Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 7238
Acord del Consell de Govern de 22 de febrer de 2021 pel qual es concreta la documentació, els termes i les condicions de la justificació de les despeses corresponents a la indemnització pel cost de l’allotjament temporal a l’illa de Mallorca dels membres del Govern de les Illes Balears, dels alts càrrecs i del personal eventual

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

L'article 16 de la Llei 3/2020, de 29 de desembre, de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l'any 2021, tracta de les indemnitzacions per raó del servei dels membres del Govern de les Illes Balears, dels alts càrrecs i del personal eventual.

L'apartat 2 d'aquest article 16 regula el dret a percebre una indemnització pel cost de l'allotjament temporal a l'Illa de Mallorca dels membres del Govern, de la resta d'alts càrrecs, inclosos els òrgans unipersonals de direcció a què es refereix la Llei 7/2010, de 21 de juliol, del sector públic instrumental de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, i del personal eventual que, en el moment del seu nomenament, tenguin el seu domicili a les illes de Menorca, Eivissa o Formentera, i ho fa d'una manera diferent a la regulació d'anys anteriors, a saber, de la manera següent:

2. Els membres del Govern de les Illes Balears, els alts càrrecs, inclosos els òrgans unipersonals de direcció a què es refereix l'article 21 de la Llei 7/2010 esmentada, i el personal eventual que, en el moment del seu nomenament, tenguin el seu domicili a les illes de Menorca, Eivissa o Formentera, i mentre el mantinguin, tenen dret a percebre una indemnització pel cost del seu allotjament temporal a l'illa de Mallorca d'acord amb les regles següents:

1a. Fins a 12.000 euros com a màxim en concepte de despeses justificades pel cost de l'arrendament o altres figures anàlogues inherents a la necessitat temporal d'allotjament a l'illa de Mallorca i els desplaçaments aeris o marítims interinsulars derivats del trànsit entre ambdues illes. Mitjançant un acord del Consell de Govern es concretarà la documentació, els termes i les condicions de la justificació de les despeses, que en cap cas no es podrà fer mitjançant una declaració responsable.

2a. Una quantia fixa addicional de 6.000 euros, que indemnitzarà, a tant alçat i sense necessitat de justificació de despeses de serveis i subministres a l'habitatge, manutenció en cas d'utilitzar serveis d'hoteleria, i en general les pròpies de l'allotjament temporal a l'illa de Mallorca i viatges interinsulars.

3a. La quantia esmentada en la regla anterior no s'ha d'entendre incompatible amb el rescabalament de les despeses a què es refereix l'apartat 1 d'aquest article, comunes a tots els càrrecs indicats en l'apartat esmentat.

4a. En tot cas, i a més de la documentació que sigui exigible en virtut de l'acord del Consell de Govern a què fa referència la regla 1a, per acreditar que la persona interessada té el seu domicili habitual a les illes de Menorca, Eivissa o Formentera, ha de presentar anualment una declaració responsable a la qual s'ha d'adjuntar el certificat corresponent d'estar empadronada a qualsevol municipi d'aquestes illes.

5a. En cas que els perceptors de la indemnització que regula aquest apartat traslladin el seu domicili definitivament a l'illa de Mallorca, han de comunicar aquesta circumstància a la secretaria general de la conselleria en la qual exerceixen les seves funcions i, en tot cas, perden el dret a percebre la indemnització.

Per tant, i d'acord amb aquest mandat legal, és necessari un acord del Consell de Govern que concreti com dur a terme la percepció d'aquesta indemnització.

Atès tot això, el Consell de Govern, a proposta conjunta de la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors i de la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, en la sessió de 22 de febrer de 2021, adoptà entre d'altres, l'Acord següent:

Primer. Disposar que en els primers deu dies de l'any cada persona amb dret a percebre la indemnització pel cost del seu allotjament temporal a l'illa de Mallorca que regula l'article 16.2 de la Llei 3/2020, de 29 de desembre, de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l'any 2021, i, si s'escau, les lleis de pressuposts generals subsegüents, ha de presentar davant la secretaria general de la seva conselleria, o davant l'òrgan equivalent en cas d'entitats del sector públic instrumental, una declaració responsable en la qual es faci constar que té el seu domicili habitual a l'illa de Menorca, Eivissa o Formentera, i a la qual s'ha d'adjuntar el certificat corresponent d'estar empadronada a qualsevol municipi d'aquestes illes.

Pel que fa a l'any 2021, el termini esmentat en el paràgraf anterior s'amplia fins al dia 4 de març de 2021.

 

En cas de nous nomenaments, la persona interessada ha de presentar aquesta declaració responsable i la documentació adjunta en el termini de deu dies comptadors des del dia del seu nomenament.

Segon. Disposar que, una vegada presentada i comprovada la documentació referida en el punt anterior, l'Administració de la Comunitat Autònoma o l'entitat instrumental corresponent ha d'abonar l'import corresponent a les despeses justificades per la persona interessada en concepte d'arrendament de l'habitatge o altres figures jurídiques anàlogues per raó del seu allotjament a l'illa de Mallorca i en concepte dels desplaçaments aeris o marítims interinsulars derivats del trànsit entre les dues illes, fins a un màxim anual de 12.000 euros.

