Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE MALLORCA

DEPARTAMENT DE CULTURA, PATRIMONI I POLÍTICA LINGÜÍSTICA

Núm. 73709
Acord de la Comissió Insular de Patrimoni Històric d’Incoació de l’expedient de declaració de Bé d’Interès Cultural amb la categoria de zona arqueològica del Conjunt Talaiòtic de Can Vidalet a Pollença. Expedient 17/2021

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

A la sessió del dia 2 de febrer de 2021, la Comissió Insular de Patrimoni Històric de Mallorca, va acordar, entre d'altres, el següent:

I.- Incoar l'expedient de declaració de BIC, amb categoria de zona arqueològica del conjunt talaiòtic de Can Vidalet en el terme municipal de Pollença, amb la delimitació del Bé i del seu entorn de protecció segons la descripció literal i gràfica que figuren descrites a l'informe tècnic de dia 22 de gener de 2021, que s'adjunta i forma part integrant del present acord.

II.-Suspendre la tramitació de les llicències municipals de parcel·lació, d'edificació o d'enderrocament en la zona afectada, així com dels efectes de les llicències ja concedides. Qualsevol obra que calgui realitzar a l'immoble afectat per la incoació haurà de ser prèviament autoritzada per la Comissió Insular de Patrimoni Històric.

Aquesta suspensió dependrà de la resolució o de la caducitat del procediment.

Tot això de conformitat amb els punts 3 i 4 de l'article 8 de la Llei 12/1998, de 21 de desembre, del Patrimoni Històric de les Illes Balears.

L'acord de declaració s'haurà d'adoptar en el termini màxim de vint mesos comptadors des de la data d'iniciació del procediment. Caducat el procediment, no es podrà tornar a iniciar en els tres anys següents, llevat que ho demani el titular del bé, de conformitat amb l'article 10.6 de la Llei 12/1998, de 21 de desembre PHIB.

III.- Notificar aquesta resolució als interessats, a l'Ajuntament de Pollença i al Govern de les Illes Balears.

IV.- Publicar aquest acord d'incoació al Butlletí Oficial de les Illes Balears i al Butlletí Oficial de Estat i anotar-ho al Registre Insular de Béns d'Interès Cultural de Mallorca i comunicar-ho a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears perquè procedeixi a la seva anotació al Registre de Béns d'Interès Cultural de les Illes Balears i a la vegada comuniqui al Registre General de Béns d'Interès Cultural de l'Estat les inscripcions i anotacions que es realitzin.”

 

Palma, 24 de març de 2021

La presidenta de la Comissió Insular de Patrimoni Històric Isabel María Busquets Hidalgo

 

 

ANNEX I: Informe tècnic del servei de Patrimoni Històric de data 22 de gener de 2021.

INFORME TÈCNIC.

Zona Arqueològica de Can Vidalet.

El present informe respon a la necessitat d'Incoar l'expedient declaració de Bé d'Interès Cultural, amb la categoria de Zona Arqueològica, en favor del jaciment de  Can Vidalet en el terme municipal de Pollença.

 

Antecedents:

El jaciment arqueològic “Can Vidalet - El pontarró” es troba inclòs en el Catàleg de Protecció d'Edificis i Elements d'Interès Històric, Artístic, Arquitectònic i Paisatgístic del terme municipal de Pollença amb el número d'identificació JA-176 (amb aprovació provisional 20/02/2015). Mascaró Pasarius defineix als voltants un altre jaciment, al que classifica com a de difícil adscripció  pel seu estat de conservació, amb el nom del Pontarró.  És Javier Aramburu qui a la seva fitxa 35175 de “Mallorca Arqueològica” que recull  com altres noms el de El Pontarró, encara que com a nom principal l'identifica amb el de Can Vidalet. Per no crear confusions aquí identificarem la Zona Arqueològica amb el topònim de Can Vidalet exclusivament.

Es sens dubte un conjunt, que malgrat la forta urbanització que ha patit presenta elements de gran monumentalitat i altíssim valor científic i patrimonial que cal preservar es en aquest sentit que es fa la proposta de Incoació d'un expedient de declaració de Bé d'Interès Cultural.

Descripció del jaciment:

El jaciment es troba al nord de les cases de Can Vidalet i al sud del torrent de Sitges, entre el Puig de Maria i el de la Almadrava.

