Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE MEDI AMBIENT I TERRITORI

Núm. 293
Resolució del president de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears per la qual es formula l’informe d’impacte ambiental sobre el projecte de parc fotovoltaic «Franja», parcel·la 144, polígon 19, TM Algaida (Mallorca) (24a/2020)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Vist l'informe tècnic amb proposta de resolució de dia 27 de novembre de 2020, i d'acord amb l'article 10.1.a) del Decret 4/2018, de 23 de febrer, pel qual s'aproven l'organització, les funcions i el règim jurídic de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears (CMAIB) (BOIB núm. 26 de 27 de febrer de 2018),

RESOLC FORMULAR:

L'informe d'impacte ambiental sobre el projecte de parc fotovoltaic «Franja», parcel·la 144, polígon 19, TM Algaida (Mallorca) , en els termes següents:

1. Determinació de subjecció a avaluació ambiental i tramitació

Segons s'estableix a la lletra a) del punt 2 de l'article 14 de la Llei 12/2016, de 17 d'agost, d'avaluació ambiental de les Illes Balears, han de ser objecte d'avaluació d'impacte ambiental simplificada els projectes inclosos en l'annex II de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'avaluació ambiental, o en l'annex 2 d'aquesta llei.

Entre els projectes inclosos a l'annex 2, el projecte del parc fotovoltaic «Franja» per les seves característiques s'inclou al punt 6 del grup 2, Energia:

Instal·lacions per a la producció d'energia elèctrica a partir d'energia solar, destinada a la venda a la xarxa, següents:

- Instal·lacions amb una ocupació de més de 1.000 m2 , excepte les situades a qualsevol tipus de coberta o en zones definides com aptes per a les instal·lacions esmentades en el corresponent pla territorial insular.

Per tant, el projecte s'ha de tramitar com a una Avaluació d'Impacte Ambiental Simplificada i seguir el procediment establert a la secció 2a del Capítol II d'avaluació d'impacte ambiental de projectes del Títol II d'avaluació ambiental de la Llei 21/2013. S'han de complir també les prescripcions de l'article 17 de la Llei 12/2016, de 17 d'agost, d'avaluació ambiental de les Illes Balears que li siguin d'aplicació.

2. Descripció i ubicació del projecte

«El projecto refundido de instalación de parque fotovoltaico Franja» redactat pels enginyers industrials Jaume Sureda Bonnin, núm. col·legiat 700 del Col·legi Oficial d'Enginyers de les Illes Balears (COEIB) i Fernando Peral Gutiérrez, núm. col·legiat 584 del COEIB, s'ubica a la parcel·la 144 del polígon 19 del TM d'Algaida (referència cadastral 07004A019001440000ME), la qual té una superfície de 235.485 m2.

L'objecte del projecte és la instal·lació d'un parc fotovoltaic amb un generador d'electricitat connectat a la línia «Montuïri» de la xarxa de distribució elèctrica de mitjana tensió (15 kV), propietat d'Endesa Distribució.

El parc fotovoltaic «Franja» consta de:

- 1 estructura de suport d'alumini anoditzat per als panells fotovoltaics tipus 6H dissenyada per orientar la superfície dels panells fotovoltaics al sud amb una inclinació fixa de 15º, d'una altura màxima de 2,43 m i d'una altura mínima de 80 cm. L'ancoratge de l'estructura serà mitjançant pilots d'acer galvanitzat clavats directament al sòl. Es col·locaran 6 panells per columna i 11 panells per fila per la qual cosa cada taula de panells en tendrà 66.

- 1 generador fotovoltaic compost per 8.892 panells fotovoltaics de silici monocristal·lí d'alta eficiència, anti-reflexes, de potència de pic unitària de 310 Wp.

- 36 inversors, 35 de potència nominal de sortida de 60 kW i 1 de potència nominal de sortida de 20 kW.

- 18 capses col·lectores de corrent alterna.

- Línies de conductors que uneixen els panells amb les capses col·lectores en paral·lel.

- Línies elèctriques de baixa tensió soterrades que connectaran els inversors amb els centres de transformació.

- 2 centres de transformació (CT1 i CT2) amb una potència de 1.600 kVA.

-1 centre de transformació en edificació prefabricada on s'ubicarà el transformador de la Torre 1 CH1600, amb número 6018 «Males Herbes» propietat d'ENDESA. En el projecte aquest CT s'anomena CT en caseta.

- 1 centre de maniobra i mesura (CMM), ubicat al peu del camí públic Veles perquè el seu accés sigui públic.

