Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT D'INCA

Núm. 12942
Modificació de l'ordenança fiscal ocupació de terrenys amb parades, casetes per a la venda, espectacles i atraccions que no tenguin caràcter permanent

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

L'Ajuntament Ple en sessió celebrada el dia 29 d'octubre de 2020 va aprovar inicialment la modificació de l'ordenança fiscal reguladora de la taxa per la utilització privativa o aprofitament especial del domini públic local amb parades, casetes per a la venda, espectacles i atraccions que no tinguin caràcter permanent, per venda ambulant o per l'exercici d'indústries de carrer d'acord amb el que regulen les disposicions vigents o de rodatge cinematogràfic per entrada de vehicles a traves de les voravies i les reserves de la via pública per aparcament exclussiu i càrrega i descàrrega de mercaderies de qualsevol classe.

Sotmès l'acord al tràmit d'informació pública i no havent-se presentat al·legacions dins el  termini, s'ha procedit a elevar automàticament a definitiu l'acord fins llavors inicial.

De conformitat amb allò establert als apartats 3 i 4 de l'article 17 del Reial Decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel qual s'aprova el Text Refòs de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, es publica  el text íntegre de l'Ordenança que entrarà en vigor el dia 1 de gener de 2021.

 

ORDENANÇA FISCAL REGULADORA DE LES TAXES MUNICIPALS PER L'UTILITZACIÓ PRIVATIVA O L'APROFITAMENT ESPECIAL DEL DOMINI PUBLIC LOCAL AMB PARADES, CASETES PER A LA VENDA, ESPECTACLES I ATRACCIONS, QUE NO TINGUIN CARÀCTER PERMANENT, INDUSTRIES DE CARRER I AMBULANTS I RODATGE CINEMATOGRÀFIC

Article 1. Fonament i naturalesa.

De conformitat amb el que preveuen els articles 133.2 i 142 de la Constitució Espanyola, l'article 106 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local, i de conformitat amb els articles del 15 al 19 de l'RD legislatiu 2/2004, de 5 de març, que aprova el Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, aquest ajuntament continua exigint de conformitat amb la present ordenança fiscal la taxa per la utilització privativa o aprofitament especial del domini públic local amb parades, casetes per a la venda, espectacles i atraccions que no tinguin caràcter permanent, per venda ambulant o per l'exercici d'indústries de carrer d'acord amb el que regulen les disposicions vigents o de rodatge cinematogràfic, que es regirà per la present Ordenança fiscal, les normes de la qual atenen el que estableix l'article 57 de l'esmentat text refós.

Article 2. Fet imposable.

1. Constitueix el fet imposable d'aquesta taxa la utilització privativa o aprofitament especial del domini públic local amb parades, casetes per a la venda, espectacles i atraccions que no tinguin caràcter permanent, per venda ambulant o per l'exercici d'indústries de carrer d'acord amb el que regulen les disposicions vigents o de rodatge cinematogràfic.

2. No es consideraran subjectes a aquesta taxa (hauran de comptar preceptivament amb l'oportuna llicència) els actes de caràcter cultural o educatiu organitzats per entitats inscrites al Registre Municipal d'Entitats ciutadanes, o quan l'assistència a aquests actes sigui gratuïta, encara que els organitzadors no estiguin inscrits al dit registre.

Tampoc no estaran subjectes a la taxa les associacions o entitats esmentades anteriorment ni els partits polítics, pels actes d'obtenció de fons o ajudes amb fins benèfics, sempre que s'acrediti aquesta destinació, encara que sigui posteriorment a la sol·licitud de llicència.

Article 3. Obligats al pagament.

1. Son subjectes passius d'aquesta taxa les persones físiques, jurídiques i les entitats a que es refereix l'article 35.4 de la Llei General Tributària a favor de les quals s'atorguin les llicències, o les que es beneficiïn de l'aprofitament si es va procedir sense l'autorització oportuna. 

2.  Respondran solidàriament de les obligacions tributàries del subjecte passiu les persones físiques o jurídiques a què fa referència a l'article 42 de Llei General Tributària.

3. Seran responsables subsidiaris els administradors de les societats i els síndics, interventors o liquidadors de fallides, concursos, societats i entitats en general, en els supòsits i àmbit que disposa l'article 43 de la Llei general tributària.

Article 4. Base imposable.

La base imposable d'aquesta ordenança vindrà determinada pels metres quadrats  o lineals necessaris o emprats pel beneficiari de la taxa regulada en aquesta ordenança.

