Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

AJUNTAMENT DE CALVIÀ

Núm. 51194
Modificació dels “Estatuts Reguladors del Consell i de la Mesa de la Infància i l'Adolescència de Calvià”

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Per al Ple de l'Ajuntament de Calvià es va aprovar definitivament, en sessió ordinària celebrada en data 25 de febrer de 2021, la modificació dels “Estatuts Reguladors del Consell i de la Mesa de la Infància i l'Adolescència de Calvià”. D'acord amb el disposat en l'article 49 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local i en l'article 103.1 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears, es publica íntegrament el seu text.

 

Calvià, 11 de març de 2021

El tinent de batle de Cohesió Social,

Igualtat,Comunicació i Policia Local,

(Per decret de batlia de data 19 de juny de 2019),

Natividad Francés Gárate

 

ESTATUTS REGULADORS DEL CONSELL I DE LA MESA DE LA INFÀNCIA I L'ADOLESCÈNCIA DE CALVIÀ

La Convenció sobre els Drets del Nin ha transformat la manera en què es considera i es tracta a la infància a tot el món, construint una nova concepció de les persones menors d'edat com a subjectes actius, participatius i creatius, amb capacitat de modificar el seu propi mitjà personal i social; de participar en la cerca i satisfacció de les seves necessitats i la dels altres. El nin i la nina apareixen com a individus capaços d'exercir de forma progressiva els drets que els corresponen, en funció de la seva edat i maduresa.

Malgrat els esforços realitzats des de l'aprovació de la Convenció sobre els Drets del Nin, aquesta nova concepció, encara conviu amb la que considera a nins, nines i adolescents com a incapaços d'exercir drets i assumir responsabilitats. Per aquest motiu, a partir de la implicació de l'Ajuntament en el Programa Ciutats Amigues de la Infància, es treballa amb l'objectiu que els nins, les nines i els i les adolescents de Calvià puguin ser escoltats per l'administració local en relació amb els assumptes que els concerneixen. Una proposta cívica basada en el convenciment que les persones menors d'edat, tenen valor propi pel que són, perquè ja avui són ciutadans i ciutadanes amb drets reconeguts i de ple dret.

Sota aquesta premissa, l'òrgan de participació de la infància i de l'adolescència, no només és un instrument d'aprenentatge perquè els nins, nines i adolescents participants puguin exercir els seus drets com a ciutadans i ciutadanes el dia de demà sinó que també serveixen per a fer-los partícips dels temes que els ocupen i facilitar que opinin i decideixin sobre la seva pròpia realitat.

Els elements que inspiren aquest Reglament, es fonamenten en quatre pilars, a saber: la participació infantil, l'equitat, el treball en xarxa i l'enfocament Agenda 2030. Aquests sorgeixen de la creença profunda que el nostre municipi ha de cuidar i encoratjar el protagonisme actiu de la infància i l'adolescència, des de l'escolta activa a les seves propostes, i des del desenvolupament d'un compromís cívic i sostenible.

El passat 27 de novembre de 2018, el municipi de Calvià va ser reconegut per part d'UNICEF com a Ciutat Amiga de la Infància, amb el compromís de continuar treballant per mantenir la forma d'escoltar, comprendre i atendre les propostes de la infància i l'adolescència, no només com un simple gest, sinó com una necessitat política i social.

 

 

TÍTOL I

CAPÍTOL I

DISPOSICIONS GENERALS

 

Article 1.

Definició

Calvià, Ciutat Amiga de la Infància compta amb diferents òrgans de participació i de coordinació tècnica-política. Aquests òrgans són:

a) De participació:

i. Consell de la Infància i de l'adolescència de Calvià.

b) De coordinació tècnica-política:

i. Mesa de la Infància i l'Adolescència de Calvià. (MIA)

Article 2. Fonamentació Jurídica

a) La Constitució Espanyola, en l'article 9.2 del Títol Preliminar, estableix que correspondrà als poders públics facilitar la participació de tota la ciutadania en la vida política, econòmica, cultural i social.

b) En l'àmbit local, aquest principi consagrat en la CE ve desenvolupat en el Capítol IV del Títol V (art. 69-72) de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local i en el Capítol VII del Títol V (art. 116-123) de la Llei 20/2006, de règim local de les Illes Balears, on s'estableix que les corporacions locals facilitaran la més àmplia informació sobre la seva activitat i la participació de tota la ciutadania en la vida local, sense que en cap cas puguin menyscabar les facultats de decisió dels òrgans representatius regulats per la Llei.

