Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE MENORCA

Núm. 13328
Acord del Ple del Consell Insular de Menorca en sessió de caràcter extraordinari d’1 de febrer de 2021, relatiu a l’aprovació de la modificació parcial del Pla de suport a autors literaris de Menorca (SALM) (Exp. 03135-2020-000013)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Atès que el Consell Insular de Menorca atorga molta importància al sector de la creació, ha engegat tot un seguit d'actuacions i programes per donar suport a les persones i entitats que des de diversos àmbits es dediquen a la creació artística. Un d'aquests àmbits és la creació literària, entesa com la producció d'obres amb finalitat artística en els diversos gèneres de poesia, narrativa, teatre i assaig, per la qual cosa, l'any 2017, es va considerar necessària la redacció d'un pla de suport a autors literaris de Menorca;

El Ple del Consell Insular de Menorca, en sessió de caràcter extraordinari de 23 de gener de 2017, aprovà el Pla SALM (Pla de Suport a Autors Literaris de Menorca), que es publicà en el BOIB número 21, de 18 de febrer de 2017.

Atès que el propòsit del Pla SALM és donar un suport directe als creadors literaris en les seves activitats extraliteràries i com a conseqüència incidir en el foment de la lectura dels nostres escriptors i facilitar-ne la difusió, el Pla concreta la quantia de les ajudes per al moment en què es va aprovar, el 2017;

Passats quatre anys, es considera convenient apujar la quantia de les ajudes en un 25 %, que és la referència emprada per a la pujada dels caixets de les activitats que organitza la Xarxa de Biblioteques de Menorca. S'ha emprat aquesta referència perquè les biblioteques públiques són les institucions que fan més ús d'aquest pla.

Les quantitats proposades en la modificació del Pla són per a l'any 2021. En el futur, l'increment d'aquestes es podrà aprovar per resolució del conseller executiu en matèria de cultura.

Atès que el Pla SALM té una programació anual i el pressupost del Consell abasta anys naturals, es proposa que el Pla també ho faci així. Es proposa la supressió del paràgraf que es refereix a la programació anual coincident amb el curs escolar, dins l'apartat «Calendari i terminis»;

Atès que el formulari de sol·licitud s'ha millorat i adaptat a la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals, s'hi introdueixen aquests canvis;

L'annex 1, pressupost de les accions previstes en el Pla SALM, s'ha actualitzat segons les despeses previstes per a l'any 2021, incloses en el pressupost del Consell Insular de Menorca de 2021.

Per tot açò, el Ple del Consell Insular de Menorca, en sessió de caràcter extraordinari d'1 de febrer de 2021, adopta l'acord següent:

Punt únic. Aprovar la modificació parcial del Pla de Suport a Autors Literaris de Menorca (SALM).

Contra l'acord precedent, que posa fi a la via administrativa, es poden interposar els recursos següents:

- En el termini d'un mes a partir de l'endemà de la publicació d'aquest edicte en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, recurs potestatiu de reposició davant el Ple. Aquest recurs s'entendrà desestimat si no s'ha notificat la resolució quan hagi transcorregut un mes des de la seva interposició. Contra la desestimació per silenci del recurs de reposició es pot interposar recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Palma.

- En el termini de dos mesos a partir de l'endemà de la publicació d'aquest edicte en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Palma sempre que no s'hagués interposat recurs potestatiu de reposició, atès que en aquest cas s'haurà d'esperar que se'n dicti resolució.

Tot això sens perjudici que es pugui utilitzar qualsevol altre recurs que es consideri procedent en dret.

Tot l'anterior s'ajusta a la Llei 29/1998, de 13 de juliol, que regula de la jurisdicció contenciosa administrativa, i a la Llei 39/2015 d'1 d'octubre del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques.

 

Finalment, escau d'indicar que la interposició dels recursos pertinents no suspèn l'eficàcia de la resolució impugnada ni interromp els terminis que se'n puguin derivar, excepte que l'autoritat competent ho acordi expressament.

