Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 17983
Acord del Consell de Govern de 26 de febrer de 2021 pel qual s’estableixen els nivells d’alerta sanitària per illes que han de vigir a la comunitat autònoma de les Illes Balears, s’estableixen mesures excepcionals de prevenció del contagi de la COVID-19 aplicables temporalment a les illes de Mallorca, Menorca i Formentera, i es prorroguen mesures aplicables a l’illa d’Eivissa

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

I

L'Acord del Consell de Govern de 27 de novembre de 2020 pel qual s'estableixen els nivells d'alerta sanitària i s'aprova el nou Pla de Mesures Excepcionals de Prevenció, Contenció i Coordinació per Fer Front a la Crisi Sanitària Ocasionada per la COVID-19 inclou un seguit exhaustiu de mesures de prevenció del contagi de la COVID-19 perquè, en el cas que es produeixi, es pugui disposar d'unes possibilitats més grans de traçar i controlar els rebrots de la malaltia.

A banda d'un seguit de mesures de prevenció genèriques, aquest Pla conté mesures adreçades concretament a diferents sectors d'activitat. Totes aquestes mesures, combinades amb l'establiment de 5 nivells d'alerta sanitària per a cada illa, que determinen de manera automàtica una intensitat major o menor de l'aplicació de les mesures establertes —nivells revisables per part del Consell de Govern, a proposta de la persona titular de la Conselleria de Salut i Consum, amb l'informe previ i preceptiu del Comitè Autonòmic de Gestió de Malalties Infeccioses, en funció de l'evolució dels indicadors epidemiològics i avaluat el risc sanitari i la proporcionalitat de les mesures que comporta—, constitueixen en conjunt un sistema de protecció de la salut pública enfront de la COVID-19 ampli, i marcat pel principi de prudència i de protecció de la salut individual i col·lectiva.

II

El dia 12 de febrer de 2021, el Consell de Govern, a proposta de la consellera de Salut i Consum i amb l'informe previ del Comitè Autonòmic de Gestió de Malalties Infeccioses, va determinar els nivells d'alerta sanitària que havien de regir des del dia 14 de febrer fins al dia 1 de març de 2021, de manera que totes les illes restaren en el nivell d'alerta 4. Així doncs, i atès el fet que la situació epidemiològica de les illes d'Eivissa i Formentera es trobava en paràmetres que encara ultrapassaven amb escreix el concepte de risc extrem, es prorrogà l'aplicació a ambdues illes tant del nivell 4 com de les mesures excepcionals establertes pels acords del Consell de Govern d'11 de gener (Eivissa) i de 29 de gener de 2021 (Formentera). Per altra banda, i atès que, si bé experimentava una millora perceptible de la seva situació epidemiològica, la situació de l'illa de Menorca encara no es podia considerar consolidada, per la qual cosa es va mantenir l'aplicació de les mesures pròpies del nivell 4 d'alerta sanitària en aquesta illa. Finalment, la consolidació aparent de la millora de la situació epidemiològica de l'illa de Mallorca va permetre alleugerir el rigor d'algunes de les mesures excepcionals de protecció en matèria d'activitat comercial que eren aplicables a l'illa des de l'11 de gener de 2021.

En data 25 de febrer de 2021, el Comitè Autonòmic de Gestió de Malalties Infeccioses ha emès un informe del qual resulta que, com a conseqüència del seguiment i l'avaluació del risc sanitari fets dins d'aquesta darrera quinzena, les illes de Mallorca i Menorca semblen haver estabilitzat la seva evolució positiva i l'evolució cap a la millora de la situació epidemiològica en relació amb la que presentaven fa dues setmanes, de manera que els paràmetres que presenten es troben ja fora dels llindars del que es pot qualificar d'una situació de risc extrem, molt especialment en el cas de Menorca, que presenta una evolució positiva molt accentuada, de manera que es col·loca molt propera al que es pot qualificar de situació de risc baix, a la qual cosa s'uneix el fet que l'aparició a l'illa de la variant britànica del SARS-CoV-2 ha resultat ser, fins ara, pràcticament testimonial.

Per la seva banda, l'illa de Formentera ha experimentat una millora manifesta de la situació epidemiològica, la qual cosa, unida a les particularitats que presenta l'illa, que permeten un control i una capacitat de reacció davant dels contagis molt alta, permet també rebaixar el nivell d'alerta sanitària.

Finalment, i malgrat l'evolució obertament positiva de l'illa d'Eivissa, tot tenint en compte la situació de la qual partia a mitjan mes de gener d'unes incidències acumulades que s'enfilaren per sobre del llindar dels 2.000 casos acumulats per cada 100.000 habitants en 14 dies, és cert que a hores d'ara Eivissa es troba encara en una situació de risc extrem.

En conseqüència, de l'informe esmentat es desprèn que allò més oportú és mantenir en el nivell 4 el nivell d'alerta sanitària de l'illa d'Eivissa, mentre que les illes de Mallorca i Formentera poden passar a un nivell 3 i l'illa de Menorca, a un nivell 2 d'alerta sanitària.

 

​​​​​​​Ara bé, l'experiència acumulada en aquest any de lluita contra la COVID-19 ens demostra que esdevé necessari ser extremadament prudents en les passes a fer dins el marc d'un procés de desescalada de mesures de prevenció del contagi del SARS-CoV-2, molt especialment des de la certesa adquirida que la limitació del contacte social i les restriccions a la realització en espais tancats d'activitats de tota casta, i molt especialment de les que podem qualificar de socials, resulten ser  una de les eines més eficients per limitar la transmissió del virus i que, en conseqüència, són unes eines que s'hauran de fer servir fins que el procés de vacunació de la població s'hagi estès a uns percentatges que permetin assolir un grau eficient d'immunitat col·lectiva.   