- 1 suport o torre elèctrica model C/4500-14 com punt de connexió amb la línia de mitjana tensió «Montuïri» en UTM, Datum ED50 x: 496.325; y: 4.378.858 (ZONA 31).

- Línies elèctriques soterrades d'interconnexió entre els CT, el CMM i el punt de connexió, amb la distribució i longitud següents:

* Des del punt de connexió fins a CT en caseta, distància de cable i de rasa de 10 m.

* Des de CT en caseta fins el CMM, distància de cable i de rasa de 5 m.

* Des del CMM fins al CT2, distància de cable i de rasa de 60 m.

* Des del CT2 fins al CT1, distància de cable i de rasa de 88 m.

Les edificacions projectades corresponents al CMM i al CT en caseta, juntament amb el punt de connexió amb la línia de mitjana tensió «Montuïri» es troben a l'aresta sud-est de parc fotovoltaic confrontats amb el camí públic no pavimentat Veles. En el cas dels CT1 i CT2, es troben en la zona central del parc, el CT1 al nord i el CT2 al sud.

Les actuacions previstes en el projecte són les següents:

En fase d'obres:

- Instal·lació de l'estructura de suport, panells solars i inversors.

- Instal·lació d'una xarxa soterrada de línies elèctriques de baixa i mitjana tensió juntament amb la realització de 640 m de rases.

- Instal·lació dels CT a partir de tres edificacions prefabricades amb solera de formigó, forrades de pedra amb persianes metàl·liques verd carruatge, coberta de teules àrabs i amb dimensions 4,28 x 2,2 x 2,58 m amb una superfície de 7,2 m2.

- Instal·lació del CMM a partir d'una edificació prefabricada amb solera de formigó, forrada de pedra amb persianes metàl·liques verd carruatge, coberta de teules àrabs i amb dimensions 3,00 x 2,40 x 2,03 m amb una superfície de 12,98 m2.

- Instal·lació de la línia d'evacuació, amb la realització de rases i un nou suport de conversió aèria-subterrània. El tipus de connexió és trifàsica 15 Kv.

- Preparació del terreny de caràcter mínim respecte al desbrossament, anivellació i moviment de terres per instal·lar el cablejat.

- Condicionament de camins interiors sense pavimentar per tenir accés als CT, al CMM i als panells fotovoltaics.

- Tancament perimetral amb malla cinegètica metàl·lica amb dimensions de tancament 15x15 cm, amb 2,2 m d'altura i una elevació del sòl de 20 cm.

- Sembra d'una barrera vegetal perimetral composta per 810 exemplars de mata (Pistacea lentiscus) i 324 exemplars de garrovers (Ceratonia siliqua).

En fase d'explotació:

- Generació de energia elèctrica d'origen fotovoltaic.

- Pastures de ramat oví a l'interior del parc fotovoltaic.

- Neteja manual dels panells solars mitjançant aigua.

- Manteniment i reparació dels equips mitjançant un Pla de manteniment preventiu i correctiu dels equips i les instal·lacions.

- Gestió adequada (i autoritzada, si escau) dels diferents residus generats.

- Execució d'un Pla de Vigilància Ambiental.

En fase de desmantellament:

- Desmantellament complet de la instal·lació: Generador fotovoltaic, estructures de suport dels panells, edificis prefabricats i les línies soterrades de baixa i mitjana tensió.

- Restauració vegetal i paisatgística.

- Gestió adequada (i autoritzada, si escau) dels diferents residus generats.

- Execució del Pla de Vigilància Ambiental.

La superfície ocupada per a la projecció del parc fotovoltaic és de 22.600 m2, per tant, s'ocupa un 9,59% de la parcel·la.

D'acord amb l'article 34.2 del Decret 33/2015, de 15 de maig, d'aprovació definitiva de la modificació del Pla Director Sectorial Energètic de les Illes Balears es tracta d'una instal·lació fotovoltaica tipus C (≤4 ha) atès que la superfície d'ocupació és de 2,26 ha.

El parc fotovoltaic tendrà una potència total de pic instal·lada de 2.756,52 kWp, mentre que que la seva potència nominal serà de 2.120 kW. S'estima que la vida útil del parc fotovoltaic sigui de 25 anys en els quals la producció elèctrica total serà de 103.392,5 MWh/25 anys. La producció anual estimada és de 4.135,70 MWh/any, així mateix es preveu un estalvi d'emissions anuals a l'atmosfera de 3.215,50 tones de CO2, 5.175 Kg de SO2, 8.439,72 Kg de NOx i 144,75 Kg de partícules en suspensió.