  

Maó, 14 de febrer de 2021

Per delegació de la presidenta, la secretària

Rosa Salord Olèo

(Decret 427/2019, d'11 de juliol)

(BOIB núm. 97 de 16-7-2019) 

  

ANNEX PLA SALM (Suport a Autors Literaris de Menorca)

Exposició de motius

El Consell Insular de Menorca atorga molta importància al sector de la creació. En aquest sentit ha engegat tot un seguit d'actuacions i programes per donar suport a les persones i entitats que des de diversos àmbits es dediquen a la creació artística. Un d'aquests àmbits és la creació literària, entesa com la producció d'obres amb finalitat artística en els diversos gèneres de poesia, narrativa, teatre i assaig i s'ha considerat necessari la redacció d'un pla de suport a autors literaris de Menorca.

Menorca viu actualment un moment dolç de la seva literatura en les diverses vessants. En tota la història, Menorca no havia contribuït tant com en l'actualitat a la riquesa i la diversitat de la producció literària: autors de renom, una plèiade de personalitats literàries que editen de forma regular i amb notable èxit, noves veus de joves que s'incorporen, recitals anuals com Illanvers amb molt bona acollida, edicions i publicacions diverses, presentacions i premis, etc. En paraules de Josep M. Quintana, "Tanmateix, des de la dècada dels setanta del segle passat hem vist com es generava un indubtable refloriment de la literatura que, al llarg dels darrers vint anys, ha produït un bon grapat d'escriptors sòlids (poetes i narradors) que conformen, sens dubte, un dels períodes més fèrtils pel que fa a la creació literària. A més, es tracta d'autors que són coneguts, llegits i que tenen una clara incidència damunt la societat. Crec, idò, que vivim un moment molt bo que, sens dubte, produirà encara molts més fruits en el futur".

Aquest pla preveu una sèrie d'actuacions que són un suport genèric a la literatura de Menorca i a la seva promoció i difusió i a més inclou com a novetat el programa anomenat "Circuit d'escriptors", que té per objectiu la promoció de la literatura de Menorca i va dirigit al públic en general però adreçat a públics específics segons l'activitat. El propòsit marc és donar un suport directe als creadors literaris en les seves activitats extraliteràries i com a conseqüència incidir en un doble sentit: fomentar la lectura dels nostres escriptors i facilitar-ne la difusió. Del "Circuit d'escriptors" se'n poden beneficiar centres escolars de tots els nivells educatius, la Xarxa de Biblioteques de Menorca, els clubs de lectura, les editorials, les llibreries i qualsevol altre entitat que treballi entorn del llibre i la lectura. El programa posa en relació els escriptors i els lectors i és una eina que articula aquesta relació entorn de la creació literària. Les activitats d'aquest programa poden ser diverses i tenir formats diferents: tertúlies literàries, tallers de creació, presentacions de novetats, col·loquis, recitals, concerts, lectures, etc.

Objectius del Pla

Són objectius del Pla de Suport a Autors Literaris de Menorca:

Reforçar programes i actuacions que ja es realitzen des del Departament de Cultura i Educació del Consell Insular de Menorca.

Crear nous programes de promoció dels escriptors i les seves obres.

Implicar els col·lectius en l'activitat literària i la seva difusió (mitjans de comunicació, biblioteques, xarxes socials) i ensenyament (centres educatius), en la posada en marxa del Pla, així com les altres administracions que hi puguin contribuir, les empreses del sector (editorials i llibreries) i associacions d'escriptors.

Donar a conèixer els autors menorquins i les seves obres.

Impulsar la lectura d'autors menorquins entre els ciutadans.

Establir lligams entre el món de la creació literària i el de l'educació i la formació.

Fer conscient la societat menorquina de la riquesa literària de l'illa.

Apropar escriptors i lectors en una experiència viva.

Donar als autors menorquins més presència social i als mitjans de comunicació.

Aprofundir en el coneixement de la creació literària menorquina per mitjà de programes didàctics de divulgació.

 

​​​​​​​Àmbits d'actuació

Aquest pla vol incidir en el conjunt de la ciutadania de Menorca, però cada actuació va dirigida a un segment de la població específic segons la naturalesa de l'actuació i el seu objectiu. Així dividim les actuacions en diversos àmbits d'aplicació:

a) Àmbit educatiu: accions d'ensenyament i aprenentatge en centres escolars amb finalitat educativa i activitats didàctiques.

b) Àmbit divulgatiu: accions de difusió per mitjans diversos.

c) Àmbit bibliotecari: accions d'increment de les activitats entorn dels autors i la lectura.

d) Àmbit professional: accions de reforç a les activitats de llibreries, editorials i associacions entorn de la lectura d'autors menorquins.

