Secció III. Altres disposicions i actes administratius
AJUNTAMENT DE CALVIÀ
Núm. 64275
Aprovació definitiva del Reglament de règim interior per a cementeris municipals del terme de Calvià
El Ple municipal en la sessió celebrada el dia 26 de novembre de 2020 va acordar aprovar inicialment el Reglament municipal del règim interior pels cementeris municipals del terme de Calvià.
Durant el període d'informació pública no es varen fer al·legacions. Es va sol·licitar l'informe preceptiu a a l' Institut Balear de la Dona. Una vegada estudiat l'informe conforme a l'establert en el art 102 d) de la Llei 20/2006 de 15 de desembre municipal i de règim local de les Illes Balears, el Ple de l'Ajuntament, mitjançant acord de dia 25 de febrer 2021 va resoldre aprovar el Reglament municipal del règim interior pels cementeris municipals del terme de Calvià, adaptant el text a les recomanacions de l'informe d'impacte de gènere.
Es publica el text íntegre del Reglament en compliment del que disposa l'article 103 de la Llei 20/2006 de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears, en relació a l'article 113 de la mateixa Llei, a l'efecte de la seva entrada en vigor.
Contra aquest acord, que esgota la via administrativa, es pot interposar recurs contenciós administratiu davant la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos, a comptar des de l'endemà de la publicació d'aquest edicte en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, de conformitat amb el que estableixen els articles 10 i 46 de la Llei 29/1998 reguladora de la jurisdicció contenciós-administrativa.
Calvià, 11 de març de 2021
El tinent de batle d'Infraestructures i Serveis Generals.
Juan Recasens Oliver
REGLAMENT MUNICIPAL DEL RÈGIM INTERIOR PELS CEMENTERIS MUNICIPAL DEL TERME DE CALVIÀ
CAPÍTOL I
NORMES GENERALS
Article 1
Gestió del servei
L'Ajuntament de Calvià gestiona el servei de cementeri en compliment del que estableixen els articles 25 i 85 de la Llei 7/85 de 2 d'abril, de bases de règim local, els articles 95 i següents del Text Refós de les disposicions legals vigents en matèria de règim local, aprovat pel Reial Decret Legislatiu 781/1986, de 18 d'abril, l'art. 29 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears, i també amb subjecció al Reial Decret 1372/1986, de 13 de juny, pel qual s'aprova el Reglament de béns de les entitats locals, així com qualsevol altra norma que pugui ser-li d'aplicació, i en particular el Decret 2263/1974, de 20 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de policia sanitària mortuòria, i el Decret 11/2018, de 27 d'abril, pel qual es regula l'exercici de la sanitat mortuòria de les Illes Balears.
Article 2
Principis en la prestació del Servei de Cementeri
El Servei de Cementeri es prestarà orientat pels principis següents:
1. La consecució de la satisfacció a la ciutadania.
2. El propòsit de pal·liar el patiment dels familiars i cercles pròxims dels sofrents vinculats a la prestació del servei.
3. La sostenibilitat actual i futura del Servei de Cementeri, inclosa la sostenibilitat financera.
4. La consecució de l'eficàcia i eficiència en la prestació del servei, basant-ne la realització en l'ètica i el respecte requerits.
5. La realització professional dels seus treballadors i el manteniment de la seva seguretat i salut laboral.
6. La contribució al canvi de mentalitat de la societat respecte al tractament de la mort, mitjançant actuacions d'àmbit paisatgístic-urbà, urbanístic, social i cultural.
7. La contribució a la visió de la bona feina del govern de l'Ajuntament en el municipi per a la ciutadania.
8. La contribució a la sostenibilitat local i a la salut de la ciutadania.
Article 3
Instal·lacions obertes al públic
Amb caràcter general, estaran oberts al públic amb lliure accés tots els recintes del cementeri ocupats per unitats d'enterrament i instal·lacions d'ús general.
Per a l'accés del públic i la prestació dels serveis, s'ha de procurar la major amplitud d'horaris en benefici dels ciutad. Amb aquesta finalitat, es donaran a conèixer al públic els horaris, que s'establiran amb llibertat de criteri, en funció de les exigències tècniques, índexs de mortalitat, racionalització dels temps de servei de personal, climatologia, llum solar, i qualsevol altra circumstància que n'aconselli l'ampliació o restricció en cada moment.
Article 4
Denominacions del Reglament
a) Cadàver: cos humà durant els cinc anys següents a la mort. Aquest termini s'ha de computar des de la data i hora de la mort que figuri en la inscripció de la defunció en el Registre Civil.
b) Capelles: unitats de soterrament conformades per instal·lacions subterrànies similars a les sepultures i altres elevades sobre la rasant del terreny, en què es distribueixen un nombre determinat de nínxols individualitzats i altres elements constructius complementaris de naturalesa funerària. En el cas d'existir construcció subterrània, aquesta ha de constar d'espai o buit que permeti l'accés als nínxols mitjançant escala.
c) Cendres: el que queda d'un cadàver, restes humanes o restes cadavèriques després de la cremació.
d) Columbari: construcció funerària per dipositar les urnes amb cendres.
e) Cremació o incineració: reducció a cendres del cadàver, restes humanes o restes cadavèriques, mitjançant la calor.
f) Cripta: lloc d'una església que serveix de sepultura i comprèn un o més nínxols.
g) Dipòsit de cadàvers: sala o dependència, generalment ubicada en un centre hospitalari, centre geriàtric, tanatori o cementeri, destinada a la permanència temporal de cadàvers i restes humanes.
h) Entitat prestadora de serveis funeraris: la que porta a terme les activitats de trasllat, manipulació, tanatopràxia sobre cadàvers i restes humanes per donar compliment a la destinació final dels cadàvers, així com les activitats relatives a l'exhumació.
i) Fossa: excavació practicada directament a la terra destinada a inhumar un cadàver, unes restes humanes o restes cadavèriques.
j) Nínxol: cavitat d'una construcció funerària, construïda artificialment, que pot ser subterrània o aèria, tancada amb una llosa o envà, destinada a inhumar un cadàver, restes humanes o restes cadavèriques.
k) Ossera general: lloc tancat ubicat al cementeri i destinat a recollir les restes cadavèriques.
l) Restes cadavèriques: el que queda del cos humà transcorreguts cinc anys des de la mort i sempre que hagin acabat els fenòmens de destrucció de la matèria orgànica.
m) Restes humanes: parts del cos humà d'entitat suficient procedents d'activitats de docència o d'investigació, d'avortaments a partir de la setmana catorze, d'amputacions o mutilacions que afectin extremitats o membres a partir del nivell metacarpià o metatarsià. En queden exclosos, per tant, els dits de mans i peus, així com els apèndixs, òrgans i vísceres.
n) Serveis funeraris: serveis que es duen a terme des que es produeix la mort fins a la destinació final, així com els serveis relacionats amb l'exhumació.
o)Tanatopràxia: conjunt de tècniques i pràctiques destinades a retardar o impedir els fenòmens de putrefacció en els cadàvers (refrigeració, congelació, conservació transitòria i embalsamament), així com les operacions utilitzades per restablir la forma de les estructures del cadàver (tanatoplàstia) o modificar-ne l'aparença post mortem (tanatoestètica).
p) Tanatori: instal·lació funerària habilitada com a lloc d'etapa del cadàver entre el lloc de la defunció i la seva destinació final degudament condicionat per fer-hi la tanatopràxia i l'exposició dels cadàvers. És un lloc destinat a vetlar el cadàver.
q) Trasllat: qualsevol desplaçament del cadàver una vegada que el personal mèdic hagi certificat la defunció.
r) Tomba, sepultura o fossa: unitat d'enterrament construïda sota rasant, destinada a allotjar un o diversos cadàvers i restes o cendres.
s) Túmul: càmera d'exposició de cadàvers, de material de fàcil neteja i desinfecció, i refrigerada a una temperatura igual o inferior a 5 ºC.
t) Unitat d'enterrament: nínxol o fossa.
