Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

FONS DE GARANTIA AGRÀRIA I PESQUERA DE LES ILLES BALEARS (FOGAIBA)

Núm. 59470
Acord del Consell de Direcció del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears de 25 de febrer de 2021, de cessió del local de l’antiga Cambra Agrària de Ferreries a l’Ajuntament de Ferreries

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Pel Reial decret 1336/1977 regulador de les cambres agràries, de 2 de juny, es van crear cambres agràries a tot el territori nacional, tant a nivell municipal com provincial o estatal. Aquestes cambres es van constituir a l'empara de criteris d'ordenació social i, essencialment, per a la consulta i la col·laboració amb l'Administració.

D'altra banda, l'article 7 de la Llei 23/1986, de 24 de desembre, de bases del règim jurídic de les cambres agràries, assenyala que les comunitats autònomes que tinguin atribuïdes competències sobre cambres agràries poden regular la creació, la fusió i l'extinció de cambres agràries d'àmbit territorial diferent del de la província.

L'article 26 de la Llei 10/2003, de 22 de desembre, de mesures tributàries i administratives, dissol les cambres agràries locals i habilita el Consell de Govern perquè, mitjançant decret, reguli el procediment de liquidació del patrimoni de les cambres agràries locals.

La disposició addicional cinquena de la Llei 13/2005, de 27 de desembre, de mesures tributàries i administratives, dissol la Cambra Agrària Interinsular de les Illes Balears i autoritza el Consell de Govern perquè, mitjançant decret, reguli el procediment de liquidació dels recursos materials i personals de la cambra agrària interinsular i de les cambres agràries locals, dissoltes prèviament en virtut de l'article 26 de la Llei 10/2003, de 22 de desembre, de mesures tributàries i administratives.

Mitjançant el Decret 64/2005, de 10 de juny, s'ha creat el Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balear com a ens de dret públic la finalitat del qual és executar la política de la Conselleria d'Agricultura i Pesca en relació amb les mesures de foment i millora dels sectors agrari i pesquer, i gestionar el Registre general d'explotacions agràries de les Illes Balears.

El 19 de gener del 2009, la Conselleria d'Agricultura i Pesca i l'Ajuntament de Ferreries van signar un conveni de col·laboració que va posar el local de l'antiga Cambra Agrària de Ferreries a la disposició de l'Ajuntament de Ferreries per atendre les demandes de la ciutadania i per a altres usos relacionats amb l'agricultura i la ramaderia.

La Llei 3/2019, de 31 de gener, agrària de les Illes Balears, als apartats 1 i 2 de la disposició addicional segona, estableix que el Fons de Garantia Agrària i Pesquera dels Illes Balears (FOGAIBA) pot cedir de manera directa, prèvia autorització del Consell de Direcció, els béns immobles de les antigues cambres agràries als ajuntaments i a les cooperatives agràries que els ocupen, sempre que els destinin a finalitats o serveis d'interès agrari i en quedi garantida la conservació.

En aplicació de la Llei 3/2019, de 31 de gener, el Consell de Direcció del FOGAIBA va aprovar, el 26 de febrer del 2020, el procediment per a la cessió dels béns immobles de les antigues cambres agràries als ajuntaments i cooperatives agràries.

El 25 de juny del 2020, el Consell de Direcció va acordar l'inici del procediment de cessió de la Cambra Agrària de Ferreries a l'Ajuntament de Ferreries i va habilitar el director gerent del FOGAIBA per comunicar al possible cessionari les intencions que tingui en relació amb el bé immoble, l'acceptació de la cessió i, si escau, l'ús que en farà.

L'antiga Cambra Agrària de Ferreries, situada a la plaça de l'Església, número 1, ocupa una superfície de 159,69 m². L'immoble el va valorar la Direcció General d'Arquitectura i Rehabilitació en dos-cents vuitanta-tres mil sis-cents noranta-vuit euros amb vuitanta-set cèntims (283.698,87 €) el 30 de març del 2020.

Mitjançant escrit del director gerent del FOGAIBA de 22 de setembre de 2020 es va sol·licitar a l'Ajuntament de Ferreries que confirmés l'acceptació de la cessió del bé immoble que actualment ocupen en virtut del conveni que es va subscriure amb data 14 de gener del 2010. Així mateix, s'indicava que confirmés l'acceptació de la cessió amb les condicions que estableixen els apartats 1 i 2 de la disposició addicional segona de la Llei 3/2019, de 31 de gener, agrària de les Illes Balears.

