Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 12879
Acord del Consell de Govern de 21 de desembre de 2020 pel qual s’estableixen els nivells d’alerta sanitària per illes que han de vigir a l’illa de Formentera, de conformitat amb l’Acord del Consell de Govern de les Illes Balears de 27 de novembre de 2020

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Mitjançant l'Acord del Consell de Govern de 27 de novembre de 2020 pel qual s'estableixen els nivells d'alerta sanitària i s'aprova el nou Pla de Mesures Excepcionals de Prevenció, Contenció i Coordinació per Fer Front a la Crisi Sanitària Ocasionada per la COVID-19 es va definir i concretar el contingut pràctic del concepte de nivell d'alerta sanitària, entès com a estadi o successió d'estadis de gestió de la crisi sanitària aplicables territorialment en funció de l'evolució dels indicadors de risc que determini l'autoritat sanitària i que en cada cas determinen l'adopció d'unes mesures proporcionades al nivell de risc de transmissió del SARS-CoV-2.

Aquests indicadors, que es fonamenten alhora en l'Acord del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut de 21 d'octubre de 2020 pel qual s'aprovaren les Actuacions de resposta coordinada per al control de la transmissió de COVID-19, tenen en compte la grandària, el territori i les característiques de la població de l'àmbit territorial que s'avalua i es basen en informació detallada dels casos que permeti interpretar les dinàmiques de transmissió.

L'Acord de 27 de novembre va establir cinc nivells d'alerta sanitària en els quals es pot situar un territori (cada una de les illes o àrees geogràfiques inferiors) com a conseqüència de l'avaluació del risc, que van des d'un primer nivell (nivell d'alerta 0) corresponent a la situació de nova normalitat, en la qual hi ha casos esporàdics i amb bona traçabilitat i en què no s'identifica que hi hagi transmissió comunitària, fins a un nivell 4, caracteritzat per la concurrència d'una situació de transmissió comunitària generalitzada, no traçable i que posa en risc la capacitat de resposta del sistema sanitari. A cada un d'aquests nivells d'alerta (0,1, 2, 3 i 4) corresponen unes mesures gradualment més restrictives en funció del risc avaluat i de l'evidència generada sobre l'eficiència per davallar la transmissió de la COVID-19.

Així mateix, es va establir que la declaració del nivell d'alerta sanitària requeria l'informe previ del Comitè Autonòmic de Gestió de Malalties Infeccioses, amb l'avaluació prèvia del risc sanitari i de la proporcionalitat de les mesures que comporta, com també del risc imminent i extraordinari per a la salut pública.

El passat dia 14 de desembre el Consell de Govern, a proposta de la consellera de Salut i Consum i amb l'informe previ del Comitè Autonòmic de Gestió de Malalties Infeccioses, va determinar els nivells d'alerta sanitària que havien de regir des de la data de publicació de l'Acord fins el dia 29 de desembre (Mallorca, nivell d'alerta  4; Menorca, nivell 3; Eivissa,nivell 2, i Formentera, nivell 1).

Ara bé, tot i que l'Acord del Consell de Govern de dia 27 de novembre de 2020 va disposar que les determinacions per part del Consell de Govern dels nivells d'alerta per illes tendrien ordinàriament una eficàcia de 14 dies naturals des que es publicàs, el Comitè Autonòmic de Gestió de Malalties Infeccioses ha emès un informe en data de 18 de desembre, del qual es desprèn que, arran del seguiment continu i l'avaluació del risc sanitari que es du a terme, resta palès que l'illa de Formentera ha sofert un empitjorament sobtat i manifest de la seva situació epidèmica que fa necessari modificar-ne a l'alça el nivell d'alerta sanitària, amb l'increment consegüent de la intensitat de les mesures de prevenció i contenció de la COVID-19 que suposa.   

Així doncs, escau tenir present que l'IA14 de l'illa de Formentera ha passat de 74 casos per 100.000 habitants el dia 11 de desembre a la xifra de 330 casos per 100.000 habitants el dia 17 de desembre, la qual cosa suposa un increment en sis  dies de més del 450 % de casos amb 35 casos nous en set dies (30 dels quals en els tres darrers) i, per altra banda, les taxes de positivitat  han passat del 8,57 % a 19,55 % en el mateix lapse temporal.

Esdevé especialment preocupant que els casos han afectat de manera important un col·lectiu de risc elevat, com és el de majors de 65 anys, i presenta una incidència en aquest grup de 273,4 casos per 100.000 habitants, quan en data 11 de desembre la incidència era de 0 casos, i que, per concloure, s'ha observat també un pèrdua de la traçabilitat dels contagis, que s'apropava al 60 % dia 11 de desembre mentre que el dia 17 de desembre aquest indicador ha davallat fins al 50 %.

Per tot això, atès el que s'exposa i vist l'informe del Comitè Autonòmic de Gestió de Malalties Infeccioses, el Consell de Govern, a proposta de la consellera de Salut i Consum, en la sessió de 21 de desembre de 2020, adoptà, entre d'altres, l'Acord següent:

Primer. Disposar que el nivell d'alerta sanitària per a l'illa de Formentera és el nivell 2. Aquest nivell serà efectiu des que es publiqui aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears fins al dia 29 de desembre de 2020.

Segon. Notificar aquest Acord a la Delegació del Govern a les Illes Balears, al Consell Insular de Formentera i a l'Ajuntament de Sant Francesc Xavier, així com a la direcció operativa del Pla Territorial de Protecció Civil de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (PLATERBAL) per a la transició cap a una nova normalitat derivada de la situació d'emergència de salut pública ocasionada per la COVID-19.

Corresponen a l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i a l' ajuntament, en l'àmbit de les seves competències, les funcions de vigilància, inspecció i control del compliment correcte de les obligacions que preveu aquest Acord, a l'efecte de garantir-ne l'efectivitat. Amb aquesta finalitat, les administracions esmentades poden sol·licitar la col·laboració de les forces i cossos de seguretat de l'Estat. L'incompliment de les mesures pot ser sancionat de conformitat amb la normativa aplicable en matèria de salut pública.

Tercer. Publicar aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Quart. Contra aquest Acord, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el mateix òrgan que el dicta, en el termini d'un mes comptador des que es publiqui, d'acord amb el que disposen els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, o, alternativament, un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, en el termini de dos mesos comptadors des que es publiqui, de conformitat amb el que disposen els articles 10 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Palma, 21 de desembre de 2020

La secretària del Consell de Govern Rosario Sánchez Grau (Per suplència d'acord amb l'article 3.2 del Decret 9/2019, de 2 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears)