Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'EDUCACIÓ, UNIVERSITAT I RECERCA

Núm. 709
Resolució del director general de Planificació, Ordenació i Centres de 22 de gener de 2021 per la qual es convoquen les proves lliures de certificació de nivell de determinats idiomes de les escoles oficials d’idiomes de les Illes Balears per a l’any 2021

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Fets

1. Segons l'establert a l'article 7, Reial Decret 1041/2017, de 22 de desembre (BOE núm. 311, de 23 de desembre), pel qual es fixen les exigències mínimes del nivell bàsic a efectes de certificació, s'estableix el currículum bàsic dels nivells Intermedi B1, Intermedi B2, Avançat C1, i Avançat C2, dels Ensenyaments d'idiomes de règim especial regulats per la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació, i s'estableixen les equivalències entre els Ensenyaments d'idiomes de règim especial regulats en diversos plans d'estudis i els d'aquest reial decret, les administracions educatives han d'organitzar, com a mínim, una convocatòria anual de proves per obtenir els certificats de competència general dels nivells i idiomes impartits a les escoles oficials d'idiomes del seu àmbit de gestió.

2. El Reial Decret 1/2019, d'11 de gener (BOE núm. 11, de 12 de gener), estableix els principis bàsics comuns d'avaluació aplicables a les proves de certificació oficial dels nivells Intermedi B1, Intermedi B2, Avançat C1, i Avançat C2 dels ensenyaments d'idiomes de règim especial.

3. El Decret 34/2019 de 10 de maig (BOIB,núm. 66, de 16 de maig), pel qual s'estableixen l'ordenació, l'organització i el currículum dels nivells bàsic, intermedi i avançat dels ensenyaments d'idiomes de règim especial impartits a les escoles oficials d'idiomes de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, estableix al seu l'article 14 que per a l'obtenció dels certificats dels nivells bàsic A2, intermedi B1, intermedi B2, avançat C1 i avançat C2 s'han de superar unes proves específiques, administrades per les escoles oficials d'idiomes, que han de ser comunes per a tots els centres i per a totes les modalitats d'ensenyament.

Aquest Decret, a més, determina els components del currículum, els criteris d'avaluació dels esmentats nivells, que, juntament amb els objectius, competències i continguts respectius han de servir de referència per al disseny i avaluació de les proves de certificació de cada idioma.

4. La Resolució del conseller d'Educació, Universitat i Recerca, de dia 2 d'abril de 2020 (BOIB núm. 53, de 7 d'abril), per la qual es dicten les instruccions per regular el procés d'admissió i matriculació dels alumnes als ensenyaments d'idiomes dels centres sostinguts amb fons públics de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, mentre no es publiqui la normativa autonòmica que reguli aquest procés, a la secció III regula l'accés a la modalitat lliure de les escoles oficials d'idiomes. Als articles 12.1 i 12.2 s'estableix que la Direcció General de Planificació, Ordenació i Centres convoca anualment les proves lliures de competència general per a l'obtenció del certificat de nivell dels diferents idiomes impartits a les EOI de les Illes Balears, i que l'esmentada Direcció General establirà també el lloc i les dates en què s'han de dur a terme les proves en la resolució anual que aprova les instruccions que regulen les bases que han de regir la convocatòria de cada any.

5. Mitjançant la Resolució del director general de Planificació, Ordenació i Centres, de 19 de novembre de 2020 (BOIB núm. 199, de 24 de novembre), s'aproven les instruccions per avaluar l'aprenentatge dels alumnes dels ensenyaments d'idiomes de règim especial a les escoles oficials d'idiomes de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, per al curs 2020-21, i al punt 5.2. s'estableix l'avaluació dels cursos conduents a certificació.

6. El dia 21 de gener de 2021, la Cap de Servei d'Ensenyaments de Règim Especial, emeté informe favorable i proposà a la Direcció General de Planificació, Ordenació i Centres la convocatòria ordinària i extraordinària anual de proves lliures per tal de poder obtenir els certificats dels nivells bàsic A2, intermedi B1, intermedi B2, avançat C1 i avançat C2 dels ensenyaments d'idiomes que imparteixen les escoles oficials d'idiomes.

Fonaments de dret

1. Reial Decret 1041/2017, de 22 de desembre (BOE núm. 311, de 23 de desembre), pel qual es fixen les exigències mínimes del nivell bàsic a efectes de certificació, s'estableix el currículum bàsic dels nivells Intermedi B1, Intermedi B2, Avançat C1, i Avançat C2, dels Ensenyaments d'idiomes de règim especial regulats per la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació, i s'estableixen les equivalències entre els Ensenyaments d'idiomes de règim especial regulats en diversos plans d'estudis i els d'aquest reial decret.

2. Reial Decret 1/2019, d'11 de gener (BOE núm. 11, de 12 de gener), estableix els principis bàsics comuns d'avaluació aplicables a les proves de certificació oficial dels nivells Intermedi B1, Intermedi B2, Avançat C1, i Avançat C2 dels ensenyaments d'idiomes de règim especial.

3. Resolució del director general de Planificació, Ordenació i Centres, de 18 de desembre de 2020, per la qual es dicten les instruccions per a l'elaboració de les proves de certificació unificades i no unificades per a l'alumnat oficial i lliure de les escoles oficials d'idiomes de les Illes Balears per al curs 2020-2021.

4. Resolució del conseller d'Educació, Universitat i Recerca, de dia 2 d'abril de 2020 (BOIB núm. 53, de 7 d'abril), per la qual es dicten les instruccions per regular el procés d'admissió i matriculació dels alumnes als ensenyaments d'idiomes dels centres sostinguts amb fons públics de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, mentre no es publiqui la normativa autonòmica que reguli aquest procés.

