Secció III. Altres disposicions i actes administratius
AJUNTAMENT DE SANTA EULÀRIA DES RIU
Núm. 970
Aprovació definitiva del Programa municipal de prevenció i gestió de residus de Santa Eulària des Riu 2020-2025
El Ple de la Corporació, en sessió ordinària de 25 de juny de 2020, va aprovar inicialment, Programa municipal de prevenció i gestió de residus de Santa Eulària des Riu 2020-2025.
Al no haver-se presentat reclamacions durant el termini d'exposició al públic, queda automàticament elevat a definitiu l'Acord plenari de 25 de juny de 2020, del programa municipal de prevenció i gestió de residus de Santa Eulària des Riu 2020-2025, el text íntegre del qual es fa públic, per al seu general coneixement i en compliment del que es disposa en l'article 70.2 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, Reguladora de les Bases del Règim Local i 103 de la Llei 20/2006 municipal i de règim local de les Illes Balears.
Santa Eulària des Riu, 28 de gener de 2021
L'alcaldessa Mª del Carmen Ferrer Torres
PROGRAMA MUNICIPAL DE PREVENCIÓ I GESTIÓ DE RESIDUS DE SANTA EULÀRIA DES RIU 2020-2025.
INDEX
1. INTRODUCCIÓ
2. MARC NORMATIU
2.1. Àmbit europeu
2.1.1.Directives europees vigents
2.1.2.Directives europees pendents de publicar
2.2. Àmbit estatal
2.3. Àmbit autonòmic
2.4. Àmbit insular
2.5. Àmbit local
2.6. Resum d'aspectes normatius rellevants per la redacció del Programa
3. DIAGNOSI DE LA SITUACIÓ ACTUAL DE GESTIÓ DE RESIDUS
3.1 .Àmbit geogràfic
3.2. Descripció del model actual de recollida de residus del municipi
3.2.1. Tipus de residus recollits
3.2.2.Recollida de residus domiciliaris de les fraccions resta, paper-cartró, envasos i vidre
3.2.3.Recollida de residus de paper-cartró, envasos i vidre a productors singulars
3.2.4.Recollida de residus voluminosos
3.2.5.Recollida d'olis de cuina
3.2.6.Recollida de roba
3.2.7.Recollida de restes de poda i jardineria
3.2.8.Neteja de contenidors de resta, paper cartró, envasos i vidre
3.2.9.Nivell d'adaptabilitat dels serveis de recollida de residus a les temporades de l'any
3.2.10. Recollida de residus a les deixalleries
3.2.11. Foment de l'autocompostatge domèstic i comunitari
3.2.12. Destí dels residus
3.3. Anàlisis de la quantitat de residus recollits
3.3.1. Evolució del total de residus recollits
3.3.2. Resultats de recollida selectiva
3.3.3. Recollida selectiva a productors singulars
3.3.4. L'estacionalitat en la recollida de residus
3.3.5. Comparació amb la bossa tipus
3.4. Anàlisi del grau d'ompliment de contenidors
3.5. Accions i campanyes de sensibilització en matèria de residus
3.5.1. Accions i campanyes realitzades
4. PLA D'ACCIÓ
4.1. Àmbit temporal
4.2. Àmbit funcional
4.3. Objectius generals
4.4. Eixos d'actuació
4.5. Matriu d'oportunitats de millora i accions
4.6. Definició de les accions
4.7. Previsió anual de despeses
4.7.1. Metodologia de càlcul
4.7.2. Resultats
1. INTRODUCCIÓ
D'acord amb l'article 12.5.c de la Llei 22/2011, de 28 de juliol, de residus i sòls contaminats, d'entre les competències administratives de les entitats locals hi figura la possibilitat que les entitats locals elaborin programes de prevenció i de gestió dels residus que siguin de la seva competència. La mateixa llei estableix que la revisió dels plans cal efectuar-la cada 6 anys com a màxim. Aquesta mateixa competència queda també recollida a l'article 20 de la Llei 8/2019, de 19 de febrer, de residus i sòls contaminats de les Illes Balears.
En aquest sentit, en relació a la gestió dels residus de Santa Eulària des Riu, concorren una sèrie de factors que aconsellen definir una estratègia de futur en vers la gestió dels residus municipals, d'entre els quals destaquen, entre d'altres, els següents:
El present Programa municipal de prevenció i gestió de residus de Santa Eulària des Riu 2020-2025, en endavant, Programa, té per objectiu la definició de l'estratègia a seguir en els propers anys en matèria de prevenció i gestió de residus, la qual ha de fonamentar-se en:
2. MARC NORMATIU
El marc normatiu en matèria de residus està en contínua evolució, i el Programa ha de donar-hi resposta, en la mesura de les competències del municipi.
Tot seguit, es realitza un breu anàlisi del marc normatiu tant a nivell europeu, estatal, autonòmic i local.
2.1.- Àmbit europeu
2.1.1.- Directives europees vigents
A nivell Europeu, el 15 de juny de 2018 es van publicar al Diari Oficial de la Unió Europea les noves Directives de residus del Paquet d'economia circular, les quals es preveu que estiguin transposades en els estats membres de la UE abans del 5 de juliol de 2020.
Aquestes noves directives contribuiran a evitar la generació de residus i, quan això no sigui possible, intensificaran de manera notable el reciclatge dels residus, especialment els residus municipals i els envasos. Addicionalment, reforcen la «jerarquia de residus», és a dir, exigeixen als Estats membres que adoptin mesures específiques per donar prioritat a la prevenció, reutilització i reciclatge per davant del dipòsit en abocador i la incineració, aconseguint d'aquesta manera que l'economia circular sigui una realitat.
Les directives publicades i que són d'interès en l'àmbit d'aquest Programa són:
Directiva 2018/850 del Parlament Europeu i del Consell, de 30 de maig de 2018, per la qual es modifica la Directiva 1999/31/CE relativa a l'abocament de residus. Aquesta directiva imposa als Estats nous objectius per reduir progressivament els residus dipositats en abocadors.
Directiva 2018/851 del Parlament Europeu i del Consell, de 30 de maig de 2018, per la qual es modifica la Directiva 2008/98/CE sobre els residus
Aquesta directiva incorpora l'obligació de realitzar una transició cap a l'economia circular. En relació als objectius de preparació per a la reutilització i reciclatge de residus municipals, s'estableixen objectius ambiciosos per al mitjà i llarg termini: 55% per 2025, 60% el 2030 i 65% per 2035.
Figura 1. Objectius de reciclatge de residus municipals segons la Directiva (UE) 2018/851 del Parlament Europeu i del Consell, de 30 de maig de 2018, per la qual es modifica la Directiva 2008/98/CE sobre els residus.
A més, estableix l'obligatorietat per tots els Estats d'assegurar com a màxim a finals del 2023 la recollida selectiva dels bioresidus per al seu tractament ja sigui mitjançant el compostatge domèstic o comunitari o bé en instal·lacions específiques de reciclatge especialment mitjançant compostatge o digestió anaeròbia, sense que tingui lloc la barreja amb altres residus.
Directiva 2018/852 del Parlament Europeu i del Consell, de 30 de maig de 2018, per la qual es modifica la Directiva 94/62/CE relativa als envasos i residus d'envasos. Aquesta directiva imposa als Estats que adoptin mesures per incentivar la compra d'envasos reutilitzables per reduir el consum d'envasos d'un sol ús. Estableix un mínim de recollida selectiva d'envasos del 65% pel 2025 augmentant un 5% cada any fins al 2030.
2.1.2.- Directives europees pendents de publicar
Proposta legislativa de Directiva per la reducció de l'impacte de certs productes plàstic (plàstics d'un sol ús) en el medi ambient (maig de 2018).
D'acord amb aquesta proposta legislativa, els plàstics d'un sol ús, com plats, coberts, canyetes i bastonets per les orelles estaran prohibits a la UE a partir de 2021. Més concretament, quan hi hagi una alternativa assequible, els productes de plàstic d'un sol ús seran enretirats del mercat. I quan no n'hi hagi cap, d'alternativa senzilla, es mirarà de limitar-ne l'ús reduint-ne el consum a nivell nacional i imposant-hi un etiquetatge i un disseny determinats i un seguit d'obligacions que hauran de respectar els productors pel que fa a la gestió i a la recollida de residus.
2.2.- Àmbit estatal
Llei 22/2011, de 28 de juliol, de residus i sòls contaminats.
Aquesta Llei té per objecte regular la gestió dels residus impulsant mesures que previnguin la seva generació i mitiguin els impactes adversos sobre la salut humana i el medi ambient associats a la seva generació i gestió, millorant l'eficiència en l'ús dels recursos. Té així mateix com a objectiu regular el règim jurídic dels sòls contaminats.
En relació a les competències administratives de les entitats locals (article 12.5), la llei estableix:
“5. Correspon a les entitats locals, o a les diputacions forals quan escaigui:
a) Com a servei obligatori, la recollida, el transport i el tractament dels residus domèstics generats a les cases, els comerços i els serveis de la manera en què estableixin les ordenances respectives en el marc jurídic del que estableix aquesta Llei, de les que, si s'escau, dictin les comunitats autònomes i de la normativa sectorial en matèria de responsabilitat ampliada del productor. La prestació d'aquest servei correspon als municipis que la poden portar a terme de forma independent o associada. (…)
c) Les entitats locals poden:
1r Elaborar programes de prevenció i de gestió dels residus que siguin de la seva competència.
2n Gestionar els residus comercials no perillosos i els residus domèstics generats a les indústries en els termes que estableixin les ordenances respectives, sense perjudici que els productors d'aquests residus els puguin gestionar per si mateixos en els termes que preveu l'article 17.3. Quan l'entitat local estableixi el seu propi sistema de gestió, pot imposar (…) la incorporació obligatòria dels productors de residus a aquest sistema en determinats supòsits.
En quant als plans i programes de gestió de residus, l'article 14 estableix:
“3. Les entitats locals, en el marc de les seves competències, poden elaborar programes de gestió de residus de conformitat i en coordinació amb el Pla nacional marc i amb els plans autonòmics de gestió de residus. (…)
5. Els plans i programes de gestió de residus s'han d'avaluar i revisar, almenys, cada sis anys.”
En relació als programes de prevenció de residus, l'article 15 estableix:
“2. Els programes de prevenció de residus es poden aprovar de manera independent o es poden integrar en els plans i programes sobre gestió de residus o altres ambientals. Quan els programes de prevenció s'integrin en altres plans i programes, les mesures de prevenció i el seu calendari d'aplicació s'han de distingir clarament”.
En relació a la prevenció de residus, i la preparació per a la reutilització, d'acord amb l'article 21.1 de la llei:
1. Les autoritats ambientals, en l'àmbit competencial respectiu i tenint en compte els principis de prevenció i foment de la reutilització i el reciclatge d'alta qualitat, han d'adoptar les mesures necessàries perquè s'estableixin sistemes prioritaris per fomentar la reutilització dels productes i les activitats de preparació per a la reutilització. Han de promoure, entre altres mesures, l'establiment de llocs d'emmagatzematge per als residus susceptibles de reutilització i el suport a l'establiment de xarxes i centres de reutilització. Així mateix, s'han d'impulsar mesures de promoció dels productes preparats per reutilitzar-los a través de la contractació pública i d'objectius quantitatius en els plans de gestió.
OPORTUNITATS DE MILLORA:
Esborrany d'avantprojecte de llei pel qual es modifica la Llei 22/2011 del 28 de juliol de residus i sòls contaminats.
La Llei 22/2011 es va publicar per a la transposició de la Directiva 2008/98/CE i aquesta directiva es va modificar el 2018 per, entre d'altres, establir nous objectius de recollida selectiva. És per aquest motiu que també el 2018 es va publicar un Esborrany d'avantprojecte de llei pel qual es modifica la Llei 22/2011 del 28 de juliol de residus i sòls contaminats. Aquestes modificacions se centren en [1]:
“Abans de al 31 de desembre de 2024, haurà d'estar establerta una recollida separada per a residus tèxtils i residus perillosos d'origen domèstic."
[1] Font: https://www.miteco.gob.es/images/es/borradoraplmodificacionleyderesiduos20180518_tcm30-449600.pdf
“Les autoritats ambientals, en llur respectiu àmbit competencial, hauran d'adoptar les mesures apropiades, per:
OPORTUNITATS DE MILLORA:
2.3.- Àmbit autonòmic
Llei 8/2019, de 18 de febrer, de residus i sòls contaminats de les Illes Balears
El passat 22 de febrer de 2019 va entrar en vigor una nova llei de l'àmbit Autonòmic de les illes Balears. A continuació se'n resumeixen els aspectes més significatius.
Objectius
Els objectius principals d'aquesta Llei es resumeixen a la taula següent:
Taula 1. Objectius de la llei de residus i sòls contaminats de les Illes Balears. Font: elaboració pròpia.
Objectiu |
2021 |
2025 |
2026 |
2030 |
Reducció de residus |
10% |
|
|
20% |
Preparació per la reutilització i reciclatge (paper, metalls, vidre, plàstic i bioresidus) |
50% |
|
|
65% |
Reciclatge d'envasos no industrials |
|
|
|
75% |
Preparació per a la reutilització residus domèstics, comercials i industrials |
|
3% |
|
5% |
Preparació per la reutilització i reciclatge residus no perillosos de la construcció i demolició |
70% |
|
|
80% |
Preparació per a la reutilització vehicles fora d'ús, peces i components |
10% |
|
15% |
20% |
Reducció malbaratament alimentari respecte al 2020 |
|
|
|
50% |
Residus en abocador |
|
|
|
10% |
Reutilització d'envasos d'aigua envasada en el canal HORECA |
|
|
|
40% |
Reutilització d'envasos de cervesa en el canal HORECA |
|
|
|
80% |
Reutilització d'envasos de begudes refrescants en el canal HORECA |
|
|
|
70% |
Reutilització d'envasos emprats en altres canals |
|
|
|
15% |
A banda d'aquests objectius, la llei estableix l'obligatorietat que els ens locals de les Illes Balears la recollida de la fracció orgànica, olis vegetals usats, tèxtils i residus perillosos d'origen domiciliari.
Jerarquia de residus
D'acord amb la llei (art.6), la gestió dels residus s'ha de dur a terme seguint l'ordre de prelació següent:
Figura 2. Jerarquia de residus. Font: elaboració pròpia.
Educació i informació
Les administracions han de portar a terme accions per tal d'informar, conscienciar i educar als ciutadans.
Pagament per generació
L'article 9 de la llei, apartats 2 i 3, té conseqüències importants que afecten la redacció de les futures ordenances fiscals reguladores de la taxa de residus:
Art 9.2. En aplicació del principi de pagament per generació, els preus públics, les tarifes i les taxes de recollida i de tractament de residus s'han de determinar per a cada tipologia de residu i en funció de la quantitat generada i dels residus impropis, i s'han de posar en coneixement de la ciutadania, separadament, d'aquesta manera.
Art. 9.3. Les taxes i les tarifes dels serveis prestats pels ens locals han de ser fixades per les ordenances corresponents, les quals han de tenir en compte, a més, les particularitats següents:
La inclusió de sistemes per incentivar la recollida selectiva en habitatges de lloguer de vacances i similars.
La previsió de tarifes diferenciades o reduïdes en el supòsit de pràctiques de compostatge domèstic o comunitari.
La previsió de tarifes diferenciades o reduïdes en els supòsits de bones pràctiques dutes a terme per la ciutadania i empreses en accions de prevenció de residus i preparació per a la reutilització dels residus generats.
La previsió de tarifes diferenciades o reduïdes per a les persones i les unitats familiars en situació de risc d'exclusió social.
La previsió de tarifes reduïdes per tal d'incentivar, en els seus inicis, la separació i recollida selectiva de matèria orgànica compostable.
Aquestes mesures van en consonància amb l'article 45.3 del la Constitució Espanyola d'acord amb el principi de qui contamina paga.
Mesures de prevenció, disminució i reutilització de la condició de residus perillosos
Les administracions públiques han de promoure l'ús de productes reutilitzats i procedents de la valorització material dels residus, així, tant els comerços tradicionals com els que venen per canals digitals hauran de:
Regulació relativa als productes d'un sol ús
A partir del 1 de gener de 2021 s'adoptaran un seguit de mesures per tal de disminuir els productes d'un sol ús:
Transparència, accés a la informació i participació
En la nova Llei, s'atorga una importància específica a facilitar en tot moment l'accés per part de la població o empreses a les dades i informació de la gestió dels residus.
Previsió d'aplicació, per part del Govern de les Illes Balears, de cànon per gravar la disposició del rebuig
Un dels aspectes més destacables de la Llei apareix a la disposició addicional sisena de la mateixa, on es preveu que el Govern de les Illes Balears pugui establir un cànon per gravar la disposició del rebuig dels residus municipals destinats a dipòsit controlat i incineració, el qual entraria en vigor l'1 de juliol de 2021.
L'entrada en vigor d'un cànon d'aquestes característiques implicarà un increment de les despeses de tractament de la fracció resta destinada a abocador a tots els municipis de les Illes Balears, la qual cosa representarà un incentiu econòmic potent pels municipis, orientat a la potenciació de sistemes de recollida i de gestió de residus que maximitzin els nivells de recollida selectiva.
OPORTUNITATS DE MILLORA:
2.4.- Àmbit insular
Pla Territorial Insular d'Eivissa (PTI, març 2005)
En l'àmbit insular està vigent el Pla Territorial Insular d'Eivissa i Formentera de març de 2005. El PTI té per objectiu establir l'ordenació sostenible del territori de l'illa i determinar, entre d'altres, les infraestructures, les instal·lacions, els equipaments i els serveis de transcendència insular i que constitueixen elements estructurants, així com els criteris per al seu disseny, les seves característiques funcionals i la seva localització. Les infraestructures per a la gestió dels residus urbans s'aborden a l'apartat 5.4.7 del PTI.
Pla Director Sectorial per a la Gestió dels Residus No Perillosos d'Eivissa i Formentera, PDSGRUEF (Març 2001)
El model de gestió de residus no perillosos d'Eivissa aplicat fins l'actualitat és el que es defineix en el Pla Director Sectorial per a la Gestió dels Residus No Perillosos d'Eivissa i Formentera publicat l'any 2001. Aquest pla comprèn totes les etapes de la gestió integral dels residus, des de la prevenció i minimització de la seva producció, passant per la recollida i el tractament, fins la disposició final en un abocador controlat.
D'entre d'altres objectius que estableix el PDSGRUEF, en destaca un especialment, que és de la construcció d'una planta de triatge i tractament de la matèria orgànica.
Pla director sectorial de prevenció i gestió de residus no perillosos de l'illa d'Eivissa (PDSPIGRUE), aprovat inicialment per acord del Ple del Consell Insular d'Eivissa de 30 d'abril de 2019
Aquest pla, l'aprovació definitiva del qual està pendent, posa al dia el pla anterior en vers els avenços normatius experimentats en els darrers anys, especialment pel que fa a als preceptes i obligacions de la Llei 8/2019, de 18 de febrer, de residus i sòls contaminats de les Illes Balears.
Tot i que el Pla consta de diversos documents, en aquest apartat es resumeixen els aspectes més rellevants que poden afectar la concepció d'aquest Programa i que figuren en el text normatiu.
En primer lloc, destaca el fet que el text normatiu defineix objectius i línies d'actuació pels següents àmbits de gestió:
Els esmentats àmbits de gestió constitueixen la base sobre la qual es defineixen els eixos d'actuació detallats a l'epígraf 0 d'aquest document.
En relació a les instal·lacions del servei públic obligatori insular de tractament de residus, la normativa del Pla, en el l'article 12.1, estableix:
12.1. Planta de triatge de residus urbans i de tractament de la matèria orgànica.
1) La posada en marxa de la Planta de triatge de residus urbans i de tractament de la matèria orgànica d'Eivissa, situada a l'àrea de gestió integral de residus de Ca na Putxa, està prevista per l'any 2020.
2) Els residus admesos en aquesta instal·lació (…) compren els residus generats a domicilis, comerços, oficines i serveis, i que estiguin inclosos entre les següents fraccions:
a. Residus sòlids urbans (RSU).
b. Matèria orgànica de recollida selectiva (FORM).
c. Envasos lleugers de recollida selectiva (EELL).
d. Residus voluminosos de recollida selectiva.
e. Fangs de depuradores urbanes.
f. Restes de poda (FV).
3) La planta consta de tres instal·lacions principals pel tractament de les diferents fraccions de residus:
Planta de pretractament on es situa la línia de classificació de RSU, la línia de selecció i classificació d'envasos procedents de recollida selectiva i la de tractament de voluminosos.
Planta de biometanització pel tractament biològic de fangs de depuradora i de la FORM.
Planta de compostatge per la gestió del digerit resultant del procés de biometanització conjuntament amb la fracció vegetal com a material complementari, i per la bioestabilització de la matèria orgànica resultant de la línia de selecció de RSU.
Figura 3. Simulació de la planta de triatge i compostatge. Font: http://www.conselldeivissa.es/portal/RecursosWeb/DOCUMENTOS/1/0_4765_1.pdf
2.5.- Àmbit local
Les ordenances referents als residus sòlids urbans recullen les especificitats dels serveis municipals considerant tots els agents que formen part del sistema de recollida per tal d'aconseguir que aquest funcioni correctament.
El model i sistema de recollida i neteja viària tenen una relació directa i recíproca amb les ordenances i les taxes. Per una banda, el model i sistema escollit serà un element clau per tal de definir el cost a imputar als habitatges i a les activitats comercials. Per altra banda, les ordenances poden esdevenir una eina que disposen els municipis per incentivar resultats de recollida selectiva adequats.
Les ordenances que regulen la gestió de residus i neteja viària al municipi de Santa Eulària són les següents:
A continuació es resumeixen els aspectes més destacables en matèria de residus de cadascuna de les ordenances anomenades.
Ordenança Municipal de residus i neteja viària (febrer 2017)
L'objecte de la present ordenança és regular la gestió de residus urbans i altres residus, tenint com a principals premisses la seva reducció i reutilització i el seu reciclat, abans que l'eliminació. Promoure la neteja i conservació de les vies públiques urbanes, mitjançant una adequada regularització i control de la gestió dels residus produïts dins el terme municipal de Santa Eulària des Riu.
El seu contingut es divideix en els següents grans apartats (capítols) que estableixen les temàtiques principals sobre les quals actua:
A continuació es resumeixen els aspectes més destacables del capítol II, relatiu a la gestió de residus Municipals, que és el que resulta d'interès en aquest cas.
L'Ordenança cita que li correspon a l'administració local:
Així doncs, els serveis que ha de prestar l'Ajuntament són:
Tanmateix, els usuaris estan obligats a:
[2] Els usuaris de fora dels nuclis urbans tenen l'obligació de dur els residus voluminosos directament a alguna de les deixalleries de la xarxa insular de deixalleries d'Eivissa.
D'altra banda, l'article 9 regula les obligacions dels productors singulars:
OPORTUNITATS DE MILLORA:
Ordenança fiscal reguladora de la taxa per recollida-transport i tractament-eliminació de residus
Des del 2017, amb l'aprovació de les Ordenances Municipals de residus i neteja viària, es va establir la possibilitat de premiar a les persones i activitats que separin adequadament els seus residus.
En el cas de les activitats, l'article 7.2 de l'ordenança preveu una bonificació de fins al 20% de la quota total, en funció del % del volum conteneritzat de recollida selectiva respecte el total de contenidors (selectiva + resta):
Grau de recollida selectiva |
% volum contenidors de recollida selectiva |
% de bonificació |
0 |
Menor al 45% |
0% |
1 |
Igual o major al 45% |
10% |
2 |
Igual o major al 65% |
15% |
3 |
Igual o major al 75% |
20% |
Taula 2. Regulació de les bonificacions pels grans productors. Font: Ordenança Municipal de residus i neteja viària.
Fruit d'aquesta ordenança, els rebuts de cobrament de la taxa desglossen l'import de la bonificació aplicada. En el cas concret que es mostra a la Figura 4, l'estalvi és de 403,76 €/any.
Figura 4. Rebut de cobrament de taxa a un productor singular, amb bonificació. Font: Ajuntament de Santa Eulària des Riu.
Pel que fa als usuaris particulars, l'ordenança preveu (article 7.1.2) descomptes de 5 € en la taxa de residus quan es presentin 5 tiquets de la “Xarxa Insular de Deixalleries d'Eivissa” com justificant d'una correcta gestió dels residus exclosos de la gestió municipal.
OPORTUNITATS DE MILLORA
Ordenança Municipal sobre convivència ciutadana i reguladora de l'ús, ocupació i neteja de la via pública
Aquesta ordenança té per objectiu establir les normes fonamentals relatives a la convivència ciutadana i l'ús dels espais públics del municipi de Santa Eulària des Riu. El seu contingut es divideix en els següents títols:
El capítol I, relatiu a la Neteja de la via pública, estableix el següent:
OPORTUNITATS DE MILLORA:
Adaptar l'ordenança municipal sobre convivència ciutadana i reguladora de l'ús, ocupació i neteja de la via pública als objectius i accions que es defineixin en aquest Programa.
2.6.- Resum d'aspectes normatius rellevants per la redacció del Programa
Tot seguit es resumeixen els aspectes més destacables de la normativa analitzada que afecten directament la redacció del Programa.
Taula 3. Resum de la normativa de referència i els aspectes més destacables d'aquesta. Font: Elaboració pròpia.
ÀMBIT |
NORMATIVA |
ASPECTES DESTACABLES |
Europeu |
· Directiva 2018/850, 2018/851 i 2018/852 del Parlament Europeu i del Consell, de 30 de maig de 2018, per les quals es modifiquen les Directives 1999/31/CE, 2008/98/CE i 94/62/CE. · Directiva 2008/98/CE del Parlament Europeu i del Consell, de 19 de novembre de 2008 sobre els residus. · Proposta legislativa de Directiva per la reducció de l'impacte de certs productes plàstic (plàstics d'un sol ús) en el medi ambient (maig de 2018). |
· Establiment de la jerarquia de residus: prevenció, preparació per la reutilització, reciclatge, altres tipus de valorització i eliminació. · Reducció progressiva dels residus dipositats en abocadors. · Obligació de realitzar una transició cap a l'economia circular. · Objectius de reciclatge de residus municipals: 55 % el 2025, 60% el 2030 i 65% el 2035. · Obligatorietat d'assegurar com a màxim a finals del 2023 la recollida selectiva dels bioresidus. · Mesures per incentivar la compra d'envasos reutilitzables i així es redueixi el consum d'envasos d'un sol ús. Fixa un mínim de recollida selectiva d'envasos del 65% pel 2025 augmentant un 5% cada any fins al 2030. · Prohibició a partir de 2021 de plàstics d'un sol ús, com plats, coberts, canyetes i bastonets per les orelles. |
Estatal |
· Esborrany d'avantprojecte de llei pel qual es modifica la llei 22/2011 del 28 de juliol de residus i sòls contaminats. · Llei 22/2011, de 28 de juliol, de residus i sòls contaminats. |
· Les entitats locals poden elaborar programes de prevenció i de gestió dels residus que siguin de la seva competència. · Foment de la reutilització dels productes i les activitats de preparació per a la reutilització mitjançant la promoció de llocs d'emmagatzematge per als residus susceptibles de reutilització i incorporant mesures en la contractació pública i objectius quantitatius en els plans de gestió. · Assumpció d'objectius de reciclatge establerts en la normativa europea i obligatorietat d'implementar la recollida selectiva dels bioresidus el 2023. · Promoció del compostatge individual i/o comunitari de la matèria orgànica. · Abans de al 31 de desembre de 2024, haurà d'estar establerta una recollida separada per a residus tèxtils i residus perillosos d'origen domèstic. |
Autonòmic |
· Llei 8/2019, de 19 de febrer, de residus i sòls contaminats de les Illes Balears. |
· Reducció de la generació de residus un 10% abans de 2020. · Arribar al 75% de reciclatge al 2030. · Reducció de fins al 50% del malbaratament alimentari per l'any 2030. · Disposició de com a màxim del 10% de residus a l'abocador. · Augment del percentatge de residus que es reutilitzen o valoritzen. Un 5% en el cas de residus urbans i un 80% en el cas de residus de la construcció o demolició pel 2030. · Obligatorietat de la recollida de la fracció orgànica (amb un 5% màxim d'impropis), olis vegetals usats, tèxtils i residus perillosos d'origen domiciliari. · Implementació de sistemes de pagament per generació. · Adopció de mesures a partir de l'1 de gener de 2021 per disminuir els productes d'un sol ús. · Potenciació del compostatge domèstic. · Foment de la transparència i l'accés a la informació. |
Insular |
· Pla Director Sectorial de Residus Sòlids Urbans d'Eivissa i Formentera (març 2001). · Pla Territorial Insular d'Eivissa i Formentera (PTI) (març 2005). · Pla director sectorial de prevenció i gestió de residus no perillosos de l'illa d'Eivissa (PDSPIGRUE), aprovat inicialment per acord del Ple del Consell Insular d'Eivissa de 30 d'abril de 2019. |
· El PTI preveia la instal·lació de noves infraestructures de tractament de residus (una planta de triatge d'envasos, una deixalleria a Formentera i una planta de metanització/compostatge) i la millora dels abocadors existents i instal·lacions existents. Actualment aquestes noves infraestructures ja estan en funcionament tret de la planta de compostatge, que es posarà en marxa al setembre del 2020. · El PDSPIGRUE defineix objectius i línies d'actuació pels següents àmbits de gestió: prevenció; reutilització i preparació per la reutilització; recollida selectiva; comunicació i educació; fiscalitat ambiental; coneixement i control sobre la gestió dels residus. |
Municipal |
· Ordenança Municipal de residus i neteja viària d'11 de febrer de 2017. · Ordenança fiscal reguladora de la taxa per recollida-transport i tractament-eliminació de residus. · Ordenança Municipal sobre convivència ciutadana i reguladora de l'ús, ocupació i neteja de la via pública. |
· Definició de les obligacions del ciutadà en vers l'ús dels serveis de recollida (fraccions de residus a lliurar separadament, ús de bosses homologades, horaris de dipositar els residus, normativa de voluminosos, etc.). · Previsió d'especificitats normatives per a productors singulars. · Existència de bonificacions de la taxa de residus per fomentar la separació en origen de residus als productors singulars. · Existència de bonificacions de la taxa de residus per fomentar la separació en origen de residus a les deixalleries. |
Font: notícia publicada a la pàgina web del Consell d'Eivissa.
http://www.conselldeivissa.net/portal/p_20_contenedor1.jsp?contenido=15805&codResi=1&layout=p_20_contenedor1.jsp&tipo=8&codMenu=594&seccion=s_fnot_d4_v1.jsp&nivel=1400&language=ca
3. DIAGNOSI DE LA SITUACIÓ ACTUAL DE GESTIÓ DE RESIDUS
3.1. Àmbit geogràfic
El Municipi de Santa Eulària Des Riu consta d'una població segons padró de 38.015 habitants, que es reparteixen en 9 zones diferenciades:
Santa Eulària.
Es Canar.
Sant Carles.
Santa Gertrudis.
Cala Llonga.
Jesús.
Puig d'en Valls.
Can Bufi, Can Negre i Cas Corb.
Carreteres Santa Eulària.
3.2.- Descripció del model actual de recollida de residus del municipi
3.2.1.- Tipus de residus recollits
Actualment, a la via pública es recullen les següents fraccions de residus:
FRACCIÓ DE RESIDUS |
PRESTADOR DEL SERVEI |
RESTA |
Concessió del servei de recollida de residus sòlids urbans, neteja viària i urbana, recollida d'objectes voluminosos, recollida selectiva i neteja de platges del municipi de Santa Eulària des Riu (actualment en fase de pròrroga). · Concessionari actual: HERBUSA. |
PAPER-CARTRÓ |
|
ENVASOS LLEUGERS |
|
VIDRE |
|
VOLUMINOSOS |
|
ROBA |
Cáritas i Fundació Deixalles |
OLIS DE CUINA |
Ca Na Negreta |
Cal destacar que, a l'igual que a la resta de municipis de l'illa, a Santa Eulària des Riu no s'està recollint la FORM.
OPORTUNITATS DE MILLORA:
El Contracte dels Serveis de recollida de residus sòlids urbans, neteja viària i urbana, recollida d'objectes voluminosos, recollida selectiva i neteja de platges del municipi de Santa Eulària des Riu es va signar el 2009 i va finalitzar el passat 31 de maig de 2019. Per tant és necessari plantejar una nova licitació del servei esmentat.
OPORTUNITATS DE MILLORA:
D'altra banda, a les deixalleries s'hi duen les següents tipologies de residus:
Les deixalleries es gestionen a través de la Mancomunitat Intermunicipal de Serveis Públics Insulars. Aquest organisme està integrat per tots els Ajuntaments de l'illa. L'adjudicatari actual del servei és l'empresa de reciclatge Ca Na Negreta.
3.2.2.- Recollida de residus domiciliaris de les fraccions resta, paper-cartró, envasos i vidre
Tipus d'illes de contenidors
Santa Eulària des Riu compta amb un total de 308 illes de contenidors, de la següent tipologia:
El 94% de les illes de contenidors del municipi són de superfície, i el 6% restant són soterrades (Figura 5).
Figura 5. % d'illes de contenidors soterrades i de superfície. Font: elaboració pròpia a partir de base de dades geolocalitzada de contenidors de l'Ajuntament.
Figura 6. Contenidors de càrrega bilateral model EASY City del Municipi de Santa Eulària Des Riu. Font: elaboració pròpia, octubre de 2019.
Figura 7. Illa de contenidors soterrada al C/ Joaquin Gadea. Font: Font: Street View de Google (captura imatge nov. 2018).
Figura 8. Contenidor de rebuig, al carrer Grècia. Font: Street View de Google (captura imatge jul. 2014).
Número de contenidors
El municipi disposa d'un total de 1.063 contenidors (entre els de superfície i els soterrats). La fracció de contenidors predominant és la fracció resta, amb 430 unitats, mentre que de contenidors de les fraccions selectives n'hi ha 205 de vidre, 217 d'envasos lleugers, i 211 de paper-cartró.
Figura 9. Número de contenidors per fracció, segons tipologia. Font: elaboració pròpia a partir de base de dades geolocalitzada de contenidors de l'Ajuntament.
Figura 10. Contenidors per illa, per fraccions. Font: elaboració pròpia a partir de base de dades geolocalitzada de contenidors de l'Ajuntament.
Pel que fa al número de contenidors per illa (Figura 10), s'observa que en el cas de les illes soterrades, de mitjana hi ha 2 contenidors de resta per illa, i 1 de fraccions selectives. En el cas de les illes de superfície, la mitjana és de 1,4 contenidors de resta per illa, i entre 0,65 i 0,69 contenidors de selectiva per illa.
El fet que cada illa de contenidors soterrats disposi d'una mitjana de 2 contenidors de resta, permetrà la conversió d'1 dels 2 contenidors a la fracció FORM, quan s'implementi aquesta recollida. De fet, segons informen els serveis tècnics municipals, aquesta configuració ja es va concebre per fer possible aquesta conversió i 1 dels 2 contenidors de resta ja és de volum inferior a l'altra.
% d'illes amb selectiva
El 67% de les illes de contenidors disposen de contenidors de resta i selectiva. Per tipologia d'illes, el 65% de les illes de superfície disposen de contenidors de selectiva, mentre que aquest percentatge és el 100% en el cas de les illes soterrades (Figura 11).
Figura 11. % d'illes amb contenidors de selectiva. Font: elaboració pròpia a partir de base de dades geolocalitzada de contenidors de l'Ajuntament.
OPORTUNITATS DE MILLORA:
3.2.3.- Recollida de residus de paper-cartró, envasos i vidre a productors singulars
L'Ordenança Municipal de residus i neteja viària estableix que són considerats productors singulars aquells que, a causa de la seva activitat comercial, generin més de 200 litres de residus en massa per dia. En queden exclosos els domicilis particulars.
Santa Eulària des Riu disposa d'un registre de productors singulars, amb informació de la persona de contacte, així com el nombre i tipus de contenidor de propietat privada que disposen per lliurar les diferents fraccions de residus que es recullen selectivament, que són: paper-cartró, envasos lleugers i vidre.
Així, els productors singulars disposen dels següents serveis de recollida:
3.2.3.1.- Recollida porta a porta d'Envasos Lleugers i Paper-cartró a productors singulars
Aquestes fraccions es recullen porta a porta amb contenidors de càrrega posterior d'ús exclusiu dels establiments i que són de la seva propietat. Tots els contenidors disposen de tag, el qual permet associar el contenidor al productor, la fracció i el volum. El tag el llegeix el camió amb tecnologia embarcada.
L'ajuntament aplica bonificacions a la taxa d'acord amb l'ordenança fiscal vigent, en funció del nombre de contenidors de cada fracció de què disposi l'establiment. No obstant això, es podria modificar la bonificació per tal que només s'apliqués en cas que el contenidor efectivament es buidi i la qualitat dels residus segregats es realitzés sense impropis.
Figura 12. Contenidor d'un gran productor. Font: elaboració pròpia, octubre de 2019.
OPORTUNITATS DE MILLORA:
3.2.3.2.- Recollida porta a porta de vidre a productors singulars
Per a aquesta recollida es disposa de les següents tipologies de contenidor:
Figura 13. Bateria de contenidors de domiciliària amb iglú tipus VACRI per la recollida del vidre de productors singulars, al C/ Sant Josep. Font: Street View de Google (captura imatge nov. 2018).
Tots els iglús es recullen amb recol·lector de caixa oberta de doble ganxo, que disposa d'un adaptador homologat per Nord Engineering. D'aquesta manera el mateix vehicle també s'utilitza per recollir els contenidors de vidre tipus Easy City.
L'ajuntament aplica bonificacions a la taxa d'acord amb l'ordenança fiscal vigent, en funció del nombre de contenidors de vidre de què disposi l'establiment.
OPORTUNITATS DE MILLORA:
3.2.3.3.- Recollida porta a porta de paper-cartró a petits productors
Els petits productors (comerços: perfumeries, botigues de sabates, etc.) disposen d'un servei de recollida porta a porta de paper-cartró sense contenidors. Actualment, no se'ls bonifica la taxa de residus tal i com es fa als productors singulars, atès que la bonificació es calcula en base al volum de contenització d'ús exclusiu de cada establiment, i en aquest cas, la recollida es realitza sense contenidors.
El paper-cartró es lliura plegat i lligat, a la porta de l'establiment.
Figura 14. Cartró comercial. Font: Ajuntament de Santa Eulària des Riu.
OPORTUNITATS DE MILLORA:
3.2.3.4.- Recollida de residus voluminosos
Santa Eulària des Riu compta amb un servei de recollida de residus voluminosos sota demanda exclusivament per usuaris que resideixin en nuclis urbans consolidats. El servei funciona trucant a un número de telèfon concret per acordar amb l'empresa de recollida el dia i lloc de recollida.
Els residus recollits sota demanda, així com els que apareixen abandonats a la via pública, es duen a abocador.
El servei es presta amb camió de 3.500 kg amb plataforma elevadora i grua. El mateix vehicle realitza un servei de repàs de contenidors previ al servei de recollida de contenidors tipus Easy City.
Els posseïdors de residus voluminosos ubicats fora de l'àmbit del servei de recollida sota demanda, tenen l'obligació de dur-los a alguna de les deixalleries de la Xarxa Insular de Deixalleries d'Eivissa.
OPORTUNITATS DE MILLORA:
3.2.5.- Recollida d'olis de cuina
L'ajuntament disposa de 13 punts de recollida d'olis de cuina: oli de fregits i greixos, oli de conserves i aliments envasats, i altres olis vegetals (Figura 16).
En aquests punts de recollida no s'hi admeten d'olis de motor. Els olis cal dipositar-los en ampolles, dins dels contenidors.
Figura 15. Contenidor d'olis de cuina, al C/ del Sol. Font: Street View de Google. Captura de set de 2011.
La ubicació dels punts de recollida d'oli és la següent:
Figura 16. Ubicació dels punts de recollida d'oli vegetal usat.
El servei de recollida d'olis de cuina depèn de la Mancomunitat Intermunicipal de Serveis Públics Insulars i actualment el presta l'empresa Ca Na Negreta.
OPORTUNITATS DE MILLORA:
3.2.6.- Recollida de roba
El municipi disposa de 26 contenidors de roba propietat de Cáritas en 17 ubicacions (Taula 4), tot i que també hi ha un parell de punts d'aportació de roba propietat de la Fundació Deixalles. La roba recollida se selecciona i la que es pot aprofitar es ven en botigues de segona mà. Tenint en compte que el nombre d'àrees de contenidors és de 308, el percentatge d'àrees amb contenidors de roba és tant sols del 5,5%.
Figura 17. Contenidor de roba de Càritas al c/ Joan Tus Tus, 11. Font Street View de Google. Captura de nov de 2018.
Taula 4. Contenidors de roba al municipi de Santa Eulària. Font: Cáritas.
PUNT |
UBICACIÓ |
ZONA |
CONTENIDORS |
1 |
C/ MARGALIDES (RTE. DA SIDHU) |
SIESTA |
1 |
2 |
C/ JOAN TUR TUR (BIBLIOTECA) |
SANTA EULÀRIA |
2 |
3 |
C/DEL SOL (ES MERCAT) |
SANTA EULÀRIA |
2 |
4 |
C/ DE JORGE MANRIQUE (CLUB PARROQUIAL) |
SANTA EULÀRIA |
1 |
5 |
C/ D' HISTORIADOR CLAPÉS (CENTRE METGE) |
SANTA EULÀRIA |
2 |
6 |
C/ DE LA VÉNDA DE MORNA (CAMP DE FUTBOL) |
SANT CARLES |
2 |
7 |
RTDA. SANTA GERTUDIS |
SANTA GERTRUDIS |
2 |
8 |
C/ DEL LINQUER (BANC LA CAIXA) |
JESÚS |
2 |
9 |
C/ DE LA GAVINA (CENTRE CULTURAL) |
JESÚS |
2 |
10 |
C/ VICENT MARÍ MAYANS (SUPER BON PREU) |
PUIG DÉN VALLS |
2 |
11 |
C/ PARE BARTOLOMÉ (PARROQUI PUIG DÉN VALLS) |
PUIG DÉN VALLS |
1 |
12 |
C/ S´OLIVERA (COL·LEGII S´OLIVERA) |
PUIG DÉN VALLS |
1 |
13 |
AV/ MAR MEDITERRANI (DECATLON) |
PUIG DÉN VALLS |
1 |
14 |
C/ DEL CARRETER (DEIXALLERIA) |
CANA PALAVA |
1 |
15 |
C/ CA L' AMO EN JOSEP (DEIXALLERIA CAN SANÇO) |
CRTA. ES CANAR |
1 |
16 |
CAN GUASCH |
SANTA EULÀRIA |
2 |
17 |
C/ SEGOVIA |
ROCA LLISA |
1 |
TOTAL |
|
|
26 |
OPORTUNITATS DE MILLORA:
3.2.7.- Recollida de restes de poda i jardineria
No es disposa de cap servei específic per a la recollida de les restes de poda i jardineria al municipi. D'acord amb el model actual, els usuaris que generen residus de poda tenen l'obligació de dur-la a deixalleria o bé a gestor autoritzat. Quan els serveis de recollida de residus detecten abandonaments de restes de poda a la via pública, es recullen, juntament amb les altres fraccions de residus que apareguin en els abocaments, i es duen a abocador.
La manca d'un servei específic de recollida de restes de poda és fruit d'una estratègia deliberada per part dels serveis tècnics municipals, atès que es considera que la presència de caixes metàl·liques a la via pública per a la recollida de restes de poda constituiria a la pràctica un punt d'abocament de tota tipologia de residus, amb la qual cosa la qualitat de la poda no seria suficient per dur-la a gestor autoritzats.
OPORTUNITATS DE MILLORA:
3.2.8.- Neteja de contenidors de resta, paper cartró, envasos i vidre
El municipi disposa d'un servei de neteja de contenidors el qual es presta amb recursos que es comparteixen amb el municipi veí de Sant Josep de sa Talaia, mitjançant renta-contenidors de càrrega bilateral.
3.2.9.- Nivell d'adaptabilitat dels serveis de recollida de residus a les temporades de l'any
Les freqüències d'execució dels serveis de recollida de residus varien segons el sector del municipi on s'ubiquen els contenidors, i d'acord amb un programa de freqüències que s'adapta a les diferents temporades de l'any:
Valoració del potencial de millora:
Si bé es considera adequat adaptar el servei de recollida a les tres temporades esmentades, aquesta distribució augmenta la complexitat de la planificació dels serveis de recollida, així com dificulta la contractació dels recursos humans necessaris en cada temporada.
En aquest sentit, atès que, les gràfiques d'evolució mensual de residus recollits tenen un marcat augment entre maig i octubre i la resta de mesos la quantitat de residus generats és similar, seria escaient l'opció de reduir les tres temporades a dues (temporada alta i baixa), segons es mostra a la Figura 18, on el requadre vermell engloba els mesos de més generació de residus (temporada alta) i els requadres verds els mesos de menor quantitat de residus recollits (temporada baixa).
Figura 18. Tones de recollida de rebuig per mesos els 3 darrers anys. Font: dades d'HERBUSA i elaboració pròpia.
OPORTUNITATS DE MILLORA:
3.2.10.- Recollida de residus a les deixalleries
A Eivissa el servei de deixalleria és un servei d'àmbit insular. Les deixalleries es gestionen a través de la Mancomunitat Intermunicipal de Serveis Públics Insulars. Aquest organisme està integrat per tots els Ajuntaments de l'illa i té adjudicat el servei a l'empresa de reciclatge Ca Na Negreta.
L'illa disposa d'un total de 6 deixalleries (Figura 19), 2 de les quals dins del terme municipal de Santa Eulària des Riu: la Deixalleria Can Sansó, i la deixalleria Ca na Palava.
Figura 19. Ubicació de les deixalleries d'Eivissa. Font: http://www.deixallerieseivissa.com/images/deixalleries.pdf
També hi ha dues deixalleries mòbils que s'estacionen en diferents zones depenent del dia.
Figura 20. Vista interior de la deixalleria de Can Sansó. Font: Google Maps.
Horaris d'obertura de les deixalleries
Les deixalleries obren de dilluns a dissabte tant de matí com de tarda. Els diumenges, la de Cas Sansó obre pel matí, mentre que la de Ca Na Palava roman tancada.
Figura 21. Horaris de les deixalleries. Font: deixallerieseivissa.com
Tot seguit es mostren dades relatives al nombre d'entrades a les deixalleries de Can Sansó i Ca Na Palava, per dies de la setmana i mesos de l'any. Les diferències més significatives es produeixen els caps de setmana, amb menys entrades que la resta de dies de la setmana.
Figura 22. Entrades per dia a la deixalleria de Can Sansó, any 2019. Font: Ca Na Negreta.
Figura 23. Entrades per dia a la deixalleria de Ca Na Palava, any 2019. Font: Ca Na Negreta.
Identificació d'usuaris i bonificació de la taxa
Per accedir a les deixalleries els usuaris disposen d'una targeta (Figura 27). Aquesta targeta, que poden utilitzar tots els veïns, veïnes i empreses de l'illa d'Eivissa, conté un codi que permet que cada vegada que s'accedeix a la deixalleria, la informació dels visitants quedi registrada informàticament.
Figura 24. Targeta per accedir a les deixalleries. Font: Mancomunitat Intermunicipal de Serveis Públics Insulars.
La targeta també serveix als ciutadans per obtenir una bonificació de 5 € a la taxa de residus. Per obtenir la bonificació, els usuaris han de presentar 5 tiquets de la “Xarxa Insular de Deixalleries d'Eivissa” com a justificant d'una correcta gestió dels residus exclosos de la gestió municipal, d'acord amb les condicions indicades a l'Art.- 7.1.2 l'Ordenança fiscal de residus, i l'Art.- 14.1 de l'Ordenança de residus i neteja viària.
OPORTUNITATS DE MILLORA:
Impulsar mesures per la preparació per la reutilització i reutilització a les deixalleries del municipi.
3.2.11.- Foment de l'autocompostatge domèstic i comunitari
El municipi de Santa Eulària des Riu, mitjançant la contractació de l'Associació Amics de la Terra Eivissa, promou l'autocompostatge individual als habitants del municipi, des de fa anys. La promoció consisteix en el fet que l'ajuntament subvenciona als interessats una part del cost del compostador que se'ls lliura, de manera que l'usuari tant sols abona la quantitat de 20 €/compostador, a canvi de realitzar un taller durant el qual també es lliura gratuïtament un manual de compostatge. Els compostadors són de plàstic de 320 litres. Els compostaires reben visites de seguiment per rebre assessorament personalitzat sobre com desenvolupar el compostatge i, a més, se'ls posa a disposició un telèfon de consulta.
Actualment es tenen entre 250 i 300 compostadors distribuïts.
Les ordenances fiscals no preveuen cap bonificació de la taxa de residus pels compostaires.
No es detecten iniciatives per afavorir i implementar el compostatge comunitari dels residus orgànics.
OPORTUNITATS DE MILLORA:
Ampliar la xarxa de compostaires domèstics existent.
Incorporar bonificacions de la taxa d'escombraries a l'ordenança fiscal per al foment del compostatge domèstic i d'origen comercial (productors singulars).
Promoure el compostatge comunitari dels residus orgànics biodegradables.
3.2.12.- Destí dels residus
Els residus recollits al municipi de Santa Eulària des Riu es duen a les següents destinacions:
FRACCIÓ |
PLANTA |
DESTINACIÓ FINAL |
---|---|---|
Paper-cartró |
Planta de Transferència Provisional d'Eivissa |
Planta de reciclatge de paper SAICA PAPEL a Saragossa. |
Vidre |
Planta de Transferència Provisional d'Eivissa |
Planta de tractament i reutilització de vidre SES VELES a Palma de Mallorca. |
Envasos Lleugers |
Planta de Transferència Provisional d'Eivissa |
Planta de selecció d'envasos TIRME a Palma de Mallorca |
Resta |
Dipòsit controlat Ca Na Putxa |
-- |
Olis vegetals |
Deixalleries |
Empreses recicladores |
Restes de poda abandonada a la via pública |
Dipòsit controlat Ca Na Putxa |
-- |
Restes de poda usuaris dompestics / professionals |
· Gestors autoritzats |
Compostatge |
Roba |
Cáritas i Fundació Deixalles |
Botiga solidària i /o donació a persones amb necessitats amb informes de Serveis Socials. |
Residus de deixalleries |
Gestors autoritzats |
Gestors autoritzats |
Taula 5. Destí de les diferents fraccions de residus recollides a Santa Eulària des Riu. Font: Ajuntament de Santa Eulària des Riu. Elaboració pròpia.
3.3.- Anàlisis de la quantitat de residus recollits
3.3.1.- Evolució del total de residus recollits
La quantitat total de residus municipals recollits a Santa Eulària des Riu (RM Totals5] mostra una disminució del 4,25% el 2019 respecte el 2018.
Figura 25. Generació de residus Municipals. Font: Elaboració pròpia a partir de dades d'Herbusa.
5 Els residus municipals totals (RM Totals) inclouen els residus recollits a la via pública així com els recollits a les deixalleries del municipi de Santa Eulària des Riu.
OPORTUNITATS DE MILLORA:
3.3.2.- Resultats de recollida selectiva
Segons la Figura 26, les tones de residus recollides selectivament (recollida domiciliària, comercial i de deixalleries de Can Sansó i Ca Na Palava) experimenten un continu augment els anys 2018 i 2019 respecte del 2017, passant de les 7.231 Tn el 2017 a 8.780 Tn el 2019. Durant el mateix període també s'observa una disminució de les tones recollides de fracció resta.
Figura 26. Evolució de la recollida selectiva i la fracció resta els anys 2017, 2018 i 2019. Font: Elaboració pròpia a partir de dades d'Herbusa i de les recollides a les deixalleries de Can Sansó i Ca Na Palava.
L'augment anual en termes percentuals dels residus recollits selectivament es mostra tot seguit. En el període 2017-2019, es recolliren un 18% més de residus de manera selectiva.
Figura 27. Percentatge d'augment de residus recollits selectivament. Font: Elaboració pròpia a partir de dades d'Herbusa i de les recollides a les deixalleries de Can Sansó i Ca Na Palava.
Els resultats de les recollides selectives, per fraccions, es mostren a la Figura 28.
Figura 28. Recollida selectiva, Tn/any. Font: Elaboració pròpia a partir de dades d'Herbusa i de les recollides a les deixalleries de Can Sansó i Ca Na Palava.
Destaquen els increments en les recollides selectives de paper-cartró, vidre i envasos, tot i que també s'observen augments en les fraccions de residus recollides a les deixalleries. Els resultats de tots i cadascun d'aquests augments, així com la disminució de la recollida de la fracció resta, es mostren a la Figura 29.
Figura 29. % d'augment de residus recollits selectivament el 2019 respecte el 2017. Font: Elaboració pròpia a partir de dades d'Herbusa i de les recollides a les deixalleries de Can Sansó i Ca Na Palava.
Tal i com s'observa a la gràfica de la Figura 30, el percentatge de residus recollits selectivament el 2019 fou del 26,6%, 5,3 punts percentuals superior a l'obtingut el 2017. D'altra banda, el percentatge de residus recollits selectivament del conjunt de les fraccions paper-cartró, envasos i vidre, representa, el 2019, el 20% del total de residus recollits. Aquest valor supera el de la mitjana de residus recollits selectivament d'aquestes fraccions a Catalunya, que el 2018 fou del 17%6. Tanmateix, a Santa Eulària des Riu, a l'igual que a la resta de municipis d'Eivissa, no es recull la fracció FORM.
