Secció III. Altres disposicions i actes administratius
ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA
CONSELLERIA DE TRANSICIÓ ENERGÈTICA I SECTORS PRODUCTIUS
Núm. 12773
Resolució del vicepresident i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius de 14 de desembre de 2020 per la qual s’aprova la convocatòria pública de subvencions per a actuacions de rehabilitació energètica en edificis existents (Programa PREE)
El 6 d'agost de 2020, es va publicar en el Butlletí Oficial de l'Estat el Reial decret 737/2020, de 4 d'agost, pel qual es regula el programa d'ajuts per a actuacions de rehabilitació energètica en edificis existents i es regula la concessió directa dels ajuts d'aquest programa a les comunitats autònomes i ciutats de Ceuta i Melilla.
El marc regulador d'aquests ajuts és conforme a la jurisprudència constitucional consolidada en matèria d'ajuts i subvencions que va començar a articular-se amb la Sentència de Tribunal Constitucional 13/1992, de 6 de febrer, i que, recentment, s'ha perfilat amb les sentències 9/2017, de 19 de gener, i 62 i 64/2018, de 7 de juny.
En compliment d'aquesta jurisprudència, aquest Reial decret estableix un model per a la concessió d'ajuts basat en mecanismes de cooperació i col·laboració consubstancials a l'estructura de l'Estat de les autonomies que articula la Constitució espanyola. Per això s'ha dissenyat un model per a la concessió dels ajuts basat en la col·laboració de les comunitats autònomes que poden desenvolupar-ne la tramitació i efectuar la gestió dels fons, d'acord amb criteris ajustats als principis constitucionals i a l'ordre de distribució de competències.
Els ajuts objecte d'aquesta convocatòria es cofinancen amb el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) dins el Programa Operatiu Pluriregional d'Espanya 2014-2020 (POPE).
D'acord amb el que estableix el Reial decret 737/2020, de 4 d'agost, cada comunitat autònoma i les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla han de fer la seva convocatòria d'ajuts i han de designar l'òrgan competent per instruir i resoldre el procediment de concessió dels ajuts.
L'òrgan competent per instruir i resoldre el procediment de concessió en aquesta convocatòria d'ajuts estatals és la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic. El procediment de concessió s'ha de fer d'acord amb el que estableix l'article 16 del Reial decret 737/2020, de 4 d'agost.
En l'annex II del Reial decret 737/2020, de 4 d'agost, s'estableix un import d'ajut a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears de 7.128.000 €.
Per tot això, i en compliment del Reial decret 737/2020, de 4 d'agost, pel qual es regula el programa d'ajuts per a actuacions de rehabilitació energètica en edificis existents, dict la següent
Resolució
1. Aprovar la convocatòria pública de subvencions per a actuacions de rehabilitació energètica en edificis existents amb la finalitat d'aconseguir i justificar una reducció en les emissions de diòxid de carboni i del consum d'energia final respecte a la situació de partida, que apareixen com a annex 1 d'aquesta Resolució.
2. Publicar aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.
Interposició de recursos
Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el vicepresident i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius en el termini d'un mes, o directament un recurs contenciós administratiu davant el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos, en ambdós casos comptadors des de l'endemà que es publiqui aquesta Resolució.
Palma, 14 de desembre de 2020
El vicepresident i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius
Juan Pedro Yllanes Suárez
ANNEX 1
Convocatòria pública de subvencions per a actuacions de rehabilitació energètica en edificis existents (Programa PREE)
1. Objecte
1.1. L'objecte d'aquesta Resolució és aprovar la convocatòria pública de subvencions per a actuacions de rehabilitació energètica en edificis existents de les Illes Balears, corresponents a la millora de l'eficiència energètica de l'envolupant tèrmica, la millora de l'eficiència energètica i l'ús d'energies renovables en les instal·lacions tèrmiques de calefacció, climatització, refrigeració, ventilació i aigua calenta sanitària, i la millora de l'eficiència energètica de les instal·lacions d'il·luminació.
1.2. Aquesta línia d'ajuts està cofinançada per l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE) i pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) dins el Programa Operatiu Pluriregional d'Espanya 2014-2020 (POPE).
