Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE MODEL ECONÒMIC, TURISME I TREBALL

Núm. 13098
Resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball per la qual es modifica la Resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball de dia 14 de novembre de 2019 per la qual s'aprova la convocatòria extraordinària d'ajudes per a cobrir les despeses financeres d'operacions de liquiditat i la Resolució del Conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball de dia 4 de desembre de 2019

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball per la qual es modifica la Resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball de dia 14 de novembre de 2019 per la qual s'aprova la convocatòria extraordinària d'ajudes per a cobrir les despeses financeres d'operacions de liquiditat i la Resolució del Conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball de dia 4 de desembre de 2019 per la qual s'aprova la convocatòria d'ajudes per a cobrir les despeses derivades d'inversions, instal·lacions o obres de modernització o d'adaptació per a fer front als efectes produïts pel concurs de creditors de l'agència de viatges majorista Thomas Cook i del seu grup

Antecedents

1. En data 16 de novembre  de 2019 es va publicar al BOIB la Resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball de dia 14 de novembre de 2019 per la qual s'aprova la convocatòria extraordinària d'ajuts a la microempresa, la petita empresa i la mitjana empresa de les Illes Balears per cobrir les despeses financeres d'operacions de liquiditat per fer front als efectes sectorials produïts pel concurs de creditors de l'agència de viatges majorista Thomas Cook i del seu grup sobre l'economia de les Illes Balears.

2. En data 7 de desembre de 2019 es va publicar al BOIB la Resolució del Conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball de dia 4 de desembre de 2019 per la qual s'aprova la convocatòria d'ajuts a la microempresa, petita i mitjana empresa de les Illes Balears per cobrir les despeses derivades d'inversions, instal·lacions o obres de modernització o d'adaptació a criteris de competitivitat i qualitat realitzades als establiments d'entitats afectades pel concurs de creditors de l'agència de viatges majorista Thomas Cook i del seu grup.

3. En data 13 d'octubre de 2020 el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball dicta una Resolució per la qual es modifica la Resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball de dia 14 de novembre de 2019 per la qual s'aprova la convocatòria extraordinària d'ajuts a la microempresa, la petita empresa i la mitjana empresa de les Illes Balears per cobrir les despeses financeres d'operacions de liquiditat per fer front als efectes sectorials produïts pel concurs de creditors de l'agència de viatges majorista Thomas Cook i del seu grup sobre l'economia de les Illes Balears i la Resolució del Conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball de dia 4 de desembre de 2019 per la qual s'aprova la convocatòria d'ajuts a la microempresa, petita i mitjana empresa de les Illes Balears per cobrir les despeses derivades d'inversions, instal·lacions o obres de modernització o d'adaptació a criteris de competitivitat i qualitat realitzades als establiments d'entitats afectades pel concurs de creditors de l'agència de viatges majorista Thomas Cook i del seu grup.

4. La convocatòria d'ajudes per cobrir despeses financeres disposa al seu apartat 13 primer paràgraf  que  “una vegada finalitzada l'operació financera objecte de l'ajut abans del 15 d'octubre de 2023, l'entitat col·laboradora ISBA, SGR, ha de presentar a la Direcció General de Promoció Econòmica, Emprenedoria, Economia Social i Economia Circular un informe acreditatiu del compliment de l'operació financera, en els termes establerts en la concessió de l'ajut així com un document de l'Administració concursal acreditatiu que l'empresa deutora pertany al grup Thomas Cook i de l'import del deute afectat. En cas de impossibilitat material d'aconseguir-ho, un informe de l'auditor que acrediti fefaentment l'impagament de les factures. Per validar que la empresa deutora pertany al grup Thomas Cook i que està inactiva, l'entitat col·laboradora, ISBA SGR, aportarà un informe de una base de dades d'informació internacional de reconegut prestigi.