No s'ha previst la instal·lació de cap tipus de lavabo ni la generació d'aigües residuals. Es preveu un consum total hídric per 3 anys de 338,25 m3 per al manteniment inicial de la barrera vegetal.

Es pretén compatibilitzar l'explotació del parc fotovoltaic amb un ús agropecuari del sòl del mateix amb pastures de 13 caps de ramat oví. Així mateix, també es pretén treure un aprofitament agrari de les garroves dels garrovers que componen la barrera vegetal perímetral.

L'accés al parc fotovoltaic s'ubica a l'aresta sud-est del parc i es realitzarà des de la via de servei de l'autopista Ma-15 fins el camí públic Veles.

El pressupost per a l'execució de les obres del projecte és de 2.367.800 €,no obstant això, no es concreta el termini d'execució de les obres. El pressupost del manteniment de la barrera vegetal durant 25 anys és de 36.720 € i del Pla de Vigilància Ambiental és de 6.000 €. El pressupost total del projecte és de 2.410.520 €.

3. Avaluació dels efectes previsibles

Durant la fase d'obres de l'execució del projecte es produiran els impactes negatius següents: efectes sobre la qualitat atmosfèrica (emissió de pols, partícules i gasos d'efecte hivernacle) pel trànsit de vehicles i maquinària per transportar els materials de la instal·lació; efectes sobre el sòl pels moviments de terres per a la preparació del terreny i durant la instal·lació dels panells fotovoltaics, de les casetes auxiliars prefabricades dels CT i el CMM, del cablejat soterrat i de la implantació de la barrera vegetal així com l'ocupació del sòl; efectes sobre la fauna, principalment, sobre les aus reproductores de la zona pels renous de les obres; efectes sobre la vegetació natural no n'hi ha atès que la vegetació existent és vegetació d'origen agrícola; efectes sobre el paisatge que provoquen el seu deteriorament pel moviment de terres i les rases, per la presència de maquinària pesada, per la substitució de la vegetació agrícola, per la implantació dels panells fotovoltaics i la instal·lació de les casetes auxiliars prefabricades dels CT i el CMM i del nou suport del punt de connexió, per l'acumulació de materials de la instal·lació, per la instal·lació del tancament perimetral; respecte als residus, es produirà augment de residus voluminosos i d'embalatges, mentre que els residus de tipus RAEE, de construcció i de demolició seran escassos i poc significatius, i la contaminació del sòl i/o de l'aqüífer per possibles vessaments accidentals de substàncies perilloses.

Quant als impactes positius de la fase d'obres, es preveuen la creació d'ocupació laboral i una inversió econòmica local. Així mateix, la implantació d'una barrera vegetal permetrà minimitzar la visibilitat del parc fotovoltaic.

Durant la fase d'explotació del parc fotovoltaic «Franja» es produiran els impactes negatius següents: alteració del paisatge agrícola de la zona; electrocució i col·lisió de l'avifauna; consum de aigua de reg pel manteniment dels 3 primers de la barrera vegetal; fuites o vessaments accidentals d'olis o gasos dielèctrics, com l'hexafluorur de sofre, durant el manteniment preventiu dels equips elèctrics i l'ocupació de sòl agrícola durant 25 anys. No obstant això, es preveu que es duran a terme mesures preventives/correctives per evitar aquests efectes: com el manteniment de la barrera vegetal madura la qual permetrà integrar paisatgísticament el parc fotovoltaic, servirà de refugi de la fauna de la zona i millorarà la qualitat de l'aire contribuint també a la mitigació del canvi climàtic. També es duran a terme mesures contra la col·lisió i electrocució de l'avifauna. Així mateix, es compatibilitzarà l´ús del parc fotovoltaic amb un ús agroramader atès que el seu sòl servirà per sembrar herbàcies i per la pastura de ramat oví recuperant part de l'activitat agrària en la superfície d'ocupació del parc fotovoltaic i preservant el sòl de l'erosió.

Quant als impactes positius de la fase d'explotació del parc fotovoltaic, es preveuen: l'estalvi important de gasos d'efecte hivernacle a l'atmosfera juntament amb la generació d'energia elèctrica a partir d'energia solar renovable; la producció de beneficis socioeconòmics directes i indirectes individuals i col·lectius i la creació d'ocupació laboral.

Durant la fase de desmantellament del parc fotovoltaic «Franja», una vegada acabada la seva vida útil es preveu com impacte negatiu la generació de residus, principalment, de RAEE, de construcció i de demolició mentre que com impacte positiu es preveu la restauració del terreny al seu estat inicial agrícola.