c) La participació dels nins, les nines i adolescents de la nostra localitat està basada i s'inspira en els continguts normatius dels drets descrits en la Declaració Universal dels Drets humans de 1948, en la Declaració de Drets del Nin de Nacions Unides de 1959, en l'Article 39.4 de la Constitució Espanyola de 1978 que planteja que “Els nins gaudiran de la protecció prevista en els acords internacionals que vetllen pels seus drets”, i en la Convenció de Drets del Nin de 1989 de Nacions Unides ratificada per Espanya. A més, l'Observació General de Nacions Unides, emesa en 2009, avala i desenvolupa el dret dels nins i les nines a ser escoltats en tota qüestió que els afecti.

d) És l'article 12 de la Convenció sobre els Drets dels Nins que consagra el dret dels nins, nines i adolescents a ser escoltats en relació amb tots els assumptes que els afectin i al fet que la seva opinió sigui tinguda en compte:

i. “1. Els Estats parts garantiran al nin que estigui en condicions de formar-se un judici propi, el dret d'expressar la seva opinió lliurement en tots els assumptes que afecten el nin, tenint degudament en compte les opinions del nin, en funció de l'edat i maduresa del nin.

ii. “2. Amb tal fi, es donarà en particular al nin oportunitat de ser escoltat o escoltada, en tot procediment judicial o administratiu que afecti el nin, ja sigui directament o per mitjà d'una persona representant o d'un òrgan apropiat, d'acord amb les normes de procediment de la llei nacional.”

e) La Convenció sobre els Drets dels Nins, complementa el dret a ser escoltats o escoltades amb el dret a la llibertat d'expressió, que inclou la llibertat de buscar, rebre i difondre informacions i idees de tota mena (article 13), el dret a la llibertat de pensament, consciència i religió (article 14), el dret a la llibertat d'associació (article 15) i el dret a la informació adequada (article 17). La participació infantil i adolescent s'introdueix, així, com un element més en el procés de valoració i presa de decisions que duen a terme els i les responsables municipals en la seva acció de govern.

f) La Llei 9/2019, de 19 de febrer, de l'atenció i els drets de la infància i l'adolescència de les Illes Balears té per objecte, entre altres, respondre a l'exercici dels drets reconeguts a través del dret internacional públic de les persones menors d'edat, i estableix un marc d'actuació en el qual s'han d'exercir les activitats de foment dels drets i el benestar de la persona menor d'edat, per garantir el seu desenvolupament en l'àmbit familiar, social i educatiu (Article 1).

g) Pel que fa al desenvolupament normatiu propi de l'Ajuntament, en el Capítol I de Disposicions Generals de les vigents Ordenances Municipals de Policia i Bon Govern, s'estableix que l'Ajuntament de Calvià facilitarà la més àmplia informació sobre la seva activitat i la participació de tota la ciutadania en la vida local, articulant a través de les actuacions administratives que procedeixin, els mitjans necessaris perquè la ciutadania i les seves organitzacions estiguin prou informades de l'activitat municipal i puguin participar en l'elaboració de projectes d'interès general.

h) D'altra banda, l'Ordenança Municipal de Participació Ciutadana regula les formes, mitjans i procediments de participació de la ciutadania i entitats ciutadanes en la gestió municipal. En l'Article 7, on es defineixen els òrgans de participació, es promou la creació d'un consell de nins, nines i adolescents i un consell de la joventut.

Article 3.

Finalitat

1. El Consell de la Infància i el Consell de l'Adolescència, tindran per objecte propiciar i facilitar la informació i participació de les persones menors d'edat (0-18 anys), així com dels col·lectius i/o entitats directament relacionats amb això, en els assumptes municipals que els afectin.

2. La Mesa de la Infància i de l'Adolescència, és un mecanisme de coordinació interna amb capacitat d'organitzar-se internament i transversalitzar el programa CAI en les diferents àrees municipals. L'objectiu principal és millorar els programes de participació, prevenció, promoció, detecció i protecció de la infància i l'adolescència del municipi, tenint en compte els diferents òrgans de participació de les persones menors d'edat (0-18 anys).

 

CAPÍTOL II.

FUNCIONS, RÈGIM DE SESSIONS I CONVOCATÒRIES DELS CONSELLS

 

Article 4.