CAPÍTOL II
DE L'ORGANITZACIÓ I SERVEIS
Article 5
Direcció i organització dels serveis
Correspon a l'Ajuntament, que l'exerceix a través del personal del Servei de Cementeri, la direcció i administració de tots els recintes i instal·lacions de cementeri i serveis funeraris de la seva competència, i tindrà al seu càrrec l'organització i prestació dels serveis que li són propis, obligant-se al puntual compliment de les disposicions de caràcter general, sanitàries o d'altra índole, que li siguin d'aplicació, i de les que s'estableixen en aquest Reglament.
Es garantirà la prestació adequada dels serveis mitjançant una correcta planificació que asseguri l'existència d'espais i construccions per a inhumació, fent les obres d'edificació i treballs de conservació necessaris per assegurar el servei als usuaris que ho sol·licitin, dins els recintes al seu càrrec.
El Servei de Cementeri ha de vetlar pel manteniment de l'ordre en els recintes i instal·lacions funeràries, i per l'exigència del respecte adequat a la funció d'aquests, adoptant a aquest efecte les mesures que consideri necessàries i, en particular, exigint el compliment de les següents normes:
1. El personal ha de guardar amb el públic les degudes atencions i consideracions, i evitar que en els recintes funeraris es cometin actes censurables, que s'exigeixin gratificacions i que es facin concessions, presents o agències relacionades amb el servei.
2. Les persones que visitin el cementeri s'han de comportar amb el respecte adequat a dins el recinte. En cas contrari es podran adoptar les mesures legals adequades per ordenar, mitjançant els serveis de seguretat competents, el desallotjament del recinte de les persones que incompleixin aquesta norma.
3. S'ha d'exercir la vigilància general de les instal·lacions i recintes del cementeri. Això no obstant, en queda exclosa la responsabilitat de robatoris o deterioraments que puguin tenir lloc en les unitats d'enterrament i, en general, en les pertinences dels usuaris.
4. Es prohibeix la venda ambulant i la realització de qualsevol tipus de propaganda a l'interior de les instal·lacions funeràries i recintes de cementeris, així com l'oferiment o prestació de qualsevol classe de serveis per part de persones que no hi estiguin autoritzades expressament.
5. No es poden obtenir, per mitjà de fotografies, dibuixos, pintures, pel·lícules o qualsevol altre mitjà de reproducció, imatges d'unitats de soterrament ni dels recintes i instal·lacions funeràries, i hi queda prohibida l'entrada amb tota casta d'aparells de reproducció. Això no obstant, es podrà autoritzar en casos justificats l'obtenció de vistes generals o parcials dels recintes.
6. Les obres i inscripcions funeràries han d'estar amb consonància amb el degut respecte a la funció dels recintes.
7. No s'hi permetrà l'accés d'animals, tret dels cans pigall, ni l'entrada de vehicles, excepte els que expressament s'autoritzen d'acord amb aquest Reglament i les normes que es dictin per desenvolupar-lo.
Article 6
Dels serveis i prestacions
La gestió del Servei de Cementeri Municipal i serveis complementaris comprèn els supòsits, actuacions i prestacions que, amb caràcter enunciatiu i no limitatiu, s'indiquen a continuació:
1. Subministrament ocasional d'urnes.
2. Conducció de cadàvers.
3. Inhumacions, exhumacions, trasllats de restes i, en general, totes les activitats que es duguin a terme dins el recinte del cementeri exigibles per la normativa en matèria de sanitat mortuòria.
4. Dipòsit de cadàvers.
5. Gestió de l'espai de dol perinatal
6. L'administració de cementeris, la cura de l'ordre i policia d'aquests, i l'assignació d'unitats d'enterrament.
7. Les obres de construcció, ampliació, renovació i conservació de sepultures de tota casta.
8. La realització de les obres, serveis i treballs necessaris per a la conservació, entreteniment i neteja d'instal·lacions funeràries i cementeris, en particular dels seus elements urbanístics, jardineria, edificis i altres instal·lacions, així com el funcionament d'aquests.
9. Qualsevol altra activitat integrada en el Servei de Cementeri, imposada per la tècnica o hàbits socials actuals o que puguin desenvolupar-se en el futur.
Article 7.
Inhumació conducció i exhumació de cadàvers, trasllat de restes mortals i diposit de cadàvers.
A l'efecte del reglament s'entén per:
A) Inhumació, el servei consistent en les operacions següents:
- Trasllat del cadàver amb el seu fèretre, des del dipòsit o cambra frigorífica del cementeri fins al lloc en què hagi de rebre sepultura.
- Col·locació del cadàver a la sepultura, nínxol o fossa.
- Cobriment adequat del lloc en què hagi estat inhumat.
- Registre administratiu del fet.
B) Conducció de cadàvers, el servei consistent en les operacions següents:
- Aixecament del cadàver, amb el seu fèretre, del domicili mortuori i la col·locació d'aquest en el cotxe fúnebre municipal.
- Trasllat del cadàver amb el seu fèretre fins al cementeri, deixant-lo degudament col·locat en el dipòsit o cambra frigorífica.
C) Exhumació de cadàvers, el servei consistent en:
- Obertura del lloc on estigui enterrat el cadàver.
- Extracció del cadàver, o restes cadavèriques, i col·locació d'aquest en el fèretre prescrit en cada cas per les normes sanitàries, si n'és el cas.
- Tancament o cobriment adequat del lloc de la sepultura.
- Inscripció de fet en els registres municipals corresponents.
Si la reinhumació del cadàver exhumat s'efectua en el propi cementeri, s'ha de meritar així mateix la taxa corresponent al servei d'inhumació de cadàvers.
Si la reinhumació s'efectua en un cementeri diferent, però situat dins el terme municipal, s'han de meritar així mateix les taxes corresponents als serveis de conducció de cadàvers i inhumació de cadàvers.
D) Trasllat de restes mortals, el servei consistent en:
- Obertura del lloc en què estiguin inhumades les restes mortals.
- Extracció de les restes mortals i col·locació d'aquestes en l'ossera que correspongui.
- Exhumació o neteja del lloc de sepultura, si n'és el cas.