[6] Font: Dada obtinguda a partir de l'anàlisi de les estadístiques de recollida de residus de l'Agència de Residus de Catalunya.
Figura 30. Percentatge de recollida selectiva total i per fraccions. Font: Elaboració pròpia a partir de dades d'Herbusa i de les recollides a les deixalleries de Can Sansó i Ca Na Palava.
OPORTUNITATS DE MILLORA:
3.3.3.- Recollida electiva a productors singulars
Pel que fa als productors singulars que estan acollits al servei de recollida porta a porta de les fraccions paper-cartró, envasos i/o vidre, l'ajuntament informa que aproximadament són uns 380 dels 420 que es tenen identificats. Per tant, el grau de participació a la recollida porta a porta de productors singulars és del 90%.
OPORTUNITATS DE MILLORA:
Si bé les gràfiques dels apartats anteriors inclouen tant les recollides domiciliàries (contenidors de càrrega bilateral tipus Easy ubicats a la via pública) com les recollides a productors singulars (càrrega posterior), les quantitats de residus recollides es poden desagregar en funció de l'origen de les mateixes. Quan es realitza aquest exercici (Figura 31 i Figura 32), s'observen els següents comportaments:
Figura 31. Evolució dels residus de paper-cartró, vidre i envasos lleugers recollits a productors singulars i a contenidors Easy. Font: Elaboració pròpia a partir de dades facilitades per HERBUSA.
Figura 32. Increment 2019 vs 2017 de residus recollits de les fraccions selectives a productors singulars i a contenidors. Font: Elaboració pròpia a partir de dades facilitades per HERBUSA.
La gràfica anterior permet concloure que l'augment de la recollida de les fraccions selectives el 2018 respecte el 2017 s'ha produït majoritàriament en els productors singulars en el cas de les fraccions vidre i envasos lleugers, mentre que la fracció paper-cartró ha experimentat l'augment bàsicament en la recollida domiciliària en contenidors de la via pública.
Els increments de recollida selectiva experimentats als productors singulars poden ser atribuïbles en bona mesura a les campanyes de captació de nous usuaris dels serveis de recollida porta a porta executades pels serveis tècnics municipals els darrers 2 anys, amb resultats exitosos gràcies també als incentius fiscals previstos a l'article 7.2 de l'ordenança fiscal reguladora de la taxa per recollida-transport i tractament-eliminació de residus.
3.3.4.- L'estacionalitat en la recollida de residus
Tot seguit es mostren gràfiques que permeten visualitzar de forma molt clara quin és l'efecte de l'estacionalitat de la població al llarg de tots els mesos de l'any en les quantitats de residus recollides per les fraccions resta, paper-cartró, envasos lleugers i vidre. L'anàlisi inclou dades dels anys 2017, 2018 i part del 2019.
Figura 33. Tones de recollida de rebuig per mesos els 3 darrers anys. Font: Elaboració pròpia a partir de dades d'Herbusa.
Figura 34. Tones de recollida de P/C per mesos els 3 darrers anys. Font: Elaboracò pròpia a partir de dades d'Herbusa.
Figura 35. Tones de recollida d'envasos lleugers per mesos els 3 darrers anys. Font: Elaboració pròpia a partir de dades d'Herbusa.
Figura 36. Tones de recollida de vidre per mesos els 3 darrers anys. Font: Elaboració pròpia a partir de dades d'Herbusa.
La principal conclusió que se n'extreu és que l'efecte de l'estacionalitat de la població genera recollides els mesos de juliol i agost (temporada alta) que en tots els casos dupliquen les dels mesos de gener i febrer (temporada baixa).
En el cas concret del vidre, els mesos d'estiu la recollida d'aquesta fracció triplica la dels mesos d'hivern.
Pel que fa a les fraccions de residus recollides selectivament a deixalleries de Can Sansó i Ca Na Palava, tot seguit (Figura 37 i Figura 38) es mostren els resultats obtinguts el 2019 per a les fraccions RAEE, Voluminosos, Runes i poda i jardineria, les quals representen entre el 85 i el 90% del total de residus recollits en aquestes instal·lacions.
Tal i com es pot observar, els mesos de març, abril i octubre i novembre és quan es produeixen més aportacions de residus a les deixalleries, mentre que els mesos d'agost i setembre les aportacions són menors. Els pics de recollida coincideixen amb l'inici i fi de temporada d'estiu, que és quan les activitats econòmiques generen més residus i quan els treballadors de fora del municipi entren o surten dels pisos als quals s'allotgen.
Figura 37. Evolució mensual de la recollida de voluminosos, runes, RAEE, poda i jardineria i residus totals a la deixalleria de Can Sansó, el 2019. Font: Elaboració pròpia a partir de dades de Ca Na Negreta.
Figura 38. Evolució mensual de la recollida de voluminosos, runes, RAEE, poda i jardineria i residus totals a la deixalleria de Ca Na Palava, el 2019. Font: Elaboració pròpia a partir de dades de Ca Na Negreta.
3.3.5.- Comparació amb la bossa tipus
Segons se cita en el document del PRECAT207, el 58% dels residus municipals corresponen a les fraccions, FORM, paper-cartró vidre i envasos.
A continuació es mostra la diferència entre la composició de la bossa tipus i el per percentual de les fraccions recollides selectivament de paper-cartró, vidre i envasos a Santa Eulària, els anys 2017 i 2018.
Figura 39. Pes percentual dels residus recollits a Santa Eulària i comparació amb la composició de la bossa tipus de Catalunya. Font: Elaboració pròpia a partir de dades de bossa tipus del PRECAT20, i dades d'HERBUSA.
Tal com s'observa, els resultats de recollida obtinguts a Santa Eulària des Riu el 2019 disten notablement respecte dels valors que teòricament es podrien obtenir segons la composició de la bossa tipus, especialment pel que fa a la FORM, que actualment no es recull de manera segregada. Tanmateix, en el cas del vidre, s'observa que es recull gairebé tot el vidre que es genera segons bossa tipus.
[7] Programa general de prevenció i gestió de residus i recursos de Catalunya 2013-2020..
3.4.- Anàlisi del grau d'ompliment de contenidors
L'octubre del passat 2019 l'Ajuntament de Santa Eulària va realitzar un estudi del grau d'ompliment dels contenidors del municipi, les conclusions del qual es reprodueixen tot seguit:
CONCLUSIONS DE L'ESTUDI DEL GRAU D'OMPLIMENT DE CONTENIDORS (2019)
|
OPORTUNITATS DE MILLORA:
3.5.- Accions i campanyes de sensibilització en matèria de residus
Els recursos humans que es disposa per a l'execució de les campanyes són els següents:
Més enllà dels sous de les educadores ambientals tant contractades per Herbusa com les pròpies de l'ajuntament, anualment es destinen 2.500 €/any addicionals per a la realització de campanyes d'educació ambiental. Aquest import surt del cànon que percep l'empresa que presta el servei de recollida de residus, neteja viària i de platges (HERBUSA).
OPORTUNITATS DE MILLORA:
3.5.1.- Accions i campanyes realitzades
Les campanyes d'educació ambiental que s'han executat en els darrers anys són les següents:
4.- PLA D'ACCIÓ
4.1.- Àmbit temporal
L'àmbit temporal de vigència d'aquest Programa inclou el període 2020-2025.
4.2.- Àmbit funcional
El Programa es concep i dissenya a fi i efecte de repercutir en les següents fraccions i/o tipologia de residus:
4.3.- Objectius generals
Durant l'àmbit temporal de vigència del Programa caldrà que s'assoleixin els següents objectius generals:
4.4.- Eixos d'actuació
L'assoliment dels objectius haurà de ser possible gràcies a l'execució de les accions que es defineixen més endavant, les quals s'emmarquen en 5 eixos d'actuació + 1 eix addicional (Eix 0, de caràcter transversal):
4.5.- Matriu d'oportunitats de millora i accions
Per a cadascuna de les oportunitats de millora definides en els apartats anteriors, s'han previst accions concretes per donar-hi resposta. El detall de cada acció es pot consultar a l'epígraf 0 d'aquest document.
Tot seguit es mostra, per a cada eix d'actuació, la matriu d'oportunitats de millora i accions.
Taula 6. Opcions de millora i proposta d'accions per a l'eix E1 - Marc contractual dels serveis de recollida de residus. Font: elaboració pròpia.
OPCIONS DE MILLORA |
ACCIONS |
Licitar el futur contracte de recollida de residus incorporant els objectius i accions que escaiguin definides en el Pla d'Accions. |
· Redacció de plecs de condicions per a propera licitació, incorporant les opcions de millora detectades |
Redactar els futurs plecs de condicions per tal d'adaptar el servei als nous requisits i objectius de recollida selectiva. |
|
Organitzar el servei de recollida de residus en 2 temporades l'any, en comptes de 3 |
|
Implementar la recollida segregada dels residus abandonats de poda i posterior transport a gestor autoritzat o a deixalleria, en la futura licitació dels serveis de recollida de residus. |
|
Augmentar la freqüència de recollida de la fracció paper cartró, o bé augmentar el volum disponible de contenidors d'aquesta fracció, en la futura licitació del servei de recollida. |
|
Augmentar el volum disponible de contenidors d'envasos lleugers a Santa Eulària i Jesús, en la futura licitació del servei de recollida. |
|
Reduir la freqüència de buidat dels contenidors de vidre, en la futura licitació del servei de recollida. |
|
Reconversió d'iglús de doble ganxo amb adaptació vacri presents a la via pública a contenidors easy amb adaptació vacri. |
|
Augmentar el percentatge d'illes amb contenidors de selectiva, en la propera licitació del servei de recollida de residus. |
|
Taula 7. Opcions de millora i proposta d'accions per a l'eix E2 - Prevenció, reutilització i preparació per la reutilització. Font: elaboració pròpia.
OPCIONS DE MILLORA |
ACCIONS |
Facilitar i fomentar la prevenció de residus, així com la preparació per la reutilització i la reutilització. |
· Promoció de la substitució de bosses d'un sòl ús per elements reutilitzables. |
· Foment de l'ús d'ampolles reomplibles/retornables: vidre. |
|
· Foment de l'ús d'ampolles reomplibles/retornables: envasos lleugers. |
|
· Foment de la reducció d'envasos i de l'ús d'embolcalls reutilitzables. |
|
· Promoció dels mercats i comerços de segona mà i intercanvi. |
|
Promoure el compostatge individual i/o comunitari dels bioresidus generats a les llars |
· Impuls de l'autocompostatge domèstic i comunitari. |
Ampliar la xarxa de compostaries domèstics existent |
|
Promoure el compostatge comunitari dels residus orgànics biodegradables. |
|
Preveure l'aprofitament del compost que generi la futura planta de tractament de bioresidus per a usos municipals: parcs, jardins, etc. |
· Preveure l'aprofitament del compost que generi la futura planta en la propera licitació dels serveis de jardineria |
Implementar accions orientades a la disminució del malbaratament alimentari. |
· Realització d'accions de sensibilització per a la reducció del malbaratament d'aliments a la ciutadania. |
Promoure els productes preparats per reutilitzar-los a través dels processos de contractació pública municipal. |
· Promoure els productes preparats per reutilitzar-los a través dels processos de contractació pública municipal. |
Adoptar mesures i estratègies per incorporar la reutilització dels residus voluminosos recollits al municipi. |
· Promoció de la reparació de béns i productes. · Creació d'un circuit reglat de reutilització de voluminosos i RAEEs. |
Impulsar mesures per la preparació per la reutilització i reutilització a les deixalleries del municipi. |
· Adequació d'espais per a la reutilització a les deixalleries. |
Taula 8. Opcions de millora i proposta d'accions per a l'eix E3 - Recollida selectiva de residus. Font: elaboració pròpia.
OPCIONS DE MILLORA |
ACCIONS |
· Implementar estratègies que afavoreixin l'increment de la separació en origen dels residus d'origen domiciliari i comercial.
· Implementar la recollida separada de la FORM i de les restes vegetals, tant a productors domèstics com a productors singulars. |
· Implementació del servei de recollida de FORM a tot el municipi. · Implantar l'ús del cubell airejat i la bossa compostable per a la recollida de la matèria orgànica. · Implementació de sistema d'identificació d'usuaris en contenidors. · Implementar eines i estratègies per afavorir la separació en origen dels residus en els actes públics i festius d'àmbit municipal.
· Estudi de la viabilitat d'implantació del sistema de dipòsit, devolució i retorn (SDDR) d'envasos al municipi. |
Seguir augmentant el grau de participació dels productors singulars en la separació en origen dels residus. |
· Ampliar l'abast dels serveis de recollida porta a porta a productors singulars i petits productors. |
Promoure la selecció en origen dels residus de roba. |
· Incrementar el nombre d'àrees d'aportació amb contenidors de roba. |
Incrementar el nombre d'àrees d'aportació de residus d'olis de cuina. |
· Incrementar el nombre d'àrees d'aportació de residus d'olis de cuina. |
Taula 9. Opcions de millora i proposta d'accions per a l'eix E4. Comunicació i educació.
OPCIONS DE MILLORA |
ACCIONS |
Incrementar la despesa econòmica destinada a l'execució de campanyes. |
· Realització de campanyes i accions de comunicació constants en el temps, adreçades a destinataris adequadament segmentats, per al foment de la prevenció de residus i la separació en origen dels mateixos. |
Taula 10. Opcions de millora i proposta d'accions per a l'eix E5 – Fiscalitat i normativa ambiental . Font: elaboració pròpia.