Atesa la naturalesa del projecte a desenvolupar es preveu que els efectes sobre el medi ambient siguin mínims, sense afecció significativa, si s'apliquen mesures preventives i correctives del document ambiental, les condicions i recomanacions tècniques.

4. Consultes a les administracions públiques afectades i persones interessades

D'acord amb l'article 46 de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'avaluació ambiental, s'han realitzat consultes a les següents administracions previsiblement afectades per la realització del projecte:

- Ajuntament d'Algaida.

- Direcció Insular d'Urbanisme del Departament de Territori del Consell de Mallorca.

- Direcció Insular de Territori i Paisatge del Departament de Territori del Consell de Mallorca.

- Direcció Insular de Mobilitat i Infraestructures del Departament de Mobilitat del Consell de Mallorca.

- Servei de Reforma i Desenvolupament Agrari de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació.

A dia d'avui dins l'expedient consten els informes de l'Ajuntament d'Algaida, de la Direcció Insular d'Urbanisme del Departament de Territori del Consell de Mallorca, de la Direcció Insular de Territori i Paisatge del Departament de Territori del Consell de Mallorca, de la Direcció Insular d'Infraestructures del Departament de Mobilitat i Infraestructures del Consell de Mallorca i del Servei de Reforma i Desenvolupament Agrari de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació.

En data 5 de març de 2020, es registra d'entrada l'informe tècnic en relació a la consulta i petició d'informe de l'Ajuntament d'Algaida, que va informar el següent:

1. El projecte es desenvolupa en un terreny la qualificació urbanística del qual conforme al planejament urbanístic és de Zona de Protecció Agrícola (P) i la seva classificació de Sòl Rústic General segons el PTM. Es tracta d'un ús condicionat d'acord amb l'article 103 de les Normes Subsidiàries (NNSS), Àrea de Protecció Agrícola, per a l'autorització del qual caldria obtenir la declaració d'interès general del Consell Insular de Mallorca o la declaració d'utilitat pública (Decret 33/2015, d'aprovació definitiva de la modificació del Pla Director Sectorial Energètic de les Illes Balears). La declaració de l'interès general o utilitat pública hauria d'exonerar del paràmetre urbanístic d'ocupació màxima del 2% establert per aquesta parcel·la en les NNSS. La instal·lació del parc fotovoltaic seria un ús inclòs dins l'article 52 de les NNSS, ús global de comunicacions i infraestructures (VII) 7.2) Instal·lacions i serveis, centrals d'energia.

2. D'acord amb el PTM es tracta d'un ús d'infraestructures, E-5 Grans instal·lacions tècniques de serveis de caràcter no lineal (infraestructures energètiques de superfície superior a 200 m2, un ús condicionat segons la matriu d'ordenació d'usos de sòl rústic del PTM i per tant, és preceptiva la declaració de l'Interès General o la declaració d'utilitat pública d'acord amb el Decret 33/2015 per a la seva implantació (art 24 i 26 de la Llei 6/1997, de Sòl Rústic de les Illes Balears).

3. Quant a la Llei 7/2013, de 26 de novembre, de Règim Jurídic d'Instal·lació, accés i exercici d'activitats de les Illes Balears, modificada per la Llei 6/2019, es considera d'aplicació la mateixa atès que l'activitat necessita una avaluació d'impacte ambiental simplificat d'acord amb la Llei 11/2006, de 14 de setembre. Es tracta d'una Activitat classificada com Activitat Permanent Major, atès que la superfície computable és superior als 2.500 m2, i que és una activitat que es troba a l'annex 2 de la Llei 12/2016. Per tot l'anterior, es considera necessari realitzar els tràmits corresponents per obtenir el Permís d'Instal·lació i Obres de l'Activitat, considerant que per implantar l'activitat serà inevitable l'execució d'obres.

4. En relació a la documentació aportada es té previst connectar el punt de sortida de la instal·lació amb una xarxa aèria de Mitjana Tensió existent. S'hauria de preveure la connexió mitjançant canalització subterrània, per camins públics o servituds de pas que hauran de ser acreditades, evitant sempre que sigui possible qualsevol nou traçat aeri, sempre que no existeixi norma superior que ho aconselli.

5. D'acord amb l'annex F, Mesures i condicionants ambientals per a la implantacions d'instal·lacions tipus C del Decret 33/2015, s'haurà de definir la pantalla vegetal (espècies, port, marc de plantació...), així com també, caldrà realitzar una prospecció arqueològica dels terrenys subjectes a les obres.