- Tancament o cobriment adequat del lloc de sepultura.
- Inscripció de fet en el registre corresponent.
Si la reinhumació de les restes exhumades s'ha d'efectuar en un cementeri diferent, situat o no en el propi terme municipal, s'inclourà en aquest servei la col·locació de les restes en la corresponent caixa reglamentària. El cost d'aquesta anirà sempre a càrrec del particular interessat.
E) Dipòsit de cadàvers, el servei consistent en:
- Col·locació del cadàver a la cambra frigorífica de conservació.
- Vigilància i manteniment de les condicions adequades de conservació.
- Extracció del cadàver de la cambra frigorífica de conservació.
- Inscripció en el registre corresponent.
Article 8
Creació d'un espai de dol perinatal
S'habilita als cementeris municipals un espai per que les famílies que han patit una pèrdua en període gestacional o perinatal tinguin un espai on recordar l'infant perdut durant la gestació o en el moment de néixer.
Per resolució de Batlia es determinarà la ubicació de l'espai i la seva gestió.
Article 9
Funcions administratives i tècniques del Servei de Cementeri
El Servei de Cementeri està facultat per dur a terme les funcions administratives i tècniques que a continuació es detallen:
1. Iniciació, tràmit i resolució dels expedients relatius a:
a) Concessió i reconeixement de dret funerari sobre les unitats d'enterrament de construcció municipal i sobre les parcel·les destinades a construir-ne per part dels particulars.
b) Modificació i reconeixement de transmissió del dret funerari, en la forma establerta en aquest Reglament.
c) Recepció i autorització de designacions de la persona beneficiaria de dret funerari.
d) Comprovació del compliment dels requisits legals per a la inhumació, exhumació, trasllat i reducció de cadàvers i restes humanes.
e) Atorgament de llicències per a col·locació de làpides.
f) Tota classe de tràmits, expedients i procediments complementaris o derivats dels anteriors.
g) Autorització d'inhumació i exhumació de cadàvers i restes, en els casos de competència municipal atribuïda per la normativa de sanitat mortuòria.
2. Tramitació i informe d'expedients relatius a llicències per a obres de construcció, reforma, ampliació, conservació i altres per particulars.
3. Elaboració i aprovació de projectes, direcció o supervisió tècnica, de les obres de construcció, ampliació, renovació i conservació de sepultures de tota casta, edificis i instal·lacions mortuòries o de serveis complementaris, i dels elements urbanístics del sòl, subsòl i vol dels recintes encomanats a la seva gestió.
4. Execució directa de totes les obres a què es refereix l'apartat anterior quan puguin ser duites a terme pel seu propi personal.
5. Participació, en la forma que determini l'Ajuntament, en els processos de contractació que l'afectin.
6. Gestió dels llibres de registre que, obligatòriament o potestativament, han de portar-se, practicant-hi els assentaments corresponents, que han de comprendre com a mínim: inhumacions, unitats d'enterrament i concessions de dret funerari atorgades a particulars. Els llibres de registres es podran dur per mitjans informàtics.
7. Expedició de certificacions sobre el contingut dels llibres a favor dels que, segons aquests, resultin les persones titulars d'algun dret, estiguin afectats pel seu contingut o acreditin interès legítim. En tot cas, s'estarà al que preveu la legislació sobre protecció de dades de caràcter personal.
8. Decisió, segons el seu criteri i dins els marges legals, sobre les circumstàncies d'excepcionalitat concurrents, i autorització d'obertura de fèretres prèviament a la inhumació o cremació, per a l'observació del cadàver per part dels familiars.
Article 10
Celebració de ritus religiosos i socials
En la prestació del Servei de Cementeri s'ha d'atendre la celebració d'actes no habituals de caràcter religiós o social que no incompleixin l'ordenament jurídic.
Quan els actes esmentats en el paràgraf anterior siguin duits a terme pel Servei de Cementeri, se'n repercutirà el cost als sol·licitants.
Article 11
Drets dels consumidors i consumidores i les seves aportacions a la millora de la prestació del servei
El Servei de Cementeri ha de complir estrictament i àmpliament la legislació sobre la defensa dels consumidors i consumidores i usuaris, posant a la seva disposició fulls de reclamacions, analitzant i estudiant-ne les reclamacions i comunicant-los el resultat sobre la prestació de servei.
Així mateix, el Servei de Cementeri ha de possibilitar que els consumidors i consumidores puguin expressar la seva opinió sobre la prestació de servei mitjançant l'aportació d'observacions i suggeriments, que han de ser analitzats, estudiats i implementats, si resulten oportuns i possibles. El resultat de la seva aportació sobre la prestació de serveis ha de ser comunicada als consumidors i consumidores, amb el corresponent agraïment.
Article 12
Seguretat i salut laboral
El Servei de Cementeri ha d'atendre i fomentar totes les actuacions que promoguin la seguretat i salut laboral dels seus professionals.
Article 13
Formació professional
El Servei de Cementeri ha de fomentar l'actualització dels coneixements tècnics i el progrés en la carrera professional dels seus treballadors mitjançant la formació.
CAPÍTOL III
DEL DRET FUNERARI
Article 14
Contingut del dret funerari
El dret funerari, constituït en la forma determinada per aquest Reglament, atribueix al seu titular l'ús exclusiu de l'espai o unitat d'enterrament assignada pel que fa a inhumació de cadàvers, cendres i restes, segons la seva classe, durant el temps fixat en la concessió.
Mai no es considerarà atribuïda a la persona titular la propietat de terra.
Article 15
Constitució del dret
El dret funerari s'adquireix, amb sol·licitud prèvia de la persona interessada, mitjançant el pagament dels drets que estableixin les tarifes vigents en el moment de la sol·licitud. En cas de falta de pagament d'aquests drets, s'entendrà no constituït, i, d'haver-se practicat prèviament inhumació en la unitat d'enterrament, el Servei de Cementeri estarà facultat, un cop complides les disposicions sanitàries aplicables, per exhumar el cadàver, les restes o les cendres, i fer-ne el trasllat a enterrament comú.
Article 16
Reconeixement del dret
El dret funerari queda reconegut pel contracte-títol subscrit en la seva constitució i inscripció en els llibres de registre corresponents. No s'expedirà més que un títol per unitat d'enterrament, deixant-ne còpia en els arxius municipals.
El contracte títol és el suport físic del dret funerari, del tipus que sigui, incloent el format electrònic, que donarà fe del contingut dels registres dels cementiris en relació a una determinada sepultura.
Per al cas que el títol de dret funerari s'emetés en format electrònic, s'ha de garantir el principi de seguretat, integritat, disponibilitat, i qualitat en les dades, així com la traçabilitat i la resta de principis i requeriments que estableix la normativa aplicable en relació als documents electrònics.
En el cas de cotitularitat, s'ha de lliurar al primer les persones titulars que figurin relacionats en el títol. L'ordre de les persones titulars s'ha d'ajustar al que manifestin el peticionari o peticionaris.
