Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE SANTANYÍ

Núm. 1594
Aprovació definitiva de l'Ordenança reguladora de la convivència ciutadana

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Aprovada inicialment pel ple d'aquest Ajuntament del passat 27 d'agost de 2020, l'Ordenança de Convivència Ciutadana de l'Ajuntament de Santanyí, exposada al públic mitjançant la publicació de l'anunci corresponent al BOIB núm. 152 de data 3 de setembre de 2020 i aprovada definitivament en sessió de ple de data 26 d'octubre de 2020, es publica el text íntegre de l'esmentada Ordenança, un cop adequada la redacció a les propostes de millora i recomanacions de l'informe d'impacte de gènere de l'Institut Balear de la Dona de data 22 de setembre de 2020.

ORDENANÇA REGULADORA DE LA CONVIVÈNCIA CIUTADANA

Exposició de motius

L'Ajuntament de Santanyí, dins la seva funció de policia i en l'àmbit de les seves competències, ha de garantir la tranquil·litat, la seguretat, la salubritat, l'ordre públic i el degut respecte i comportament de la comunitat veïnal, de la mateixa forma que té també l'obligació de mantenir el comportament cívic en l'àmbit públic respectant els béns i les instal·lacions i fent-ne un ús correcte, amb la finalitat de poder gaudir-ne sempre en perfecte estat d'ús i conservació.

Així mateix, competeix a l'Ajuntament, en la seva funció de policia, evitar comportaments incívics en perjudici de la ciutadania, quan aquesta no tengui el deure jurídic de suportar-los, i regular l'activitat de les persones usuàries de les vies públiques per garantir que l'exercici d'un dret, per part d'un sector de la població, no menyscabi els drets de la resta.

TÍTOL I. DISPOSICIONS GENERALS

Article 1. Fonament

1. El fonament legal per a l'elaboració d'aquesta Ordenança es troba en la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local, que en el seu article 4.1 a) confereix als ens locals territorials la potestat reglamentària i d'autoorganització, en el seu article 25.2 atorga als municipis la facultat per regular les matèries objecte d'aquesta Ordenança, i en el seu article 84 faculta els ajuntaments per intervenir l'activitat ciutadana a través d'ordenances.

2. Per la seva banda, l'article 1 de l'encara vigent Decret de 17 de juny de 1955, pel qual s'aprova el Reglament de serveis de les corporacions locals, estableix que els ajuntaments podran intervenir en les activitats dels seus administrats en l'exercici de la funció de policia.

3. Finalment, i en relació amb la potestat sancionadora, la competència municipal està reconeguda tant en l'article 25 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic, com en l'article 139 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril.

Article 2. Objecte

1. Aquesta Ordenança té per finalitat preservar l'espai públic com a lloc de convivència i civisme, en el qual totes les persones puguin desenvolupar en llibertat les seves activitats de lliure circulació, oci, trobada i esbarjo, amb ple respecte a la dignitat i als drets dels altres i a la pluralitat d'expressions de tot tipus existents i, en definitiva, millorar la qualitat de vida i el benestar de la ciutadania al municipi de Santanyí.

2. És també objecte d'aquesta Ordenança establir normes que afavoreixin el normal desenvolupament de la convivència ciutadana, el bon ús i el gaudi dels béns i serveis d'ús públic, així com la seva conservació i protecció, en l'àmbit de les competències municipals, enfront dels usos indeguts de què puguin ser objecte, la sanció de les conductes incíviques i la reparació dels danys causats.

Article 3. Àmbit objectiu

1. Les prescripcions de la present Ordenança són aplicables en tot el territori que comprèn el terme municipal de Santanyí.

2. Les mesures de protecció regulades en aquesta Ordenança es refereixen als béns de servei o ús públics de titularitat municipal, així com a construccions, instal·lacions, mobiliari urbà i altres béns i elements de domini públic municipal situats en aquells.

3. També estan compresos en les mesures de protecció d'aquesta Ordenança els béns i les instal·lacions de titularitat d'altres administracions públiques i entitats públiques o privades que formen part del mobiliari urbà del municipi quan estan destinats al públic o constitueixen equipaments, instal·lacions o elements d'un servei públic.

Article 4. Àmbit subjectiu

1. Aquesta Ordenança s'aplica a totes les persones que es trobin en el terme municipal de Santanyí, sigui quina sigui la seva concreta situació jurídica administrativa.

2. També és aplicable a les conductes realitzades per persones menors d'edat, en els termes i amb les conseqüències previstes en aquesta Ordenança i en la resta de l'ordenament jurídic.

Article 5. Òrgans competents

Les atribucions recollides en l'Ordenança seran exercides pels òrgans municipals competents, que podran exigir d'ofici, o a instàncies de part, sol·licitar llicències o autoritzacions; adoptar les mesures preventives, correctores o reparadores necessàries; ordenar totes les inspeccions que estimin convenients, i aplicar el procediment sancionador, en cas d'incompliment de la legislació vigent i/o d'aquesta Ordenança.

Article 6. Actuacions administratives

Les actuacions derivades de l'aplicació d'aquesta Ordenança s'ajustaran a les disposicions sobre procediment, impugnació i, en general, al règim jurídic i sancionador que siguin aplicables.