5. Resolució del director general de Planificació, Ordenació i Centres, de 19 de novembre de 2020 (BOIB núm. 199, de 24 de novembre), per la qual s'aproven les instruccions per avaluar l'aprenentatge dels alumnes dels ensenyaments d'idiomes de règim especial a les escoles oficials d'idiomes de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, per al curs 2020-21.

6. L'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, aprovat per la Llei orgànica 2/1983, de 25 de febrer (BOE núm. 51, d'1 de març), reformat per la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer (BOE núm. 52, d'1 de març, i suplement en català núm. 9, de 16 de març), que a l'article 36.2 estableix que, en matèria d'ensenyament, correspon a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears la competència de desenvolupament legislatiu i d'execució de l'ensenyament en tota la seva extensió, nivells i graus, modalitats i especialitats, d'acord amb el que disposen els articles 27 i 149.1.30a de la Constitució espanyola.

7. El Decret 21/2019, de 2 d'agost, (BOIB núm. 106, de 2 d'agost), de la presidenta de les Illes Balears, pel qual es modifica el Decret 12/2019, de 2 de juliol, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

8. La Llei 3/2020, de 29 de desembre, (BOIB núm. 216, de 31 de desembre), de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l'any 2021, disposa a l'article 39 que per a aquest exercici les quotes fixes de les taxes de la Comunitat autònoma de les Illes Balears establertes per normes de rang legal s'han d'incrementar en la quantia que resulti d'aplicar a la quantitat exigida durant l'any 2020 el coeficient derivat de l'augment de l'índex de preus de consum de l'Estat espanyol corresponent a l'any 2019. Aquest increment,d'acord amb les dades oficials publicades per l'Institut Nacional d'Estadística, és finalment del 0'8%.

L'esmentada Llei 3/2020 modifica en la disposició final primera determinats aspectes de la Llei 11/1998, de 14 de desembre, sobre el règim específic de taxes de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, en matèria ports, industria i d'energia, entre d'altres, i introdueix algunes bonificacions en matèria de serveis docents.

9. La Resolució de la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors de 4 de gener de 2021 (BOIB núm. 3, de 7 de gener), per la qual s'estableix l'actualització de les bases, els tipus de gravamen i les quotes tributàries de les taxes de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l'any 2021.

Per tot això, a l'empara de l'article 16 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, dict la següent

Resolució

1. Convocar les proves lliures de certificació dels nivells bàsic A2, intermedi B1, intermedi B2, avançat C1, i avançat C2 de determinats idiomes autoritzats a les escoles oficials d'idiomes de les Illes Balears (en endavant, proves lliures) per a l'any 2021.

2. Aprovar les bases que han de regir aquesta convocatòria, que figuren en l'annex 1 d'aquesta Resolució.

3. Obrir el procés d'inscripció per a les persones que vulguin presentar-se a la convocatòria de proves lliures i establir les zones d'influència de les diferents escoles oficials d'idiomes, que figuren en l'annex 2.

4. Aprovar i publicar el calendari de les proves objecte d'aquesta Resolució, que figura a l'annex 3.

Atesa la situació de pandèmia generada per la COVID-19 i, d'acord amb els requeriments que en cada moment facin les autoritats sanitàries competents, els calendaris i els termes previstos, tant a l'annex 1 com a l'annex 3 d'aquesta resolució, es podran veure modificats per preservar la seguretat sanitària dels participants. Si aquest fos el cas, els nous calendaris d'actuació i els nous termes, en relació amb la forma de presentació de la documentació, es faran públics al BOIB mitjançat una nova resolució que els estableixi.

 

5. Ordenar la publicació d'aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 22 de gener de 2021

El director general de Planificació, Ordenació i Centres Antoni Morante Milla

 

ANNEX 1 Bases de la convocatòria

1. Idiomes, nivells i llocs on s'han de dur a terme les proves

1.1 Es convoquen les proves lliures de certificació en les convocatòries ordinària i extraordinària dels nivells i els idiomes i als centres que es detallen a continuació:

a) Alemany:

  • Nivell bàsic A2, nivell intermedi B1, nivell intermedi B2, nivell avançat C1 i nivell avançat C2 a l'Escola Oficial d'Idiomes (en endavant, EOI) de Palma Andreu Crespí Plaza
  • Nivell bàsic A2, nivell intermedi B1, nivell intermedi B2 i nivell avançat C1 a l'EOI d'Eivissa
  • Nivell bàsic A2, nivell intermedi B1 i nivell intermedi B2 a les EOI de Calvià, Inca, Manacor i Maó
  • Nivell bàsic A2 i nivell intermedi B1 a l'EOI de Ciutadella

b) Anglès:

  • Nivell bàsic A2, nivell intermedi B1, nivell intermedi B2, nivell avançat C1 i nivell avançat C2 a les EOI de Palma Andreu Crespí Plaza, Calvià, Manacor, Inca, Eivissa i Maó.
  • Nivell bàsic A2, nivell intermedi B1, nivell intermedi B2 i nivell avançat C1 a l'EOI de Ciutadella i a l'extensió de Formentera.
  • Nivell bàsic A2, nivell intermedi B1 i nivell intermedi B2 a l'extensió d'Alcúdia

c) Àrab:

  • Nivell bàsic A2, nivell intermedi B1 i nivell intermedi B2 a l'EOI de Palma Andreu Crespí Plaza

d) Català:

  • Nivell intermedi B1, nivell intermedi B2, nivell avançat C1, i nivell avançat C2 a les EOI de Palma Andreu Crespí Plaza, Eivissa, i Maó.

e) Espanyol llengua estrangera:

  • Nivell bàsic A2, nivell intermedi B1, nivell intermedi B2, i nivell avançat C1 a l'EOI de Palma Andreu Crespí Plaza
  • Nivell bàsic A2, nivell intermedi B1, i nivell intermedi B2 a l'EOI d'Eivissa

f) Francès:

  • Nivell bàsic A2, nivell intermedi B1, nivell intermedi B2, i nivell avançat C1 a l'EOI de Palma Andreu Crespí Plaza
  • Nivell bàsic A2, nivell intermedi B1, i nivell intermedi B2 a les EOI de Manacor, d'Eivissa, Maó, i Ciutadella
  • Nivell bàsic A2 i nivell intermedi B1 a l'EOI d'Inca

g) Italià:

  • Nivell bàsic A2, nivell intermedi B1, nivell intermedi B2, i nivell avançat C1 a l'EOI de Palma Andreu Crespí Plaza
  • Nivell bàsic A2, nivell intermedi B1, i nivell intermedi B2 a l'EOI d'Eivissa, a l'EOI de Maó, i a l'extensió de Formentera

h) Rus:

  • Nivell bàsic A2, nivell intermedi B1, i nivell intermedi B2 a l'EOI de Palma Andreu Crespí Plaza

i) Xinès:

  • Nivell bàsic A2, nivell intermedi B1, i nivell intermedi B2 a l'EOI de Palma Andreu Crespí Plaza

1.2. La inscripció dóna dret a presentar-se a la convocatòria ordinària (mes de juny) i a l'extraordinària (mes de setembre).

1.3. Tant en la convocatòria ordinària com en l'extraordinària, la prova s'ha de fer a l'escola oficial d'idiomes sol·licitada en la inscripció. El trasllat de l'expedient dels alumnes de modalitat lliure no es pot autoritzar en cap cas.

1.4. Les persones que es vulguin presentar a les proves de català a l'illa de Mallorca, s'han d'inscriure a l'Escola Oficial d'Idiomes de Palma Andreu Crespí Plaza.

Quadre resum dels nivells oferts per idioma en la modalitat lliure a cada EOI

 

ALEMANY

ANGLÈS

ÀRAB

CATALÀ

ESPANYOL

FRANCÈS

ITALIÀ

RUS

XINÈS

PALMA

 

A2, B1, B2, C1, C2

A2, B1, B2, C1, C2

A2, B1, B2

B1, B2, C1, C2

A2, B1, B2, C1

A2, B1, B2, C1

A2, B1, B2, C1

A2, B1, B2

A2, B1, B2

CALVIÀ

 

A2, B1, B2

A2, B1, B2, C1, C2

 

 

 

 

 

 

 

INCA

 

A2, B1, B2

A2, B1, B2, C1, C2

 

 

 

A2, B1

 

 

 

Ampliació ALCÚDIA

 

A2, B1, B2

 

 

 

 

 

 

 

MANACOR

 

A2, B1, B2

A2, B1, B2, C1, C2

 

 

 

A2, B1, B2

 

 

 

EIVISSA

 

A2, B1, B2, C1

A2, B1, B2, C1, C2

 

B1, B2, C1, C2

A2, B1, B2

A2, B1, B2

A2, B1, B2

 

 

Ampliació FORMENTERA

 

A2, B1, B2, C1

 

 

 

 

A2, B1,

B2

 

 

MAÓ

 

A2, B1, B2

A2, B1, B2, C1, C2

 

B1, B2, C1, C2

 

A2, B1, B2

A2, B1, B2

 

 

CIUTADELLA

 

A2, B1

A2, B1, B2, C1

 

 

 

A2, B1

B2

 

 

 

2. Dates i procediment d'inscripció

2.1. La inscripció a les proves s'ha de tramitar telemàticament des de les 09:00 hores del dia 9 de febrer a les 22:00 hores del dia 23 de març de 2021. El portal per inscriure's ha de ser accessible des de la web de qualsevol de les escoles oficials d'idiomes de les Illes Balears: a Palma, Calvià, Manacor, Inca, Eivissa, Formentera, Maó i Ciutadella. Perquè el procés d'inscripció es pugui considerar finalitzat, s'ha d'haver lliurat per correu electrònic la documentació requerida i la justificació del pagament a l'escola oficial d'idiomes que correspongui. Cada centre ha d'establir un horari d'atenció al públic, per telèfon, perquè les persones interessades puguin informar-se sobre possibles dubtes en relació amb el procés d'inscripció,

2.2. La inscripció s'ha de fer a l'escola oficial d'idiomes que correspongui a la persona interessada d'acord amb l'àrea d'influència de cada centre i per a cada idioma i nivell, d'acord amb el que preveu l'annex 2 d'aquesta Resolució.

La inscripció a les proves de català a l'illa de Mallorca es realitzarà únicament a l'Escola Oficial d'Idiomes de Palma Andreu Crespí Plaza.

3. Documentació per a la matriculació

3.1. Per tal de formalitzar la matrícula les persones interessades han d'enviar a la adreça electrònica de l'EOI on vulguin realitzar les proves, que s'indica al punt 3.3 d'aquesta resolució, la documentació següent:

- Fotocòpia del DNI o NIE. Si el NIE és provisional, s'ha d'adjuntar una còpia del passaport en vigor. En cap cas no es permet un altre document per acreditar la identitat. Aquesta documentació no es requereix a les persones que ja són o han estat alumnes oficials del centre on es matriculen (antics alumnes).

- Justificant de pagament de la taxa de matrícula. S'ha d'acreditar el pagament de la taxa corresponent, adjuntant la còpia del formulari “Model 046”, que ha d'indicar nom, llinatges, el concepte “inscripció prova lliure”, l'idioma o idiomes i el nivell en què s'inscriu.

