Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE CAPDEPERA

Núm. 113535
Aprovació definitiva de la modificació de l'Ordenança municipal del servei públic de viatgers en automòbils de turisme. Exp 3615-20

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Ple de 28 de gener de 2021 va acordar la modificació de l'Ordenança municipal del servei públic de viatgers en automòbils de turisme, amb la redacció següent: 

En compliment del que disposen l'article 49 c) de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local, i l'art. 102 d) de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local dels Illes Balears, es publica íntegrament, conforme al que es disposa en l'art. 70.2 de l'esmentada Llei i a l'art. 103 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre.

ORDENANÇA MUNICIPAL DEL SERVEI PÚBLIC DE VIATGERS EN AUTOMÒBILS DE TURISME

TÍTOL I 

Article 1

La present ordenança es dicta conforme al que es disposa en la següent normativa: article 25.2.LL de la Llei 7/1985, del 2 d'abril, reguladora de bases de règim local; Reial decret 763/1979, de 16 de març, pel qual s'aprova el Reglament nacional dels serveis urbans de transport en automòbils lleugers; Llei 16/1987, de 30 de juliol, d'ordenació dels transports terrestres; Reial decret 1211/1190, de 28 de setembre, pel qual s'aprova el Reglament d'ordenació dels transports terrestres; el Decret llei 6/2012, de 8 de juny, de mesures urgents sobre el règim sancionador en matèria de transport públic discrecional de viatgers en vehicle de turisme a l'àmbit territorial de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears; i Ordre del Conseller d'Agricultura, Medi Ambient i Territori, de 19 de gener de 2012, sobre règim de tarifes màximes obligatòries dels serveis interurbans de transport públic discrecional de viatgers en vehicles de turisme (VT), que es desenvolupen íntegrament en el territori de l'Illa de Mallorca (BOIB núm. 13, de 28.01.12) o les que s'aprovin amb posterioritat a aquesta Resolució.

L'objecte de la present ordenança és regular el transport públic de viatgers efectuat en automòbils de turisme amb conductor en el terme municipal de Capdepera (vehicles taxi).

Article 2 

S'entén per ‘autotaxi' o ‘taxi' el vehicle dedicat a transport públic urbà de viatgers en automòbils de turisme, amb capacitat màxima per a 7 places inclosa la del conductor.

Article 3 

La següent ordenança estableix les següents normes de policia administrativa:

1. Cal obtenir llicència prèvia, mitjançant una tècnica autoritzada estrictament regulada, que proscrigui l'arbitrarietat.

2. S'estarà subjecte a un règim tarifari que vinculi els titulars de les llicències i usuaris, protegint la posició dels dos grups, el qual serà sotmès als òrgans competents sobre el control dels preus.

3. Hi haurà una actuació inspectora, a fi de garantir el compliment de les presents normes.

4. S'estableix un procediment sancionador que defensi la dignitat de la professió.

5. S'estableixen unes mesures de precaució que assegurin el compliment d'aquestes normes, encara que sigui en contra de la voluntat d'aquells que estan obligats a complir-les.

6. S'ha d'informar els propietaris de les llicències dels responsables a l'hora d'efectuar les oportunes revisions, als qual hauran d'adreçar les possibles queixes i reclamacions; i també els hauran d'indicar els horaris de treball i lloc on ser localitzats.

Article 4. Òrgans de representació

1. Els titulars de llicències municipals han de comunicar a l'Ajuntament de Capdepera, en el termini màxim d'un mes des de l'entrada en vigor de la present ordenança, la persona designada com a interlocutor vàlid que els representi davant la Corporació. 

Així mateix, estan obligats a comunicar qualsevol canvi que pugui produir-se al respecte.

2. L'Ajuntament, sempre que sigui necessari, efectuarà reunions amb tots els titulars de les llicències que hagi atorgat. 

TÍTOL II. LLICÈNCIES

Article 5. Llicències

Per poder prestar el servei de transport urbà de viatgers mitjançant un vehicle de turisme cal obtenir prèviament la LLICÈNCIA D'AUTOTAXI corresponent, que ha d'atorgar l'Ajuntament de Capdepera. 

Aquesta llicència habilita a la prestació del servei per a un vehicle concret, vinculat a una llicència, el qual ha d'incloure aquesta identificació. 

Les llicències d'autotaxi són propietat de l'Ajuntament de Capdepera i cedides per a l'explotació d'aquest servei. Per tant, l'Ajuntament i el Govern poden suspendre, prohibir o restringir totalment o parcialment, i per al temps que resulti estrictament necessari, l'exercici de les activitats emparades a les llicències atorgades per motius de defensa nacional, d'ordre públic o altres causes greus d'utilitat pública o d'interès social que ho justifiquin. 

Es concediran a títol personal.

Les llicències municipals d'autotaxi s'atorguen per a un temps indefinit, però la seva validesa queda condicionada al compliment de les condicions i requisits establerts per obtenir-la. 

Tot titular de llicència està obligat a realitzar una inspecció municipal periòdica anual, així com tantes inspeccions extraordinàries no programades que es considerin necessàries, en la qual s'inspeccionarà el vehicle adscrit a la llicència i se sol·licitarà tota la documentació en vigor tant del vehicle com del conductor.

Article 6. Àmbit de les llicències

El règim d'atorgament, utilització, suspensió, modificació i extinció de les llicències d'autotaxi es realitzarà conforme al que es disposa en la present ordenança. 

La pèrdua o retirada de l'autorització de transport interurbà, per qualsevol causa legal tant penal com administrativa, comportarà la revocació i retirada de la llicència. 