2. Beneficiaris
2.1. Poden ser beneficiàries d'aquests ajuts les entitats que s'estableixen a continuació, en funció dels tipus d'actuacions definides en l'apartat 3 d'aquesta convocatòria:
Per a les actuacions 1 i 2
a) Les persones físiques o jurídiques de naturalesa privada o pública legalment constituïdes que siguin propietàries d'edificis existents destinats a qualsevol ús i que estiguin ubicats a les Illes Balears.
b) Les comunitats de propietaris o agrupacions de comunitats de propietaris d'edificis residencials d'ús habitatge, que s'ubiquin en l'àmbit territorial de la comunitat autònoma de les Illes Balears, constituïdes de conformitat amb el que disposa l'article 5 de la Llei 49/1960, de 21 de juliol, de propietat horitzontal.
c) Els propietaris que de forma agrupada siguin propietaris d'edificis, que compleixin els requisits establerts en l'article 396 del Codi civil i no hagin atorgat el títol constitutiu de propietat horitzontal.
d) Les empreses explotadores, arrendatàries o concessionàries d'edificis ubicats a les Illes Balears, que acreditin aquesta condició mitjançant un contracte vigent a llarg termini amb la propietat, que els atorgui facultat expressa per emprendre les obres de reforma objecte de l'actuació que s'ha d'incloure en el Programa.
e) Les empreses de serveis energètics (ESE), o proveïdors de serveis energètics definits en el Reial decret 56/2016, de 12 de febrer, pel qual es transposa la Directiva 2012/27/UE del Parlament Europeu i del Consell, de 25 d'octubre de 2012, relativa a l'eficiència energètica, referent a auditories energètiques, acreditació de proveïdors de serveis i auditors energètics i promoció de l'eficiència del subministrament d'energia, pel que fa a l'acreditació de proveïdors de serveis. Per poder ser-ne beneficiàries, aquestes empreses han d'actuar de conformitat amb el contracte que tenguin establert amb aquesta finalitat amb la propietat i han de dur a terme les inversions incloses en la tipologia de projectes recollits en aquesta convocatòria, i també han d'acreditar la seva actuació com a empresa de serveis energètics i la inversió realitzada a les Illes Balears.
f) Les entitats locals conforme a l'article 3 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local, i el sector públic institucional de qualsevol administració pública a què es refereix l'article 2.2 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic.
g) Les comunitats d'energies renovables i les comunitats ciutadanes d'energia, segons la definició de la Directiva 2018//2001 del Parlament Europeu i del Consell, d'11 de desembre de 2018, i de la Directiva 2019/944 del Parlament Europeu i del Consell, de 5 de juny de 2019, respectivament, així com de l'article 4 del Reial decret llei 23/2020, de 23 de juny, pel qual s'aproven mesures en matèria d'energia i en altres àmbits per a la reactivació econòmica.
2.2. Els ajuntaments o les entitats locals equivalents i les mancomunitats o agrupacions de municipis espanyols, les administracions de les comunitats autònomes i qualssevol organismes públics i entitats de dret públic vinculats o dependents de les administracions públiques esmentades poden actuar en representació de comunitats de propietaris o altres propietaris d'edificis per promoure i gestionar la realització d'actuacions de rehabilitació energètica; en aquest cas, han de formalitzar un conveni en què designin l'entitat pública com a representant i destinatària del dret de cobrament de l'ajut, i han de fer constar expressament els compromisos d'execució assumits per cadascuna de les parts, i el repartiment de l'ajut que farà el representant una vegada percebut.
2.3. Quan els beneficiaris dels ajuts siguin persones físiques que pertanyen a una comunitat o agrupació de propietaris de les previstes en les lletres b) o c) de l'apartat 2.1, han de tenir la nacionalitat espanyola o la d'algun dels estats membres de la Unió Europea o de l'Espai Econòmic Europeu o Suïssa. En el cas d'estrangers no comunitaris, han de tenir residència legal a Espanya.
