Secció III. Altres disposicions i actes administratius
ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA
ESCOLA BALEAR D'ADMINISTRACIÓ PÚBLICA (EBAP)
Núm. 792
Resolució de la presidenta de l’Escola Balear d’Administració Pública de 26 de gener de 2021 per la qual s’aprova el Protocol que fixa les condicions de prevenció i higiene, i les mesures de limitació de capacitat, d’organització interna, seguretat i de protecció dels alumnes en el desenvolupament de les activitats formatives i de capacitació impartides per l’Escola
Fets
1. La situació d'emergència de salut pública ocasionada per l'expansió del coronavirus causant de la malaltia COVID-19 va ser elevada al nivell de pandèmia internacional per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) en data 11 de març de 2020. Arran d'aquesta crisi sanitària, el Govern de l'Estat va declarar l'estat d'alarma en virtut del Reial decret 463/2020, de 14 de març, el qual va ser prorrogat en diverses ocasions, la darrera, mitjançant el Reial decret 555/2020, de 5 de juny, fins el dia 21 de juny de 2020.
Aquesta emergència sanitària no ha finalitzat i, ara per ara, tot el territori espanyol es troba en un nou estat d'alarma per contenir la propagació d'infeccions causades pel SARS-CoV-2, declarat pel Govern de l'Estat mitjançant el Reial decret 926/2020, de 25 d'octubre, amb una durada inicial fins a les 00.00 hores del dia 9 de novembre de 2020, prorrogada fins a les 00.00 hores del dia 9 de maig de 2021.
2. En aquest context excepcional, el Consell de Govern adoptà un acord pel qual es va aprovar el Pla de Mesures Excepcionals de Prevenció, Contenció i Coordinació per Fer Front a la Crisi Sanitària Ocasionada per la COVID-19 el dia 19 de juny de 2020, el qual va ser substituït per l'Acord del Consell de Govern de 27 de novembre de 2020 pel qual s'estableixen els nivells d'alerta sanitària i s'aprova el nou Pla de Mesures Excepcionals de Prevenció, Contenció i Coordinació per Fer Front a la Crisi Sanitària Ocasionada per la COVID-19. Aquest Acord de 27 de novembre ha estat modificat en diverses ocasions en relació amb mesures concretes del Pla o amb els nivells d'alerta sanitària per illes. Les mesures de prevenció i contenció establertes en aquest Pla i les seves modificacions, així com les adoptades mitjançant decret de la presidenta de les Illes Balears, en exercici directe de les competències que, com a autoritat competent delegada del Govern de l'Estat, li reconeix el Reial decret 926/2020, de 25 d'octubre, es troben plenament vigents i han de ser respectades per evitar la propagació de la malaltia.
3. L'Escola Balear d'Administració Pública és un organisme autònom adscrit a la Conselleria d'Administracions Públiques i Modernització amb competències de formació, capacitació i perfeccionament del personal al servei de l'Administració autonòmica i de les entitats que en depenen, com també, la gestió dels procediments de selecció i de promoció del personal. També li correspon, la realització d'activitats formatives i de selecció de personal al servei de les altres administracions radicades a les Illes Balears, especialment en relació amb els col·lectius de policia local, protecció civil, seguretat pública i emergències.
4. Per Acord del Consell de Govern de 22 de gener de 2021 s'ha afegit al Pla de Mesures Excepcionals de Prevenció, Contenció i Coordinació per Fer Front a la Crisi Sanitària Ocasionada per la COVID-19 una mesura específica per a l'activitat que duu a terme l'EBAP, en els termes següents:
XX . Mesures relatives a l'activitat de l'Escola Balear d'Administració Pública
L'Escola Balear d'Administració Pública (EBAP) pot dur a terme els processos selectius de la seva competència, incloent-hi els cursos de capacitació dels policies locals, en els espais i les instal·lacions pròpies o externes que siguin necessàries, seguint les condicions de prevenció i d'higiene, i les mesures de limitació de capacitat, d'organització interna, seguretat i protecció dels aspirants i professionals que fixi la resolució de la presidenta de l'EBAP en funció dels nivells d'alerta sanitària.