Així mateix, la pèrdua o retirada d'aquesta llicència municipal, per qualsevol causa legal, comportarà la retirada de l'autorització de transport urbà.

Article 7. Ampliació de llicències

S'estableix un total de 40 llicències per a aquest municipi. Mitjançant acord de ple, amb audiència prèvia als titulars de les llicències i associacions professionals d'empresaris i treballadors, el nombre de llicències es pot incrementar o reduir.

Article 8. Transmissió de llicències

Les llicències municipals d'autotaxi es poden transmetre en els següents supòsits:

a) Per defunció del titular, a favor del seu cònjuge vidu/a o hereus legítims. 

L'adquisició de llicències per via hereditària no faculta per si mateixa la prestació del servei sense la concurrència dels altres requisits exigits per a l'exercici de l'activitat.

b) Quan el cònjuge vidu/a, els seus hereus legítims o el jubilat no puguin explotar les llicències com a activitat única i exclusiva, amb autorització prèvia de l'Ajuntament, s'atorgaran a favor dels sol·licitants assenyalats en l'article 12 del Reial decret 763/1979, de 16 de març, pel qual es va aprovar el Reglament nacional dels serveis urbans i interurbans de transports en automòbils lleugers, tenint en compte el dret de qualsevol tempteig d'un altre hereu forçós en possessió del permís local de conductor.

c) Quan s'impossibiliti el titular de la llicència per a l'exercici de la professió per malaltia, accident o altres causes que es puguin qualificar de força major (entre les quals la retirada definitiva del permís de conduir necessari), la qual cosa es tindrà en compte en el seu expedient. En conseqüència la llicència s'atorgarà a favor dels sol·licitants dels apartats anteriors (conforme a l'art. 12 del RD 763/1979).

d) Quan la llicència tingui una antiguitat superior a 5 anys, amb autorització prèvia de l'Ajuntament de Capdepera, el titular la podrà transmetre al conductor assalariat d'aquesta llicència amb permís de conduir i que hagi exercit la professió almenys durant 1 mes en aquesta mateixa llicència, la qual cosa es pot justificar amb l'aportació de l'última nòmina. Així mateix, el primer no podrà tornar a obtenir una nova llicència en aquest Ajuntament durant 10 anys ni transmetre-la novament, si no es donen els supòsits anteriors.

En aquests dos últims supòsits, quan el titular d'una llicència la vulgui transmetre haurà d'assalariar un conductor que disposi del permís de conductor municipal, en qualsevol mes de l'any, sempre justificant l'adquisició de la llicència, i amb autorització prèvia de l'Ajuntament de Capdepera.

La transmissió de les llicències d'autotaxi queda condicionada, en tot cas, al pagament de les taxes, drets i altres tributs municipals resultants de l'aplicació de les Ordenances fiscals en vigor.

No són transmissibles les llicències el titular de les quals incorri en un expedient sancionador, mentre estigui en tràmits.

Article 9. Atorgament de les llicències per l'Ajuntament

L'atorgament de les llicències es determina per la necessitat i conveniència del servei a prestar al públic. 

Per a acreditar aquests supòsits s'analitzaran els següents aspectes:

- La situació del servei, quant a la seva qualitat i extensió, abans d'atorgar noves llicències. 

- El tipus, extensió i creixement del municipi de Capdepera.

- Les necessitats reals d'un servei més ampli i millor.

- la repercussió de les noves llicències a atorgar en el conjunt del transport i de la circulació.

Article 10. Sol·licitants de les llicències d'autotaxi

Poden sol·licitar llicències d'autotaxi: 

Qualsevol persona física, major d'edat, que no pateixi malaltia infectocontagiosa o impediment físic que li impossibiliti o dificulti l'exercercici de la professió amb normalitat. Ha de disposar dels permisos de conduir i del carnet municipal de conductor corresponents.

Els conductors assalariats dels titulars d'una llicència d'autotaxi que prestin el servei amb dedicació a la professió totalment i exclusivament, acreditats mitjançant la possessió i vigència del permís de conductor expedit per l'Ajuntament de Capdepera i la inscripció i cotització en aquest concepte a la Seguretat Social.

Article 11. Atorgament de les llicències

Les llicències d'autotaxi es podran atorgar per concurs, amb una convocatòria pública prèvia, a fi de garantir la lliure concurrència entre els interessats en l'atorgament; o per transmissió de llicències, en els supòsits permesos per la llei.

Article 12. Permís municipal de conductor

L'Ajuntament de Capdepera és l'encarregat de concedir el permís municipal de conduir. Requisits per obtenir-lo: 

a) Ser major de 18 anys.

b) Disposar del permís de conduir exigit pel Codi de circulació per a aquesta mena de vehicles.

c) Superar l'examen de coneixements del municipi de Capdepera, així com de l'illa de Mallorca: llistat de carrers de Capdepera, llocs d'interès turístic, centres oficials, Reglament de circulació, monuments històrics, platges, hotels, etc.

La periodicitat màxima d'aquests exàmens serà de 2 vegades a l'any (1 de les quals abans del començament de la temporada estival). 

Aquest permís s'ha de renovar cada 5 anys.

d) No patir malaltia infectocontagiosa o impediment físic que impossibiliti o dificulti l'exercici de la professió amb normalitat. Cal acreditar aquest requisit mitjançant el certificat mèdic corresponent.

