Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 837
Acord del Consell de Govern de 29 de gener de 2021 pel qual s’estableixen els nivells d’alerta sanitària per illes que han de vigir a la comunitat autònoma de les Illes Balears, es modifiquen mesures del Pla de Mesures Excepcionals de Prevenció, Contenció i Coordinació per Fer Front a la Crisi Sanitària Ocasionada per la COVID-19 i es disposen mesures excepcionals de prevenció del contagi del aplicables temporalment a les illes de Mallorca, Eivissa i Formentera

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

L'Acord del Consell de Govern de 27 de novembre de 2020 pel qual s'estableixen els nivells d'alerta sanitària i s'aprova el nou Pla de Mesures Excepcionals de Prevenció, Contenció i Coordinació per Fer Front a la Crisi Sanitària Ocasionada per la COVID-19 inclou un seguit exhaustiu de mesures de prevenció del contagi de la COVID-19 perquè, en el cas que es produeixi, es pugui disposar d'unes possibilitats més grans de traçar i controlar els rebrots de la malaltia.

A banda d'un seguit de mesures de prevenció genèriques, aquest Pla conté mesures adreçades concretament a diferents sectors d'activitat. Totes aquestes mesures, combinades amb l'establiment de 5 nivells d'alerta sanitària per a cada illa, que determinen de manera automàtica una intensitat major o menor de l'aplicació de les mesures establertes —nivells revisables pel Consell de Govern, a proposta de la persona titular de la Conselleria de Salut i Consum, amb l'informe previ i preceptiu del Comitè Autonòmic de Gestió de Malalties Infeccioses, en funció de l'evolució dels indicadors epidemiològics i avaluat el risc sanitari i la proporcionalitat de les mesures que comporta—, constitueixen en conjunt un sistema de protecció de la salut pública enfront de la COVID-19 ampli, i marcat pel principi de prudència i de protecció de la salut individual i col·lectiva.

L'11 de gener de 2021, el Consell de Govern, a proposta de la consellera de Salut i Consum i amb l'informe previ del Comitè Autonòmic de Gestió de Malalties Infeccioses, va determinar els nivells d'alerta sanitària que havien de regir des de la data de publicació de l'Acord fins al dia 30 de gener de 2021, i que són els següents: Mallorca, nivell d'alerta 4; Menorca, nivell 3 (va passar al nivell 4 mitjançant l'Acord de 15 de gener); Eivissa, nivell 4, i Formentera, nivell 3 (va passar al nivell 4 per l'Acord de 22 de gener).

Configurat el sistema de nivells d'alerta sanitària en els termes esmentats, el Comitè Autonòmic de Gestió de Malalties Infeccioses ha emès un informe en data 27 de gener de 2021, del qual es desprenen, arran del seguiment continu i l'avaluació del risc sanitari que es du a terme, entre d'altres que les illes de Mallorca i  Menorca presenten una evolució epidemiològica  que va des de l'aparició dels primers signes de control de la darrera onada de contagis i una correcta traçabilitat  dels casos positius, en el cas de Menorca,  a una  lenta però constant  millora de la situació  epidemiològica en el cas de Mallorca, malgrat que aquesta illa es situa  encara en una situació de risc extrem. 

Per contra les illes d'Eivissa i de Formentera presenten una evolució manifestament negatives amb uns índex d'incidència acumulada a 14 dies que multipliquen per factors de dues xifres aquelles que el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC) considera fora de la situació de risc, i alhora presenten unes taxes de positivitat que van des de molt  a extremadament altes.

En qualsevol cas, aquestes dades dibuixen una situació epidemiològica greu amb potencial disruptiu de la capacitat de funcionament ordinari dels recursos hospitalaris del sistema sanitari públic en totes les illes i molt especialment a l'illa d'Eivissa.

Totes aquestes dades es troben dissortadament molt lluny de les que el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC) considera fora de la situació de risc, és a dir, unes IA14 inferiors als 60 casos per cada 100.000 habitants i unes taxes de positivitat inferiors al 3 %.

En conseqüència, de l'informe esmentat resulta que allò més oportú és mantenir en el nivell 4 el nivell d'alerta sanitària de totes les illes, com també prorrogar l'aplicació de les mesures excepcionals adreçades a reduir en tot allò que sigui possible el contacte social entre aliens, que s'establiren per l'Acord del Consell de Govern d'11 de gener de 2021, i no només limitant la seva aplicació a Mallorca i Eivissa, sinó estenent la seva aplicació també a l'illa de Formentera.