Conformen aquest conjunt cinc construccions turriformes que respondrien a talaiots quadrats i circulars a mes de un tumult esglaonat. Tots ells de època talaiòtica. La ceràmica en superfície no es especialment abundant, però suficient per poder afirmar que la utilització o freqüentació del lloc va mes enllà de la conquesta romana de l'illa.  L'arqueòleg Javier Aramburu a l'inventari de materials corresponent a la fitxa 35175 de “Mallorca Arqueològica”  ja apunta en aquest sentit. Recull una vora d'àmfora Laietana una base de Terra sigillata itàlica i una vora de vaixella T.S.A. Hayes 93 que ens porta a moments immediatament posteriors a la caiguda de l'imperi romà.

Es troba en un zona d'afloraments de roca, però també amb amplies zones de bones terres de cultiu. La proximitat del torrent que discorre al costat septentrional del conjunt el fan un lloc prou idoni pel que fa a recursos hídrics. No podem deixar de banda mencionar que aquest conjunt es troba en línia recte a poc mes de 800 metres del poblat de Can Daniel amb el que segurament cal relacionar.

Delimitació del Bé i l'entorn.

L'àrea delimitada  per al Be d'Interès Cultural es la que se grafia en el plànol adjunt i respon al càlcul d'un radi mínim de 40 m. a partir del centre de cada una de les construccions prehistòriques,  que ens permet definir el conjunt en el seu estat actual. En qualsevol cas i amb la mesura de lo possible, per facilitar la identificació de la delimitació s'han prioritzat els límits de les parcel·les, els camins i el torrent com a límits físics. Extensió Zona Arqueològica 2,89 ha.

La dispersió ceràmica i  la necessitat de preservar les visuals del conjunt, ja molt mal meses,  justifiquen l'entorn  de protecció que es defineix al plànol de referència. Extensió entorn de protecció 4,92 ha.

Pertinences i accessoris del bé.

S'inclou dins l'àmbit del bé tots els materials ceràmics, faunístics, sedimentaris o de qualsevol altre natura i cronologia obtinguts a rel de qualsevol intervenció arqueològica realitzada en el passat i que es pugui fer en el futur. En el cas de que es documentin noves estructures, també queden incloses en la declaració del bé, i s'inclourà la seva planimetria adient en aquest expedient.

Béns mobles vinculats:

Son tots aquells esmentats a l'apartat anterior, més els que es puguin aportar d'antigues prospeccions, excavacions o col·leccions.

Memòria històrica:

La zona ha estat afectada per labors agrícoles, per la instal·lació de xarxes de serveis, però especialment per la construcció d'habitatges a partir dels anys vuitanta.  Es impossible definir la evolució històrica del conjunt  fins que no és realitzin excavacions arqueològiques.

Planimetria:

La que obra a l'expedient.  Annex 1.

Documentació gràfica:

La que obra a l'expedient. Annex 2.

Per tot el que s'ha exposat i per l'alt valor científic i històric del conjunt, es proposa a la Comissió Insular de Patrimoni Històric, la incoació de l'Expedient de Declaració del Jaciment Arqueològic Can Vidalet del terme municipal de Pollença, com a Bé d'Interès Cultural, amb la categoria de zona arqueològica.

ANNEX II: Informe jurídic del servei de Patrimoni Històric de data 26 de gener de 2021

Informe jurídic en relació amb la incoació de l'expedient de declaració de BIC amb categoria de zona arqueològica del conjunt talaiòtic de Can Vidalet en el terme municipal de Pollença

El Servei de Patrimoni Històric ha iniciat d'ofici, d'acord amb l'article 7.1 de la Llei 12/1998, de 21 de desembre, del patrimoni històric de les Illes Balears (LPHIB), la incoació de l'expedient de declaració de BIC, amb categoria de zona arqueològica del conjunt talaiòtic de Can Vidalet en el terme municipal de Pollença.

El jaciment arqueològic “Can Vidalet - El pontarró” es troba inclòs en el Catàleg de Protecció d'Edificis i Elements d'Interès Històric, Artístic, Arquitectònic i Paisatgístic del terme municipal de Pollença amb el número d'identificació JA-176 (amb aprovació provisional 20/02/2015). Mascaró Pasarius defineix als voltants un altre jaciment, al que classifica com a de difícil adscripció  pel seu estat de conservació, amb el nom del Pontarró. 

