Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE CAPDEPERA

Núm. 4467
Ordenança municipal reguladora del règim aplicable als vehicles abandonats en el municipi de Capdepera (exp. 3662/2019)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Atès que durant el termini d'exposició pública de l'edicte d'acord d'aprovació provisional de l'Ordenança reguladora del règim aplicable als vehicles abandonats del terme de Capdepera, aprovada pel Ple a la sessió de dia 4 de febrer de 2021, sense que s'hagin produït reclamacions. En conseqüència aquesta s'eleva a definitiva, i tot seguit se'n transcriu el text íntegre següent.

ORDENANÇA MUNICIPAL REGULADORA DEL RÈGIM APLICABLE ALS VEHICLES ABANDONATS EN EL MUNICIPI DE CAPDEPERA (Exp. 3662/2019).

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

La Llei 7/1985, Reguladora de les Bases de Règim Local, inclou dins de les competències municipals la matèria referent a la recollida i tractament de residus establint-ho com a servei obligatori.

La Llei 11/1999, de 21 d'abril, de modificació de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, Reguladora de les Bases de Règim Local, i altres mesures per al desenvolupament del Govern Local en matèria de trànsit, circulació de vehicles a motor i seguretat viària, en el seu article 2, recull un afegit a l'article 86 del derogat Reial decret legislatiu 339/1990, de 2 de març, que aprova el text articulat de la Llei sobre Trànsit, Circulació de Vehicles a Motor i Seguretat Viària, actualment regulat en l'art. 106 del Reial decret legislatiu 6/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei sobre Trànsit, Circulació de Vehicles a Motor i Seguretat Viària, en la qual s'especifiquen aquells casos en els quals es pot presumir racionalment l'abandó d'un vehicle i dur a terme el tractament residual dels vehicles.

Per part seva, la Llei 22/2011, de 28 de juliol, de Residus i Sòls Contaminats, considera en el seu article 3 com a residu domèstic els vehicles abandonats i atribueix a les Entitats Locals la competència per a la gestió dels residus domèstics, considerant com a servei obligatori “… la recollida, el transport i, almenys, l'eliminació dels residus domèstics, en la forma en què estableixin les respectives ordenances”.

Per això, la present ordenança s'aprova dins de les competències municipals i exclusivament per al terme municipal de Capdepera, a l'empara dels establert en la disposició transitòria segona de la Llei 22/2011, de 28 de juliol, de Residus i Sòls Contaminats, quedant sotmeses a les lleis i disposicions de rang superior a les que en tot cas complementarà però mai substituirà, quedant sense efecte la part d'aquesta ordenança que pogués contradir l'assenyalat per aquestes.

Així doncs, amb l'aprovació de la present ordenança es pretén impedir la permanència indefinida als carrers del municipi de Capdepera de vehicles inservibles o abandonats, la qual cosa implica una evident disminució de les possibilitats normals d'utilització de les vies públiques i el perjudici mediambiental que es pogués generar així com el possible perill per a la resta d'usuaris de la via pública. Això es durà a terme respecte als mateixos sempre que dels seus signes externs, temps d'estacionament i altres circumstàncies, pogués deduir-se el seu abandó. Les actuacions previstes en els articles següents s'executaran igualment respecte als vehicles dipositats per les altres causes que assenyalen les normes sobre circulació de vehicles a motor i seguretat viària.

 

TÍTOL I

Objecte i àmbit d'aplicació

Article 1

L'objecte de la present ordenança és la regulació del règim aplicable als vehicles abandonats en el terme municipal de Capdepera, particularment quant a la seva localització, denúncia, procediment per a la seva retirada i, si escau, el tractament com a residu domèstic.

Article 2

Aquesta ordenança s'aplicarà en totes les vies públiques del terme municipal de Capdepera, en els terrenys adjacents de domini públic, així com en els terrenys adjacents de domini privat utilitzats per una col·lectivitat indeterminada d'usuaris en els quals es trobin vehicles que, objectiva i racionalment, facin presumir pels seus signes externs que estan abandonats o puguin ser considerats com a residu domèstic.

Als efectes procedents s'exclouen els terrenys públics o privats que estiguin destinats a dipòsit de vehicles per a desballestament al final de la seva vida útil.

Es prohibeix l'abandó de vehicles fora d'ús o en les condicions fixades en la present ordenança. Seran responsables dels vehicles abandonats els seus propietaris.

