTAMENT.

En la seva virtut, en el primer any de vigència del Conveni, 2020, s' ingressaran les quantitats corresponents a les primes recaptades durant 2019 i així successivament en les següents anualitats objecte de pròrroga.

C.- Bestreta a compte.

Les entitats asseguradores adherides a la GESTORA abonaran una quantitat a compte de l' import de la quota global que correspongui liquidar en l'anualitat, equivalent al 75% de la quantitat resultant d'aplicar el sistema de càlcul indicat a l'apartat B a les primes de dos anys anteriors a l'anualitat que correspongui.

La quantitat a compte per a l'any 2020 ascendeix a  1.331.737,68 € (Un milió tres-cents trenta-i- un mil set-cents trenta-set amb seixanta-vuit euros ), d'acord amb les primes declarades per les asseguradores sòcies de la GESTORA, corresponents a l'any 2018, que consten a l'annex III.

La quantitat anterior se regularitzarà, en més o en menys, en la quantia que sigui procedent, un cop es coneguin les primes recaptades en l'any immediatament anterior, d'acord amb el que estableix l'apartat D.

D.- Liquidació de quotes tributàries.

Si L' AJUNTAMENT estigués d'acord ambo les dades aportades per la GESTORA, remetrà a aquesta un requeriment per escrit perquè procedeixi a l'abonament de la quota corresponent, indicant el número de compte corrent en què s'hagi de fer el pagament.

La quota serà satisfeta en el termini dels quinze dies hàbils següents a la recepció a la GESTORA de l' esmentat requeriment de pagament, sempre i quan la seva carga de pagament no estableixi un termini superior. La quantitat a compte podrà ser requerida a partir del 30 d'abril i la regularització de la quota global a partir del moment en què es rebi la informació d'acord amb el que estableix el paràgraf segon de l'apartat A de la clàusula Quarta.

Les compensacions internes que, si s'escau procedeixen pel diferent signe de les quotes resultants de cada entitat associada seran responsabilitat exclusiva de la GESTORA.

E.- Discrepancia sobre les quantitats declaras cantidades declaradas por la Gestora.

Si no hi ha acord respecte a les dades aportades sobre l' import de primes declarades, s'establiran els contactes pertinents entre l' AJUNTAMENT i la GESTORA per aclarir i solventar les discrepàncies existents, modificant-se si és el cas, l' import en els termes que procedeixi. No obstant això, la manca d'acord de les parts sobre l' import de les primes serà causa de resolució del present Conveni, segons el que estableix la clàusula Setena.

F.- Recaptació  de la quota per la Gestora.

La GESTORA  recaptarà de les entitats asseguradores, subjectes passius de la  CONTRIBUCIÓ de l' AJUNTAMENT, en la representació actua, la quantitat estipulada en la lletra B de la present clàusula, i que constitueix la quota global de la CONTRIBUCIÓ corresponent a l'exercici  objecte del Conveni o als corresponents a cadascuna de les seves pròrrogues.

G.- Extinció del deute tributari de les asseguradores.

El pagament realitzat per la GESTORA a l' AJUNTAMENT, de les quantitats exposades en la lletra B de la present clàusula, sense perjudici, si s'escau, dels procediments de comprovació o inspecció que puguin incoar, s'extingirà el deute tributari de les entitats asseguradores a ella adherides, per a cada un dels exercicis que, d'acord ambo el que estableix en el TRLRHL i en l' ORDENANÇA FISCAL reguladora de la CONTRIBUCIÓ de l' AJUNTAMENT, correspongui als obligats tributaris de la mateixa.

H.- Caràcter reservat de les dades.

De conformitat amb el que estableix l'article 95 LGT, la informació obtinguda per l' AJUNTAMENT en compliment de les obligacions previstes en aquest  Conveni tindrà caràcter reservat i només podrà ser utilitzada per a l'efectiva aplicació dels tributs o recursos que tingui encomanats o per a la imposició de les sancions que siguin procedents, sense que puguin ser cedits o comunicats a tercers excepte en els supòsits legalment prevists.

L'AJUNTAMENT adoptarà les mesures necessàries per garantir la confidencialitat de la informació subministrada per la GESTORA i el seu ús adequat.

I.-  Comissió  Mixta de Coordinació i   Seguiment.

A l'objecte de vetllar per la implantació i compliment d'aquest Conveni i garantir la seva eficàcia, així com per dur a terme la seva supervisió, seguiment i control, es crea una Comissió Mixta de Coordinació i  Seguiment composta per tres representants nomenats per l' AJUNTAMENT, un dels quals actuarà en qualitat de president, i tres nomenats per la gestora, un dels quals actuarà com a secretari.

En qualitat d'assessors, amb dret a veu, però sense vot, podran incorporar-se  altres funcionaris o tècnics designats per qualsevol de les parts. Aquesta Comissió serà competent per examinar els resultats i incidències que susciti l'execució del Conveni, així com per resoldre les controvèrsies que puguin sorgir en la seva interpretació i compliment.