Avaluació

El Consell Insular crearà una comissió avaluadora del Pla per tal de fer-ne una valoració. Aquesta comissió es reunirà una vegada l'any i emetrà un informe que presentarà al conseller de Cultura, Educació, Joventut i Esports. L'informe inclourà els indicadors i les estadístiques del conjunt de les activitats que s'hauran realitzat al llarg de l'any.

La comissió avaluadora del Pla SALM estarà formada pel cap de secció d'arxius i biblioteques del CIM, un tècnic o administratiu del Departament de Cultura, Educació, Joventut i Esports del CIM, dos bibliotecaris de la Xarxa de Biblioteques de Menorca i el cap de la Secció de Llengua i Literatura de l'IME.

Programa d'actuacions

El Pla es divideix en dos tipus d'actuacions:

A) Actuacions pròpies del Pla: són les que es realitzen amb la presència de l'autor o autors i que es concreten principalment en el programa "Circuit d'escriptors", tal com es detalla més endavant.

B) Actuacions complementàries al Pla: són les activitats o programes que es realitzen sense la presència de l'autor o autors i per les quals els autors no reben cap quantitat econòmica però que són un suport genèric a la literatura de Menorca i a la seva promoció i difusió.

Són actuacions complementàries:

a) Web de la història de la literatura a Menorca

b) Web l'illa dels sentits: recull de webs i blogs d'autors literaris

c) Maletes pedagògiques entorn de temes literaris

d) Guies de lectures d'obres d'autor menorquí

e) Ajudes específiques a l'edició

f) Compra d'exemplars per a centres educatius o biblioteques públiques

g) Plecs de lectura: edició de textos per a la difusió d'obres i autors

h) Fires de llibres: Sant Jordi, Fira del Llibre en Català, Fira del Llibre Menorquí

i) Convenis amb entitats: Illetra, Talleres Islados, Ateneu de Maó, Cercle Artístic, Acció Cultural, Orfeó Maonès, etc.

j) Elaboració de centres d'interès d'autors a les biblioteques

k) Concurs de bibliotràilers

l) Jornades de la Secció de Llengua i Literatura de l'IME (estudis i homenatges)

m) Publicació de Quaderns Xibau de Poesia

n) Festival Illanvers

o) Premis Francesc de B. Moll de contes i rondalles

p) Col·laboració amb els premis literaris Illa de Menorca d'Editorial Menorca

Programa "Circuit d'escriptors"

Autors que hi poden participar

El Consell Insular de Menorca contractarà per mitjà de factura els autors que participin en el programa "Circuit d'escriptors". Aquesta contractació es farà a partir d'una sol·licitud que realitzaran les entitats que demanin una activitat amb la presència d'un autor. El "Circuit d'escriptors" queda restringit als escriptors menorquins de naixement o de residència a Menorca. L'àmbit territorial del programa se circumscriu a l'illa de Menorca. Els requisits per participar-hi són els següents:

a) Haver nascut a Menorca o tenir-hi la residència.

b) Ser escriptor de ficció literària, és a dir autor d'obres de narrativa, poesia, teatre o assaig literari.

c) Ser membre d'una associació professional d'escriptors (AELC, PEN Club, CEDRO, etc.) o bé ser autor d'un mínim de dues obres individuals publicades o haver participat com a mínim en tres llibres col·lectius.

d) En queden exclosos els autors menorquins que resideixen a les altres illes Balears (Mallorca, Eivissa i Formentera), atès que aquests autors poden optar al programa TALENTIB de l'IEB.