El contracte-títol de dret funerari ha de contenir, almenys, les següents mencions:
1. Identificació de la unitat d'enterrament, expressant-ne la classe.
2. Data d'adjudicació, i, un cop practicada, data de la primera inhumació.
3. Temps de durada del dret.
4. Nom, cognoms, número d'identificació fiscal i domicili a efectes de notificacions de la persona titular, i, si n'és el cas, del beneficiari mortis causa.
5. Limitacions o condicions especials d'ús de la unitat d'enterrament imposades per la persona titular.
El llibre de registre d'unitats d'enterrament ha de contenir, respecte de cadascuna d'aquestes, les mateixes mencions del contracte-títol, segons el que indica el paràgraf anterior, i a més:
a) La data d'alta de les construccions particulars
b) Les inhumacions, exhumacions, trasllats, i qualsevol altra actuació que es practiqui sobre aquestes, amb expressió dels noms i cognoms dels morts a què es refereixin, i data de cada actuació.
c) Les llicències d'obres i làpides concedides.
d) Qualsevol dada o incidència que afecti la unitat d'enterrament i que s'estimi d'interès per part del Servei de Cementeri.
Article 17
Titularitat del dret
Poden ser les persones titulars del dret funerari:
1. Persones físiques. Es concedirà el dret, o es reconeixerà per transmissions inter vivos.
2. Quan, per transmissió mortis causa, resultin ser diversos les persones titulars del dret, en designaran d'entre ells un de sol, que actuarà com a representant a tots els efectes de comunicacions, i s'han d'entendre vàlidament fetes a tots les persones cotitulars les notificacions adreçades al representant. Els actes del representant s'han d'entendre fets en nom de tots ells, que hi quedaran obligats. A falta de designació expressa, es tindrà com representant, en els termes indicats, la persona cotitular que ostenti major participació, o, si no, el qui ostenti la relació de parentiu més propera al causant. I en cas d'igualtat de grau, el de major edat. En el cas de manca d'acord entre les persones interessades sobre el nomenament de representant, serà vàlid el nomenament fet per les persones cotitulars que representin la majoria de participacions.
En la successió intestada s'ha d'aplicar el criteri de prioritat per graus entre els hereus forçosos i, dins d'aquests, té preferència el de més edat.
3. Comunitats religioses, establiments benèfics, confraries, associacions, fundacions i, en general, institucions sense ànim de lucre legalment constituïdes.
Article 18
Drets de la persona titular
El dret funerari constituït d'acord amb els articles anteriors atorga al seu titular els següents drets:
1. Dipòsit de cadàvers, restes cadavèriques i humanes i cendres.
2. Ordenació en exclusiva de les inhumacions, exhumacions, reducció de restes i altres actuacions que s'hagin de practicar en la unitat d'enterrament.
3. Determinació en exclusiva dels projectes d'obres i epitafis, recordatoris, emblemes i símbols que es vulguin instal·lar a la unitat d'enterrament, que hauran de ser en tot cas autoritzats pel Servei de Cementeri.
4. Exigència de la prestació dels serveis propis que el Cementeri tengui establerts
5. Exigència de l'adequada conservació, cura i neteja general de recintes i instal·lacions.
6. Designació del beneficiari per a després de la seva mort, en els termes d'aquest Reglament.
Article 19
Obligacions de la persona titular
El dret funerari, constituït d'acord amb els articles anteriors, suposa per al seu titular el compliment de les següents obligacions:
1. Conservar el contracte-títol de dret funerari. La presentació en serà preceptiva per sol·licitar prestació de serveis o autorització d'obres i làpides. En cas de deteriorament, pèrdua o sostracció del contracte-títol, se n'expedirà un duplicat, fent-hi constar aquesta circumstància.
2. Sol·licitar llicència per instal·lar làpides, emblemes o epitafis, i per fer qualsevol classe d'obres.
3. Assegurar la cura, conservació i neteja de les obres i instal·lacions de titularitat particular, així com de l'aspecte exterior de les unitats d'enterrament adjudicades de titularitat municipal, col·locant-hi els elements ornamentals d'acord amb les normes establertes.
4. Comunicar les variacions de domicili, números de telèfon i de qualsevol altra dada d'influència en les relacions entre la persona titular i el Servei de Cementeri.
5. Abonar els drets, segons les tarifes legalment aprovades, pels serveis, prestacions i llicències que sol·liciti, i per la conservació general dels recintes i instal·lacions.
6. Retirar a càrrec seu les obres i ornaments de la seva propietat, quan s'extingeixi el dret funerari.
En cas que la persona titular incompleixi qualsevol de les seves obligacions sobre les unitats d'enterrament, el Servei de Cementeri pot adoptar, amb requeriment previ a aquell, les mesures de correcció necessàries, el cost de les quals aniran a càrrec de la persona titular.
Article 20
Durada del dret
La durada dels drets funeraris pot ser:
1. A perpetuïtat: període màxim que permeti la legislació sobre ocupació privativa d'un bé de domini públic, afecte a un servei públic, amb caràcter exclusiu, amb els drets, obligacions i limitacions establerts en aquest Reglament i la resta de la normativa reguladora de la sanitat mortuòria.
2. Temporals, definits com «arrendaments» en aquest Reglament, que faculten l'ús d'unitats d'enterrament per inhumar i custodiar cadàvers i restes per un termini determinat.
3. Comuns, que impliquen el dret d'inhumació en unitats d'enterrament comunes (fosses i osseres).
Article 21
Procediment de concessió del dret
Els drets funeraris es poden concedir:
1. A petició de la persona interessada
2. Per urgència: en cas d'urgència apreciada discrecionalment per la dependència que tengui assignada la tramitació administrativa dels cementeris, podrà atorgar-se el dret funerari condicionat a la ratificació més immediata possible per part de la Batlia.
En tot cas els drets funeraris s'han d'atorgar mitjançant l'oportuna resolució de la Batlia.
Article 22
Concessions a perpetuïtat
1. Les concessions a perpetuïtat no signifiquen venda o transmissió real, sinó simplement el compromís solemne de l'Ajuntament de respectar la permanència de restes mortals en la unitat d'enterrament atorgada, sempre que aquesta sigui utilitzada d'acord amb les disposicions vigents en la matèria, i amb acatament de les normes dictades o que es dictin amb caràcter general o particular per l'Ajuntament, pel període màxim que estableixi la legislació.
Les persones físiques o entitats de l'article 17 del Reglament poden sol·licitar i obtenir aquestes concessions en els cementeris municipals.
Així mateix, les persones titulars d'aquestes concessions poden obtenir i sol·licitar noves concessions sempre que no siguin titulars de més de quatre nínxols o d'una sepultura.
Si són titulars de més de quatre nínxols o d'una sepultura, s'han de comprometre formalment a deixar vacant alguna de les seves anteriors concessions i a desallotjar, al seu càrrec i en el termini que assenyali l'Ajuntament, l'objecte de la concessió que deixin vacant.
2. Quan l'Ajuntament, amb motiu de construcció o ampliació de cementeris, renúncia o caducitat de drets funeraris, disposi d'unitats de soterrament en els cementeris municipals, i ho consideri així convenient, pot instruir expedient per atorgar drets funeraris a perpetuïtat sobre parts determinades dels cementeris.