TÍTOL II. CONDUCTA CIUTADANA

Capítol I. Ordre públic

Article 7. Renou

1. A fi d'evitar la contaminació acústica queda prohibit:

a. Promoure al carrer renous, veus, crits, músiques i tot allò que pugui ser motiu de molèstia per als veïns.

b. Dedicar-se en el seu domicili a realitzar activitats que produeixin molèsties veïnals. Als edificis destinats a habitatges, els renous no podran transcendir a la via pública ni a la comunitat veïnal, especialment durant l'horari nocturn.

c. El funcionament de qualsevol aparell a un nivell de volum que produeixi molèsties veïnals.

d. El funcionament d'equips musicals de vehicles amb volum elevat i portes o finestres obertes, així com l'estacionament perllongat amb el motor en marxa a la via pública.

Excepte els actes organitzats o autoritzats per l'Ajuntament.

2. L'agent de la Policia Local, un cop denunciat el fet i constatada la molèstia produïda, advertirà la present prohibició i la molèstia causada a la persona infractora, i el comminarà al cessament de la seva activitat. Si no cessa, l'agent podrà procedir a intervenir cautelarment l'aparell utilitzat, fent-lo constar a l'acta de denúncia.

3. A l'efecte d'aquesta ordenança, s'entendrà per “dia” o horari diürn el comprès entre les 8.00 i les 22.00 hores, i per “nit” o horari nocturn qualsevol interval comprès entre les 22.00 i les 8.00 hores de l'endemà.

4. Les infraccions descrites en aquest article, seran apreciades pels respectius agents de l'autoritat sense necessitat de realitzar cap mesurament sonomètric.

Article 8. Escàndols a la via pública

Queda prohibit promoure escàndols a la via pública i adoptar comportaments que produeixin danys en propietats alienes.

Article 9. Material pirotècnic

Es prohibeix disparar armes de salva, coets, petards, traques, boles explosives, castells de focs artificials i altres de similars sense previ permís de Batlia.

En tot cas, l'autorització i la utilització de dit material quedaran subjectes al compliment de les condicions establertes en el Reial decret 989/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el Reglament d'articles pirotècnics i cartutxeria, i altra normativa concordant.

Article 10. Jocs

1. La pràctica de jocs a l'espai públic està sotmesa al principi general de respecte als altres i, especialment, de la seva seguretat i tranquil·litat, així com al fet que no impliquin perill per als béns, serveis o instal·lacions, tant públics com privats.

2. Queda prohibida la realització d'activitats o jocs als espais públics que puguin suposar un dany per a la resta de persones que els usen o per al mobiliari urbà existent en aquests.

3. Queden exceptuades les proves esportives i altres esdeveniments a la via i els espais públics degudament autoritzats.

4. Tractant-se d'infraccions consistents en la pràctica de jocs a l'espai públic, la Policia Local confiscarà cautelarment els mitjans utilitzats. Es presumeix la propietat dels posseïdors respecte dels mitjans confiscats. En tot cas, quan les persones usuàries dels patins, monopatins, bicicletes, minimotos o similars, es reputin persones no propietàries i no puguin acreditar a l'acte la seva propietat i no disposin de domicili conegut, o en el supòsit de persones estrangeres que no disposin de residència legal a Espanya, es podran confiscar i retirar fins que n'acreditin la propietat i  satisfacin l'import de la sanció corresponent. Transcorreguts quinze dies des de la incautació sense que la persona titular els hagi reclamats, es destruiran o es lliuraran a una organització no governamental si fos possible, i s'aixecarà l'oportuna acta a aquest efecte.

Article 11. Campanyes i almoines a la via pública

Es prohibeix realitzar qualsevol tipus de campanya d'ajuda o almoines a la via pública, sense disposar amb anterioritat de la deguda autorització municipal.

Article 12. Mendicitat

1. Queda igualment prohibit oferir qualsevol bé o servei a persones que es trobin en l'interior de vehicles privats o públics. Es consideraran inclosos en aquest supòsit, entre altres comportaments, la neteja dels parabrises dels automòbils detinguts en els semàfors o a la via pública, així com l'oferiment de qualsevol objecte.

2. L'Ajuntament adoptarà totes les mesures al seu abast per eradicar la situació de mendicitat en qualsevol de les seves formes en el municipi. A tal fi, treballarà i prestarà l'ajuda que sigui necessària per a la inclusió social.

3. La Policia Local o, si escau, els Serveis Socials, informaran a totes les persones que exerceixin la mendicitat en llocs de trànsit públic, de les dependències municipals i dels centres d'atenció institucional, o organitzacions no governamentals o associacions de caràcter privat als quals poden acudir per rebre el suport que sigui necessari.

4. Quan la infracció consisteixi a obstaculitzar el lliure trànsit de la ciutadania pels espais públics, la Policia Local informarà en primer lloc aquestes persones que aquestes pràctiques estan prohibides per la present Ordenança. Si després de ser informada de la prohibició, la persona persisteix en la seva actitud, no abandona el lloc o reincideix, serà denunciada per desobediència, sense perjudici de l'aplicació del règim sancionador previst en aquesta Ordenança.

Article 13. Activitats sexuals

1. Es prohibeixen els serveis sexuals mitjançant l'oferiment, la sol·licitud, la negociació i l'acceptació, directament o indirectament, a l'espai públic.

2. Es prohibeix la realització de qualsevol acte d'exhibicionisme, proposició o provocació de caràcter sexual que no constitueixi il·lícit penal, i la realització d'actes de contingut sexual als espais públics del terme municipal.

3. Així mateix es prohibeixen les conductes que, sota l'aparença de prostitució o sota formes organitzades, representin actituds coactives o d'assetjament, o obstaculitzin o impedeixin intencionadament el lliure trànsit ciutadà pels espais públics o que afectin la seguretat viària.

