Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

CONSELL INSULAR DE MALLORCA

DEPARTAMENT DE TERRITORI

Núm. 12854
Acord de l’aprovació definitiva amb prescripcions del Catàleg d’elements i espais protegits del terme municipal de Valldemossa

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

La Comissió Insular d'Ordenació del Territori i Urbanisme, en sessió de dia 21 de desembre de 2020, ha pres l'acord següent:

«Atès l'expedient relatiu a la formulació del Catàleg d'elements i espais protegits del municipi de Valldemossa, i d'acord amb el dictamen de la Ponència Tècnica d'Ordenació del Territori i Urbanisme, aquesta Comissió Insular acorda:

PRIMER.- Aprovar definitivament el Catàleg d'elements i espais protegits del municipi de Valldemossa, en el tràmit previst a l'article 164.2.a) del Reglament general de la Llei 2/2014, de 25 de març, d'ordenació i ús del sòl, per a l'illa de Mallorca, tot subjectant-se a les següents prescripcions:

1. A la fitxa AR05, l'apartat de “zona de protecció”, queda substituïda la frase, “sense zona de protecció”, per “l'entorn de protecció és el que apareix a la delimitació gràfica”.

2. En relació a la grafia de la delimitació dels elements al plànol de la fitxa: es fa el següent aclariment: la línia vermella grafiada als plànols inclosos dins el plànol de la fitxa té, com a únic significat, que es distingeixi clarament l'àmbit catalogat en els casos que, per superposició de moltes grafies, hi hagi possible confusió en esbrinar els límits de l'element.

3. Totes les directrius passen de ser en condicional, a ser en imperatiu. Per exemple: com ara la BA08 on diu “s'haurien de revisar i restaurar les façanes d'algunes de les cases com les núm. 1, 12, 20, que presenten referits en mal estat”, passarà a ser: “s'han de revisar i restaurar les façanes d'algunes de les cases com les núm. 1, 12, 20, que presenten referits en mal estat”. S'ha de regular quines façanes o característiques de façanes s'han de conservar.

4. El codi vàlid d'identificació de l'immoble del carrer de la Rosa 32, i de l'immoble de la Plaça de na Búger 1, és el que apareix a la fitxa i no al document d'esmena de deficiències.

5. Respecte a les fitxes pertanyents a l'àmbit del CH de Cartoixa:

a. A la fitxa AC072, el contingut de l'apartat “Protecció legal específica” queda substituït “Sense protecció específica” per “Inclòs dins l'entorn de protecció del BIC Conjunt Històric de Cartoixa. Decret de 8 de juliol de 1971 (BOE núm.179, de 28 de juliol)

b. A la fitxa BA40, Bosc des Frares. Ja que aquest no es troba dins l'entorn de protecció del BIC del Conjunt Històric de la Cartoixa, queda eliminada aquesta referència.

6. Fitxa AC072. A l'índex queda afegit que es tracta d'un BIC. Conjunt Històric.

7. A les fitxes BC40 (Camí 58, Comellar de ses Sitges- Coll de Sa Foradada) i BC42 (Pas de Sa Creu), a l'apartat “Protecció legal específica”, queda inclosa la frase: “Element inclòs al Catàleg de Béns Immobles del BIC Lloc Històric Possessions de l'Arxiduc”.

8. Fitxa BA06. Queda corregit l'índex a la columna corresponent amb l'especificació “ BIC. Lloc Històric”.

9. A la fitxa AC031( immoble del carrer de la Rosa 14) queda corregida la referència cadastral per 7859009DD6975N0001UO.

10. Fitxa de Can Toni de la Buma: mentre no s'aporti documentació acreditativa que justifiqui la manca de valor d'aquesta edificació i s'aprovi expressament la seva supressió, aquest element es considera protegit segons la fitxa continguda en el document d'aprovació provisional per l'Ajuntament en data 31-03-2015 (fitxa AC40/B).

11. En els camins que formen part de la ruta de pedra en sec corresponents a les fitxes BC09, BC10, BC11, BC20, BC24, BC25, BC27, BC28, BC29, BC30, BC32, BC33, BC40, BC42, BC44, BC47, BC53, BC54, BC55, BC56, l'entorn de protecció queda fixat en 10m a banda i banda del camí.

12. Fitxa JA25/A (Sa Talaia/Es Bosc des Moro). A la foto aèria que acompanya la fitxa queda substituït el nom del jaciment i la referència “JA29/A” per “JA25/A”.

13. Es consideren protegits el segon molí de S'Estret, el molí de Son Salvat i el molí de Son Brondo.

14. Fins que no es completi la fitxa del Sistema hidràulic de la Tornera (BE84/A) queden protegits tots els elements lligats a aquest sistema.

15. A la fitxa BE42/A, Font de Son Moragues-Na Noguera queden incorporades com “Elements més destacats a conservar” les canalitzacions.

16. Es consideren protegits els torrentons empedrats de Pastoritx, Son Olesa, Vistamar i Son Ferrandell. Tots aquests torrentons es troben referenciats al llibre La gestió tradicional de l'aigua a Valldemossa: Son Ferrandell, Son Olesa, Vistamar, de Nicolau Cañellas i Serrano i Joan Tortella i Ararque (Col·lecció Gorg Blau nº 1, EMAYA, 1992).

17. Es considera protegit l'element del pont del camí de Son Puig, que es troba al camí de Son Puig, i que comunica aquestes cases amb la carretera de Valldemossa.

18. Es consideren protegits els elements següents: dos forns de calç de sa Font Figuera i tres a Son Moragues (recollits a l'Inventari d'enginyeria popular-CdM) i un dels dos del bosc de sa Baduia.

19. Es deixa constància que la coordenada del mirador de Son Olesa és incorrecta.

20. A les fitxes de les cases de neu, a la “zona de protecció” queda definit que “l'entorn de protecció és el que apareix a la delimitació gràfica”.

21. L'àmbit de l'àrea paisatgística de s'Hort de sa Cova, s'estén més enllà de l'àrea marjada, i incloent fins la línia costanera. Mentre no es modifiqui la fitxa, es considera que aquesta àrea paisatgística arriba fins a la línia costanera.

22. A la fitxa del torrent des Llí s'ha de modificar la grafia per tal que s'inclogui fins a la unió amb el torrent des Salt. Mentre no es modifiqui la fitxa, es considera que aquest àmbit arriba fins a la unió amb el torrent des Salt.

23. A la mola de Son Pac, la mola pròpiament dita, es considera inclosa dins la zona protegida. Mentre no es modifiqui la fitxa per grafiar la zona de la mola dins l'àmbit de la fitxa, es considera que la mola queda protegida.

24. La casa de neu dels cartoixos es considera només consta a la fitxa corresponent a sa Comuna.

25. Prescripció aclaratòria: el camp “escala” de l'apartat “identificació espacial” de les fitxes, fa referència a l'escala a la qual està el plànol on se situa l'element, i no a l'escala del plànol de la fitxa (el qual no disposa d'escala per ser una captura).

26. Es deixa constància que les coordenades de les següents fitxes no són correctes: AC030 (Son Viscos), AC044 (Torre de Can Costa), BE05 (Aljub de Cartoixa/Aljub de na Llambies, BE27 (Molí paperer de Son Viscos), BE19 (Molí d'aigua de Son Viscos), JA02 (Es Foradins), JA23 (Son Maixella/Sementer de sa carretera). S'hauran de corregir les coordenades dels següents miradors: AC088 Mirador des Garriguer, AC089 Mirador des Tudons, AC090 Mirador des Miradors, AC091 Mirador des Pla de s'Ullastre, AC092 Mirador des Port, AC093 Mirador des Puig de sa Moneda, AC094 Mirador des Ses Puntes, AC095 Mirador de Na Torta, AC096 Mirador de sa Capella, AC097 Mirador de sa Font de s'Ermitanet, AC098 Mirador de sa Font Figuera, AC099 Mirador de sa Punta Seca, AC0100 Mirador de sa Volta de s'Escolta, AC0101 Mirador de sa Vorera, AC0102 Mirador de s'Erassa, AC0103 Mirador de ses Basses, AC0104 Mirador de ses Filadores, AC0105 Mirador de ses Pites, AC0106 Mirador de s'Hostatgeria, AC0107 Mirador de son Ferrandell, AC0108 Mirador Nou, AC0109 Mirador de Son Gual, AC0110 Mirador de Miramar, AC0111Mirador des Barranc, AC0112 Mirador des Creuer, AC0113 Mirador des Figueral.

27. Fitxa BC18 (camí de s'Escolta). Es manté com a protecció el traçat original del catàleg de camins del terme Valldemossa (nº. 29).

28. L'entorn de protecció de la fitxa EM03, queda definit incloent tota la parcel.la.

29. Davant qualsevol desajust en la representació de les línies de delimitació de les zones afectades per la Llei de Costes, prevaldran les dades dels plànols de delimitació sobre els recollits en el planejament.

30. El darrer paràgraf de l'article 5, referit a l'obligat compliment de la Llei de Costes, allà on diu “dins el límit de servitud de protecció de costes:” ha de dir “ dins la delimitació del domini públic marítim-terrestre i zones de servitud de trànsit i protecció:”.

31. A la fitxa BC45/A (Camí de sa Barrera de Sa Marina) a l'apartat “ Protecció legal especifica” queda inclosa la referència “Llei 22/1988, de 28 de juliol, de Costes i el seu Reglament”.

32. Queda introduïda dins la part normativa del Catàleg la següent disposició addicional, Pla d'Ordenació dels Recursos Naturals de la Serra de Tramuntana: en l'àmbit del paratge natural de la Serra de Tramuntana s'haurà de donar compliment als articles 67 i 69 del Decret 19/2007, de 16 de març, pel qual s'aprova el Pla d'Ordenació dels Recursos Naturals de la Serra de Tramuntana.

33. En tant no es corregeixi el plànol de la fitxa BE022/C Molí de Vent de Son Mossènyer, aquest element es considera inclòs dins l'àmbit del Conjunt Històric de la Cartoixa.

34. A l'apartat 4.5.2 de la Memòria justificativa, allà on diu “article 16” ha de dir “article 17”.

35. A l'apartat 2 de l'article 17, Mesures de protecció de les Rutes d'interès paisatgístic, allà on diu “1 metre”, ha de dir “10 metres”.

36. Queda afegit al darrer punt del primer paràgraf de l'article 11: “Sempre que el conjunt resultant no alteri, interfereixi o desmereixi els valors de l'element que es protegeix”.

37. Queda suprimit l'apartat 2 de l'article 10, relatiu a la possibilitat de reconstrucció.

38. Queda suprimida de l'article 15 (abans 14) la possibilitat de reconstrucció en tots els casos, en concordança amb els articles 10 i 11.

39. A l'apartat 2.2 de la Memòria justificativa, queda afegit un nou apartat c) Normes subsidiàries de Valldemossa (amb l'excepció del Capítol IV, el qual queda desplaçat per aquest catàleg).