Article 23
Procediment de concessions a perpetuïtat
Mitjançant acord plenari es determinarà les unitats que hagin de ser objecte de concessió a perpetuïtat, la seva valoració i els criteris d'atorgament. Aquest acord s'ha de publicar en el BOIB i en la pàgina web. Les sol·licituds poden sol·licitar-se en el termini d'un mes a comptar de la seva publicació, acompanyant-hi la documentació que així s'estableixi.
1. Requisits del les persones interessades i criteris de valoració
1. Ser residents en el terme municipal. Es valorarà l'antiguitat de residència.
2. No ser la persona titular d'una concessió anterior en qualsevol cementeri municipal.
3. Si el sol·licitant és una persona jurídica ha de fer constar la destinació de les unitats d'enterrament i l'ús previst dels drets funeraris, condicions que no podran ser alterades sense autorització municipal prèvia.
2. Resolució
Finalitzat el termini de presentació de sol·licituds i amb dictamen previ de la Comissió Informativa de Cementeris, la Batlia procedirà al reconeixement individual de drets funeraris sobre les parts determinades acordades pel Ple municipal.
La resolució s'ha de notificar a les persones interessades, els quals han de presentar en el termini de quinze dies hàbils el justificant d'haver fet l'ingrés dels drets corresponents. Transcorregut aquest termini sense fer-ho, s'entendrà que la persona interessada desisteix del procediment i es dictarà resolució desestimatòria.
3. Els concessionaris a perpetuïtat d'unitats de soterrament, dins el termini de dos anys comptats a partir de la data de concessió, han d'haver construït o completat la construcció objecte de concessió, un cop obtinguda la corresponent llicència.
Així mateix, i mentre l'Ajuntament no assumeixi aquestes obligacions, aniran a càrrec dels concessionaris la neteja, l'ornament i la conservació objecte de la concessió.
Article 24
Transmissibilitat del dret
El dret funerari no pot ser objecte de comerç, ni de transacció o disposició a títol onerós. El Servei de Cementeri ha de rebutjar el reconeixement de tota transmissió que no s'ajusti a les prescripcions d'aquest Reglament. El dret funerari és transmissible únicament a títol gratuït, per actes inter vivos i mortis causa.
Article 25
Reconeixement de transmissions
Perquè pugui tenir efectes qualsevol transmissió de dret funerari, ha de ser prèviament reconeguda pel Servei de Cementeri, i s'ha de dictar la corresponent resolució de transmissió amb incoació prèvia del corresponent expedient. A aquest efecte, la persona interessada ha d'acreditar, mitjançant document fefaent, les circumstàncies de la transmissió. En cas de transmissions inter vivos, haurà d'acreditar-ne especialment el caràcter gratuït.
Article 26
Transmissió per actes inter vivos
la persona titular pot fer la cessió a títol gratuït del dret funerari mitjançant actes inter vivos:
a) A favor del/la cònjuge, ascendent, descendent, o col·lateral fins al quart grau per consanguinitat i fins al tercer grau per afinitat.
b) A favor d'altres persones cotitulars del dret funerari.
Únicament es pot efectuar cessió entre estranys, quan es tracti d'unitats d'enterrament construïdes per les persones titulars i sempre que hagin transcorregut deu anys des de l'alta de les construccions.
Article 27
Transmissió mortis causa
La transmissió mortis causa del dret funerari s'ha de regir per les normes establertes en el Codi Civil per a les successions, considerant beneficiari a qui correspongui l'adquisició per successió testada o intestada, tret del que disposa l'article següent.
La transmissió mortis causa s'ha de sol·licitar dins el termini d'un any comptat a partir de l'endemà de l'òbit dla persona titular del dret funerari vacant.
Transcorregut aquest termini, quedarà en suspens el dret funerari, i sotmeses automàticament a recàrrec les taxes exigibles pel traspàs no sol·licitat.
Aquesta suspensió únicament es pot aixecar quan, sol·licitada i atorgada la transmissió, hagin estat satisfetes les taxes corresponents amb el recàrrec previst en el paràgraf precedent.
Si, transcorreguts cinc anys, comptats a partir de l'endemà de l'òbit de qui n'era titular, no s'ha sol·licitat el traspàs del dret funerari, aquest caduca automàticament sense dret a compensació o indemnització.
Article 28
La persona beneficiaria del dret funerari
La persona titular del dret funerari pot designar, en qualsevol moment durant la vigència de la seva concessió, i per a després de la seva mort, un beneficiari del dret, que se subrogarà en la posició d'aquell. La designació de beneficiari pot ser revocada o substituïda en qualsevol moment pla persona titular, fins i tot per disposició testamentària posterior, que ha de ser expressa. Justificada la defunció dla persona titular per part del beneficiari, es reconeixerà la transmissió i es lliurarà a favor d'aquest, com a nou titular de ple dret, un nou contracte-títol i es practicaran les inscripcions procedents en els llibres de registre.
Article 29
Reconeixement provisional de transmissions
En el cas que, mort la persona titular, el beneficiari per títol successori no pugui acreditar fefaentment la transmissió al seu favor, podrà sol·licitar el reconeixement provisional de la transmissió, aportant a aquest efecte els documents justificatius del seu dret a adquirir. Si segons el parer del Servei de Cementeri els documents aportats no són suficients per a aquesta acreditació, podrà denegar el reconeixement.
En tot cas, s'ha de fer constar en el contracte-títol i en les inscripcions corresponents que el reconeixement s'efectua amb caràcter provisional i sense perjudici de tercers amb millor dret. En cas de pretendre la inscripció provisional més d'una persona, i per títols diferents, no es reconeixerà capa transmissió provisional. El reconeixement provisional haurà de convalidar-se i elevar-se a definitiu mitjançant l'aportació de document fefaent que acrediti la transmissió.
No obstant això, s'elevarà a definitiu el reconeixement provisional efectuat si, transcorreguts deu anys, no s'ha formulat reclamació en contra, ni s'ha deixat sense efecte per acreditació de transmissió per mitjà fefaent en favor de tercera persona.
En cas de reclamació de titularitat per tercer, se suspendrà l'exercici de drets sobre la unitat d'enterrament de què es tracti, fins que es resolgui definitivament qui és l'adquirent del dret.
Article 30
Extinció del dret funerari
El dret funerari s'extingeix:
1. Pel transcurs del temps de la concessió, i, si n'és el cas, de la seva ampliació o pròrroga.
2. Per abandonament de la unitat d'enterrament, entenent produït aquest per:
a) Exhumació de tots els cadàvers, restes i cendres, amb desocupació total de la unitat d'enterrament, llevat de les de construcció per part dla persona titular.
b) Manca d'edificació a les parcel·les en el termini previst en l'article 41 d'aquest Reglament.
c) Ruïna de les edificacions construïdes per particulars, amb risc d'esfondrament.
3. Per falta de pagament dels serveis o actuacions fetes sobre la unitat d'enterrament, d'acord amb aquest Reglament.
Article 31
Expedient sobre extinció del dret funerari
L'extinció del dret funerari en el supòsit previst en el número 1 de l'article anterior opera automàticament, sense necessitat d'instrucció de cap expedient.
