Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 48492
Acord del Consell de Govern de 15 de març de 2021 pel qual es declara la utilitat pública de la instal·lació del Parc Fotovoltaic Can Xim en el municipi de Llucmajor

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

La Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic du a terme la tramitació del procediment per a la instal·lació del Parc Fotovoltaic Can Xim, de 3,637 MW, al polígon 31, parcel·la 8, de Llucmajor.

El Pla Director Sectorial Energètic, aprovat definitivament pel Decret 96/2005, de 23 de setembre, estableix en l'article 27 que les instal·lacions de generació d'electricitat incloses en el règim especial que utilitzin com a font l'energia solar podran ser declarades d'utilitat pública per la Direcció General d'Energia.

L'expedient ha seguit el procediment per a la declaració d'utilitat pública que regula la Llei 13/2012, de 20 de novembre, de mesures urgents per a l'activació econòmica en matèria d'indústria i energia, noves tecnologies, residus, aigües, altres activitats i mesures tributàries.

D'acord amb l'article 3 de la Llei 13/2012, es varen sol·licitar els informes determinants per a la tramitació. Hi ha una discrepància entre l'informe del Departament de Territori del Consell de Mallorca i les consideracions de la Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius sobre la utilitat pública del projecte.

L'article 26 del Pla Director Sectorial Energètic, aprovat definitivament pel Decret 96/2005, de 23 de setembre, estableix que, en cas que no sigui possible resoldre les discrepàncies interadministratives eventuals, l'expedient s'ha d'elevar al Consell de Govern per a la resolució definitiva, que ha de prevaler sobre el planejament urbanístic.

L'interès energètic del projecte queda justificat per l'informe tècnic de la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic de 19 de febrer de 2021 i els acords presos pel Consell de l'Energia, en què es justifica la necessitat d'implantar fonts d'energia renovable per complir els compromisos per a la lluita contra el canvi climàtic.

El 27 de juny de 2017, el cap del Servei Jurídic de la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat va emetre un informe jurídic, que es va adjuntar a la sol·licitud d'informe, tramès el 3 de juliol de 2017 a la Direcció de l'Advocacia de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, relatiu a l'aplicació eventual de l'article 26.4 del Decret 96/2005, de 23 de setembre, d'aprovació definitiva de la revisió del Pla Director Sectorial Energètic de les Illes Balears en el procediment.

El 12 de juliol de 2017, l'Advocacia de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears va emetre un informe en què conclou que és procedent elevar al Consell de Govern una proposta del conseller de Territori, Energia i Mobilitat per declarar d'utilitat pública un projecte mitjançant un acord del Consell de Govern, en aplicació de l'article 26.4 del Pla Director Sectorial Energètic, atès que la instal·lació projectada s'ubicaria sobre terrenys no reservats en el planejament urbanístic.

El 4 de juny de 2018, els Serveis Jurídics de la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat varen emetre un informe sobre la viabilitat de resoldre la declaració d'utilitat pública d'una instal·lació fotovoltaica amb anterioritat a la concessió de l'autorització administrativa, atès que el titular renuncia expressament als drets d'expropiació de la declaració d'utilitat pública.

Per tot això, atès l'informe del director general d'Energia i Canvi Climàtic de 19 de febrer de 2021, i a l'empara de l'article 26 del Pla Director Sectorial Energètic, el Consell de Govern, a proposta del conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, en la sessió de 15 de març de 2021, adoptà entre d'altres, l'Acord següent:

Primer. Declarar la utilitat pública de la instal·lació del Parc Fotovoltaic Can Xim, als efectes prevists en l'article 26.5 i 26.6 del Pla Director Sectorial Energètic, amb les característiques següents:

- Situació: parcel·la 8 del polígon 31 del terme municipal de Llucmajor.

- Descripció del projecte: parc fotovoltaic de 3,636 MWp de potència instal·lada, que constarà de 12.540 panells solars de 290 Wp de potència unitària, 52 inversors de 60 kW cada un i 2 centres de transformació.

- La instal·lació es classifica en el grup b.1.1 «Instal·lacions que únicament utilitzen la radiació solar com a energia primària mitjançant la tecnologia fotovoltaica», d'acord amb l'article 2 del Reial decret 413/2014, de 6 de juny, pel qual es regula l'activitat de producció d'energia elèctrica a partir de fonts d'energia renovables, cogeneració i residus.

Segon. Disposar que aquesta declaració d'utilitat pública queda condicionada a l'obtenció de l'autorització administrativa i a l'aprovació del projecte d'execució, que haurà d'incloure totes les prescripcions indicades en la declaració d'impacte ambiental i en els informes de les administracions consultades.

Tercer. Notificar aquest Acord al propietari de la instal·lació.

Quart. Publicar aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Interposició de recursos

Contra aquest Acord del Consell de Govern es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el Consell de Govern en el termini d'un mes comptador des de l'endemà d'haver-se publicat, de conformitat amb l'article 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà de la publicació de l'Acord, de conformitat amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Palma, 15 de març de 2021

La secretària del Consell de Govern Mercedes Garrido Rodríguez