Aquestes taxes, que es poden abonar telemàticament, estan actualitzades a la web de l'Agència Tributària de les Illes Balears (ATIB):

https://www.atib.es/TA/Modelos/Tasas046.aspx

Les persones que desitgin matricular-se per realitzar la prova de certificació de qualsevol dels idiomes i nivells oferts a les escoles oficials d'idiomes de les Illes Balears han de pagar la quantitat de 46,49 EUR, corresponent a la taxa de “drets d'examen de la prova de certificació d'un nivell” i que permet presentar-se a les convocatòries ordinària i extraordinària de l'any en què es paguen aquest drets. A més, s'hauran d'abonar 11,62 EUR en concepte de “serveis generals”.

En el cas de nous alumnes, que es matriculen per primera vegada a l'EOI, és necessari abonar a més la taxa de “obertura d'expedient”: 24,40 EUR.

3.2. Es contemplen les exempcions i bonificacions següents:

- Els membres de famílies nombroses i monoparentals tenen dret a l'exempció o a la bonificació de la taxa que, d'acord amb la seva categoria, els correspongui segons les disposicions vigents, sempre que acreditin documentalment la seva situació en el moment de la sol·licitud.

- Les persones en situació d'atur estan exemptes d'abonar les taxes educatives a les escoles oficials d'idiomes, sempre que acreditin aquesta situació en el moment de la sol·licitud.

- Les persones que hagin estat víctimes d'actes terroristes, i també el cònjuge i els fills, tenen dret a l'exempció total de les taxes, sempre que acreditin documentalment la seva situació en el moment de la sol·licitud. Aquesta condició s'ha d'acreditar mitjançant la resolució administrativa corresponent. En el cas del cònjuge i els fills, també s'ha de presentar el llibre de família.

- Les persones amb una discapacitat igual o superior al 33% estan exemptes del pagament de la taxa, sempre que acreditin documentalment la seva situació en el moment de la sol·licitud.

- Les víctimes de violència de gènere, i també els fills que en depenen, tenen dret a l'exempció total de la taxa, sempre que acreditin documentalment la seva situació en el moment de la sol·licitud. Aquesta condició s'ha d'acreditar mitjançant qualsevol dels documents prevists per la normativa vigent. En el cas dels fills dependents, també s'ha de presentar el llibre de família.

3.3. Les adreces electròniques a les quals s'ha d'enviar en un únic correu la documentació esmentada al punt 3.1. per a la formalització de la matrícula són les següents:

  • EOI Palma Andreu Crespí Plaza: matricula.secretaria@eoipalma.com

  • EOI Manacor: secretariaeoimanacor@eoimanacor.com

  • EOI Inca: administracio@eoinca.com

  • EOI Calvià: administracio@eoicalvia.com

  • EOI Eivissa i Formentera: secretaria@eoi-eivissa.com

  • EOI Maó: informacio@eoimao.com

  • EOI Ciutadella: info@eoiciutadella.com

Una vegada rebut el correu amb tota la documentació, la secretaria del centre ha de contactar amb l'alumne per correu electrònic en un termini màxim de 10 dies per confirmar que la matrícula està formalitzada i és correcta.

3.4. No s'ha d'acceptar cap document fora del termini establert. Les persones que facin el pagament i/o enviïn la documentació fora de termini no tenen dret a la devolució de les taxes.

4. Condicions per inscriure's a les proves

4.1. Per presentar-se a les proves cal haver complert els setze anys o complir-los dins l'any natural en què es fa la inscripció. També s'hi poden inscriure les persones que tenguin catorze anys o més per fer la prova d'un idioma diferent del que cursen com a primer idioma estranger a l'educació secundària obligatòria.

4.2. Les persones que compleixen els requisits poden inscriure's per fer la prova lliure del nivell o dels nivells que els interessi de qualssevol dels idiomes que s'imparteixen. Una mateixa persona pot inscriure's per fer les proves lliures de més d'un idioma i d'un màxim de dos nivells per idioma, amb l'excepció de català, en què només podrà inscriure's d'un nivell. No és necessari tenir el certificat del nivell inferior per presentar-se a les proves lliures del nivell següent.

4.3. Els alumnes oficials de les modalitats presencial, d'anglès a distància i del programa EOIES que cursin els nivells bàsic A1 (o bàsic A2.1) intermedi B1.1, intermedi B2.1, o avançat C1.1 poden inscriure's a les proves lliures de certificació del mateix idioma o de qualsevol altre idioma com a alumnes de modalitat lliure.

4.4. Els alumnes oficials de les modalitats presencial, d'anglès a distància i del programa EOIES que cursin els nivells bàsic A2 (o bàsic A2.2), intermedi B1 (o intermedi B1.2), intermedi B2.2, avançat C1.2 o avançat C2 es poden inscriure a les proves lliures de certificació d'altres nivells del mateix idioma o de qualsevol altre idioma com a alumnes de modalitat lliure, però no a les del mateix nivell i idioma que cursen.

4.5. Els alumnes oficials de la modalitat presencial que s'inscriguin a les proves lliures de certificació del mateix idioma que estan cursant, i que vulguin continuar els estudis d'aquell idioma al centre, hauran de sol·licitar plaça en el curs immediatament posterior al del certificat al procés de preinscripció.

4.6. Els alumnes oficials de la modalitat presencial que s'inscriguin a les proves lliures de certificació del mateix idioma que estan cursant, que vulguin continuar els estudis d'aquell idioma al centre, i que no hagin sol·licitat plaça en el curs immediatament posterior al del certificat al procés de preinscripció, o que no hagin obtingut plaça al procés d'admissió, hauran de participar del procés d'adjudicació de les darreres vacants al setembre.

4.7. En tots els casos, les proves s'han de fer d'acord amb el calendari oficial establert. En cap cas no s'ha de permetre fer proves fora d'aquest calendari.