Una vegada iniciat l'exercici de l'activitat cal aportar l'alta en la Seguretat Social, en la qual s'expressin els extrems esmentats.

e) A més del castellà, han de posseir coneixements demostrables (examen o certificat), com a mínim a nivell de conversa, de la llengua pròpia de les Illes Balears, així com coneixements bàsics orals d'altres llengües d'alguns dels països de la CEE, preferiblement d'anglès o d'alemany.

A fi de poder garantir que tots els professionals dels Taxis de Capdepera puguin accedir al nivell de coneixement dels idiomes exigits en aquest paràgraf, l'Ajuntament de Capdepera promourà cursos voluntaris de llengües, primers auxilis i altres del seu interès per a millorar el servei, els quals seran subvencionats o de baix cost, i es realitzaran preferentment en temporada baixa (dels mesos d'octubre fins a abril).

Correspon a la Batlia, juntament amb la Regidoria de Mobilitat, fixar les dates dels exàmens. 

Article 13. Durada, caducitat i revocació de les llicències

Les llicències municipals d'autotaxi s'atorgaran per un temps indefinit. 

1- La llicència d'autotaxi s'extingirà en els següents supòsits:

a) Per renúncia voluntària del titular de la llicència.

b) Per imposició de sanció que comporti la pèrdua de titularitat.

2- Es pot revocar i retirar la llicència per les causes següents: 

a) Per utilitzar un vehicle d'una classe determinada per a l'acompliment d'una activitat     diferent a l'autoritzada.

b) Per no disposar de la pòlissa d'assegurança obligatòria en vigor.

c) Per no disposar de la targeta de transport en vigor.

d) Per llogar, arrendar o apoderar-se d'una llicència que suposi l'explotació no     autoritzada per aquesta Ordenança.

e) Per efectuar una transmissió de llicència no autoritzada.

f) Per incompliment de les obligacions inherents a la llicència i altres obligacions     referents al vehicle.

g) Per contractar a personal assalariat sense disposar dels permisos de conduir i municipal o sense l'alta corresponent a la Seguretat Social.

h) Per manipular o falsejar de manera intencionada el taxímetre en qualsevol dels seus     efectes.

i) Per conduir sota els efectes de l'alcohol o estupefaents. L'estat d'alcoholisme es     determinarà en cada cas conforme a les normes de circulació que regulen el grau     màxim d'alcohol en sang o aire espirat.

j) No estar el titular de la llicència donat d'alta a la Seguretat Social durant el termini en     què aquesta llicència li hagi estat atorgada; és a dir, tant en temporada alta com en     temporada baixa.

k) Per prestar servei amb un vehicle que no hagi superat la Inspecció ITV.

l) Per prestar servei amb un vehicle que no hagi superat la revisió obligatòria     ordinària o aquelles revisions extraordinàries exigides per l'Ajuntament de Capdepera.

 m) Per pèrdua o retirada, per qualsevol causa legal tant penal com administrativa, de     l'autorització de transport interurbà.

TÍTOL III. CONDICIONS DE LA PRESTACIÓ DEL SERVEI

Article 14. Explotació de la llicència

Els titulars d'una llicència d'autotaxi la poden explotar personalment o conjuntament mitjançant la contractació de conductors assalariats, els quals hauran de disposar del permís municipal expedit per aquest Ajuntament i estar afiliats a la Seguretat Social.

Quan no pugui acomplir-se aquesta obligació serà procedent la transmissió de la llicència conforme al que es disposa en aquesta Ordenança.

Per poder autoritzar la conducció del vehicle adscrit a la llicència s'estableix el següent:

1. De dia 1 d'abril al 31 d'octubre, un màxim de dos conductors, inclòs el titular de la llicència.

2. De l'1 de novembre al 31 de març, el titular de la llicència. En el supòsit que la no-prestació del servei sigui per causa major, el titular de la llicència podrà sol·licitar una autorització, prèviament justificada, per a que el servei d'autotaxi pugui ser prestat per un altre titular; aquesta no podrà excedir d'un màxim de 2 mesos improrrogables.

Article 15. Prestació dels serveis

Els titulars d'una llicència municipal d'autotaxi començaran a prestar el servei en un termini màxim de 60 dies naturals, que s'aplicaran a partir de la data de la concessió, i amb un vehicle vinculat a aquesta llicència.

En cas de no poder-se acomplir aquesta obligació, el titular ha de justificar davant aquesta Batlia els motius d'incompliment i sol·licitar una pròrroga per escrit per a que si li concedeixi un segon termini.

Si algun dels vehicles autoritzats per prestar aquest servei d'autotaxi a l'Ajuntament de Capdepera patís una avaria o accident que impedissin la realització del servei amb aquest vehicle es pot realitzar el canvi, per un temps màxim de 6 mesos, per un vehicle de lloguer degudament autoritzat a prestar-lo (per la Conselleria de Mobilitat de les Illes Balears).

Els titulars de les llicències han de presentar el vehicle en ordre. Es considerarà que el presten sota aquesta condició quan:

3. El vehicle porti la dotació exigida per l'Ajuntament.

4. Estigui clarament identificat amb els distintius obligatoris.

5. Compleixi amb una neteja exhaustiva del seu interior.

Aquests titulars en tot moment han de comptar en el vehicle amb la següent documentació:    

1. Llicència atorgada per l'Ajuntament de Capdepera i permís municipal del     conductor.

2. La targeta de VT, si presta servei interurbà.

3. La documentació relativa al vehicle i al seu conductor.

4. La present Ordenança.

5. Guia de l'Ajuntament de Capdepera i pla de les carreteres de l'illa de Mallorca     (preferiblement actualitzada) o aparells electrònics tipus GPS.

