Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DES MERCADAL

Núm. 12896
Aprovació definitiva modificació ordenança fiscal reguladora de l'impost de béns immobles

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Havent transcorregut el termini d'exposició al públic de l'acord d'aprovació inicial, pel Ple que es va celebrar el passat 28 de d'octubre de 2020, de l'Ordenança fiscal de l'impost sobre béns immobles, contra la qual no s'ha presentat cap al·legació, queda elevat a definitiu l'acord plenari inicial d'aprovació el qual texte de l'ordenança es transcriu íntegrament pel general coneixement i en compliment del disposat en l'article 70,2 de la Llei 7/1985 RBRL.

Contra aquesta aprovació definitiva es podrà interposar directament recurs contenciós administratiu en el termini de dos mesos a partir de l'endemà de la publicació d'aquest anunci davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Palma de Mallorca, o qualsevol altre recurs que es consideri pertinent.

ORDENANÇA FISCAL REGULADORA DE L'IMPOST DE BÉNS IMMOBLES

Article 1.- Fonament legal

De conformitat amb el que estableix l'article 72 al 74, del Reial Decret Legislatiu 2/2004 que aprova el text refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, el tipus de gravamen i bonificacions de l'Impost sobre béns immobles aplicables en aquest municipi queda fixat en els termes en què s'estableix en els articles següents.

Article 2.- Tipus de gravamen

  1. El tipus de gravamen de l'impost sobre béns immobles aplicable a béns de naturalesa urbana queda fixat en el 0,61 per cent.

  2. El tipus de gravamen de l'impost sobre béns immobles aplicable a béns de naturalesa rústica queda fixat en el 0,61 per cent.

Article 3.- Règim d'ingrés

El cobrament de les quotes s'efectuarà anualment, mitjançant un rebut derivat del Padró, en el període comprés entre l'1 de juny i el 15 d'agost de cada any.

Article 4.- Bonificacions

  • D'acord amb la facultat establerta a l'article 73 del Reial Decret Legislatiu 2/2004 que aprova la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, s'estableix una bonificació del 60% en la quota íntegra de l'impost sempre que així es sol·liciti pels interessats abans de l'inici de les obres, dels immobles que constitueixen objecte de l'activitat de les empreses d'urbanització, construcció i promoció immobiliària, i no figurin entre els béns del seu immobilitzat.

  • S'estableix una bonificació del 95% de la quota íntegra corresponent als béns rústics de les cooperatives agràries i d'explotació comunitària de la terra, en els termes establerts en la Llei 20/1990, de 19 de desembre sobre Règim Fiscal de les Cooperatives

  • Tindran dret a una bonificació del 50% en la quota íntegra de l'Impost, durant els tres períodes impositius següents al del atorgament de la qualificació definitiva, els habitatges de protecció oficial i els que resultin equiparables segons la normativa de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Aquesta bonificació es concedirà a petició de l'interessat, la qual es podrà realitzar en qualsevol moment anterior a la finalització dels tres períodes impositius de duració de la bonificació i tindrà efectes, en el seu cas, des de el període impositiu següent a aquell en que es sol·liciti.

Una vegada hagi transcorregut el termini previst en el paràgraf anterior, s'estableix una bonificació, que s'aplicarà a petició de la persona interessada, per aquest tipus de immobles d'acord amb el següent barem:

OBRA NOVA:

PROPIETAT: Durant els tres anys següents s'aplicarà el 30% en el 4rt exercici, el 20%, en el 5è exercici i 10% pel 6è exercici.

LLOGUER: S'aplicarà el 50% durant els cinc exercicis següents.

REHABILITACIÓ:

PROPIETAT: S'aplicarà el 40% en el 4rt exercici, el 30% en el 5è exercici i el 20% en el 6è exercici.

LLOGUER: S'aplicarà el 50% durant els 6 anys següents

Aquesta bonificació solament és compatible amb la prevista en el punt 4.

  • S'estableix una bonificació pels subjectes passius que tinguin la condició de titular de família nombrosa sobre la quota líquida meritada pels primers 40.000 euros del valor cadastral de l'habitatge habitual de la unitat familiar, segons el següent barem:

Núm. membres Unitat Familiar

R.a. de la U.F <2'5 S.M.I.

R.a. de la U.F <3'5 S.M.I.

