Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE MODEL ECONÒMIC, TURISME I TREBALL

Núm. 1179
Resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, 3 de febrer de 2021, de delegació de competències per tramitar i concedir les ajudes, a favor del sector de les agències de viatge de la comunitat autònoma de les Illes Balears, per pal·liar els efectes econòmics de les restriccions decretades per aturar la propagació del COVID-19, en la Conselleria de Mobilitat i Habitatge

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

La crisi sanitària provocada per la COVID-19 ha suposat una frenada generalitzada i sense precedents de l'activitat econòmica. Malgrat aquesta es una situació generalitzada d'abast mundial, també és cert que l'especialització econòmica de les Illes Balears a l'entorn del sectors serveis en general i de les activitats turístiques en particular, han provocat que l'impacte econòmic a les Illes Balears sigui molt superior que a la resta de comunitats autònomes.

L'estructura productiva de les Illes Balears està basada, en gran part, en el sector serveis, sector lligant de manera molt estreta a l'activitat turística.

A conseqüència de la declaració de l'estat d'alarma per la situació de la crisi sanitària i el conseqüent alentiment de l'activitat turística, les agències de viatge de la comunitat autònoma de les Illes Balears s'han vist fortament perjudicades com a conseqüència de la baixada del seu nivell de facturació.

Davant d'aquesta situació el Govern de les Illes Balears, pretén posar en marxa una línia d'ajudes per a sufragar les despeses de manteniment que puguin tenir les agències de viatge de les Illes Balears, durant un termini de quatre mesos, amb la finalitat de garantir la seva subsistència fins a què es pugui tornar a posar en marxa l'activitat turística a les Illes Balears.

D'acord amb l'article 30.21 de la Llei orgànica 1/2017, de 28 de febrer, de reforma de l'Estatut d'Autonomia, la comunitat autònom de les Illes Balears té la competència exclusiva - sense perjudici de l'establert a l'article 149.1 de la Constitució espanyola- pel foment del desenvolupament econòmic en el territori de la Comunitat Autònoma, d'acord amb les bases i la coordinació general de l'activitat econòmica, i al 32.11 estableix la funció executiva en matèria de legislació laboral.

L'article 2 del Decret 21/2019, de 2 d'agost, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la CAIB, estableix, per una banda, que les competències en matèria d'economia i treball corresponen a la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball i, per altra, que la participació i seguiment de la política de transport aeri correspon a la Conselleria de Mobilitat i Habitatge.

L'article 9 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic, disposa que, els òrgans de les diferents Administracions Públiques podran delegar l'exercici de les competències que tinguin atribuïdes en altres òrgans de la mateixa Administració, encara que no siguin jeràrquicament dependents, o en els Organismes públics o Entitats de Dret Públic vinculats o dependents d'aquelles.

L'article 25 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, estableix que, els òrgans administratius, mitjançant acte motivat, podran delegar l'exercici de les seves competències, conservant la titularitat d'aquestes, en altres òrgans de l'Administració autonòmica del mateix rang o inferior, encara que no siguin jeràrquicament dependents.

Per tot això i amb la finalitat de facilitar la tramitació del fons econòmics necessaris per a finançar les despeses de manteniment de les agencies de viatges de la comunitat autònoma de les Illes Balears, compensant la pèrdua econòmica patida pel fort alentiment de l'activitat turística ales Illes Balears des de la declaració de l'estat d'alarma, a la vegada que garantir la continuïtat de la seva activitat fins al moment en què es recuperi l'activitat turística, cal delegar la competència per a la tramitació i concessió de les ajudes a favor de les agències de viatge de les Illes Balears a favor de la Conselleria de Mobilitat i Habitatge.

Fonaments de dret

1. L'article 9 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, del Règim Jurídic del Sector Públic, quant a les delegacions de competències.

2.Els articles 25 i 42.c) de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, quant a la delegació interorgànica de l'Administració autonòmica.

3. El Decret 21/2019, de 2 d'agost de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Per tot això, dict la següent

Resolució

Primer.- Delegar l'exercici de la competència per tramitar i concedir les ajudes, a favor de les Agències de Viatges de la comunitat autònoma de les Illes Balears, per pal·liar els efectes econòmics de les restriccions decretades per aturar la propagació del COVID-19 en la Conselleria de Mobilitat i Habitatge.

Segon.- Disposar que la delegació de facultats a què es refereix aquesta Resolució no altera la competència de l'òrgan delegant i s'entén sense perjudici de les potestats de revocació i d'avocació que corresponen al conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball del Govern de les Illes Balears, quant al coneixement o a la resolució dels assumptes o procediments en què ho consideri oportú, i sempre d'acord amb el que es preveu en els articles 25 i 28 de la Llei 3/2003.

Tercer.- Disposar que les resolucions adoptades en virtut de qualsevol de les delegacions de competències a les quals es refereix aquesta Resolució han d'indicar expressament aquesta circumstància, juntament amb l'especificació de l'òrgan que delega i de la publicació oficial d'aquesta delegació.

Quart.- Publicar aquest Resolució en Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Quint.- Establir que els efectes d'aquesta Resolució es produiran al mateix dia de la publicació en Butlletí Oficial de les Illes Balears

 

Palma, 4 de febrer de 2021

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball Iago Negueruela i Vázquez