Així doncs, es considera necessari introduir un seguit de mesures temporals i excepcionals aplicables a les illes que modifiquen el nivell d'alerta sanitària, mesures que persegueixen l'objectiu de limitar les activitats socials de la ciutadania.

Per tot això, i atès l'informe del Comitè Autonòmic de Gestió de Malalties Infeccioses, el Consell de Govern, a proposta de la consellera de Salut i Consum, en la sessió de 26 de febrer de 2021, adoptà entre d'altres, l'Acord següent:

Primer. Disposar que els nivells d'alerta sanitària per a cada una de les illes habitades de la comunitat autònoma de les Illes Balears són els següents:

Per a l'illa de Mallorca, el nivell d'alerta sanitària 3.

Per a l'illa de Menorca, el nivell d'alerta sanitària 2.

Per a l'illa d'Eivissa, el nivell d'alerta sanitària 4.

Per a l'illa de Formentera, el nivell d'alerta sanitària 3.

Aquests nivells seran efectius des de la publicació d'aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears fins a les 24.00 hores del dia 15 de març de 2021 i deixarà sense efecte qualsevol acord anterior, emès en la mateixa matèria, en tot allò que s'hi oposi.

Segon. Modificar el text del punt primer de l'Acord del Consell de Govern de 27 de novembre de 2020 pel qual s'estableixen els nivells d'alerta sanitària i s'aprova el nou Pla de Mesures Excepcionals de Prevenció, Contenció i Coordinació per Fer Front a la Crisi Sanitària Ocasionada per la COVID-19, el qual passa a tenir la redacció següent:

Primer. Establir, per a les Illes Balears, els nivells d'alerta sanitària següents:

- Nivell d'alerta 0: casos esporàdics i amb bona traçabilitat, normalment importats, i sense que s'identifiqui amb l'existència de transmissió comunitària.

- Nivell d'alerta 1: risc molt baix o baix, amb brots complexos o transmissió comunitària limitada.

- Nivell d'alerta 2: risc mitjà, transmissió comunitària sostinguda generalitzada amb pressió creixent sobre el sistema sanitari.

- Nivell d'alerta 3: risc alt, transmissió comunitària no controlada i sostinguda que excedeix les capacitats de resposta del sistema sanitari.

- Nivell d'alerta 4: risc molt alt o extrem, transmissió comunitària no controlada i sostinguda que excedeix les capacitats de resposta del sistema sanitari i que pot requerir mesures excepcionals.

A cada nivell d'alerta sanitària són aplicables:

a) Les mesures establertes en el nou Pla de Mesures Excepcionals de Prevenció, Contenció i Coordinació per Fer Front a la Crisi Sanitària Ocasionada per la COVID-19 a les Illes Balears, que s'aprova com a annex d'aquest Acord.

b) Les que es determinin mitjançant un decret de la presidenta de les Illes Balears, en desplegament dels articles 5 a 11 del Reial decret 926/2020, de 25 d'octubre, pel qual es declara l'estat d'alarma per contenir la propagació d''nfeccions causades pel SARS-CoV-2.

La declaració dels nivells d'alerta 1 a 4 pot incloure, a més, l'adopció de mesures preventives excepcionals.

L'aplicació de les mesures a què es fa referència es pot modular i establir per a totes les Illes Balears, o limitar-les a una illa o més, a un municipi o més, nucli urbà, barriada o a un sector sanitari o zona bàsica de salut o més quan ho exigeixi la situació epidemiològica concreta, i sempre que no es posin en risc els interessos generals d'intervenció contra la pandèmia i la preservació de la capacitat assistencial del sistema de salut.

Tercer. Establir les mesures preventives i de seguretat excepcionals següents, de caràcter temporal, que seran aplicables a les illes de Mallorca i Formentera des que es publiquin fins a les 24.00 hores del dia 15 de març de 2021, i deixar sense efecte qualsevol acord anterior, emès en la mateixa matèria, en tot allò que s'hi oposi específicament i amb l'excepció de la regla de l'apartat b) d'aquest punt, relativa a les reunions de caràcter familiar i social, i les disposicions que conté l'apartat i) d'aquest punt, relatives a l'activitat d'hoteleria i restauració, les quals seran vigents a partir de les 00.00 hores del dia 2 de març de 2021.

a) Mesures preventives de caràcter general

- Es recomana a la ciutadania de Mallorca i Formentera aquedar-se en els seus domicilis a les 20.00 h.

b) Mesures relatives a les activitats socials

- Llevat dels supòsits en què s'estableixi expressament una altra cosa, les reunions de caràcter familiar o social que es duguin a terme en espais públics o privats resten limitades a la participació d'un màxim de 6 persones que provenguin d'un màxim de 2 unitats de convivència. Tenen la consideració de reunions familiars o socials les celebracions d'aniversaris.

- Fora dels supòsits en què s'estableixi expressament una altra cosa, les reunions socials a platges i altres espais oberts o a l'aire lliure s'han de reduir a la participació d'un màxim de 6 persones que provenguin d'un màxim de 2 unitats de convivència.