Funcions

El Consell de la Infància i de l'Adolescència és un òrgan consultiu de participació ciutadana que té les següents funcions:

a) Exercir de via de comunicació entre les persones menors d'edat del municipi i les autoritats locals.

b) Proposar a l'Ajuntament les mesures oportunes per garantir el benestar i el desenvolupament dels drets de les persones menors d'edat en l'àmbit local.

c) Participar en l'elaboració, seguiment i avaluació dels plans d'infància i adolescència.

d) Contemplar i afavorir la igualtat d'oportunitats i l'equitat focalitzant esforços i actuacions amb els nins, nines i adolescents més vulnerables.

Article 5. Convocatòria de sessió

Les sessions amb caràcter ordinari es convocaran cada sis mesos, poguent celebrar-se sessió extraordinària sempre que sigui necessari a proposta de la presidència o d'un terç dels membres del Consell.

Article 6. Termes de convocatòria

Les sessions ordinàries del Consell seran convocades amb una antelació mínima de cinc dies i amb dos dies si és extraordinària.

Article 7. Condicions especials de la convocatòria

Les sessions tindran lloc, amb caràcter ordinari, en instal·lacions municipals degudament accessibles i segures. Es celebraran en horari compatible amb les activitats escolars, fora de l'horari lectiu i de manera que es faciliti l'assistència de les persones menors d'edat que hagin de ser acompanyats per als seus familiars fins al lloc de celebració. La sessió se celebrarà en acte públic.

Article 8. Constitució del Consell

El Consell es considerarà vàlidament constituït quan hi assisteixi almenys la meitat més d'un dels membres amb dret a vot. En qualsevol cas, serà imprescindible la presència de les persones que ostentin la presidència i de la secretaria o de la persona en qui deleguin.

Article 9. Motius causants de baixa

a)Els nins, nines i adolescents causaran baixa:

i. Per pròpia voluntat.

ii. Per incompliment del Reglament.

iii. Per revocació del consentiment prestat per qui ostenti la pàtria potestat o la guàrdia i custòdia d'aquests.

b) Els càrrecs electes causaran baixa:

i. En finalitzar el mandat

ii. Per pròpia voluntat en presentar un escrit justificatiu a la presidència de l'òrgan.

iii. En abandonar el grup municipal que els va nomenar.

c) Les persones representants dels departaments i empreses municipals causaran baixa:

i. Per pròpia voluntat en presentar un escrit justificatiu a la presidència de l'òrgan.

ii. Per decisió del departament que els va nomenar.

Article 10. Comissions de Treball/ Sessions formatives

El Consell desenvoluparà les seves funcions a través del Ple del Consell o en Comissions de Treball i Sessions formatives que es crein i programin a aquest efecte, segons cregui convenient, podent constituir-se aquestes comissions de treball atenent qüestions d'interès per a la infància o adolescència o bé a l'àmbit territorial.

 

 

TÍTOL II

CAPÍTOL I

CONSELL DE LA INFÀNCIA I L'ADOLESCÈNCIA, COMPOSICIÓ I FUNCIONS.

 

Article 11.

Composició

És obligatòria una composició equilibrada de dones i homes en el Consell de la Infància i l'Adolescència.

El Consell de la Infància estarà compost pels següents membres:

A. Presidència: La persona que ostenti el càrrec d'alcalde o alcaldessa o persona en qui delegui.

B. Secretària: El secretari o la secretària, que actuarà amb veu però sense vot, que serà el Secretari de l'Ajuntament o personal municipal en qui delegui.

C. Vocals:

1. La presidència de la Mesa d'Infància i Adolescència.

2. Una persona representant de cada grup polític municipal.

3. Una persona representant de cadascuna de les entitats que treballen en l'àmbit d'infància en el municipi .

4. Dues persones menors d'edat de cada centre educatiu amb caràcter de titulars.

5. Els i les conselleres d'anys anteriors que manifestin la voluntat de continuar formant part del Consell.

6. Dos persones representants dels grups d'adolescents de cada nucli del municipi.

7. Una persona representant de cadascuna de les Associacions de Mares i Pares de l'Alumnat dels centres educatius del municipi.

8. Una persona representant dels centres educatius del municipi.

*Cada persona representant podrà ser substituïda per la persona en qui delegui.

Article 12.