5. La convocatòria per cobrir despeses derivades d'inversions, instal·lacions o obres  disposa al seu apartat novè punt 5 lletra c) que “Per a la justificació de la subvenció s'ha de presentar la documentació següent:

c) Document de l'Administració concursal acreditatiu que l'empresa deutora pertany al grup Thomas Cook i de l'import del deute afectat o en cas de no poder obtenir aquesta documentació un informe de l'auditor que acrediti fefaentment l'impagament de les factures. Per validar que la empresa deutora pertany al grup Thomas Cook i que està inactiva, l'entitat col·laboradora, ISBA SGR, aportarà un informe de una base de dades d'informació internacional de reconegut prestigi”.

6. Durant el mes de novembre  aquesta Direcció General ha rebut nombroses trucades i correus electrònics per part de les entitats beneficiàries exposant la problemàtica que suposa la contractació d'un auditor degut al elevat preu dels honoraris, atès que hi ha alguns hotels que tenen un deute molt elevat amb Thomas Cook (alguns aconseguint 1.090 factures i 900.000€ de deute pendent de cobrament) els honoraris pressuposats per auditors superen els 28.000€, és a dir, són un import més elevat que el de la pròpia ajuda que rebrien els beneficiaris,

7. Les empreses beneficiàries de les ajudes en ambdues han manifestat a aquesta Direcció General l'elevat cost dels  honoraris pressuposats per auditors. Les dificultats provocades als beneficiaris per la fallida de Thomas Cook fortament agreujades per la crisi sanitària provocada pel COVID 19 des de el punt de vista econòmic ha provocat la pèrdua quasi sencera de la temporada d'estiu d'aquest any per les empreses turístiques. Aquesta situació justifica una modificació d'ambdues convocatòries per tal de no impossibilitar a aquestes empreses l'obtenció de l'ajuda per la impossibilitat de complir amb un dels requisits formals de les convocatòries.

8. S'ha de dir que la modificació de les convocatòries no afecta al compliment dels principis d'actuació administrativa prevists en l'article 6 de la Llei de subvencions de les Illes Balears, concretament els principis de publicitat, transparència, concurrència, objectivitat, igualtat i no-discriminació, ja que   aquesta modificació  no afecta als requisits per optar a l' ajut  i que el que pretén es solucionar  una problemàtica sorgida amb posterioritat a la publicació inicial, on no s'havia previst l'elevat cost dels honoraris d'un auditor.

Fonaments de dret

1. La Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions i el seu reglament (Reial decret 887/2006, de 21 de juliol).

2. El Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions (BOIB número 196, de 31 de desembre).

3. L'Ordre de la consellera de Comerç, Indústria i Energia de 8 d'abril de 2008 estableix les bases reguladores per a la concessió de subvencions en matèria de comerç i serveis (BOIB núm. 52, de 17 d'abril) i preveu com a susceptibles de subvenció les activitats destinades a la modernització del comerç i el servei i l'adaptació a criteris de competitivitat i qualitat.

4. Resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball de dia 14 de novembre de 2019 per la qual s'aprova la convocatòria extraordinària d'ajuts a la microempresa, la petita empresa i la mitjana empresa de les Illes Balears per cobrir les despeses financeres d'operacions de liquiditat per fer front als efectes sectorials produïts pel concurs de creditors de l'agència de viatges majorista Thomas Cook i del seu grup sobre l'economia de les Illes Balears.

5. Resolució del Conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball de dia 4 de desembre de 2019 per la qual s'aprova la convocatòria d'ajuts a la microempresa, petita i mitjana empresa de les Illes Balears per cobrir les despeses derivades d'inversions, instal·lacions o obres de modernització o d'adaptació a criteris de competitivitat i qualitat realitzades als establiments d'entitats afectades pel concurs de creditors de l'agència de viatges majorista Thomas Cook i del seu grup.

6. Resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball de 13 d'octubre de 2020 per la qual es modifica la Resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball de dia 14 de novembre de 2019 per la qual s'aprova la convocatòria extraordinària d'ajuts a la microempresa, la petita empresa i la mitjana empresa de les Illes Balears per cobrir les despeses financeres d'operacions de liquiditat per fer front als efectes sectorials produïts pel concurs de creditors de l'agència de viatges majorista Thomas Cook i del seu grup sobre l'economia de les Illes Balears i la Resolució del Conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball de dia 4 de desembre de 2019 per la qual s'aprova la convocatòria d'ajuts a la microempresa, petita i mitjana empresa de les Illes Balears per cobrir les despeses derivades d'inversions, instal·lacions o obres de modernització o d'adaptació a criteris de competitivitat i qualitat realitzades als establiments d'entitats afectades pel concurs de creditors de l'agència de viatges majorista Thomas Cook i del seu grup.