4.8. La impossibilitat de fer la prova o la concurrència de les proves no donen dret a la devolució de les taxes.

4.9. A les proves lliures de certificació dels nivells bàsic A2, intermedi B1, intermedi B2, avançat C1 i avançat C2, s'hi poden inscriure totes les persones, independentment de la seva nacionalitat o de la seva llengua materna, amb aquestes excepcions:

A les proves lliures d'espanyol només s'hi poden inscriure les persones que tenguin la nacionalitat d'un país on l'espanyol no sigui la llengua oficial.

Els professors de les escoles oficials d'idiomes que hagin participat en el procés d'elaboració, pilotatge o validació de les proves d'un idioma no poden presentar-se a les proves d'aquell mateix idioma.

Els professors que presten o prestin serveis en una escola oficial d'idiomes no poden matricular-se ni examinar-se al seu centre de l'idioma que imparteixen o imparteixin.

5. Zones d'influència de cada centre

5.1. Atès que a les Illes Balears hi ha diverses escoles oficials d'idiomes i diverses extensions en localitats diferents de la seu central, cal determinar les zones d'influència de cada escola per tal de concretar on s'han d'inscriure els alumnes per fer les proves. L'adscripció dels alumnes a cada una de les zones d'influència s'ha d'aplicar en els casos en què un mateix idioma i un mateix nivell s'ofereixin a més d'una escola oficial d'idiomes. Les zones d'influència de cada centre figuren en l'annex 2 d'aquesta Resolució.

5.2. La persona interessada s'ha d'inscriure per fer la prova al centre que li correspon segons el municipi on viu, treballa o estudia.

5.3. Si al centre que li correspon segons el municipi balear on viu, treballa o estudia no convoquen proves de l'idioma o del nivell del qual es vol examinar, es pot inscriure a una altra escola oficial d'idiomes.

5.4. En el cas de les proves de català a l'illa de Mallorca, la inscripció es realitzarà únicament a l'Escola Oficial d'Idiomes de Palma Andreu Crespí Plaza, independentment de la zona d'influència.

6. Data i lloc de les proves

6.1. Les proves escrites de certificació dels nivells bàsic A2, intermedi B1, intermedi B2, avançat C1 i avançat C2 per a alumnes de les modalitats lliure, semipresencial, presencial, a distància, alumnes del programa EOIES i del programa EOI-CEPA, han de tenir lloc en les mateixes dates a tots els centres, tant en la convocatòria ordinària com en l'extraordinària.

6.2. Les dates de les proves per al curs 2020-2021 són les que figuren a l'annex 3 d'aquesta Resolució.

6.3. Per poder-se presentar a les proves, els candidats s'han d'identificar amb el DNI o el NIE original. Si tenen un NIE provisional, hi han d'adjuntar una còpia del passaport en vigor. En cap cas no es permet acreditar la identitat mitjançant un altre document. Si no es poden identificar en el moment d'accedir a la prova, n'han de quedar exclosos.

7. Contingut de les proves

7.1. Les proves tenen com a referència els objectius, les competències, els continguts i criteris d'avaluació establerts per a cada nivell en el Decret 34/2019, de 10 de maig (BOIB núm. 66, de 16 de maig), pel qual s'estableixen l'ordenació, l'organització i el currículum dels nivells bàsic, intermedi i avançat dels ensenyaments d'idiomes de règim especial impartits a les escoles oficials d'idiomes de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

8. Elaboració i descripció de les proves

8.1. Les proves s'han d'elaborar d'acord amb les prescripcions de la Direcció General de Planificació, Ordenació i Centres, recollides a la Resolució de 18 de desembre de 2020, per la qual es dicten les instruccions per a l'elaboració de les proves de certificació unificades i no unificades per a l'alumnat oficial i lliure de les Escoles Oficials d'Idiomes de les Illes Balears per al curs 2020-2021.

8.2. Les proves de certificació dels nivells bàsic A2, intermedi B1, intermedi B2, avançat C1 i avançat C2 dels diferents idiomes autoritzats són proves unificades per a totes les escoles oficials d'idiomes de les Illes Balears.

8.3. Les proves consten de les següents parts o activitats de llengua: comprensió de textos orals, comprensió de textos escrits, producció i coproducció de textos escrits, producció i coproducció de textos orals i mediació lingüística, segons s'estableix a l'annex I del currículum bàsic regulat pel Reial decret 1041/2017, de 22 de desembre (BOE núm. 311, de 23 de desembre).

8.4. A l'enllaç

http://www.caib.es/sites/eoibalears/ca/certificacions-82878/?campa=yes s'hi podran consultar models de proves i una descripció detallada del format i contingut de les proves.

9. Qualificacions

9.1. Per tenir dret a l'obtenció de la qualificació global final, cal presentar-se a totes les parts de la prova.

9.2. Per superar la prova de competència general que dona dret als certificats de nivell corresponents, cal obtenir una puntuació mínima del 65% de la puntuació total de la prova, i superar cadascuna de les cinc parts que constitueixen la prova amb un mínim del 50%, segons es disposa a l'article 4.4 del Reial decret 1/2019, d'11 de gener (BOE núm. 11 de 12 de gener), pel qual s'estableixen els principis bàsics comuns d'avaluació aplicables a les proves de certificació oficial dels nivells intermedi B1, intermedi B2, avançat C1 i avançat C2 dels ensenyaments d'idiomes de règim especial.

A la convocatòria extraordinària de setembre els candidats estan exempts de realitzar les parts superades amb un 50% o més en la convocatòria ordinària de juny, i es conservaran les notes obtingudes en aquestes per al càlcul de la qualificació final. No obstant això, es poden presentar de nou a totes les parts de la prova. A efectes de certificació, per fer la mitjana aritmètica de la nota global final prevaldrà sempre la nota més alta obtinguda a les dues convocatòries.

