Secció III. Altres disposicions i actes administratius
AJUNTAMENT DE FELANITX
Núm. 46913
Aprovació definitiva del Reglament d’organització i funcionament de la taula local de coordinació contra la violència masclista, la comissió tècnica i la comissió d’igualtat del municipi de Felanitx
Expedient 1696/2020
A la sessió ordinària de l'Ajuntament Ple de dia 8 de febrer de 2021, es va adoptar, entre altres, el següent ACORD que en la seva part dispositiva diu:
“Primer. Estimar la recomanació proposada per l'Institut Balear de la Dona, en el sentit d'incloure a l'article 2.3 del Reglament el següent text:
«D'acord amb l'article 4 de la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes, hi ha d'haver una composició equilibrada de la Taula local de Coordinació contra la violència masclista del municipi de Felanitx, de la Comissió Tècnica i de la Comissió d'Igualtat».
Segon. Aprovar definitivament el Reglament d'organització i funcionament de la Taula Local de Coordinació contra la Violència Masclista, la Comissió Tècnica i la Comissió d'igualtat del municipi de Felanitx, amb la incorporació de la recomanació proposada per l'Institut Balear de la Dona. El Reglament s'inclou com a ANNEX a aquest acord.
Tercer. Remetre còpia de la redacció definitiva del Reglament a l'Institut Balear de la Dona.
Quart. Publicar íntegrament el present acord, juntament amb el text del reglament, en el BOIB en forma legal.»
Recursos.
Contra l'aprovació definitiva de l'esmentat reglament es pot interposar recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptats des del dia de la present publicació, d'acord amb el disposat en els articles 10.1.b i 46.1 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.
Consulta i informació de l'expedient.
L'expedient se pot consultar en el departament de Secretaria de l'Ajuntament de Felanitx, amb cita prèvia, de dilluns a divendres, de les 9:00 h fins a les 14:00 h, excepte festius. Per obtenir informació de l'expedient es podran utilitzar els mitjans (direcció postal, telèfon i fax) que s'indiquen a continuació: Ajuntament de Felanitx, Plaça de la Constitució núm. 1 07200 Felanitx (Illes Balears) - Telèfon 971580051 - Fax 971583271
Felanitx, 12 de març de 2021
El batle
Jaume Monserrat Vaquer
ANNEX
REGLAMENT D'ORGANITZACIÓ I FUNCIONAMENT DE LA TAULA LOCAL DE COORDINACIÓ CONTRA LA VIOLÈNCIA MASCLISTA, LA COMISSIÓ TÈCNICA I LA COMISSIÓ D'IGUALTAT DEL MUNICIPI DE FELANITX
EXPOSICIÓ DE MOTIUS
L'Organització de Nacions Unides, en la IV Conferència Mundial de 1995, va reconèixer que la violència contra les dones és un obstacle per aconseguir els objectius d'igualtat, desenvolupament i pau, i que viola i menyscaba els drets humans i les llibertats fonamentals.
La Constitució espanyola incorpora a l'article 15 el dret de tothom a la vida i a la integritat física i moral, sense que en cap cas ningú pugui ser sotmès a tortures ni a penes o tractes inhumans o degradants.
La Llei orgànica 1/2004, del 28 de desembre, de mesures de protecció integral contra la violència de gènere, recull en la seva exposició de motius que <<La violència de gènere no és un problema que afecta l'àmbit privat. Al contrari, es manifesta com el símbol més brutal de la desigualtat existent en la nostra societat. Es tracta d'una violència que es dirigeix cap a les dones pel fet mateix de ser-ho, per ser considerades, pels seus agressors, mancades dels drets mínims de llibertat, respecte i capacitat de decisió>>.
La Llei 3/2007,de 22 de març, per a la igualtat efectiva entre homes i dones, inclou la prevenció de la conductes discriminatòries i la previsió de polítiques actives per fer efectiu el principi d'igualtat, així com un marc d'accions positives.
La Llei orgànica 2/1983, de 25 de febrer per la qual s'aprova l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears, al seu article 9, ordena a les institucions d'autogovern la promoció de la llibertat, la justícia, la igualtat...
Respecte a la normativa a la comunitat autònoma de les Illes Balears, és vigent la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes, la finalitat de la qual és fer efectiu el dret a la igualtat real i efectiva de dones i homes. La Llei té com a objectiu establir i regular els mecanismes i dispositius, així com les mesures i els recursos, adreçats a promoure i a garantir la igualtat d'oportunitats i la no discriminació per raó de sexe, en qualsevol dels àmbits, etapes i circumstàncies de la vida.
