Secció III. Altres disposicions i actes administratius
CONSELL DE GOVERN
Núm. 72690
Acord del Consell de Govern de 24 de març de 2021 pel qual s’estableixen mesures excepcionals i temporals de prevenció del contagi de la COVID-19 aplicables a l’illa de Mallorca
L'Acord del Consell de Govern de 27 de novembre de 2020 pel qual s'estableixen els nivells d'alerta sanitària i s'aprova el nou Pla de Mesures Excepcionals de Prevenció, Contenció i Coordinació per Fer Front a la Crisi Sanitària Ocasionada per la COVID-19 inclou un seguit exhaustiu de mesures de prevenció del contagi de la COVID-19 perquè, en el cas que es produeixi, es pugui disposar d'unes possibilitats més grans de traçar i controlar els rebrots de la malaltia.
A banda d'un seguit de mesures de prevenció genèriques, aquest Pla conté mesures adreçades concretament a diferents sectors d'activitat. Totes aquestes mesures, combinades amb l'establiment de 5 nivells d'alerta sanitària per a cada illa, que determinen de manera automàtica una intensitat major o menor de l'aplicació de les mesures establertes —nivells revisables per part del Consell de Govern, a proposta de la persona titular de la Conselleria de Salut i Consum, amb l'informe previ i preceptiu del Comitè Autonòmic de Gestió de Malalties Infeccioses, en funció de l'evolució dels indicadors epidemiològics i avaluat el risc sanitari i la proporcionalitat de les mesures que comporta—, constitueixen en conjunt un sistema de protecció de la salut pública enfront de la COVID-19 ampli, i marcat pel principi de prudència i de protecció de la salut individual i col·lectiva.
El dia 12 de març de 2021, el Consell de Govern, a proposta de la consellera de Salut i Consum i amb l'informe previ del Comitè Autonòmic de Gestió de Malalties Infeccioses, va determinar els nivells d'alerta sanitària que havien de vigir des del dia 13 de març fins al dia 11 d'abril de 2021, de manera que Menorca restà en el nivell d'alerta 1; Mallorca i Formentera, en el nivell d'alerta 2, i Eivissa va passar al nivell d'alerta 3. D'altra banda, es varen establir un seguit de mesures excepcionals i temporals de prevenció del contagi de la COVID-19 que vigirien dins aquest termini, d'aplicació prevalent a les establertes en el Pla de Mesures excepcionals aprovat per l'Acord de Consell de Govern de 27 de novembre de 2020.
En data 23 de març, el Comitè Autonòmic de Gestió de Malalties Infeccioses ha emès un informe en el qual es conclou que, com a conseqüència del seguiment i l'avaluació del risc sanitari que s'han fet des del dia 12 de març, es dedueix que l'evolució positiva de les dades epidemiològiques que s'havia produït fins a la data s'ha estancat o, fins i tot, presenta una lleugera inversió de la tendència, molt especialment a l'illa de Mallorca, on la incidència acumulada de contagis per a 14 dies, ha passat de 42,41 per 100.000 habitants el dia 12 a 49,66 per cada 100.000 habitants el dia 22 de març. Aquest fet, així com de la consideració del fet que les properes festes de Pasqua generaran un increment important dels desplaçaments cap a les illes per part de totes les persones que tornen a ca seva per les festes i que aquesta mobilitat entre territoris, especialment quan implica punts d'origen amb una incidència elevada de la malaltia, té un paper important en la importació de casos i la propagació de la COVID-19. És per això que es considera oportú establir unes mesures complementàries que s'han d'aplicar dins d'aquest període vacacional a l'illa esmentada, directament tendents a limitar l'ús col·lectiu d'espais tancats on, per raó de l'activitat que s'hi desenvolupa, el compliment de les mesures bàsiques de precaució, com ara l'ús de la mascareta, es relaxa o es pot veure exceptuat, atesos els riscs més elevats de contagi de la COVID-19 que generen.