La Comissió es reunirà a instància de qualsevol de les parts, i es regirà en quant al seu funcionament i règim jurídic, pel que fa al no previst en la present clàusula, pel que disposa la Secció tercera del Capítol segon de la LRJSP.

 

Cinquena.-  Règim de modificació (article 49.g de la LRJSP).

La  modificació del contingut d'aquest Conveni requerirà acord unànime dels signats del mateix.

Sisena.- Termini de vigència (article 49.h de la LRJSP).

El present Conveni estarà vigent pel termini de  de QUATRE anys, amb efecte a partir de l'1 de gener de 2020. Abans de la finalització d'aquest  termini, podrà ser objecte de pròrroga, per una sola vegada i fins a un Màxim de quatre anys addicionals, requerint acord unànim per a aquesta pròrroga.

No obstant l'anterior, en qualssevol  moment durant la seva  vigència, el present Conveni podrà ser revisat de mutu acordar a instància de qualsevol de les parts.

Setena.- Causes d'extinció i resolució (article 51 de la LRJSP).

El present Conveni s' extingueix per l'expiració del seu termini de vigència, o per incórrer en causa de resolució. Són causes de resolució del Conveni:

a) El transcurs del termini de vigència del Conveni sense haver-se acordat la pròrroga del mateix.

b) L'acord unànime de tots els signants.

c) Per l'existència de discrepàncies en les dades de primes de l'exercici de referència aportats per la GESTORA i que no s'haguessin pogut solucionar entre les parts, d'acord amb el que estableix la lletra D de la clàusula Quarta.

d) Per l'exacció d'un tribut diferent de la CONTRIBUCIÓ objecte d'aquest Conveni, el fet imponible  estigui en relació amb l'establiment, la millora i ampliació dels serveis de prevenció i extinció d'incendis de l' AJUNTAMENT.

e) Per l'exacció de la taxa de manteniment dels serveis de prevenció i extinció d'incendis de l' AJUNTAMENT, l'àmbit territorial sigui el mateix que el d'aquest Conveni.

f) En general, per l' incompliment de qualsevol de les parts de les obligacions que es deriven de el present Conveni.

En aquest cas, qualsevol de les parts podrà notificar a la part incomplidora un requeriment perquè compleixi en un determinat termini amb les obligacions o compromisos que es considerin incomplerts. Aquest requeriment serà  notificat a la Comissió Mixta de Coordinació i Seguiment a què es refereix la lletra I de la clàusula Quarta, com a responsable del mecanisme de seguiment, vigilància i control de l'execució del Conveni.

Si transcorregut el termini indicat en el requeriment persisteix l' incompliment, la part que el va dirigir notificarà a l'altra la concurrència de la causa de resolució i s'entendrà resolt el Conveni.

Als efectes de l'article 52 de la LRJSP, ambdues parts estableixen que en cap cas, la resolució del Conveni suposarà obligació d'indemnitzar a qualsevol de les parts signants.

g) Per decisió judicial declaratòria de la nul·litat del Conveni.

h) Per qualsevol altra causa diferent de les anteriors prevista en les lleis.

Vuitena.- Naturalesa i ordre jurisdiccional competent.

El present Conveni té naturalesa administrativa. Les qüestions litigioses que puguin sorgir en la seva interpretació i desenvolupament, seran de coneixement i competència de l'ordre jurisdiccional del Contenciós-Administratiu.

I perquè consti signen aquest document, per duplicat exemplar, en el lloc i data indicats.

Per l'AJUNTAMENT ,                                                          Per la  GESTORA,

Signat: Adrián García Campos                                               Signat: Dña. Pilar González de Frutos.

 

ANNEX I RELACIÓ DE CODIS POSTALS QUE DELIMITAN l ' àmbit d' aplicació DEL CONVENI I QUE S'OBLIGA A FACILITAR L'AJUNTAMENT.

 

ANNEX II RELACIÓ D'ENTITATS ASSEGURADORES AMB SEU SOCIAL O ESTABLIMENT A ESPANYA, I ENTITATS ASSEGURADORES QUE DES D'ALTRES ESTATS MEMBRES DE LA UNIÓ EUROPEA OPEREN EN  LLIURE PRESTACIÓ DE SERVEIS,   QUE SÓN MEMBRES DE LA GESTORA El 31/12 / XX.

ANNEX III RELACIÓ DE PRIMERES, PER ENTITAT I RAM, COMUNICADES PER LES ENTITATS ASSEGURADORES AL CONSORCI DE COMPENSACIÓ D'ASSEGURANCES, D'ACORD AMB L'ESTABLERT EN LA DISPOSICIÓ ADDICIONAL CATORZENA DE LA LLEI 20/2015, DE 14 DE JULIOL, D'ORDENACIÓ, SUPERVISIÓ  I SOLVÈNCIA DE LES ENTITATS ASSEGURADORES I REASEGURADORAS

(100% de les primes d'assegurances d'incendis i 50% de les primes d'assegurances multiriscos, de l'exercici 2019)