Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE BINISSALEM

Núm. 51459
Aprobació definitiva de l'ordenança municipal reguladora d’àrea de circulació restringida (ACIRE)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Transcorregut el termini d'exposició pública de l' “ORDENANÇA MUNICIPAL REGULADORA D'ÀREA DE CIRCULACIÓ RESTRINGIDA (ACIRE)”, sense que s'hagi presentat cap reclamació, l'acord d'aprovació inicial s'ha transformat en definitiu i es transcriu a continuació el text íntegre de l'esmentat Reglament, tot això en compliment de l'establert a l'article 70.2 de la LRBL, entrant en vigor una vegada transcorregut el termini previst a l'article 65.2 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril.

El text definitiu queda redactat de la següent forma:

 «Ordenança municipal reguladora d'àrea de circulació restringida (ACIRE)

Article 1

L'Ajuntament de Binissalem, en l'exercici de les seves competències en matèria d'ordenació del trànsit de vehicles i persones a les vies urbanes li atribueix l'apartat b) de l'article 25.1 de la Llei reguladora de les bases de règim local, i en desenvolupament de la potestat reglamentària que li atorga l'apartat a) de l'article 4.1 de la mateixa Llei; tenint en compte a més les competències concretes que li atribueix l'article 7 del Text Articulat de la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles a motor i seguretat vial, i amb la finalitat de desenvolupar, completar i adaptar les necessitats específiques del municipi a la legislació estatal en matèria de trànsit, circulació de vehicles a motor i seguretat vial, dicta la present ordenança.

Article 2

Aquesta ordenança té com a objecte la regulació de la circulació de vehicles a l'àrea de circulació restringida (ACIRE) com a mesura d'estacionament limitat, amb la finalitat de garantir la rotació dels aparcaments prestant especial atenció a les necessitats de les persones amb mobilitat reduïda i que utilitzen vehicles.

Article 3

L'àmbit d'aplicació d'aquesta ordenança és el municipi de Binissalem, i obliga als usuaris de les vies, aceres, passeigs i terrenys públics urbans i interurbans de titularitat municipal o la competència dels quals hagi estat cedida a l'Ajuntament i que resultin afectats per l'àrea de circulació restringida (ACIRE).

Article 4

Correspon als agents de la Policia Local la vigilància del compliment de les normes contingudes en aquesta ordenança, així com regular el trànsit en aquesta àrea mitjançant les seves indicacions i senyals, i formular les denúncies que procedeixin per les infraccions que es cometin contra allò disposat a la present ordenança.

Article 5

El Ple, per raons d'interès municipal i previ informe de la policia local, podrà declarar un o diversos vials, o sector urbà, com a àrea de circulació restringida (ACIRE). Les entrades d'aquestes àrees s'indicaran mitjançant senyalització vertical o elements físics de control d'accés. La vigència de l'Àrea de Circulació Restringida serà permanent, excepte senyalització que indiqui l'horari de vigència. Les resolucions de Batlia en matèria d'implantació o modificació de les àrees de circulació restringida, seran objecte de publicació en el BOIB.

Article 6

1.Pels vials que constitueixen aquestes àrees queda prohibida la circulació de vehicles.

2.S'exceptua de la prohibició de circulació als següents vehicles:

a) Els de servei públic de viatgers, que podran detenir-se únicament a l'interior de l'ACIRE el temps necessari per a la pujada i baixada de viatgers, i els destinats a transport de mercaderies i els de serveis de reparacions, que podran detenir-se a l'interior de l'ACIRE únicament per a efectuar les operacions de càrrega i descàrrega. L'Alcaldia podrà regular l'horari en el qual quedi autoritzada la circulació dels vehicles destinats al transport de mercaderies i a serveis de reparacions.

b) Motocicletes i ciclomotors, bicicletes i vehicles en general de dos o més rodes i menys de 49 cc.

c) Vehicles que disposin de targeta d'ACIRE

d) Els de serveis de seguretat, sanitaris, prevenció d'incendis i els proveïts    de targeta d'aparcament per a persones amb mobilitat reduïda

e) Els vehicles de servei oficial degudament identificats, propietat d'Organismes de l'Estat, Comunitat Autònoma, Consell Insular o Municipi, que estiguin destinats directa i exclusivament a la prestació dels serveis públics de la seva competència, quan es trobin realitzant tals serveis.

f) Els vehicles de companyies de serveis generals o concessionaris/contractistes de serveis públics, quan facin treballs o serveis en aquests vials    que disposin de la Targeta ACIRE.

g) Amb caràcter excepcional i en casos de reconeguda urgència, els vehicles que tinguessin justificada necessitat d'això.