Així mateix, l'EBAP pot dur a terme de manera presencial les activitats de formació dels empleats públics, especialment pel que fa al col·lectiu de policia local, protecció civil, seguretat pública i emergències, en les condicions que fixi la resolució de la presidenta de l'EBAP esmentada abans. En tot cas, en funció de l'evolució de la situació epidèmica s'han de prioritzar fórmules de formació en la modalitat no presencial.
Quan les activitats de selecció o de formació esmentades anteriorment es duguin a terme en espais o instal·lacions esportives externes a l'EBAP, s'han de complir els protocols de seguretat i d'higiene específics que hi siguin aplicables, si bé s'han d'aplicar els límits de capacitat i nombre màxim d'usuaris que fixi la resolució de la presidenta de l'EBAP.
Fonaments de dret
1. El Reial decret 926/2020, de 25 d'octubre, pel qual es declara l'estat d'alarma per contenir la propagació d'infeccions causades pel SARS-CoV-2.
2. L'article 12 de la Llei 3/2007, de 27 de març, de la funció pública de la comunitat autònoma de les Illes Balears.
3. La Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
4. La Llei 7/2010, de 21 de juliol, del sector públic instrumental de la comunitat autònoma de les Illes Balears.
5. L'Acord del Consell de Govern de 27 de novembre de 2020 pel qual s'estableixen els nivells d'alerta sanitària i s'aprova el nou Pla de Mesures Excepcionals de Prevenció, Contenció i Coordinació per Fer Front a la Crisi Sanitària Ocasionada per la COVID-19.
6. L'Acord del Consell de Govern d'11 de gener de 2021 pel qual s'estableixen els nivells d'alerta sanitària per illes que han de vigir a la comunitat autònoma de les Illes Balears, de conformitat amb l'Acord del Consell de Govern de les Illes Balears de 27 de novembre de 2020, i es disposen mesures excepcionals aplicables a l'illa de Mallorca i a la d'Eivissa. Així com, l'Acord del Consell de Govern de 15 de gener de 2021 pel qual s'estableix el nivell d'alerta sanitària que ha de vigir a l'illa de Menorca, de conformitat amb l'Acord del Consell de Govern de les Illes Balears de 27 de novembre de 2020, s'adopten mesures temporals i per raó de salut pública aplicables en aquesta illa, i es modifica l'Acord del Consell de Govern d'11 de gener de 2021 pel qual es disposen mesures excepcionals aplicables a l'illa de Mallorca i a la d'Eivissa per fer front a l'evolució desfavorable de l'epidèmia de la COVID-19.
7. L'Acord del Consell de Govern de 22 de gener de 2021 pel qual s'estableix el nivell d'alerta sanitària aplicable a l'illa de Formentera i s'introdueixen modificacions en el Pla de Mesures Excepcionals de Prevenció, Contenció i Coordinació per Fer Front a la Crisi Sanitària Ocasionada per la COVID-19, aprovat per l'Acord del Consell de Govern de les Illes Balears de 27 de novembre de 2020 (BOIB núm. 10, de 23 de gener).
8. Els Estatuts de l'Escola Balear d'Administració Pública, aprovats pel Decret 31/2012, de 13 d'abril.
9. L'article 9 dels Estatuts de l'Escola Balear d'Administració Pública, aprovats pel Decret 31/2012, referit a la Presidència de l'EBAP, en relació amb el Decret 9/2019, de 2 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual es determina la composició del Govern i s'estableix l'estructura de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i el Decret 10/2019, de 2 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual es disposa el nomenament dels membres del Govern de les Illes Balears.
Per tot això, dict la següent
Resolució
1. Aprovar el Protocol que fixa les condicions de prevenció i higiene, i les mesures de limitació de capacitat, d'organització interna, seguretat i de protecció dels alumnes en el desenvolupament de les activitats formatives i de capacitació impartides per l'Escola Balear d'Administració Pública.
2. Publicar aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i en la Seu Electrònica de l'EBAP, sense perjudici que els efectes del protocol comencen a vigir des del moment en què s'aprovi.