6. S'haurà de definir el tancament de la instal·lació en compliment del PTM i les NNSS.

En dates 24 d'abril i 25 de juny de 2020 es registren d'entrada els informes tècnics en relació a la consulta i petició d'informe de la Direcció Insular d'Urbanisme i la Direcció Insular de Territori i Paisatge del Departament de Territori del Consell de Mallorca que van informar el següent:

Conclusió

Ateses les consideracions formulades a l'apartat anterior s'informa favorablement la proposta sempre que es tinguin presents les observacions següents:

1) Cal estudiar el reajust de la forma del nou parc fotovoltaic,alineant la implantació del parc als tancaments de la parcel·la existents, millorant així la integració paisatgística del parc fotovoltaic.

2) Cal evitar l'aparició d'elements aliens a la construcció tradicional en les noves edificacions prefabricades plantejades, per tal de complir amb la norma 22 del PTIM d'integració paisatgística i ambiental.

3) Caldria especificar els acabats exteriors de les edificacions projectades, per tal de complir amb la norma 22 del PTIM d'integració paisatgística i ambiental.

4) Cal evitar la incorporació de bruc a la barrera vegetal, per tal de complir amb la norma 22 del PTIM d'integració paisatgística i ambiental.

5) Caldria especificar la dimensió i espècies vegetals destinades a la barrera vegetal, que han de ser plantes autòctones, preferentment de l'entorn més proper, arbòries i arbustives, de baix requeriment hídric, amb densitat i alçada suficient, en tot el perímetre del nou parc, per tal de reduir la visibilitat des de tot l'entorn més proper.

En data 11 d'agost de 2020, es registra d'entrada l'informe tècnic en relació a la consulta i petició d'informe de la Direcció Insular d'Infraestructures del Departament de Mobilitat i Infraestructures del Consell Insular de Mallorca, que va informar el següent:

S'informa que les obres incloses al projecte presentat «Instalación de parque fotovolotaico de 2,756,16 KWp», es troben a més de 100 m de l'aresta exterior de la esplanació de la carretera Ma-15 i d'acord amb el que disposa l'article 31.2.a de la Llei 5/1990 de Carreteres de la CAIB, no és preceptiva l'autorització d'aquest Servei.

En data 27 de novembre de 2020, es registra d'entrada l'informe tècnic en relació a la consulta i petició d'informe del Servei de Reforma i Desenvolupament Agrari de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, va informar el següent:

La finca es troba dins un àrea de sòl rústic general segons el Pla Territorial de Mallorca. La finca està inscrita en el Registre General d'Explotacions Agràries (núm. 6.064) sobre la qual s'han sol·licitat ajudes de la PAC a l'any 2020. La base territorial és de 63,52 ha i genera 1,69 UTA. L'explotació no té ramat. L'activitat agrària a la parcel·la es centra en el cultiu de cereals. Per tant, des del punt de vista de desenvolupament agrari, s'informa favorablement la instal·lació fotovoltaica projectada.

5. Anàlisi dels criteris de l'annex III de la Llei 21/2013

D'acord al que preveu l'article 47.5 de la Llei 21/2013, per tal de determinar si un projecte s'ha de subjectar a Avaluació d'Impacte Ambiental Ordinària s'han de tenir en compte els criteris descrits a l'Annex III que es detallen i avaluen a continuació:

1. Característiques del projecte: L'objecte del projecte és la instal·lació d'un parc fotovoltaic amb un generador d'electricitat connectat a la línia «Montuïri» de la xarxa de distribució elèctrica de mitjana tensió (15 kV), propietat d'Endesa Distribució, a la parcel·la 144 del polígon 19 del TM d'Algaida (Mallorca) amb la referència cadastral 07004A019001440000ME. Es tracta d'una instal·lació fotovoltaica tipus C d'acord amb el Decret 33/2015, de 15 de maig, d'aprovació definitiva de la modificació del Pla Director Sectorial Energètic de les Illes Balears atès que la seva superfície d'ocupació és inferior a 4 ha. La superfície total de la parcel·la és de 235.485 m2 i l'ocupació de la instal·lació és de 22.600 m2, per tant, s'ocupa un 9,59% de la parcel·la. El parc fotovoltaic consta de 8.892 panells fotovoltaics de silici monocristal·lí d'alta eficiència, anti-reflexes, de potència de pic unitària de 310 Wp, amb una potència total de pic instal·lada de 2.756,52 kWp, mentre que que la seva potència nominal serà de 2.120 kW. També consta de 2 centres de transformació de 1.250 kVA; 1 centre de mesura i maniobra; i finalment el punt de connexió a partir d'un nou pal amb derivació, seccionador i conversió línia aèria-soterrada. La vida útil del parc fotovoltaic s'estima que sigui de 25 anys en els quals la producció elèctrica total serà de 103.392,5 MWh/25 anys. La producció anual estimada és de 4.135,70 MWh/any, així mateix es preveu un estalvi d'emissions anuals a l'atmosfera de 3.215,50 tones de CO2, 5.175 Kg de SO2, 8.439,72 Kg de NOx i 144,75 Kg de partícules en suspensió. El pressupost per a l'execució de les obres del projecte és de 2.367.800 €, no obstant això, no es concreta el termini d'execució de les obres. El pressupost del manteniment de la barrera vegetal durant 25 anys és de 36.720 € i del Pla de Vigilància Ambiental és de 6.000 €, per tant, el pressupost total del projecte és de 2.410.520 €.

2. Ubicació del projecte: Segons el Pla Territorial Insular de Mallorca (PTIM), la parcel·la objecte del projecte es troba a Sòl Rústic Comú (SRC) amb categoria de Sòl Rústic en Règim General (SRG).Segons les normes subsidiàries d'Algaida, el projecte es desenvolupa a un terreny amb la qualificació urbanística de Zona de Protecció Agrícola. Dins la parcel·la no consta cap edificació.

D'acord amb els plànols d'ordenació territorial d'energies renovables del Pla Directori Sectorial d'Energia de les Illes Balears, (PDSEIB) aprovat pel Decret 96/2005, de 23 de setembre i modificat pel Decret 33/2015, de 15 de maig, la parcel·la es troba a una zona d'aptitud fotovoltaica mitjana i a una petita zona d'aptitud alta. No obstant això, la totalitat del parc fotovoltaic s'ubica a la zona d'aptitud fotovoltaica mitjana.

L'altitud mitjana del parc fotovoltaic és de 150 m respecte a la mar, mentre que la pendent mitjana de la parcel·la és de 2,9%.

5. A la parcel·la no hi ha cap massa d'aigua superficial, però als seus voltants hi ha el Torrent de Son Maiol a 1 Km al nord-oest i al sud-est hi ha una síquia o canonada a 250 m de l'entrada d'accés al parc. Pel que fa a les aigües subterrànies, la parcel·la es troba sobre la massa d'aigua 1815M2 «Montuïri», la qual és un aqüífer poc profund amb presència de clorurs i nitrats però no de substàncies prioritàries, està en bon estat quantitatiu però en mal estat qualitatiu, amb una vulnerabilitat moderada a la contaminació.Fora de la parcel·la, a 25 m i a 100 m de la ubicació del parc hi ha 2 pous d'ús domèstic. A 2.500 m de la ubicació del parc fotovoltaic hi ha el pou d'abastiment d'ús urbà més pròxim (CAS_720_Vigent-A_S_8030).

La vegetació existent és farratge cereal d'origen agrícola.

La parcel·la no està afectada per cap espai de rellevància ambiental o Hàbitat d'Interès Comunitari (HIC).

Segons la quadrícula 1x1 amb el codi 4.006 del Bioatles de la IDEIB , no consta la presència de cap espècie amenaçada. No obstant això, es detecta com espècie amb presència segura l'eriçó (Atelerix algirus), el qual es troba catalogat al Llistat d'Espècies Silvestres en Règim de Protecció Especial segons el Reial Decret 139/2011 i a l'annex IV de la Directiva 92/43/CEE, relativa a la conservació dels hàbitats naturals i de la fauna i flora silvestres.

D'acord amb el PTIM, la parcel·la no es troba afectada per Àrees de Prevenció de Riscos (APR) d'inundació, d'erosió, d'incendis ni d'esllavissament però si està afectada per una Àrea de Protecció Territorial (APT) de carreteres a la zona nord de la parcel·la, la qual està confrontada amb la via de servei Ma-15 VDS i amb la carretera principal Ma-15. No obstant això, la ubicació del parc no es troba afectada per l'APT de carreteres atès que està a més de 100 m d'ella. Segons el PTIM, la parcel·la forma part de la Unitat Paisatgística UP-9 «Pla» i es troba a un àrea de protecció contra la electrocució d'avifauna.

D'acord amb el document ambiental, no hi ha cap element de Patrimoni Històric-Artístic protegit a la parcel·la.