40. Queda integrada dins la part normativa del Catàleg la següent disposició derogatòria: A l'entrada en vigor d'aquest Catàleg, queda derogat el Capítol IV, Protecció del patrimoni Històric o Arquitectònic (articles 107 a 119 inclosos) de les vigents Normes subsidiàries de planejament de Valldemossa, aprovades definitivament amb prescripcions per la CIUM el 27/10/1995, amb complimentació de prescripcions i correcció d'errors de 22/03/1996.

41. Tota referència a les “normes” 9, 10 i 11 de l'apartat de “Directrius d'Intervenció” de les fitxes, queda substituïda per “normes del Catàleg”.

D'acord amb el previst a l'article 164.5 del Reglament general de la Llei 2/2014, de 25 de març, d'ordenació i ús del sòl, per a l'illa de Mallorca, abans esmentat, les prescripcions anteriors s'han d'introduir en el catàleg mitjançant la refosa corresponent de la documentació de contingut normatiu a què s'ha fet referència, que s'ha de remetre a aquesta Comissió Insular per l'Ajuntament. Això matisat amb les peculiaritats dels presents acords, en els termes que s'indiquen en l'apartat següent.

SEGON.- Assenyalar i fer l'advertiment exprés a l'Ajuntament de Valldemossa que l'aprovació del catàleg a què es refereix l'apartat anterior, en cap cas no suposa considerar la seva adaptació completa a les determinacions en matèria de catàlegs municipals que conté el Pla Territorial Insular de Mallorca, i d'acord amb els requeriments formals i materials que determinen les normes sobre catàlegs de protecció del Reglament general de la Llei 2/2014, de 25 de març, d'ordenació i ús del sòl, per a l'illa de Mallorca; motiu pel qual ha de donar compliment a les deficiències derivades de l'acord de Comissió Insular de Patrimoni Històric de Mallorca de 20/11/2019, i de l'informe del Servei Tècnic d'Urbanisme de 3 de desembre de 2020, que tot seguit s'indiquen; tot considerant que s'han de sotmetre a nou tràmit d'exposició pública les noves fitxes que es puguin incorporar:

1. S'ha d'emplenar a les fitxes que encara manquen, de forma específica i concreta per a cada element, el camp de “directrius d'intervenció”, més enllà d'una simple remissió a l'articulat de la norma.

2. S'hauran de descriure i regular a la part textual els entorns de protecció de les fitxes AC021, AC039, AC072, EM03, AR04, AR05.

3. Als carrers que es cataloguen amb fitxes denominades BA, com ara el BA03, s'han de completar les directrius d'intervenció, i fer referència també a rètols, tendals, materials d'exposició i venda al carrer, així com paviments, colors, etc.

4. S'ha de grafiar a la planimetria i referir a fitxes corresponents BC09, BC10, BC11, BC20, BC24, BC25, BC27, BC28, BC29, BC30, BC32, BC33, BC40, BC42, BC44, BC47, BC53, BC54, BC55, BC56, l'entorn de protecció de 10m. a banda i banda del camí.

5. S'haurà de revisar la fitxa JA 11/A (Puig de na Fàtima – Pastoritx) per modificar la incoherència entre text i imatge.

6. S'han d'incloure fitxes de les síquies de distribució més importants, per les motivacions que figuren al cos de l'informe tècnic del Servei de Patrimoni de dia 11/11/2019.

7. S'ha d'incloure una fitxa per al segon molí de S'Estret, una fitxa del molí de Son Salvat i s'ha de mantenir al catàleg, el molí de Son Brondo, ja que no es considera justificat el motiu de la seva exclusió “en l'actualitat està completament embegut en una nova edificació”.

8. S'ha de completar el sistema hidràulic de la Tornera (BE84) i, en el sistema hidràulic de Son Moragues (BE42) les canalitzacions es consideren s'han d'incloure les canalitzacions com un dels elements més destacats a conservar. S'han d'assenyalar a la cartografia els elements protegits.

9. S'han d'incloure la majoria dels torrentons empedrats de Pastoritx, Son Olesa, Vistamar i Son Ferrandell. Tots aquests torrentons es troben referenciats al llibre La gestió tradicional de l'aigua a Valldemossa: Son Ferrandell, Son Olesa, Vistamar, de Nicolau Cañellas i Serrano i Joan Tortella i Ararque (Col·lecció Gorg Blau nº 1, EMAYA, 1992).

10. S'ha d'incorporar el pont del camí de Son Puig, que es troba al camí de Son Puig, i que comunica aquestes cases amb la carretera de Valldemossa.

11. S'ha d'incloure un dels dos forns de calç de sa Font Figuera i tres a Son Moragues (recollits a l'Inventari d'enginyeria popular-CdM) i un dels dos del bosc de sa Baduia.

12. S'ha de corregir la coordenada del mirador de Son Olesa per tal de situar correctament aquest mirador.

13. S'han de definir les directrius d'intervenció a les fitxes de cases de neu.

14. S'han de fer fitxes paisatgístiques ambientals de Sa Marina i de s'Estret.

15. S'hauran de corregir les coordenades de les fitxes: AC030 (Son Viscos), AC044 (Torre de Can Costa), BE05 (Aljub de Cartoixa/Aljub de na Llambies, BE27 (Molí paperer de Son Viscos), BE19 (Molí d'aigua de Son Viscos), JA02 (Es Foradins), JA23 (Son Maixella/Sementer de sa carretera). S'hauran de corregir les coordenades dels següents miradors: AC088 Mirador des Garriguer, AC089Mirador des Tudons, AC090 Mirador des Miradors, AC091 Mirador des Pla de s'Ullastre, AC092 Mirador des Port, AC093 Mirador des Puig de sa Moneda, AC094 Mirador des Ses Puntes, AC095 Mirador de Na Torta, AC096 Mirador de sa Capella, AC097 Mirador de sa Font de s'Ermitanet, AC098 Mirador de sa Font Figuera, AC099 Mirador de sa Punta Seca, AC0100 Mirador de sa Volta de s'Escolta, AC0101 Mirador de sa Vorera, AC0102 Mirador de s'Erassa, AC0103 Mirador de ses Basses, AC0104 Mirador de ses Filadores, AC0105 Mirador de ses Pites, AC0106 Mirador de s'Hostatgeria, AC0107 Mirador de son Ferrandell, AC0108 Mirador Nou, AC0109 Mirador de Son Gual, AC0110 Mirador de Miramar, AC0111Mirador des Barranc, AC0112 Mirador des Creuer, AC0113 Mirador des Figueral.

16. S'ha de suprimir l'errada gràfica consistent en què encara apareixen molts de noms repetits que assenyalen elements (per exemple: mirador, aljub, barraca…).

17. S'ha d'incloure una nova fitxa del cementiri en la qual s'identifiquin les tombes i elements històrics, artístics i paisatgístics que han de ser preservats.

18. Les línies de la delimitació del domini públic marítim-terrestre i de les zones de servitud de trànsit, de protecció i d'accés al mar i la zona d'influència de l'expedient de delimitació DL-97-PM, aprovat per Ordre Ministerial de 12 de desembre de 2008, s'han de recollir a la planimetria de sòl urbà afectada.

19. S'ha de revisar la planimetria de les Fitxes afectades per la delimitació i servituds de la Llei de Costes (AC099, BC45...) en el sentit de recollir aquestes delimitacions.

20. Es manté la deficiència 2 de l'informe del Servei de Territori de 9/09/2016, relativa a la norma 47 del PTM.

21. S'ha de corregir la planimetria de la fitxa BE022/C Molí de Vent de Son Mossènyer indicant correctament la delimitació del conjunt històric de la Cartoixa.

22. En els casos que resulti justificada la possibilitat de reconstrucció d'elements amb protecció parcial B, s'ha d'incloure aquesta possibilitat a la fitxa corresponent.

En conseqüència, es recorda que per aplicació de l'article 15 de la Llei 14/2000, d'Ordenació Territorial, subsisteix el deure d'adaptació a les determinacions del Pla Territorial, així com a les determinacions del Reglament general de la Llei 2/2014, de 25 de març, d'ordenació i ús del sòl, per a l'illa de Mallorca, per aplicació de la seva disposició transitòria segona.»

Així mateix, es fan publiques les normes urbanístiques

 

CAPÍTOL 1

Aspectes generals

 

Article 1

Àmbit d'aplicació i abast del Catàleg

1. Donant compliment a la Llei  2/2014 d'Ordenació i Ús del Sòl (BOIB núm. 43 de 29.03.2014) les presents normes de protecció i conservació del Catàleg d'elements i espais protegits de Valldemossa (en endavant simplement Catàleg) tenen per objecte preveure els béns com monuments, immobles o espais d'interès històric, artístic, arquitectònic, paleontològic, formacions geològiques i elements geomorfològics singulars, arqueològic, etnogràfic, ecològic o científic que, bé en funció de les seves característiques singulars, bé segons la legislació sobre béns de valor cultural de les Illes Balears (Llei 12/1998, de patrimoni històric de les Illes Balears), han de ser objecte de preservació, tot establint el grau de protecció adequada i els tipus d'intervenció que en cada cas s'hi permeten

2.  El present Catàleg és un document complementari al planejament municipal i té entre les seves finalitats la conservació dels elements assenyalats en l'apartat 1 anterior.

3. El Catàleg identifica els béns objecte de protecció, aporta la informació física i jurídica necessària en relació amb aquests béns i estableix el grau de protecció al qual estan subjectes i els tipus d'intervencions o actuacions possibles, d'acord amb les determinacions establertes pel  la Llei 12/1998, de patrimoni històric de les Illes Balears, el Decret 14/2011 de 25 de febrer pel qual s'aprova el reglament d'intervencions arqueològiques i paleontològiques de les Illes Balears, el Pla Territorial insular de Mallorca i la Llei 2/2014 d'Ordenació i Ús del Sòl.

4. El patrimoni catalogat ve regulat mitjançant una protecció individualitzada que apareix a la fitxa normativa particularitzada de cada immoble o element, i per una protecció genèrica que depèn de la qualificació de protecció que indica el tipus d'obres i intervencions permesos com s'indica en els articles següents.

5. Les presents normes seran d'aplicació conjunta, directa i complementària amb les disposicions de la legislació vigent en matèria de patrimoni històric.

Article 2

Revisió i modificació del Catàleg

1. El Catàleg serà susceptible de ser revisat o modificat per inclusions o exclusions, per alteració del nivell de protecció, o per modificacions del contingut de les fitxes individualitzades, d'acord amb el que es disposa la legislació urbanística vigent.

Article 3

Fitxa particularitzada

1. Per a cada un dels elements catalogats existeix una fitxa normativa particularitzada. Aquesta fitxa consta de sis apartats que es resumeixen en dues parts: una identificativa i una altra normativa pròpiament dita. Aquesta darrera es desenvolupa segons els criteris de regulació genèrica de les diferents categories de protecció, precisant sobre elements concrets com incideix la protecció, el seu abast i el tipus d'actuacions permeses.

2. Totes les prescripcions incloses en l'apartat normatiu de directrius d'intervenció seran d'aplicació al bé catalogat a què facin referència.