3. Comunicar aquesta Resolució al personal amb funcions directives i de prefectura de l'Escola per tal d'adequar l'activitat formativa i de capacitació de l'EBAP a allò que estableix el Protocol annex.
Interposició de recursos
Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant la presidenta de l'EBAP en el termini d'un mes, comptador a partir de l'endemà de la publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, en relació amb l'article 21.1 dels Estatuts de l'EBAP, aprovats pel Decret 31/2012, de 13 d'abril.
També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Palma en el termini de dos mesos, comptadors a partir de l'endemà de la publicació d'aquesta Resolució, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.
Palma, 26 de gener de 2021
La presidenta de l'EBAP Isabel Castro Fernández
ANNEX Protocol pel qual es fixen les condicions de prevenció i higiene, i les mesures de limitació de capacitat, d'organització interna, de seguretat i de protecció dels alumnes en el desenvolupament de les activitats formatives i de capacitació impartides per l'Escola Balear d'Administració Pública
1. Àmbit d'aplicació
Aquest Protocol és aplicable a totes les persones que duguin a terme activitats formatives, docents i de capacitació de personal, dins l'exercici de les competències pròpies de l'Escola Balear d'Administració Pública (EBAP), ja siguin personal funcionari, coordinador o docent al servei de l'EBAP, ja siguin alumnes dels cursos de capacitació i de formació impartits per l'Escola.
Les persones destinatàries d'aquest Protocol resten obligades a mantenir en tot moment la distància mínima de seguretat interpersonal i a observar les normes fixades per les autoritats sanitàries dins les instal·lacions de l'EBAP i en altres instal·lacions externes en què s'imparteixi la formació o es duguin a terme les activitats pràctiques.
2. Vigència
Aquest Protocol vigeix a partir de la seva aprovació i durant tota la vigència del Pla de Mesures Excepcionals de Prevenció, Contenció i Coordinació per fer front a la Crisi Sanitària Ocasionada per la COVID-19, si bé pot ser objecte de modificacions quan el nivell d'alerta sanitària establert pel Consell de Govern de les Illes Balears o les mesures excepcionals adoptades d'acord amb l'evolució de la pandèmia així ho requereixin.
3. Prevenció i higiene
Les activitats formatives i els cursos de capacitació s'han de dur a terme amb respecte absolut a les recomanacions de les autoritats sanitàries i de conformitat amb aquest Protocol.
S'han d'evitar en tot moment les conductes que incrementin els riscos de contagi tant dins com fora de les aules de l'EBAP.
Les aules en què es duguin a terme activitats formatives o de capacitació han de ser prèviament netejades i desinfectades, molt especialment pel que fa a les superfícies de major contacte.
Les aules han de ser adequadament ventilades, abans i durant la realització de l'activitat, per permetre la renovació de l'aire a la fi d'evitar contagis per inhalació d'aerosols. La ventilació s'ha de fer com a mínim tres vegades al dia per un mínim de deu minuts cada vegada. Les portes d'accés a les aules s'han de mantenir obertes sempre que sigui possible.
En tractar-se la COVID-19 d'una malaltia altament contagiosa, és fonamental mantenir una bona higiene de mans (amb aigua corrent i sabó o amb solucions alcohòliques), així com una adequada higiene respiratòria, per la qual cosa, encara que es porti la mascareta, per tossir o esternudar és necessari cobrir-se la boca i el nas amb la cara interna de l'avantbraç (colze flexionat), de manera que es contengui l'expulsió de gotes respiratòries. Així mateix, és recomanable no tocar-se la boca, els ulls i el nas amb les mans.
L'ús de mascareta és obligatori i ha d'adequar-se a les recomanacions de les autoritats sanitàries, de manera que cobreixi el nas i la boca, des de part de l'envà nasal fins a la barbeta inclosa. Es recomana la utilització de mascaretes quirúrgiques, amb filtre FFP1, FFP2 o FFP3, o homologades, les quals han d'estar netes en accedir a l'aula o no tenir més usos que els recomanats pel fabricant. En tot cas, la mascareta no ha d'estar proveïda de vàlvula exhalatòria.