OPCIONS DE MILLORA ACCIONS |
|
-Adaptar l'ordenança municipal reguladora de la taxa per recollida-transport i tractament-eliminació de residus als objectius i accions que es defineixin en aquest Programa. -Implementar estratègies per a la implantació progressiva de sistemes de pagament per generació. -Adaptar la bonificació a productors singulars al nivell d'ús del servei i a la qualitat dels residus d'envasos i paper-cartró aportats. -Adaptar la taxa de residus per tal de fer possible l'aplicació de bonificacions als petits productors de paper-cartró. -Incorporar bonificacions de la taxa d'escombraries a l'ordenança fiscal per al foment del compostatge domèstic i d'origen comercial (productors singulars). |
-Revisió i adaptació de la normativa local en quant a les obligacions i la fiscalitat en matèria de residus que inclogui aspectes com: -Implementació de sistemes de bonificació de la taxa de residus segons patró d'ús dels contenidors així com aquells ens o famílies que facin autocompostatge de la FORM. -Redacció d'un reglament d'ús dels serveis de recollida de residus, que prevegui la obligatorietat de separar en origen els residus, inclosos els de FORM. |
Adaptar l'ordenança municipal de residus i neteja viària als objectius i accions que es defineixin en aquest Programa. |
|
Adaptar l'ordenança municipal sobre convivència ciutadana i reguladora de l'ús, ocupació i neteja de la via pública als objectius i accions que es defineixin en aquest Pla. |
Taula 11. Opcions de millora i proposta d'accions per a l'eix E6 - Coneixement i control sobre la gestió dels residus. Font: elaboració pròpia.
OPCIONS DE MILLORA |
ACCIONS |
Facilitar l'accés a la població i a les empreses la informació i dades relatives a la gestió municipal dels residus. |
· Ampliació de les prestacions i continguts web del consistori en matèria de comunicació de resultats de recollida i tractament, costos, recomanacions, notícies, etc. |
· Disseny i execució d'eines orientades a facilitar la transparència relativa als costos i ingressos de la recollida i tractament dels residus. |
4.6.- Definició de les accions
S'han definit un total de 25 accions, cadascuna amb la seva fitxa corresponent. Cada fitxa conté la següent informació:
Taula 12. Ítems considerats en la descripció, mitjançant fitxes, de les accions. Font: elaboració pròpia.
Nom de l'acció |
Títol de l'acció. |
Codi de l'acció |
· Primers 3 dígits: Línia de treball. · 2 darrers dígits: número d'acció. |
Eix de treball al qual pertany cada acció |
E1, E2, E3, E4, E5, E6. |
Justificació |
Breu justificació de perquè es realitza l'acció. |
Descripció de les actuacions |
Desglòs de l'acció. |
Agents implicats |
Descripció de quins actors s'hauran d'implicar de forma directa amb l'execució de l'acció (Serveis tècnics municipals, empresa concessionària…). |
Valoració econòmica |
Cost econòmic associat a l'execució de l'acció. |
Temporalitat |
Proposta d'any d'execució de cada acció. |
Durada |
Puntual (es realitza puntualment) o contínua (es realitza durant varis anys). |
Indicadors d'execució de l'acció |
Definició d'indicadors que han de permetre valorar si l'acció s'ha executat o no. |
Efecte |
Valoració qualitativa de la velocitat a la qual l'acció es farà notòria: efecte immediat, de mig termini, o de curt termini. |
Potencial de millora en l'eix d'actuació |
Valoració qualitativa de la repercussió de l'acció proposada en termes de millora assolible en l'eix de treball al qual pertany l'acció. |
Tot seguit es mostren les fitxes confeccionades per a cadascuna de les accions que conformen el Pla d'Acció.
Coordinació i seguiment del programa |
0 |
|||||
Eix d'actuació |
||||||
EIX 0 |
Coordinació i seguiment del Programa |
|||||
Justificació |
||||||
|
||||||
Descripció de les actuacions |
||||||
|
||||||
Agents implicats |
Serveis municipals |
|||||
Valoració econòmica |
36.000,00€ |
Temporalitat |
2020-2025 |
|||
Durada |
Contínua |
|||||
Indicadors d'execució |
-Contractació de tècnic de residus. |
|||||
Efecte |
Mig termini |
Potencial de millora en l'àmbit del treball |
1.ALT |
Redacció de plecs de condicions per a propera licitació |
1 |
|||||
Eix d'actuació |
||||||
EIX 1 |
Marc contractual dels serveis de recollida de residus |
|||||
Justificació |
||||||
|
||||||
Descripció de les actuacions |
||||||
|
||||||
Agents implicats |
Serveis municipals |
|||||
Valoració econòmica |
35.000,00 |
Temporalitat |
2020 |
|||
Durada |
Puntual |
|||||
Indicadors d'execució |
-Estudi previs de necessitats redactat. -Plecs redactats. |
|||||
Efecte |
Immediat |
Potencial de millora en l'àmbit del treball |
1.ALT |
Impuls de l'autocompostatge domèstic i comunitari |
2 |
|||||
Eix d'actuació |
||||||
EIX 2 |
Prevenció, reutilització i preparació per la reutilització. |
|||||
Justificació |
||||||
Els compostadors són de plàstic de 320 litres. Els compostaires reben visites de seguiment per rebre assessorament personalitzat sobre com desenvolupar el compostatge i, a més, se'ls posa a disposició un telèfon de consulta. Actualment es tenen entre 250 i 300 compostadors distribuïts.
|
||||||
Descripció de les actuacions |
||||||
|
||||||
Agents implicats |
Serveis municipals, agents socials |
|||||
Valoració econòmica |
6.900,00 € |
Temporalitat |
2020-2025 |
|||
Durada |
Contínua |
|||||
Indicadors d'execució |
-Núm compostadors individuals lliurats/any -Núm compostadors comunitaris lliurats/any -Núm compostadors productors singulars/any |
|||||
Efecte |
Mig termini |
Potencial de millora en l'eix de treball al qual pertany l'acció |
1.ALT |
Creació d'un circuit reglat de reutilització de voluminosos i RAEEs. |
3 |
|||||
Eix d'actuació |
||||||
EIX 2 |
Prevenció, reutilització i preparació per la reutilització. |
|||||
Justificació |
||||||
-Cal facilitar eines, recursos i protocols d'actuació per tal que els residus voluminosos i RAEEs que encara són reutilitzables, no es trenquin durant el procés de lliurament per part de la ciutadania, o bé durant el procés de transport dels mateixos per part dels serveis de recollida municipals. |
||||||
Descripció de les actuacions |
||||||
|
||||||
Agents implicats |
Serveis municipals, empresa concessionària del servei de recollida de residus, agents socials |
|||||
Valoració econòmica |
0,00 € |
Temporalitat |
2021 |
|||
Durada |
Puntual |
|||||
Aquesta acció es pot realitzar amb mitjans propis de l'Ajuntament |
||||||
Indicadors d'execució |
-Elaboració de protocol (Sí/No) |
|||||
Efecte |
Mig termini |
Potencial de millora en l'eix de treball al qual pertany l'acció |
2.MIG |
Adequació d'espais per a la reutilització a les deixalleries. |
4 |
|||||
Eix d'actuació |
||||||
EIX 2 |
Prevenció, reutilització i preparació per la reutilització. |
|||||
Justificació |
||||||
La preparació per la reutilització és l'operació de valorització consistent en la comprovació, neteja o reparació, mitjançant la qual productes o components de productes que s'hagin convertit en residus es preparen perquè puguin reutilitzar-se sense cap altra transformació prèvia. Dins de la jerarquia del model de gestió de residus es prioritza la reutilització i la preparació per la reutilització com estadi anterior a la valorització material. Estudis recents mostren que a les deixalleries la reutilització i la preparació per la reutilització tenen gran recorregut de millora. Aquestes activitats, a més dels avantatges ambientals i econòmics que representen, pot tenir repercussió en l'àmbit social per la creació de llocs de treball.
|
||||||
Descripció de les actuacions |
||||||
|
||||||
Agents implicats |
Serveis municipals, empresa concessionària del servei de recollida de residus, agents socials, Mancomunitat de Serveis Públics Insulars |
|||||
Valoració econòmica |
50.000,00€ |
Temporalitat |
2022 |
|||
Durada |
Puntual |
|||||
(Valoració d'inversió necessària per a l'adequació d'espais a les deixalleries) |
||||||
Indicadors d'execució |
-Espais adequats a la reutilització (Sí/No) |
|||||
Efecte |
Mig termini |
Potencial de millora en l'eix de treball al qual pertany l'acció |
2.MIG |
Promoció dels mercats i comerços de segona mà i intercanvi. |
5 |
|||||
Eix d'actuació |
||||||
EIX 2 |
Prevenció, reutilització i preparació per la reutilització. |
|||||
Justificació |
||||||
Els mercats de segona mà són una oportunitat excel·lent per desfer-se d'objectes que ja no s'utilitzen i, al mateix temps, permetre que altres persones adquireixin a bon preu productes que encara estan en bon estat. Aquesta activitat pot ser organitzada per qualsevol entitat (autoritat local, empresa, escola, etc.): el principi sempre és el mateix. El públic objectiu final està format pels participants del mercat que arribaran a conèixer quin és l'impacte de la reutilització en altres formes de consum i en la producció de residus, i seran conscients que aquestes bones pràctiques es poden aplicar també a altres àmbits de la vida quotidiana. |
||||||
Descripció de les actuacions |
||||||
|
||||||
Agents implicats |
Serveis municipals, associacions, entitats sense ànim de lucre, agents socials |
|||||
Valoració econòmica |
500,00€ |
Temporalitat |
2021-2025 |
|||
Durada |
Contínua |
|||||
|
||||||
Indicadors d'execució |
|
|||||
Efecte |
Mig termini |
Potencial de millora en l'eix de treball al qual pertany l'acció |
3.BAIX |
Promoció de la substitució de bosses d'un sòl ús per elements reutilitzables |
6 |
|||||
|
|
|||||
Eix d'actuació |
||||||
EIX 2 |
Prevenció, reutilització i preparació per la reutilització. |
|||||
Justificació |
||||||
Regulació relativa als productes d'un sol ús (Llei 8/2019, de 18 de febrer, de residus i sòls contaminats de les Illes Balears) A partir del 1 de gener de 2021 s'adoptaran un seguit de mesures per tal de disminuir els productes d'un sol ús:
|
||||||
Descripció de les actuacions |
||||||
|
||||||
Agents implicats |
Serveis municipals, activitats comercials, ciutadania |
|||||
Valoració econòmica |
6.000,00 |
Temporalitat |
2020-2025 |
|||
Durada |
Contínua |
|||||
(Compra de material, difusió) |
||||||
Indicadors d'execució |
|
|||||
Efecte |
Mig termini |
Potencial de millora en l'eix de treball al qual pertany l'acció |
3.BAIX |
Foment de l'ús d'ampolles reomplibles/retornables: vidre. |
7 |
|||||
Eix d'actuació |
||||||
EIX 2 |
Prevenció, reutilització i preparació per la reutilització. |
|||||
Justificació |
||||||
|
||||||
Descripció de les actuacions |
||||||
Disseny d'una estratègia municipal per al foment de l'ús d'ampolles reomplibles/retornables de vidre. L'estratègia pot incloure accions com:
|
||||||
Agents implicats |
Serveis municipals, equipaments municipals, sector HORECA |
|||||
Valoració econòmica |
1.000,00€ |
Temporalitat |
2021-2025 |
|||
Durada |
Contínua |
|||||
(Accions de difusió) |
||||||
Indicadors d'execució |
|
|||||
Efecte |
Mig termini |
Potencial de millora en l'eix de treball al qual pertany l'acció |
3.BAIX |
Foment de l'ús d'ampolles reomplibles/retornables: envasos lleugers. |
8 |
|||||
Eix d'actuació |
||||||
EIX 2 |
Prevenció, reutilització i preparació per la reutilització. |
|||||
Justificació |
||||||
En el cas del plàstic, cada dia a les Balears es venen 500.000 ampolles de les quals 350.000 es perden i suposen un fort impacte ambiental. Els materials d'aquests envasos perduts equivalen a 6 milions d'euros anuals. (Font: https://www.sostenible.cat/noticia/les-balears-pioneres-en-la-lluita-contra-el-plastic-gracies-al-sistema-de-diposit) |
||||||
Descripció de les actuacions |
||||||
|
||||||
Agents implicats |
Serveis municipals, equipaments municipals, sector HORECA |
|||||
Valoració econòmica |
1.000,00€ |
Temporalitat |
2020-2025 |
|||
Durada |
Contínua |
|||||
(Accions de difusió) |
||||||
Indicadors d'execució |
|
|||||
Efecte |
Mig termini |
Potencial de millora en l'eix de treball al qual pertany l'acció |
3.BAIX |
Foment de la reducció d'envasos i de l'ús d'embolcalls reutilitzables. |
9 |
|||||
Eix d'actuació |
||||||
EIX 2 |
Prevenció, reutilització i preparació per la reutilització. |
|||||
Justificació |
||||||
Un estudi realitzat per l'Àrea Metropolitana de Barcelona i l'Agència de Residus de Catalunya mostrava els resultats sobre la capacitat de prevenció d'ús d'embolcalls reutilitzables en diferents centres escolars, i l'expectativa de prevenció pot arribar als 232,17 kg/escola/any de paper d'alumini.