Article 4

Zona de protecció

1. Per a alguns elements catalogats es determina una zona de protecció que ve grafiada en els plànols corresponents, ja sigui dirigida a la preservació de visuals o de la pròpia integritat de l'element catalogat. Cada fitxa particularitzada determinarà detalladament les limitacions que dins l'àmbit de la zona de protecció s'estableixen a la construcció d'edificacions.

2. A les zones de protecció d'un bé catalogat la concessió de llicència municipal d'obres o ordre d'execució estarà condicionada al compliment de les prescripcions que s'especifiquen de la corresponent fitxa normativa i a les presents Normes.

3. La sol·licitud per a obres subjectes a llicència urbanística municipal o comunicació prèvia a efectuar a les zones de protecció d'un bé catalogat inclourà a més de l'especificat a les Normes Urbanístiques del planejament municipal, una descripció gràfica tal que permeti apreciar el correcte compliment de les prescripcions aplicables al cas concret

 

Article 5

Graus de protecció

Els nivells de protecció A, B, C, corresponen als tres nivells o graus de protecció que defineix la norma 47.1.b del PTIM, tal i com segueixen:

A. Nivell de protecció integral

Es refereix a aquells edificis, parts d'edificis, construccions o elements qualificables de singulars pels seus valors històrics, arquitectònics, estètics o tipològics, així com als elements o edificis incoats o declarats Bé d'Interès Cultural (BIC). La preservació dels elements objecte d'aquesta protecció ha de ser integral o total.

B. Nivell de protecció parcial

Per a aquells casos diferents dels anteriors que, amb el límit de la conservació íntegra de la seva volumetria, estructura, tipologia, condicions ambientals i elements interiors permetin l'execució d'obres.

En els casos expressament indicats en cada una de les fitxes individualitzades la protecció B s'estendrà a elements concrets, tant de l'interior com de l'exterior.

C. Nivell de protecció ambiental

Es refereix a aquells edificis, part d'edificis, construccions o elements que sense presentar singularitats històriques o arquitectòniques mereixen la seva preservació, fonamentalment, pel seu valor tipològic i ambiental. La seva conservació admetrà intervencions de major abast que les del grau de protecció anterior.

Concretament queden englobades en aquest nivell les remodelacions que afecten la totalitat de l'espai interior de les edificacions, mantenint les proteccions de façana i la volumetria existent en l'aiguavés corresponent a aquesta, a fi que la seva protecció sigui realment efectiva, tot d'acord a la proposta de cada fitxa individualitzada.

En els casos expressament indicats en cadascuna de les fitxes individualitzades la protecció ambiental C s'estén a les façanes o volumetria corresponent al segon aiguavés de les edificacions, a les edificacions auxiliars, a d'altres elements com cisternes, arcs, cellers, columnes, graons, pedrissos, emparrats, fumerals, trespols, voravies, forn de pa, i a espais exteriors tal com carreres, jardins, murs de tancament o barreres de ferro.

També s'inclouen en aquesta protecció:

- La preservació de determinats espais o trams urbans conformats per una agrupació, més o manco homogènia de construccions urbanes, ateses les peculiars característiques d'aquests espais o trams urbans que li atorguen un suficient valor històric, arquitectònic o artístic. Aquesta agrupació presenta una coherència suficient per constituir una unitat susceptible de delimitació i el seu valor es refereix especialment al conjunt que formen les edificacions i no necessàriament al valor individual de cada una d'elles i atén sobretot als elements exteriors dels edificis, façanes i cobertes, i la configuració dels espais urbans.

- En espais paisatgístic d'interès es pretén establir mesures de protecció d'uns determinats espais que presenten valors destacats des del punt de vista ambiental i paisatgístic, ja sigui pels seus destacats valors naturals (orografia, hidrografia, flora i fauna) i/o perquè formen un conjunt d'elements naturals, humanitzats (cultius agrícoles) i construccions (arquitectura, elements etnològics) de rellevant interès.

Els elements catalogats del Pla Especial de Protecció del Lloc històric de les possessions de l'Arxiduc Lluís Salvador s'han incorporat al present Catàleg  amb un codi diferenciat i mantenint el grau assignat pel Pla Especial (A1, A2 i A3):

1. Protecció Integral Total (arquitectònica, constructiva i/o ambiental) : A1

Abraça els immobles, elements, jardins, etc. incoats o declarats BIC.

Abraça aquells béns de valoració equivalent als BIC i que, en conseqüència, han de ser protegits i conservats en la seva totalitat.

De forma concreta, a més d'alguns immobles, afecta a la totalitat de capelles i miradors promoguts per l'Arxiduc.

Els trets avaluats per a aquesta protecció han estat: l'interès històric, arquitectònic, constructiu i ambiental/paisatgístic.

2. Protecció Integral Parcial (arquitectònica, constructiva i/o ambiental): A2

És la categoria dels elements que sense assolir un valor excepcional, per a la memòria històrica de l'Arxiduc, o pels valors arquitectònics i antropològics en general tenen un interès especial per la significació i definició del lloc on s'insereixen i pels valors tipològics i constructius que comporten. Han de ser conservats en les seves característiques fonamentals, tant, i si s'escau, pel que fa als exteriors com en el que pertany als interiors.

3. Protecció estructural: B

Han de conservar els elements bàsics que defineixen les seves condicions de volum, estructura tipològica, definició formal i característiques ambientals, encara que es poden fer obres de readaptació interior, o, excepcionalment, exterior compatibles amb els elements que van originar la seva protecció, i que figuren a la fitxa individualitzada.

Independentment del grau de protecció que estableixi el Catàleg, les edificacions i instal·lacions existents a l'entrada en vigor de la Llei de Costes estan subjectes al règim que estableix la Disposició transitòria quarta de l'esmentat text legal, estant solament permeses obres de reparació, millora, consolidació i modernització sempre que no impliquin augment de volum, alçada ni superfície de les construccions existents i sense que l'increment de valor que aquelles comportin pugui ser tingut en compte a efectes expropiatoris. Així mateix, les edificacions catalogades situades en domini públic marítim-terrestre els serà aplicable el que disposa la disposició addicional tercera del Reglament General de Costes, aprovat per Reial Decret 876/2014, de 10 d'octubre.

És d'obligat compliment la Llei 22/1988, de 28 de juliol, de Costes i el seu reglament General, i s'hauran de tenir en compte les limitacions següents en els elements catalogats dins

la delimitació del domini públic marítim-terrestre i zones de servitud de trànsit i protecció:

• La utilització del domini públic marítim-terrestre es regularà segons el que especifica el títol III de la Llei de Costes, havent de tenir en compte en tot cas que les actuacions que es planegin en aquests terrenys hauran de comptar amb el corresponent títol habilitant.

• Els usos a la zona de servitud de protecció s'ajustaran al que disposen els articles 24 i 25 de la Llei de Costes, havent de comptar els usos permesos en aquesta zona, amb l'autorització de l'òrgan competent de la comunitat Autònoma.

• S'ha de garantir el respecte de les servituds de trànsit i accés al mar que estableixen els articles 27 i 28 de la Llei de Costes, respectivament.

• Les obres i instal·lacions existents a l'entrada en vigor de la Llei de Costes, situades en zona de domini públic o de servitud, es regularan pel que especifica la disposició transitòria quarta de la Llei de Costes. 

Davant qualsevol desajust en la representació de les línies de delimitació de les zones afectades per la Llei de Costes, prevaldran les dades dels plànols de limitació sobre els recollits en els planejament.

CAPÍTOL 2

Normes d'intervenció

 

Article 6

Normes generals d'intervenció en els béns catalogats

1. Les obres a realitzar en els béns catalogats no podran desmerèixer el bé catalogat en cap dels valors que han motivat la seva inclusió al Catàleg. S'hauran de conservar els elements als quals radiquen els seus valors tipològics i estilístics.

2. En els edificis catalogats no serà d'obligat compliment la normativa del Planejament municipal general relativa a condicions de dimensionament, higiene i instal·lacions per al disseny i l'habitabilitat dels habitatges existents ni dels locals en obres d'ampliació, canvi d'ús o obres que afectin a la seva distribució, sense perjudici de l'efectiu compliment de les normes de seguretat que afectin a l'activitat d'acord a la seva normativa específica.

El projecte tècnic que s'aculli al present article per a no complir la normativa aquí esmentada haurà d'identificar i justificar els incompliments de la normativa general mitjançant un annex específic. Els informes tècnics  hauran de pronunciar-se específicament sobre la procedència de la inaplicació de la norma general i l'òrgan competent per a atorgar la llicència reflectirà al seu acord la motivació de la inaplicació de la norma general.

3. Es prestarà especial atenció a les xarxes d'instal·lacions vistes per la façana d'un element catalogat i es considerarà la possible eliminació visual de la instal·lació per tal d'adequar-la a les condicions historicoambientals de l'element protegit.

 

Article 7

Tipus d'obres i intervencions

1. Als efectes d'aquest Catàleg, es defineixen els següents tipus d'intervencions sobre els elements catalogats que es podran permetre, en funció del grau de protecció que s'estableixi i de les prescripcions contingudes en cada fitxa individualitzada.

2. Tipus d'intervenció als béns catalogats:

Les obres a realitzar en els immobles existents poden variar en ordre creixent del seu nivell d'intervenció transformadora de l'edifici o immoble original segons la següent graduació i definició:

2.1. Conservació. Són obres per al manteniment de totes les condicions estructurals i elements de l'edifici en perfecte estat de salubritat i ornament exterior i interior, és a dir, obres la finalitat de les quals és la de complir les obligacions de la propietat en quant es refereix a les ja esmentades condicions d'ornament i higiene a l'edificació. Es consideren dins aquest apartat les eventuals reparacions de tots aquells elements i instal·lacions que es considerin en mal estat (coberta, baixants, instal·lacions sanitàries, etc.) i estrictes obres de manteniment com reparacions de enrajolat, referit o pintures.

2.2. Restauració. Són obres la finalitat de les quals és la de reposar o tornar a l'edifici o una part d'ell les seves característiques originals, científicament conegudes tant en les seves estructures, com en els seus elements, acabats i decoracions, de tal manera que el procés sigui reconeixible. Comporta la utilització, en la mesura que sigui possible, dels sistemes constructius i materials originals.

2.3. Consolidació. Són obres de recuperació d'elements de les estructures resistents, o el seu reforç o reparació amb eventual substitució parcial d'aquestes, per a assegurar l'estabilitat de l'edifici i de les seves parts resistents. En els edificis de protecció integral les obres s'hauran de realitzar amb els mateixos materials i sistemes constructius utilitzats originàriament sempre que sigui possible, havent de quedar reconeixedors.

2.4. Rehabilitació. Són obres d'adequació, millora de condicions d'habitabilitat o redistribució de l'espai interior, mantenint en tot cas les característiques estructurals de l'edifici (estructura portant) i els aspectes fonamentals (no de forma mimètica) de la tipologia. Aquest tipus d'obra podrà suposar l'adequació dels usos sota coberta actuals, modificació de patis interiors o buits que no siguin façana, obertura de patis interiors i buits d'escales que no afectin a l'estructura portant i l'ocupació de patis interiors quan aquests tinguin dimensions notòriament inferiors a les permeses com a mínimes per les ordenances municipals, no estiguessin protegits a les fitxes de catàleg o no fossin un element fonamental de la tipologia (pati central o vestíbul).