Article 5. Base liquidable.

No s'admet cap tipus de reducció de la base imposable declarada o comprovada per l'Administració.

Article 6. Quota tributària.

La quota tributària es determinarà d'acord amb les següents tarifes:

6.1.- Per ocupacions de terrenys amb parades, casetes per a la venda, espectacles i atraccions que no tinguin caràcter permanent:

6.1.a) En el mercat setmanal del Dijous

6.1.a.1)  Parades per a la venda de productes del sector primari per metre lineal o fracció: 

- Any natural

 25,97 €

6.1.a.2) Altres parades de venda de productes manufacturats, espectacles i atraccions, etc., per metre lineal i segons la categoria de la via a on està situada la parada de venda:

- Carrers de categoria especial, com són: Sirena, Major, plaça de Sta. Maria la Major, Comerç, Bisbe Llompart, plaça de la Quartera, plaça d'Espanya, plaça de la Llibertat, Músic Salas, plaça de l'Angel i Rubí i les cantonades del carrer Miquel Duran amb carrer Major i de Jaume Armengol amb els carrers Comerç i Bisbe Llompart.

Per any/ml

 

 

 

98,46 €

- La resta de vies a on té lloc el mercat són de categoria normal:

Per any/ml

 

 

 81,78 €

6.1.a.3) Altres parades de venda de productes manufacturats, espectacles i atraccions, etc., per metre lineal i segons la categoria de la via a on està situada la parada de venda:

 

- Carrers de categoria especial, com són: Sirena, Major, plaça de Sta. Maria la Major, Comerç, Bisbe Llompart, plaça de la Quartera, plaça d'Espanya, plaça de la Llibertat, Músic Salas, Plaça de l'Angel i Rubí i les cantonades del carrer Miquel Duran amb carrer Major i de Jaume Armengol amb els carrers Comerç i Bisbe Llompart.

Pel període d'abril a octubre/ml

71,78 €

- La resta de vies a on té lloc el mercat són de categoria normal:

Pel període d'abril a octubre/ml

 

59,64 €

6.1.b) En el mercat de Crist Rei, en el mercat de Son Amonda, en el mercat dels Encants i en el mercat tradicional del divendres:

- Per any natural i ml

25,97

 

- Per dia i ml

3,61 €

- Per productes agrícoles, per dia ml

 1,06 €

6.1.c) Per la venda de productes manufacturats i del sector primari, en el Mercat del Dijous Bo, per metre lineal

10,25 €

6.1.d) Per la venda de productes manufacturats i del sector primari, en el Dimecres Bo, per metre lineal

6,38 €

6.1.e) Activitats temporals: ml/dia

 6.1.e.1) Tómboles, casetes de tir, xurreries, parades de venda ambulant i similars: ml/dia

- Dijous Bo

10,25 €

- Festius i Dimecres Bo

6,38 €

 - Dissabtes o feiners amb activitat

2,11 €

65.e.2) Atraccions tot el perímetre de les quals (exterior i interior) es apte per a la seva utilització o aprofitament per part dels usuaris i estan subjectes a l'acreditacio de projecte tipus convalidat per la Direcció General de Funció Pública (cotxes de xoc, cavallets, etc.):                                                                              m2/dia

- Dijous Bo

1,25 €

- Diumenges i Dimecres Bo

 0,97 €

- Dissabtes i dies feiners amb activitat

   0,28 €

6.2.- Per activitats subjectes a llicència que empren la via pública d'acord amb el que regulen les disposicions vigents o de rodatge cinematogràfic, amb liquidació de la taxa corresponent:

- Al dia

153,62€

- Per venda ambulant i repartiment de publicitat dinàmica o estàtica d'activitats comercials o similars (amb una autorització administrativa prèvia)      

 

 

153,62 €

 Article 7. Exempcions.

Ens els casos degudament justificats mitjançant informe del departament de Serveis Socials municipals, que demostri la peremptòria necessitat de la persona que fa la sol·licitud, es poden concedir autoritzacions de caràcter provisional a persones físiques perquè puguin realitzar una activitat comercial als mercats.

Les persones titulars d'aquestes autoritzacions hauran de complir el que disposa el Reglament regulador dels mercats temporals i estaran exemptes de liquidar taxa municipal.

Els Serveis Socials municipals establiran el període de duració de l'autorització i, una vegada finalitzat el termini, procediran a revisar la situació de la persona titular i a emetre nou informe per renovar o revocar l'autorització.