4. Els Serveis Socials, amb l'auxili de la Policia Local, si és el cas, informaran a totes les persones que ofereixen serveis sexuals retribuïts en espais públics de les dependències municipals i dels centres d'atenció institucional, o organitzacions no governamentals, o associacions de caràcter privat als quals podran acudir per rebre el suport que sigui necessari, en especial en l'àmbit psicològic, social, mèdic, i jurídic.

Article 14. Prohibició de consum de begudes a la via i espais públics

1. Únicament als efectes d'aquesta Ordenança s'entén com «pràctica del botellot» el consum de begudes al carrer o espais públics, per un grup de persones, quan com a resultat de la concentració de les mateixes o de l'acció del seu consum, es puguin causar molèsties als que utilitzen l'espai públic o als veïns, es deteriori la tranquil·litat de l'entorn o es provoquin en ell situacions d'insalubritat.

2. Es prohibeix el consum de begudes descrit en l'apartat anterior quan pugui alterar la convivència ciutadana. A aquests efectes, es considera que aquesta alteració es produeix quan concorrin algunes de les circumstàncies següents:

a- El consum de begudes es produeixi de forma massiva per part de grups de persones, els anomenats vulgarment botellots, o convidin a l'aglomeració d'aquestes.

b- Es deteriori, com a resultat de l'acció de consum, la tranquil·litat de l'entorn o es provoquin situacions d'insalubritat.

c- Es produeixin, derivades del consum, situacions denigrants per als vianants o altres usuaris dels espais públics.

d- El consum es produeixi en llocs freqüentats per menors, o en la seva presència.

e- Quan l'aglomeració de persones es produeixi en els voltants de centres sociosanitaris, educatius, institucions o en llocs d'especial interès històric, artístic o cultural, així com a una distància inferior a 100 metres d'habitatges habitats.

3. En els supòsits recollits als apartats anteriors, els i les agents de l'autoritat podran retirar i intervenir cautelarment les begudes, els envasos o els altres elements objecte de les prohibicions, com també els materials o els mitjans emprats. Les begudes i els aliments intervinguts poden ser destruïts immediatament per raons higienicosanitàries, deixant-ne constància en acta a aquest efecte.

4. Qualsevol recipient de beguda o menjar ha de ser depositat en els contenidors corresponents i, si n'és el cas, en les papereres situades en l'espai públic. Queda prohibit tirar en terra o depositar en la via pública recipients de begudes com ara llaunes, botelles, tassons, o qualsevol altre objecte.

5. La prohibició a què es refereix aquest article quedarà sense efecte en els supòsits en què el consum de begudes tengui lloc en establiments i altres espais reservats expressament per a aquesta finalitat, com ara terrasses i vetladors, o quan aquest consum compti amb l'oportuna autorització, que les autoritats competents poden atorgar en casos puntuals. Tampoc no estan subjectes a aquesta prohibició els actes desenvolupats com a conseqüència de fires i festes populars conegudes per l'Administració municipal. L'oportuna autorització manté la prohibició de tirar a terra o depositar en la via pública recipients de begudes o menjar com ara llaunes, botelles, tassons, o qualsevol altre objecte.

Article 15. Establiments públics

1. Les persones propietàries o les persones titulars dels establiments públics, especialment bars, cafeteries i similars, són responsables del bon ordre en els seus establiments.

A aquest efecte, són obligats a:

a- No facilitar begudes alcohòliques a les persones que, notòriament, es trobin en estat d'embriaguesa.

b- No facilitar begudes alcohòliques a les persones menors de 18 anys.

c- No subministrar cap menjar o beguda fora de l'àmbit de l'establiment, entenent-se per àmbit de l'establiment l'interior del local i, si n'és el cas, la terrassa pròpia d'aquest, mai la vorera, via pública o espais públics; tot això tret que hi hagi llicència municipal per a utilització privativa de zones de domini públic.

d- Evitar que la clientela surti a la via pública portant tassons i/o botelles de vidre.

2. Per raons d'ordre públic, es prohibeix la venda de begudes alcohòliques entre les 0.00 hores i les 08.00 hores als establiments comercials que incloguin en la seva oferta aquest tipus de begudes, amb independència del règim d'obertura que els sigui aplicable, a excepció de la venda en establiments destinats a hostaleria i restauració, sempre que aquestes estiguin destinades al consum a l'establiment.

3. L'Ajuntament de Santanyí pot obligar als establiments en els quals de forma habitual i reiterada es produeixin pertorbacions de l'ordre a establir un servei especial de vigilància i ordre, dedicat única i exclusivament a aquesta finalitat, sense perjudici que puguin sol·licitar la col·laboració de la Policia Local per evitar els casos de vandalisme i altres pertorbacions de l'ordre que puguin tenir lloc en els seus establiments.

Article 16. Negocis a la via pública

1. Es prohibeix la realització d'activitats i prestació de serveis a l'espai públic no autoritzats tals com a jocs que impliquin apostes, tarot, col·locació de trenes, músics de carrer, mims, vidència, publicitat, promoció de negocis, massatges, tatuatges o altres que necessitin llicència d'activitat.

2. Es prohibeix l'ús de la via pública per a la promoció i la venda de vehicles nous o usats, tant per empreses com per particulars, mitjançant el seu estacionament, incorporant a aquests qualsevol tipus d'anunci o rètol que així ho indiqui, excepte els que disposin de la corresponent autorització o llicència municipal.

3. Queda prohibit exercir l'activitat d'aparcador de cotxes, coneguts vulgarment com “gorrillas”, excepte que disposin de l'autorització municipal corresponent.

4. Queda prohibit col·laborar a l'espai públic amb qui realitza les activitats o presta els serveis no autoritzats, amb accions com vigilar i alertar sobre la presència dels agents de l'autoritat.