2.4. En el cas d'entitats que no tenguin personalitat jurídica pròpia, amb excepció de les comunitats de propietaris, s'hauran de constituir en agrupació legalment constituïda i amb estatuts vigents, d'acord amb qualsevol de les formes que admeti la legislació en vigor, i ha de constar expressament en la sol·licitud la composició i els percentatges de participació de cada un dels membres. La responsabilitat de l'execució total del projecte i de la inversió recau sobre el conjunt de l'agrupació, que ha de designar i facultar un representant per tramitar la sol·licitud d'ajut, fer la justificació de la inversió, rebre l'ajut que es pugui atorgar i procedir al repartiment a cada un dels membres.
En tot cas, s'ha de complir el que disposa la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions i en particular, el que estableix l'article 11.3.
2.5. No poden ser beneficiàries dels ajuts:
a) Si es troba en alguna de les circumstàncies previstes en l'article 21 del Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, aprovat mitjançant el Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.
b) Empreses en situació de crisi, d'acord amb la definició que es fa en les directrius comunitàries sobre ajuts estatals de salvament i de reestructuració d'empreses en crisi (Comunicació de la Comissió 2014/C 249/1, de 31 de juliol de 2014).
c) Les empreses que es trobin subjectes a una ordre de recuperació pendent sobre qualsevol ajut o subvenció que se'ls hagi atorgat amb anterioritat, per haver-se declarat ajut il·legal i incompatible amb el mercat interior, o bé per qualsevol tipus d'incompliment de les obligacions atribuïdes en la concessió.
3. Actuacions subvencionables i requisits
Són subvencionables en aquesta convocatòria les actuacions que es detallen a continuació, que compleixin els requisits establerts en aquesta convocatòria i que aconsegueixin i justifiquin una reducció en les emissions de diòxid de carboni i del consum d'energia final respecte a la situació de partida. L'estalvi d'energia final com a usuari final s'ha de justificar mitjançant un dels mètodes de càlcul de l'annex V de la Directiva 2012/27/UE, de 25 d'octubre de 2012.
Les actuacions són cofinançables en l'eix 4, economia baixa en carboni, del Programa Operatiu Pluriregional d'Espanya 2014-2020.
3.1. Opcions de les actuacions subvencionables
Pel que fa a les opcions sobre les actuacions subvencionables, són actuacions subvencionables les especificades a continuació:
3.1.1. Opció A
Edificis complets existents a les Illes Balears en un o diversos dels usos següents:
a) Edificis d'habitatge unifamiliar.
b) Edificis de tipologia residencial col·lectiva d'habitatge.
c) Edificis de qualsevol altre ús (administratiu, sanitari, docent, cultural, etc.) dels regulats per l'article 2.1 de la Llei 39/1999, de 5 de novembre, d'ordenació de l'edificació (LOE).
3.1.2. Opció B
Actuacions sobre un o diversos habitatges o locals del mateix edifici, considerats individualment o sobre parts d'un edifici.
3.1.3. No subvencionables
No són subvencionable les actuacions següents:
a) Les realitzades en edificis de nova construcció.
b) Intervencions en edificis existents que suposin una ampliació, en què s'incrementi la superfície o el volum construït.
c) Intervencions en edificis existents que impliquin un canvi d'ús de l'edifici.
3.2. Actuacions subvencionables
— Actuació 1: millora de l'envolupant tèrmica.
— Actuació 2: millora de l'eficiència energètica i ús d'energies renovables en les instal·lacions tèrmiques de calefacció, climatització, refrigeració, ventilació i aigua calenta sanitària. Comprèn:
• Actuació 2.1: substitució d'energia convencional per energia solar tèrmica.
• Actuació 2.2: substitució d'energia convencional per geotèrmica.
• Actuació 2.3: substitució d'energia convencional per biomassa en instal·lacions tèrmiques.
• Actuació 2.4: millora de l'eficiència dels subsistemes de generació no inclosos en les actuacions anteriors.
• Actuació 2.5: millora de l'eficiència energètica dels subsistemes de distribució, regulació, control i emissió de les instal·lacions tèrmiques.
— Actuació 3: millora de l'eficiència energètica d'instal·lacions d'il·luminació.
3.3. Requisits generals
3.3.1. Les inversions objecte de la sol·licitud s'han de dur a terme en l'àmbit territorial de les Illes Balears i s'han de fer dins el període que va des del dia de la presentació de la sol·licitud fins al termini que fixi la resolució d'atorgament, que com a màxim serà de divuit mesos comptadors des de la data de la notificació de la resolució de concessió. Computa com a data de sol·licitud la d'entrada en el Registre de la Conselleria Transició Energètica i Sectors Productius, en les seves delegacions o en qualssevol dels llocs que estableix l'article 16.4 de la Llei 39/2015.