Elecció

a) Les persones que ostentin l'alcaldia, les regidoríes, representants polítics i la secretaria seran designades per raó del seu càrrec.

b) Les persones representants de les entitats relacionades amb la infància seran triades per les pròpies entitats.

c) Amb la finalitat que el Consell sigui el més representatiu possible l'elecció dels nins, nines i adolescents es realitzarà tenint en compte els següent criteris:

A. Nins i nines

i. Formaran part del Consell d'Infància de Calvià, les nines i els nins que en el moment de la seva elecció, cursin el sisè curs d'educació primària.

ii. Es propiciarà la igualtat de participació entre sexes, i es tindrà en compte que el percentatge màxim que representarà un gènere, serà d'un 60% i un 40% com a mínim.

iii. Es procurarà que estiguin representats nins, nines i adolescents de tots els nuclis poblacionals del municipi.

B. Adolescents

i. Formaran part del Consell d'Adolescència de Calvià, els i les joves que cursin, en el moment de la seva elecció, els cursos de l'ESO, Batxillerat o Formació Professional.

ii. Podran formar part del Consell de l'Adolescència fins als 18 anys d'edat.

iii. Es propiciarà la igualtat de participació entre sexes, i es tindrà en compte que el percentatge màxim que representarà un gènere, serà d'un 60% i un 40% com a mínim.

iv. Sempre que sigui possible es contemplarà que hi hagi representació de l'adolescència en situació de vulnerabilitat en compliment del principi d'equitat.

v. Es procurarà que estiguin representats l'adolescència de tots els nuclis poblacionals del municipi.

d) Per garantir el compliment d'aquests criteris els i les menors seran elegits i elegides per votació per les seves companyes i companys, tenint en compte el principi de voluntarietat i assegurant la participació igualitària de nins, nines i adolescents.

e) Es treballarà perquè els infants portaveus triats recullin les propostes de la població en situació de més vulnerabilitat.

f) Com a requisit previ, les persones representants menors d'edat triades hauran de presentar l'autorització d'adhesió al Consell signada per qui ostenti la pàtria potestat o la guarda i custòdia d'aquest, on a més de la participació del o la menor en el Consell, es recull l'autorització dels drets d'imatge, per a la posterior utilització de productes visuals que donin a conèixer el treball del Consell de la Infància de Calvià.

Article 13. Renovació del Consell

a. El càrrec de vocal dels alumnes i les alumnes durarà un any, encara que els alumnes i les alumnes que ho desitgin poden continuar en el Consell de l'Adolescència, sempre que no s'excedeixi el nombre de consellers i conselleres del Consell de la Infància, una vegada comencin a cursar el primer curs de l'ESO, amb l'objectiu de donar flexibilitat, funcionalitat i continuïtat a les comeses del Consell.

b. En cas que el nombre de persones que vulguin formar part del Consell de l'Adolescència superi el del Consell de la Infància, s'haurà de fer una elecció entre els i les candidates dels diferents nuclis de població, garantint una representació igualada dels dos sexes amb una representació mínima del 60% i el 40%.

Article 14. Persones participants

Així mateix, podran assistir als plens o comissions de treball del Consell aquelles persones i/o associacions que siguin convidades pel president o la presidenta o a requeriment del Consell.

Article 15. Funcions de la presidència

A. Seran funcions del president o de la presidenta:

a. Assumir i ostentar la representació del Consell.

b. Convocar, presidir i moderar les reunions del Consell.

c. Fixar la proposta de l'ordre del dia.

d. Garantir la participació de les nenes i els nens del nostre municipi.

e. Coordinar la relació entre el Consell i els òrgans del Govern.

Article 16. Funcions de la secretaria

A. Seran funcions de la secretària o del secretari:

a. Garantir la comunicació entre els membres del Consell.

b. Convocar, a instàncies de la presidència, les sessions del Consell.

c. Assistir a les sessions, amb veu però sense vot, estenent acta de les sessions per a donar compte de les conclusions a la presidència i, una vegada aprovada, autoritzar-les rubricant-la.

d. Autoritzar amb la seva signatura els acords aprovats pel Consell i les modificacions que es produeixin.

e. Traslladar a la presidència de la Mesa d'Infància i Adolescència corresponent els acords i propostes del Consell que els afectin.

Article 17. Funcions de les persones vocals

A. Seran funcions de les persones vocals:

a. Assistir a les sessions i altres accions del Consell que se li convoqui. En el cas de no poder assistir, justificaran la seva absència a la secretaria del Consell.

b. Representar al seu col·lectiu, portant al Consell les seves propostes i problemàtiques i retornant les informacions i acords que es prenguin.

d. Col·laborar en estudis i sondejos que es duguin a terme des del mateix Consell o fora d'ell.

e. Participar en altres recursos i activitats de participació infantil provincial, autonòmic o nacional al qual siguin convidats i convidades, representant així al Consell de la Infància de Calvià. Es tractarà que aquesta representació sigui triada en el Consell procurant girar entre els i les components.