D'altra banda, la Llei 11/2016, en referència a la coordinació interinstitucional, en l'article 77, estableix el següent: «El Govern de les Illes Balears, per mitjà de l'Institut Balear de la Dona, ha d'elaborar i desenvolupar, juntament amb la resta d'administracions i institucions competents, els protocols d'intervenció per a l'atenció a les víctimes de violència masclista, en qualsevol de les fases del procés en què es trobi, que inclouran els mapes de processos, els mapes de serveis i els mapes de cobertura de ràtios per evitar la doble victimització de les dones i la duplicitat de serveis entre administracions».
La citada normativa, juntament amb la d'àmbit local, concretament la Llei 7/1985, reguladora de les bases del règim local, de les Illes Balears, al seu article 25.2.o) concreta que els municipis exerciran en tot cas com a competències pròpies, en els termes de la legislació de l'Estat i de les comunitats autònomes, en matèria de «actuacions en la promoció de la igualtat entre homes i dones així com contra la violència de gènere.»
1. OBJECTE DEL REGLAMENT
És objecte del present reglament regulador municipal, establir l'organització i el funcionament de la Taula de Coordinació contra la Violència Masclista, creada al novembre del 2016, i concebuda com a un òrgan de treball interdisciplinari i un instrument de coordinació entre diferents agents i institucions que actuen tant en la prevenció com en l'atenció en el municipi de Felanitx.
També és objecte del present reglament la regularització de la Comissió Tècnica, constituïda amb l'objectiu d'abordar la intervenció directa de les dones, i de la Comissió d'Igualtat creada amb la finalitat de treballar temes de prevenció i sensibilització.
2. TAULA LOCAL DE COORDINACIÓ CONTRA LA VIOLÈNCIA MASCLISTA DEL MUNICIPI DE FELANITX
2.1 Naturalesa i objectius
La Taula Local de Coordinació contra la Violència Masclista del municipi de Felanitx, està constituïda com un òrgan de treball, que té com a objectiu general promoure, en l'àmbit local, polítiques i actuacions per a l'eradicació de la violència masclista.
La Taula té els següents objectius específics:
– Optimitzar la coordinació d'agents, actuacions i recursos del municipi implicats en la lluita contra la violència masclista.
- Conèixer els diferents protocols generals d'actuació i agilitzar la derivació recíproca.
– Informar, formar i sensibilitzar en la matèria, tant professionals com la població en general.
- Visualitzar la violència de gènere com a un problema de salut pública.
– Proporcionar una atenció i una resposta àgil, des de la proximitat, a les víctimes de violència i als seus fills i filles.
– Desenvolupar propostes de prevenció i coordinació conjuntes.
– Millorar la detecció precoç de casos.
– Millorar la protecció de les víctimes.
- Fomentar la coordinació entre recursos i entitats especialitzats i no especialitzats en violències masclistes.
- Afavorir l'intercanvi d'experiències i bones pràctiques que contribueixen a la prevenció i sensibilització de la violència contra les dones.
2.2 Funcions
La Taula Local de Coordinació contra la Violència Masclista té competència en el desenvolupament de les funcions següents:
– Impulsar estratègies de sensibilització o prevenció adreçades a la població general o a col·lectius específics.
– Analitzar el funcionament de les campanyes de sensibilització o prevenció realitzades.
- Donar a conèixer les línies concretes d'actuació de cada àmbit representat.
- Analitzar estratègies de coordinació entre els diferents àmbits i realitzar propostes de millora.
- Posar en comú i analitzar les dades sobre violència masclista de cada àmbit d'actuació.
2.3 Composició
La Taula estarà integrada de manera ordinària pels següents membres:
– Batlia
- Presidència i secretaria de la Taula; composta per membres del departament de Serveis Socials o del departament d'Igualtat
- Regidoria de Policia, Igualtat, Serveis Socials, Joventut, Cultura i Esports de l'Ajuntament
– Representants de tots els partits polítics amb representació a l'Ajuntament de Felanitx
– Delegació de Govern
– Direcció General d'Igualtat, Consell de Mallorca. Espai de Dones de Felanitx
– Institut Balear de la Dona
– Policia local
– Guàrdia Civil
– Centre de Salut
– SOIB
– Centres educatius de primària i secundària del municipi
– Entitats i associacions feministes del municipi
– Creu Roja
- Protecció Civil
Es preveu la possibilitat d'incloure o convidar de manera extraordinària, desprès de convocatòria prèvia de la Presidència, altres membres del personal de l'Ajuntament, persones assessores externes i associacions, organitzacions, institucions o fundacions que treballin en la prevenció i l'atenció a víctimes de violència masclista. Aquesta participació es durà a terme per motius tècnics o d'incidència en les competències de determinades unitats organitzatives i, hi assistiran en qualitat de persones expertes o agents implicats.
D'acord amb l'article 4 de la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes, hi ha d'haver una composició equilibrada de la Taula local de Coordinació contra la violència masclista del municipi de Felanitx, de la Comissió Tècnica i de la Comissió d'Igualtat.