Article 7

Podrà sol·licitar-se la targeta d'ACIRE que habilita per a la circulació per la zona afectada, en els següents casos:

a) Per als vehicles els propietaris dels quals resideixin i es trobin empadronats en l'àrea de circulació restringida de què es tracti o en la      d'influència definida en el Decret d'implantació.

b) Per als vehicles que s'estacionin o aparquin en vestíbuls, cotxeres, garatges o espais particulars a l'aire lliure, situats a l'interior de l'ACIRE.

c) Per a aquells vehicles els propietaris dels quals siguin titulars d'establiments comercials, locals industrials o despatxos professionals,  situats a l'interior de l'ACIRE, havent d'efectuar-se la totalitat de les operacions dins dels horaris específics assenyalats per a cada zona. Les autoritzacions que s'expedeixin d'acord amb els apartats b i c no donen dret a estacionar dins de l'ACIRE.

Article 8

1. A la sol·licitud de targeta d'ACIRE s'haurà d'acompanyar:

a) En el supòsit de l'apartat a) de l'article anterior: la documentació prevista en l'ordenança fiscal específica.

b) En el supòsit de l'apartat b) de l'article anterior: acreditar disposar del corresponent espai i la titularitat del local o aparcament, condició d'arrendatari del mateix o autorització per al seu ús.

c) En el supòsit de l'apartat c) de l'article anterior: llicència d'obertura i funcionament de l'activitat econòmica i corresponent alta en l'Impost  d'activitats Econòmiques (IAE) de l'establiment, local o despatx.

Així mateix en els supòsits b) i c) que antecedeixen s'aportarà el permís de circulació, que haurà de figurar a nom del sol·licitant. En cap cas s'expendran targetes ACIRE, respecte de vehicles subjectes a Ordre de precinte, o que no estiguin al corrent en el pagament de l'impost sobre vehicles de tracció mecànica.

2. Únicament els vehicles compresos a l'apartat a) de l'article 7 que ostentin la targeta d'ACIRE podran estacionar-se dins de les àrees afectades, si bé només podran fer-ho en aquells llocs en què no es trobi prohibit. Consegüentment, en aquestes àrees, queda prohibit l'estacionament dels vehicles no esmentats en el present precepte.

La disponibilitat de targeta de ACIRE no eximirà, en el seu cas, del compliment de la normativa d'ORA en el supòsit que aquesta estigués implantada en la zona.

Article 9

Infraccions i sancions

1.- Constitueixen infraccions a la present ordenança:

a.- Utilitzar targetes falsificades o fotocopiades o duplicades.

b.- Circular amb un vehicle per zona ACIRE sense que estigui inclòs a les      excepcions a què es refereix l'article 6.2.

c.- Estacionar en zona ACIRE amb vehicles sense targeta o sense exhibir-la.

2.- Les infraccions descrites seran sancionades amb una multa de fins a 90.- €.

3.- En cas de fer efectiu el pagament dintre dels deu dies hàbils següents a la notificació de la denúncia, s'aplicarà una reducció general del 40% sobre la quantia que es fixi provisionalment.

 

Disposició Final

De conformitat amb allò disposat a l'article 103 de la Llei municipal i de règim local de les Illes Balears, la present ordenança entrarà en vigor una vegada aprovada definitivament per la Corporació i a partir de la data en què es publiqui el se texte íntegre al BOIB i hagi transcorregut el termini previst a l'article 113 de la citada Llei.

El que es fa públic per general coneixement.

 

Binissalem, 15 de març de 2021

El batle Juan Victor Marti Valles