6. Llibre de reclamacions.

El titular o conductor assalariat han d'exhibir davant els agents de l'autoritat, quan així se'ls requereixi, els documents esmentats en l'apartat anterior.

Els conductors i assalariats de la llicència d'autotaxi han d'anar degudament vestits i amb la uniformitat reglamentària que l'administració consideri.

Als mesos d'estiu: polo amb l'escut de l'Ajuntament.

A l'hivern: jersei i dessuadora amb l'escut de l'Ajuntament.

Article 16. Condicions de la prestació dels serveis

L'Ajuntament de Capdepera disposarà de punts habilitats com a zones d'estacionament de vehicles taxi del municipi. En aquestes SEMPRE hi ha d'haver un mínim del 50% de les places cobertes. Totes les parades tenen els mateixos drets i obligacions. Els punts habilitats són els següents:

- A Capdepera: 2 taxis per als dimecres de mercat a la plaça Constitució.

- A Cala Rajada: 32/34 taxis a la plaça dels Pins.

I en temporada estival (de l'1 d'abril al 31 d'octubre) s'inclouen 3 punts més obligatoris d'estacionament:

- Font de Sa Cala: 2 Taxis.

- Cala Mesquida: 2 Taxis.

- Canyamel: 2 Taxis.

Per a establir els torns rotatoris de prestació del servei en els estacionaments de Font de sa Cala, Cala Mesquida i Canyamel durant la temporada estival es realitzarà un sorteig durant el mes de gener de cada any. El seu resultat es comunicarà als taxistes mitjançant un acord de la Junta de Govern Local. 

Es pot contractar el servei d'autotaxi a través d'aquests dos sistemes:

a) Telefonant a la centraleta del servei de Taxis de l'Ajuntament de Capdepera: 971. 82.69.69.

b) A través de les zones habilitades per a estacionament d'autotaxis. Amb aquest efecte els vehicles han de romandre apagats, procurant l'estalvi de consum d'energia, evitant el cansament del conductor, impedint riscos d'accidents i procurant la màxima fluïdesa del trànsit a les vies públiques.

Els vehicles que arribin a les zones d'estacionament s'han de col·locar per ordre d'arribada i recollir el passatger per aquest mateix ordre.

Queda prohibit abandonar el vehicle en la zona d'estacionament, si no és possible mantenir un contacte visual amb aquest.

Queda prohibit recollir passatgers a menys de 50 m de qualsevol de les zones habilitades per a l'estacionament de taxis en la qual ja hi hagi altres vehicles a l'espera.

Si un conductor o titular arribés amb una carrera contractada amb anterioritat està obligat a avisar els altres usuaris mitjançant un plànning en paper situat en la parada principal (plaça dels Pins – Cala Rajada), indicant l'hora prevista de sortida.

Els conductors sol·licitats per realitzar un servei, personalment o per telèfon, no es poden negar a realitzar-lo, tret de causa justificada. S'entén per causa justificada: 

1.- Ser requerit per individus perseguits per agents de l'autoritat.

2.- Ser sol·licitats per transportar un major nombre de persones del permès per la capacitat del vehicle.

3.- Quan qualsevol dels passatgers estigui sota els efectes de l'alcohol o estupefaents. En casos de perill greu o imminent per a la vida o integritat física del viatger s'avisarà immediatament la Policia o el centre mèdic més pròxim.

4.- Quan per la forma de vestir dels viatgers o per la naturalesa i caràcter dels paquets, equipatges o animals que puguin portar-se aquests siguin capaços de deteriorar o causar desperfectes a l'interior dels vehicles. En aquest cas els conductors sempre hauran de tenir un correcte comportament amb el públic, i si fossin requerits per l'usuari, justificar la seva negativa davant un agent de l'autoritat.

5.- Quan un establiment hoteler no compleixi amb les obligacions de telefonar a Taxis de Capdepera: el 971.82.69.69 

6.- Si durant el trajecte sol·licitat pel client s'arribés a un carrer, carretera o camí les característiques del qual el fessin intransitable, el conductor es podrà negar a continuar conduint per aquest, i ha de cercar un altre camí alternatiu per a arribar a la destinació. Si no n'hi hagués d'altre d'alternatiu es donaria per finalitzada la carrera i es faria el cobrament del trajecte només fins al punt on en aquell moment es trobessin.

Un conductor de taxi, si fos requerit per realitzar un servei per a invidents i/o minusvàlids, no es pot negar a realitzar-lo pel fet d'anar acompanyats de ca guia o de cadira de rodes, i en cap cas es pot cobrar un extra pel seu transportar-los.

Queda totalment prohibit per als conductors exigir o demanar major remuneració de l'estipulada en la tarifa, directament o indirecta, i sota qualsevol pretext. Així mateix, també queda totalment prohibit pagar “comissions” a establiments per telefonar a un servei públic.

Article 17. Obligacions dels taxistes

Els conductors en tot moment han de:

1. Obrir i tancar els cristalls del vehicle si l'usuari els ho indiqués.

2. Ajudar a pujar o davallar del vehicle persones majors, malalts, minusvàlids,  embarassades o infants.

3. Recollir i col·locar de manera correcta les maletes, equipatge o altres pertinences de l'usuari.     

4. Encendre el llum interior del vehicle en hores nocturnes per facilitar la visió dels usuaris en pujar i davallar del vehicle i quan efectuïn el pagament.    