En rehabilitació, no es podrà augmentar la volumetria de l'edifici.

2.5 Reestructuració. Són obres d'adequació o transformació de l'espai interior de l'edifici, incloent-hi la possibilitat de demolició o substitució parcial d'elements estructurals. Només es podrà afectar la façana en aquells casos als quals les noves obertures segueixin els ritmes compositius de la tipologia de buits del llenç de façana. El cas extrem de l'obra de reestructuració serà el buidat de l'edifici, entenent per tal la demolició interior generalitzada amb el manteniment de la façana o façanes exteriors i els seus remats.

2.6 Reconstrucció. Són obres la finalitat de les quals és aixecar una construcció de nova planta sobre un solar o espai no construït que reprodueixi l'edifici o construcció que el va precedir en l'ocupació de l'esmentat solar o espai. Les obres de reconstrucció, en estar vinculades a les condicions d'un edifici preexistent, s'han d'ajustar a aquelles, almenys quant als elements definitoris de les característiques arquitectòniques, tipològiques o ambientals essencials que varen determinar la seva protecció.

En la reconstrucció s'eliminaran els afegits que desvirtuïn la tipologia edificatòria, segons les definicions contingudes en les Normes.

2.7. Ampliació. Són obres d'increment de la superfície edificada o del volum o altura existents.

2.8. Obra nova. Són obres de construcció de nova planta sobre solars existents o els que pugin sorgir com a resultat de la substitució d'edificis conforme a l'ordenació del planejament urbanístic municipal.

3. Tipus d'intervenció als béns d'interès paisatgístic i ambiental:

3.1. Conservació del paisatge. És la intervenció que té per finalitat impedir la degradació dels diferents elements que conformen l'espai, mantenint les condicions originals, sense alterar-ne els valors.

3.2. Restauració del paisatge. Aquesta intervenció pretén el manteniment dels diferents elements de l'espai, mitjançant la reparació de parts o components malmeses.

3.3. Rehabilitació del paisatge. És la intervenció física que té per objecte l'adequació, la millora, neteja, repoblació, o la reposició de les parts o condicions dels elements de l'espai amb manteniment de les seves característiques tipològiques.

3.4. Restitució tipològica del paisatge. Intervenció consistent en la renovació de l'espai, incloent la substitució o eliminació d'elements discordants, per restituir-ne la coherència d'acord amb els valors ambientals i paisatgístics que li són propis.

Article 8

Règim d'usos

1. Amb caràcter general el règim d'usos es correspon amb la qualificació de sòl rústic o la zona de sòl urbà en la qual es troba el bé catalogat, si bé la fitxa pot restringir el ventall d'usos possibles.

2. En cap cas l'ús dels béns catalogats podrà alterar les característiques fonamentals que varen motivar la protecció de l'element, perjudicar la seva conservació o comportar risc de degradació.

Article 9

Regulació de la protecció integral (A)

Aquest tipus de protecció implica una preservació íntegra del bé protegit, és a dir, sense cap possibilitat de canvi que comporti una modificació en la seva estructura, distribució i acabats. Només s'hi permeten obres de conservació, restauració, consolidació i, en casos excepcionals, de recuperació d'alguna de les seves característiques originals.

Aquesta categoria contempla elements construïts i elements ambientals i paisatgístics.  En els ambientals es podran realitzar les obres conservació del paisatge, restauració del paisatge i rehabilitació del paisatge.

Article 10

Regulació de la protecció parcial (B)

1. Les obres permeses en els béns catalogats a la categoria B seran: conservació, restauració, consolidació, rehabilitació i, excepcionalment, reestructuració a parts no bàsiques de l'edifici i annexos que poguessin existir, si així s'indica a la fitxa individual.

Article 11

Regulació de la protecció ambiental (C)

1. A la categoria C contempla elements construïts i elements ambientals i paisatgístics.  En els elements construïts es podran realitzar les obres de conservació, restauració, consolidació, rehabilitació i reestructuració només a l'interior. També es permetran obres d'ampliació i nova construcció sempre que no afectin la façana i el volum del primer aiguavés, i sempre que el conjunt resultant no alteri, interfereixi o desmereixi els valors de l'element que es protegeix”.  

En els ambientals es podran realitzar les obres conservació del paisatge, restauració del paisatge, rehabilitació del paisatge i restitució tipològica del paisatge.

2. Les intervencions en els conjunts urbans hauran de mantenir o potenciar l'estructura urbana i arquitectònica del conjunt i les característiques generals de l'ambient i de la silueta paisatgística. Excepcionalment, es permetran les substitucions d'immobles sempre i quan contribueixin a la millora de la conservació i harmonia del conjunt. En aquests conjunts s'hi permeten obres de restauració, conservació, consolidació, rehabilitació i reestructuració. Les obres d'ampliació vendran condicionades pel volum i alçades característics de cada un dels conjunts catalogats.

3. Les intervencions en els espais paisatgístics d'interès hauran de mantenir i potenciar els valors que són propis de cada espai. Es permetran les intervencions  que tenguin per objecte la millora, neteja, repoblació d'aquests espais, d'acord amb les condicions especificades a cada una de les fitxes d'aquests espais, sens perjudici de la preceptiva aplicació de les normes i instruments d'ordenació que resultin aplicables en cada cas i de la necessitat d'obtenir les autoritzacions i/o informes preceptius.

Per tal de poder autoritzar qualsevol tipus d'intervenció sotmesa a llicència urbanística municipal o comunicació prèvia l, s'haurà de realitzar un estudi previ adequat a les característiques concretes de la intervenció en el qual es pugui comprovar que les intervencions que es proposen no perjudiquen o alteren les característiques i valors que són propis de cada espai en concret.

Quant als arbres singulars, no es poden tallar, ni arrencar totalment o parcialment, ni danyar per qualsevol mitjà.

Condicions de paisatge i composició:

El volum, la tipologia, la morfologia i el cromatisme de les intervencions en els conjunts ambientals catalogats no podran alterar el caràcter arquitectònic i paisatgístic de l'àrea ni pertorbar la visualització del conjunt.

Per tal de poder autoritzar obres d'edificació i d'urbanització que afectin a les façanes o als espais exteriors en les zones amb protecció de conjunt ambiental, s'haurà de realitzar un estudi previ de les façanes i volumetries resultants amb les actuacions proposades. Amb aquest estudi s'ha de poder comprovar que la totalitat de les actuacions no alteren el caràcter arquitectònic i paisatgístic de l'àrea catalogada amb protecció del conjunt.

Article 12

Regulació de la protecció A1, A2 i B del PEPLHALS

1. Les regulacions dels elements inclosos al Pla Especial de Protecció del lloc històric de l'Arxiduc Lluís Salvador (PEPLHALS) son les que aquest determina juntament amb les directrius d'intervenció que marca cada fitxa individualitzada.

2. La relació de fitxes incloses en el PEPLHALS és la que apareix a la memòria justificativa.

Article 13

Elements a preservar dins la unitat catalogada

1. A cada fitxa s'estableixen en concret els diferents tipus d'elements a preservar pertanyents a la unitat catalogada, sense perjudici de la protecció general i de les intervencions permeses inherents a la categoria de protecció assignada.

2. En general, els diferents tipus d'elements a preservar recollits a cada fitxa es refereixen a:

- Volumetria exterior. La preservació comporta el manteniment tant de la relació entre els diferents cossos edificats existents, com dels paràmetres dimensionals de cada cos.

- Façanes. La seva preservació comporta el manteniment de la composició, proporció i dimensió dels buits existents i els acabats superficials.

- Sistemes estructurals originals. La seva preservació es farà sense perjudici de la possibilitat d'intervenció amb altres solucions tècniques i constructives actuals sempre que siguin necessàries per al manteniment de l'element catalogat.

- Interiors. Comporta el manteniment de la distribució i acabats superficials verticals i horitzontals que es considerin valuosos.

- Enginys mecànics. Comporta la seva conservació i, quan sigui possible, el manteniment de la ubicació original.

- Elements mobles. Comporta la seva preservació integral.

 

Article 14

Intervencions preferents i admissibles

1. A cada fitxa del catàleg s'estableixen, si escau, les intervencions preferents i admissibles.

2. Es consideren intervencions admissibles totes les permeses segons la regulació de la categoria de protecció corresponent.

3. Les intervencions admissibles que afectin amb caràcter global l'element catalogat o a la seva major part (60%) de superfície total construïda o, si s'escaigués, que suposin un augment de més del 10% d'aquesta superfície, hauran de comportar simultàniament l'execució de les intervencions preferents establertes.

Article 15

Resum, tipus d'obres i categories de protecció

 

Tipus d'obres i intervencions

Categoria de protecció

 

A

B

C

Elements construïts

2.1 Conservació

*

*

*

2.2 Restauració

*

*

*

2.3 Consolidació

*

*

*

2.4 Rehabilitació

-

*

*

2.5 Reestructuració

-

*(1)

*

2.6 Reconstrucció

-

-

-

2.7 Ampliació

-

-

*(2)

2.8 Nova construcció

-

-

*(2)

 

Elements ambientals i paisatgístics

3.1 Conservació del paisatge

*

-

*

3.2 Restauració del paisatge

*

-

*

3.3 Rehabilitació del paisatge

*

-

*

3.4 Restitució tipològica del paisatge

-

-

*

*             Permès

(1)          Només a parts no bàsiques de l'edifici i annexos que poguessin existir

(2)          Que no afectin la façana i el volum del primer aiguavés.

(3)          Només en cas de ruïna i es tracti d'un ús permès per les Normes Subsidiàries, i sempre que s'obtengui la corresponent llicència

Article 16

Mesures de protecció de les Rutes d'interès cultural

1. D'acord amb les determinacions del Pla territorial s'estableix una protecció específica  la Cartoixa, element integrant de la ruta del Barroc (segons PTIM ruta núm.4) que discorre per la carretera Ma–10 (Pollença-Andratx).

2. S'ha establert un Bé ambiental que inclou el conjunt monàstic i l'entorn immediat que inclou, places, carrers, jardins i altres immobles que formaven part històricament del conjunt monàstic al voltant de la Cartoixa tal i com ve grafiat a la planimetria.

3. Dins l'àmbit de la ruta es podran dur a terme actuacions de seguretat, gestió forestal i prevenció d'incendis per tal de preservar l'entorn dels elements o rutes d'interès paisatgístic.

Article 17

Mesures de protecció de les Rutes d'interès paisatgístic

1. D'acord amb les determinacions del Pla territorial s'estableix una protecció específica  per a la Ruta la Pedra en Sec (Ruta nº5)

2. S'ha establert una zona de protecció de 10 metres a banda i banda del límit exterior dels camins que conformen la Ruta, que garanteixi la qualitat paisatgística de l'itinerari i els seus valors patrimonials i naturals

3. La regulació dels usos d'aquesta ruta son els que s'estableixen en el Pla especial d'ordenació i de protecció de la Ruta de Pedra en Sec (PERPS) publicat en el BOIB Núm. 93 del 25 de juny de 2015.