3.3.2. Atès el caràcter d'incentiu dels ajuts, la realització de les actuacions no es pot produir abans de la data de registre de la sol·licitud, de manera que la inversió destinada a aquesta adquisició ha d'haver-se efectuat amb posterioritat a la data de registre de la sol·licitud. A aquest efecte, en cas de persones jurídiques públiques, s'ha de prendre com a data de referència per determinar la data d'aquesta adquisició la de la publicació dels plecs de licitació.
3.3.3. Les factures i el pagament de la inversió, inclòs l'abonament de possibles quantitats a compte o sota qualsevol altre concepte, ha de ser posterior a la data del registre de la sol·licitud.
3.3.4. No obstant el que disposa el punt anterior, les despeses corresponents a actuacions preparatòries que siguin necessàries per presentar la sol·licitud o dur a terme les inversions corresponents, com ara el projecte, memòries tècniques, certificats, etc., poden considerar-se elegibles, encara que hagin estat facturades amb anterioritat, sempre que, en tot cas, aquestes actuacions preparatòries s'hagin realitzat amb data posterior a la vigència del Programa, és a dir, el 7 d'agost de 2020, d'acord amb el que estableix l'article 13 del Reial decret 737/2020.
3.3.5. S'ha d'estar al corrent de les obligacions fiscals i amb la Seguretat Social, així com del reintegrament de subvencions, de conformitat amb la normativa vigent.
3.3.6. L'IVA és subvencionable sempre que el beneficiari dels ajuts no el pugui recuperar o compensar.
3.3.7. S'ha de presentar la documentació exigida en el punt 6.
3.4. Despeses elegibles
Es consideren costs elegibles els que siguin necessaris per aconseguir els objectius energètics d'aquest Programa, que s'han indicat per a cadascuna de les tipologies d'actuació anteriors, i els que s'especifiquen a continuació:
a) Els honoraris professionals satisfets per a l'elaboració, pel tècnic competent, del certificat d'eficiència energètica previst en el Reial decret 235/2013, de 5 d'abril, pel qual s'aprova el procediment bàsic per a la certificació de l'eficiència energètica dels edificis.
b) Els costs de gestió de sol·licitud de l'ajut.
c) Els costs de la redacció dels projectes tècnics relacionats amb les tipologies d'actuació objecte d'ajut.
d) Els costs de la direcció facultativa de les actuacions.
e) Els costs d'execució de les obres i/o instal·lacions.
f) La inversió en equips i materials efectuada.
g) Els costs de redacció d'informes i altra documentació requerida per a la sol·licitud i justificació d'aquests ajuts.
h) Els costs de gestió de la justificació de la realització de les actuacions.
i) L'informe de l'auditor sobre el compte justificatiu.
j) L'informe que acrediti l'adequada realització de les actuacions objecte de l'ajut emès per un organisme de control o entitat de control.
k) Altres partides necessàries (auxiliars o no) específiques de cada tipologia d'actuació.
No es consideren costs elegibles les llicències, les taxes, els imposts o els tributs. No obstant això, l'IVA és elegible sempre que no pugui ser susceptible de recuperació o compensació total o parcial.
A aquest efecte, es consideraran com a costs de gestió de sol·licitud de l'ajut les despeses que el sol·licitant pugui satisfer a una empresa o professional per dur a terme la gestió administrativa i documental de la seva sol·licitud davant la Comunitat Autònoma, per la qual cosa aquestes despeses, per ser admeses com a cost elegible, s'han de trobar degudament previstes i detallades en un document o oferta vinculant contractual formalitzada amb l'empresari o professional corresponent, la còpia del qual s'acompanyarà juntament amb la resta de documentació que s'ha d'adjuntar a la sol·licitud d'ajut i s'ha de justificar mitjançant l'aportació de factura independent en què constin degudament especificats, a més de la documentació que pugui ser exigible per justificar-ne el pagament. En cap cas s'admetrà que aquestes despeses de gestió superin el 4 % de l'import de l'ajut sol·licitat, amb un límit de 3.000 € per expedient.