R.a. de la U.F <4'5 S.M.I.

R.a. de la U.F <5'5 S.M.I.

4 mem. U.F monoparenteral

50%

20%

10%

0%

5

65%

45%

25%

15%

6

75%

55%

45%

25%

7

85%

65%

55%

35%

8 o més

90%

75%

65%

45%

S'entén per renda anual de la unitat familiar (R.a de la U.F.), la totalitat del saldo net de rendiments i imputacions de renda, calculat de conformitat amb la normativa que regula l'I.R.P.F., de tots i cadascun dels membres que la composen.

La declaració d'ingressos de la unitat familiar, que s'haurà d'aportar juntament amb la sol·licitud d'aquesta bonificació, tindrà que ser actualitzada anualment i abans de que finalitzi el mes de juny de cada exercici.

Per tenir dret a aquesta bonificació és precís que cap dels membres de la unitat familiar sigui propietari d'altre habitatge.

Aquesta bonificació s'aplicarà sobre la quota resultant de l'aplicació, en el seu cas, de la bonificació prevista en el punt. 3.

5. Tindran dret a una bonificació del 30% de la quota íntegra de l'impost durant tres períodes impositius els habitatges on s'hagin instal·lat sistemes per a l'aprofitament tèrmic o elèctric de l'energia d'autoconsum provinent del sol, sense estar obligats per la normativa urbanística o les ordenances municipals. En tot cas, la bonificació no podrà superar els 300 euros anuals de la quota íntegra, ni en l'acumulat dels tres anys, superar el 50% del cost total de la instal·lació.

En el cas dels habitatges plurifamiliars que tenguin una instal·lació d'autoconsum amb energia solar fotovoltaica per subministrar electricitat als elements comuns, la bonificació serà del 5% sobre la quota íntegra de cadascun dels habitatges vinculats, durant el mateix període i amb els mateixos límits del paràgraf anterior.

L'aplicació d'aquesta bonificació restarà condicionada al fet que les instal·lacions per la producció de calor incloguin col·lectors que disposin de les corresponents homologacions per l'autoritat competent. Així mateix, les instal·lacions d'aprofitament elèctric tindran una potència mínima d'1 quilowatt de pic (kWp), en el cas dels habitatges unifamiliars i de 300 Wp per habitatge pel que fa als plurifamiliars.

La bonificació haurà de ser sol·licitada pel contribuent en el termini màxim de tres mesos posteriors a la instal·lació. En la sol· licitud s'acreditarà haver obtingut la corresponent llicència d'obres o haver presentat una comunicació prèvia, si s'escau, i s'aportarà el certificat d'acabament de les obres de la instal·lació per a l'aprofitament d'energia.

La bonificació s'aprovarà, previ informe, per decret de batlia, amb efectes del període impositiu següent al de la sol·licitud.

Disposició Addicional

1. Els contribuents podran sol·licitar l'aplaçament o el fraccionament de la quota tributària d'aquest impost sense interessos.

2. La sol·licitud només es podrà realitzar dins del període voluntari del pagament de l'impost i no es podrà allargar més enllà del 20 de desembre de l'any natural. L'import mínim de l'aplaçament o de cadascun dels fraccionaments no pot ser inferior a 100 € i el seu pagament s'ha de realitzar mitjançant ordre de domiciliació en compte. El sol·licitant no pot tenir deutes tributàries amb l'Ajuntament en període executiu, excepte si han estat fraccionades o aplaçades. En cas contrari, s'aplicaran interessos de demora en els termes establerts en la Llei General Tributària i el Reglament General de Recaptació.

3. La sol·licitud haurà d'identificar clarament el contribuent, la quota tributària que es vol aplaçar o fraccionar i els terminis en què vol pagar, els quals han de coincidir amb els dies 5 o 20 de cada mes.

4. L'incompliment dels terminis de pagament tindrà els efectes previstos en el Reglament General de Recaptació.

DISPOSICIÓ FINAL

La present Ordenança fiscal modificada entrarà en vigor el dia de la seva publicació en el Butlletí Oficial de la Comunitat Autònoma i començarà a aplicar-se a partir del primer dia de gener de 2021; tindrà vigència fins que no es modifiqui o es derogui expressament.

 

Es Mercadal, 22 de desembre de 2020

El batle Francesc Ametller Pons