Article 8. Bonificació.

No s'estableix cap bonificació en el pagament de la taxa.

Article 9. Normes de gestió i cobrança.

Se sotmetran a prèvia llicència, concessió o autorització tots els aprofitaments i utilitzacions regulades en aquesta ordenança i es liquidarà la taxa conformement a l'article 27 de l'RD legislatiu 2/2004, de 5 de març, que aprova el Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals i formularà una declaració en què consti la superfície de l'aprofitament i els elements a instal·lar, dies prevists de l'ocupació i uns plànols detallats; es delimitarà la superfície que es pretén ocupar i la seva situació dins el municipi.

En cas de denegar-se les autoritzacions, les persones interessades podran sol·licitar a aquest ajuntament la devolució de l'import corresponent, sempre que no s'hagués gaudit, utilitzat o aprofitat especialment el domini públic local i també quan, per causes no imputables al subjecte passiu, el dret a la utilització o aprofitament del domini públic no s'exerceixi.

No es consentirà l'ocupació de la via pública fins que no s'hagi liquidat la taxa i les persones interessades hagin obtingut la corresponent llicència. L'incompliment d'aquesta obligació podrà donar lloc a la no concessió de la llicència, sense perjudici del pagament de la taxa i de les sancions i recàrrecs que pertoquin.

Les autoritzacions tindran caràcter personal i no podran ser cedides o sotsarrendades a tercers. L'incompliment d'aquest mandat donarà lloc a l'anul·lació de la llicència.

Article 10. Normes de gestió.

1. Les quantitats exigibles d'acord amb les tarifes es liquidaran per cada aprofitament sol·licitat o realitzat.

2. Una vegada autoritzada l'ocupació o aprofitament, si no es va determinar amb exactitud la duració de l'aprofitament, s'entendrà prorrogada fins que es presenti la declaració de baixa per les persones interessades.

3. La presentació de la baixa tindrà efectes a partir del primer dia de l'exercici següent a la presentació de la referida sol·licitud.

4. Les altes produïdes durant l'exercici implicaran que la quota que es meritarà serà la corresponent a tot l'exercici pel qual presenta la seva sol·licitud d'autorització.

 

Article 11. Normes de cobrança.

1. El pagament de les taxes es realitzarà:

a) Quan es tracti de concessions de nous aprofitaments, es realitzarà el pagament a través de les entitats col·laboradores mitjançant el document emès per l'Ajuntament però sempre abans de retirar la corresponent llicència.

b) Quan es tracti de concessions d'aprofitament que estiguin autoritzades i prorrogades,  una vegada inclosos en els padrons o matrícules d'aquesta taxa, per anys naturals o pel període d'abril a octubre (ambdòs inclosos), a través de les entitats col·laboradores mitjançant el document emès per l'Ajuntament, en els terminis reglamentaris fixats.

Article 12.

Les quotes no satisfetes en el període voluntari s'hauran de fer efectives pel procediment de constrenyiment, d'acord amb el Reglament general de recaptació i normes supletòries i complementàries.

Article 13.

Es consideren partides fallides o crèdits incobrables aquelles quotes que no hagin pogut fer-se efectives pel procediment de constrenyiment, declaració per a la qual es formalitzarà l'oportú expedient d'acord amb el que preveu el vigent Reglament general de recaptació.

Article 14.

Infraccions i sancions.

En tot el relatiu a infraccions tributàries i la seva qualificació, així com a les sancions que a les mateixes correspongui en cada cas, s'aplicaran les normes contingudes a la Llei General Tributària i al Reglament General de Recaptació.

Disposició final.

La present ordenança fiscal, la redacció definitiva de la qual ha estat aprovada per l'Ajuntament en Ple el 29 d'octubre de 2020, entrarà en vigor el dia de la seva publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, començarà a aplicar-se a partir del dia 1 de gener de 2021 i continuarà en vigor fins que no se n'acordi la modificació o derogació.»

Contra el present acord es podrà interposar pels interessats recurs contenciós-administratiu, davant la Sala de lo Contenciós-Administratiu del Tribunal Superior de Justicia de Balears, dins el termini de dos mesos des de el dia següent a la publicació del presente acord en el Butlletí Oficial de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, de conformitat amb els articles 10 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la Jurisdicció Contenciosa-Administrativa.

 

Inca, 21 de desembre de 2020

El batle Virgilio Moreno Sarrió