- Es recomana posposar la celebració de cerimònies i celebracions nupcials civils o religioses, primeres comunions i batejos. En cas que es dugui a terme la celebració, la participació queda limitada a un màxim de 10 persones si es du a terme en espais exteriors o a l'aire lliure, i de 6 persones a locals o espais tancats i sempre que no se superi el 30 % de la capacitat d'aquests espais o locals tancats.

- Els parcs i jardins urbans, àrees recreatives o de descans d'àrees naturals oberts al públic, qualsevol que en sigui la titularitat, han de romandre tancats entre les 21.00 hores del vespre i les 07.00 hores del matí de cada dia.

- Tret dels supòsits en què s'estableixi específicament una altra cosa, es pot fer activitat física a l'aire lliure sense contacte, incloent-hi les excursions, en grups d'un màxim de 10 persones.

- Es prohibeix la realització de fires, festes populars, revetles, sopars a la fresca i altres esdeveniments populars, tant d'organització privada com municipal o insular.

c) Mesures en l'àmbit del desenvolupament de l'activitat laboral, professional o funcionarial

- El desenvolupament de l'activitat laboral o funcionarial s'ha de dur a terme preferentment en règim de teletreball, sempre que aquest règim de prestació no sigui incompatible amb les característiques del lloc de feina.

- Es recomana evitar reunions de treball o professionals fetes de manera presencial.

d) Mesures relatives a serveis socials

- Els casals, clubs, centres de gent gran o, en general, els centres recreatius destinats a gent gran, qualsevol que en siguin la denominació i la titularitat, com també els centres que a la pràctica en facin les funcions, ubicats a l'illa de Mallorca, únicament poden romandre oberts al públic o als seus associats per dur a terme activitats dirigides, que s'han de fer sense contacte físic i sempre respectant la distància de seguretat interpersonal ampliada de dos metres. Aquestes activitats s'han de dur a terme en grups estables de màxim 6 persones.

La capacitat d'aquests centres queda limitada al 30 % de la cabuda habitual. Aquests centres han de disposar d'aparells mesuradors de CO2, que han d'estar col·locats en llocs visibles al públic. 

-Es prohibeix el servei de bar i les activitats en què es consumeixin aliments i/o begudes, tret de la hidratació necessària durant la realització d'altres activitats permeses.

- No es permet l'obertura al públic dels locals als quals fa referència aquest apartat radicats a l'illa de Formentera.

e) Mesures relatives a la comunitat educativa

- Les acadèmies, autoescoles i centres privats d'ensenyaments no reglats i centres de formació poden dur a terme l'activitat docent presencial, amb una limitació de la capacitat de les aules o espais on s'imparteix la docència reduïda al 50 % de la capacitat habitual, capacitat que no es pot ampliar.

-  Les acadèmies de ball poden romandre obertes al públic amb una reducció de la capacitat al 30 % de la cabuda màxima autoritzada habitual, i es permeten grups d'un màxim de 6 persones simultàniament a la mateixa sala. En tot cas, és obligatori l'ús de la mascareta, tant per al personal monitor com per a qui du a terme l'activitat.

f) Mesures relatives a la pràctica esportiva

- Es permet dur a terme un màxim de 3 entrenaments setmanals d'esports d'equip i de contacte,  amb possibilitat de contacte físic, per a esportistes federats a partir de 12 anys (categoria infantil), sempre que es facin en grups estables. A la resta d'esports s'ha d'assegurar el manteniment de la distància de seguretat de metre i mig i evitar en tot cas les situacions en què es produeixi contacte físic.

- Resten suspeses les competicions d'esports d'equips i de contacte, amb l'excepció de les competicions de categories estatals.

- Les sales d'activitats dirigides poden romandre obertes al públic per al desenvolupament d'activitats d'intensitat baixa, amb una reducció de la capacitat al 30 % de la cabuda màxima autoritzada habitual, i es permet la presència simultània a la mateixa sala d'un grup màxim de 6 persones. En tot cas, és obligatori l'ús de la mascareta, tant per al personal monitor com per a qui du a terme l'activitat esportiva.

- Les sales de musculació poden romandre obertes al públic amb una reducció de la capacitat al 30 % de la cabuda màxima autoritzada habitual. No es pot fer ús de les màquines d'activitat cardiorespiratòria. En tot cas és obligatori l'ús de la mascareta, tant per al personal monitor com per a qui du a terme l'activitat esportiva, i que entre els practicants es mantengui una distància mínima de 3 metres en el moment de la pràctica de l'exercici.

- A les piscines esportives cobertes l'activitat esportiva no federada es podrà dur a terme si es redueix la capacitat màxima al 30 % de la cabuda màxima autoritzada ordinària, i es permet un màxim de 3 persones fent servir simultàniament el mateix carril de natació i un total de 24 persones fent ús simultani de la piscina.

- Es permet l'ús de vestidors de tota casta d'instal·lacions esportives, amb una reducció de la capacitat al 30 % de la cabuda màxima habitual, sense que es pugui fer ús de les dutxes i sempre que els usuaris facin servir la mascareta obligatòria en tot moment. Malgrat això, resta prohibit l'ús dels vestidors en els esports d'equip o de contacte, excepte en el cas dels desplaçaments interilles o d'equips provinents d'altres comunitats autònomes.

g) Mesures relatives als serveis i projectes de lleure infantil i juvenil i als locals d'oci infantil

- Els locals d'oci infantil han de limitar la capacitat al 50 % de la cabuda màxima autoritzada de l'espai i a grups d'un màxim de 6 persones. Resten prohibits la dispensació i el consum de menjar i beguda en els locals.