5. Baixar el volum de l'emissora o desconnectar-la a voluntat de l'usuari.

6. Durant el servei, els conductors no poden proferir ofenses verbals o entrar en cap mena de discussió amb altres conductors, passatgers ni públic en general.

7. Els conductors han d'examinar el vehicle abans que se n'allunyin els viatgers que l'hagin utilitzat, a fi de comprovar si han oblidat o perdut algun objecte.

Tots els objectes trobats i no reclamats al cap de 48 hores de ser trobats seran lliurats automàticament a les dependències de la Policia Local.

8. Els conductors han de respectar i admetre indistintament l'ús de les llengües catalana i castellana per part dels clients. És imprescindible disposar del coneixement de totes dues per poder atendre les indicacions necessàries per a l'acompliment del servei.

9. Les persones afectades per malalties contagioses hauran de ser transportades en ambulància.

Quan el conductor del taxi sigui requerit per traslladar una persona amb malaltia d'aquest tipus haurà de rebutjar de manera cortès i aconsellar l'ús d'un transport sanitari. Si una vegada realitzat el servei aquest conductor observés que l'usuari patia una malaltia infectocontagiosa estarà obligat a comunicar-ho de manera inexcusable davant les autoritats sanitàries, les quals ordenaran de forma immediata la desinfecció del vehicle, i aquest no podrà tornar a prestar servei fins que hagi finalitzat aquesta desinfecció.

10. Durant la prestació del servei els conductors han de portar els següents documents:

a) Referents al vehicle: llicència, pòlissa d'assegurança i rebut en vigor, permís de circulació del vehicle, placa amb el número de llicència.

b) Referents al conductor: permís de conduir corresponent i permís municipal de conductor de taxis.

11. El conductor del vehicle està obligat a proporcionar canvi de moneda al client de fins a 100€. Si hagués d'abandonar el vehicle per obtenir canvi per una quantia superior, ha d'aturar el taxímetre. Si fos un client qui hagués d'abandonar el vehicle per obtenir     canvi, el taxímetre podrà continuar en funcionament.

12. No es pot fumar dins del vehicle.

13. Els titulars de les llicències s'han de fer càrrec de totes les despeses (manteniment, reparacions, etc) derivades de l'emissora municipal i línies de telèfon.     

Article 18. Jornada

Els mateixos titulars de les llicències han de determinar els dies de descans mínim assignats als vehicles vinculats a les llicències atorgades per aquest Ajuntament. Aquest descans, si escau, afecta al titular de la llicència, al seu assalariat i al col·laborador familiar. 

Les vacances anuals dels titulars de llicències s'han de planificar conforme a la proposta que elevin els òrgans de representació dels taxistes. En aquesta proposta cal tenir present en tot moment que tots els serveis quedin prou atesos. La proposta de vacances s'ha de lliurar amb suficient antelació a l'Ajuntament de Capdepera, per tal de poder tenir constància dels serveis.

Els titulars que disposin de conductors assalariats i/o de familiars col·laboradors durant la temporada estival han de comunicar l'alta i baixa corresponent davant l'Ajuntament de Capdepera. Així mateix, n'hauran de facilitar els horaris de jornada laboral, tot especificant els dies de descans marcats per la Llei, i han d'elaborar un calendari laboral de la temporada en el qual s'indiquin els dies en què no conduiran el vehicle, hora d'inici i finalització de la jornada laboral a fi de controlar el descans dels conductors, necessari per no posar en perill els usuaris del servei ni els ciutadans.

TÍTOL V. VEHICLES I TARIFES

Article 19 

La capacitat del vehicle és d'un màxim de 7 places, inclosa la del conductor. Els vehicles de 7 places han de tenir capacitat en el maleter per a l'equipatge de totes les places.

Per cada 10 taxis n'hi pot haver 1 d'especialitzat en transport especial de persones minusvàlides.

Article 20 

La carrosseria dels vehicles prestadors del servei d'autotaxi a l'Ajuntament de Capdepera ha de ser de color blanc i portar una franja de color verd esperança en cada porta davantera, de 10 cm d'ample. S'ha de col·locar des de la finalització dels vidres del conductor i el copilot fins a la finalització de la porta en posició vertical; ha d'incloure a més el número de llicència d'autotaxi, de color blanc, i els números han de midar 5 cm d'alt per 5 cm d'ample. Així mateix, s'ha d'incloure l'escut de l'Ajuntament de Capdepera.

A la part posterior del vehicle també cal portar un distintiu horitzontal de 20 cm de llarg per 5 cm d'ample, del mateix fons verd que les franges davanteres, amb l'escut de l'Ajuntament de l'Ajuntament de Capdepera i el número de llicència visible en color blanc. 

Article 21. Requisits dels vehicles

Els vehicles que prestin el servei d'autotaxi han de ser de marques i models homologats, en compliment dels requisits exigits per la normativa corresponent, que en qualsevol són els següents:

1. La carrosseria ha de ser tancada, amb portes de fàcil accés i funcionament que facilitin la maniobra amb suavitat.

2. De les dimensions mínimes. Les característiques de l'interior del vehicle i seients ha de ser l'adequada per proporcionar a l'usuari la seguretat i comoditat suficients.

3. Tant les portes davanteres com les posteriors han de disposar de finestres que garanteixin la visibilitat, lluminositat i ventilació suficients; d'un materialtransparent i laminat (si es porta un vidre tintat o semitintat sempre ha de ser homologat). Han d'incloure mecanismes per accionar-los a voluntat dels particulars.