 

TÍTOL II

Vehicles abandonats i residus domèstics

Article 3

1. Es considera que un vehicle està abandonat si:

  • Quan hagin transcorregut més de dos mesos des que el vehicle fos immobilitzat o retirat de la via pública i dipositat per l'Administració i el seu titular no hagués formulat al·legacions.
  • Quan romangui estacionat per un període superior a un mes en el mateix lloc, o present desperfectes que permetin presumir una situació de desús o la impossibilitat de moviments pels seus propis mitjans, o bé si manca de placa de matrícula.
  • Quan recollit un vehicle com a conseqüència d'avaria o accident, el seu titular no l'hagués retirat en el termini de dos mesos.
  • Quan consultada la Base de dades de la DGT el vehicle el vehicle estacionat en via pública, figuri en la mateixa en situació de baixa, temporal o definitiva.

2. Es considera que un vehicle constitueix residu domèstic quan, tenint plaques de matrícula i no figurant de baixa, pel seu estat pugui suposar un perill per a la resta dels usuaris de la via.

3. En els casos contemplats en els apartats 1.c), 1.d) o quan manqui de plaques de matrícula, així com en l'apartat 2, es procedirà a la immediata retirada del vehicle de la via pública i al seu traslladat al Dipòsit Municipal de Vehicles.

4. En el supòsit contemplat en els apartats 1.b) i 1.c), i en aquells vehicles que àdhuc tenint signes d'abandó, mantinguin la placa de matriculació o disposin de qualsevol signe o marca exterior visible que permeti la identificació del seu titular, es requerirà a aquest perquè en el termini d'1 mes retiri el vehicle de la via pública amb l'advertiment que, en cas contrari, es procedirà a la retirada del vehicle al Dipòsit Municipal i donant continuació a l'expedient per al seu posterior tractament com a residu domèstic.

Article 4

1. Els vehicles abandonats i els vehicles residus domèstics seran retirats, quan escaigui, pel servei municipal de grua sent traslladats fins al Dipòsit Municipal de Vehicles.

2. Les taxes corresponents al trasllat i permanència en el dipòsit correspondran al titular del vehicle i es reportaran segons el que es disposa en l'ordenança fiscal sobre retirada i immobilització de vehicles mal estacionats o abandonats en les vies públiques, així com qualsevol objecte pesat o voluminós, que pertorbi la fluïdesa de la circulació rodada o de vianants del municipi de Capdepera.

 

TÍTOL III

Procediment per a la retirada de vehicles abandonats en la via pública

Article 5

Quan un agent de medi ambient o bé un agent pertanyent al Cos de Policia Local de l'Ajuntament de Capdepera, localitzi un vehicle que, pels seus símptomes externs, faci presumir objectivament el seu estat d'abandó, o bé aquests siguin requerits per particulars, es procedirà a aixecar la corresponent acta i en la mateixa es consignaran les dades del vehicle, titular d'aquest, ubicació del lloc on es trobi estacionat, així com la data i hora de detecció, afegint sempre que fos possible fotografies, i es farà constar detalladament tots els desperfectes que presenti el vehicle. En el vehicle es col·locarà un adhesiu d’identificació de localització de vehicle abandonat, amb expressió de la matrícula i la data de la seva col·locació.

Article 6

Transcorregut un període superior a trenta dies des de la detecció del vehicle i aixecament de l'acta, es practicarà la notificació al titular perquè procedeixi de forma voluntària a la retirada del vehicle o esmena de l'estat d'abandó, excepte quan es doni la circumstància establerta en l'article 3.1.e) d'aquesta ordenança, en aquest cas el termini serà de tres mesos.

Article 7

Passats quinze dies naturals des de la notificació referida en l'article anterior, i en cas que el vehicle segueixi en el mateix lloc, es procedirà a la retirada cautelar del vehicle de la via pública i es traslladarà al Dipòsit Municipal. En aquest cas es denunciarà el fet conforme al que es disposa en l'article 13 de la present ordenança i serà aplicable el que s'estableix en l'article 4.2 d'aquesta ordenança.