Per altra banda, amb les circumstàncies actuals de l'evolució de la pandèmia és convenient adoptar mesures més intenses de prevenció en situacions de risc extrem de transmissió de la malaltia i, per tant, són necessàries una sèrie de correccions de les mesures establertes en el Pla de Mesures Excepcionals de Prevenció, Contenció i Coordinació per Fer Front a la Crisi Sanitària Ocasionada per la COVID-19, pel que fa a les mesures relatives a les activitats turístiques.

Per tot això, i atès l'informe del Comitè Autonòmic de Gestió de Malalties Infeccioses, el Consell de Govern, a proposta de la consellera de Salut i Consum, en la sessió de 29 de gener de 2021, adoptà entre d'altres, l'Acord següent:

Primer. Disposar que els nivells d'alerta sanitària per a cada una de les illes habitades de la comunitat autònoma de les Illes Balears són els següents:

Per a l'illa de Mallorca, el nivell d'alerta sanitària 4.

Per a l'illa de Menorca, el nivell d'alerta sanitària 4.

Per a l'illa d'Eivissa, el nivell d'alerta sanitària 4.

Per a l'illa de Formentera, el nivell d'alerta sanitària 4.

Aquests nivells seran efectius des de la publicació d'aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, fins les 24.00 hores del dia 13 de febrer de 2021 i deixarà sense efectes qualsevol Acord anterior, emès en la mateixa matèria, en tot allò que se li oposi.

Segon. Disposar les mesures preventives excepcionals següents per a les  Illes de Mallorca, Eivissa i Formentera que seran d'aplicació des de la publicació d'aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, fins les 24.00 hores del dia 13 de febrer de 2021:

A) Amb caràcter general o informatiu

1. Resta prohibit el consum d'aliments i begudes en tots els establiments o espais tancats oberts al públic i en tots els vehicles i ferrocarrils de la xarxa de transport públic interurbà.

2. Es recomana a tots els ciutadans de les Illes de Mallorca, Eivissa i Formentera que es recullin a ca seva no més tard de les 20.00 hores.

3. Es reitera la suspensió de l'activitat dels clubs de la tercera edat, centres de gent gran qualsevulla que en sia la titularitat, pública o privada, o la denominació que se'ls doni.

4. Es recorda que la suspensió d'activitats extraescolars o complementàries que estableix el punt 2.1 de l'apartat V, relatiu a mesures aplicables a la comunitat educativa, del Pla de Mesures Excepcionals de Prevenció, Contenció i Coordinació per Fer Front a la Crisi Sanitària Ocasionada per la COVID-19, aprovat per l'Acord del Consell de Govern de 27 de novembre de 2020, té plena efectivitat a partir del dia 12 de gener de 2021.

5. Es recomana que les visites als establiments comercials es facin de manera individual o un màxim de dues persones del mateix nucli de convivència, llevat d'infants a càrrec, persones amb discapacitat o persones dependents.

6. Es recomana no fer servir el transport públic col·lectiu si es forma part d'un grup de risc enfront de la COVID-19, fer els trajectes en silenci, planificar-los prèviament si és possible per evitar les hores de més aglomeració, fer servir de forma preferent la targeta ciutadana, intermodal o targeta bancària per accedir-hi a fi d'evitar l'ús del pagament en efectiu, i atendre en tot moment les instruccions del personal de servei i les informacions que es facilitin en panells, aturades i estacions.

B) En matèria de celebracions populars

Queda prohibida la celebració de festes populars, tant si són d'iniciativa i promoció pública com privada, i també totes les celebracions de caire cultural, lúdic o esportiu derivades o que formin part de la programació d'aquestes festivitats.

C) En matèria d'esdeveniments esportius i pràctica esportiva

1. Es prohibeix l'assistència de públic als esdeveniments esportius de qualsevol categoria.

2. Se suspèn l'activitat de les instal·lacions esportives cobertes on no es desenvolupi el currículum d'ensenyaments oficials reglats. S'exceptuen d'aquesta obligació:

-Les instal·lacions en què es dugui a terme activitat esportiva federada organitzada, les quals poden romandre obertes únicament mentre es duguin a terme els entrenaments dels esportistes federats i s'hi ha de limitar l'accés als esportistes i als seus entrenadors. Aquesta activitat es regeix per la normativa i els protocols específics que hi són aplicables.

-Les instal·lacions en què es dugui a terme una activitat dirigida individualitzada, és a dir, amb la presència d'un sol entrenador que dirigeix un sol esportista dins l'espai esportiu.

-  A les piscines esportives cobertes, es permet l'activitat d'una sola persona per carril, amb un màxim de 4 persones simultàniament en la totalitat de la piscina.  