3. Característiques del potencial impacte: els principals impactes són el consum de territori en sòl rústic amb ús agrari, l'impacte visual sobre el paisatge i els residus generats en les fases de construcció i desmantellament del parc fotovoltaic. Al tractar-se d'una instal·lació temporal es considera que el consum de territori i l'impacte visual serien impactes reversibles. En el cas dels residus es tracta d'un impacte que es pot mitigar mitjançant la seva correcta gestió.

Atesa la naturalesa del projecte a desenvolupar es preveu que els efectes sobre el medi ambient no tinguin una afectació significativa, si s'apliquen mesures preventives i correctives del document ambiental, les condicions, recomanacions tècniques i es dur a terme el Pla de Vigilància Ambiental.

Conclusions de l'informe d'impacte ambiental

Primer: No subjectar a avaluació d'impacte ambiental ordinària «El projecto refundido de instalación de parque fotovoltaico Franja» promogut per SOLAR FINESSE, SL , atès que es preveu que no pugui tenir efectes significatius sobre el medi ambient d'acord amb els criteris de l'annex III de la Llei 21/2013, sempre que es compleixin les mesures i el Pla de Vigilància Ambiental proposats en el document ambiental esmenat de data octubre 2020 redactat per GEMAX, ESTUDIS AMBIENTALS, SL. i les condicions següents:

- Reajustar la distància entre els peus dels garrovers en la sembra inicial de la barrera vegetal de tal manera que als 6 anys de la seva implantació no s'hagi de dur a terme l'eliminació de la meitat de garrovers (162 exemplars) que componen la barrera vegetal inicial tal com es proposa al document ambiental.

- La barrera vegetal no s'ha d'eliminar en la fase de desmantellament i els garrovers s'han de continuar explotant per obtenir un benefici econòmic afegit a la restauració del cultiu agrícola original de la parcel·la.

- Durant la vida útil de la instal·lació fotovoltaica, s'ha de mantenir l'ús agroramader en la zona d'ocupació del parc.

- Fer revisions periòdiques, manteniment, neteja i reposició d'exemplars morts de mates i garrovers durant tota la vida útil del parc fotovoltaic.

- L'òrgan substantiu i l'òrgan ambiental podran, en qualsevol moment, verificar l'estat de la barrera vegetal i, en el cas de que no estigués ben executada, l'òrgan substantiu obligarà al promotor a instal·lar-la amb les conseqüències establertes en la llei per incompliment de les condicions establertes a l'informe d'impacte ambiental.

- L'aigua utilitzada per al reg de la barrera vegetal ha de ser regenerada i es realitzarà preferentment o bé a la fi de la tarda o a primera hora del matí, abans de la sortida del sol, amb la finalitat d'evitar la pèrdua de recurs per evaporació.

- S'ha de preveure fer les obres fora de l'època de reproducció de les aus que hi són presents, és a dir, no es poden realitzar entre els mesos de febrer i juny, ambdós inclosos.

- Durant la realització de les rases, s'han de prendre mesures per evitar la caiguda de fauna raó per la qual, si aquestes han de romandre obertes fora de la jornada laboral, s'haurà de disposar llistons per permetre la seva sortida i realitzar revisions diàries per alliberar els animals que hi hagin pogut caure.

- S'ha de garantir que es farà una prospecció prèvia a l'entrada de maquinària pesada a zona no explotada, i retirar els eriçons que es detectin, dipositant-les a parcel·les annexes inalterades amb condicions ambientals semblants.

- Respecte a la vulnerabilitat a la contaminació d'aqüífers, s'atendrà el que disposa l'annex 1 de la llei 6/99, de 3 d'abril, de directrius d'ordenació territorial, a les normes específiques, i durant el temps que durin les obres, s'han d'adoptar les màximes precaucions per evitar l'abocament de substàncies contaminants (olis, hidrocarburs, etc.) tant de manera accidental com per a dur a terme les tasques de manteniment de la maquinària emprada per executar l'obra.

- La neteja dels panells fotovoltaics s'ha de realitzar, en la mesura del possible, "en sec", sense ús d'aigua, amb la finalitat d'estalviar aquest recurs, i si no fos possible, que sigui amb aigua regenerada. S'ha de definir amb quina periodicitat s'ha de realitzar la neteja dels panells fotovoltaics.