4. Dins l'àmbit de la ruta es podran dur a terme actuacions de seguretat, gestió forestal i prevenció d'incendis per tal de preservar l'entorn dels elements o rutes d'interès paisatgístic.

CAPÍTOL 3

Règim de concessió de llicències en els béns catalogats

 

Article 18

Disposicions preliminars

1. Les llicències es concediran a reserva de troballes arqueològiques i paleontològiques. En el cas que es produeixin les esmentades troballes es procedirà a la immediata paralització de les obres, aplicant el previst a la legislació vigent sobre protecció del patrimoni.

Article 19

Documents per a la sol·licitud de llicències

Per a realitzar obres en elements situats als àmbits catalogats, a més de la documentació genèrica prevista pels projectes d'obres, s'hauran d'aportar els documents següents:

a) Justificació de la integració a l'entorn amb el plànol de façanes dels edificis contigus, a escala 1:100.

b) Documentació fotogràfica exhaustiva del tram de carrer o del conjunt en el qual es pugui emmarcar l'actuació, havent-se de substituir la dita documentació fotogràfica per un aixecament planimètric de l'estat actual de les façanes del tram del carrer o del conjunt en que s'emmarqui, en els casos en que la seva amplària impossibiliti una visió completa i verídica de les edificacions.

c) Descripció dels materials utilitzats, assenyalant la seva idoneïtat respecte a l'entorn.

d) Documentació gràfica contenint les preses dels serveis amb les seves dimensions i situació exacta.

f) Quan hi hagi obres de demolició haurà de quedar patent i clar el seu abast i la zona afectada.

g) En el cas que es tracti d'obres parcials de reforma, croquis de detall dels elements singulars, tals com balcons, patis interiors, finestres, pavimentació, etc., indicant en tots ells els materials utilitzats. Tant la documentació de l'estat inicial com la de l'estat final seran les suficients per a la definició del projecte.

 

Disposició addicional

Pla d'Ordenació de Recursos Naturals de la Serra de Tramuntana

En l'àmbit del paratge natural de la Serra de Tramuntana s'haurà de donar compliment als articles 67 i 69 del Decret 19/2007, de 16 de març, pel qual s'aprova el Pla d'Ordenació dels Recursos Naturals de la Serra Tramuntana.

Disposició derogatòria

A l'entrada en vigor d'aquest Catàleg, queda derogat el Capítol IV, Protecció del Patrimoni Històric o Arquitectònic (articles 107 a 119 inclosos) de les vigents Normes subsidiàries de planejament de Valldemossa, aprovades definitivament amb prescripcions per la CIUM el 27/11/1995, amb complimentació de prescripcions i correcció d'errors de 22/03/1996.

Fitxes urbanístiques

CODI

DENOMINACIÓ

SÒL

LOCALITZACIÓ

POL.

PAR.

NIVELL

BIC

AC001/A

Palau del Rei Sanç- C.H.Cartoixa

URBÀ

Plaça Cartoixa, s/n. Plaça Rubén Darío.

 

 

A

BIC MONUMENT

AC002/B

Ajuntament Vell/Biblioteca

URBÀ

Plaça de la Constitució

 

 

B

 

AC003/C

Carrer de la Constitució 16

URBÀ

Carrer de la Constitució nº16

 

 

C

 

AC004/B

Son Ronqueto. Can Mas

URBÀ

Carrer Rei Sanxo 31

 

 

B

 

AC005/B

Can Marió

URBÀ

Carrer Uetam, 8

 

 

B

 

AC006/B

Ca s'Hereu

URBÀ

Carrer Constitució, 10

 

 

B

 

AC007/B

Carrer Pare Francesc Frau, 9

URBÀ

Carrer Pare Francesc Frau, 9

 

 

B

 

AC008/B

Ca na Goris

URBÀ

Carrer Pare Castanyeda, 14-14A

 

 

B

 

AC009/B

Ca madò Pipa

URBÀ

Carrer Pare Castanyeda, 16

 

 

B

 

AC010/B

Ca madò Margalida Bruneta

URBÀ

Carrer Vell, 14

 

 

B

 

AC011/B

Ca na Bardina

URBÀ

Catalina Homar, 4

 

 

B

 

AC012/B

Can Salvà

URBÀ

Carrer de la Rosa, 35

 

 

B

 

AC013/B

Ca n'Antònia Darder secretari

URBÀ

Plaça Gallard 3

 

 

B

 

AC014/B

Can Mariano

URBÀ

Carrer de na Búger 7-7B

 

 

B

 

AC015/PE-A1

Claustre i jardí de Miramar

RÚSTIC

 

1

1

PE-A1

 

AC016/B

Ca madò Margalida de Son Batista

URBÀ

Carrer de na Búger, 6

 

 

B

 

AC017/B

Cal Sen Mig,  Ca na Francesca Cegues

URBÀ

Carrer de na Búger, 8

 

 

B

 

AC018/B

Son Calafat

RÚSTIC

 

4

2

B

 

AC019/B

Escola Vella

URBÀ

Carrer ermità Joan Mir- Carrer Pins

 

 

B

 

AC020/A

Casa de la Rectoria

URBÀ

Carrer Rectoria, 1

 

 

A

 

AC021/A

Torre de Son Mas (Pla del Rei)

RÚSTIC

 

1

12

A

 

AC022/A

Celler de Cartoixa

URBÀ

Carrer Jovellanos, 6D-6E

 

 

A

 

AC023/B

Jardins de la Cartoixa/Jardins de Can Bonsoms

URBÀ

Jardins de Joan Carles I

 

 

B

 

AC024/B

Es Celler/Petit Hotel

URBÀ

Carrer Uetam, 1

 

 

B

 

AC025/B

Ca don Toni "es metge"

URBÀ

Carrer Uetam, 2

 

 

B

 

AC026/A

Apotecaria de Cartoixa/Ca don Joan

URBÀ

Plaça Rubén Darío, 3

 

 

A

 

AC027/B

Ca l'amo en Bernat

URBÀ

Placa Pública, 1

 

 

B

 

AC028/B

Convent de les Franciscanes

URBÀ

Carrer de la Rosa, 30-30A

 

 

B

 

AC029/B

Casa dels Uruguaïos

URBÀ

Plaça Bartomeu Estaràs, 2-2A

 

 

B

 

AC030/B

Son Viscos

RÚSTIC

 

24

3

B

 

AC031/B

Ca n'Aina Peluda Carrer de la Rosa

URBÀ

Carrer de la Rosa, 14

 

 

B

 

AC032/B

Can Gotzo

URBÀ

Carrer de la Rosa, 19-19A

 

 

B

 

AC033/B

Cas Pagès

URBÀ

Carrer Rei Sanxo, 13

 

 

B

 

AC034/B

Cas Mosson

URBÀ

Carrer Rei Sanxo, 11

 

 

B

 

AC035/B

Can Pacs

URBÀ

Carrer Rei Sanxo, 26-26A

 

 

B

 

AC036/C

Clot del carrer Rei Sanxo

URBÀ

Carrer Rei Sanxo 42-46

 

 

C

 

AC037/PE-A2

Sínia de Son Moragues

RÚSTIC

 

1

77

PE-A2

 

AC038/B

Cas Magins

URBÀ

Carrer Pare Castanyeda, 32

 

 

B

 

AC039/PE-A1

Torre de Son Galceran

RÚSTIC

 

1

8

PE-A1

BIC MONUMENT

AC040/C

Plaça de na Búger, 1-1A

URBÀ

Plaça de na Búger, 1-1A

 

 

C

 

AC041/B

Ca madò crosseta, Can Talí

URBÀ

Carrer Ramón Gual des Mur, 3

 

 

B

 

AC042/B

Can Raio

URBÀ

Carrer Ramón Gual des Mur, 5

 

 

B

 

AC043/B

Cas Sabater Coix

URBÀ

Carrer Vell, 1

 

 

B

 

AC044/PE-A2

Sa Torre de Can Costa

RÚSTIC

 

1

13

PE-A2

 

AC045/PE-A1

Mirador des Niu des Corbs

RÚSTIC

 

1

4

PE-A1

 

AC046/B

Es convent/Sa Vicaria

URBÀ

Carrer Pare Castanyeda 3, 3A

 

 

B

 

AC047/PE-A1

Caseta de la Talaia Vella

RÚSTIC

 

3

163

PE-A1

 

AC048/C

Can Calamandre

URBÀ

Carrer de la Dragonera, 7

 

 

C

 

AC049/PE-A1

Jardins de Son Moragues

RÚSTIC

 

1

163

PE-A1

BIC JARDÍ HISTÒRIC

AC050/B

Hotel Chopin/Hotel del artista

URBÀ

Plaça Bartomeu Estaràs, 3

 

 

B

 

AC051/B

S'Hostal, Can Déu, Posada dels ermitans

URBÀ

Plaça Pública, 5A-5C

 

 

B

 

AC052/PE-A1

Jardí de sa Torre des Moro

RÚSTIC

 

1

1

PE-A1

 

AC053/C

Cal sen Pere Bessó. Ca na Conxa

URBÀ

Carrer de ses Filoses, 25

 

 

C

 

AC054/B

Hotel la Cartuja/ Ca l'amo en Biel/ Capuccino

URBÀ

Plaça Ramon Llull, 5

 

 

B

 

AC055/B

Hotel Turismo/Can Reüll

URBÀ

Via Blanquerna, 2

 

 

B

 

AC056/PE-B

Cases de Font Figuera

RÚSTIC

 

1

10

PE-B

 

AC057/PE-A1

Capella del beat Ramon Llull

RÚSTIC

 

1

4

PE-A1

 

AC058/B

Cal sabater Biela

URBÀ

Carrer de la Plaça, 3-3A

 

 

B

 

AC059/B

Son Maixella

RÚSTIC

 

3

217

B

 

AC060/C

Son Puig dels Llorers

RÚSTIC

 

3

900

C

 

AC061/B

Son Pacs

RÚSTIC

 

9

1

B

 

AC062/B

Son Brondo

RÚSTIC

 

2

86

B

 

AC063/B

Son Matge

RÚSTIC

 

2

85

B

 

AC064/B

Son Salvat

RÚSTIC

 

8

2

B

 

AC065/B

Sa Baduia

RÚSTIC

 

2

88

B

 

AC066/B

Son Morro

RÚSTIC

 

3

147

B

 

AC067/B

Pastoritx

RÚSTIC

 

3

145

B

 

AC068/B

Son Verí

RÚSTIC

 

3

319

B

 

AC069/B

Es Mirabò

RÚSTIC

 

3

137

B

 

AC070/B

Sa Coma

RÚSTIC

 

3

100

B

 

AC071/PE-A2

Son Gual

RÚSTIC

 

 

 

PE-A2

BIC MONUMENT

AC072/B

Son Mossènyer

URBÀ

 

 

 

B

 

AC073/B

Son Batista

RÚSTIC

 

2

7

B

 

AC074/B

Ca sa Madona/Tafona de Cartoixa

URBÀ

Plaça de Ramon Llull, 1

 

 

B

 

AC075/B

Son Bauçà

RÚSTIC

 

2

26

B

 