4. Han de portar instal·lada una il·luminació elèctrica interna suficient per garantir la visió de documents i monedes.    

5. S'hi podran equipar mampares de seguretat.

6. Han de disposar d'eines pròpies per poder reparar avaries freqüents.

7. Han de portar en un lloc visible per a l'usuari les tarifes vigents i suplements aplicables a cada quilometratge.

8. Han de portar en un lloc visible a l'interior del vehicle el permís municipal de conductor, la llicència atorgada, el nombre de places autoritzades i un cartell indicatiu de disposar de fulls de reclamació.

Article 22. Publicitat en els vehicles

Els vehicles d'autotaxi poden portar incorporada publicitat a la porta posterior, sempre que es compleixin els següents punts:

a) Que hi hagi acord d'unanimitat entre els titulars de les llicències per portar aquesta publicitat en els vehicles.

b) Que la publicitat exposada no sigui de tipus sexual o d'altre tipus que pugui resultar ofensiva per religió, sexe, racisme...

c) La publicitat exposada no pot superar les dimensions de 50 x 50 cm.

Article 23. Tarifes

Es pactaran les tarifes mínimes amb l'Ajuntament per a les sortides dins del municipi. 

Article 24. Taxímetres

1. És obligatori incorporar l'aparell comptador taxímetre de la tarifa interurbana màxima autoritzada quan això sigui exigit per l'Ajuntament que atorga la llicència municipal per a la tarifa urbana.

2. El taxímetre ha de recollir la tarifa interurbana quilomètrica vigent en cada moment per quilòmetre recorregut, completant el preu final amb l'import total d'anada i tornada i, si escau, amb els suplements autoritzats.

3. La tarifa corresponent a la prestació del servei s'ha d'identificar en el mòdul indicador extern, de manera que sigui visible des de l'exterior del vehicle.

4.1. S'ha de situar el taxímetre a la part davantera de l'interior del vehicle, de manera que en tot moment sigui visible per al viatger la classe de tarifa que se li està aplicant i l'import del servei. En tot cas, el taxímetre ha de permetre l'aplicació de 3 tarifes, la tercera de les quals correspon al recorregut interurbà.

4.2. El mòdul indicador s'ha de situar a la part davantera del sostre del vehicle, i està destinat a indicar en l'exterior del vehicle la tarifa que indiqui el taxímetre i la seva situació de “lliure”.

5. El taxímetre ha de tenir les següents característiques mínimes:

a) Ha d'assenyalar en tot moment la tarifa aplicable.

b) Ha d'estar degudament precintat per l'òrgan de l'Administració competent en     matèria     d'inspecció de vehicles. Es precintarà el taxímetre cada vegada que s'autoritzi     l'aplicació de noves tarifes.

c) Ha d'estar homologat per l'autoritat competent i complir amb els requisits previstos     pel Reial decret 1596/1982, de 18 de juny, pel qual s'aprova el Reglament per a     l'aprovació dels comptadors taquicronomètrics denominats “taxímetre”.

d) Ha d'incloure una impressora homologada per facilitar el rebut corresponent en els     usuaris.

6. L'òrgan competent per realitzar la inspecció tècnica de vehicles ha de comprovar prèviament que el vehicle estigui adscrit a una autorització de la classe VT.

TÍTOL VI. ACTUACIÓ INSPECTORA

Article 25. Revisions i inspeccions

L'Ajuntament de Capdepera limitarà la seva intervenció en la revisió del taxímetre a comprovar els següents extrems:

1. El bon estat dels precintes oficials.

2. Si el diàmetre de les cobertes és l'indicat en l'última verificació oficial que consta en la llibreta o targeta que acompanya l'aparell.

3. Si la funda protectora del cable d'accionament compleix amb allò anteriorment prescrit en aquesta Ordenança; a més el precinte no pot estar trencat.

4. Si la caixa de l'aparell presenta forats, cops o senyals de violència i si hi ha trencaments de lluna.

5. Denunciar davant la Direcció General d'Indústria i Energia de la CAIB les sospites que els agents municipals puguin tenir sobre possible frau motivat per mal funcionament dels aparells taxímetre.

Article 26 

Independentment de la Inspecció tècnica periòdica o d'aquelles inspeccions que s'efectuïn per un altre motiu, l'Ajuntament de Capdepera podrà requerir al titular del vehicle que Indústria practiqui una inspecció tècnica, sempre que es tingui sospita fundada que no es reuneix alguna de les condicions tècniques exigides per permetre la circulació i que es posi en perill la seguretat viària. En aquests casos, la inspecció es limitarà a l'element o al conjunt suposadament defectuós.

Article 27

Independentment de les inspeccions tècniques a superar els vehicles i corresponents taxímetres davant els serveis d'Indústria de la CAIB, tots els vehicles aplicats a les llicències atorgades per aquest Ajuntament seran objecte d'una revisió anual en les dependències de la Policia Local de Capdepera, en la qual es comprovarà el compliment de les prescripcions d'aquesta Ordenança.

Article 28 

En aquest acte de revisió, ja sigui ordinària o extraordinària, els titulars de les llicències hi han d'acudir personalment i portar els següents documents:

1. Permís de conduir del titular i, si cal, del familiar col·laborador i/o assalariat.

2. Llicència municipal.

3. Permís de circulació.

4. Targeta d'inspecció tècnica.

5. Certificat de l'assegurança obligatòria d'automòbils.

6. Justificant de pagament de l'impost municipal de circulació.

7. Justificant dels 6 últims mesos de cotitzacions a la Seguretat Social del titular de la llicència.

8. Guia del municipi de Capdepera i plànol de l'illa de Mallorca (pot ser en format digitalitzat).

9. Un exemplar de la present Ordenança (pot ser en format digitalitzat).

10. Talonari de rebuts i llibre de reclamacions.

Article 29 

Una vegada consultats els serveis tècnics municipals, Batlia podrà ordenar en qualsevol moment l'adopció de les mesures correctores apropiades per a esmenar les deficiències apreciades quant a les condicions de seguretat, higienicosanitàries o estructurals dels vehicles.