 

CAPÍTOL II

MESA D'INFÀNCIA I ADOLESCÈNCIA (MIA), FUNCIONS I COMPOSICIÓ

 

Article 18.

Composició

És obligatòria una composició equilibrada de dones i homes en la Mesa de la Infància i l'Adolescència.

Aquest òrgan de coordinació interna està integrat pels següents membres:

a) Presidència: La presidència efectiva d'aquest òrgan serà exercida pel representant o la representant polític competent en matèria d'infància.

b) Secretaria: Les funcions de secretaria seran desenvolupades pel secretari o la secretària municipal o personal funcionari en qui delegui.

c) Vocals:

1. Una persona representant de cadascun dels grups municipals.

2. L'equip de coordinació del programa CAI.

3. Una persona representant de l'IMEB.

4. Una persona representant de l'ICE.

5. Una persona representant de l'IFOC.

6. Una persona representant de Calvià 2000.

7. Una persona representant d'Intervenció Social i Serveis Socials.

8. Una persona representant de Joventut.

9. Una persona representant de Participació Ciutadana.

10. Una persona representant de Cultura.

11. Una persona representant de Policia Local.

12. Una persona representant de Medi Ambient.

13. Una persona representant del Pla General d'Ordenació Urbana.

14.Una persona representant d'Igualtat.

15. Una persona representant d'Infraestructures.

16. Una persona representant de Comunicació.

*Cadascuna de les persones poden delegar en la persona suplent corresponent.

Article 19.

Funcions

Les funcions de la MIA són:

1. Implantar des de cadascun dels serveis de l'Ajuntament la posada en marxa del Pla Local d'Infància i Adolescència.

2. Realitzar el seguiment i avaluació de les diferents accions que es realitzin segons el Pla Local d'Infància i Adolescència establert.

3. Implementar les propostes elevades, a la Mesa de la Infància i l'Adolescència, per part del Consell de la Infància i l'Adolescència de Calvià.

4. Millorar de forma coordinada totes aquelles accions que necessitin ser modificades per obtenir els objectius perseguits.

5. Detectar les noves necessitats a nivell individual o grupal que van sorgint.

6. Establir noves accions i iniciatives per donar resposta a les necessitats emergents.

7. Garantir la renovació del Segell Ciutat Amiga de la Infància. A mitjà terme del Pla (Octubre de 2020) el municipi haurà de presentar a UNICEF Comitè Espanyol un Informe Intermedi en què es reflecteixin els avanços reeixits. D'altra banda, als 4 anys després de l'obtenció del Segell de Reconeixement CAI, la taula s'encarregarà d'elaborar la documentació necessària per a la renovació del reconeixement com a Ciutat Amiga de la Infància.

 

Article 20.

Règim de sessions, convocatòries i funcionament

A. Correspondrà al secretari o secretària, per ordre de la presidenta o president, la convocatòria de MIA amb una antelació mínima de dos dies. Les convocatòries, enviaments als membres de la MIA per mitjans electrònics, han de contenir l'ordre del dia, la data, l'hora i el lloc en què es durà a terme la sessió i, si escau, s'acompanyaran l'acta de la sessió anterior i la documentació suficient per conèixer els temes a tractar.

B. Per a la constitució vàlida de la MIA, a l'efecte de celebració de les sessions, deliberacions i presa de decisions, es requerirà l'assistència, presencial o a distància, de la presidència i la secretaria (o de les persones suplents), i de la meitat, almenys, dels seus membres.

C. Prèvia convocatòria de la presidenta o el president, es podrà proposar l'assistència, a les sessions de MIA, d'altres membres, personal públic de l'Ajuntament de Calvià, assessories externes o/i associacions, organitzacions o fundacions que treballin a favor de la infància i l'adolescència, quan ho requereixi l'assumpte a tractar, per motius tècnics o d'incidència en les competències de determinades unitats organitzatives; assistiran en qualitat de persones expertes o agents implicats.

D. Correspon a la presidència dirigir les actuacions del grup de treball, moderar el desenvolupament dels debats i elevar, amb la seva signatura, les propostes pertinents a l'òrgan o òrgans competents per a la seva tramitació i/o aprovació.

E. La Mesa es reunirà com a mínim cada semestre i de manera extraordinària a petició motivada de qualsevol membre amb conformitat de la presidència.