La distància de seguretat interpersonal fixada pel Pla de Mesures de Prevenció, Contenció i Coordinació per Fer Front a la Crisi Sanitària Ocasionada per la COVID-19 és de com a mínim un metre i mig (1,5 metres). Aquesta distància ha de ser respectada tant pels alumnes com pel personal docent, col·laborador o coordinador de l'EBAP.
Es recomana l'ús de les escales per accedir a les instal·lacions de l'EBAP; en cas d'utilitzar l'ascensor, s'ha de tenir en compte que només el pot fer servir una persona a la vegada, sempre amb mascareta per evitar inhalar possibles partícules aerosols suspeses a l'aire, i que és recomanable el rentat de mans immediatament després d'emprar-lo.
Quan es circuli a l'interior de l'edifici s'ha de procurar no tocar passamans, poms de porta, portes, parets ni altres elements d'espais comuns.
Cal utilitzar amb cura les màquines de venda automàtica i fer la higiene de mans abans i després de manipular-ne una.
S'han de respectar els límits de capacitat marcats a les portes dels banys de l'edifici en què es troben les instal·lacions de l'EBAP.
S'ha de tenir en compte que s'han establerts usos diferenciats d'entrada i de sortida de l'edifici; per tant, cal fer els trajectes pels itineraris marcats a aquest efecte.
4. Mesures obligatòries durant el desenvolupament d'activitats formatives i de capacitació
4.1. Limitació de capacitat dels espais
Les aules de l'EBAP tenen una capacitat limitada que ha estat determinada tenint en compte la distància mínima de seguretat interpersonal d'un metre i mig que s'ha de mantenir entre persones no convivents d'acord amb el Pla de Mesures Excepcionals de Prevenció, Contenció i Coordinació per Fer Front a la Crisi Sanitària Ocasionada per la COVID-19, aprovat per l'Acord del Consell de Govern de 27 de novembre de 2020. De conformitat amb aquesta limitació, les instal·lacions de l'EBAP tenen la capacitat màxima que s'estableix al punt 5 d'aquest Protocol.
L'ús d'instal·lacions externes per dur a terme activitats formatives i pràctiques s'ha de regir, quant a les mesures de prevenció, seguretat i higiene, pels protocols propis d'aquelles instal·lacions, si bé la seva capacitat màxima s'ha de regir per l'apartat 4.2 d'aquest Protocol, de conformitat amb la mesura específica afegida al Pla de Mesures Excepcionals de Prevenció, Contenció i Coordinació per Fer Front a la Crisi Sanitària Ocasionada per la COVID-19 per l'Acord del Consell de Govern de 22 de gener de 2021, relativa a les activitats pròpies de l'Escola.
4.2. Organització interna
4.2.1. Formació destinada al personal empleat públic al servei de l'Administració de la Comunitat Autònoma i de l'Administració local
L'EBAP ha d'organitzar les activitats formatives que convoqui de manera que la major part d'aquestes activitats es desenvolupin a distància o en modalitats en línia, i ha de limitar la modalitat presencial només a les activitats en què, de manera excepcional, sigui imprescindible compartir coneixements i treballar de manera col·laborativa directa entre les persones que hi participin.
En aquest tipus de formació, les sessions presencials es poden desenvolupar també a través de sessions virtuals per connexió en directe mitjançant aplicacions digitals o plataformes de videoconferència, sempre que sigui possible.
En els supòsits excepcionals en què s'exigeixi l'assistència dels alumnes a les aules i les instal·lacions de l'EBAP per dur a terme l'activitat formativa, aquesta formació s'ha d'impartir d'acord amb les limitacions i la capacitat que s'estableixen en el punt 5 d'aquest Protocol i sempre mantenint la distància mínima de seguretat interpersonal d'un metre i mig.
4.2.2. Formació del Pla FIOP
L'EBAP ha d'organitzar les activitats formatives que convoqui de manera que la major part d'aquestes activitats es desenvolupin a distància o en modalitats en línia, i ha de limitar la modalitat presencial només a les activitats en què, de manera excepcional, sigui imprescindible compartir coneixements i treballar de manera col·laborativa directa entre les persones que hi participin.