D) En matèria d'activitat cultural i lúdica

1. Resten prohibides les activitats culturals amb presencia de públic amb l'excepció de teatres, auditoris, cinemes, i circs de carpa els quals han de reduir l'accés de públic al 30 % de l'aforament total autoritzat. Queda prohibit en qualsevol cas el consum d'aliments i begudes a l'interior.

2. Resta prohibida l'activitat d'spas, jacuzzis i establiments o centres de serveis anàlegs, desenvolupada a espais tancats, ja es tracti d'establiments dedicats  en exclusiva a aquesta activitat o d'instal·lacions d'aquesta casta situades a establiments hotelers, instal·lacions esportives o de qualsevol altra naturalesa.

3. Queda prohibit el consum d'aliments i begudes en els locals d'oci infantil.

E) En matèria d'activitat comercial

1. Tots els establiments comercials han de concloure l'activitat a les 20.00 hores, llevat de les benzineres i els establiment dedicats al comerç essencial (alimentació, begudes, productes higiènics, altres productes de primera necessitat), així com farmàcies, ortopèdies, òptiques, estancs, quioscs i establiments dedicats a la venda de premsa i papereria, establiments dedicats a productes de telecomunicacions, serveis de perruqueria i d'estètica, centres de veterinària,  jardineria i planta viva, i establiments de venda, manteniment i reparació de vehicles de motor. 

2. Tots els establiments comercials, centres comercials i recintes comercials que en tenguin han de reduir al 50 % la capacitat dels aparcaments o espais destinats a l'estacionament de vehicles dels clients.

3. Els establiments de comerç minorista, llevat de les benzineres i els establiments dedicats al comerç essencial (alimentació, begudes, productes higiènics, altres productes de primera necessitat), així com farmàcies, ortopèdies, òptiques, estancs, quioscs i establiments dedicats a la venda de premsa i papereria, establiments dedicats a productes de telecomunicacions, serveis de perruqueria i d'estètica, centres de veterinària, jardineria i planta viva, i establiments de venda, manteniment i reparació de vehicles de motor amb una superfície d'exposició i venda al públic inferior als 700 m2 a l'illa de Mallorca o 400 m2 a Eivissa i Formentera han de reduir la capacitat al 30 % de l'habitual i han de romandre tancats els diumenges i festius. Malgrat això se'ls autoritza a obrir diumenges o festius per coincidència amb  mercadets municipals, si bé, en aquest cas,  hauran de romandre tancats un altre dia de la setmana laborable. 

4. Resta prohibida l'obertura al públic dels establiments comercials, grans superfícies i centres comercials que disposin de més de 700 m2 a l'illa de Mallorca o 400 m2 a Eivissa i Formentera, de superfície destinada a exposició i venda al públic o en aplicació de la Llei de Comerç de les Illes Balears 11/2014 del 15 d'octubre, de més de 2000m2 d'exposició i venda al públic pels establiments de mobles, construcció, cuina i bany, en la Illa de Mallorca o 1500m2 a Eivissa i Formentera, llevat dels establiments o part d'aquests establiments que estiguin destinats al comerç essencial (alimentació, begudes, productes higiènics, altres productes de primera necessitat) o dedicats a farmàcies, ortopèdies, òptiques, estancs, establiments dedicats a productes de telecomunicacions, serveis de perruqueria i d'estètica, centres de veterinària, jardineria i planta viva, i establiments de venda, manteniment i reparació de vehicles de motor, o els ubicats a mercats permanents, els quals poden obrir amb una reducció de la capacitat del 30 % respecte de l'ordinària en el nivell 4.

Malgrat això, en els establiments que d'acord amb aquest subapartat 4 han de romandre tancats al públic es pot dur a terme cada dia fins a les 20.00 hores, llevat dels diumenges i  festius, la recollida en el local dels productes comanats presencialment o a distància abans de l'eficàcia d'aquesta prohibició, com també els comanats telefònicament o telemàticament posteriorment. Es permet també l'activitat de repartiment a domicili. Aquesta habilitació inclou, en els mateixos termes, la recollida en el local o el repartiment a domicili d'aliments i begudes per part dels establiments de restauració que estiguin situats en els centres comercials o grans superfícies.

Si en els establiments als quals fa referència aquest subapartat es comparteix superfície per a la comercialització i venda de productes qualificats d'essencials o permesos d'acord amb el primer paràgraf d'aquest apartat, amb la venda d'altres productes no essencials, la superfície oberta i accessible al públic ha d'estar clarament delimitada amb elements físics.

Les limitacions anteriors de superfície d'exposició i venda al públic no afecten els establiments només dedicats al comerç essencial o al permès d'acord amb el primer paràgraf d'aquest apartat.