Quantia de les ajudes

Les quantitats econòmiques seran destinades directament als autors que realitzin una activitat i es pagaran per mitjà de la factura que ha de presentar l'autor. Cada autor rebrà 125 € per activitat realitzada, una volta presentada la factura corresponent, si són residents a Menorca. Si resideixen fora de Menorca la quantitat a rebre serà de 250 € per a la primera activitat i de 125 € a partir de la segona activitat durant una mateixa vinguda a Menorca. Cada autor podrà optar a un màxim de sis activitats o bé 750 € en total per cada any natural. Aquestes quantitats han d'incloure l'IVA corresponent i en cas de les persones físiques cal també aplicar-hi les retencions d'IRPF.

Aquestes quantitats s'aplicaran a partir de l'any 2021. L'increment de les mateixes es podrà aprovar per resolució del conseller executiu en matèria de cultura.

Qui ho pot sol·licitar

Poden sol·licitar les activitats les entitats públiques o privades (ajuntaments, biblioteques, centres educatius, associacions i entitats culturals o cíviques, llibreries i empreses de gestió cultural —editorials, programadors, curadors, etc.—) amb una antelació mínima de 20 dies a la celebració de l'acte o activitat, a través d'un formulari al qual es podrà accedir des del web del Consell Insular de Menorca. Una volta comprovat el compliment dels requisits, el Consell Insular donarà el vistiplau a l'entitat sol·licitant per realitzar l'activitat i es comunicarà a l'autor que l'ha d'oferir.

Calendari i terminis

El "Circuit d'escriptors" té una programació anual. Anualment s'inclourà en el pressupost del Departament de Cultura, Educació, Joventut i Esports una partida per aquest concepte i la conformitat a l'activitat estarà condicionada a la disponibilitat pressupostària.

Tipus d'actuacions incloses

a) Presentació de novetat literària

b) Tertúlia literària

c) Debat

d) Lectura pública

e) Concert, recital, interpretació

f) Espectacle literari

g) Itinerari literari

h) Conferència d'autor

i) Taller de creació

j) Acte d'homenatge

k) Jornades d'estudi

l) L'autor a l'aula

CIRCUIT D'ESCRIPTORS Formulari de sol·licitud (consta en l'expedient)

CONFORMITAT DE CESSIÓ DE DADES PERSONALS (consta en l'expedient)

  

 

​​​​​​​ANNEX 1 ​​​​​​​PRESSUPOST DE LES ACCIONS PREVISTES EN EL PLA SALM

Aquest pressupost preveu les despeses previstes per a l'any 2021 i es nodreix principalment dels programes següents del pressupost del Consell Insular de Menorca per a l'any 2021.

Programa

Descripció

33000

Gestió administrativa

33200

Patrimoni documental i biblioteques

33210

Biblioteca Pública i Arxiu Històric

33400

Creació i promoció cultural

En el pressupost del Consell Insular de Menorca dels anys posteriors s'inclouran les partides econòmiques necessàries per continuar realitzant les activitats que es preveuen en aquest pla.

En el cas d'accions que depenen d'altres entitats o administracions diferents del Consell Insular de Menorca només s'indica qui és el responsable de dur-la a terme.

Activitat

Responsable

Import

Circuit d'escriptors

CIM

5.000 €

Web de la història de la literatura a Menorca

IME

 

Web l'illa dels sentits: recull de webs i blogs d'autors literaris

XBM

 

Maletes pedagògiques entorn de temes literaris

CIM

 

Guies de lectures d'obres d'autor menorquí

 

 

Ajudes específiques a l'edició

CIM

15.000 €

Compra d'exemplars per a centres educatius o biblioteques públiques

CIM i XBM

120.000 €

Plecs de lectura: edició de textos per a la difusió d'obres i autors

CIM

6.500 €

Fires de llibres: Sant Jordi, Fira del Llibre en Català, Fira del Llibre Menorquí

CIM

14.000 €

Convenis amb entitats: Illetra, Talleres Islados, Ateneu de Maó, Cercle Artístic, Acció Cultural, Orfeó Maonès, etc.

CIM

 

Elaboració de centres d'interès d'autors a les biblioteques

XBM

 

Concurs de bibliotràilers

 

 

Jornades de la Secció de Llengua i Literatura de l'IME (estudis i homenatges)

IME

 

Festival Illanvers i publicació de Quaderns Xibau de Poesia

CIM i IME

4.000 €

Col·laboració amb els premis literaris Illa de Menorca d'Editorial Menorca

CIM

6.000 €