- Els casals de joves, les ludoteques i altres centres anàlegs han de limitar la capacitat al 50 % de la cabuda màxima autoritzada de l'espai, dur a terme exclusivament activitats dirigides i limitar-ne la capacitat a grups d'un màxim de 6 persones en espais interiors i de 10 persones màxim en espais exteriors, els quals han de fer servir en tot moment la mascareta.

h) Mesures relatives a activitats culturals

- Les sales de cinema i els circs de carpa han de reduir la capacitat al 50 % de la cabuda màxima habitual permesa. En cap cas no s'hi permet el consum de begudes o aliments.

- Els teatres, auditoris i espais similars, així com locals i establiments destinats a actes i espectacles culturals, han de reduir la capacitat al 50 % de la cabuda màxima habitual permesa en el cas de teatres i auditoris, i al 30 % de la cabuda màxima habitual permesa en el cas dels espais similars tancats, i sempre amb un màxim de 100 persones de públic assistent.

- Les biblioteques, arxius i museus han de reduir la capacitat al 50 % de la cabuda màxima habitual permesa.

i) Mesures relatives a l'activitat d'hoteleria i restauració

- Es prohibeix el servei de restauració de bars, cafeteries i restaurants en espais interiors. No es permet el consum a les barres dels establiments. Queda prohibida també la utilització de màquines recreatives, màquines de joc i similars en els interiors d'aquests establiments.

- S'estableixen les excepcions següents al tancament al públic dels establiments o espais interiors dedicats a la restauració:

  • Restaurants d'hotels i altres allotjaments turístics, que poden romandre oberts sempre que sigui per a ús exclusiu dels seus clients allotjats, sense perjudici que també puguin fer serveis d'entrega a domicili o recollida a l'establiment. En aquests casos, s'ha de reduir la capacitat dels espais interiors dedicats al servei de restauració a un 50 % de la capacitat màxima autoritzada de l'establiment.
  • Els serveis de restauració integrats en centres i serveis sanitaris, sociosanitaris i socials, i els serveis de menjador escolar o de caràcter social.
  • Altres serveis de restauració de centres de formació no inclosos en el paràgraf anterior i els serveis de restauració dels centres de treball destinats al personal que hi fa feina.

- Resta permesa l'activitat de les terrasses de bars, cafeteries i restaurants, reduïda al 50 % de la capacitat màxima autoritzada, fins a les 17.15 hores a l'illa de Mallorca —sense que es puguin admetre comandes noves després de les 17.00 hores— i fins a les 18.15 hores a l'illa de de Formentera —sense que es puguin admetre comandes noves després de les 18.00 hores. L'ocupació màxima permesa és de 4 persones per taula o agrupació de taules, provinents d'un màxim de 2 nuclis de convivència, sense que es puguin dividir agrupacions majors entre taules o agrupacions de taules contigües. La disposició de les taules ha de garantir una distància mínima d'1,5 metres entre la posició de més proximitat entre els seients de dues taules o agrupacions de taules. Tant la comanda com el servei s'han de fer amb els clients asseguts a taula.

L'ocupació màxima per taula s'ha d'adaptar a les dimensions de la taula, de manera que les taules de menys de 45 cm de costat o diàmetre només poden ser ocupades per un màxim de 2 persones i les taules de més de 45 cm de costat o diàmetre però menys de 90 cm de costat o 90 cm de diàmetre només poden ser ocupades per un màxim de 4 persones. A les taules s'ha de disposar d'informació recordatòria de les normes de prevenció de la COVID-19 en l'àmbit de la restauració.

En el cas que aquests establiments disposin de tendals o cobertes a les zones de terrassa, a banda de la coberta superior només poden tenir o fer servir un màxim total de dos tancaments verticals laterals, frontals o de fons simultàniament, tant si es tracta de tancaments totals com parcials, que es despleguin des de la coberta o cap a la coberta i, en el cas dels establiments que disposin de tendals o pèrgoles fixades a la façana del local, d'un màxim d'un d'aquests tancaments verticals laterals o frontals.

Les autoritats municipals, sempre que el trànsit rodat no es vegi impossibilitat, poden autoritzar l'ocupació de la via pública destinada al trànsit rodat o a estacionament de vehicles immediatament adjacent a les terrasses o façana dels locals destinats a restaurants, bars o cafeteries, per ocupar-la provisionalment amb taules com a terrassa d'aquests locals. En cap cas, la suma de les places de les terrasses o dels espais exteriors ocupats ordinàriament pel local i les autoritzades provisionalment no pot excedir de la capacitat ordinària de la terrassa del local o, en el cas que el local no disposi ordinàriament de terrassa, del 50 % de la capacitat ordinària autoritzada del local. Aquestes places provisionals de terrassa resten sotmeses a les mateixes regles de disposició, màxim d'ocupació de taules i distàncies que les places ordinàries.

- No es podran vendre begudes alcohòliques per al consum  fora de l'establiment. En el cas de les comandes per emportar i a domicili, només es podran subministrar begudes alcohòliques quan vagin acompanyades  de menjar.

- Els establiments han d'anunciar la recomanació d'usar RadarCovid.

-Tots els establiments de restauració tenen com a hora de tancament la legalment autoritzada, i no poden superar en cap cas les 24.00 h. Entre el tancament d eles terrasses i les 22.00 h només es permet l'activitat de prestació de servei per endur-se o a domicili. Entre les 22.00 h i les 24.00 h només es permet l'activitat de prestació de servei a domicili.