Igualment, i a aquest efecte, es consideraran com a costs de gestió de la justificació de la realització de les actuacions objecte d'ajut les despeses que el beneficiari de l'ajut pugui satisfer a empreses o professionals per dur a terme la gestió tècnica, administrativa i documental de la justificació davant l'òrgan instructor de la realització de les actuacions que conformen el projecte.
El cost elegible màxim admès en el programa per sufragar les despeses derivades de l'elaboració de l'informe que acrediti l'adequada realització de les actuacions emès per un organisme o entitat de control, de la gestió de la justificació de la realització de les actuacions i de l'elaboració de l'informe de l'auditor sobre el compte justificatiu del projecte no pot superar globalment el 7 % de l'import de l'ajut sol·licitat, amb un límit de 7.000 € per expedient.
No es considera elegible cap despesa diferent de les anteriors ni que hagi estat facturada al beneficiari amb anterioritat a la vigència del Programa, és a dir, el 7 d'agost de 2020, d'acord amb el que estableix l'article 13 del Reial decret 737/2020.
3.5. Requisits i condicions sobre els edificis
3.5.1. L'edifici ha de ser existent i construït amb anterioritat a 2007, cosa que s'ha de justificar mitjançant una consulta descriptiva i gràfica de la dada cadastral del bé immoble.
3.5.2. Per a l'aplicació de l'ajut corresponent a l'ús de l'edifici, en funció que aquest sigui d'habitatge o d'un altre ús diferent, es considerarà la superfície construïda sobre rasant, que s'ha de justificar mitjançant una consulta cadastral. En aquest sentit, per ser considerat un edifici d'ús habitatge, almenys un 70 % de la superfície construïda sobre rasant ha d'estar destinat a aquest ús concret. En aquest cas, la quantia de l'ajut s'aplicarà com a ús habitatge a tota la superfície sobre la qual s'actuï, amb independència que l'ús no ho sigui en la seva totalitat com a habitatge.
3.5.3. Les actuacions objecte d'ajut han d'aconseguir i justificar una reducció del consum d'energia final d'un 10 % respecte a la situació de partida.
3.5.4. Les actuacions objecte d'ajut han de millorar la qualificació energètica total de l'edifici en, almenys, una lletra mesurada en l'escala d'emissions de diòxid de carboni (kg CO2/m2 any), pel que fa a la qualificació energètica inicial de l'edifici.
Aquest criteri no serà d'aplicació en els casos següents:
a) Quan l'edifici acrediti tenir una qualificació energètica A i es proposin mesures de millora; en aquest cas, l'ajut addicional que s'aplicarà serà el corresponent a la lletra A, per a aquest criteri.
b) Quan l'edifici, dels compresos en l'apartat 3.1.1 c) d'aquesta convocatòria, no compti amb un procediment per a la seva qualificació energètica. En aquest cas, haurà de reduir el seu consum d'energia final en un 20 % com a efecte equivalent a la millora d'una lletra.
La millora de la seva qualificació energètica es pot obtenir mitjançant la realització d'una tipologia d'actuació o una combinació de diverses, així com mitjançant la realització de mesures parcials d'una o diverses actuacions diferents. La certificació energètica de l'edifici s'ha de fer d'acord amb el Reial decret 235/2013, de 5 d'abril, pel qual s'aprova el procediment bàsic per a la certificació de l'eficiència energètica dels edificis, mitjançant la utilització d'algun dels programes informàtics oficials reconeguts.
3.5.5. Les actuacions han de quedar convenientment justificades a través de la qualificació energètica de l'edifici actual i de l'edifici futur rehabilitat, obtinguda mitjançant qualsevol dels programes reconeguts d'acord amb el Reial decret 235/2013, de 5 d'abril, pel qual s'aprova el procediment bàsic per a la certificació de l'eficiència energètica dels edificis.
3.5.6. Les actuacions objecte de l'ajut han de complir amb la normativa vigent que els sigui aplicable, així com comptar amb les preceptives llicències i autoritzacions administratives necessàries.