2.4 Règim de sessions, convocatòries i funcionament
Correspondrà a la Secretaria, per ordre de la Presidència, la convocatòria de la Taula amb una antelació mínima de 7 dies hàbils. Les convocatòries s'enviaran als membres de la Taula mitjançant correu electrònic, que ha de contenir necessàriament l'ordre del dia, la data, l'hora i el lloc on es durà a terme la sessió i, si escau, s'acompanyarà de l'acta de la sessió anterior i la documentació necessària per conèixer els temes a tractar.
Per a la constitució de la Taula Local, a efectes de celebració de les sessions, deliberacions i presa de decisions, es requerirà l'assistència presencial de la Presidència i la Secretaria o dels seus suplents, així com la meitat, almenys, dels seus membres.
La Taula Local de Coordinació contra la violència masclista del municipi de Felanitx, es reunirà de manera ordinària dos cops a l'any. De manera extraordinària, a petició motivada de qualsevol membre, i quan la Presidència ho consideri necessari, la Taula es podrà reunir seguint les pautes de convocació esmentades anteriorment.
3. LA COMISSIÓ TÈCNICA
3.1 Naturalesa i objectius
A la Taula Local de Coordinació contra la Violència Masclista de l'Ajuntament de Felanitx, es va constituir la Comissió Tècnica amb l'objectiu d'abordar la intervenció en violència de gènere des de la multidisciplinarietat i la coordinació amb altres serveis municipals i supramunicipals: Servei de Salut, departaments de Serveis Socials i d'Igualtat, cossos de seguretat i altres recursos especialitzats.
La Comissió Tècnica és un instrument operatiu de treball en què hi ha representats tots els àmbits implicats directament en la lluita contra la violència de gènere, amb l'objectiu d'optimitzar les actuacions que es requereixin.
La Comissió Tècnica té com a objectiu general millorar la coordinació entre els diferents agents que intervenen directament en casos de violència de gènere.
La Comissió Tècnica té els següents objectius específics:
– Establir o millorar les vies de comunicació entre els serveis per garantir una resposta àgil i coordinada de tots els i les professionals davant casos concrets de violència de gènere.
– Dur a terme el seguiment i la supervisió de casos.
– Assegurar a les víctimes una resposta unànime des de tots els àmbits, i evitar la desorientació i la doble victimització.
– Establir accions i metodologies comunes.
– Millorar i/o revisar el protocol local d'actuació.
3.2 Funcions
La Comissió Tècnica té competència en el desenvolupament de les funcions següents:
– Donar a conèixer les línies concretes d'actuació de cada àmbit representat.
– Determinar criteris per a la detecció precoç de casos de violència de gènere en cadascun dels àmbits.
– Acordar criteris comuns per a la detecció i atenció en casos d'alt risc.
– Analitzar casos d'alt risc i fer-ne el seguiment.
– Analitzar situacions de descoordinació entre els diferents àmbits i realitzar propostes de millora.
– Posar en comú i analitzar les dades sobre violència de gènere de cada àmbit d'actuació.
3.3 Composició
De manera ordinària aquesta Comissió Tècnica estarà formada per membres dels següents serveis:
- Policia Local
- Guàrdia Civil
- Personal tècnic del departament de Serveis Socials i/o departament d'Igualtat de l'Ajuntament de Felanitx
- Centre de Salut
- Direcció Insular d'Igualtat del Consell de Mallorca
- Institut Balear de la Dona
A proposta dels serveis que formen part de la Comissió, es valorarà la participació puntual d'altres agents i entitats que treballin en el foment de la igualtat, la prevenció de les violències masclistes i la intervenció amb víctimes de la violència de gènere; com Creu Roja, el servei d'acompanyament, els professionals de casa d'acollida, els centres educatius, etc. Aquesta participació extraordinària es durà a terme quan ho requereixi l'assumpte a tractar, per motius tècnics o d'incidència en les competències de determinades unitats organitzatives i, hi assistiran en qualitat de persones expertes o agents implicats.
3.4 Règim de sessions, convocatòries i funcionament
La Comissió Tècnica, es reunirà de manera ordinària amb caràcter trimestral, per a l'elaboració de les propostes en referència a les funcions i objectius plantejats en aquest reglament.
La presidència de la Comissió Tècnica, estarà composta per membres del departament de Serveis Socials o del departament d'Igualtat, i seran els responsables de convocar la reunió, i elaborar-ne l'acta.
La convocatòria de la Comissió Tècnica es realitzarà amb una antelació mínima de tres dies hàbils, mitjançant correu electrònic que ha de contenir necessàriament l'ordre del dia, la data, l'hora i el lloc on es durà a terme la sessió i, si escau, s'acompanyarà de l'acta de la sessió anterior i la documentació necessària per conèixer els temes a tractar.