Els embolcalls reutilitzables s'utilitzen per embolicar entrepans, fruita, galetes, etc., i que es poden rentar i tornar a utilitzar. Són útils per adquirir hàbits de comportament sostenibles. |
||||||
Descripció de les actuacions |
||||||
|
||||||
Agents implicats |
Serveis municipals, centres educatius del municipi |
|||||
Valoració econòmica |
2.100,00€ |
Temporalitat |
2021-2025 |
|||
Durada |
Contínua |
|||||
(Adquisició de 300 embolcalls reutilitzables/any) |
||||||
Indicadors d'execució |
|
|||||
Efecte |
Mig termini |
Potencial de millora en l'eix de treball al qual pertany l'acció |
3.BAIX |
Realització d'accions de sensibilització per a la reducció del malbaratament d'aliments a la ciutadania. |
10 |
|||||
Eix d'actuació |
||||||
EIX 2 |
Prevenció, reutilització i preparació per la reutilització. |
|||||
Justificació |
||||||
Un dels objectius de la Llei 8/2019, de 18 de febrer, de residus i sòls contaminats de les Illes Balears és la reducció del malbaratament alimentari respecte al 2020 del 50%. Un estudi fet a Catalunya i que és perfectament extrapolable a Balears, confirma que cada ciutadà tira al fems anualment 34,9 quilos d'aliments comestibles. Si hi sumam tot el que desaprofiten el sector primari, la distribució a l'engròs o la indústria agroalimentària, la xifra puja a 76 quilos. Al mateix temps, moltes persones passen penúries: al voltant d'un 20% de la població està en el llindar de la pobresa |
||||||
Descripció de les actuacions |
||||||
|
||||||
Agents implicats |
Serveis municipals, entitats socials |
|||||
Valoració econòmica |
1.500,00€ |
Temporalitat |
2021-2025 |
|||
Durada |
Contínua |
|||||
|
||||||
Indicadors d'execució |
|
|||||
Efecte |
Mig termini |
Potencial de millora en l'eix de treball al qual pertany l'acció |
3.BAIX |
Promoció de la reparació de béns i productes |
11 |
|||||
Eix d'actuació |
||||||
EIX 2 |
Prevenció, reutilització i preparació per la reutilització. |
|||||
Justificació |
||||||
|
||||||
Descripció de les actuacions |
||||||
|
||||||
Agents implicats |
Serveis municipals, entitats socials, activitats comercials |
|||||
Valoració econòmica |
500,00€ |
Temporalitat |
2021-2025 |
|||
Durada |
Contínua |
|||||
|
||||||
Indicadors d'execució |
-Registre municipal d'activitats de reparació de béns i productes realitzat (Sí/No) -Núm. D'accions de promoció de la reparació de béns i productes executades/any |
|||||
Efecte |
Mig termini |
Potencial de millora en l'eix de treball al qual pertany l'acció |
3.BAIX |
Promoure els productes preparats per reutilitzar-los a través dels processos de contractació pública municipal |
12 |
|||||
Eix d'actuació |
||||||
EIX 2 |
Prevenció, reutilització i preparació per la reutilització. |
|||||
Justificació |
||||||
En relació a la prevenció de residus, i la preparació per a la reutilització, d'acord amb l'article 21.1 de la Llei 22/2011, de 28 de juliol, de residus i sòls contaminats: 1. Les autoritats ambientals, en l'àmbit competencial respectiu i tenint en compte els principis de prevenció i foment de la reutilització i el reciclatge d'alta qualitat, han d'adoptar les mesures necessàries perquè s'estableixin sistemes prioritaris per fomentar la reutilització dels productes i les activitats de preparació per a la reutilització. (...) s'han d'impulsar mesures de promoció dels productes preparats per reutilitzar-los a través de la contractació pública i d'objectius quantitatius en els plans de gestió. |
||||||
Descripció de les actuacions |
||||||
|
||||||
Agents implicats |
Serveis municipals
|
|||||
Valoració econòmica |
0,00€ |
Temporalitat |
2020-2025 |
|||
Durada |
Contínua |
|||||
(aquesta acció es pot desenvolupar amb mitjans propis de l'Ajuntament) |
||||||
Indicadors d'execució |
-Núm de licitacions i/contractacions públiques amb inclusió d'estratègies per la promoció de la reutilització de residus.
|
|||||
Efecte |
Mig termini |
Potencial de millora en l'eix de treball al qual pertany l'acció |
3.BAIX |
Preveure l'aprofitament del compost que generi la futura planta en la propera licitació dels serveis de jardineria |
13 |
|||||
Eix d'actuació |
||||||
EIX 2 |
Prevenció, reutilització i preparació per la reutilització. |
|||||
Justificació |
||||||
|
||||||
Descripció de les actuacions |
||||||
|
||||||
Agents implicats |
Serveis municipals, Planta de Compostatge de Ca Na Putxa, activitats agrícoles del municipi Mancomunitat Intermunicipal de Serveis Públics Insulars agrícoles del municipi |
|||||
Valoració econòmica |
0,00€ |
Temporalitat |
2020-2025 |
|||
Durada |
Contínua |
|||||
(aquesta acció es pot desenvolupar amb mitjans propis de l'Ajuntament) |
||||||
Indicadors d'execució |
- Núm de licitacions i/contractacions públiques amb inclusió d'estratègies per la promoció de la reutilització de residus.
|
|||||
Efecte |
Mig termini |
Potencial de millora en l'eix de treball al qual pertany l'acció |
3.BAIX |
Implementació del servei de recollida de FORM a tot el municipi. |
14 |
|||||
Eix d'actuació |
||||||
EIX 3 |
Recollida selectiva de residus. |
|||||
Justificació |
||||||
|
||||||
Descripció de les actuacions |
||||||
|
||||||
Agents implicats |
Serveis municipals, empresa concessionària del servei de recollida de residus. |
|||||
Valoració econòmica |
604.597,19€ |
Temporalitat |
2021-2025 |
|||
Durada |
Contínua |
|||||
(S'adopta el cost actual/any del servei de recollida d'envasos lleugers de 3d/setm i el cost de la recollida porta a porta comercial d'envasos) |
||||||
Indicadors d'execució |
-Servei de recollida de FORM domiciliaria implementat: Sí/No -Servei de recollida de FORM a productors singulars implementat (Sí/No) |
|||||
Efecte |
Immediat |
Potencial de millora en l'eix de treball al qual pertany l'acció |
1.ALT |
Implementació de sistema d'identificació d'usuaris en contenidors |
15 |
|||||
Eix d'actuació |
||||||
EIX 3 |
Recollida selectiva de residus. |
|||||
Justificació |
||||||
La identificació de l'usuari és un aspecte clau per promoure la coresponsabilitat vers la prevenció i recollida selectiva dels residus. En els sistemes de recollida domiciliària conteneritzada l'aportació és anònima raó per la qual no es desincentiven comportaments contraris a la selecció en origen dels residus. Actualment el mercat ofereix tecnologia que permet la identificació de l'usuari en el moment de l'aportació al contenidor mitjançant l'ús de targetes o mòbils. Atès que aquests sistemes suposen un canvi substancial en el model de recollida, es proposa la realització d'una prova pilot a fi i efecte de testar el sistema i en tot cas implementar-lo, si s'escau, a partir de la següent licitació del servei de recollida de residus.
|
||||||
Descripció de les actuacions |
||||||
|
||||||
Agents implicats |
Serveis municipals, empresa concessionària del servei de recollida de residus, associacions de veïns |
|||||
Valoració econòmica |
29.886,29€ |
Temporalitat |
2021-2025 |
|||
Durada |
Contínua |
|||||
79.958,48€ |
||||||
Indicadors d'execució |
-Prova pilot executada? (Sí/No) -Extensió del sistema a la resta del municipi? (Sí/No) |
|||||
Efecte |
Immediat |
Potencial de millora en l'eix de treball al qual pertany l'acció |
1.ALT |
Ampliar l'abast dels serveis de recollida porta a porta a productors singulars i petits productors |
16 |
|||||
Eix d'actuació |
||||||
EIX 3 |
Recollida selectiva de residus. |
|||||
Justificació |
||||||
Els sistemes de recollida de residus comercials porta a porta incrementen la quantitat i qualitat dels residus recollits selectivament, a la vegada que permeten la reducció de contenidors a la via pública, especialment en les zones de més densitat comercial.
|
||||||
Descripció de les actuacions |
||||||
|
||||||
Agents implicats |
Serveis municipals, empresa concessionària del servei de recollida de residus, establiments comercials |
|||||
Valoració econòmica |
0,00€ |
Temporalitat |
2021-2025 |
|||
Durada |
Contínua |
|||||
Es considera que el petit increment de servei es podria compensar amb ajustos en l'optimització d'altres serveis de recollida) |
||||||
Indicadors d'execució |
-% de cobertura del grau de participació de productors singulars a la recollida selectiva porta a porta. |
|||||
Efecte |
Immediat |
Potencial de millora en l'eix de treball al qual pertany l'acció |
1.ALT |
Estudi de la viabilitat d'implantació del sistema de dipòsit, devolució i retorn d'envasos (SDDR) al municipi. |
17 |
|||||
Eix d'actuació |
||||||
EIX 3 |
Recollida selectiva de residus. |
|||||
Justificació |
||||||
El Sistema de Retorn és un sistema de gestió de residus, d'envasos en aquest cas, que associa un valor a cada envàs perquè aquest sigui retornat pel consumidor per al seu reciclatge. És un sistema paral·lel als SIG i només destinat als envasos de begudes. Els sistemes integrats de gestió que funcionen actualment han de seguir existint per la multitud d'envasos que no estan inclosos en el SDDR (llaunes de conserves, envasos de productes lactis, licors i vins, safates de plàstics...). |
||||||
Descripció de les actuacions |
||||||
|
||||||
Agents implicats |
Serveis municipals, empresa concessionària del servei de recollida de residus, establiments comercials |
|||||
Valoració econòmica |
1.485,28€ |
Temporalitat |
2021-2025 |
|||
Durada |
Contínua |
|||||
(Costos anuals d'amortització i finançament per a l'adquisició de màquina per la recuperació d'envasos pel sistema SDDR). |
||||||
Indicadors d'execució |
-Posada en funcionament de màquina SDDR (Sí/No) |
|||||
Efecte |
Mig termini |
Potencial de millora en l'eix de treball al qual pertany l'acció |
1.ALT |
Implantar l'ús del cubell airejat i la bossa compostable per a la recollida de la matèria orgànica. |
18 |
|||||
Eix d'actuació |
||||||
EIX 3 |
Recollida selectiva de residus. |
|||||
Justificació |
||||||
|
||||||
Descripció de les actuacions |
||||||
|
||||||
Agents implicats |
Serveis municipals, ciutadania, activitats comercials |
|||||
Valoració econòmica |
8.127,44€ |
Temporalitat |
2021-2025 |
|||
Durada |
Contínua |
|||||
(Costos d'amortització i finançament per a l'adquisició d'1 cubell + 1 paquet de bosses per habitatge) |
||||||
Indicadors d'execució |
-Número de cubells lliurats/any -Número de bosses compostables lliurades/any |
|||||
Efecte |
Immediat |
Potencial de millora en l'eix de treball al qual pertany l'acció |
2. MIG |
Incrementar el nombre d'àrees d'aportació amb contenidors de roba. |
19 |
|||||
Eix d'actuació |
||||||
EIX 3 |
Recollida selectiva de residus. |
|||||
Justificació |
||||||
|
||||||
Descripció de les actuacions |
||||||
|
||||||
Agents implicats |
Serveis municipals, entitats socials, ciutadania |
|||||
Valoració econòmica |
5.000,00€ |
Temporalitat |
2020-2025 |
|||
Durada |
Contínua |
|||||
|
||||||
Indicadors d'execució |
-Número de contenidors de roba presents al municipi |
|||||
Efecte |
Mig termini |
Potencial de millora en l'eix de treball al qual pertany l'acció |
2. MIG |
Incrementar el nombre d'àrees d'aportació de residus d'olis de cuina |
20 |
|||||
Eix d'actuació |
||||||
EIX 3 |
Recollida selectiva de residus. |
|||||
Justificació |
||||||
|
||||||
Descripció de les actuacions |
||||||
|
||||||
Agents implicats |
Serveis municipals, Mancomunitat Intermunicipal de Serveis Públics Insular |
|||||
Valoració econòmica |
5.000,00€ |
Temporalitat |
2020-2025 |
|||
Durada |
Contínua |
|||||
|
||||||
Indicadors d'execució |
-Número de contenidors de roba presents al municipi |
|||||
Efecte |
Mig termini |
Potencial de millora en l'eix de treball al qual pertany l'acció |
2. MIG |
Implementar les eines i estratègies per afavorir la separació en origen dels residus en els actes públics i festius d'àmbit municipal |
21 |
|||||
Eix d'actuació |
||||||
EIX 3 |
Recollida selectiva de residus. |
|||||
Justificació |
||||||
Durant les festes, sopars, dinars, concerts... es generen una gran quantitat de residus. S'ha d'abandonar la idea que “un dia és un dia” i que una festa és un fet excepcional que pot justificar un comportament poc responsable amb l'entorn. A més, una festa és un espai excel·lent per donar exemple a tots els assistents. |
||||||
Descripció de les actuacions |
||||||
|
||||||
Agents implicats |
Serveis municipals, empresa concessionària del servei de recollida de residus, associacions, entitats del municipi |
|||||
Valoració econòmica |
3.000,00€ |
Temporalitat |
2021-2025 |
|||
Durada |
Contínua |
|||||
|
||||||
Indicadors d'execució |
-Aprovació del protocol de recollida selectiva en actes festius (Sí/No) |
|||||
Efecte |
Immediat |
Potencial de millora en l'eix de treball al qual pertany l'acció |
3. BAIX |
Realització de campanyes i accions de comunicació constants en el temps, adreçades a destinataris adequadament segmentats, per al foment de la prevenció de residus i la separació en origen dels mateixos. |
22 |
|||||
Eix d'actuació |
||||||
EIX 4 |
Comunicació i educació. |
|||||
Justificació |
||||||
|
||||||
Descripció de les actuacions |
||||||
|
||||||
Agents implicats |
Serveis municipals, empresa concessionària del servei de recollida de residus |
|||||
Valoració econòmica |
25.000,00€ |
Temporalitat |
2021-2025 |
|||
Durada |
Contínua |
|||||
(Valoració d'inversió necessària per a l'adequació d'espais a les deixalleries) |
||||||
Indicadors d'execució |
-Import total destinat a campanyes/any |
|||||
Efecte |
Mig termini |
Potencial de millora en l'eix de treball al qual pertany l'acció |
3. BAIX |
Revisió i adaptació de la normativa local en quant a les obligacions i la fiscalitat en matèria de residus. |
23 |
|||||
Eix d'actuació |
||||||
EIX 5 |
Fiscalitat i normativa ambiental |
|||||
Justificació |
||||||
Es posa de manifest la necessitat d'adaptar les ordenances municipals com a conseqüència de l'entrada en vigor de les diferents normatives tant d'àmbit europeu, estatal, autonòmic i insular.