5. Es prohibeix la demanda, l'ús o el consum a l'espai públic de les activitats o els serveis no autoritzats als quals es refereix aquest article.

6. En els supòsits anteriors, la Policia Local, després de formular la corresponent denúncia, retirarà i confiscarà cautelarment el gènere o els elements objecte de les prohibicions i els materials o els mitjans utilitzats. En tot cas, confiscaran cautelarment els diners obtinguts, i hauran de fer constar en el butlletí de denúncia la quantitat econòmica lliurada, la qual ho serà en concepte d'abonament provisional de la sanció. S'exercirà la custòdia dels altres objectes confiscats en un lloc segur habilitat a aquest efecte fins al lliurament a la persona titular o durant un termini màxim de quinze dies. Si la persona propietària del gènere o objectes confiscats els reclamés abans del termini de quinze dies esmentat, haurà d'abonar l'import de la sanció tipificada per a la infracció comesa.

Transcorreguts quinze dies des de la confiscació de l'objecte sense que la persona titular l'hagi reclamat, es destruirà aixecant l'oportuna acta a aquest efecte o se'ls donarà la destinació que sigui adequada, i podran lliurar el que s'ha confiscat a institucions de beneficència, organitzacions no governamentals o qualsevol altre centre o institució similar, sempre que això sigui possible.

Article 17. Normes de conducte als espais i vies públiques

Tot el veïnatge del municipi ha de respectar l'arbrat i les instal·lacions complementàries com ara estàtues, reixats, proteccions dels fanals, pals, tanques, papereres i altres objectes necessaris per a l'embelliment, utilitat o conservació de passejos, carrers, parcs o jardins, i abstenir-se de fer qualsevol acte que els pugui danyar, enlletgir o embrutar.

1. Està prohibit sacsar o arrencar els arbres, tallar-ne branques i fulles, gravar o raspar-ne l'escorça, abocar aigües brutes o materials perjudicials en les proximitats dels arbres i plantes existents a les vies i parcs públics, així com tirar-hi papers, escombraries o residus, i també utilitzar l'arbre com a suport d'instal·lacions per a anuncis o cossos estranys sense l'autorització pertinent.

2. Està especialment prohibit als parcs, jardins, vies públiques i altres llocs de domini públic:

a. Passar per damunt les plantacions.

b. Pujar als arbres.

c. Perjudicar, qualsevol que en sigui la manera, l'arbrat i les plantacions.

d. Agafar plantes, flors o fruites.

e. Tirar papers o deixalles, i embrutar el recinte o via, qualsevol que en sigui la manera.

f. Menar cans sense corretja i morral o qualsevol animal en unes condicions que puguin originar danys a les persones o instal·lacions.

g. Deixar solts o en condicions de causar danys animals ferotges o perjudicials, així com abandonar animals domèstics en condicions en què en pugui perillar la seva vida. Així mateix es prohibeix la tinença d'esbarts de coloms en llibertat dins els nuclis urbans.

h. Practicar exercicis físics fora dels espais que hi estan destinats, quan puguin ocasionar molèsties. La pràctica de competicions esportives s'ha de realitzar a les zones especialment fitades. Per això, si es dóna alguna de les circumstàncies següents: causin danys i deteriorament d'arbres, bancs i altres elements i espais urbans i/o dificultin el pas de persones o interrompin la circulació, els i les agents de l'autoritat han d'intervenir cautelarment els mitjans emprats, sempre que es persisteixi en la infracció després de la denúncia.

i. Fer necessitats fisiològiques, com ara defecar, orinar o escopir, en qualsevol dels espais definits en aquestes ordenances, llevat de les instal·lacions o els elements que estiguin destinats especialment a la realització d'aquestes necessitats.

j. Tirar a les vies i espais públics o privats de concurrència pública qualsevol tipus de deixalles o residus que embrutin la ciutat i de forma especial llosques, xiclets, peladures, papers, plàstics, llaunes, envasos, botelles o similars.

k. Queda terminantment prohibit, fora dels banys o lavabos públics o privats, dutxar-se o fer les activitats que en són pròpies d'aquests llocs.

l. Es prohibeix apagar o deteriorar l'enllumenat públic, interceptar el fluid elèctric i trencar llums o elements utilitzats per a l'enllumenat públic.

m. La remoció de tanques, cintes o altres elements fixos o mòbils col·locats per la Policia Local de Santanyí per delimitar perímetres de seguretat, fins i tot amb caràcter preventiu, quan no constitueixi infracció greu.

3. Per motius de seguretat, salubritat i ornament públic està prohibit el consum de fruites seques amb closca (pipes, pistatxos o similars) als parcs infantils.

4. Estan prohibides les conductes vandàliques, agressives o negligents en l'ús del mobiliari urbà que generin situacions de risc o de perill per a la salut i la integritat física de les persones o els béns. També estan prohibits els danys o el deslluïment de béns mobles o immobles d'ús o servei públic, així com de béns mobles o immobles privats en la via pública, quan no constitueixin infracció penal.

5. Queden prohibits els actes de deterioració greu, com a destrosses dels espais públics o les seves instal·lacions o elements, ja siguin mobles o immobles, derivats de les alteracions de la seguretat ciutadana.

6. Les persones organitzadores d'actes públics de naturalesa cultural, lúdica, festiva, esportiva o de qualsevol altra índole, han de vetlar perquè no es produeixin, mentre es celebren, les conductes descrites en els apartats anteriors. Si amb motiu de qualsevol d'aquests actes es duen a terme aquestes conductes, les entitats i/o persones encarregades de la seva organització han de comunicar-ho immediatament als agents de l'autoritat.

