Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE MALLORCA

DEPARTAMENT DE CULTURA, PATRIMONI I POLÍTICA LINGÜÍSTICA

Núm. 12921
Resolució de reajustament de les anualitats establertes al Programa per a la restauració de les torres del sistema costaner de defensa, vigilància i alerta de l’illa de Mallorca (2017-2020)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El dia 18 de desembre de 2020, la vicepresidenta primera i consellera executiva de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística ha dictat la següent resolució:

“El Consell Insular de Mallorca exerceix les competències en matèria de Patrimoni Històric des de l'entrada en vigor de la Llei 6/1994, de 13 de desembre, de traspàs de les competències de Cultura, Patrimoni, Promoció Sòciocultural, Dipòsit de llibres i Política Lingüística de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 159, de 29/12/1994). Amb l'aprovació de la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, de reforma de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, les competències en matèria de patrimoni històric es consideren com a pròpies d'acord amb el seu article 70. Entre aquestes competències es troba la de vetllar per la conservació del patrimoni cultural. L'art. 73 estableix que corresponen als consells insulars, en les matèries que aquest Estatut els atribueix competència pròpia, l'exercici de l'activitat de foment.

La Llei 12/1998, de 21 de desembre, del patrimoni històric de les Illes Balears en el títol IX sobre mesures de foment i difusió, i més concretament a l'article 81, sobre el principi de col·laboració, diu que les administracions públiques col·laboraran amb els propietaris i titulars de drets sobre béns culturals per  conservar-los, recuperar-los i difondre'ls,. L'article 22.3 estableix que els poders públics promouran, per tots els mitjans al seu abast, la conservació, la consolidació i la millora dels béns integrants del patrimoni històric de titularitat pública i privada.

D'acord amb el que estableix l'apartat e) de l'article 3 del Decret de Presidència del Consell Insular de Mallorca, de data 10 de juliol de 2015, d'organització del Consell Insular de Mallorca (BOIB núm. 109 de 18/07/2015), una de les atribucions del Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística és exercir les competències relatives al patrimoni monumental, cultural, històric, artístic, arquitectònic, arqueològic i paisatgístic.

El Decret de 22 d'abril de 1949 sobre protecció dels castells espanyols (BOE núm. 125, de 5/5/1949) que després es va fer extensiu a tota l'arquitectura defensiva -incloses les torres de defensa-; la disposició addicional segona la Llei 16/1985, de 16 de juliol, del Patrimoni històric espanyol els protegeix com a béns d'interès cultural (BIC) i, amb la disposició addicional primera de la Llei 12/1998, de 21 de desembre, del patrimoni històric de les Illes Balears, passen ser considerats BIC del patrimoni històric de les Illes Balears.

Dins les competències atorgades, es va aprovà el Programa de conservació de les torres del sistema costaner de defensa, vigilància i alerta de Mallorca (BOIB núm. 3 de 07/01/2017) que té com a una de les seves actuacions a desenvolupar: “Executar obres de conservació a les torres costaneres que no es troben arruïnades tot i els distints graus de deteriorament que presenten.”

El 30 de març de 2017, el vicepresident primer i conseller executiu de Cultura, Patrimoni i Esports aprovà el Programa de conservació de les torres del sistema costaner de defensa, vigilància i alerta de Mallorca (BOIB núm. 44, de 13 d'abril de 2017).

El 24 d'octubre de 2017, el vicepresident primer i conseller executiu de Cultura, Patrimoni i Esports aprovà, a proposta de la Comissió Tècnica d'Avaluació reunida en sessió ordinària el 19 d'octubre de 2017, la relació de torres objecte de restauració (BOIB núm. 135, de 4 de novembre de 2017).

Vist l'informe tècnic del Servei de Patrimoni Històric i l'informe justificatiu de reajustament d'anualitats del Programa, emès per la directora insular de Patrimoni, ambdós de data 16 de desembre de 2020.

Vist l'informe jurídic i la proposta de modificació puntual del Programa en relació al reajustament de anualitats de la directora insular de Patrimoni de data 18 de desembre de 2020.

Vist que per promoure la restauració, condicionament i posterior posada en valor de les torres costaneres es destina personal tècnic i de la Brigada d'Obres de la Direcció Insular de Patrimoni sense que això  suposi cap increment de cost al pressupost del Consell Insular de Mallorca ni a la despesa complementària.

Vist que manquen per restaurar tres elements i que la data de finalització del programa està prevista a final d'any, es d'aplicació el punt tercer del Programa el qual preveu que: “Si una vegada elaborat el Pla d'actuació, i distribuït en les anualitats previstes, fos impossible execució es pot tramitar l'expedient corresponent de reajustament d'anualitats.”

Davant l'exposat i en ús de les atribucions conferides,

RESOLC

1. Ordenar el reajustament de les anualitats previstes al Programa per  a la restauració de les torres del sistema costaner de defensa, vigilància i alerta de l'illa de Mallorca (2017-2020), de tal manera que

Allà on diu:

2017-2020

Ha de dir:

2017-2023

2. Publicar aquesta resolució al BOIB.”

Contra aquesta resolució que no posa fi a la via administrativa es pot interposar recurs d'alçada davant la Presidència del Consell Insular de Mallorca, dins el termini d'UN MES, comptador a partir del dia següent al de la recepció de la present notificació.

Contra la desestimació expressa del recurs d'alçada podrà interposar-se el recurs contenciós administratiu, en el termini de dos mesos, comptadors a partir del dia següent al de la recepció de la notificació de la desestimació de l'esmentat recurs.

Un cop transcorregut tres mesos des de la interposició del recurs sense que s'hagi notificat la resolució, podrà interposar-se el recurs contenciós administratiu, contra la desestimació presumpta del recurs d'alçada, sense limitació temporal, mentre no hagi resolució expressa.

No obstant l'anterior, es pot exercitar, si n'és el cas, qualsevol altre recurs que s'estimi pertinent. Tot això de conformitat amb la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les Administracions Públiques.

 

Palma, 21 de desembre de 2020

El secretari tècnic de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística (per delegació de competències de la vicepresidenta primera i consellera executiva de Cultura, Patrimoni i Política lingüística,en virtut del Decret de 23/07/2019, BOIB núm. 109, de 08/08/2019) Josep Mallol Vicens