Aquests pagaments s'han de fer amb càrrec al pressupost de la conselleria o de l'ens instrumental en el qual tengui el càrrec la persona interessada i amb la justificació prèvia de les despeses corresponents, mitjançant la presentació, pel que fa a l'allotjament, d'una còpia dels contractes o instruments jurídics que documentin l'arrendament o la figura anàloga de què es tracti en cada cas i també de les transferències bancàries que acreditin el pagament de la renda a l'arrendador o dels rebuts de cobrament emesos per aquest, i, pel que fa als desplaçaments entre les illes respectives, de les targetes d'embarcament aeri o marítim i de les factures corresponents.

Respecte de les despeses d'allotjament, el pagament de la indemnització corresponent s'ha de fer mensualment, sempre que el contracte d'arrendament o document equivalent no estableixi una altra periodicitat per al pagament de la renda, cas en el qual la periodicitat de la indemnització per aquest concepte s'hi ha d'adaptar.

Pel que fa a les despeses relatives als desplaçaments, la indemnització que pertoqui s'ha de fer en tot cas mensualment, en funció de les despeses justificades al llarg del mes immediatament anterior, juntament, si s'escau, amb el pagament de la indemnització mensual que pertoqui en concepte d'allotjament temporal a què fa referència el paràgraf anterior.

En tot cas, els pagaments esmentats s'han de fer per mitjà de les successives nòmines de la persona interessada a mesura que aquestes es tanquin i en funció de les quanties que s'hagin meritat, amb la retenció dels imports que corresponguin en concepte d'impost sobre la renda de les persones físiques, d'acord amb la legislació reguladora d'aquest impost.

Això no obstant, i pel que fa en particular a les despeses d'allotjament, en cas que els pagaments per despeses justificades fins al mes de desembre no ultrapassin el límit màxim de 12.000 euros es podrà incloure en la nòmina del mes de desembre l'import corresponent al cost de l'allotjament fins a final d'any, o una part d'aquest, amb el límit màxim en tot cas dels 12.000 euros esmentats, a instància de la persona interessada, i sempre que aquest cost es desprengui del contracte o instrument jurídic que documenti l'arrendament o la figura anàloga. La manca de justificació de l'abonament de la renda corresponent en l'exercici següent implicarà l'obligació de reintegrar la quantia que, d'acord amb el que preveu aquest paràgraf, s'hagi pogut anticipar.

Tercer. Disposar que, així mateix, les persones amb dret a la indemnització per residència temporal a l'illa de Mallorca a què es refereixen els punts anteriors d'aquest Acord han de percebre una quantia fixa de 6.000 euros anuals, que s'ha de distribuir en dotze mensualitats de 500 euros cada mes, o la part proporcional que correspongui en cas de nous nomenaments, sense necessitat de justificació, a fi de compensar les despeses inherents als serveis i subministraments de l'habitatge de residència temporal, les de manutenció en cas d'utilitzar serveis d'hoteleria, i, en general, les pròpies de l'allotjament temporal a Mallorca i dels viatges interinsulars.

Aquesta quantia s'ha d'abonar juntament amb la nòmina mensual corresponent a la persona interessada, una vegada que s'hagi autoritzat per mitjà de la resolució a què es refereix el punt següent.

Quart. Disposar que les secretaries generals o els òrgans equivalents dels ens del sector públic autonòmic han de trametre a la Direcció General de Funció Pública   una relació de les persones interessades que tenguin dret a la indemnització a què fa referència aquest Acord, i han d'adjuntar una còpia de la declaració responsable i de la documentació a què fa referència el punt primer d'aquest Acord, per tal que la persona titular de la conselleria competent en matèria de funció pública dicti, anualment, una resolució per la qual s'autoritzi expressament el reconeixement d'aquest dret, amb efectes en tot cas des de la seva meritació.

La resolució esmentada s'ha de pronunciar sobre el dret a la indemnització de cada persona en l'any corresponent, sens perjudici que la quantia concreta en cada cas quedi condicionada al compliment dels requisits establerts en els punts anteriors d'aquest Acord.

Cinquè. Disposar que tot el que estableixen els apartats anteriors d'aquest Acord en relació amb el règim general de la indemnització per raó de la residència temporal a l'illa de Mallorca i, en particular, respecte de la part d'aquesta indemnització relativa a les despeses d'allotjament fins a un màxim de 12.000 euros anuals, d'una banda, i respecte de la part de la indemnització de 6.000 anuals, o la part proporcional corresponent, d'altra banda, sigui aplicable també a la indemnització de 30.000 euros a què fa referència l'apartat 3 de l'article 16 de la Llei 3/2020 esmentada, o el precepte equivalent de les successives lleis anuals de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma, considerant que una part d'aquesta indemnització, fins a un màxim de 20.000 euros anuals, es correspon amb les despeses d'allotjament temporal fora de les Illes Balears i que una altra part, per import de 10.000 anuals, o la part proporcional corresponent, es correspon amb les despeses sense justificació.

Sisè. Publicar aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Interposició de recursos

Contra aquest Acord, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el Consell de Govern en el termini d'un mes comptador a partir de l'endemà de la publicació, d'acord amb l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, i l'article 123 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

També es pot interposar un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors a partir de l'endemà de la publicació, d'acord amb els articles 8.2, 10.1 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, sens perjudici que la persona interessada en pugui interposar qualsevol altre que consideri procedent.

 

Palma, 22 de febrer de 2021

La secretària del Consell de Govern ​​​​​​​Mercedes Garrido Rodríguez