Article 30 

Quan es consideri que les deficiències esmentades en l'article anterior siguin de tal magnitud que el fet d'usar el vehicle pot afectar la seguretat del transport, condicions higienicosanitàries o imatge del servei, es podrà disposar la immobilització, sempre amb audiència prèvia de l'interessat.

Aquesta mesura implicarà el dipòsit dels vehicles immobilitzats de manera immediata en el garatge del titular, taller de reparacions o dependències municipals, on romandran mentre no siguin esmenades les deficiències i així ho estableixi el nou informe emès pels Serveis Tècnics Municipals.

Article 31 

Si durant les revisions es detectessin anomalies en els vehicles i/o en la documentació es podrà ordenar la immobilització del vehicle en la forma prevista en l'article anterior i intervenir la documentació a l'efecte de revisió, i tot això haurà de constar en acta. S'aixecarà la immobilització del vehicle i es retornarà a documentació una vegada esmenades les anomalies i/o efectuades les comprovacions pertinents, tret que de la revisió resulti procedent l'adopció de mesures correctores o sancionadores.

Article 32 

L'adopció de mesures correctores i cautelars és compatible amb l'obertura d'expedients sancionadors, i es podran mantenir mentre no hi hagi resolució ferma.

Correspon a la Batlia la imposició de les mesures cautelars, així com ordenar-ne l'aixecament. Això no es podrà realitzar mentre els serveis tècnics i/o administratius no hagin comprovat que hagin desaparegut les causes que les van motivar.

Els agents de la Policia Local de Capdepera exerciran les tasques d'inspecció de transport públic de viatgers i els seus serveis complementaris regulats per aquesta Ordenança i seran els encarregats de vigilar-ne el compliment. Actuaran sota la direcció i responsabilitat del cap del Servei d'Inspecció.

Article 33 

El cap del Servei d'inspecció és el cap de la Policia Local o, en defecte d'això, la persona delegada per l'Ajuntament de Capdepera.

La funció inspectora podrà ser exercida d'ofici o com a conseqüència de petició fundada de: els usuaris, les associacions, els titulars de llicències, les associacions professionals de treballadors i empresaris, i els agents que exerceixin aquesta funció estan facultats per a notificar les infraccions comeses contra aquesta Ordenança.

TÍTOL VII. INFRACCIONS I SANCIONS

Article 34. Infraccions

És constitutiu d'infraccions lleus:

1. No disposar de la documentació exigida referent al vehicle i el seu conductor.

2. No proporcionar canvi al client amb la quantitat exigida.

3. La prestació del servei sense la correcció i normes bàsiques d'educació social, faltant el respecte al viatger.

Així mateix, la falta d'higiene personal i/o vestir indumentària inadequada.

4. La falta de neteja del vehicle, tant interior com del maleter.

5. Fumar dins del vehicle.

6. No dipositar davant les dependències municipals dins del termini corresponent aquells objectes oblidats pels viatgers dins del seu vehicle.

7. Negar-se a prestar el servei sol·licitat personalment o telefònicament sense causa justificada.

8. No portar els distintius obligatoris en els vehicles o portar-los deteriorats.

9. No portar les tarifes exhibides a l'interior del vehicle.

10. Utilitzar l'aparcament de taxis fora d'hores de servei.

11. Oferir mala imatge mentre es romangui a la parada a l'espera per realitzar algun servei (estar totalment tombat amb els peus elevats sobre el quadre de comandament o traient els peus per la finestreta, dormint dins del vehicle...).

És constitutiu d'infraccions greus:

1. Seguir el trajecte més llarg per a arribar a la destinació marcada pel viatger, tret que     l'usuari manifesti el contrari.

2. No respectar el calendari laboral.

3. Incomplir amb la tarifa.    

4. Prestar el servei sense disposar de les assegurances obligatòries.    

5. Reincidir en una infracció lleu, dins del mateix any.

6. Comissionar o gratificar econòmicament establiments per a que telefonin de forma privada el conductor o titular d'un autotaxi per realitzar algun servei.

7. Cobrar més de l'estipulat quan es transportin cadires de rodes, per seient o altres causes alienes a l'usuari.

8. No disposar del llibre de reclamacions, negar o obstaculitzar-ne l'ús.

9. Recollir passatgers fora del terme municipal de Capdepera, excepte possibles acords amb altres municipis.

10. No responsabilitzar-se de la prestació d'un servei qui hagi atès una telefonada, sense causa justificada.

11. No admetre el nombre de passatgers autoritzats per al vehicle, o admetre'n un de superior.     

12. No presentar el vehicle a la inspecció obligatòria anual quan sigui requerit per a això.     

13. No respectar el torn en la parada.

14. No acceptar que l'usuari faci ús de qualsevol de les dues llengües oficials de la CAIB -catalana o castellana-, o oferir un mal servei al·legant que no es coneix la     llengua    del passatger.

15. Fer cas omís de fet o de paraula dels agents de la policia local encarregats de la vigilància sobre les normes contingudes en la present Ordenança i en el Codi de     Circulació.     