- Queda suspesa l'activitat dels locals d'oci nocturn.

j) mesures relatives al transport públic

- Els autobusos interurbans tenen limitada la cabuda i només es poden ocupar les places amb seient, i no es poden admetre passatgers que viatgin drets. Pel que fa a la limitació de la cabuda del vehicle, s'exceptua el passatge amb mobilitat reduïda, el qual pot fer servir el servei malgrat s'hagi assolit el límit màxim d'ocupació.

- Els serveis de tren i metro tenen limitada la cabuda i només es poden ocupar els seients i les places de persones dretes senyalitzades expressament al terra. Aquesta norma no és aplicable a les persones amb mobilitat reduïda, les quals poden emprar el servei malgrat s'hagi assolit el límit màxim d'ocupació.

k) Mesures relatives a l'activitat de jocs i apostes

- Es prohibeix l'ús per part dels clients dels espais interiors dels establiments de jocs i apostes, els quals han de romandre tancats al públic.

l) Mesures relatives a l'activitat comercial

- Tots els establiments comercials han de concloure l'activitat a les 20.00 hores, llevat de les benzineres i els establiment dedicats al comerç essencial (alimentació, begudes, productes higiènics, altres productes de primera necessitat), farmàcies, ortopèdies, òptiques, estancs, quioscs i establiments dedicats a la venda de premsa i papereria, establiments dedicats a productes de telecomunicacions, serveis de perruqueria i d'estètica, centres de veterinària, jardineria i planta viva, i establiments de venda, manteniment i reparació de vehicles de motor.

-Tots els establiments comercials, centres comercials i recintes comercials que en tenguin han de reduir al 50 % la capacitat dels aparcaments o espais destinats a l'estacionament de vehicles dels clients.

-Tots els establiments comercials poden obrir amb una capacitat del 50%.

-Els centres comercials i grans superfícies han de senyalitzar clarament la cabuda que correspon a cada establiment  a l'entrada o en cada entrada de l'establiment corresponent.

- Resta prohibida l'obertura al públic dels centres comercials els dissabtes diumenges i festius, llevat dels establiments o part d'aquests establiments que estiguin destinats al comerç essencial (alimentació, begudes, productes higiènics, altres productes de primera necessitat) o dedicats a farmàcies, ortopèdies, òptiques, estancs, quioscs, i establiments dedicats a la venda de premsa i papereria,  establiments dedicats a productes de telecomunicacions, serveis de perruqueria i d'estètica, centres de veterinària, jardineria i planta viva, i establiments de venda, manteniment i reparació de vehicles de motor, o els ubicats a mercats permanents.

- Els centres comercials i les grans superfícies han d'assegurar per mitjans telemàtics o presencials que el control de la capacitat es fa en cada planta de l'establiment en el cas que tenguin distribució en plantes, i hauran d'instal·lar aparells o sistemes de control que permetin el còmput de persones presents i informin en tot moment de l'aforament a les seves instal·lacions. Els espais i els circuits d'entrada i de sortida han d'estar clarament senyalitzats.

Els centres comercials i les grans superfícies han d'assegurar la ventilació correcta, i es recomana que es mantenguin els nivells de CO per sota de 800 ppm en tot l'establiment; a tal efecte hauran d'instal·lar aparells de medició de CO2 que hauran de ser visibles pel públic

- L'activitat de mercats ambulants ha de restar reduïda a la concurrència d'un màxim del 75 % dels llocs habituals o permesos, i són els ajuntaments els responsables d'establir la delimitació i sistemes de control d'accés a les zones on es dugui a terme l'activitat del mercat.

Quart. Establir les mesures preventives i de seguretat excepcionals següents, de caràcter temporal, que seran aplicables a l'illa de Menorca des que es publiquin fins a les 24.00 hores del dia 15 de març de 2021, i deixar sense efectes qualsevol Acord anterior, emès en la mateixa matèria, en tot allò que s'hi oposi específicament i amb l'excepció de la regla de l'apartat a) d'aquest punt, relativa a les reunions de caràcter familiar i social, i les disposicions que contenen els apartats h) i j) d'aquest punt, relatives a l'activitat d'hoteleria i restauració, les quals seran vigents  a partir de les 00.00 hores del dia 2 de març de 2021.

a) Mesures relatives a les activitats socials

- Tret dels supòsits en què s'estableixi expressament una altra cosa, les reunions de caràcter familiar o social que es duguin a terme en espais públics o privats queden limitades a la participació d'un màxim de 6 persones, provinents d'un màxim de dos nuclis de convivència. Tenen la consideració de reunions familiars o socials les celebracions d'aniversaris.

- Fora dels supòsits en què s'estableixi expressament una altra cosa, les reunions socials a platges i altres espais oberts o a l'aire lliure s'han de reduir a la participació d'un màxim de 6 persones que provenguin d'un màxim de 2 unitats de convivència.

- Es recomana posposar la celebració de cerimònies i celebracions nupcials civils o religioses, primeres comunions i batejos. En cas que es dugui a terme la celebració, la participació queda limitada a un màxim de 15 persones si es du a terme en espais exteriors o a l'aire lliure, o de 6 persones en locals o espais tancats i sempre que no se superi el 30 % de la capacitat d'aquests espais o locals tancats.