7. L'Ajuntament, subsidiàriament, pot reparar els danys causats per la infracció, amb càrrec a la persona o persones responsables i sense perjudici de la imposició de les sancions corresponents. L'Ajuntament rescabalarà les despeses que comporti la neteja o reparació, sense perjudici també de la imposició de les sancions oportunes.

8. Els cans no podran accedir a les zones enjardinades, als parcs i zones de jocs infantils, excepte en el cas de cans guia i/o altres animals de suport.

Article 18. Usos prohibits a la via pública

1. No estan permesos els següents usos impropis dels espais públics i dels seus elements:

a- Acampar a les vies i els espais públics, acció que inclou la instal·lació estable en aquests espais públics o els seus elements o mobiliari que s'hi hagi instal·lat, o en tendes de campanya, vehicles, autocaravanes o caravanes, excepte autoritzacions per a llocs concrets. Es considera que s'exerceix l'activitat d'acampada mitjançant caravana o autocaravana quan:

- Hi hagi elements exteriors tals com falques o peus estabilitzadors, tendals, escaletes d'accés, taules, cadires,..etc

- Es vessin fluïts o s'emetin gasos a la via pública.

- S'emetin renous molestos pels veïns

b- Utilitzar els bancs i els seients públics per a usos diferents als quals estan destinats.

c- Rentar-se o banyar-se persones o animals en fonts, estanys o similars.

d- Abeurar o banyar animals en fonts, estanys o similars.

e- Rentar roba a fonts, estanys o similars.

f- Encadenar bicicletes i ciclomotors o qualsevol altre element al mobiliari urbà, arbres, fanals, canalitzacions, etc. Excepte als elements habilitats a tal efecte.

2. En els supòsits recollits en els articles anteriors, la Policia Local, després de formular la corresponent denúncia, retirarà i confiscarà cautelarment els materials o els mitjans utilitzats. S'exercirà la custòdia dels objectes confiscats en lloc segur habilitat a aquest efecte fins al lliurament a la persona titular fins a un màxim de quinze dies. Si la persona propietària del gènere o objectes confiscats els reclamés abans del termini citat, haurà d'abonar l'import de la sanció tipificada per a la infracció comesa.

3. Quan es tracti d'acampada amb autocaravanes, caravanes o qualsevol altre tipus de vehicle i la persona infractora no acrediti la residència legal en territori espanyol, la Policia Local fixarà provisionalment la quantia de la sanció, i si no se'n diposita l'import, s'immobilitzarà el vehicle. Si la persona, després de ser avisada i denunciada, persisteix en la seva actitud i no abandona el lloc, serà denunciada per desobediència.

Article 19. Pràctica del nudisme o seminudisme

La regulació continguda en aquest capítol es fonamenta en la protecció del dret de les persones que utilitzen l'espai públic a no sofrir molèsties com a conseqüència de la manca de respecte a les pautes mínimes generalment admeses en relació a la forma de vestir de les persones que igualment estan o transiten per aquest espai públic.

1. Queda prohibit anar nu o nua o semi-nu o semi-nua per la via pública, tret que intervengui autorització per a zones concretes mitjançant decret de Batlia.

2. Així mateix, queda prohibit transitar o estar en els espais públics, inclosos els transports i instal·lacions públiques, desproveït de roba en la part superior del cos, excepte en les piscines, les platges o altres llocs on això sigui normal o habitual.

3. La prohibició a què es refereix aquest apartat no és aplicable als carrers, ni vies immediatament contigües a les platges, a la resta del litoral o fora del casc urbà. A tal efecte mitjançant decret de Batlia s'establirà una relació amb els carrers, vies i espais on no serà aplicable aquesta prohibició.

4. En els supòsits d'aquest article, els i les agents de l'autoritat han de recordar, en primer lloc, a les persones infractores que la seva conducta està prohibida per aquestes Ordenances, i només si la persona persisteix en la seva actitud es procedirà a la formulació de la pertinent denúncia.

 

Capítol II. Seguretat, comoditat i ornat

Article 20. Pintades

1. Queda prohibit el pintat o grafisme a parets visibles des de la via pública, façanes, vies públiques, mobiliari urbà, etc. Qui les realitzi, a més de ser objecte de denúncia i sanció, haurà de pagar les despeses de reposició corresponents.

2. L'Ajuntament, subsidiàriament, podrà netejar o reparar els danys causats per la infracció, amb càrrec a la persona o persones responsables i sense perjudici de la imposició de les sancions corresponents.

3. Queden exclosos els murals artístics que es realitzin amb autorització de la propietat o amb autorització municipal.

Article 21. Despreniment d'objectes

Es prohibeix col·locar cossiols i qualsevol altre objecte penjat o sobre les balconades, finestres o terrats, de manera que puguin desprendre's sobre la via pública.

Article 22. Obstaculització del trànsit

1. Queda prohibit llançar o dipositar a la via pública qualsevol element o utensili que pugui impedir o dificultar el lliure trànsit.

2. Igualment queda prohibit l'ús de patins i monopatins per la vorera i la calçada, excepte si es realitza a velocitat del pas normal d'una persona, i la circulació de bicicletes per sobre de les voreres, tret per la part a elles destinada a carril bici.

Article 23. Focs

Queda prohibit deixar a les balconades, finestres i terrasses focs encesos i fer foc de cap classe.

