Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

AJUNTAMENT DE PALMA

Núm. 71527
Àrea de Seguretat Ciutadana. Policia Local. Declaració de Zona d’Especial Interès Turístic (ZEIT) en aplicació de l’article 11 bis de l’ORUCEP de mesures contra la situació incívica d’incitació al consum massiu i/o inadequat d’alcohol, amb l’objectiu principal de protegir la salut pública del consum inadequat d'alcohol i l’ incivisme

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

La Junta de Govern, en sessió de dia 17 de març de 2021, per Acord núm.  JGL_20210317_01_003, va adoptar el següent:

ACORD

PRIMER.- Aprovar la declaració de Zona d'Especial Interès Turístic amb l'objectiu principal de protegir la salut pública del consum inadequat d'alcohol i l'incivisme que aquest suposa, per un període de 6 mesos que s'iniciarà l'1 d'abril de 2021, a les següents zones i amb les mesures que es detallen a continuació:

Zones

- Avinguda Gabriel Roca, des del número 1 i fins a la Torre de Peraires (en ambdós costats de la via).

- Carrer Joan Miró, en els trams des del número 1 i fins a l'altura del número 79 (del 2 al 104 dels parells) i entre el número 269 (272 dels parells) i final de terme (en ambdós costats de la via).

- Tota la zona de la Platja de Palma delimita pel perímetre dels carrers Pins, Octavi August, Tramuntana i Ma-19 fins a final de terme en sentit a Llucmajor i fins al mar.

- El territori del centre de Palma delimitat pel perímetre conformat per les següents vies: via Argentina, passeig Mallorca, via Portugal, avinguda Alemanya, avinguda del Comte de Sallent, avinguda de Joan March, avinguda d'Alexandre Rosselló, avinguda de Gabriel Alomar, avinguda d'Adolfo Suárez i avinguda Gabriel Roca fins a via Argentina. Tots aquets carrers en ambdós costats de la via.

Temporalitat i horaris d'aplicació

- De l'1 d'abril al 30 de setembre de 2021, les 24 h., tots els dies de la setmana.

Mesures a adoptar com a ZEIT

- Prohibició d'exposició de productes de l'alcohol i de la seva publicitat en establiments públics, tant al seu interior com en les seves terrasses, façanes dels locals, així com en l'espai públic, quan puguin ser visibles des de l'exterior. Aquesta prohibició s'estén a immobles privats i/o vehicles i qualsevol altre element quan es pugui presumir en aquesta acció un interès econòmic i, també, a aquells productes alcohòlics quan siguin "0,0" o "sense", si aquesta referència de no contenir alcohol no té la mateixa o superior mida que la marca promocionada o romangui oculta per qualsevol causa. Igualment s'hi inclouen en la prohibició les competicions o les excursions etíliques que puguin incitar al seu consum massiu, així com els pacs de cubs amb begudes i canyes i qualsevol altre conjunt d'elements que permetin presumir aquesta intenció.

- Prohibició d'incitació al consum massiu o inadequat d'alcohol mitjançant publicitat, promoció o qualsevol altra tipus de reclam quan aquest sigui fet sense que sigui visible des de l'exterior però sí per part dels clients dins de l'establiment púbic, tot això en consideració que a la ZEIT queda considerat com a infracció especialment necessària per a corregir l'incivisme. Tot això en concordança amb l'article 15 bis, lletra a) de l'Ordenança i la Llei 7/2013, de 26 de novembre, de règim jurídic d'instal·lació, accés i exercici d'activitats a les Illes Balears.