En els supòsits excepcionals en què s'exigeixi l'assistència dels alumnes a les aules i les instal·lacions de l'EBAP per dur a terme l'activitat formativa, aquesta formació s'ha d'impartir d'acord amb les limitacions i la capacitat que s'estableixen en el punt 5 d'aquest Protocol i sempre mantenint la distància mínima de seguretat interpersonal d'un metre i mig.
En cas que la formació presencial s'imparteixi en instal·lacions externes, s'han d'aplicar els protocols propis i el límit de capacitat d'aquestes instal·lacions.
4.2.3. Formació de llengua catalana
El Pla de Formació de Llengua Catalana de l'EBAP de 2021 preveu de manera exclusiva la formació en la modalitat en línia.
Les proves presencials es duran a terme en les instal·lacions de l'EBAP o en instal·lacions externes. Les persones amb dret d'examen hauran de fer les proves presencials en el dia, l'hora i el lloc fixats per l'EBAP, amb observança de les normes específiques de seguretat i higiene que fixarà la presidenta de l'EBAP abans de la realització de les proves.
4.2.4. Formació en execució dels plans de seguretat i emergències de 2021
Els plans de Formació Policial; de Formació Policial de Corporacions Locals; de Formació de Seguretat, Emergències i Bombers, i de Formació de Voluntaris de Protecció Civil per a l'any 2021 preveuen formació presencial i formació en la modalitat en línia.
La formació presencial es du a terme en les instal·lacions de l'EBAP respectant les mesures de seguretat i higiene, la distància interpersonal de com a mínim un metre i mig i la capacitat màxima de les aules que s'estableix en el punt 5 d'aquest Protocol.
Excepcionalment, es poden utilitzar instal·lacions externes per impartir formació, les quals han de complir les mesures de seguretat i higiene establertes pels protocols o per la normativa que resulti d'aplicació, llevat de les relatives a la limitació de capacitat d'ús, que és de 30 persones com a màxim per instal·lació sempre que es respecti la distància mínima interpersonal de seguretat.
En cas que sigui necessari dur a terme proves presencials als efectes de certificar els coneixements teòrics adquirits durant la fase de formació, aquestes proves s'han de dur a terme dins les aules de l'EBAP a l'illa de Mallorca, i en recintes externs a les illes de Menorca i Eivissa, respectant, en aquest darrer cas, la distància de seguretat mínima interpersonal i els protocols aplicables a l'espai que s'utilitza, tret del límit màxim de capacitat, que serà de 30 persones per instal·lació, sempre que es garanteixi el manteniment de la distància d'un metre i mig entre persones. D'igual manera, si la naturalesa de la pràctica no en permet la realització simultània per a aquest nombre de persones (30), el personal docent ha d'organitzar l'activitat per grups, per torns o amb altres sistemes que facin possible l'adequada realització de l'activitat formativa tenint en compte el respecte de la distància mínima de seguretat interpersonal d'un metre i mig.
4.2.5. Formació selectiva o de capacitació de policia local
El Curs bàsic de capacitació per accedir a la categoria de policia local es durà terme en les modalitats presencial i en línia, d'acord amb el que fixi l'EBAP per a cada assignatura abans de l'inici del curs.
Les activitats formatives presencials que es desenvolupin en les instal·lacions de l'EBAP s'han d'adequar a la capacitat que s'estableix en el punt 5 d'aquest Protocol, que s'ha determinat tenint en compte que les persones han de mantenir la distància mínima d'un metre i mig entre elles.
Instal·lacions externes
En cas que sigui necessari dur a terme activitats formatives presencials en instal·lacions externes (com ara el Centre de Tecnificació Esportiva Illes Balears, la galeria de tir de Calvià, l'espai militar de Son Tous, etc.), aquestes activitats hauran de complir les mesures d'higiene i seguretat establertes en els protocols vigents en les dites instal·lacions externes, si bé la capacitat d'aquestes instal·lacions estarà limitada a un nombre màxim de 40 persones, excepte quan no es pugui garantir la distància mínima interpersonal, cas en què l'activitat haurà de dur-se a terme per torns. D'igual manera, si la naturalesa de la pràctica no en permet la realització simultània per a aquest nombre de persones (40), el personal docent haurà d'organitzar l'activitat per grups, per torns o amb altres sistemes que facin possible l'adequada realització de l'activitat formativa tenint en compte el respecte de la distància mínima de seguretat interpersonal d'un metre i mig.