Article 24. Incendis

Tot ciutadà té l'obligació, en cas d'incendi urbà o forestal, d'avisar o donar compte immediat del sinistre als serveis d'emergència, indicar la situació de l'incendi i intentar apagar-lo, si encara comença, fins que arribin els equips d'extinció.

Article 25. Fums, emanacions i altres molèsties

No està permès a cap veí o veïna molestar els altres amb la producció de fums o altres emanacions insalubres o incòmodes.

Article 26. Mobiliari urbà

1. Seran sancionades les persones que per qualsevol concepte espatllin, maltractin o facin ús indegut d'alguna instal·lació municipal o mobiliari urbà, les quals, a més, hauran d'abonar les despeses dels danys ocasionats. Igualment han de respectar-se els jardins, l'arbrat i tota classe d'instal·lacions i evitar ocasionar-los cap perjudici.

2. Queda prohibit cobrir amb pintura, mostres, cartells, adhesius o anuncis les nomenclatures dels carrers i places, la numeració de les cases, els senyals de trànsit, els fanals i qualsevol tipus de mobiliari urbà.

Article 27. Amuntegament en habitatges

1. El nombre màxim de persones que podran estar empadronades en un habitatge serà el determinat per l'aplicació del Decret 145/1997, de 21 de novembre, pel qual s'estableixen les condicions mínimes de dimensionament, higiene i instal·lacions per al disseny i l'habitabilitat d'habitatges i expedició de cèdules d'habitabilitat.

2. En cas d'incompliment de la prohibició, a més de la sanció corresponent a qui hagi sol·licitat l'alta en el padró, haurà de regularitzar-se la situació a instàncies de part o d'ofici. En aquest últim cas, es donarà de baixa les persones empadronades més recentment.

Capítol III. Ús de material pirotècnic

Article 28. Requisits

L'ús de material pirotècnic amb qualsevol finalitat només es podrà realitzar en els termes previstos en la normativa legal aplicable per la qual es regula la manipulació i l'ús de productes pirotècnics en la realització d'espectacles públics de focs artificials i amb el compliment previ dels requisits que s'hi assenyalen, entre ells l'autorització governativa i/o municipal, si escau, i la possessió de l'assegurança de

responsabilitat civil corresponent.

Article 29. Autorització

Per amollar focs d'artifici en petita quantitat (traques, coets, etc.), bé sigui a la via pública o en terreny de propietat particular, haurà d'obtenir-se permís de la Batlia, amb una antelació de quaranta-vuit hores, i el seu sol·licitant serà el responsable dels sinistres que ocorrin.

Article 30. Horaris

En el nucli urbà només es podran amollar artefactes pirotècnics, sigui quina sigui la seva potència, entre les nou i les vint-i-tres hores. Excepcionalment i amb l'autorització prèvia corresponent, es podran amollar artefactes pirotècnics fora de l'horari establert.

TÍTOL III. PROTECCIÓ DEL MEDI AMBIENT URBÀ

Article 31. Neteja d'edificacions

1. La propietat de les finques, habitatges i establiments està obligada a mantenir en constant estat de neteja les diferents parts dels immobles que siguin visibles des de la via pública, de tal manera que s'aconsegueixi una uniformitat en la seva estètica, d'acord amb el seu entorn urbà.

2. Es prohibeix tenir a la vista del públic, en les obertures dels edificis i baranes exteriors de les terrasses, roba estesa bruta o rentada i qualsevol altra classe d'objecte que sigui contrari al decòrum de la via pública o al manteniment de l'estètica urbana.

3. Les persones propietàries dels edificis, finques, habitatges i establiments estan obligades a mantenir netes les façanes, els rètols de numeració dels carrers, les mitgeres descobertes, les entrades, les escales d'accés i, en general, totes les parts dels immobles que siguin visibles des de la via pública, i també a realitzar els treballs de manteniment, neteja, referit i estucat, quan per motius d'ornat públic sigui necessari i ho ordeni l'autoritat municipal, amb l'expedient previ instruït a aquest efecte.

4. L'incompliment de l'ordenat determinarà l'aplicació de la sanció corresponent i, si escau, l'execució subsidiària per part de l'Ajuntament.

Article 32. Neteja d'establiments comercials

Quan es realitzi la neteja d'aparadors, portes, marquesines, tendals o cortines dels establiments comercials, s'han d'adoptar les degudes precaucions per no causar molèsties a les persones transeünts ni embrutar la via pública, i si, no obstant això, aquesta s'embruta, les persones titulars de l'establiment estan obligades a netejar-la i a retirar-ne els residus resultants.

TÍTOL IV. RÈGIM SANCIONADOR

Capítol I. Generalitats

Article 33. Disposicions generals

1. Les accions o omissions que infringeixin el que preveu aquesta Ordenança generaran responsabilitat de naturalesa administrativa, sense perjudici de l'exigible en via penal o civil.

2. Els fets manifestats per la Policia Local en la denúncia o acta de confiscació que s'aixequi a conseqüència d'una infracció observada gaudeixen de presumpció de veracitat, d'acord amb el que estableix l'article 77.5 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

Capítol II. Infraccions

Article 34. Infraccions

1. Les infraccions es classifiquen en: lleus, greus i molt greus.

2. Seran qualificades com a infraccions LLEUS els incompliments de les disposicions de la present Ordenança que no es trobin tipificats com a greus o molt greus.

