Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE MENORCA

Núm. 12892
Acord del Consell Executiu del Consell Insular de Menorca, de data 30.11.2020, relatiu a la rectificació de la segona concessió i el agament dels ajuts del CIM amb motiu de la crisi derivada de la Covid-19: Línia 3, sector turístic (exp. 03140 2020 00001)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

1. El Consell Executiu del Consell Insular de Menorca (CIM), en la sessió de 8 de juny de 2020, va aprovar la convocatòria i les bases dels ajuts del CIM amb motiu de la crisi derivada de la Covid-19 (BOIB núm. 105 de 9 de juny de 2020).

2. D'acord amb els principis d'objectivitat, transparència, igualtat, no discriminació i publicitat, s'establia que s'atorgaran tots els ajuts que compleixin els requisits de la convocatòria per rigorós ordre de registre d'entrada, amb els límits fixats en la convocatòria i en les bases, i fins que hi hagi crèdit disponible. Si el sol·licitant no presenta tota la documentació que exigeixen les bases, serà requerida perquè completi la sol·licitud; llavors, l'ordre de registre d'entrada que es tindrà en compte serà el del darrer registre que hagi presentat al CIM per tal de completar l'expedient.

3. Les entitats beneficiàries d'aquestes ajudes han de mantenir l'activitat durant el termini mínim de mig any a comptar des de la presentació de la sol·licitud, i també s'han de mantenir durant aquest període el nombre de treballadors. Així mateix, el personal autònom únicament d'alta durant la temporada d'estiu i que, com a conseqüència de la crisi de la Covid-19, no ho estigui en el moment de presentar la sol·licitud, ha d'estar-ho durant un mínim de 2 mesos abans del 31 de desembre de 2020. En ambdós casos l'incompliment podrà comportar l'exigència de devolució total o parcial de la subvenció abonada, més els interessos de demora, sens perjudici de la sanció que pugui correspondre per alteració de la finalitat per a la qual s'hagi concedit.

4. En el marc d'aquesta convocatòria s'estableixen quatre línies d'ajuts directes. La Línia núm. 3 correspon al sector turístic i se'n poden beneficiar, entre altres, els que compleixin els requisits assenyalats en la base 6a: Línia 3. Sector turístic:

- Establiments, empreses o activitats turístiques recollides en la Llei 8/2012, de 19 de juliol, del turisme de les Illes Balears (LTIB), i el Decret 20/2015, de 17 d'abril, dictat en desplegament de l'anterior, i degudament inscrites en el Registre d'Empreses, Activitats i Establiments Turístics Menorca.

- Els sol·licitants han de comptar, com a màxim, amb 4 treballadors.

- Els autònoms donants d'alta únicament durant la temporada d'estiu i que, com a conseqüència de la crisi derivada de la covid-19, no ho estiguin dia 1 d'abril de 2020, també poden ser beneficiaris d'aquesta línia; en aquest cas, han de demostrar que han tingut com a mínim 4 mesos d'activitat des d'un any abans de la publicació de la declaració de l'estat d'alarma (14 de març de 2020).

5. Segons el punt c de la base 8a i en funció de la singularitat de l'empresa o activitat, l'import de l'ajut fix individual màxim de la línia 3 és de 2.000 €: guies turístics 700 €; autònoms o un treballador assalariat 1.500 €; de 2 a 4 assalariats 2.000 €.

6. Per la seva naturalesa específica, els ajuts sol·licitats restaran sotmesos a la Comunicació de la Comissió Europea relativa al Marc Temporal de les mesures d'ajuts estatals destinades a donar suport a l'economia en el context de l'actual brot de covid-19 de 23 de març de 2020, més concretament, la secció 3.1.22, i per tant, els sol·licitants no poden rebre més de 800.000 € en un any.

D'altra part, en ser l'ajut rebut d'altres administracions una declaració del beneficiari que, des d'aquesta administració no pot comprovar-se, es traslladarà l'acord de concessió d'aquests ajuts al Govern de les Illes Balears per tal que constin en el seus registres els ajuts concedits pel CIM.

7. El 22 de juliol de 2020 (GE/015893/2020), MASCARÓ ASSESSORS, SL (B57250367), actuant en representació del senyor José M. González Muñoz, sol·licità un ajut de la Línia 3 de 700 € per al seu client amb inscripcio núm. GT 103 ME com a guia turístic.

8. Un cop revisada la documentació, el 30 de juliol de 2020 (GS/011106/2020) es notifica l'oportú requeriment d'esmenes, perquè en l'expedient de referència (0314 2020 00505) hi mancava acreditar documentalment la representació; requeriment que no fou atès per incompareixença en seu electrònica.

9. En data 28 de setembre de 2020 el Consell Executiu del CIM va acordar l'aprovació de la segona proposta en relació amb la concessió i el pagament dels ajuts del CIM amb motiu de la crisi derivada de la covid-19: Línia 3, sector turístic. En l'esmentada aprovació (publicada en el BOIB núm. 177 de 15 d'octubre de 2020), la sol·licitud del senyor González Muñoz va ser desestimada per haver desistit de les seves peticions en no atendre els requeriments d'esmena (punt 6 de la base 7a).