Mitjançant escrit de l'alcaldessa de Ferreries del 15 d'octubre del 2020, l'Ajuntament acceptava la cessió del local de l'antiga Cambra Agrària Local de Ferreries en les condicions assenyalades, i en el mateix escrit indicava que es garanteix la conservació del local i la seva destinació a atendre fins o serveis d'interès agrari i, en concret, a distribuir i comercialitzar productes agrícoles i ramaders.

Mitjançant informe d'1 de desembre de 2020, la Gerència del FOGAIBA va informar favorablement la finalitat a la qual l'Ajuntament de Ferreries indicava que destinaria l'immoble, la qual complia la condició legal establerta.

Mitjançant informe del cap de Departament Jurídic de 2 de desembre, es va efectuar la depuració física i jurídica de l'immoble.

Per tot això, de conformitat amb l'apartat 1 de la disposició addicional segona de la Llei 3/2019, de 31 de gener, agrària de les Illes Balears, l'Acord del Consell de Direcció de 26 de febrer de 2020 i l'article 10 del Decret 86/2006, de 29 de setembre, regulador del procediment per a la liquidació de les cambres agràries locals i interinsular i l'atribució del seu patrimoni, el Consell de Direcció del FOGAIBA, a proposta del director gerent, en la sessió del 25 de febrer del 2021 va adoptar, entre d'altres, l'acord següent:

«PRIMER. Declarar l'alienabilitat i cedir a l'Ajuntament de Ferreries, amb número d'identificació fiscal P0702300E, la Finca de Ferreries núm. 24, núm. IDUFIR: 07007000239235. Casa situada a la plaça de l'Església, núm. 1 de Ferreries, amb una superfície de 50 m2, que llinda: amb el carrer de Sant Bartomeu, que fa cantonada, a l'esquerra; amb la casa d'Ana Florit Mascaró, a la dreta, i amb la finca de Miquel Marqués Pons, carrer de Sant Joan, a la part del darrere.

1. Referència cadastral : 6365315EE8266N0001LH.

2. Situació: plaça de l'Església, 1, Ferreries, 07750, Illes Balears.

SEGON. Atorgar l'escriptura de cessió corresponent d'acord amb les condicions següents:

1. El Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears cedeix a l'Ajuntament de Ferreries l'immoble següent situat al terme municipal de Ferreries:

- Finca de Ferreries núm. 24, núm. IDUFIR: 07007000239235. Casa situada a la plaça de l'Església, núm. 1, de Ferreries, amb una superfície de 50 m2, que llinda: amb el carrer de Sant Bartomeu, que fa cantonada, a l'esquerra; amb la casa d'Ana Florit Mascaró, a la dreta, i amb la finca de Miquel Marqués Pons, carrer de Sant Joan, a la part del darrere.

- Referència cadastral : 6365315EE8266N0001LH.

- Situació: plaça de l'Església, 1, Ferreries, 07750, Illes Balears.

2. La cessió és a títol gratuït de conformitat amb l'apartat 1, segon paràgraf, de la disposició addicional segona de la Llei 3/2019, de 31 de gener, agrària de les Illes Balears.

3. La finca esmentada es transmet lliure de càrregues, gravàmens, arrendaments i ocupants, sens perjudici del personal de la pròpia cessionària en virtut del Conveni de col·laboració subscrit per aquesta i la Conselleria d'Agricultura i Pesca de 19 de gener de 2009. Així mateix, la finca està al corrent del pagament de tota classe d'impostos, taxes i exaccions de caràcter real.

4. Aquesta finca s'ha de conservar i destinar a atendre fins o serveis d'interès agrari i, en concret, a les finalitats que estableix l'escrit de l'Ajuntament de 15 d'octubre de 2020.

De conformitat amb l'article 61.3 de la Llei 6/2001, d'11 d'abril, del Patrimoni de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, el FOGAIBA vigilarà l'aplicació efectiva del bé cedit per a les finalitats esmentades i podrà aplicar l'article 62 de la Llei, i revocar la cessió i reversió de la finca.

5. Totes les despeses i els impostos que es generin com a conseqüència d'aquesta cessió aniran a càrrec del cessionari. Qualsevol despesa posterior, tant de caràcter tributari com de manteniment o de subministrament també serà a càrrec del cessionari.

TERCER. Atorgar, en nom i representació del FOGAIBA, tots els documents, públics o privats, que siguin necessaris per tal d'executar aquest acord correspon al director gerent del FOGAIBA.

QUART. Ordenar que es publiqui al BOIB aquest acord.»

  

Palma, 19 de març de 2021

El secretari del Consell de Direcció

Juan Mercant Terrasa