Per tot això, i atès l'informe del Comitè Autonòmic de Gestió de Malalties Infeccioses, el Consell de Govern, a proposta de la consellera de Salut i Consum, en la sessió de 24 de març de 2021, adoptà entre d'altres, l'Acord següent:
Primer. Establir les mesures preventives i de seguretat excepcionals següents, de caràcter temporal, aplicables a l'illa de Mallorca des de les 00.00 hores del dia 26 de març fins a les 24.00 hores del dia 11 d'abril de 2021, i deixar sense efecte qualsevol Acord anterior, emès en la mateixa matèria, en tot allò que s'hi oposi específicament:
a) Mesures relatives a l'activitat d'hoteleria i restauració
- Es prohibeix el servei de restauració de bars, cafeteries i restaurants en espais interiors. No es permet el consum a les barres dels establiments. Queda prohibida també la utilització de màquines recreatives, màquines de joc i similars en els interiors d'aquests establiments. Aquesta prohibició inclou el servei de bar i restauració dels casals, clubs, centres de gent gran o, en general, els centres recreatius destinats a gent gran, qualsevol que en siguin la denominació i titularitat, com també els centres que en la pràctica en facin les funcions.
- S'estableixen les excepcions següents al tancament al públic dels establiments o espais interiors dedicats a la restauració:
- Resta permesa l'activitat de les terrasses de bars, cafeteries i restaurants fins a les 17.00 hores de cada dia, reduïda al 50 % de la capacitat màxima autoritzada, amb una ocupació màxima de 4 persones per taula o agrupació de taules d'un màxim de 2 nuclis de convivència, sense que es puguin dividir agrupacions majors entre taules o agrupacions de taules contigües. La disposició de les taules ha de garantir una distància mínima d'1,5 metres entre la posició de més proximitat entre els seients de dues taules o agrupacions de taules. Tant la comanda com el servei s'han de fer amb els clients asseguts a taula. Tenen la mateixa consideració que les terrasses els patis descoberts i les zones de jardí interiors dels locals. Es permet l'accés als interiors dels locals mentre estiguin obertes les terrasses, tant per accedir al bany com als patis descoberts o jardins interiors.
L'ocupació màxima per taula s'ha d'adaptar a les dimensions de la taula, de manera que les taules de menys de 45 cm de costat o diàmetre només poden ser ocupades per un màxim de 2 persones i les taules de més de 45 cm de costat o diàmetre però menys de 90 cm de costat o 90 cm de diàmetre només poden ser ocupades per un màxim de 4 persones. A les taules s'ha de disposar d'informació recordatòria de les normes de prevenció de la COVID-19 en l'àmbit de la restauració.
En el cas que aquests establiments disposin de tendals o cobertes a les zones de terrassa, a banda de la coberta superior, només poden tenir o fer servir un màxim total de dos tancaments verticals laterals, frontals o de fons simultàniament, tant si es tracta de tancaments totals o parcials, que es despleguin des de la coberta o cap a la coberta, i en el cas dels establiments que disposin de tendals o pèrgoles fixades a la façana del local, d'un màxim d'un d'aquests tancaments verticals laterals o frontals.
Les autoritats municipals, sempre que el trànsit rodat no es vegi impossibilitat, poden autoritzar l'ocupació de la via pública destinada al trànsit rodat o a estacionament de vehicles immediatament adjacent a les terrasses o façana dels locals destinats a restaurants, bars o cafeteries per ocupar-la provisionalment amb taules com a terrassa d'aquests locals. En cap cas la suma de les places de les terrasses o dels espais exteriors ocupats ordinàriament pel local i les autoritzades provisionalment no pot excedir de la capacitat ordinària de la terrassa del local o, en el cas que el local no disposi ordinàriament de terrassa, del 50 % de la capacitat ordinària autoritzada del local. Aquestes places provisionals de terrassa resten sotmeses a les mateixes regles de disposició, màxim d'ocupació de taules i distàncies que les places ordinàries.
- No es poden vendre begudes alcohòliques per al consum fora de l'establiment. En el cas de les comandes per endur-se i a domicili, només es poden subministrar begudes alcohòliques quan vagin acompanyades de menjar.
- Els establiments de restauració han d'anunciar la recomanació d'usar RadarCovid.
-Els establiments de restauració han d'anunciar en un lloc visible a l'exterior la capacitat permesa de l'establiment, tant a l‘interior del local com a la terrassa.