16. Haver transcorregut més de 48 hores des que es va iniciar o es va extingir la relació laboral del treballador assalariat o de l'autònom col·laborador de la llicència sense que el titular n'hagi comunicat l'alta o baixa a l'Ajuntament.

17. Presentar deficiències en l'estat de la carrosseria del vehicle, tancament de portes o neteja interior i exterior del vehicle, sempre que amb anterioritat s'hagi donat compliment al procediment establert en aquesta Ordenança.

18. Prestar el servei amb la ITV caducada i/o sense haver superat la revisió municipal anual obligatòria.

19. Proferir paraules, o gestos grollers o d'amenaça en el tracte amb els usuaris, vianants o conductors d'altres vehicles.

20. Usar l'emissora municipal per a finalitats diferents a les estrictament professionals.

Es considera infracció molt greu:

1. Cometre 4 faltes greus en el mateix període d'un any.

2. Prestar el servei sense estar donat d'alta i sense afiliació professional en el règim de Seguretat Social.

3. No donar compte davant les autoritats per a que desinfectin el vehicle si s'hagués transportat una persona amb malaltia infectocontagiosa.

4. Falsificar el títol habilitat.

5. Cometre delictes, qualificats pel Codi Penal com a dolosos, en ocasió o motiu de la professió.    

6. Abandonar un viatger sense complir el servei pel qual havia estat requerit, sense causa justificada.

7. Conduir el vehicle en estat d'embriaguesa o sota els efectes de drogues tòxiques o d'altres substàncies que produeixin efectes anàlegs.

8. Retenir qualsevol objecte abandonat en el vehicle sense haver-ho comunicat a l'autoritat competent dins del termini de 72 hores següents a la troballa.

9. Desobeir de manera manifesta les ordres d'aquesta Alcaldia.

10. Manipular o falsejar el taxímetre de forma intencionada.

11. Prestar els serveis en casos de suspensió, intervenció o revocació de la llicència o autorització del conductor.

12. Negociar amb els clients o agències els preus estipulats en les tarifes (tant urbanes com interurbanes).

13. En arribar a la parada, no avisar que es té contractada una carrera amb     anterioritat.

Article 35. Quantia i tipus de sancions

Prèvia ponderació del mal produït, la quantia de les sancions respectant les limitacions següents és:

Sancions lleus: se sancionaran amb multes de fins a 3.000€, i el vehicle ha de romandre 2 dies sense realitzar el servei (anul·lant el servei de radiotaxi i immobilitzat en el seu domicili habitual).

Sancions greus: se sancionaran amb multes de 3.001€ a 6.000€, i el vehicle ha de romandre 2 setmanes sense realitzar el servei (anul·lant el servei de radiotaxi i immobilitzat en el seu domicili habitual).

Sancions molt greus: se sancionaran amb multes de 6.001€ a 12.000€, i el vehicle ha de romandre sense poder realitzar els serveis durant un mes (anul·lant el servei de radiotaxi i immobilitzat en el seu domicili habitual).

Quan es doni el cas que qualsevol conductor hagi tingut més de 2 sancions molt greus s'estudiarà el cas perquè la sanció a imposar sigui directament la retirada de la llicència municipal.

Així mateix, també podran ser sancionats aquells establiments que en facin un mal ús del servei, i s'imposaran les següents multes:

1a Infracció: Advertiment (només un). 

2a Infracció: Multa de fins a 750 €.

3a Infracció i posteriors: Multa de fins a 1.500 €.

Article 36. Procediment sancionador

- El procediment sancionador s'iniciarà d'ofici o a instàncies de part, conforme al que disposa la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i el Reglament del procediment per a l'exercici de la potestat sancionadora, aprovat pel Reial decret 1389/1993.

- Per denúncies de persones interessades. Tota denúncia ha d'incloure una explicació dels fets, lloc, data i hora on hagin estat comesos; matrícula del vehicle que va intervenir, destinació i identificació del denunciant.

L'Ajuntament de Capdepera exercitarà l'acció penal oportuna o comunicarà els fets davant el Ministeri Fiscal, quan això pogués ser constitutiu de delicte o de falta penal. 

La incoació del procediment penal deixarà en suspens la tramitació del procediment administratiu fins que l'esmentada Administració s'hagi pronunciat. No obstant això, es podran adoptar les mesures cautelars urgents que assegurin la conservació del bé i el restabliment al seu estat anterior.

DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA

Tots els titulars de llicències disposen d'un termini de 5 mesos des de l'entrada en vigor de la present Ordenança per adaptar-se a les condicions que s'hi estableixen, amb independència de la data d'atorgament de la llicència.

DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

1. Queda derogat expressament el Reglament municipal del servei públic de viatgers en automòbils de Turisme (publicat en el BOIB núm. 84, de 12.06.2012).

2. També queda derogada qualsevol altra disposició d'igual o inferior rang que s'oposi a aquesta Ordenança.

DISPOSICIONS FINALS

1. En tot el que disposa la present Ordenança són d'aplicació la Llei de bases de règim local i normativa complementària, així com a les disposicions generals, autonòmiques o locals aplicables en la matèria regulada en el present reglament municipal.

2. Conforme a l'article 70.2 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, el present reglament entra en vigor una vegada aprovat definitivament per la corporació, a partir de la data de publicació del text íntegre en el BOIB, i transcorregut el termini previst en l'article 65.2 de l'esmentada llei.

 

Capdepera, 14 d'abril de 2021

El batle Rafel Fernández Mallol