Quan en atenció a la naturalesa i l'objectiu de la pràctica (per exemple, defensa personal) no sigui possible mantenir la distància recomanada per les autoritats sanitàries, atès que es requereix contacte directe entre els alumnes, serà obligatori l'ús de protecció respiratòria FFP2 o doble mascareta i el previ rentat de mans dels aspirants per dur a terme la pràctica, que s'haurà de reiterar una vegada finalitzat el contacte.
Així mateix, les intervencions d'emergències que es duguin a terme en espais oberts i les actuacions que es duguin a terme en la via pública (com ara atestats, control de trànsit, control d'alcoholèmia, etc.) s'han de fer, en la mesura que la naturalesa de les actuacions ho permeti, respectant la distància de seguretat entre els alumnes i la resta de persones que resultin implicades en la pràctica policial.
4.2.6. Formació de capacitació de bombers
Els cursos que durant la vigència d'aquest Protocol dugui a terme l'EBAP en el marc d'execució de convenis de col·laboració subscrits entre l'Escola Balear d'Administració Pública i altres administracions públiques destinats a la impartició de formació dels aspirants a ingressar com a funcionaris, ja sigui de carrera o interins, als cossos de bombers, s'han de regir per l'apartat 4.2.5 d'aquest Protocol en tot allò que resulti d'aplicació, i en general s'ha de garantir la impartició de la formació selectiva de manera segura respectant les mesures d'higiene i seguretat establertes.
La formació presencial que s'hagi de dur a terme a l'illa de Mallorca s'ha de fer de manera preferent a les instal·lacions de l'EBAP, d'acord amb les limitacions de capacitat establertes per a cada aula en el punt 5 d'aquest Protocol.
La formació presencial, teòrica i pràctica, que es dugui a terme en altres illes s'ha de fer en instal·lacions externes a l'EBAP, aplicant els seus protocols de seguretat i higiene, amb un límit màxim de capacitat de 30 persones per instal·lació, sempre que es respecti la distància mínima de seguretat interpersonal d'un metre i mig.
4.2.7. Proves físiques dels membres de la policia local
Les proves físiques que en virtut de l'article 165 del Reglament marc de coordinació de les policies locals de les Illes Balears convoqui l'EBAP per als membres dels cossos de policia local s'han de fer en instal·lacions esportives obertes o en poliesportius adequats a la naturalesa de les proves, respectant les mesures d'higiene i prevenció, així com la distància de seguretat interpersonal d'un metre i mig, que només es podrà obviar en casos estrictament necessaris derivats d'accidents o d'emergències esdevinguts durant la realització de la prova, en què es requereixi practicar maniobres que impliquin contacte directe entre persones per garantir la integritat física dels participants.
En qualsevol cas, els participants en les proves i el personal instructor o coordinador, així com els membres de les comissions tècniques de valoració, han d'adequar la seva conducta a les mesures de seguretat i higiene fixades en els protocols propis de la instal·lació esportiva corresponent.
Les capacitats d'aquestes instal·lacions esportives externes seran les que determinin els seus protocols.
4.3. Seguretat i protecció dels alumnes i del personal docent
Les persones incloses dins l'àmbit d'aplicació d'aquest Protocol no poden assistir a les activitats formatives o de capacitació selectiva si presenten símptomes compatibles amb la COVID-19, (tos seca, febre, dificultat respiratòria, entre d'altres). Als efectes d'aquest Protocol es considera febre una temperatura corporal igual o superior a 37,5ºC. Les persones afectades per aquesta simptomatologia han de comunicar a l'EBAP la seva absència i el seu estat de salut en els termes que es fixin per a cada activitat.
