Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'HISENDA I RELACIONS EXTERIORS

Núm. 69609
Resolució de subscripció d’adhesió de les conselleries de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears a l’Acord marc estatal 2/2020 per a la contractació dels subministraments d’ordinadors de taula, ordinadors portàtils, monitors i altres solucions de lloc de treball, d’emissió d’informe favorable i autorització per a la mateixa adhesió dels ens del sector públic instrumental i suspensió de la centralització en matèria de subministrament d’equips informàtics d’oficina

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Fets

1. Per resolució de 5 de maig de 2014 de la directora general de racionalització i centralització de la contractació del Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques es va acordar l'adhesió de la Conselleria d'Hisenda i Pressuposts del Govern de les Illes Balears a l'Acord marc estatal 2/2013 d'ordinadors personals i software ofimàtic que va ser substituït en acabar la seva vigència, per l'Acord marc 2/2016 per al subministrament d'ordinadors de taula, ordinadors portàtils i monitors.

2. L'adhesió a aquest segon Acord marc 2/2016 es va portar a terme per Resolució de la directora general de Racionalització i Centralització de la Contractació del Ministeri d'Hisenda i Funció Pública, de dia 27 d'octubre de 2016 en la qual es va acordar l'adhesió de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears amb NIF S0711001H en el qual s'incloïen específicament totes les conselleries i l'Escola Balear de l'Administració Pública.

3. Aquest Acord marc 2/2016 venç la seva vigència el 2 de març de 2021 per als lots 2 a 9 i el 13 de maig de 2021 per al lot 1 essent que ha estat un dels Acords marcs estatals més utilitzat per les diferents conselleries per a la compra centralitzada d'ordinadors i també per altres ens del sector públic instrumental que han anat sol·licitant la seva adhesió posteriorment al Ple de la Central de Contractació.

4. Actualment es troba en fase de licitació l'Acord marc 2/2020 per a la contractació del subministrament d'ordinadors de taula, ordinadors portàtils, monitors i altres solucions de lloc de treball que ve a substituir l'anterior 2/2016 pel qual ja s'han interessat algunes conselleries.

5. En tractar-se d'un Acord marc d'ús recurrent per l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i dels ens del seu sector públic instrumental, es considera oportú i convenient preveure la futura adhesió dels diferents organismes públics de la CAIB a aquest Acord marc, incloent totes les conselleries i tots els ens del seu sector públic instrumental.

6. La resolució del conseller d'Administracions Públiques, de 23 de juliol de 2012, per la qual es declaren objecte de contractació centralitzada determinades obres, subministraments i serveis en l'àmbit de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i dels ens que integren el sector públic autonòmic, va declarar, entre d'altres, objecte de contractació centralitzada, els equipaments informàtics d'oficina. L'eficàcia de la centralització d'aquesta matèria es va suspendre per un any, per resolució de 9 d'abril de 2014 del conseller d'Hisenda i Pressuposts, per tal de permetre la tramitació de l'adhesió de la CAIB a l'AM de l'Estat 2/2013 per a l'adquisició d'ordinadors, alhora que es tramitava un expedient propi de la CAIB sobre aquesta matèria.

Aquest expedient de la CAIB no s'ha arribat a tramitar, de manera que per satisfer les necessitats en aquesta matèria (equipaments informàtics d'oficina) de les conselleries i dels ens instrumentals de la CAIB és convenient subscriure acords d'adhesió a diferents Acords marcs estatals, especialment el de subministrament d'ordinadors. Considerant que d'acord amb l'art. 6.2.d) del Decret 56/2012 no és possible l'adhesió dels organismes de la CAIB a catàlegs externs en relació amb matèries declarades de contractació centralitzada, la secretària de la Central de Contractació, va proposar al Ple de la Central de Contractació, el dia 23 d'octubre de 2019, l'exclusió del catàleg centralitzat, dels equipaments informàtics d'oficina.

7. El Ple de data 23 d'octubre de 2019 no va considerar oportuna l'exclusió d'aquesta matèria, de la relació de subministraments centralitzats, sinó la conveniència de tramitar un expedient per tal de comptar amb un Acord marc de subministrament d'equipaments informàtics d'oficina.

8. Per tant, el mateix 23 d'octubre de 2019 la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors va resoldre la suspensió de l'efecte de la resolució del conseller d'Administracions Públiques, de 23 de juliol de 2012, per la qual es declaraven objecte de contractació centralitzada determinades obres, subministraments i serveis en l'àmbit de l‘Administració de la CAIB i dels ens que integren el sector públic autonòmic, per a la matèria de subministrament d'equips informàtics d'oficina per un període de 18 mesos que finalitza el proper 22 d'abril de 2021 per tal de permetre l'adhesió als Acords marc estatals mentre no existeixi un Acord marc autonòmic.