No es podran tornar a presentar a la convocatòria extraordinària aquells candidats que al juny ja han obtingut un 65% global i per tant tenen dret al certificat de nivell.

9.3. Els resultats de les proves s'han de fer públics en el lloc on es duguin a terme i en la data fixada, d'acord a l'establert a la legislació vigent en matèria de protecció de dades de caràcter personal i en tot cas, a l'establert en la disposició addicional vint-i-tresena de la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació, i s'hi han d'indicar el procediment i el termini per fer-hi reclamacions.

9.4. La informació que es faciliti a l'alumnat sobre el resultat de les proves de certificació ha d'incloure la puntuació de cadascuna de les parts que les componen, amb la qualificació parcial corresponent, així com la qualificació global de la prova en el seu conjunt.

10. Administració de les proves

10.1. La direcció de cada centre ha de vetllar perquè el procés d'administració i correcció de les proves es desenvolupi correctament.

10.2. Les proves de certificació de les escoles oficials d'idiomes han de ser administrades per professors de l'escola oficial d'idiomes, i corregides pels professors de cada departament.

10.3. Als centres que disposin de més d'un professor del departament de l'idioma que s'avalua es constituiran tribunals examinadors.

10.4. En qualsevol moment, els professors responsables d'administrar les proves poden requerir els alumnes a presentar els documents identificatius (DNI o NIE).

11. Adaptacions de les proves per a aquelles persones amb dificultats específiques

11.1. Procediment: D'acord amb el disposat a l'article 3.9 del Reial decret 1/2019, d'11 de gener (BOE núm. 11 de 12 de gener), pel qual s'estableixen els principis bàsics comuns d'avaluació aplicables a les proves de certificació oficial dels nivells intermedi B1, intermedi B2, avançat C1 i avançat C2 dels ensenyaments d'idiomes de règim especial, els candidats que necessitin condicions especials per fer les proves a causa d'algun tipus de discapacitat física o sensorial, com ara discapacitat visual, parcial o total, i alguns graus de discapacitat motriu i d'hipoacúsia, trastorns de la parla, o discapacitats múltiples, ho han de justificar en el moment de formalitzar la matrícula mitjançant un certificat oficial de la seva discapacitat i del grau d'aquesta.

11.2. La sol·licitud d'adaptació de les proves de certificació, indicant el tipus d'adaptació que es sol·licita per a la realització de les proves, s'haurà d'enviar, juntament amb la documentació justificativa de la discapacitat, en el moment de formalitzar la matrícula a la adreça electrònica de l'EOI corresponent, indicada a l'apartat 3.3 d'aquesta resolució.

La documentació justificativa que s'ha d'aportar és la següent:

- Certificat oficial en vigor de la discapacitat i el seu grau, expedit per l'autoritat competent.

- Dictamen tècnic facultatiu o informe tècnic oficial que indiqui el grau i les característiques de la discapacitat

No s'admetrà cap sol·licitud que no aporti justificació documental.

11.3. La direcció del centre, una vegada analitzada la documentació justificativa aportada, comunicarà per escrit, en el termini de 30 dies, la resolució de la sol·licitud en què s'especifiqui quines adaptacions es duran a terme, d'acord amb l'establert a l'annex 4 de la Resolució del director general de Planificació, Ordenació i Centres, de 18 de desembre de 2020, per la qual es dicten les instruccions per a l'elaboració de les proves de certificació unificades i no unificades per a l'alumnat oficial i lliure de les escoles oficials d'idiomes de les Illes Balears per al curs 2020-2021.

11.4. En tot cas, i segons l'establert a l'article 3.9 del Reial decret 1/2019, d'11 de gener, els alumnes que necessitin condicions especials per a la realització de l'avaluació de certificació no han de ser dispensats de realitzar cap de les parts de què consti la prova, que és única per a tot l'alumnat.

12. Reclamacions i recursos

12.1. Els alumnes, o els seus tutors o representants legals, poden sol·licitar per escrit la revisió de la qualificació obtinguda en una o més parts de la prova de certificació corresponent. El termini per presentar aquestes sol·licituds, si n'hi ha, és de tres dies hàbils a comptar de la data de publicació dels resultats, d'acord amb el disposat a l'article 8.3 del Reial decret 1/2019, d'11 de gener de 2019.

12.2. Les proves o parts de les proves que siguin objecte de la reclamació han de ser valorades per part del departament sobre el qual s'ha presentat la sol·licitud de revisió amb la finalitat de verificar que han estat avaluades en la seva totalitat i amb una correcta aplicació dels criteris d'avaluació establerts, i comprovar que no s'han produït errors en el càlcul de les qualificacions de cada part de la prova o/i de la qualificació global.

12.3. Una vegada finalitzat el procés de revisió, la direcció del centre, a proposta del departament de l'idioma sobre el qual s'ha presentat la sol·licitud de revisió, l'ha de resoldre i notificar la resolució a la persona interessada en un termini màxim de tres dies hàbils a comptar des de l'endemà d'acabar el termini per presentar reclamacions.

12.4. Els reclamants tenen dret a veure les proves revisades una vegada finalitzat en la seva totalitat el procés de revisió, en el termini de 10 dies des de la notificació de la resolució de revisió.

Contra la resolució de la reclamació, la persona interessada pot interposar un recurs d'alçada davant la Direcció General de Planificació, Ordenació i Centres en el termini d'un mes comptador des de l'endemà d'haver-ne rebut la notificació.

