Secció III. Altres disposicions i actes administratius
CONSELL DE GOVERN
Núm. 83397
Acord del Consell de Govern de 29 de març de 2021 pel qual es declara l'ocupació urgent dels terrenys afectats per l'expropiació del Projecte constructiu per a la supressió del pas a nivell de sa Farinera (terme municipal de Marratxí)
Serveis Ferroviaris de Mallorca (d'ara endavant, SFM) és una entitat pública empresarial integrant del sector públic instrumental de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, adscrita a la Conselleria de Mobilitat i Habitatge. Té com a finalitat institucional, d'acord amb els seus Estatuts, aprovats pel Decret 44/2015, de 22 de maig (BOIB núm. 77, de 23 de maig), que en regeixen l'actuació, la gestió i l'explotació del transport públic ferroviari prestat a Mallorca dins del marc competencial del Govern.
SFM es regeix, a més de pels seus Estatuts, per les disposicions de la Llei 7/2010, de 21 de juliol, del sector públic instrumental de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, aplicables a les entitats públiques empresarials, i per la resta de disposicions que li siguin d'aplicació. Se sotmet als principis de legalitat, servei i interès general, eficàcia, eficiència, estabilitat i transparència; i s'ajusta al principi d'instrumentalitat respecte de les finalitats i els objectius que té assignats.
En compliment del que es disposa en l'article 54.3, Secció 3 Supressió i resolució de passos a nivell del Reial decret 929/2020, de 27 d'octubre, sobre seguretat operacional i interoperabilitat ferroviàries, l'administrador d'infraestructures i el titular de la carretera o camí, segons ho permetin les seves disponibilitats pressupostàries i conforme als convenis que poguessin celebrar-se, procediran a la supressió d'aquest pas i, en el seu cas, a la seva substitució per un encreuament a diferent nivell.
Per aconseguir aquest objectiu, mitjançant la Resolució del director general de Mobilitat i Transport de 5 de novembre de 2018, es va acordar aprovar el Projecte constructiu per a la supressió del pas a nivell de sa Farinera (terme municipal de Marratxí).
El gener de 2021 es va tramitar l'anunci d'informació pública de l'expropiació dels béns afectats, que es va publicar en el BOIB núm. 9, de 21 de gener 2021, així com en diversos mitjans de premsa de gran difusió, en compliment del que disposa en aquest sentit la legislació d'expropiació forçosa.
Una vegada finalitzat el termini de la informació pública del projecte no s'ha presentat cap al·legació.
Com es desprèn dels antecedents, una vegada que s'ha tramitat el projecte d'obres i s'ha evacuat el tràmit d'informació pública corresponent a l'efecte del que disposa la normativa sectorial ferroviària (Llei 38/2015, de 29 de setembre, del sector ferroviari, i el seu Reglament, aprovat pel Reial decret 2387/2004, de 30 de desembre, d'aplicació quant a la tramitació dels projectes supletòriament pel que estableix la disposició final novena de la Llei 4/2014, de 20 de juny, de transports terrestres i mobilitat sostenible de les Illes Balears), així com la legislació d'expropiació forçosa (article 18 de la Llei de 16 de desembre de 1954, sobre expropiació forçosa, i concordants del seu Reglament, de 26 d'abril de 1957), el director general de Mobilitat i Transport Terrestre va dictar una resolució el 3 de març de 2021 per la qual s'acorda donar el vistiplau a l'informe d'al·legacions, perquè posteriorment s'elevi a l'òrgan competent perquè l'aprovi definitivament.
L'aprovació definitiva del Projecte, tal com s'estableix per a la Xarxa Ferroviària d'Interès General de les Illes Balears en l'article 121.2 de la Llei 4/2014, de 20 de juny, de transports terrestres i mobilitat sostenible de les Illes Balears, comporta la declaració d'utilitat pública o interès social i la urgència de l'ocupació a l'efecte de l'expropiació forçosa dels terrenys que s'inclouen, d'acord amb el que preveu la legislació d'expropiació forçosa.
A l'efecte d'expropiació, l'òrgan competent per declarar l'ocupació urgent és, en l'àmbit de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, el Consell de Govern, ja que la competència que atorga l'article 52 de la Llei d'expropiació forçosa al Consell de Ministres es va transferir mitjançant el Reial decret 2612/1982, de 24 de juliol, i es preveu aquesta competència executiva en l'article 32.1 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears.
Per tot això, el Consell de Govern, a proposta del conseller de Mobilitat i Habitatge, en la sessió de 29 de març de 2021, adoptà, entre d'altres, l'Acord següent:
Primer. Declarar, de conformitat amb el que disposa l'article 52 de la Llei de 16 de desembre de 1954, sobre expropiació forçosa, i l'article 56 del seu Reglament, aprovat pel Decret de 26 d'abril de 1957, l'ocupació urgent dels terrenys i béns afectats per l'expropiació a la qual dona lloc aquest Projecte, així com dels terrenys i béns que puguin resultar indispensables per a ampliacions previsibles del Projecte de què es tracta.
En compliment del que disposa l'article 56.1 del Reglament de la Llei d'expropiació forçosa, aquest procediment excepcional ve motivat, a més de per la previsió legal que estableix la Llei 4/2014, de 20 de juny, de transports terrestres i mobilitat sostenible de les Illes Balears, i la Llei 38/2015, de 29 de setembre, del sector ferroviari, i el seu Reglament, aprovat pel Reial decret 2387/2004, de 30 de desembre, per la necessitat de millorar la qualitat del servei i la seguretat.
Segon. Facultar l'entitat pública empresarial Serveis Ferroviaris de Mallorca, beneficiària de l'expropiació, per dur a terme els tràmits pertinents per adquirir els terrenys afectats.
Tercer. Publicar aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.
Quart. Notificar aquest Acord a tots els propietaris afectats per l'expropiació i enviar còpia dels informes emesos referents a les seves al·legacions, si s'escau.
Interposició de recursos
Contra aquest Acord, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el Consell de Govern, en el termini d'un mes comptador des de l'endemà de la notificació o publicació, d'acord amb els articles 124 i 125 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de la data de notificació o publicació d'aquest Acord, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.
Palma, 29 de març de 2021
La secretària del Consell de Govern Mercedes Garrido Rodríguez