3. Són infraccions GREUS:

a. Les infraccions lleus quan concorri l'agreujant de reincidència.

b. Realitzar activitats o jocs als espais públics que puguin suposar un dany per a la resta de persones que els usen o per al mobiliari urbà existent.

c. Realitzar qualsevol tipus de campanya d'ajuda o almoina a la via pública, sense comptar amb anterioritat amb la deguda autorització municipal.

d. Espatllar, maltractar, fer un ús indegut o ocasionar perjudicis de les instal·lacions municipals o mobiliari urbà, jardins o arbrat.

e. Cobrir amb pintura, mostres, cartells, adhesius o anuncis les nomenclatures dels carrers i places, la numeració de les cases, els senyals de trànsit, els fanals i qualsevol tipus de mobiliari urbà.

f. Consumir begudes alcohòliques en llocs, vies, establiments o transports públics, quan pertorbi la tranquil·litat ciutadana.

g. Apagar o deteriorar l'enllumenat públic, interceptar el fluid elèctric i trencar llums o elements utilitzats per a l'enllumenat públic, sens perjudici que si els fets són constitutius d'infracció penal, es posaran en coneixement de les autoritats competents.

h. Defecar en qualsevol dels espais definits en aquestes Ordenances, llevat de les instal·lacions o els elements que estiguin destinats especialment a la realització d'aquesta necessitat.

i. Els actes de deterioració greu, com a destrosses dels espais públics o les seves instal·lacions o elements, ja siguin mobles o immobles, derivats de les alteracions de la seguretat ciutadana.

4. Són infraccions MOLT GREUS:

a. Les infraccions greus quan hi concorri l'agreujant de reincidència.

b. L'oferiment, la sol·licitud, la negociació i l'acceptació, directament o indirectament, a l'espai públic de serveis sexuals.

Queden excloses de l'àmbit de la sanció les persones que exerceixen directament la prostitució amb el seu propi cos.

c. Actes d'exhibicionisme, proposició o provocació de caràcter sexual que no constitueixi il·lícit penal, i la realització d'actes de contingut sexual als espais públics del terme municipal.

d. Les conductes que, sota l'aparença de prostitució o sota formes organitzades, representin actituds coactives o d'assetjament, o obstaculitzin o impedeixin intencionadament el lliure trànsit ciutadà pels espais públics o que afectin la seguretat viària.

e. La venda en establiments comercials no autoritzats de begudes alcohòliques, entre les 0.00 hores i les 08.00 hores.

Article 35. Agreujants

1. Per a la graduació de les sancions, es tindrà en compte la concurrència de les circumstàncies agreujants que a continuació es transcriuen:

a. El risc de dany a la salut de les persones.

b. El risc d'incomoditat per a les persones.

c. El risc de perill per a les persones.

d. La producció de danys materials en els béns que es vegin afectats.

e. El nombre de persones perjudicades.

f. La conducta dolosa o culposa de la persona infractora.

g. La reincidència o reiteració.

h. La intensitat en la pertorbació ocasionada o causada.

i. El menyspreu i/o maltractament cap als agents de l'autoritat.

j. La gravetat i naturalesa de la infracció i dels danys causats.

k. La transcendència social del fet.

l. El benefici econòmic derivat de l'activitat infractora.

m. La zona de comissió de la infracció.

n. L'obstaculització de la labor inspectora, així com el grau d'incompliment de les mesures d'autocontrol.

o. Els obstacles, traves o impediments que limitin o dificultin la llibertat de moviments, l'accés, l'estada i la circulació de les persones en situació de limitació o mobilitat reduïda.

2. La concurrència d'agreujants motivarà l'aplicació de la sanció en els graus superiors.

Article 36. Reincidència

S'entén que hi ha reincidència quan s'ha comès, en el termini d'un any, més d'una infracció d'aquesta Ordenança i així ha estat declarat per resolució ferma en via administrativa.

Article 37. Atenuants

1. Per a la graduació de les sancions, es tindran en compte la concurrència de les circumstàncies atenuants que a continuació es transcriuen:

a. La falta d'intencionalitat.

b. La correcció voluntària de la conducta infractora.

c. La reparació del dany causat.

2. La concurrència d'atenuants motivarà l'aplicació de la sanció en els graus inferiors.

Article 38. Prescripció

Les infraccions prescriuran, des del dia de la seva comissió:

a. Als tres anys les molt greus.

b. Als dos anys les greus.

c. Als sis mesos les lleus.

Capítol III. Sancions

Article 39. Sancions

1. De conformitat amb l'establert en l'article 141 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, les multes per infracció d'aquesta Ordenança tindran les quanties següents:

a. Infraccions lleus: multa de fins a 750,00 €.

b. Infraccions greus: multa de 750,01 a 1.500,00 €.

c. Infraccions molt greus: multa de 1.500,01 a 3.000,00 €.

2. Les sancions establertes per a les infraccions es graduaran segons l'escala següent:

a. Infraccions lleus:

1. En grau mínim: de 50,00 a 150,00 €

2. En grau mitjà: de 150,01 a 500,00 €

3. Màxim: de 500,01 a 750,00 €

b. Infraccions greus:

- En grau mínim: de 750,01 a 1.000,00 €

- En grau mitjà: de 1.000,01 a 1.250,00 €

- En grau màxim: de 1.250,01 a 1.500,00

c. Infraccions molt greus:

-  En grau mínim: de 1.500,01 a 2.000,00 €

-  En grau mitjà: de 2.000,01 a 2.500,00 €

- En grau màxim: de 2.500,01 a 3.000,00 €

3. En la fixació de les sancions de multa es tindrà en compte que, en tot cas, el compliment de la sanció no resulti més beneficiós per a la persona infractora que el compliment de les normes infringides.