7. Llei 14/2014, de 29 de desembre, de finances de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

8. El Decret 75/2004, de 27 d'agost, de desplegament de determinats aspectes de la Llei de finances i de les lleis de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 122, de 2 de setembre).

9. Llei  2/2020, de 15 d'octubre, de mesures urgents i extraordinàries per a l'impuls de l'activitat econòmica i la simplificació administrativa en l'àmbit de les administracions públiques de les Illes Balears per pal·liar els efectes de la crisi ocasionada per la COVID-19.

Per tot això, dict la següent

Resolució

Primer. Modificar la Resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball de dia 14 de novembre de 2019 per la qual s'aprova la convocatòria extraordinària d'ajuts a la microempresa, la petita empresa i la mitjana empresa de les Illes Balears per cobrir les despeses financeres d'operacions de liquiditat per fer front als efectes sectorials produïts pel concurs de creditors de l'agència de viatges majorista Thomas Cook i del seu grup sobre l'economia de les Illes Balears en els termes següents:

L'apartat 13 primer paràgraf, referent al compte justificatiu, queda redactat de la següent manera: “Una vegada finalitzada l'operació financera objecte de l'ajut abans del 15 d'octubre de 2023, l'empresa beneficiària haurà d'enviar a l'entitat col·laboradora ISBA, SGR, un informe acreditatiu del compliment de l'operació financera, en els termes establerts en la concessió de l'ajut, així com un document de l'Administració concursal acreditatiu que l'empresa deutora pertany al grup Thomas Cook i de l'import del deute afectat.

En cas de impossibilitat material i justificada d'aconseguir el document de l'Administració Concursal, la beneficiària podrà presentar una declaració responsable de l'administrador de l'empresa que acrediti l'import del deute afectat.

L'entitat col·laboradora ISBA conforme aportarà la justificació a la Direcció General de Promoció Econòmica, i en el cas de no tenir el document de l'Administració Concursal haurà aportar un informe de una base de dades d'informació internacional de reconegut prestigi per tal d'acreditar que l'empresa deutora pertany al grup Thomas Cook.”

Segon. Modificar la Resolució del Conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball de dia 4 de desembre de 2019 per la qual s'aprova la convocatòria d'ajuts a la microempresa, petita i mitjana empresa de les Illes Balears per cobrir les despeses derivades d'inversions, instal·lacions o obres de modernització o d'adaptació a criteris de competitivitat i qualitat realitzades als establiments d'entitats afectades pel concurs de creditors de l'agència de viatges majorista Thomas Cook i del seu grup en els termes següents:

L'apartat novè punt  5 c) queda redactat de la següent manera:

5. Per a la justificació de la subvenció s'ha de presentar la documentació següent:

c) Document de l'Administració concursal acreditatiu que l'empresa deutora pertany al grup Thomas Cook i de l'import del deute afectat o, en cas de impossibilitat material i justificada d'aconseguir-ho una declaració responsable de l'administrador de l'empresa  conforme l'empresa deutora pertany al grup Thomas Cook i de l'import del deute afectat  Per validar que la empresa deutora pertany al grup Thomas Cook i que està inactiva, l'entitat colaboradora, ISBA SGR, aportarà un informe de una base de dades d'informació internacional de reconegut prestigi.”

Tercer. Publicar aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el conseller Model Econòmic, Turisme i Treball en el termini d'un mes comptador des de l'endemà que s'hagi publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears,d'acord amb el que disposen l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 44, de 3 d'abril), i l'article 124 de la Llei 39/2105, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú (BOE núm. 236, de 2 d'octubre).

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu, en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà de publicar-se en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb el que estableix l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa (BOE núm. 167, de 14 de juliol).

 

Palma, 28 de diciembre de 2020

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball Iago Negueruela Vazquez