En la resta de casos de l'article anterior, l'extinció del dret s'ha de declarar amb instrucció prèvia d'expedient, en què s'ha de donar audiència a les persones interessades per termini de quinze dies, i que s'ha de resoldre atenent a les al·legacions aportades.
L'expedient incoat per la causa del número 3 del l'article anterior s'arxivarà i no hi procedirà l'extinció del dret, si en el termini d'audiència previst en el paràgraf anterior es produeix el pagament de la quantitat deguda.
Article 32
Desocupació forçosa d'unitats d'enterrament
Produïda l'extinció del dret funerari, el Servei de Cementeri estarà expressament facultat per desocupar la unitat d'enterrament de què es tracti, practicant-hi les exhumacions que escaiguin per traslladar a enterrament comú els cadàvers, restes o cendres que contengui.
La persona adjudicatària és sempre responsable del pagament de taxes i altres drets exigibles amb ocasió del desallotjament i restitució a l'Administració municipal en acabar l'arrendament de l'objecte del dret funerari arrendat.
La mateixa facultat tindrà en cas de falta de pagament per part de la persona adjudicatària de la unitat d'enterrament dels drets meritats per la seva concessió, per assabentar-se que no ha arribat a constituir-se el dret funerari sobre aquesta. En aquest supòsit haurà de requerir prèviament el pagament a la part adjudicatària per un termini de set dies, i de no fer-lo, s'escaurà la desocupació d'acord amb el paràgraf anterior.
Quan es produeixi extinció del dret funerari per la causa del número 1 de l'article 30, abans de procedir a la desocupació forçosa s'ha de comunicar al titular aquesta circumstància, concedint-li un termini de quinze dies per fer la desocupació voluntària, transcorregut el qual els serveis municipals procediran al trasllat i dipòsit de les restes a l'ossari o fosses comunes, llevat que es concedeixi una pròrroga especial en haver-se comprovat que, iniciada l'exhumació, no ha acabat el procés de destrucció de la matèria.
Article 33
Renúncies
Les concessions a perpetuïtat poden revertir a la corporació, amb renúncia prèvia dla persona titular, en els supòsits següents:
a) Quan esdevingui titular d'un dret funerari perpetu qui ja és titular d'una altra concessió a perpetuïtat.
b) Quan la persona titular disposi l'exhumació i trasllat de la totalitat d'inhumacions de la seva unitat d'enterrament.
c) Quan l'objecte de la concessió no hagi estat anteriorment utilitzat per fer cap inhumació i el seu titular no desitgi continuar gaudint dels drets funeraris atorgats.
L'anterior possibilitat no implica obligatorietat per part de l'Ajuntament i/o empresa pel que fa a la reversió i subsegüent abonament dels drets, havent d'estar en tot cas, pel que fa a la seva idoneïtat i conveniència, a l'espera del resultat de l' expedient que s'ha d'instruir a aquest efecte.
Si l'Ajuntament accepta subrogar-se en el dret funerari, es procedirà a la indemnització, la qual es calcularà tenint en compte els següents factors:
a) L'antiguitat de la concessió, que s'ha de computar per anys complets, per excés.
b) El cost originari de la concessió obtingut per l'addició dels següents conceptes:
1. Taxa satisfeta pel concessionari.
2. Import de les obres fetes en l'objecte de la concessió, segons pressupost que ha de constar en l'expedient incoat per a l'obtenció de la corresponent llicència.
S'ha de prendre com a mòdul mitjà de durada d'una concessió a perpetuïtat el període d'anys, i per obtenir l'import del valor actual d'aquesta concessió, equivalent a la indemnització que ha de ser abonada al concessionari, s'ha d'aplicar la següent fórmula: b / 30 x (30a).
Article 34
Caducitat
Les concessions a perpetuïtat incorreran en caducitat per qualsevol dels motius següents:
a) Per clausura del cementeri, efectuada d'acord amb les disposicions legals que regulen aquesta matèria.
b) Per destrucció del cementeri ocorreguda a conseqüència de força major.
c) Per incompliment, dins el termini assenyalat a l'efecte, de l'obligació de construir.
d) Pel reiterat incompliment de les normes de neteja, higiene, ornament i conservació de l'objecte de la concessió, amb incoació prèvia de l'oportú expedient i resolució municipal.
e) Per incompliment de les disposicions sanitàries o municipals, amb incoació prèvia de l'oportú expedient i resolució municipal, especialment si, a través d'aquest, resulta acreditat que la utilització de la concessió es fa amb ànim de lucre.
Cap dels motius o causes de caducitat de la concessió a perpetuïtat no genera cap dret a indemnització en favor del concessionari.
Article 35
Dels arrendaments
Poden sol·licitar l'adjudicació de drets funeraris temporals els qui acreditin la seva condició de familiar o persona interessada en la inhumació d'un cadàver o restes i hi concorri alguna de les següents circumstàncies:
a) la persona morta o els familiars no disposen d'una unitat d'enterrament en els cementeris municipals.
b) No es pot practicar la inhumació en la unitat d'enterrament de titularitat de la persona morta o familiars, per no haver transcorregut el termini previst des que s'hi va fer l'última inhumació o per qualsevol altra causa que n'impossibiliti la utilització.
c) Es té la condició de veí del terme municipal.
Article 36
Termini de l'arrendament
Els arrendaments temporals s'han de concedir per un termini mínim de cinc anys i màxim de deu anys, que s'han de computar de la manera que a continuació s'assenyala:
- Si la concessió de l'arrendament té lloc en el període comprès entre els dies 1 de desembre i 31 de maig següent, l'arrendament vencerà el dia 30 de juny immediat següent al transcurs de cinc o deu anys, segons correspongui, complets des de la concessió.
- Si la concessió de l'arrendament té lloc en el període comprès entre els dies 1 de juny i 30 de novembre següent, l'arrendament vencerà el dia 31 de desembre immediat següent al transcurs de cinc o deu anys, segons correspongui, complets des de la concessió.
Com a data de concessió de l'arrendament s'entén la corresponent a la resolució de l'Ajuntament, excepte en el cas d'haver-se atorgat un dret funerari condicionat per raons d'urgència, cas en què es prendrà com a data de concessió la d'efectiva utilització del lloc d'enterrament.
En casos degudament justificats, la Batlia pot atorgar la pròrroga dels drets temporals per una anualitat, ampliable per iguals períodes, si persisteixen les causes d'excepcionalitat. Aquesta excepció no és aplicable quan l'ocupació de la unitat d'enterrament correspongui a restes cadavèriques.
Article 37
Finalització del termini d'arrendament
Finalitzat el termini d'arrendament, les persones titular o cotitulars estan obligats a exhumar i traslladar les restes.
Article 38
Drets funeraris comuns
1. Tota persona resident a Calvià pot sol·licitar la inhumació de cadàvers i restes en fosses i osseres comunes dels cementeris municipals, amb acreditació prèvia de la seva personalitat i drets.