10. El 17 de novembre de 2020, a instància del representant de l'interessat i després de consultar amb el tècnic informàtic de SILME, SA, l'instructor de l'expedient comprova que a la notificació del requeriment, si bé comptava amb l'adreça electrònica de l'interessat, no s'hi va incloure el compte de correu del representant. Per tant, el representant no va rebre l'avís corresponent i, en no disposar l'interessat d'accés a Carpeta Ciutadana ni de certificat digital, no va ser-li possible comparèixer en seu electrònica.

11. El mateix dia s'incorpora a l'expedient núm. 0314 2020 00505 el document de representació voluntària per actuar davant el CIM; i en data 18 de novembre de 2020 l'instructor emet informe favorable perquè la sol·licitud compleix els requisits exigibles i la documentació aportada és la preceptiva.

Atesa la proposta del conseller executiu del Departament d'Economia i Territori;

El Consell Executiu, per unanimitat i en votació ordinària, adopta els acords següents:

Primer. Deixar sense efecte l'acord del Consell Executiu del CIM de 28 de setembre de 2020 en relació amb la segona proposta de concessió i pagament dels ajuts del CIM amb motiu de la crisi derivada de la Covid-19: Línia 3, sector turístic, que va ser publicada al BOIB núm. 177 de 15 d'octubre de 2020, pel que fa al desistiment de l'ajut sol·licitat pel senyor José M. González Muñoz (38444258B).

Segon. Concedir i tramitar el pagament de l'ajut, per un total de 700 € de la partida 1.43200.4790001 del pressupost del CIM per a l'any 2020, al senyor José M. González Muñoz com a beneficiari d'un ajut de la Línia 3 del CIM amb motiu de la crisi derivada de la Covid-19 (BOIB núm. 105 de 9 de juny de 2020).

Aquests ajuts es regeixen per la Comunicació de la Comissió Europea relativa a la modificació del Marc Temporal de les mesures d'ajuts estatals destinades a donar suport a l'economia en el context de l'actual brot de covid-19 de 4 d'abril de 2020 i per el Marc Nacional Temporal relatiu a les mesures d'ajuts a empreses i autònoms consistents en subvencions directes, bestretes reemborsables, avantatges fiscals, garanties de préstec i bonificacions de tipus d'interès en préstecs destinades a donar suport a l'economia en el context de l'actual brot de Covid-19 de 27 de març de 2020, aprovat per la Comissió Europea per Decisió SA. 56851 (2020/N).

Tercer. El beneficiari té l'obligació de mantenir l'activitat durant un mínim de mig any, comptador des de la presentació de la sol·licitud, i també de mantenir durant aquest període el nombre de treballadors. El personal autònom únicament d'alta durant la temporada d'estiu i que, com a conseqüència de la crisi de la Covid-19, no ho estava en el moment de presentar la sol·licitud, ha d'estar-ho durant un mínim de 2 mesos abans del 31 de desembre de 2020. En ambdós casos, l'incompliment podrà comportar l'exigència de devolució total o parcial de la subvenció abonada, més els interessos de demora, sens perjudici de la sanció que pugui correspondre per alteració de la finalitat per a la qual va ser concedida.

Quart. Malgrat la base 13a de la convocatòria permeti la justificació de despeses inferiors a 3.000 € mitjançant una declaració formal, cal recordar al beneficiari l'obligació de conservar els documents justificatius de l'aplicació dels fons rebuts (fins i tot els documents electrònics), susceptibles de ser objecte d'actuacions de comprovació i control posterior per part de la Intervenció General de la Comunitat Autònoma.

Cinquè. Amb aquesta proposta de concessió es dona per finalitzada la concessió dels ajuts del CIM amb motiu de la crisi derivada de la Covid-19 per a la Línia 3, sector turístic (BOIB núm. 177 de 15 d'octubre de 2020), perquè el romanent resultant (214.100,00 €) pugui ser destinat a altres línies de la mateixa convocatòria.

Sisè. Comunicar aquest acord a la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball del Govern de les Illes Balears, per tal que tengui els efectes que corresponguin.

Setè. Remetre aquest acord a la Base de Dades Nacional de Subvencions, de conformitat amb l'art. 20.8 de la Llei general de subvencions i, a l'efecte de notificació, publicar-lo en el BOIB segons l'art. 45.1 b de la Llei de procediment administratiu comú de les administracions públiques.

Interposició de recursos

Contra aquest acord – que no exhaureix la via administrativa – es pot interposar un recurs d'alçada davant la Comissió de Govern en el termini d'un mes comptador des de l'endemà que s'hagi publicat, d'acord amb l'article 122 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques i l'article 22 de la Llei 8/2000, de 27 d'octubre, de consells insulars.

 

L'esmentat recurs s'entendrà desestimat, si no es notifica la resolució corresponent, quan hagin transcorregut tres mesos des de la seva interposició. Contra la desestimació del recurs d'alçada per silenci administratiu podreu interposar recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Palma.

  

Maó,  17 de desembre de 2020

Per delegació de la presidenta,

El secretari del Consell Executiu

Octavi Pons Castejón

(Decreto 427/2019, de 11 de julio)

(BOIB n.º 97 de 16-7-2019)