3.6. Requisits específics
3.6.1. Millora de l'eficiència energètica de l'envolupant tèrmica (actuació 1)
3.6.1.1. Les actuacions energètiques considerades dins aquesta mesura són les que aconsegueixin una reducció de la demanda energètica de calefacció i climatització de l'edifici existent, mitjançant la millora de l'eficiència energètica de la seva envolupant tèrmica en conjunt o en algun dels elements que la componen.
Per tant, són actuacions subvencionables les que es realitzin sobre l'envolupant tèrmica de l'edifici, que es compon dels tancaments de l'edifici que separen els recintes habitables de l'ambient exterior (aire, terreny o un altre edifici) i les particions interiors que separen els recintes habitables dels no habitables, que al seu torn estiguin en contacte amb l'ambient exterior. Les actuacions energètiques sobre l'envolupant tèrmica poden preveure solucions constructives convencionals i no convencionals.
S'entenen per solucions constructives convencionals les utilitzades habitualment en els edificis per reduir-ne la demanda energètica, com, per exemple, les que afecten les façanes, cobertes, fusteries exteriors, vidres i proteccions solars.
S'entenen com a solucions constructives no convencionals les conegudes com a mesures d'«arquitectura bioclimàtica», com, per exemple: murs Trombe, murs parietodinàmics, hivernacles adossats, sistemes d'ombreig, ventilació natural, etc.
3.6.1.2. Es consideraran també costs elegibles les instal·lacions auxiliars necessàries per dur a terme aquesta actuació, com bastides o grues.
3.6.1.3. Per a l'opció A només es consideraran elegibles les actuacions integrals sobre un o diversos dels tancaments (façana, coberta, buits, etc.) de l'envolupant tèrmica de l'edifici, però no sobre un o diversos habitatges o locals del mateix edifici, considerats individualment.
Per a l'opció B només es consideren elegibles les actuacions sobre un o diversos dels tancaments (façanes, coberta, buits, etc.) de l'envolupant tèrmica, sobre un o diversos habitatges o locals del mateix edifici, considerats individualment.
3.6.1.4. Les exigències mínimes d'eficiència energètica que ha de complir l'envolupant tèrmica que es reformi són les que figuren en el Document bàsic d'estalvi d'energia DB-HE del Codi tècnic de l'edificació, que han de ser acreditades i/o justificades pel tècnic competent en el projecte i/o la memòria tècnica. En tractar-se d'un edifici existent, hi és aplicable l'apartat IV de la seva introducció, denominat «Criteris d'aplicació en edificis existents». I en particular, el criteri 2 de flexibilitat, de manera que en els casos en què no sigui possible assolir el nivell de prestació establert amb caràcter general, des del punt de vista de l'acompliment de les exigències bàsiques d'estalvi d'energia, es poden adoptar solucions que permetin el major grau d'adequació possible quan, entre altres motius, les solucions no siguin tècnicament o econòmicament viables.
3.6.1.5. Tots els valors de transmitància utilitzats pel tècnic competent en l'elaboració del certificat d'eficiència de l'edifici que no siguin «per defecte», han d'estar justificats de la forma següent: si el valor seleccionat és «estimat» o «conegut», ha d'aportar la composició del tancament. Si el valor seleccionat és «conegut» i el material utilitzat no és en la base de dades del programa informàtic de qualificació de l'eficiència energètica utilitzat, haurà d'aportar el document d'idoneïtat tècnica europeu (DITE) del material utilitzat. S'haurà d'aportar sempre, en el cas de vidres i tancaments, el marcatge CE i declaració de prestacions o fitxa tècnica de la fusteria i dels vidres, en què figuren les característiques tèrmiques d'aquests.
3.6.2. Substitució d'energia convencional per energia solar tèrmica (actuació 2.1)
3.6.2.1. Les actuacions energètiques considerades dins aquesta mesura són les que aconsegueixin una reducció del consum d'energia convencional en edificis existents mitjançant l'ús de l'energia solar tèrmica per a la producció d'aigua calenta sanitària, calefacció, refrigeració i/o climatització de piscines.
Per tant, són actuacions subvencionables aquelles en les quals es substitueixi l'energia convencional per a la producció d'aigua calenta sanitària, calefacció i/o climatització de piscines en edificis existents per energia solar tèrmica.