AC076/PE-A1

Son Moragues

RÚSTIC

 

3

163

PE-A1

 

AC077/A

Son Mas del Pla del Rei

RÚSTIC

 

1

12

A

BIC MONUMENT

AC078/B

Vistamar

RÚSTIC

 

2

16

B

 

AC079/B

Son Olesa

RÚSTIC

 

1

106

B

 

AC080/PE-A2

Son Ferrandell

RÚSTIC

 

5

1

PE-A2

 

AC081/PE-A2

Can Costa

RÚSTIC

 

2

5

PE-A2

 

AC082/C

Son Homar

RÚSTIC

 

3

161

C

 

AC083/PE-A2

S'Estaca

URBÀ

 

9

12

PE-A2

 

AC084/PE-B

Son Galceran

RÚSTIC

 

3

2

PE-B

BIC MONUMENT

AC085/PE-A1

Miramar

RÚSTIC

 

1

1

PE-A1

 

AC086/PE-B

Ses Ermites Velles

RÚSTIC

 

3

2

PE-B

 

AC087/B

Sa Cova

RÚSTIC

 

1

116

B

 

AC088/PE-A1

Mirador des Garriguer

RÚSTIC

 

3

2

PE-A1

 

AC089/PE-A1

Mirador des Tudons

RÚSTIC

 

1

1

PE-A1

 

AC090/PE-A1

Mirador des Miradors

RÚSTIC

 

1

1

PE-A1

 

AC091/PE-A1

Mirador des Pla de S'Ullastre

RÚSTIC

 

3

1

PE-A1

 

AC092/PE-A1

Mirador des Port

RÚSTIC

 

1

11

PE-A1

 

AC093/PE-A1

Mirador des Puig de Sa Moneda

RÚSTIC

 

1

127

PE-A1

 

AC094/PE-A1

Mirador de Ses Puntes

RÚSTIC

 

3

163

PE-A1

 

AC095/PE-A1

Mirador de Na Torta

RÚSTIC

 

3

163

PE-A1

 

AC096/PE-A1

Mirador de sa Capella

RÚSTIC

 

1

1

PE-A1

 

AC097/PE-A1

Mirador de sa Font de s'Ermitanet

RÚSTIC

 

1

4

PE-A1

 

AC098/PE-A1

Mirador de sa Font Figuera

RÚSTIC

 

1

11

PE-A1

 

AC099/PE-A1

Mirador de sa Punta Seca

RÚSTIC

 

1

3

PE-A1

 

AC100/PE-A1

Mirador de sa Volta de s'Escolta

RÚSTIC

 

1

11

PE-A1

 

AC101/PE-A1

Mirador de sa Vorera

RÚSTIC

 

1

12

PE-A1

 

AC102/PE-A1

Mirador de s'Erassa

RÚSTIC

 

1

4

PE-A1

 

AC103/PE-A1

Mirador de Ses Basses

RÚSTIC

 

3

8

PE-A1

 

AC104/PE-A1

Mirador de ses Filadores

RÚSTIC

 

1

1

PE-A1

 

AC105/PE-A1

Mirador de ses Pites

RÚSTIC

 

1

4

PE-A1

 

AC106/PE-A1

Mirador de s'Hostatgeria

RÚSTIC

 

1

4

PE-A1

 

AC107/PE-A1

Mirador de Son Ferrandell

URBÀ

 

 

 

PE-A1

 

AC108/PE-A1

Mirador Nou

RÚSTIC

 

1

4

PE-A1

 

AC109/PE-A1

Mirador de Son Gual

RÚSTIC

 

1

8

PE-A1

 

AC110/PE-A1

Mirador de Miramar

RÚSTIC

 

1

119

PE-A1

 

AC111/PE-A1

Mirador des Barranc

RÚSTIC

 

1

48

PE-A1

 

AC112/PE-A1

Mirador des Creuer

RÚSTIC

 

1

1

PE-A1

 

AC113/PE-A1

Mirador des Figueral

RÚSTIC

 

1

4

PE-A1

 

AC114/B

Posada de Son Matge

URBÀ

Carrer de la Rosa, 32- Carrer Vell 2

 

 

B

 

AC115/A

Ermita de Sant Joan

 

 

 

 

A

 

AC116/A

Mirador de Son Olesa

RÚSTIC

 

 

 

A

 

AC117/C

Ca madò Damiana Borina

URBÀ

Carrer de la Rectoria, 14

 

 

C

 

AC118/C

Ca madò Mansa

URBÀ

Carrer Vell, 10

 

 

C

 

AC119/B

Ca mestre Joan Lladó

URBÀ

Carrer Canonge, 18

 

 

B

 

AC120/C

Ca na Margalida,  Can Mianos

URBÀ

Carrer de la Carnisseria, 14

 

 

C

 

AC121/B

Ca na Parrineta

URBÀ

Carrer Nicolau Calafat, 10

 

 

B

 

AC122/C

Ca n'Aina Rossa, Can Joan Ros

URBÀ

Carrer Pare Castanyeda 20-20A

 

 

C

 

AC123/C

Ca ses Bessones

URBÀ

Carrer de la Carnisseria, 12

 

 

C

 

AC124/C

Can Cutxo

URBÀ

Carrer Vell, 12

 

 

C

 

AC125/C

Can Feliu Xucla, Can Toni  Majorala, Can Pere Punyetes,  Ca l'Artanenca

URBÀ

Carrer Rei Sanç, 17-19-21-23

 

 

C

 

AC126/B

Can Garrit, Cas Vicari

URBÀ

Carrer Chopin, 4

 

 

B

 

AC127/C

Carrer Canonge, 6

URBÀ

Carrer Canonge, 6

 

 

C

 

AC128/C

Cas Sastre, Can Mateu Pepa

URBÀ

Carrer Vell, 20

 

 

C

 

AC129/C

Casa de l'hort des Cós

URBÀ

Carrer de Catalina Homar, 6-6A

 

 

C

 

AC130/B

Caseta de Son Mossènyer

URBÀ

Carrer Uruguay, 2

 

 

B

 

AC131/C

Es cantó des monjo, Ca na Bet

 

Carrer Bartomeu Torres, 11

 

 

C

 

AR01/A

Esglèsia, capelles i sala capitular - Cartoixa

URBÀ

Plaça de la Cartoixa, s/n

 

 

A

 

AR02/PE-A1

Capella des Puig des Verger

RÚSTIC

 

3

2

PE-A1

 

AR03/A

Esglèsia parroquial de Sant Bartomeu

URBÀ

Plaça Santa Catalina Thomàs

 

 

A

 

AR04/A

Ermita de la Santíssima Trinitat

RÚSTIC

 

17

8

A

 

AR05/PE-A1

Capella de Sant Vicenç Ferrer

URBÀ

 

 

 

PE-A1

 

AR06/PE-A1

Capella de la Trinitat (Miramar)

RÚSTIC

 

1

1

PE-A1

 

AR07/A

Casa de la Beata Catalina Tomàs

URBÀ

 

 

 

A

 

AR08/A

Corredors, claustre de les murteres i cel·les -C.H.Cartoixa

URBÀ

Plaça de la Cartoixa, s/n

 

 

A

 

BA01/A

Conjunt Històric Cartoixa de Valldemossa

URBÀ

 

2

9008

A

 

BA02/C

Carrer Bartomeu Torres, músic

URBÀ

Carrer de Bartomeu Torres Músic

 

 

C

 

BA03/C

Via Blanquerna

URBÀ

Via Blanquerna

 

 

C

 

BA04/C

Carrer Vell

URBÀ

Carrer Vell

 

 

C

 

BA05/C

Carrer de Chopin

URBÀ

Carrer de Chopin

 

 

C

 

BA06/A

Lloc Històric Possessions de l'Arxiduc

RÚSTIC

 

 

 

A

BIC MONUMENT

BA07/C

Carrer de la Beata

URBÀ

Carrer de la Beata

 

 

C

 

BA08/C

Carrer de la Constitució. Costa de l'Església

URBÀ

Carrer de la Constitució

 

 

C

 

BA09/C

Carrer de la Dragonera

URBÀ

Carrer de la Dragonera

 

 

C

 

BA10/C

Carrer de la Rectoria

URBÀ

Carrer de la Rectoria

 

 

C

 

BA11/C

Carrer de la Rosa

URBÀ

Carrer de la Rosa

 

 

C

 

BA12/C

Carrer Pare Castanyeda

URBÀ

Carrer Pare Castanyeda

 

 

C

 

BA13/C

Carrer de na Búger

URBÀ

Carrer de na Búger

 

 

C

 

BA14/C

Carrer de Nicolau Calafat

URBÀ

Carrer de Nicolau Calafat

 

 

C

 

BA15/C

Carrer de Ramon Gual Desmur

URBÀ

Carrer de Ramon Gual Desmur

 

 

C

 

BA16/C

Carrer de sa Carnisseria

URBÀ

Carrer de sa Carnisseria

 

 

C

 

BA17/C

Carrer de Sebastià Trias Mercant-Carrer de la Plaça

URBÀ

Carrer de Sebastià Trias Mercant

 

 

C

 

BA18/C

Carrer de ses Filoses

URBÀ

Carrer de ses Filoses

 

 

C

 

BA19/C

Carrer del Canonge

URBÀ

Carrer del Canonge

 

 

C

 

BA20/C

Es caló de s'Estaca

RÚSTIC

 

 

 

C

 

BA21/C

Carrer Uetam

URBÀ

Carrer Uetam

 

 

C

 

BA22/C

Es Clot

URBÀ

Carreró de la Constitució

 

 

C

 

BA23/C

Camí de la Beata

URBÀ

Camí de la Beata

 

 

C

 

BA24/C

Carreró de la Rosa

URBÀ

Carreró de la Rosa

 

 

C

 

BA25/C

Carreró de l'Amargura

URBÀ

Carreró de l'Amargura

 

 

C

 

BA26/C

Passatge de l'Amargura

URBÀ

Passatge de l'Amargura

 

 

C

 

BA27/C

Passatge de la Beata

URBÀ

Passatge de la Beata

 

 

C

 

BA28/C

Passatge de la Plaça Pública

URBÀ

Passatge de la Plaça Pública

 

 

C

 

BA29/C

Carrer Rei Sanxo, Carrer Reial, Camí Reial

URBÀ

Carrer rei Sanxo

 

 

C

 

BA30/C

Plaça de la Dragonera

URBÀ

Plaça de la Dragonera

 

 

C

 

BA31/C

Plaça de na Búger

URBÀ

Plaça de na Búger

 

 

C

 

BA32/A

Plaça de Ramon Llull

URBÀ

Plaça de Ramón Llull

 

 

A

 

BA33/C

Carrer Rei Sanxo passatge

URBÀ

Carrer Rei Sanxo passatge

 

 

C

 

BA34/C

Plaça Gallard

URBÀ

Plaça Gallard

 

 

C

 

BA35/C

Plaça Pública/Plaça de Can Déu

URBÀ

Plaça Pública/Plaça de Can Déu

 

 

C

 

BA36/C

Torrent des Salt

 

 

 

 

C

 

BA37/C

Torrent des Lli

 

 

 

 

C

 