- Declarar la mesura ZEIT, en el sentit d'elevar les sancions en la meitat superior possible (article 11 bis 4 de l'ORUCEP), de les infraccions tipificades en els articles d'aquesta ordenança següents en allò que pugui estar relacionat amb l'alcohol (a més de les anteriors):

  • (art. 15.1.6 ORUCEP): La venda de begudes alcohòliques, de qualsevol graduació i tipus, en els locals públics i assimilats fora dels horaris permesos.
  • (art. 15.1.7 ORUCEP): Incitar, subministrar, proporcionar, vendre o, en general, facilitar el consum d'alcohol a menors d'edat.
  • (art. 15.2.3 ORUCEP): Incitació al consum massiu i/o inadequat de begudes alcohòliques, ja sigui de forma temporal o permanent, que pugui causar un perjudici greu per al consumidor i/o pugui alterar la pacífica convivència en l'entorn en què es troba.
  • (art. 15.2.7 ORUCEP): Col·locar a la propietat privada objectes que atemptin greument contra la cohesió social .../... (en el cas de) cartells que inciten al consum d'alcohol.
  • (art. 15.2.14 ORUCEP): No col·laborar amb l'autoritat o els seus agents en la preservació de les relacions de convivència i civisme contemplades en aquesta ordenança o, de forma contrària a l'anterior, col·laborar amb els autors d'infraccions administratives, avisant-los, impedint o dificultant l'actuació policial, quan sigui fet per part del personal d'un establiment públic o turístic.
  • (art. 15.2.17 ORUCEP): Realitzar venda ambulant no autoritzada de begudes alcohòliques.
  • (art. 15.3.14 ORUCEP): El consum de begudes alcohòliques per part de menors d'edat en l'espai públic.
  • Ordenar a la Policia Local l'aplicació en tot cas -i llevat d'excepcions d'impossibilitat material, urgència o operativitat no puguin dur-se a terme-, de les mesures cautelars i provisionalíssimes de l'article 20 de l'ORUCEP per a totes aquelles infraccions relacionades amb el consum, la promoció i/o la venda d'alcohol.
  • Establir un règim especial d'inspeccions, exhaustiu i constant, de tot el que estableix aquesta declaració de ZEIT per al seu correcte compliment. Això inclou accions especialitzades dutes a terme per part d'inspectors policials respecte a infraccions tècniques d'activitats i, per aquelles en què no sigui precisa tal especialització i títol, accions dutes a terme ordenades per la Prefectura de la Policia Local de Palma.
  • Ordenar a la Policia Local de Palma l'elaboració d'informe trimestral sobre el seguiment d'aquesta declaració de ZEIT.

SEGON.- Ordenar la tramitació preferent dels expedients sancionadors de les infraccions denunciades com a conseqüència d'aquesta declaració ZEIT.

TERCER- Ordenar la publicació al BOIB de l'Acord i de les condicions d'aquesta declaració als afectats, així com s'estableix a la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques i l'article 11 ter de l'ORUCEP.

Contra aquesta resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot presentar recurs de reposició davant el mateix òrgan que l'ha dictat, d'acord amb l'article 123 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques. El termini per interposar-lo és d'un mes comptat des de l'endemà de la publicació. En aquest cas no es podrà interposar recurs contenciós administratiu fins que no s'hagi resolt el de reposició. El recurs de reposició potestatiu s'haurà de presentar al Registre General d'aquest Ajuntament o a les dependències a què es refereix l'article 16.4 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, abans esmentada, i s'entendrà desestimat quan no s'hagi resolt i notificat la resolució, en el termini d'un mes, comptat des de l'endemà de la seva interposició, i en aquest cas quedarà expedita la via contenciosa administrativa.

Si no s'utilitza el recurs potestatiu de reposició, es pot interposar directament recurs contenciós administratiu, d'acord amb l'article 123 abans esmentat i el que disposa la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, davant el Jutjat Contenciós Administratiu o la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia, segons les competències determinades pels articles 8 i 10 de la Llei 29/1998, en el termini de dos mesos comptats des de l'endemà de la publicació, tot això sense perjudici de qualsevol altre recurs o acció que es consideri convenient.

 

Palma, 5 de març de 2021

La cap de Departament de l'Àrea  de Seguretat Ciutadana

p.d. D.B núm. 3000, de 26.02.2014 (BOIB núm. 30 de 04.03.2014)

Virginia Massanet Isern