|
||||||
Descripció de les actuacions |
||||||
|
||||||
Agents implicats |
Serveis municipals |
|||||
Valoració econòmica |
18.000,00€ |
Temporalitat |
2021 |
|||
Durada |
Puntual |
|||||
(Cost d'externalització del servei) |
||||||
Indicadors d'execució |
-Espais adequats a la reutilització (Sí/No) |
|||||
Efecte |
Immediat |
Potencial de millora en l'eix de treball al qual pertany l'acció |
1.ALT |
Disseny i execució d'eines orientades a facilitar la transparència relativa als costos i ingressos de la recollida i tractament dels residus. |
24 |
|||||
Eix d'actuació |
||||||
EIX 6 |
Coneixement i control sobre la gestió dels residus. |
|||||
Justificació |
||||||
Per tal de conscienciar als productors de residus, ciutadans, comerços, serveis i petites indústries, i facilitar la seva participació tant en matèria de prevenció com de recollida selectiva de residus, és necessari que siguin conscients dels costos associats a la gestió dels residus, i que comprenguin que una incorrecta gestió acabarà revertint en uns costos més elevats per a ells. Per això és necessari avançar en l'adopció de sistemes que millorin la informació i la transparència. Els sistemes que s'implantin han de reflectir els costos reals de recollida i tractament. |
||||||
Descripció de les actuacions |
||||||
|
||||||
Agents implicats |
Serveis municipals |
|||||
Valoració econòmica |
0,00€ |
Temporalitat |
2021-2025 |
|||
Durada |
Contínua |
|||||
(Aquesta actuació es pot implementar mitjançant recursos propis de l'Ajuntament) |
||||||
Indicadors d'execució |
-Emissió de rebuts d'escombraries amb desglòs de costos de recollida i tractament (Sí/No) |
|||||
Efecte |
Mig termini |
Potencial de millora en l'eix de treball al qual pertany l'acció |
2.MIG |
Ampliació de les prestacions i continguts web del consistori en matèria de comunicació de resultats de recollida i tractament, costos, recomanacions, notícies, etc. |
25 |
|||||
Eix d'actuació |
||||||
EIX 6 |
Coneixement i control sobre la gestió dels residus. |
|||||
Justificació |
||||||
Cal que les eines de comunicació de què disposa l'Ajuntament reflecteixin de manera clara i transparent les noves polítiques en matèria de prevenció de residus, recollida selectiva i tractament final. Els contribuents de la taxa de residus han de conèixer amb detall de quines són les polítiques, els costos i el destí dels residus.
|
||||||
Descripció de les actuacions |
||||||
|
||||||
Agents implicats |
Serveis municipals |
|||||
Valoració econòmica |
4.000,00€ |
Temporalitat |
2021-2025 |
|||
Durada |
Contínua |
|||||
(Contractació de servei extern per actualització de dades a la web municipal) |
||||||
Indicadors d'execució |
Ampliació i actualització periòdica de continguts web (Sí/No) |
|||||
Efecte |
Mig termini |
Potencial de millora en l'eix de treball al qual pertany l'acció |
3. BAIX |
4.7.- Previsió anual de despeses
4.7.1- Metodologia de càlcul
Totes i cadascuna de les accions proposades s'han valorat econòmicament, atenent a preus aproximats de mercat en el cas de serveis externs o inversions directes, i a la dedicació aproximada en hores de persona.
Més concretament, els criteris utilitzats per al càlcul de despeses han estat els següents:
L'acció es desenvolupa mitjançant la contractació de serveis externs
El càlcul del cost per a la prestació de serveis externs, és a dir, serveis els quals es preveu que l'Ajuntament hagi de subcontractar, s'ha realitzat atenent a estimacions realitzades d'acord amb preus de mercat.
L'acció es desenvolupa mitjançant mitjans propis de l'Ajuntament
Quan l'acció s'ha considerat que es realitzaria amb mitjans propis de l'Ajuntament, s'ha suposat cost zero.
L'acció requereix inversions en maquinària o tecnologia
Càlcul de l'import de la inversió
L'import de les inversions s'ha realitzat atenent a preus unitaris de mercat.
Càlcul de la quota d'amortització i finançament de la inversió
L'amortització del préstec s'ha calculat d'acord amb el sistema francès, segons el qual la quota es manté constant durant el temps de vida del préstec. El tipus d'interès utilitzat ha estat del 4,75 %, amb un termini d'amortització de 8 anys.
4.7.2.- Resultats
Tot seguit es mostra la previsió de despeses associades a cada acció, al llarg de la durada del Pla (Taula 13). Posteriorment es mostra un resum de despeses, per eix d'actuació (Taula 14). Destaca el fet que el 85% del total de la despesa prevista es destinarà a l'execució d'accions que s'emmarquen en l'eix d'actuació E3 – Recollida selectiva de residus.
Taula 13. Detall de despeses anuals previstes per a l'execució de les accions. Font: elaboració pròpia.
CODI |
EIX |
DESCRIPCIÓ DE L'ACCIÓ |
2020 |
2021 |
2022 |
2023 |
2024 |
2025 |
0 |
EIX 0 |
Coordinació i seguiment del Programa |
36.000,00 € |
36.000,00 € |
36.000,00 € |
36.000,00 € |
36.000,00 € |
36.000,00 € |
1 |
EIX 1 |
Redacció de plecs de condicions per a propera licitació |
35.000,00 € |
|
|
|
|
|
2 |
EIX 2 |
Impuls de l'autocompostatge domèstic i comunitari. |
|
6.900,00 € |
6.900,00 € |
6.900,00 € |
6.900,00 € |
6.900,00 € |
3 |
EIX 2 |
Creació d'un circuit reglat de reutilització de voluminosos i RAEEs. |
|
0,00 € |
|
|
|
|
4 |
EIX 2 |
Adequació d'espais per a la reutilització a les deixalleries. |
|
|
50.000,00 € |
|
|
|
5 |
EIX 2 |
Promoció dels mercats i comerços de segona mà i intercanvi. |
|
500,00 € |
500,00 € |
500,00 € |
500,00 € |
500,00 € |
6 |
EIX 2 |
Promoció de la substitució de bosses d'un sòl ús per elements reutilitzables. |
6.000,00 € |
6.000,00 € |
6.000,00 € |
6.000,00 € |
6.000,00 € |
6.000,00 € |
7 |
EIX 2 |
Foment de l'ús d'ampolles reomplibles/retornables: vidre. |
|
1.000,00 € |
1.000,00 € |
1.000,00 € |
1.000,00 € |
1.000,00 € |
8 |
EIX 2 |
Foment de l'ús d'ampolles reomplibles/retornables: envasos lleugers. |
1.000,00 € |
1.000,00 € |
1.000,00 € |
1.000,00 € |
1.000,00 € |
1.000,00 € |
9 |
EIX 2 |
Foment de la reducció d'envasos i de l'ús d'embolcalls reutilitzables. |
2.100,00 € |
2.100,00 € |
2.100,00 € |
2.100,00 € |
2.100,00 € |
2.100,00 € |
10 |
EIX 2 |
Realització d'accions de sensibilització per a la reducció del malbaratament d'aliments a la ciutadania. |
|
1.500,00 € |
1.500,00 € |
1.500,00 € |
1.500,00 € |
1.500,00 € |
11 |
EIX 2 |
Promoció de la reparació de béns i productes. |
|
500,00 € |
500,00 € |
500,00 € |
500,00 € |
500,00 € |
12 |
EIX 2 |
Promoure els productes preparats per reutilitzar-los a través dels processos de contractació pública municipal. |
0,00 € |
0,00 € |
0,00 € |
0,00 € |
0,00 € |
0,00 € |
13 |
EIX 2 |
Preveure l'aprofitament del compost que generi la futura planta en la propera licitació dels serveis de jardineria |
0,00 € |
0,00 € |
0,00 € |
0,00 € |
0,00 € |
0,00 € |
14 |
EIX 3 |
Implementació del servei de recollida de FORM a tot el municipi. |
0,00 € |
604.597,19 € |
604.597,19 € |
604.597,19 € |
604.597,19 € |
604.597,19 € |
15 |
EIX 3 |
Implementació de sistema d'identificació d'usuaris en contenidors. |
|
29.886,29 € |
79.958,48 € |
79.958,48 € |
79.958,48 € |
79.958,48 € |
16 |
EIX 3 |
Ampliar l'abast dels serveis de recollida porta a porta a productors singulars i petits productors. |
0,00 € |
0,00 € |
0,00 € |
0,00 € |
0,00 € |
0,00 € |
17 |
EIX 3 |
Estudi de la viabilitat d'implantació del sistema de dipòsit, devolució i retorn d'envasos (SDDR) al municipi. |
|
1.485,28 € |
1.485,28 € |
1.485,28 € |
1.485,28 € |
1.485,28 € |
18 |
EIX 3 |
Implantar l'ús del cubell airejat i la bossa compostable per a la recollida de la matèria orgànica. |
|
8.127,44 € |
8.127,44 € |
8.127,44 € |
8.127,44 € |
8.127,44 € |
19 |
EIX 3 |
Incrementar el nombre d'àrees d'aportació amb contenidors de roba. |
5.000,00 € |
5.000,00 € |
5.000,00 € |
5.000,00 € |
5.000,00 € |
5.000,00 € |
20 |
EIX 3 |
Incrementar el nombre d'àrees d'aportació de residus d'olis de cuina. |
5.000,00 € |
5.000,00 € |
5.000,00 € |
5.000,00 € |
5.000,00 € |
5.000,00 € |
21 |
EIX 3 |
Implementar eines i estratègies per afavorir la separació en origen dels residus en els actes públics i festius d'àmbit municipal. |
3.000,00 € |
3.000,00 € |
3.000,00 € |
3.000,00 € |
3.000,00 € |
3.000,00 € |
22 |
EIX 4 |
Realització de campanyes i accions de comunicació constants en el temps, adreçades a destinataris adequadament segmentats, per al foment de la prevenció de residus i la separació en origen dels mateixos. |
25.000,00 € |
25.000,00 € |
25.000,00 € |
25.000,00 € |
25.000,00 € |
25.000,00 € |
23 |
EIX 5 |
Revisió i adaptació de la normativa local en quant a les obligacions i la fiscalitat en matèria de residus. |
|
18.000,00 € |
|
|
|
|
24 |
EIX 6 |
Disseny i execució d'eines orientades a facilitar la transparència relativa als costos i ingressos de la recollida i tractament dels residus. |
|
0,00 € |
|
|
|
|
25 |
EIX 6 |
Ampliació de les prestacions i continguts web del consistori en matèria de comunicació de resultats de recollida i tractament, costos, recomanacions, notícies, etc. |
4.000,00 € |
4.000,00 € |
4.000,00 € |
4.000,00 € |
4.000,00 € |
4.000,00 € |
Taula 14. Resum de previsió de despeses associades a cada eix d'actuació. Font: elaboració pròpia.
ANY |
EIX 0 |
EIX 1 |
EIX 2 |
EIX 3 |
EIX 4 |
EIX 5 |
EIX 6 |
TOTAL |
2020 |
36.000,00 € |
35.000,00 € |
9.100,00 € |
13.000,00 € |
25.000,00 € |
0,00 € |
4.000,00 € |
122.100,00 € |
2021 |
36.000,00 € |
0,00 € |
19.500,00 € |
657.096,20 € |
25.000,00 € |
18.000,00 € |
4.000,00 € |
759.596,20 € |
2022 |
36.000,00 € |
0,00 € |
69.500,00 € |
707.168,40 € |
25.000,00 € |
0,00 € |
4.000,00 € |
841.668,40 € |
2023 |
36.000,00 € |
0,00 € |
19.500,00 € |
707.168,40 € |
25.000,00 € |
0,00 € |
4.000,00 € |
791.668,40 € |
2024 |
36.000,00 € |
0,00 € |
19.500,00 € |
707.168,40 € |
25.000,00 € |
0,00 € |
4.000,00 € |
791.668,40 € |
2025 |
36.000,00 € |
0,00 € |
19.500,00 € |
707.168,40 € |
25.000,00 € |
0,00 € |
4.000,00 € |
791.668,40 € |
TOTAL |
216.000,00 € |
35.000,00 € |
156.600,00 € |
3.498.769,79 € |
150.000,00 € |
18.000,00 € |
24.000,00 € |
4.098.369,79 € |
% |
5,27% |
0,85% |
3,82% |
85,37% |
3,66% |
0,44% |
0,59% |
100,00% |
Figura 40. Resum de previsió de despeses anuals. Font: elaboració pròpia.