Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE PETRA

Núm. 120312
Aprovació definitiva acord ordenança reguladora dels camins públics del terme municipal de Petra

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

No havent-se presentat cap tipus d'al·legació, durant el període d'exposició al públic, amb respecte a l'aprovació inicial de l'Ordenança Reguladora del Camins municipals (edicte núm.1282, BOIB núm.18, de data 11 de febrer de 2021, Secció V, pàgina 4622), es dóna per aprovat definitivament dit acord, publicant-se íntegrament a continuació el seu  text complet, d'acord amb el disposat als articles 69.1 i 70.2 de la Llei de Bases de Règim Local:

ORDENANÇA REGULADORA DELS CAMINS PÚBLICS DEL TERME MUNICIPAL DE PETRA

Exposició de motius.

Atès que:

1- Actualment no tenim cap normativa específica que faci referència als camins públics del nostre terme municipal, la qual cosa considerem necessària i d'interès general per protegir elements del domini públic viari.

2- Fins ara s'han seguit criteris generalistes per fitxar amplàries del paviment així com de separació del camí de nous tancaments.

3- Darrerament ha aparegut maquinària agrícola que precisa d'amplària suficient per poder circular i per fer girs cap a altres camins amb seguretat.

4- Tot i que es fa un esforç per part del consistori en mantenir les voreres netes d'herbes de creixement espontani, en ocasions ens trobam amb manca de col·laboració per part dels propietaris de finques que peguen a camí.

Per tots aquests motius és que es planteja la creació d'una normativa que pugui tenir el màxim de consens possible entre tots els grups polítics per tal de ser un instrument útil per regular el que fa referència als nostres camins públics.

Normativa legal.

LBRL, Reglamento de Bens de las Entitats Locals i Llei Balear de Camins Públics 13/2018 de 28 de desembre.

Títol 1. Dimensions en els camins

Articles:

1- Els camins públics nous tindran una amplària mínima de 4 metres. Excepte si discorren entre tancaments antics que no ho permetin.

2- La calçada dels camins públics serà, com a mínim de 3 metres. Excepte en alguns trams, si discorren entre tancaments antics que no ho permetin.

3- Els tancaments nous de finques confrontants, hauran de respectar una distància de 3,5 metres del centre del camí.

4- Per col·locar barreres a finques que no en tenguin, amb o sense columnes, s'han d'endinsar 5 metres del límit del camí.

5- Els tancaments que donen a una intersecció amb camins i/o vials han de deixar un xamfrà mínim de 5m de diagonal.

Títol 2. Manteniment de les voreres.

Articles:

6- Serà responsabilitat municipal mantenir les voreres amb la vegetació de creixement espontani controlada fins a una amplària d'1,2 metres de la calçada, sempre que no hi hagi un talús o paret més propera.

7- No es pot posar cap element (pedres, estaques, ...) que dificulti el pas de la màquina desbrossadora a les zones planes dins aquests 1,2 metres des de la calçada. En cas contrari es retiraran els elements a compte de la persona que ho hagi posat.

8- Serà responsabilitat de cada particular controlar la vegetació de creixement espontani a partir d'1,2 metres de la calçada.

9- Cada particular es preocuparà que les branques dels arbres o arbusts de la seva finca no envaeixin la calçada. En cas contrari, s'encarregarà l'Ajuntament a compte del propietari o llogater corresponent.

 

Títol 3. Manteniment de la calçada.

Articles:

10- És responsabilitat de l'Ajuntament el manteniment de les calçades dels camins de forma rotatòria tant pel que fa a noves pavimentacions com a manteniments de les existents.

11- Els particulars, confrontants d'un camí, poden acordar col·laborar amb l'Ajuntament per tal de fer millores a la calçada.

12- El deteriorament de la calçada produït pel mal ús que alguna persona en faci s'haurà d'arreglar per part seva. En cas contrari ho arreglarà l'Ajuntament a compte seu.

 

Títol 4. Altres.

Articles:

13- No es pot aparcar a la vorera d'un camí si no es deixa pas suficient per a la circulació normal. Serà d'aplicació la normativa d'aparcaments indeguts.

14- No es pot pegar foc a les vores de cap camí o les seves zones de servitud, excepte que es disposi de l'autorització pertinent. Serà d'aplicació la normativa de protecció ambiental.

15- No es poden esquitxar d'herbicides les voreres dels camins excepte que es disposi de l'autorització pertinent.

16- No es pot tancar, obstruir, reduir, incorporar total o parcialment, causar danys, llaurar, tallar, introduir, dipositar o llevar elements dels camins (pedra, terra, arena, etc.).

Règim sancionador.

Qualsevol acció contrària a aquestes normes ocasionarà l'obertura del pertinent expedient sancionador, d'acord amb l'article 140 de la LBRL i, a part de recuperar el cost per restablir els danys i perjudicis ocasionats, se podrà aplicar una sanció de fins a 750€ per infraccions lleus, fins 1.500€ per les greus i fins a 3.000€ per a les molt greus.

Disposició final.

Aquesta ordenança entrarà en vigor el dia següent a la seva publicació al BOIB.

 

Petra, 16 d'abril de 2021.

El batle Salvador Femenias Riera