Article 40. Treballs substitutoris

1. L'Ajuntament podrà, sempre amb caràcter voluntari per part de la persona infractora, i dels pares en cas de menors d'edat, substituir per la realització de treballs en benefici de la comunitat les sancions econòmiques imposades per les infraccions després de la resolució dels expedients, quan la matèria ho permeti i tenint en consideració les circumstàncies del cas.

2. Per a aquesta substitució de la multa per hores de treball, l'Ajuntament valorarà la quantia de la sanció sobre la qual s'aplicarà un criteri subjectiu, educatiu, i un altre d'objectiu, i l'atribució d'un valor econòmic a l'hora de treball, en relació amb el salari mínim interprofessional d'un treballador o treballadora temporal sense qualificació. Tots els treballs es realitzaran, preferentment, en cap de setmana.

3. En cap cas aquesta substitució afecta la indemnització que han de pagar les persones infractores pels possibles danys causats.

Article 41. Prescripció

Les sancions prescriuran, des de l'endemà de la seva fermesa:

a.  Als tres anys, les molt greus.

b.  Als dos anys, les greus.

c.  A l'any, les lleus.

 

Capítol IV. Procediment sancionador

Article 42. Procediment

El procediment sancionador s'ajustarà a l'establert en el capítol III de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, pel qual es regulen els principis de la potestat sancionadora.

Article 43. Responsables

1. Seran responsables directes de les infraccions a aquesta Ordenança els qui n'hagin comès l'autoria material.

2. Quan una persona major de catorze anys i menor de divuit vulneri aquesta Ordenança se li exigirà la responsabilitat directament i es notificaran les actuacions a les persones progenitores o tutores, que hauran de respondre solidàriament de la sanció objecte d'imputació. Quan es tracti de danys als serveis, els equipaments, les infraestructures, les instal·lacions i els espais públics, aquells n'han de respondre també solidàriament. Quan el responsable sigui menor de catorze anys se'n donarà trasllat al Jutjat de Menors i als Serveis Socials municipals, per ser inimputable, i s'exigirà la responsabilitat subsidiària dels pares o tutors.

Article 44. Mesures cautelars

1. La Policia Local podrà, en tot cas, decomissar els utensilis i el gènere objecte de la infracció o que fan servir, directament o indirectament, per a la comissió d'aquella, així com els diners, els fruits o els productes obtinguts amb l'activitat infractora, els quals quedaran sota la custòdia municipal mentre sigui necessari per a la tramitació del procediment sancionador o, a falta d'aquest, mentre perdurin les circumstàncies que van motivar el decomís. Si es tracta d'aliments, begudes o bens fungibles, es destruiran o se'ls donarà el destí que sigui adequat deixant fidel constància d'aquest fet.

2.Les despeses ocasionades pel decomís seran a càrrec de la persona causant de les circumstàncies que l'hagin determinat.

Article 45. Tramitació de l'expedient

1. La competència per a la incoació dels procediments sancionadors objecte d'aquesta Ordenança, i per a la imposició de sancions i de les altres exigències compatibles amb les sancions, correspon a la Batlia o la regidoria en qui delegui.

2. La instrucció dels expedients correspon al servei municipal corresponent.

3La tramitació i la resolució del procediment sancionador s'ajustarà a l'establert en la legislació general sobre l'exercici de la potestat sancionadora.

Article 46. Concurrència d'infraccions

1. Incoat un procediment sancionador per dues o més infraccions entre les quals hi hagi relació de causa a efecte, s'imposarà només la sanció que resulti més elevada.

2. Quan no es doni la relació de causa a efecte a la qual es refereix l'apartat anterior, a les persones responsables de dues o més infraccions se'ls imposaran les sancions corresponents a cadascuna de les infraccions comeses, tret que s'apreciï identitat de subjectes, fets i fonaments. En aquest últim supòsit s'aplicarà el règim que sancioni amb major intensitat, gravetat o severitat la conducta de la qual es tracti.

Article 47. Delictes i/o faltes

L'Ajuntament exercitarà les accions penals oportunes o posarà els fets en coneixement del Ministeri Fiscal quan consideri que poden constituir delicte o falta. La incoació del procediment penal deixarà en suspens la tramitació del procediment administratiu fins que hagi conclòs aquell. No obstant això, l'Ajuntament podrà adoptar les mesures cautelars urgents que assegurin la conservació dels béns afectats i la seva reposició a l'estat anterior de la infracció.

Article 48. Règims sancionadors sectorials

L'establert en aquesta Ordenança no impedirà l'aplicació del règim sancionador previst en les disposicions sectorials que qualifiquin com a infracció les accions o omissions que s'hi preveuen. En tot cas no podran ser sancionats els fets que ho hagin estat penalment o administrativament en els casos que s'apreciï identitat de subjecte, fet i fonament.

En matèria d'utilització d'articles pirotècnics, les infraccions i sancions es regiran pel que disposa el Reial decret 989/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el Reglament d'articles pirotècnics i cartutxeria, i la Llei 4/2015, de 30 de març, de protecció a la seguretat ciutadana, i altra normativa concordant.

Disposició transitòria

Els expedients incoats per infraccions comeses abans de l'entrada en vigor d'aquesta Ordenança es regiran, en allò que no perjudiqui la persona imputada, pel règim sancionador vigent en el moment de cometre's la infracció.

Disposició derogatòria

Quan entri en vigor aquesta ordenança quedaran derogades totes aquelles ordenances municipals que contravinguin el que disposa aquesta.

Disposició final

Aquesta ordenança entrarà en vigor transcorregut el termini de quinze dies des de la seva publicació íntegra en el BOIB.

 

Santanyí, 17 de febrer de 2021

La batlessa

Maria C. Pons Monserrat