BA38/C

Mola de Son Pacs

 

 

 

 

C

 

BA39/C

Sa Comuna

 

 

 

 

C

 

BA40/C

Bosc des Frares

 

 

 

 

C

 

BA41/C

Puig de na Fàtima

 

 

 

 

C

 

BC01/A

Camí de Son Gallard/Camí de Valldemossa a Son Gallard

RÚSTIC

 

 

 

A

 

BC02/A

Camí dels Cingles de Son Rul·lan

RÚSTIC

 

 

 

A

 

BC03/A

Camí de ses Fontanelles

RÚSTIC

 

 

 

A

 

BC04/A

Camí de sa Talaia Vella

RÚSTIC

 

 

 

A

 

BC05/A

Camí de Ses Basses

RÚSTIC

 

 

 

A

 

BC06/A

Camí de Bunyola / de Pastoritx / de Raixa

RÚSTIC

 

 

 

A

 

BC07/A

Camí des Puig de Sa Moneda

RÚSTIC

 

 

 

A

 

BC08/A

Camí de s'Abeurada a Son Moragues

RÚSTIC

 

 

 

A

 

BC09/A

Camí del Puig de Na Fàtima (A)

RÚSTIC

 

 

 

A

 

BC10/A

Camí de Sa Baduia a s'Hort

RÚSTIC

 

 

 

A

 

BC11/A

Camí a Sa Comuna

RÚSTIC

 

 

 

A

 

BC12/A

Camí de s'Ermita a Ca Madó Pilla

RÚSTIC

 

 

 

A

 

BC13/A

Camí de Sa Font Figuera

RÚSTIC

 

 

 

A

 

BC14/A

Camí de la Mar/ des Guix

RÚSTIC

 

 

 

A

 

BC15/A

Camí de la Mar (a Sa Foradada)

RÚSTIC

 

 

 

A

 

BC16/A

Camí Nou de s'Estaca

RÚSTIC

 

 

 

A

 

BC17/A

Camí de ses Vinyes

RÚSTIC

 

 

 

A

 

BC18/A

Camí de s'Escolta

RÚSTIC

 

 

 

A

 

BC19/A

Camí de S'Arxiduc

RÚSTIC

 

 

 

A

 

BC20/A

Camí de Ciutat / des Torrent Davall / de ses Roques Llises

RÚSTIC

 

 

 

A

 

BC21/A

Camí de ses Ermites Velles/Camí des Bosc

RÚSTIC

 

 

 

A

 

BC22/A

Camí de Sa Comuna de Valldemossa

RÚSTIC

 

 

 

A

 

BC23/A

Camí de Son Moragues

RÚSTIC

 

 

 

A

 

BC24/A

Pas de s'Escaleta

RÚSTIC

 

 

 

A

 

BC25/A

Camí de Sa Marina

RÚSTIC

 

 

 

A

 

BC26/A

Camí des Teix/Des Cairats/de Sa Coma des Cairats

RÚSTIC

 

 

 

A

 

BC27/A

Camí des Puig de Fàtima (B)

RÚSTIC

 

 

 

A

 

BC28/A

Camí de ses Rotes d'en Cotó

RÚSTIC

 

 

 

A

 

BC29/A

Camí de Son Verí a la Moleta de Pastoritx

RÚSTIC

 

 

 

A

 

BC30/A

Camí de Son Moragues a s'Hort de s'Ermita

RÚSTIC

 

 

 

A

 

BC31/A

Camí de s'Ermita a la creu de l'ermità Nofre

RÚSTIC

 

 

 

A

 

BC32/A

Es Caragol (Son Matge)

RÚSTIC

 

 

 

A

 

BC33/A

Camí de Sa Baduia (A) / des Bosc dels Frares

RÚSTIC

 

 

 

A

 

BC34/A

Camí des Caragol

RÚSTIC

 

 

 

A

 

BC35/A

Camí des Barranc

RÚSTIC

 

 

 

A

 

BC36/A

Camí de Son Olesa / de Ses Campaneres a sa Cova/de Sa Cova/ de s'Hort de Sa Cova

RÚSTIC

 

 

 

A

 

BC37/A

Camí de sa Cova del Beat Ramon

RÚSTIC

 

 

 

A

 

BC38/A

Camí de sa Capella del Puig del Verger

RÚSTIC

 

 

 

A

 

BC39/A

Camí de ses Coves de Ponent

RÚSTIC

 

 

 

A

 

BC40/A

Camí 58 (Comellar de ses Sitges-Coll de Sa Foradada)

RÚSTIC

 

 

 

A

 

BC41/A

Camí de Miramar

RÚSTIC

 

 

 

A

 

BC42/A

Pas de Sa Creu

RÚSTIC

 

 

 

A

 

BC43/A

Camí de Miramar a Can Caló

RÚSTIC

 

 

 

A

 

BC44/A

Camí de Son Mas a Sa Fidevera

RÚSTIC

 

 

 

A

 

BC45/A

Camí de sa Barrera de Sa Marina / camí Vell de s'Estaca

RÚSTIC

 

 

 

A

 

BC46/A

Ramal del camí de Ses Ermites Velles

RÚSTIC

 

 

 

A

 

BC47/A

Camí de Son Olesa a Sa Marina

RÚSTIC

 

 

 

A

 

BC48/A

Camí de sa Muntanya

RÚSTIC

 

 

 

A

 

BC49/A

Camí des Pont

RÚSTIC

 

 

 

A

 

BC50/A

Camí de Sa Torre

RÚSTIC

 

 

 

A

 

BC51/A

Camí de Miramar a s'Hostatgeria

RÚSTIC

 

 

 

A

 

BC52/A

Camí de na Torta

RÚSTIC

 

 

 

A

 

BC53/A

Camí al mirador de Dalt

RÚSTIC

 

 

 

A

 

BC54/A

Camí de Ses Alzines de Ca'n Bardí

RÚSTIC

 

 

 

A

 

BC55/A

Camí de La Mola de Son Pacs/ Pas Nou

RÚSTIC

 

 

 

A

 

BC56/A

Camí al comellar de n'Engravat

RÚSTIC

 

 

 

A

 

BE001/A

Abeurador de la Creu de Dalt

RÚSTIC

 

 

 

A

 

BE002/PE-A2

Abeurador i rentadors de Son Moragues

RÚSTIC

 

 

 

PE-A2

 

BE003/A

Forn de calç_La Font Figuera

RÚSTIC

 

 

 

A

 

BE004/A

Ranxo de carboner_La Font Figuera I

RÚSTIC

 

 

 

A

 

BE005/A

Aljub de Cartoxia /Aljub de na Llambies

RÚSTIC

 

2

26

A

 

BE006/A

Pou de neu de Pastoritx-inferior

RÚSTIC

 

3

145

A

 

BE007/A

Casa de neu de Pastoritx-superior

RÚSTIC

 

3

145

A

 

BE008/A

Ranxo de carboner-Son Moragues

RÚSTIC

 

3

8

A

 

BE009/A

Casa de neu de Son Moragues

RÚSTIC

 

3

8

A

 

BE010/A

Casa de neu dels Cartoixans

RÚSTIC

 

2

100

A

 

BE011/B

Caseta del delme de Son Gual

URBÀ

 

 

 

B

 

BE012/A

Ranxo de carboner_Font Figuera II

RÚSTIC

 

1

9015

A

 

BE013/B

Escar de la Cova

RÚSTIC

 

1

116

B

 

BE014/B

Escars de Sa Marina

URBÀ

 

165

1

B

 

BE015/B

Escars de S'Estaca

RÚSTIC

 

1

3

B

 

BE016/A

Cova de l'ermità Guillem

RÚSTIC

 

3

8

A

 

BE017/A

Molí d'aigua de s'Estret

RÚSTIC

 

3

146

A

 

BE018/A

Marges de sa Font de sa Noguera

RÚSTIC

 

3

163

A

 

BE019/A

Molí d'aigua de Son Viscos (I)

RÚSTIC

 

 

 

A

 

BE020/A

Cova del Beat Ramon

RÚSTIC

 

3

2

A

 

BE021/A

Marges de s'Hort de Cartoixa

RÚSTIC

 

2

31

A

 

BE022/C

Molí de vent de can Mossenyer

RÚSTIC

 

 

 

C

 

BE023/A

Molí de vent de la Beata/Molinet de la Beata

RÚSTIC

 

2

99

A

 

BE024/A

Molí de vent de Son Mas

RÚSTIC

 

1

68

A

 

BE025/A

Molí de vent de Son Pacs

RÚSTIC

 

2

92

A

 

BE026/A

Marges de Ca'n Poquet

RÚSTIC

 

3

163

A

 

BE027/A

Molí d'en Canyís

RÚSTIC

 

2

77

A

 

BE028/A

Marges de S'Estaca

RÚSTIC

 

1

3

A

 

BE029/A

Font de sa Cova

RÚSTIC

 

1

163

A

BIC ARXIDUC

BE030/A

Font Coberta

RÚSTIC

 

3

1

A

 

BE031/A

Font de sa Cova de s'Aigua

RÚSTIC

 

3

8

A

 

BE032/A

Marges de Sa Bassa Llarga

RÚSTIC

 

3

163

A

 

BE033/A

Marges de les Roques de Can Tenral

RÚSTIC

 

3

218

A

 

BE034/A

Marges de s'Hort de Son Homar

RÚSTIC

 

3

162

A

 

BE035/A

Font de s'Estret-Son Morro

RÚSTIC

 

3

144

A

 

BE036/A

Font de la Beata -Son Batista-

RÚSTIC

 

2

9008

A

 

BE037/A

Font de Mirabó

RÚSTIC

 

3

137

A

 

BE038/A

Font de na Baixa

RÚSTIC

 

1

124

A

 

BE039/A

Font de na Búger

RÚSTIC

 

 

 

A

 

BE040/A

Font de na Llambies

RÚSTIC

 

2

26

A

 

BE041/A

Forn de calç de Son Moragues

RÚSTIC

 

3

8

A

 

BE042/A

Font de Son Moragues- Na Noguera

RÚSTIC

 

3

163

A

BIC ARXIDUC

BE043/A

Font de na Mas

URBÀ

Carrer de na Mas

 

 

A

 

BE044/A

Font de Pastoritx (Ses Cuinetes)

RÚSTIC

 

3

145

A

 

BE045/A

Font de Pastoritx/Font dels Polls

RÚSTIC

 

3

145

A

 

BE046/A

Font de sa Capelleta

RÚSTIC

 

2

86

A

 

BE047/A

Font de sa Coma/Font Nova

RÚSTIC

 

3

97

A

 

BE048/A

Marges de s'Hort de Sa Noguera

RÚSTIC

 

3

163

A

 

BE049/A

Marges de Son Jeroni

RÚSTIC

 

2

35 i 39

A

 

BE050/A

Font de s'Abeurada

RÚSTIC

 

3

8

A

BIC ARXIDUC

BE051/A

Font de s'Aigueta

RÚSTIC

 

3

140

A

 

BE052/A

Font de ses cases de Sa Coma

RÚSTIC

 

3

100

A

 

BE053/A

Font de ses cases de Son Brondo

RÚSTIC

 