- Els parcs i jardins urbans, àrees recreatives o de descans d'àrees naturals oberts al públic, qualsevol que en sigui la titularitat, han de romandre tancats entre les 21.00 hores del vespre i les 07.00 hores del matí de cada dia.

- Llevat dels supòsits en què s'estableixi específicament una altra cosa, es pot fer activitat física a l'aire lliure sense contacte, incloent-hi les excursions, en grups d'un màxim de 10 persones.

- Es prohibeix la realització de fires, festes populars, revetles, sopars a la fresca i altres esdeveniments populars, tant d'organització privada com municipal o insular.   

b) Mesures en l'àmbit del desenvolupament de l'activitat laboral, professional o funcionarial

- El desenvolupament de l'activitat laboral o funcionarial s'ha de dur a terme preferentment en règim de teletreball, sempre que aquest règim de prestació no sigui incompatible amb les característiques del lloc de feina.

- Es recomana evitar reunions de treball o professionals fetes de manera presencial.

c) Mesures relatives a serveis socials

- Els casals, clubs, centres de gent gran o, en general, els centres recreatius destinats a gent gran, qualsevol que en siguin la denominació i titularitat, com també els centres que a la pràctica en facin les funcions, únicament poden romandre oberts al públic o als seus associats per dur a terme activitats dirigides, que s'han de fer sense contacte físic i sempre respectant la distància de seguretat interpersonal ampliada de dos metres. Aquestes activitats s'han de dur a terme en grups estables de màxim 6 persones.

La capacitat d'aquests centres queda limitada al 50 % de la capacitat habitual. Aquests centres han de disposar d'aparells mesuradors de CO2, els quals han d'estar col·locats en llocs visibles al públic. 

Es prohibeix el servei de bar i les activitats en què es consumeixin aliments i/o begudes, tret de la hidratació necessària durant la realització d'altres activitats permeses.

d) Mesures relatives a la comunitat educativa

- Les acadèmies, autoescoles i centres privats d'ensenyaments no reglats i centres de formació poden desenvolupar l'activitat docent presencial, amb una limitació de la capacitat de les aules o espais on s'imparteix la docència reduïda al 50 % de la capacitat habitual, capacitat que no es pot ampliar.

- Les acadèmies de ball poden romandre obertes al públic amb una reducció de la capacitat al 30 % de la cabuda màxima autoritzada habitual, i es permeten grups d'un màxim de 6 persones simultàniament a la mateixa sala. En tot cas, és obligatori l'ús de la mascareta, tant per al personal monitor com per a qui du a terme l'activitat.

e) Mesures relatives a la pràctica esportiva

- Es permet la pràctica i un màxim de 3 entrenaments setmanals d'esports d'equip i de contacte, amb possibilitat de contacte físic, així com les competicions d'aquestes especialitats, exclusivament per a esportistes federats a partir de 12 anys (categoria infantil).

- A la resta d'esports s'ha d'assegurar el manteniment de la distància de seguretat de metre i mig i evitar en tot cas les situacions en què es produeixi contacte físic.

- A les competicions esportives d'àmbit estatal es permet la presència de públic, amb una reducció de la cabuda al 50 % de la capacitat màxima autoritzada de la instal·lació  i de 400 persones assistents en el cas que es tracti de competicions en instal·lacions descobertes i una reducció de la cabuda al 25 % de la capacitat màxima autoritzada de la instal·lació i 200 persones assistents en el cas d'instal·lacions cobertes. En tot cas hi ha d'haver-hi 3 seients de separació entre persones, llevat que es tracti de convivents, i s'han d'habilitar intercalant-hi files que no es puguin fer sevir.

- Les sales d'activitats dirigides poden romandre obertes al públic amb una reducció de la capacitat al 30 % de la cabuda màxima autoritzada habitual, i es permet la presència simultània a la mateixa sala d'un grup de màxim 10 persones en el cas d'activitats de baixa intensitat o d'un grup de màxim 6 persones en el cas d'activitats d'alta intensitat. En tot cas, és obligatori l'ús de la mascareta, tant per al personal monitor com per a qui du a terme l'activitat esportiva.

- Les sales de musculació poden romandre obertes al públic amb una reducció de la capacitat al 30 % de la cabuda màxima autoritzada habitual. En tot cas és obligatori l'ús de la mascareta, tant per al personal monitor com per a qui du a terme l'activitat esportiva.

f) Mesures relatives als serveis i projectes de lleure infantil i juvenil i en els locals d'oci infantil

- Els locals d'oci infantil han de limitar la capacitat al 50 % de la cabuda màxima autoritzada de l'espai i a grups d'un màxim de 10 persones. La dispensació i el consum de menjar i beguda en els locals queda limitada als menors per un temps limitat a 30 minuts, àpats que s'han de dur a terme sota la supervisió de persones adultes.

- Els casals de joves, les ludoteques i altres centres anàlegs han de limitar la capacitat al 50 % de la cabuda màxima autoritzada de l'espai i a grups d'un màxim de 10 persones, amb l'ús obligatori de la mascareta per part dels participants.

g) Mesures relatives a activitats culturals

- Les sales de cinema i els circs de carpa han de reduir la capacitat al 50 % de la cabuda màxima habitual permesa sempre que no es permeti el consum de begudes o aliments. En cas que l'establiment permeti el consum d'aliments i begudes a la sala, ha de reduir la capacitat al 40 % de la cabuda màxima habitual permesa.

- Els teatres, auditoris i espais similars poden dur a terme l'activitat amb els seients preassignats, sempre que no superin el 50 % de la capacitat màxima autoritzada.