9. El Ple de la Central de contractació reunit en sessió de dia 18 de febrer de 2021, ha informat favorablement i ha proposat elevar a la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors la proposta d'autorització de subscripció de l'Acord d'adhesió de tots els ens del sector públic instrumental del Govern de les Illes Balears a l'AM 2/2020 estatal i ha proposat elevar a la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors la subscripció, dels Acords d'adhesió a l'Acord marc estatal 2/2020 per a la contractació del subministrament d'ordinadors de taula, ordinadors portàtils, monitors i altres solucions de lloc de treball, de la totalitat de les conselleries del Govern de les Illes Balears. Tot això amb suspensió de la centralització dels equips informàtics d'oficina, el que ha de permetre l'adhesió a l'esmentat AM 2/2020.

Fonaments de dret

1. El Decret 56/2012, de 13 de juliol, pel qual es crea la Central de Contractació, es regula la contractació centralitzada i es distribueixen competències en aquesta matèria en l'àmbit de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i dels ens que integren el sector públic autonòmic, en particular:

  • L'article 6.2.d) segons el qual correspon al Ple de la Central de Contractació proposar a la consellera competent en matèria de contractació pública la subscripció dels corresponents acords d'adhesió (conselleries) i 6.2.e) segons el qual correspon al Ple de la Central de Contractació informar de la proposta de subscripció que facin els representants dels ens que integren el sector públic autonòmic dels acords d'adhesió a catàlegs externs (ens del sector públic instrumental).
  • L'article 15.c) que determina que correspon a la consellera competent en matèria de contractació pública la subscripció dels acords d'adhesió (conselleries) i l'art. 15.d) que determina que correspon a la consellera competent en matèria de contractació pública l'autorització dels corresponents acords d'adhesió dels ens del sector públic autonòmic (ens del sector públic instrumental).
  • L'article 18, que estableix que l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i els ens que integren el sector públic autonòmic poden adherir-se a catàlegs externs d'obres, subministraments i serveis per a adquisicions relatives a obres, subministraments i serveis no inclosos en el catàleg autonòmic.
  • L'article 6.2.d) del Decret 56/2012 segons el qual no és possible l'adhesió dels organismes de la CAIB a catàlegs externs en relació amb matèries declarades de contractació centralitzada.

Conclusió

Atesos els fets i fonaments de dret exposats, es proposa al Ple de la Central de Contractació l'adopció del següent acord:

1. Subscriure els Acords d'adhesió a l'Acord marc estatal 2/2020 per a la contractació dels subministraments d'ordinadors de taula, ordinadors portàtils, monitors i altres solucions de lloc de treball, de la totalitat de les conselleries del Govern de les Illes Balears delegant en cada conselleria la competència per subscriure els Acords d'adhesió específics de cadascuna d'elles.

2. Informar favorablement i autoritzar la subscripció de l'Acord d'adhesió de tots els ens del sector públic instrumental del Govern de les Illes Balears a l'Acord marc estatal 2/2020 per a la contractació dels subministraments d'ordinadors de taula, ordinadors portàtils, monitors i altres solucions de lloc de treball.

3. Les adhesions a l'Acord marc estatal 2/2020 finalitzaran amb l'acabament del seu termini de vigència o, en el seu cas, quan es publiquin els corresponents catàlegs autonòmics o es formalitzi l'Acord marc o contracte centralitzat autonòmic corresponent.

4. Suspendre, per termini de 18 mesos comptadors des del 23 d'abril de 2021, l'eficàcia de la resolució del conseller d'Administracions Públiques de data 23 de juliol de 2012, per la qual es declaren objecte de contractació centralitzada determinades, obres, subministraments i serveis en l'àmbit de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i dels ens que integren el sector públic autonòmic, en relació amb la declaració de centralització del subministrament d'equipaments informàtics d'oficina, per tal de permetre l'adhesió de les diferents conselleries i ens del sector públic instrumental de la CAIB, als Acords marc de l'Estat en l'esmentada matèria, especialment a l'Acord marc 2/2020 per a la contractació dels subministraments d'ordinadors de taula, ordinadors portàtils, monitors i altres solucions de lloc de treball, al temps que es tramita un expedient propi per a la contractació d'aquest subministrament, fins al moment anterior a l'obertura del procediment d'adjudicació, moment en el qual ha de deixar de tenir efectes aquesta suspensió (cas que sigui anterior al termini de 18 mesos esmentat).

 

Palma, 24 de febrer de 2021

La consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors Rosario Sánchez Grau