Els alumnes i el personal docent han de respectar en tot moment les normes bàsiques de seguretat i higiene relatives a: rentat freqüent de mans, manteniment de la distància mínima de seguretat i ús adequat de la mascareta (regla de les 3 emes).
Abans de les sessions presencials de l'activitat formativa les aules han de ser adequadament netejades i desinfectades, sobretot, quant a les superfícies de poms de portes, taules, cadires i ordinadors, si escau. Així també, les aules han de ser suficientment ventilades per garantir la qualitat de l'aire.
Cada aula ha de disposar d'un dispensador de gel hidroalcohòlic, i és obligatori rentar-se les mans abans d'entrar-hi.
Tothom ha de respectar la distància mínima de seguretat dins i fora de l'aula i, molt especialment, a l'hora de dirigir-se a altres persones. A la fi de garantir el respecte d'aquesta distància interpersonal dins l'aula, els alumnes, una vegada asseguts en un lloc determinat, no poden aixecar-se del seient, llevat que siguin autoritzats pel personal docent o col·laborador.
Resta totalment prohibit menjar aliments dins les aules. En cas que sigui necessari, atesa la durada de l'activitat, es recomana fer els berenars en espais oberts on no hi hagi altres persones.
S'ha de tenir cura de llençar als fems qualsevol residu d'higiene (per exemple, mocadors), per evitar el contacte amb altres objectes. Es recomana rentar-se les mans després de mocar-se, tossir o esternudar.
El personal docent ha d'impartir la formació presencial mantenint la distància de seguretat i ha de coordinar l'activitat dels alumnes de manera que sempre es respectin les mesures d'higiene i prevenció que figuren en aquest Protocol.
Els alumnes han de dur el seu propi material, sense que es pugui compartir l'ús de bolígrafs, retoladors, cintes de Tipp-ex, gomes i altres estris, a la fi d'evitar la proximitat i el contacte directe amb el material que hagi estat emprat per altres persones. En el supòsit que calgui compartir material o determinats recursos pedagògics, caldrà desinfectar-los abans i després de la seva utilització. Així mateix, si durant les activitats pràctiques és necessari compartir determinats equips, aquests hauran de ser desinfectats abans de la realització de les pràctiques i un cop finalitzada l'activitat.
Els alumnes i els funcionaris en pràctiques que incompleixin les pautes establertes per assegurar el desenvolupament de les activitats formatives presencials i pràctiques en condicions d'higiene i seguretat poden ser expulsats en qualsevol moment, prèvia advertència.
5. Capacitat límit de les aules de l'EBAP
L'EBAP ha determinat la capacitat màxima d'alumnes de les seves instal·lacions tenint en compte la distància de seguretat mínima d'un metre i mig que ha de mantenir-se entre persones de conformitat amb l'establert en l'apartat I.2 del Pla de Mesures de Prevenció, Contenció i Coordinació per Fer Front a la Crisi Sanitària Ocasionada per la COVID-19, aprovat per l'Acord del Consell de Govern de 27 de novembre de 2020.
La capacitat màxima per a cada aula a l'illa de Mallorca és la següent:
Identificació de l'aula |
Capacitat |
---|---|
Sala Magna |
32 (amb taules) + 11 cadires de recolzar el braç |
2 |
12 |
3 |
11 |
4 |
12 |
5 |
12 |
7 |
13 |
10 |
32 |
11.1 |
30 |
11.2 |
29 |
11.3 |
8 |
11.4 |
14 |
12 |
9 |
13 |
10 (classe informàtica) |
13 |
15 (classe presencial) |
14 |
10 |
15 |
12 |
16 |
15 |
17 |
9 |
18 |
12 |
19 |
6 |
20 |
6 |
La capacitat màxima per a cada aula a l'illa d'Eivissa és la següent:
Identificació de l'aula |
Capacitat |
1 |
13 |
2 |
10 |
La capacitat màxima per a cada aula a l'illa de Menorca és la següent:
Identificació de l'aula |
Capacitat |
---|---|
Sala ATIB |
6 (videoconferència) |
Sala ATIB |
4 (presencial) |