5. S'exceptuen també d'aquesta obligació de tancament les sales de cinema situades en els centres comercials, les quals poden dur a terme la seva activitat de conformitat amb les normes que hi són aplicables d'acord amb les restriccions que estableix aquest Acord.

 

F) En matèria d'activitat de restauració

1. Els bars, cafeteries i la resta d'establiments de restauració han de romandre tancats al públic. Únicament poden dur a terme l'activitat de venda de menjar i beguda per endur-se (fins a les 22.00 hores) o a domicili (fins les 24.00 hores). Han de concloure l'activitat com a màxim a les 24.00 hores.

2. S'estableixen les excepcions següents al tancament al públic dels establiments o espais dedicats a la restauració:

a) Restaurants d'hotels i altres allotjaments turístics, que poden romandre oberts sempre que sigui per a ús exclusiu dels seus clients allotjats, sense perjudici que també puguin fer serveis d'entrega a domicili o recollida a l'establiment. En aquests casos, s'ha de reduir la capacitat dels espais interiors dedicats al servei de restauració a un 30 % de la capacitat màxima autoritzada de l'establiment.

b) Els serveis de restauració integrats en centres i serveis sanitaris, sociosanitaris i socials i els serveis de menjador escolar o de caràcter social.

c) Altres serveis de restauració de centres de formació no inclosos en el paràgraf anterior i els serveis de restauració dels centres de treball destinats al personal que hi fa feina.

G) En matèria de transports

1. Els autobusos interurbans tenen limitada la cabuda i només es poden ocupar les places amb seient, i no es poden admetre passatgers que viatgin drets. Pel que fa a la limitació de la cabuda del vehicle, s'exceptua el passatge amb mobilitat reduïda, el qual pot fer servir el servei malgrat s'hagi assolit el límit màxim d'ocupació.

2. Els serveis de tren i metro tenen limitada la cabuda i només es poden ocupar els seients, i les places de persones dretes senyalitzades expressament al terra. Aquesta norma no és aplicable a les persones amb mobilitat reduïda, les quals poden emprar el servei malgrat s'hagi assolit el límit màxim d'ocupació.

H) Altres mesures

En tot allò que no es trobi específicament regulat per aquestes mesures preventives excepcionals i temporals seran d'aplicació al territori de les Mallorca, Eivissa i Formentera les mesures corresponents al nivell 4 d'alerta sanitària que estableix el Pla de Mesures Excepcionals de Prevenció, Contenció i Coordinació per Fer Front a la Crisi Sanitària Ocasionada per la COVID-19, aprovat mitjançant l'Acord del Consell de Govern de 27 de novembre de 2020 i les modificacions posteriors.

Tercer. Afegir un punt 2.3 a l'apartat XI, del Pla de Mesures Excepcionals de Prevenció, Contenció i Coordinació per Fer Front a la Crisi Sanitària Ocasionada per la COVID-19, aprovat per l'Acord del Consell de Govern de 27 de novembre de 2020, sobre mesures específiques relatives a activitats turístiques, amb la redacció següent:

2.3 Quan un territori es trobi en nivell 4 d'alerta sanitària, en els albergs, refugis, hostatgeries o establiments anàlegs, qualsevol que en sigui la denominació, que comptin amb habitacions o sales habilitades per a la pernoctació d'ús compartit i capacitat múltiple, es prohibeix la pernoctació en la mateixa estança de persones que formin part d'unitats de convivència diferents.

Quart.  Notificar aquest Acord a la Delegació del Govern a les Illes Balears, als consells insulars i als ajuntaments de la comunitat autònoma de les Illes Balears, així com a la direcció operativa del Pla Territorial de Protecció Civil de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (PLATERBAL) per a la transició cap a una nova normalitat derivada de la situació d'emergència de salut pública ocasionada per la COVID-19.

Corresponen a l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i als ajuntaments, en l'àmbit de les seves competències, les funcions de vigilància, inspecció i control del compliment correcte de les obligacions que preveu aquest Acord, a l'efecte de garantir-ne l'efectivitat.

Amb aquesta finalitat, les administracions esmentades poden sol·licitar la col·laboració de les forces i cossos de seguretat de l'Estat. L'incompliment de les mesures pot ser sancionat de conformitat amb la normativa aplicable en matèria de salut pública.

Cinquè. Publicar aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

​​​​​​​Sisè. Contra aquest Acord, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el mateix òrgan que el dicta, en el termini d'un mes comptador des que es publiqui, d'acord amb el que disposen els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, o, alternativament, un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, en el termini de dos mesos comptadors des que es publiqui, de conformitat amb el que disposen els articles 10 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Palma, 29 de gener de 2021

La secretària del Consell de Govern

Pilar Costa i Serra​​​​​​​