- S'ha de garantir la correcta gestió dels panells fotovoltaics, tant en la fase d'explotació com de desmantellament mitjançant una declaració responsable de la gestió correcta de les plaques, que hauran de signar el promotor i/o el propietari, sense perjudici de que l'òrgan substantiu valori l'aplicació potestativa de l'article 31 de la Llei 12/2016 d'avaluació ambiental relatiu a fiances i/o assegurances per garantir dit desmantellament.

- S'ha de realitzar un control del gas hexafluorur de sofre (SF6) de manera periòdica, mitjançant la verificació de la pressió o de la densitat i s'aplicaran mesures correctores si es detecten fuites. En les operacions de manteniment que impliquin el buidat de l'hexafluorur de sofre, s'ha de recuperar el gas.

- S'ha de preveure realitzar mesures periòdiques del camp electromagnètic durant la vida útil de la instal·lació fotovoltaica, de la línia elèctrica i de la subestació elèctrica i s'ha de complir amb l'establert al Reial Decret 1066/2001, de 28 de setembre, pel qual s'aprova el Reglament que estableix condicions de protecció del domini públic radioelèctric, restriccions a les emissions radioelèctriques i mesures de protecció sanitària sobre les emissions radioelèctriques i al Reial decret 337/2014, de 9 de maig, pel qual s'aproven el Reglament sobre condicions tècniques i garanties de seguretat en instal·lacions elèctriques d'alta tensió i les seves instruccions tècniques complementàries ITC-RAT 01 a 23 o a la normativa que els substitueixi.

- El Pla de Vigilància Ambiental ha d'incloure uns indicadors clars i específics per fer el seguiment objectiu de l'efectivitat de les mesures correctores i preventives a cada una de les fases del projecte. A més, d'incloure les actuacions que es duran a terme en el cas que les mesures no obtinguin el resultat desitjat.

- S'ha de designar un auditor ambiental atès que el projecte supera el milió d'euros d'acord amb l'article 29.2 de la Llei 12/2016, de 17 d'agost, d'avaluació ambiental de les Illes Balears, el qual serà responsable de vigilar que es compleixin les mesures preventives i correctores a aplicar en totes les fases del projecte, principalment respecte a la pantalla vegetal, el seguiment ambiental i el desmantellament; a més de l'elaboració d'informes.

- S'hauran d'implementar mesures per tal d'evitar emissions durant la fase de manteniment, com l'ús de vehicles elèctrics per a realitzar les tasques de manteniment del parc fotovoltaic.

- Si es vol seguir explotant el parc després de la seva vida útil de 25 anys, s'haurà de sotmetre a un nou procediment d'Avaluació d'Impacte Ambiental.

A més, es recorda que:

- Per a l'ús d'aigües regenerades s'ha de complir amb el Reial decret 1620/2007, de 7 de desembre, pel qual s'estableix el règim jurídic de la reutilització de les aigües depurades.

- S'ha de complir amb el que disposa el Reial Decret 105/2008, d'1 de febrer, pel qual es regula la producció i gestió dels residus de construcció i demolició.

- S'ha de complir amb l'establert en el Reial Decret 110/2015, de 20 de febrer, sobre residus d'aparells elèctrics i electrònics, en el cas dels residus dels panells fotovoltaics, transformadors i altres aparells elèctrics que constitueixen el parc fotovoltaic.

- La gestió de residus vegetals generats per les tasques de manteniment i poda de la barrera vegetal s'ha de realitzar d'acord amb la normativa vigent en la matèria.

Segon. Es publicarà el present informe ambiental al Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb el que disposa l'article 47.3 de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'avaluació ambiental. A més , i se'n donarà compte al Ple de la CMAIB i al Subcomitè d'Avaluacions d'Impacte Ambiental.

Tercer. L'informe d'impacte ambiental perdrà la seva vigència i cessarà en la producció dels efectes que li són propis si, una vegada publicat en el BOIB, no s'hagués procedit a l'aprovació del projecte en el termini màxim de quatre anys des de la publicació, d'acord amb el que disposa l'article 47.4 de la Llei 21/2013.

Quart. L'informe d'impacte ambiental no ha de ser objecte de cap recurs, sense perjudici dels que, si s'escau, siguin procedents en la via administrativa o judicial davant de l'acte, si s'escau, d'autorització del projecte, d'acord amb el que disposa l'article 47.6 de la Llei 21/2013.

Cinquè. Aquesta resolució s'emet sense perjudici de les competències urbanístiques, de gestió o territorials de les administracions competents i de les autoritzacions o informes necessaris per a l'aprovació.

  

Palma,  28 de desembre de 2020

El president de la CMAIB

Antoni Alorda Vilarrubias