Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE MENORCA

Núm. 45166
Acord del Consell Executiu en sessió de caràcter ordinari de 22 de febrer de 2021, relatiu a l'aprovació dels imports que s'han d'abonar en concepte de prestació ecconòmica per acolliment familiar (exp. 1013-2021-000001)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

En relació amb els expedients que se segueixen en l'actualitat al Servei Insular de Família del CIM, resulta que:

Fins a dia d'avui, el Consell Insular de Menorca ha abonat, en el seu àmbit territorial i en concepte de prestació econòmica per atendre les despeses derivades de la cobertura de les necessitats bàsiques i específiques del menors en situació d'acolliment familiar, els imports establerts per l'acord del Consell Executiu de dia 14-02-2005, actualitzats anualment amb l'increment de l'IPC.

D'acord amb la disposició addicional cinquena de les bases d'execució del pressupost del CIM per l'exercici 2021, els ajuts inherents als acolliments familiars autoritzats per aquesta corporació, arran de la seva competència en matèria de protecció de menors, tret que s'aprovin les bases reguladores corresponents o una altra normativa específica, es continuaran tramitant com fins ara i el seu important s'actualitzara d'acord amb l'evolució de l'IPC. El Consell Executiu és l'òrgan competent per variar les condicions d'aquests ajuts, però la seva concessió efectiva es realitzarà mitjançant la resolució de la consellera competent d'aprovació de l'acolliment corresponent. Així mateix, en començar l'exercici, la consellera competent ha de dictar una resolució d'aprovació de la despesa anual prevista per aquest concepte derivada dels acolliments aprovats en exercicis anteriors.

La darrera actualització d'aquestes quantitats s'aprovà per acord del Consell Executiu de 10 de febrer de 2020 i s'aprovà de continuar abonant els imports en concepte de remuneració per acolliment familiar aprovats per acord del Consell Executiu de 14 de febrer de 2005, amb l'actualització aprovada per aquest mateix òrgan col·legiat dia 10 de febrer de 2020. I és que atesa la situació de crisi sanitària i, alhora, econòmica, ocasionada pel SARS-CoV-2 i la pandèmia de COVID-19, l'IPC per aquest any ha resultat ser negatiu, de manera que es creu convenient mantenir els imports aprovat per l'any 2020. .

Per tant, es proposa el manteniment de l'import de les remuneracions, que quedarien de la següent manera:

- Acolliment familiar d'un menor: 382,32 euros/mes

- Acolliment familiar de dos o més menors 342,49 euros/mes per menor

- Acolliment familiar d'urgència: 818,50 euros/mes per menor

- Acolliment familiar especialitzat: 818,50 euros/mes per menor

Fonamentació jurídica

1. En virtut de la Llei 8/1997, de 18 de desembre, d'atribució de competències als consells insulars en matèria de tutela, acolliment i adopció de menors, el Consell Insular de Menorca va assumir, dins el seu àmbit territorial i amb caràcter de pròpies, les competències que havien estat atribuïdes anteriorment al Govern de la comunitat autònoma de les Illes Balears en les esmentades matèries. De la mateixa manera, l'article 70.8 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, després de la reforma operada per la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, reconeix als consells insulars competència pròpia en matèria de tutela, acolliment i adopció de menors.

2. Els articles 172 i següents del Codi Civil, i 76 i següents de la Llei 17/2006, de 13 de novembre, integral de l'atenció i dels drets de la infància i l'adolescència de les Illes Balears, regulen l'acolliment familiar com una de les mesures de protecció de la persona menor d'edat que poden adoptar, en el seu cas, les administracions públiques competents.

3. L'article 150.2 de la Llei 9/2019, de 19 de febrer, de l'atenció i els dret de la infància i l'adolescència de les Illes Balears estableix que "d'acord amb el principi de prioritat de l'adopció de mesures de protecció familiars sobre les mesures de protecció residencials, s'ha de prioritzar l'acolliment familiar i, si no és possible o convenient per a l'interès de l'infant o l'adolescent, s'ha d'optar per l'acolliment residencial".

4. El Decret 40/2006, de 21 d'abril, pel qual es regulen els procediments d'acolliment familiar, d'adopció i de determinació d'idoneïtat, després de la seva modificació per la Llei 18/2016, de 29 de desembre, de pressuposts generals de la comunitat autònoma de les Illes Balears per a l'any 2017, preveu en el seu article 6 que les persones i les famílies acollidores de menors que en tenguin la guarda legal poden rebre prestacions econòmiques per atendre les despeses derivades de la cobertura de les necessitats bàsiques i específiques dels menors acollits, sense que puguin considerar-se, en cap cas, una subvenció;

Atesa la proposta de la consellera executiva del Departament de Benestar Social;

El Consell Executiu, per unanimitat i en votació ordinària, adopta els acords següents:

Primer. Aprovar les quanties que s'abonaran durant l'any 2021 en concepte de prestacions econòmiques per acolliment familiar, les quals es mantenen com a l'any 2020:

- Acolliment familiar d'un menor: 382,32 euros/mes

- Acolliment familiar de dos o més menors 342,49 euros/mes per menor

- Acolliment familiar d'urgència: 818,50 euros/mes per menor

- Acolliment familiar especialitzat: 818,50 euros/mes per menor

Segon. Publicar aquest acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears

 

Maó, 12 de març de 2021.

Per delegació de la presidenta El secretari del Consell Executiu Octavi Pons Castejón (Decret 427/2019, d'11 de juliol) ​​​​​​​(BOIB núm. 97 de 16-7-2019)