13. Resolució d'incidències

La Direcció General de Planificació, Ordenació i Centres ha de dur a terme les actuacions que estimi oportunes per tal de resoldre les incidències que puguin sorgir en el procés d'inscripció i mentre es duguin a terme les proves lliures de les escoles oficials d'idiomes de les Illes Balears.

 

ANNEX 2 Zones d'influència

Mallorca. S'hi estableixen quatre zones d'influència:

a) EOI d'Inca: per als municipis del partit judicial d'Inca.

b) EOI de Manacor: per als municipis del partit judicial de Manacor.

c) EOI de Palma Andreu Crespí Plaza. Es considera centre d'influència per a:

- Les persones que viuen, treballen o estudien en el partit judicial de Palma (excepte els municipis de Calvià i Andratx) i que vulguin inscriure's per fer les proves dels idiomes i nivells convocats en el centre.

- Les persones que viuen, treballen o estudien en un municipi del partit judicial d'Inca, Manacor o als municipis de Calvià i Andratx, i que vulguin inscriure's per fer les proves dels idiomes i nivells no convocats a l'EOI d'aquestes localitats.

d) EOI de Calvià: zona d'influència per als municipis de Calvià i Andratx.

Menorca. S'hi estableixen dues zones d'influència:

a) EOI de Maó. Es considera centre d'influència per a:

- Les persones que viuen, treballen o estudien a qualsevol municipi de l'illa diferent de Ciutadella i Ferreries i que vulguin inscriure's per fer les proves de qualsevol dels idiomes i nivells que es convoquen a l'EOI de Maó.

- Les persones que viuen, treballen o estudien als municipis de Ciutadella i Ferreries, i que vulguin inscriure's per fer les proves dels idiomes i nivells no convocats a l'EOI de Ciutadella.

b) EOI de Ciutadella. Es considera centre d'influència per a:

- Les persones que viuen, treballen o estudien als municipis de Ciutadella i Ferreries i que vulguin inscriure's per fer les proves de qualsevol dels idiomes i nivells que es convoquen a l'EOI de Ciutadella.

- Les persones que viuen, treballen o estudien a qualsevol municipi de l'illa Menorca  i que vulguin inscriure's per fer les proves de qualsevol dels idiomes i nivells no convocats a l'EOI de Maó.

Eivissa i Formentera. S'hi estableixen dues zones d'influència:

a) Seu central de l'EOI d'Eivissa:

- Per a les persones que viuen, treballen o estudien a qualsevol municipi de l'illa d'Eivissa i que vulguin inscriure's per fer les proves de qualsevol dels idiomes i nivells que s'hi convoquen.

- Per a les persones que viuen, treballen o estudien a l'illa de Formentera i que vulguin inscriure's per fer les proves de qualsevol dels idiomes i nivells que no es convoquen a l'extensió de Formentera. En aquest cas tendran l'opció de fer la inscripció a l'extensió de l'EOI de Formentera.

b) Extensió de l'EOI de Formentera:

- Per a les persones que viuen, treballen o estudien a l'illa de Formentera, i que vulguin inscriure's per fer les proves de qualsevol dels idiomes i nivells que s'hi convoquen.

 

ANNEX 3 Calendari de les proves

Les proves lliures dels diferents idiomes que s'han de dur a terme a les escoles oficials d'idiomes de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera l'any 2021 s'han de fer d'acord amb el calendari següent:

a) CONVOCATÒRIA ORDINÀRIA. JUNY 2021

Les proves orals de la convocatòria ordinària es realitzaran entre el 2 i el 29 de juny de 2021 de les 9.00 a les 21.00 hores, en funció de la disponibilitat de professorat i d'aules de cada escola. Les dates de les proves orals es faran públiques no més tard del 7 de maig de 2021.

CALENDARI D'EXÀMENS DE LES PROVES DE CERTIFICACIÓ. JUNY 2021.

  •  Alemany:

- Certificat de nivell bàsic A2: prova escrita dia 14 de juny, 17.00 hores.

- Certificat de nivell intermedi B1: prova escrita dia 16 de juny, 16.00 hores.

- Certificat de nivell intermedi B2: prova escrita dia 14 de juny, 16.00 hores.

- Certificat de nivell avançat C1: prova escrita dia 16 de juny, 16.00 hores.

- Certificat de nivell avançat C2: prova escrita dia 18 de juny, 16.00 hores

  • Anglès:

- Certificat de nivell bàsic A2: prova escrita dia 4 de juny, 17.00 hores.

- Certificat de nivell intermedi B1: prova escrita dia 7 de juny, 16.00 hores.

- Certificat de nivell intermedi B2: prova escrita dia 4 de juny, 16.00 hores.

- Certificat de nivell avançat C1: prova escrita dia 11 de juny, 16.00 hores.

- Certificat de nivell avançat C2: prova escrita dia 7 de juny, 16.00 hores.

  • Àrab:

- Certificat de nivell bàsic A2: prova escrita dia 10 de juny, 17.00 hores.

- Certificat de nivell intermedi B1: prova escrita dia 9 de juny, 16.00 hores.

- Certificat de nivell intermedi B2: prova escrita dia 10 de juny, 16.00 hores.

  • Català:

- Certificat de nivell intermedi B1: prova escrita dia 9 de juny, 16.00 hores.

- Certificat de nivell intermedi B2: prova escrita dia 8 de juny, 16.00 hores.

- Certificat de nivell avançat C1: prova escrita dia 2 de juny, 16.00 hores.

- Certificat de nivell avançat C2: prova escrita dia 3 de juny, 16.00 hores.

  • Espanyol llengua estrangera:

- Certificat de nivell bàsic A2: prova escrita dia 9 de juny, 17.00 hores.

- Certificat de nivell intermedi B1: prova escrita dia 8 de juny, 16.00 hores.

- Certificat de nivell intermedi B2: prova escrita dia 9 de juny, 16.00 hores.