- Els recintes, locals i establiments, permanents o temporals, diferents dels que preveuen els apartats anteriors i que acullin activitats culturals, tant de manera habitual com esporàdica, poden dur a terme l'activitat sempre que el públic romangui assegut i que no se superi el 50 % de la capacitat màxima autoritzada del recinte, local o establiment, i sempre que no se superi una assistència de 200 persones en espais tancats i de 400 persones si es tracta d'activitats a l'aire lliure.

- Les biblioteques, els arxius i museus han de reduir la capacitat al 50 % de la cabuda màxima habitual permesa.

h) Mesures relatives a l'activitat d'hoteleria i restauració

- Es permet el servei de restauració de bars, cafeteries i restaurants en espais interiors fins a les  17.15 hores, sense que es puguin admetre comandes noves després de les 17.00 hores de cada dia, reduït al 30 % de la capacitat màxima autoritzada, amb una ocupació màxima de 4 persones per taula o agrupació de taules, d'un màxim de 2 nuclis de convivència, sense que es puguin dividir agrupacions majors entre taules o agrupacions de taules contigües. La disposició de les taules ha de garantir una distància mínima d'1,5 metres entre la posició de més proximitat entre els seients de dues taules o agrupacions de taules. Tant la comanda com el servei s'han de fer amb els clients asseguts a taula. Els explotadors dels locals han d'assegurar la ventilació correcta, i en conseqüència la concentració de CO2 no ha de superar en cap moment les 800 ppm. En cas que se superin, s'ha d'incrementar la ventilació o disminuir la cabuda fins que se situï per sota d'aquest indicador. En el cas d'espais en què no es pugui aconseguir el nivell de ventilació exigit es pot optar per equips purificadors d'aire fixos o portàtils amb filtres d'alta eficàcia HEPA de qualificació igual o superior a H13, que han de proporcionar un cabal d'aire net suficient per a, almenys, cinc renovacions per hora de tot l'aire de l'espai. Aquests equips s'han d'instal·lar de manera que puguin arribar a tots els punts del local.

- S'estableixen les excepcions següents a les limitacions anteriors envers l'ús d'espais interiors dedicats a la restauració:

  • Els restaurants d'hotels i altres allotjaments turístics dedicats a ús exclusiu dels seus clients allotjats han de reduir la capacitat dels espais interiors dedicats al servei de restauració a un 50 % de la capacitat màxima autoritzada de l'establiment.
  • Els serveis de restauració integrats en centres i serveis sanitaris, sociosanitaris i socials, i els serveis de menjador escolar o de caràcter social.
  • Altres serveis de restauració de centres de formació no inclosos en el paràgraf anterior i els serveis de restauració dels centres de treball destinats al personal que hi fa feina.
 

​​​​​​​- Resta permesa l'activitat de les terrasses de bars, cafeteries i restaurants fins a les 22.00 hores de cada dia, excepte els divendres, dissabtes i vigílies de festius en què  l'horari de tancament és les 18.15 hores, sense que es puguin admetre comandes noves després de les 18.00 hores, reduïda al 75 % de la capacitat màxima autoritzada, amb una ocupació màxima de 6 persones per taula o agrupació de taules d'un màxim de 2 nuclis de convivència, sense que es puguin dividir agrupacions majors entre taules o agrupacions de taules contigües. La disposició de les taules ha de garantir una distància mínima d'1,5 metres entre la posició de més proximitat entre els seients de dues taules o agrupacions de taules. Tant la comanda com el servei s'han de fer amb els clients asseguts a taula.

L'ocupació màxima per taula tant interior com exterior s'ha d'adaptar a les dimensions de la taula, de manera que les taules de menys de 45 cm de costat o diàmetre només poden ser ocupades per un màxim de 2 persones i les taules de més de 45 cm de costat o diàmetre però menys de 90 cm de costat o 90 cm de diàmetre només poden ser ocupades per un màxim de 4 persones. A les taules s'ha de disposar d'informació recordatòria de les normes de prevenció de la COVID-19 en l'àmbit de la restauració.

En el cas que aquests establiments disposin de tendals o cobertes a les zones de terrassa, a banda de la coberta superior només poden tenir o fer servir un màxim total de dos tancaments verticals laterals, frontals o de fons simultàniament, tant si es tracta de tancaments totals o parcials, que es despleguin des de la coberta o cap a la coberta, i en el cas dels establiments que disposin de tendals o pèrgoles fixades a la façana del local, d'un màxim d'un d'aquests tancaments verticals laterals o frontals.

Les autoritats municipals, sempre que el trànsit rodat no es vegi impossibilitat, poden autoritzar l'ocupació de la via pública destinada al trànsit rodat o a estacionament de vehicles immediatament adjacent a les terrasses o façana dels locals destinats a restaurants, bars o cafeteries per ocupar-la provisionalment amb taules com a terrassa d'aquests locals. En cap cas la suma de les places de les terrasses o dels espais exteriors ocupats ordinàriament pel local i les autoritzades provisionalment no pot excedir de la capacitat ordinària de la terrassa del local o, en el cas que el local no disposi ordinàriament de terrassa, del 50 % de la capacitat ordinària autoritzada del local. Aquestes places provisionals de terrassa resten sotmeses a les mateixes regles de disposició, màxim d'ocupació de taules i distàncies que les places ordinàries. 