-Tots els establiments de restauració tenen com a hora de tancament la legalment autoritzada, i no poden superar en cap cas les 24.00 h. Entre el tancament de les terrasses i les 22.00 h només es permet l'activitat de prestació de servei per endur-se o a domicili. Entre les 22.00 hores i les 24.00 h només es permet l'activitat de prestació de servei a domicili.
- Resta suspesa l'activitat dels locals d'oci nocturn. Aquesta suspensió no afectarà a les activitats secundàries de restauració de que disposin els establiments d'acord amb el seu títol habilitant. En el cas dels bars de copes es permetrà l'activitat principal de restauració. En aquests casos l'activitat de restauració s'haurà d'ajustar a les condicions establertes per aquesta ordre per a restauració de bars, cafeteries i restaurants.
- Les zones comunes en espais interiors— amb inclusió dels espais dedicats a spa, i jacuzzis però no de les cabines o sales destinades a massatges— dels hotels, dels allotjaments turístics i de les instal·lacions juvenils que preveu el Decret 23/2018, de 6 de juliol, pel qual es desplega la Llei 10/2006, de 26 de juliol, integral de la joventut, han de romandre tancades, llevat de les terrasses i dels espais a l'aire lliure d'aquests establiments, que es podran fer servir pels clients allotjats a l'establiment fins a les 17.00 hores de cada dia. Malgrat aquests tancaments resta permesa la deambulació pels espais comuns interiors que resulti necessària per accedir a les habitacions o als espais comuns oberts o per dur a terme l'atenció al client (recepció hotel).
- En els albergs, refugis, hostatgeries o establiments anàlegs, qualsevol que en sigui la denominació, que comptin amb habitacions o sales habilitades per a la pernoctació d'ús compartit i capacitat múltiple, es prohibeix la pernoctació en la mateixa estança de persones que formin part d'unitats de convivència diferents.
b) Mesures relatives a l'activitat de jocs i apostes
- Es prohibeix l'ús per part dels clients dels espais interiors dels establiments de jocs i apostes, els quals han de romandre tancats al públic.
Segon. En tot allò que no estigui específicament regulat per les mesures preventives excepcionals que recull el punt primer d'aquest Acord són aplicables en el territori de Mallorca les mesures que estableix el Pla de Mesures Excepcionals de Prevenció, Contenció i Coordinació per Fer Front a la Crisi Sanitària Ocasionada per la COVID-19, aprovat per l'Acord del Consell de Govern de 27 de novembre de 2020 i les modificacions posteriors, corresponents al nivell d'alerta sanitària que li és actualment aplicable, com també pel que disposa l'Acord del Consell de Govern de 12 de març de 2021 pel qual s'estableixen els nivells d'alerta sanitària per illes que han de vigir a la comunitat autònoma de les Illes Balears i s'estableixen mesures excepcionals de prevenció del contagi de la COVID-19 aplicables temporalment a les illes.
Tercer. Notificar aquest Acord a la Delegació del Govern a les Illes Balears, al Consell Insular de Mallorca i als ajuntaments de l'illa de Mallorca, així com a la direcció operativa del Pla Territorial de Protecció Civil de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (PLATERBAL) per a la transició cap a una nova normalitat derivada de la situació d'emergència de salut pública ocasionada per la COVID-19.
Corresponen a l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i als ajuntaments, en l'àmbit de les seves competències, les funcions de vigilància, inspecció i control del compliment correcte de les obligacions que preveu aquest Acord, a l'efecte de garantir-ne l'efectivitat. Amb aquesta finalitat, les administracions esmentades poden sol·licitar la col·laboració de les forces i cossos de seguretat de l'Estat. L'incompliment de les mesures pot ser sancionat de conformitat amb la normativa aplicable en matèria de salut pública.
Quart. Publicar aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.
Cinquè. Contra aquest Acord, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el mateix òrgan que el dicta, en el termini d'un mes comptador des que es publiqui, d'acord amb el que disposen els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, o, alternativament, un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, en el termini de dos mesos comptadors des que es publiqui, de conformitat amb el que disposen els articles 10 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.
Palma, 24 de març de 2021
La secretària del Consell de Govern Mercedes Garrido Rodríguez