- Certificat de nivell avançat C1: prova escrita dia 8 de juny, 16.00 hores.

· Francès:

- Certificat de nivell bàsic A2: prova escrita dia 15 de juny, 17.00 hores.

- Certificat de nivell intermedi B1: prova escrita dia 17 de juny, 16.00 hores.

- Certificat de nivell intermedi B2: prova escrita dia 15 de juny, 16.00 hores.

- Certificat de nivell avançat C1: prova escrita dia 17 de juny, 16.00 hores.

  • Italià:

- Certificat de nivell bàsic A2: prova escrita dia 9 de juny, 17.00 hores.

- Certificat de nivell intermedi B1: prova escrita dia 10 de juny, 16.00 hores.

- Certificat de nivell intermedi B2: prova escrita dia 9 de juny, 16.00 hores.

- Certificat de nivell avançat C1: prova escrita dia 10 de juny, 16.00 hores.

  • Rus:

- Certificat de nivell bàsic A2: prova escrita dia 8 de juny, 17.00 hores.

- Certificat de nivell intermedi B1: prova escrita dia 9 de juny, 16.00 hores.

- Certificat de nivell intermedi B2: prova escrita dia 8 de juny, 16.00 hores.

  • Xinès:

- Certificat de nivell bàsic A2: prova escrita dia 10 de juny, 17.00 hores.

- Certificat de nivell intermedi B1: prova escrita dia 10 de juny, 16.00 hores.

- Certificat de nivell intermedi B2: prova escrita dia 12 de juny, 16.00 hores.

b) CONVOCATÒRIA EXTRAORDINÀRIA. SETEMBRE 2021.

Les proves orals de la convocatòria extraordinària es realitzaran entre l'1 i el 30 de setembre de 2021 de les 9.00 a les 21.00 hores, en funció de la disponibilitat de professorat i d'aules de cada escola. Les dates de les proves orals es faran públiques no més tard del 27 de juliol de 2021.

CALENDARI D'EXÀMENS DE LES PROVES DE CERTIFICAT. SETEMBRE 2021.

  • Alemany:

- Certificat de nivell bàsic A2: prova escrita dia 7 de setembre, 17.00 hores.

- Certificat de nivell intermedi B1: prova escrita dia 7 de setembre, 16.00 hores.

- Certificat de nivell intermedi B2: prova escrita dia 10 de setembre, 16.00 hores.

- Certificat de nivell avançatC1: prova escrita dia 13 de setembre, 16.00 hores.

- Certificat de nivell avançat C2: prova escrita dia 10 de setembre, 16.00 hores.

  • Anglès:

- Certificat de nivell bàsic A2: prova escrita dia 2 de setembre, 17.00 hores.

- Certificat de nivell intermedi B1: prova escrita dia 6 de setembre, 16.00 hores.

- Certificat de nivell intermedi B2: prova escrita dia 2 de setembre, 16.00 hores.

- Certificat de nivell avançatC1: prova escrita dia 6 de setembre, 16.00 hores.

- Certificat de nivell avançat C2: prova escrita dia 2 de setembre, 16.00 hores.

  • Àrab:

- Certificat de nivell bàsic A2: prova escrita dia 8 de setembre, 17.00 hores.

- Certificat de nivell intermedi B1: prova escrita dia 9 de setembre, 16.00 hores.

- Certificat de nivell intermedi B2: prova escrita dia 8 de setembre, 16.00 hores.

  • Català:

- Certificat de nivell intermedi B1: prova escrita dia 13 de setembre, 16.00 hores.

- Certificat de nivell intermedi B2: prova escrita dia 10 de setembre, 16.00 hores.

- Certificat de nivell avançat C1: prova escrita dia 3 de setembre, 16.00 hores.

- Certificat de nivell avançat C2: prova escrita dia 7 de setembre, 16.00 hores.

  • Espanyol llengua estrangera:

- Certificat de nivell bàsic A2: prova escrita dia 9 de setembre, 17.00  hores.

- Certificat de nivell intermedi B1: prova escrita dia 8 de setembre, 16.00 hores.

- Certificat de nivell intermedi B2: prova escrita dia 9 de setembre, 16.00 hores.

- Certificat de nivell avançat C1: prova escrita dia 8 de setembre, 16.00 hores.

  • Francès:

- Certificat de nivell bàsic A2: prova escrita dia 3 de setembre, 17.00 hores.

- Certificat de nivell intermedi B1: prova escrita dia 3 de setembre, 16.00 hores.

- Certificat de nivell intermedi B2: prova escrita dia 14 de setembre, 16.00 hores.

- Certificat de nivell avançat C1: prova escrita dia 13 de setembre, 16.00 hores.

  • Italià:

- Certificat de nivell bàsic A2: prova escrita dia 14 de setembre, 17.00 hores.

- Certificat de nivell intermedi B1: prova escrita dia 14 de setembre, 16.00 hores.

- Certificat de nivell intermedi B2: prova escrita dia 14 de setembre, 16.00 hores.

- Certificat de nivell avançat C1: prova escrita dia 14 de setembre, 16.00 hores.

  • Rus:

- Certificat de nivell bàsic A2: prova escrita dia 8 de setembre, 17.00 hores.

- Certificat de nivell intermedi B1: prova escrita dia 9 de setembre, 16.00 hores.

- Certificat de nivell intermedi B2: prova escrita dia 8 de setembre, 16.00 hores.

  • Xinès:

- Certificat de nivell bàsic A2: prova escrita dia 9 de setembre, 17.00 hores.

- Certificat de nivell intermedi B1: prova escrita dia 8 de setembre, 16.00 hores.

- Certificat de nivell intermedi B2: prova escrita dia 9 de setembre, 16.00 hores