- No es podran vendre begudes alcohòliques per al consum  fora de l'establiment. En el cas de les comandes per emportar i a domicili, només es podran subministrar begudes alcohòliques quan vagin acompanyades  de menjar. 

- Els establiments de restauració han d'anunciar la recomanació d'usar RadarCovid. 

-Tots els establiments de restauració tenen com a hora de tancament la legalment autoritzada, i no poden superar en cap cas les 24.00 h. Entre el tancament de les terrasses i les 24.00 h només es permet l'activitat de prestació de servei per endur-se o a domicili, llevat dels dies en què el tancament de les terrasses es produeixi a les 22.00 h, supòsit en el qual només es permet l'activitat de prestació de servei a domicili fins a les 24.00 hores.

- Resta suspesa l'activitat dels locals d'oci nocturn.

i) Mesures relatives al transport públic

- Els autobusos interurbans tenen limitada la cabuda i només es poden ocupar les places amb seient, i no es poden admetre passatgers que viatgin drets. Pel que fa a la limitació de la cabuda del vehicle, s'exceptua el passatge amb mobilitat reduïda, el qual pot fer servir el servei malgrat s'hagi assolit el límit màxim d'ocupació.

j) Mesures relatives a l'activitat de jocs i apostes

- Es permet l'obertura al públic dels espais interiors dels establiments de jocs i apostes, amb una reducció de la capacitat al 30 % de la cabuda màxima autoritzada habitual. El tancament del locals no pot excedir de les 17.15 hores. Resta prohibida la dispensació i el consum de menjar i begudes a l'interior dels locals. Els explotadors dels locals han d'assegurar la ventilació correcta i en conseqüència la concentració de CO2 no ha de superar en cap moment les 800 ppm. En cas que se superin, s'ha d'incrementar la ventilació o disminuir la cabuda fins que se situï per sota d'aquest indicador. En el cas d'espais en què no es pugui aconseguir el nivell de ventilació exigit es pot optar per equips purificadors d'aire fixos o portàtils amb filtres d'alta eficàcia HEPA de qualificació igual o superior a H13, que han de proporcionar un cabal d'aire net suficient per a, almenys, cinc renovacions per hora de tot l'aire de l'espai. Aquests equips s'han d'instal·lar de manera que puguin arribar a tots els punts del local.

k) Mesures relatives a l'activitat comercial

- Tots els establiments comercials han de concloure l'activitat a les 22.00 hores, llevat de les benzineres i els establiment dedicats al comerç essencial (alimentació, begudes, productes higiènics, altres productes de primera necessitat), farmàcies, ortopèdies, òptiques, estancs, quioscs i establiments dedicats a la venda de premsa i papereria, establiments dedicats a productes de telecomunicacions, serveis de perruqueria i d'estètica, centres de veterinària, jardineria i planta viva, i establiments de venda, manteniment i reparació de vehicles de motor.

 

​​​​​​​Cinquè. Prorrogar per a l'illa d'Eivissa, fins a les 24.00 hores del dia 15 de març de 2021, l'eficàcia i l'aplicació de les mesures preventives excepcionals establertes en el punt segon de l'Acord del Consell de Govern de 29 de gener de 2021 pel qual s'estableixen els nivells d'alerta sanitària per illes que han de vigir a la comunitat autònoma de les Illes Balears, es modifiquen mesures del Pla de Mesures Excepcionals de Prevenció, Contenció i Coordinació per Fer Front a la Crisi Sanitària Ocasionada per la COVID-19 i es disposen mesures excepcionals de prevenció del contagi de la COVID-19 aplicables temporalment a les illes de Mallorca, Eivissa i Formentera.

Sisè. En tot allò que no estigui específicament regulat per les mesures preventives excepcionals que recullen els punts tercer, quart i cinquè d'aquest Acord són aplicables en el territori de cada illa les mesures que estableix el Pla de Mesures Excepcionals de Prevenció, Contenció i Coordinació per Fer Front a la Crisi Sanitària Ocasionada per la COVID-19, aprovat mitjançant l'Acord del Consell de Govern de 27 de novembre de 2020 i les modificacions posteriors, corresponents al nivell d'alerta sanitària declarat en el punt primer d'aquest Acord.

Setè. Notificar aquest Acord a la Delegació del Govern a les Illes Balears, als consells insulars i als ajuntaments de la comunitat autònoma de les Illes Balears, així com a la direcció operativa del Pla Territorial de Protecció Civil de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (PLATERBAL) per a la transició cap a una nova normalitat derivada de la situació d'emergència de salut pública ocasionada per la COVID-19.

Corresponen a l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i als ajuntaments, en l'àmbit de les seves competències, les funcions de vigilància, inspecció i control del compliment correcte de les obligacions que preveu aquest Acord, a l'efecte de garantir-ne l'efectivitat. Amb aquesta finalitat, les administracions esmentades poden sol·licitar la col·laboració de les forces i cossos de seguretat de l'Estat. L'incompliment de les mesures pot ser sancionat de conformitat amb la normativa aplicable en matèria de salut pública.

Vuitè. Publicar aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Novè. Contra aquest Acord, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el mateix òrgan que el dicta, en el termini d'un mes comptador des que es publiqui, d'acord amb el que disposen els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, o, alternativament, un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, en el termini de dos mesos comptadors des que es publiqui, de conformitat amb el que disposen els articles 10 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Palma, 26 de febrer de 2021

La secretària del Consell de Govern ​​​​​​​Mercedes Garrido Rodríguez