No es prestaran altres serveis funeraris respecte d'aquestes unitats d'enterrament, tret que hi hagi disposició judicial.
2. Han de ser inhumats d'ofici en les fosses comunes:
a) Els cadàvers de persones sense recursos. Per fer-ho és necessari informe dels Serveis Socials.
b) Els cadàvers mancats d'identificació o dels quals no consti l'existència de parents o persones interessades, ni disposin de drets funeraris per període màxim en els cementeris municipals.
c) Les restes procedents d'inhumacions practicades en unitats d'enterrament de lloguer els drets funeraris de les quals hagin caducat.
d) Les restes procedents de reversions derivades d'expedients de caducitat o d'expropiació de drets funeraris pel període màxim, els parents de les quals no es personin en l'expedient o no indiquin la unitat d'enterrament i cementeri en el qual desitgen que siguin reinhumats.
3. La inhumació en fosses i osseres comunes implica la renúncia dels familiars i parents a la recuperació del cadàver o de les seves restes, tret de disposició judicial.
CAPÍTOL IV
CONSTRUCCIÓ, CONSERVACIÓ I MANTENIMENT DE SEPULTURES
Article 39
Construcció de sepultures
L'Ajuntament ha de planificar la creació d'unitats d'enterrament, acabades o en estructura o, si n'és el cas, l'afecció de terrenys per construir-ne, en funció de la demanda existent i de l'espai disponible.
Les unitats d'enterrament es classifiquen en:
a) Nínxols
b) Sepultures
c) Capelles
d) Columbaris
e) Fosses comunes
f) Osseres comunes
Article 40
Construccions i instal·lacions ornamentals de particulars
Les construccions a fer sobre parcel·les per part de les persones titulars del dret funerari han de respectar externament les legislació urbanística vigent i les condicions ornamentals adequades a l'entorn, seguint les directrius o normes que a aquest efecte estableixi el Servei de Cementeri, i han de complir les condicions tècniques i sanitàries establertes per les disposicions legals vigents en matèria d'enterraments.
Les construccions i elements ornamentals a instal·lar per part de les persones titulars sobre el sòl i sobre les edificacions de titularitat municipal han de ser en tot cas autoritzades pel Servei de Cementeri, d'acord amb les normes que dicti a aquest efecte.
Totes les obres i instal·lacions a què es refereix aquest article han de ser retirades a càrrec seu per part dla persona titular en extingir-se el dret funerari. Si no ho fa, el Servei de Cementeri podrà retirar-les, disposant lliurement dels materials i ornaments resultants, sense que procedeixi cap indemnització al titular.
Article 41
Execució d'obres sobre parcel·les
Constituït el dret funerari, s'ha de lliurar al titular, juntament amb el contracte-títol, una còpia de l'àmbit de la parcel·la adjudicada. Les persones titulars han de construir-hi en el termini de dos anys a partir de l'adjudicació. Aquest termini és prorrogable, a petició dla persona titular, per causes justificades i per un nou termini no superior a l'inicial.
En cap cas no podrà suprimir-se o alterar-se la numeració i identificació de la unitat d'enterrament establerta per l'Ajuntament, ni modificar-se'n el format o disseny, i ha de quedar perfectament visible.
Declarada l'extinció del dret funerari per no haver-se acabat l'edificació, en els termes de l'article 30 lletra b del número 2, d'aquest Reglament, no es pagarà cap indemnització ni quantitat per les obres parcials executades.
Acabades les obres, aquestes s'han de donar d'alta en el Servei de Cementeri, amb inspecció i comprovació prèvia per part dels òrgans que en siguin competents.
Article 42
Procediment de concessió de llicència
Els particulars que vulguin fer obres o construccions en l'objecte de la seva concessió estan obligats a obtenir prèviament la corresponent llicència municipal.
Han d'acompanyar-hi un plànol-croquis, una memòria explicativa i el pressupost de les obres o construccions a fer.
El Servei de Cementeris ha d'informar les sol·licituds amb caràcter previ a la concessió de la llicència per part del Departament d'Urbanisme.
Article 43
Concessions de llicències per a instal·lacions ornamentals
S'han d'ajustar al que disposa l'article anterior, amb les següents particularitats:
a) El croquis o plànol, juntament amb la memòria descriptiva, ha de donar una idea completa de les instal·lacions ornamentals que es projecten.
b) En tot cas, han d'especificar els textos complets de les inscripcions que hagin de figurar en aquestes instal·lacions, així com la seva traducció en alguna de les llengües oficials de les Illes Balears.
Article 44
Final d'obra
Tota les llicències d'obres quedaran condicionada a l'adopció de les mesures necessàries per a l'adaptació de la unitat d'enterrament a les prescripcions d'aquest Reglament.
La persona interessada pot sol·licitar, amb caràcter previ, un informe municipal sobre les instal·lacions que pretengui dur a terme.
Es denegarà la certificació de final d'obra si es comprova que les obres duites a terme no coincideixen amb les prescripcions de la llicència atorgada, ni es faran serveis funeraris en les unitats de soterrament en què s'hagin fet obres fins que s'acrediti el corresponent certificat municipal de finalització d'aquestes.
Article 45
Normes sobre execució d'obres i instal·lacions ornamentals
Totes les persones titulars de dret funerari i empreses o professionals que, per compte d'aquells, pretenguin fer qualsevol classe d'instal·lacions o obres en les unitats d'enterrament i parcel·les, han d'atenir-se a les normes que dicti, amb caràcter general o especial, el Servei de Cementeri i que poden abastar tipologies constructives, materials, horaris de treball, assegurament de la instal·lació o obra, accés als recintes, i qualsevol altre aspecte d'interès general per a l'ordre i millor servei del cementeri. Es pot impedir la realització de treballs a qui incompleixi les normes o ordres concretes que es dictin a aquest efecte.
Article 46
Plantacions
Les plantacions es consideren accessòries de les construccions, i estan subjectes a les mateixes regles. La seva conservació va a càrrec de les persones titulars, i en cap cas no poden envair els vials ni perjudicar les construccions veïnes.
Article 47
Conservació i neteja
Les persones titulars d'unitats d'enterrament de tota mena estan obligats a contribuir a la conservació, manteniment i neteja dels vials, plantacions i instal·lacions generals del cementeri, mitjançant el compliment estricte de les anteriors normes i mitjançant el pagament del cànon que per aquest concepte pot establir l'Ajuntament.
Article 48
Ubicació del crematori
Si no hi ha raons en contra d'ordre financer, urbanístic o d'espai, en la mesura del possible, la instal·lació de nous crematoris s'ha de fer en el recinte del cementeri.
CAPÍTOL V
ACTUACIONS SOBRE UNITATS DE SOTERRAMENT
Article 49
Normes higienicosanitàries
La inhumació, exhumació i trasllat s'ha de regir en tot cas per les disposicions legals vigents en matèria higienicosanitàries. Abans de procedir a qualsevol d'aquestes actuacions s'han d'exigir, en els casos legalment previstos, les autoritzacions, inspeccions o visats de l'autoritat competent. Això no obstant, es pot imposar l'adopció de les mesures precautòries necessàries per salvaguardar les condicions higienicosanitàries, mentre l'autoritat competent resol sobre la qüestió.