De manera extraordinària, es podrà convocar la Comissió per al seguiment d'algun cas, quan la gravetat o les particularitats d'aquest ho requereixin.
4. LA COMISSIÓ D'IGUALTAT
4.1 Naturalesa i objectius
A la Taula celebrada a l'octubre de 2018 es va acordar la creació d'una Comissió d'Igualtat amb la finalitat de treballar temes de prevenció i sensibilització en diferents àmbits del municipi de Felanitx.
La Comissió d'Igualtat es constitueix com a un òrgan consultiu i valoratiu en temes de sensibilització, prevenció de la violència i promoció de la igualtat.
L'objectiu principal de la Comissió d'Igualtat és fomentar iniciatives per sensibilitzar i conscienciar a la ciutadania, en matèria d'igualtat i no violència entre dones i homes.
La Comissió d'Igualtat té els següents objectius específics:
-Impulsar estratègies de prevenció i sensibilització dirigides a la població en general i als col·lectius específics.
- Implementar mesures de coordinació i col·laboració entre els organismes dels diferents àmbits d'actuació implicats en el foment de la igualtat i en la lluita contra la violència masclista en el municipi de Felanitx, per garantir l'eficaç desenvolupament d'accions preventives.
- Promoure l'intercanvi continuat de bones pràctiques entre els diferents organismes (Administració, associacions, centres educatius....).
- Establir canals de comunicació i afavorir la participació de les entitats i associacions de dones que lluiten contra la violència masclista i reivindiquen la igualtat.
- Participar en el disseny, execució i avaluació de les polítiques municipals.
4.2 Funcions
La Comissió d'Igualtat té competència en el desenvolupament de les funcions següents:
- Coordinar les iniciatives referents a la prevenció de la violència masclista i el foment de la igualtat al municipi de Felanitx.
- Realitzar un calendari d'actuació per a les accions previstes en matèria de prevenció de violència masclista i el foment de la igualtat.
- Dissenyar campanyes de prevenció i sensibilització.
- Impulsar accions coordinades amb els mitjans de comunicació locals per la difusió de les accions i fomentar la sensibilització.
- Realització de plans de formació i sensibilització en les diferents àrees del municipi de Felanitx.
- Promoure la participació de la dona en la vida social, econòmica, cultural i política del municipi.
- Proporcionar assistència tècnica i estratègica en matèria de prevenció de la violència masclista i el foment de la igualtat a les diferents associacions i/o entitats.
4.3 Composició
Aquesta comissió estarà formada ordinàriament per representants de les següents institucions:
-Regidoria d'Igualtat i/o Serveis Socials
- Personal tècnic dels departaments d'igualtat, serveis socials, joventut i cultura de l'Ajuntament de Felanitx
- Agent d'igualtat de l' Espai de Dones de Felanitx
- Representants dels diferents centres educatius del municipi
- Representants de les entitats i associacions feministes del municipi
- zRepresentants de l'associació de Creu Roja de Felanitx
Es preveu la possibilitat d'incloure o convidar de manera extraordinària, desprès de convocatòria prèvia de la Presidència, altres membres del personal de l'Ajuntament, persones assessores externes i associacions, organitzacions, institucions o fundacions que treballin en la prevenció i l'atenció a víctimes en violència masclista. Aquesta participació es durà a terme per motius tècnics o d'incidència en les competències de determinades unitats organitzatives, hi assistiran en qualitat de persones expertes o agents implicats.
4.4 Règim de sessions, convocatòries i funcionament
La Comissió d'Igualtat es reunirà amb caràcter semestral de manera ordinària.
La coordinació d'aquesta Comissió i convocatòria d'aquesta serà assumida per la presidència, que estarà composta per membres del departament de Serveis Socials i/o del departament d'Igualtat, i seran també els responsables d'elaborar-ne l'acta.
Les convocatòries, s'enviaran als membres de la Comissió d'Igualtat amb una antelació mínima de tres dies hàbils mitjançant correu electrònic, que ha de contenir necessàriament l'ordre del dia, la data, l'hora i el lloc on es durà a terme la sessió i, si escau, s'acompanyarà de l'acta de la sessió anterior i la documentació necessària per conèixer els temes a tractar.
Per al desenvolupament de les seves funcions i els objectius establerts en aquest reglament, la Comissió podrà establir una subcomissió de treball o una Comissió permanent de dones.
5. Entrada en vigor.
En aplicació de l'article 103 de la LMRLIB, el reglament entrarà en vigor quan s'hagi publicat íntegrament en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i quan hagi transcorregut el termini de quinze dies hàbils que indica l'article 113 de la LMRLIB.
Felanitx, febrer 2021