A l'expedient consta l'informe emès pel cap de la secció d'arqueologia del Servei de Patrimoni Històric, amb data 22 de gener de 2021 proposant que s'incoï l'expedient de declaració de BIC, amb categoria de zona arqueològica del conjunt talaiòtic de Can Vidalet en el terme municipal de Pollença amb la delimitació del Bé i del seu entorn de protecció segons la descripció literal i gràfica que figuren a l'informe esmentat i a la planimetria que adjunta.

La proposta de l'informe tècnic fonamenta la seva declaració en que és sens dubte un conjunt, que malgrat la forta urbanització que ha patit presenta elements de gran monumentalitat i altíssim valor científic i patrimonial que cal preservar es en aquest sentit que es fa la proposta de Incoació d'un expedient de declaració de Bé d'Interès Cultural.

A l'informe consta la descripció del jaciment, la delimitació del bé i del seu entorn de protecció, la memòria històrica i descriptiva, pertinences i accessoris del bé.

Atès el que disposen els articles 7 i s. de la Llei 12/1998, de 21 de desembre, del patrimoni històric de les Illes Balears, en relació amb la Llei 16/1985, de 25 de juny, del patrimoni històric espanyol, el Reial decret 111/1986, de 10 de gener, de desenvolupament parcial de l'esmentada Llei, i d'acord amb les competències atribuïdes per la Llei 6/1994, de 13 de desembre, als consells insulars en matèria de Patrimoni Històric, i el Reglament Orgànic del Consell Insular de Mallorca, aprovat pel Ple de dia 12 d'abril de 2018, amb correcció d'errades materials aprovades pel Ple de 12 de juliol de 2018 (BOIB núm. 89, de 19/07/2018),

I a la vista que s'han dut a terme tots els tràmits establerts per la legislació vigent en matèria de patrimoni històric per tal d'incoar l'expedient de declaració de BIC, amb categoria de zona arqueològica del conjunt talaiòtic de Can Vidalet en el terme municipal de Pollença la sotasignant considera adient elevar a la Ponència Tècnica de Patrimoni Històric la següent proposta d'acord:

I.- Incoar l'expedient de declaració de BIC, amb categoria de zona arqueològica del conjunt talaiòtic de Can Vidalet en el terme municipal de Pollença, amb la delimitació del Bé i del seu entorn de protecció segons la descripció literal i gràfica que figuren descrites a l'informe tècnic de dia 22 de gener de 2021, que s'adjunta i forma part integrant del present acord.

II.-Suspendre la tramitació de les llicències municipals de parcel·lació, d'edificació o d'enderrocament en la zona afectada així com dels efectes de les llicències ja concedides. Qualsevol obra que calgui realitzar a l'immoble afectat per la incoació haurà de ser prèviament autoritzada per la Comissió Insular de Patrimoni Històric.

Aquesta suspensió dependrà de la resolució o de la caducitat del procediment.

Tot això de conformitat amb els punts 3 i 4 de l'article 8 de la Llei 12/1998, de 21 de desembre, del Patrimoni Històric de les Illes Balears.

L'acord de declaració s'haurà d'adoptar en el termini màxim de vint mesos comptadors des de la data d'iniciació del procediment. Caducat el procediment, no es podrà tornar a iniciar en els tres anys següents, llevat que ho demani el titular del bé, de conformitat amb l'article 10.6 de la Llei 12/1998, de 21 de desembre PHIB.

III.- Notificar aquesta resolució als interessats, a l'Ajuntament de Pollença i al Govern de les Illes Balears.

IV.- Publicar aquest acord d'incoació al Butlletí Oficial de les Illes Balears i al Butlletí Oficial de Estat i anotar-ho al Registre Insular de Béns d'Interès Cultural de Mallorca i comunicar-ho a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears perquè procedeixi a la seva anotació al Registre de Béns d'Interès Cultural de les Illes Balears i a la vegada comuniqui al Registre General de Béns d'Interès Cultural de l'Estat les inscripcions i anotacions que es realitzin.

ANNEX III: Planimetria.

Documents adjunts