2

87

A

 

BE054/A

Font de s'Estaca

RÚSTIC

 

2

87

A

BIC ARXIDUC

BE055/A

Marges de Ses Cuinetes (Pastoritx)

RÚSTIC

 

3

145

A

 

BE056/A

Marges de Na Catany

RÚSTIC

 

2

92

A

 

BE057/A

Font de Son Brondo

RÚSTIC

 

9

3

A

 

BE058/A

Font de Son Font

RÚSTIC

 

1

125

A

 

BE059/A

Font de Son Galceran

RÚSTIC

 

3

2

A

BIC ARXIDUC

BE060/A

Font de Son Matge

RÚSTIC

 

2

85

A

 

BE061/A

Font de Son Moragues

RÚSTIC

 

3

163

A

 

BE062/A

Marges de s'Hort de Son Galceran

RÚSTIC

 

3

2

A

 

BE063/A

Marges de Sa Rota (de Miramar)

RÚSTIC

 

1

1

A

 

BE064/A

Font de s'Ermitanet

RÚSTIC

 

1

5

A

 

BE065/A

Gruta de Son Verí/Font de Son Verí

RÚSTIC

 

3

139

A

 

BE066/A

Marges de Sa Vinya

RÚSTIC

 

2

28

A

 

BE067/A

Font de Vistamar

RÚSTIC

 

1

102

A

 

BE068/A

Font del Beat Ramon

RÚSTIC

 

3

1

A

BIC ARXIDUC

BE069/A

Marges d'el Pla des Pou

RÚSTIC

 

2

92

A

 

BE070/A

Font dels Obits

RÚSTIC

 

2

86

A

 

BE071/A

Font dels Polls -camí de sa Coma dels Cairats-

RÚSTIC

 

3

8

A

 

BE072/A

Font dels Polls -Son Ferrandell-

RÚSTIC

 

2

1

A

BIC ARXIDUC

BE073/A

Font des Verger

RÚSTIC

 

2

115

A

 

BE074/A

Font Tapada

RÚSTIC

 

2

1

A

BIC ARXIDUC

BE075/A

Ranxo de carboner_Sa Coma des Cairats

RÚSTIC

 

1

5

A

 

BE076/A

Marges de s'Hort de Pastoritx

RÚSTIC

 

3

145

A

 

BE077/A

Marges de Sa Font de na Massot

RÚSTIC

 

2

26

A

 

BE078/A

Marges d'Es Verger de Son Olesa

RÚSTIC

 

2

115

A

 

BE079/A

Marges del Pla de ses Piotes

RÚSTIC

 

1

125

A

 

BE080/A

Marges de s'Hort de Sa Cova

RÚSTIC

 

1

163

A

 

BE081/A

Marges de s'Hort Nou de Son Salvat

RÚSTIC

 

2

7

A

 

BE082/A

Marges de s'Hort de Sa Baduia

RÚSTIC

 

2

88

A

 

BE083/A

Marges de Sa Baduia

RÚSTIC

 

2

88

A

 

BE084/A

Sistema hidràulic de la Tornera

 

 

 

 

A

 

BE085/A

Molí paperer d'En Canyís

 

 

 

 

A

 

BE086/A

Font de la Beata, Font d'Avall

RÚSTIC

 

 

 

A

 

BE087/A

Molí de Son Salvat

 

 

 

 

A

 

BE088/A

Safareig dels Tres Cantons

 

 

 

 

A

 

BE089/A

Safareig de Sa Casa Blanca

 

 

 

 

A

 

BE090/A

Bassa des Porcs

 

 

 

 

A

 

BE091/A

Bassa de Son Verí

 

 

 

 

A

 

BE092/A

Bufador dels ermitans

 

 

 

 

A

 

BE093/A

Forn de calç-Bosc des Frares

 

 

 

 

A

 

BE094/A

Forn de calç de Sa Figuera

 

 

 

 

A

 

BE095/A

Pou- Pla des Pouet

 

 

 

 

A

 

BE096/A

Sitja i forn de calç-Es Mirabò

 

 

 

 

A

 

BE097/A

Forn de calç-Sa Baduia

 

 

 

 

A

 

BE098/A

Aljubs Mola de Son Pacs

 

 

 

 

A

 

BE099/A

Ranxo de carboner Mola de Son Pacs

 

 

 

 

A

 

BE100/A

Font de s'Almangra

 

 

 

 

A

 

BE101/A

Aljub des Penyalot

 

 

 

 

A

 

BE102/A

Barraca-Bosc d'en Gotzo

 

 

 

 

A

 

BE103/A

Porxo de sa Cisterneta

 

 

 

 

A

 

BE104/A

Torrentó-Pastoritx

 

 

 

 

A

 

BE105/A

Sistema hidràulic de la Font de Mestre Pere

RÚSTIC

 

 

 

A

 

BE106/A

Sínia de Can Feliu

 

 

 

 

A

 

BE107/A

Sínia des Camp d'en Maltès

 

 

 

 

A

 

BE108/A

Sínia de la Tanca de Can Bardí

 

 

 

 

A

 

BE109/A

Sínia de Ses Campaneres

 

 

 

 

A

 

BE110/A

Sínia de Can Ribas

 

 

 

 

A

 

BE111/A

Gual empedrat_camí Son Maixella

 

 

 

 

A

 

BE112/A

Sínia de la caseta de Son Mossènyer

 

Carrer Uruguay, 2

 

 

A

 

EC01/A

Aqüeducte de Pastoritx

RÚSTIC

 

3

145

A

 

EC02/A

Aqüeducte de na Llambies

RÚSTIC

Camí de son Mossènyer

 

 

A

 

EC03/A

Pont de s'Estret

RÚSTIC

 

2

88

A

 

EC04/B

Tafona de Can Costa

RÚSTIC

 

1

225

B

 

EC05/B

Tafona de Mirabó

RÚSTIC

 

3

137

B

 

EC06/B

Tafona de Pastoritx

RÚSTIC

 

3

145

B

 

EC07/B

Tafona de Son Verí

RÚSTIC

 

3

139

B

 

EC08/B

Tafona de Son Brondo

RÚSTIC

 

2

86

B

 

EC09/B

Tafona de Son Mas

RÚSTIC

 

1

12

B

 

EC10/B

Tafona de Son Matge

RÚSTIC

 

2

85

B

 

EC11/B

Tafona de Son Salvat

RÚSTIC

 

2

87

B

 

EC12/B

Tafona de Son Puig

RÚSTIC

 

3

9000

B

 

EC13/A

Aqüeducte de Son Maixella

 

 

 

 

A

 

EC14/A

Pont del camí Son Maixella

 

 

 

 

A

 

EM01/A

Creu de la Vila de Dalt

URBÀ

Carrer del Rei Sanc-Carrer Catalina Homar

 

A

BIC MONUMENT

EM02/A

Creu d'Avall

URBÀ

 

 

 

A

BIC MONUMENT

EM03/A

Cor de Jesús

URBÀ

 

 

 

A

 

EM04/A

Grup escultòric Catalina Homar

RÚSTIC

 

3

163

A

 

EM05/A

Cenotafi a la memòria de Wyborny

RÚSTIC

 

1

1

A

 

JA01/A

Restes prehistòriques de Son Matge

RÚSTIC

 

2

90

A

BIC MONUMENT

JA02/A

Es Foradins

RÚSTIC

 

3

145

A

 

JA03/A

Talaiot de Son Olesa/Rota de Son Sabater/Talaiot del Dimoni

RÚSTIC

 

1

124

A

BIC MONUMENT

JA04/A

Conjunt prehistòric  Son Ferrandell/Ses Costes

RÚSTIC

 

1

124

A

BIC MONUMENT

JA05/A

Son Ferrandell-Olesa

RÚSTIC

 

1

124

A

 

JA06/A

Son Ferrandell/Puig de Sa Moneda

URBÀ

 

 

 

A

BIC MONUMENT

JA07/A

Santuari de Son Mas /El Pla del Rei

RÚSTIC

 

1

90

A

BIC MONUMENT

JA08/A

Sa Tanca des Frares (Son Mas)

RÚSTIC

 

1

102

A

 

JA09/A

Ses Cases (Son Mas)

RÚSTIC

 

3

163

A

 

JA10/A

Talaiot de Son Olesa/Sa Planeta des Verger

RÚSTIC

 

2

2

A

BIC MONUMENT

JA11/A

Puig de na Fàtima-Pastoritx

RÚSTIC

 

3

212

A

 

JA12/A

Talaiot de Pastoritx/Son Pretxana

RÚSTIC

 

3

145

A

BIC MONUMENT

JA13/A

Talaiot de Sa Coma/Ses Castanyeres

RÚSTIC

 

3

97

A

BIC MONUMENT

JA14/A

Sa Coma/Sementer de Ca s'Hereu

RÚSTIC

 

3

115

A

BIC MONUMENT

JA15/A

Cova de Son Puig/Sa Gravillera

RÚSTIC

 

3

146

A

BIC MONUMENT

JA16/A

Talaiot de Son Puig/S'abeurador dels Bous

RÚSTIC

 

3

146

A

BIC MONUMENT

JA17/A

Talaiot de Son Puig/Sa Rota del Pou

RÚSTIC

 

3

146

A

BIC MONUMENT

JA18/A

Es Puig de sa Creu – Son Salvat

RÚSTIC

 

2

112

A

 

JA19/A

Cova de Son Salvat/Sa Gruta

RÚSTIC

 

2

86

A

BIC MONUMENT

JA20/A

Son Salvat-Son Salvat

RÚSTIC

 

2

112

A

 

JA21/A

Conjunt històric de Son Ferrandell/Na Palerm

RÚSTIC

 

1

125

A

BIC MONUMENT

JA22/A

Fortificació de Son Olesa/Penya de Sa Rota de Son Sabater

RÚSTIC

 

1

124

A

BIC MONUMENT

JA23/A

Son Maixella/Sementer de sa carretera

RÚSTIC

 

3

217

A

BIC MOMUMENT

JA24/A

Cova de Miramar/ Ses Coves de sa Torre des Moro

RÚSTIC

 

1

1

A

BIC MONUMENT

JA25/A

Restes prehistòriques de Sa Talaia/El Bosc des Moro

RÚSTIC

 

2

86

A

BIC MONUMENT

JA26/A

Restes prehistòriques de Son Pax

RÚSTIC

 

2

92

A

BIC MONUMENT

JA27/A

Cova de Ses Coves Negres

RÚSTIC

 

1

103

A

BIC MONUMENT

JA28/A

Coves des Pas de s'Escaleta–Son Olesa

RÚSTIC

 

1

149

A

 

La publicació d'aquest acord es fa a reserva de l'aprovació de l'acta.

Contra aquest acord, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, en el termini de dos mesos, comptadors a partir del dia següent a la publicació del present acord. Tot això de conformitat amb la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa. No obstant l'anterior, es pot exercitar, si n'és el cas, qualsevol altre recurs que s'estimi pertinent.

  

Palma, 21 de desembre de 2020

El secretari de la Comissió Insular d'Ordenació del Territori i Urbanisme

Jaume Munar Fullana