Article 8

Una vegada ha tingut entrada un vehicle abandonat en el Dipòsit Municipal, es valorarà si el seu titular és desconegut o conegut.

a) Es considerarà que té el caràcter desconegut quan: El vehicle no pugui ser identificat per cap mitjà extern, en aquest cas, el vehicle es tractarà directament com a residu domèstic i es lliurarà al Centre Autoritzat de Tractament de Vehicles (CTV) per al seu tractament residual.

b) Quan el titular és conegut:

  • Al titular del vehicle, en la notificació que se li remeti, se li advertirà que, amb anterioritat a l'ordre de trasllat del vehicle, l'Administració requerirà al titular del mateix advertint-li que, de no procedir a la seva retirada en el termini d'un mes, es procedirà al seu trasllat al Centre Autoritzat de Tractament i, si escau, s'haurà de fer càrrec del vehicle, previ abonament de les despeses que hagi ocasionat i les taxes corresponents de trasllat i permanència en el dipòsit.
  • Si transcorregut el termini anterior no hagués presentat al·legacions, es continuarà el procediment, el qual finalitzarà amb el tractament residual del vehicle pel Centre Autoritzat de Tractament, tret que el titular del vehicle es faci càrrec de les despeses ocasionades i taxes corresponents abans del lliurament del vehicle al Centre Autoritzat de Tractaments, no quedant exempt de les denúncies que s'hagin formulat.

Les notificacions als titulars dels vehicles es duran a terme en la forma establerta en la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques.

Article 9

Quan iniciat l'expedient d'abandó d'un vehicle, est hagi de ser traslladat per motius d'urgència (festes populars, obres, etcètera), l'expedient seguirà el seu curs normal, devent únicament fer-se constar en el mateix el canvi d'ubicació del vehicle.

 

TÍTOL IV

Procediment de retirada de vehicles residus domèstics

Article 10

Finalitzat l'expedient i en el supòsit en què l'Ajuntament decidís la conservació del vehicle, de conformitat amb el que es disposa en l'article 106.3 del Reial decret legislatiu 6/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei sobre Trànsit, Circulació de Vehicles a Motor i Seguretat Viària, l'alcalde o autoritat corresponent per delegació, podran acordar la substitució de la destrucció del vehicle per la seva adjudicació als serveis de vigilància i control del trànsit de la Policia Local.

 

TÍTOL V

Renúncia a la titularitat

Article 11

Els titulars de vehicles abandonats podran renunciar a la propietat del mateix a favor de l'Ajuntament de Capdepera, perquè es procedeixi a donar-lo de baixa, en qualsevol fase de l'expedient. El fet de la cessió no anul·larà les despeses ocasionades fins al moment, ni les denúncies, ni altres deutes pendents.

Article 12

Una vegada cedit el vehicle, el titular lliurarà aquella documentació personal i del vehicle que es requereixi i, en cas de mancar d'aquesta, es requeriran els documents necessaris per a poder dur a terme el tràmit, així com l'acta de cessió corresponent. Per part de l'Administració, una vegada cedit, i tan aviat com la documentació arribi a la unitat administrativa, es donarà el tràmit pertinent per a procedir a la tramitació de la baixa definitiva en la Direcció General de Trànsit, procedint-se a la seva descontaminació i destrucció o bé a la seva adjudicació als serveis de vigilància del trànsit de la Policia Local, segons determini l'autoritat competent.

 

TÍTOL VI

Infraccions i sancions

Article 13

Seran constitutius d'infracció els fets descrits en l'article 3 d'aquesta Ordenança.

Article 14

Totes les infraccions contemplades en la present Ordenança tindran la primera vegada la consideració d'infracció greu i seran sancionades amb multes de 1.500 euros, en cas de reiteració d'abandó de vehicles en la via pública per espai de 5 anys, es considerarà reiteració amb la consideració d'infracció molt greu i serà sancionada amb multa de 3.000 €.

DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA

S'aplicarà el règim establert en l'article 8 de la present ordenança als vehicles que, a l'entrada en vigor d'aquesta, es trobin en el Dipòsit Municipal de Vehicles de Capdepera i a aquells vehicles que es trobin en via pública mancant la matrícula.

DISPOSICIÓ FINAL

La present ordenança reguladora del règim aplicable als vehicles abandonats, una vegada aprovada definitivament per l'Ajuntament en Ple, entrarà en vigor quan hagi estat publicat íntegrament el seu text en el BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS (BOIB) i hagi transcorregut el termini previst en els articles 49 i 70.2 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, Reguladora de les Bases del Règim Local.

DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Queden expressament derogats tots els preceptes continguts en qualsevol altra ordenança municipal dictada per aquest Ajuntament en tot quant s'oposin o contradiguin la present.

 

Capdepera, 15 de febrer de 2021

El batle

Rafel Fernández Mallol