Article 50
Nombre d'inhumacions
El nombre d'inhumacions successives en cada unitat d'enterrament només està limitada per la seva capacitat i característiques, i pel contingut del dret funerari i de les condicions establertes a l'hora de concedir-lo. Quan sigui necessari habilitar espai per a una nova inhumació, s'ha de procedir, tant com sigui necessari, a la reducció de restes preexistents.
Article 51
Determinació d'actuacions sobre unitats d'enterrament
Únicament al titular del dret funerari incumbeix la decisió i sol·licitud d'inhumacions, exhumacions i altres actuacions sobre la unitat d'enterrament, així com la designació dels cadàvers que hagin d'ocupar-la, i fins i tot la limitació o exclusió predeterminada d'aquests, llevat de les actuacions que s'hagin de practicar per ordre d'autoritat competent.
S'ha d'entendre expressament autoritzada en tot cas la inhumació de la persona titular. No s'ha d'autoritzar la inhumació de persones civilment estranyes al titular del dret funerari, llevat que en cada cas ho autoritzi especialment el Servei de Cementeri, amb sol·licitud prèvia de la persona titular, amb expressió i acreditació del motiu de la sol·licitud, que s'ha de valorar amb llibertat de criteri.
En cas de conflicte sobre el lloc d'inhumació d'un cadàver, o sobre la destinació de les restes o cendres procedents d'exhumació, s'atendrà la intenció de la persona morta si constàs fefaentment; si no, la del/la cònjuge no legalment separat en la data de la mort; i, si no, la dels parents per consanguinitat, seguint l'ordre previst en el Codi Civil per a la reclamació d'aliments.
Article 52
Empreses funeràries
Les empreses funeràries legalment autoritzades en el municipi poden fer els serveis funeraris, així com la tramitació de la documentació necessària.
L'ingrés o trasllat de cadàvers a través d'empresa funerària municipal ha de ser comunicat al servei municipal emplenant la documentació que s'estableixi i aportant les autoritzacions sanitàries o judicials reglamentàries. Els treballs derivats d'aquests trasllats són d'exclusiu compte de l'empresa funerària interessada.
Les empreses de serveis funeraris que intervenguin en gestions, sol·licituds i autoritzacions en relació al dret funerari, s'ha d'entendre en tot cas que actuen en qualitat de representants dla persona titular, vinculant a aquest, i produint tots els seus efectes, qualsevol sol·licitud o consentiment que per dites empreses es formuli.
Les empreses de serveis funeraris són responsables del pagament dels serveis que se sol·licitin per als seus clients.
L'Ajuntament pot exigir el pagament dels serveis, indistintament als particulars o a les esmentades entitats, sense perjudici del dret de repetició que els correspongui conforme a la seva contractació.
Article 53
Coordinació entre administracions públiques
La Batlia és competent per proveir el compliment de les disposicions vigents en cada moment en matèria de policia sanitària mortuòria, establint la convenient o necessària coordinació entre administracions públiques afectades, especialment amb el Ministeri de Justícia, pel que fa a dipòsit judicial i medicina forense.
Article 54
Entitats asseguradores
L'Ajuntament pot excepcionalment destinar unitats d'enterrament o instal·lacions complementàries a entitats asseguradores que, operant legalment en el ram de decessos, cobrin els drets d'inhumació corresponents als seus assegurats. Els drets funeraris que s'atorguin en base a aquest article són intransmissibles, si bé poden revertir en favor de l'Ajuntament per voluntat de l'asseguradora, cas en què serà procedent la indemnització de l'article 33.
Article 55
Actuacions especials per causa d'obres
Quan sigui necessari practicar obres de reparació en unitats d'enterrament que contenguin cadàvers, restes o cendres, aquests es traslladaran provisionalment a altres unitats adequades, complint en tot cas les disposicions sanitàries, i seran retornats a les seves primitives unitats un cop acabades les obres.
Quan es tracti d'obres de caràcter general a fer pel Servei de Cementeri que impliquin la desaparició de la unitat d'enterrament de què es tracti, el trasllat s'ha de fer d'ofici, amb caràcter definitiu, a una altra unitat d'enterrament de semblant classe, per la qual serà canviada amb respecte a totes les condicions del dret funerari existent. En aquest cas, es notificarà al titular perquè en tengui coneixement, i perquè pugui assistir a l'acte del trasllat, de qual s'ha d'aixecar acta. Tot seguit s'ha d'expedir nou contracte-títol en relació a la nova unitat d'enterrament, amb constància de la substitució.
Quan aquestes actuacions es produeixin per causa d'obres en edificacions i instal·lacions, la conservació competeix al Servei de Cementeri. No es meritarà cap dret per cap de les operacions que es practiquin. Si la conservació competeix al titular, s'han de meritar tots els drets que corresponguin per cada operació.
CAPÍTOL VI
TARIFES
Article 56
Meritació de drets
Tots els serveis que presti el Servei de Cementeri a sol·licitud de part estan subjectes al pagament dels drets prevists en les tarifes corresponents.
Igualment, s'han de meritar els drets en cas d'actuacions que, tot i no ser sol·licitades expressament per la persona interessada, venguin imposades per decisió d'autoritat competent, o per imperatiu de normes legals o d'aquest Reglament.
Els drets per cada actuació els ha d'establir l'Ajuntament, d'acord amb les normes reguladores de les hisendes locals.
Article 57
Criteris per a la fixació de tarifes
Les tarifes s'han d'establir en funció del cost dels serveis i inversions. Basant-se en criteris generals de capacitat econòmica, l'Ajuntament ha d'atorgar als administrats el dret funerari en la modalitat de l'article 20.2 d'aquest Reglament, prestant, quan així ho determini, el servei d'inhumació de manera total o parcialment gratuïta en funció de les raons econòmiques o socials que en cada cas concorrin. En tot cas, és necessari el corresponent informe del Departament de Serveis Socials, que ha de deixar constància de les raons econòmiques o socials que concorrin en cada cas.
Article 58
Meritació i pagament de drets per serveis
El preu dels serveis s'entén meritat en el moment que es contractin. El pagament s'ha de fer, en tot cas, en el moment de la contractació i prèviament a la prestació dels serveis.
Es poden establir convenis amb entitats financeres per a la tramitació i concessió de crèdits als usuaris, en les condicions més favorables, per al finançament de concessions de dret funerari i serveis.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
En tot allò no previst en aquest Reglament s'ha d'estar al que disposa la Llei reguladora de les bases del règim local i la seva normativa complementària, així com les disposicions generals, autonòmiques o locals que siguin aplicables en la matèria regulada en aquest Reglament.
Segona
Queden derogades totes les normes municipals d'igual o inferior rang que s'oposin a aquest Reglament o que contenguin disposicions que hi estiguin regulades i, en concret, el Reglament de règim interior per als cementeris municipals del terme de Calvià aprovat pel Ple del Ajuntament de Calvià en data 26/06/1989.