3.6.2.2. Són subvencionables les instal·lacions solars noves i rehabilitacions i/o ampliacions d'instal·lacions existents sempre que suposin la substitució i/o increment de la generació solar i que es realitzin en edificis existents. També són subvencionables les instal·lacions solars tèrmiques que donin servei a una xarxa de climatització urbana.
3.6.2.3. Les instal·lacions solars tèrmiques han de complir amb els requisits següents:
— Han de respondre a la definició d'«instal·lació solar tèrmica»
— Les instal·lacions i equips han de complir amb la normativa vigent establerta en el RITE, en el Plec de condicions tècniques de l'IDAE per a instal·lacions solars tèrmiques Revisió 2009, així com el document reconegut del RITE Guia ASIT de l'energia solar tèrmica, elaborat per ASIT i disponible a la pàgina web del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.
— Els captadors solars han d'estar certificats pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.
— El coeficient global de pèrdues dels captadors ha de ser inferior a 9 W/m² ºC.
3.6.3. Substitució d'energia convencional per energia geotèrmica (actuació 2.2)
3.6.3.1. Les actuacions energètiques considerades dins aquesta mesura són les que aconsegueixin una reducció del consum d'energia convencional en edificis existents mitjançant l'ús de l'energia geotèrmica per a un o diversos usos: calefacció, climatització, producció d'aigua calenta sanitària i climatització de piscines.
Per tant, són actuacions subvencionables les actuacions realitzades en les instal·lacions de calefacció, climatització, producció d'aigua calenta sanitària i/o climatització de piscines, tant si el sistema de generació se situa en el mateix edifici usuari com si és extern i subministra un o diversos edificis existents, sempre que substitueixin instal·lacions d'energia convencional, incloent-hi la modificació de xarxes de calefacció/climatització, emprant instal·lacions que utilitzin l'energia geotèrmica.
També es consideren costs elegibles en instal·lacions de geotèrmia els conceptes següents: la inversió en equips efectuada, els costs d'execució de la instal·lació, obra civil associada i instal·lacions auxiliars necessàries, així com el cost de la realització dels estudis, assaigs, sondeigs i simulacions preliminars prèvies a la realització del disseny de la instal·lació, sondeigs, excavacions, fonaments, rases, urbanització i altres elements necessaris per a la seva explotació, així com xarxes de calor/fred i estacions d'intercanvi.
3.6.3.2. Les instal·lacions han de complir amb els requisits següents:
— La potència tèrmica nominal de la geotèrmica nova o de la instal·lació geotèrmica existent sobre la qual s'actuï ha de ser major a 12 kW.
— Les instal·lacions realitzades han de complir els requisits que estableix el Reglament d'instal·lacions tèrmiques dels edificis (RITE) i el document reconegut del RITE Guia tècnica de disseny de sistemes d'intercanvi geotèrmic de circuit tancat, publicada per l'IDAE i disponible en el Registre Oficial de Documents del RITE a la web del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, així com qualsevol altra legislació que els sigui aplicable.
3.6.3.3. Per a actuacions amb equips de bomba de calor, els valors de rendiment estacional utilitzats pel tècnic competent en l'elaboració del certificat d'eficiència de l'edifici han de correspondre amb el rendiment mitjà estacional de la bomba de calor i han d'estar determinats i justificats mitjançant algun dels documents següents:
• Fitxa tècnica o etiqueta energètica de la bomba de calor en què apareguin els rendiments mitjans estacionals.
• Certificat EUROVENT o similar.
• Informe subscrit pel tècnic competent. Per a aquest informe, es podrà usar el document reconegut del RITE Prestacions mitjanes estacionals de les bombes de calor per a producció de calor en edificis.
3.6.4. Substitució d'energia convencional per biomassa en instal·lacions tèrmiques (actuació 2.3)
3.6.4.1. Les actuacions energètiques considerades dins aquesta mesura són les que aconsegueixin una reducció del consum d'energia convencional en edificis existents mitjançant l'ús de la biomassa com a combustible per a la producció d'aigua calenta sanitària, calefacció, climatització i climatització de piscines.
Per tant, són actuacions subvencionables les actuacions realitzades en instal·lacions de calefacció, climatització, producció d'aigua calenta sanitària i climatització de piscines que incloguin un sistema d'intercanvi fums/aigua i que substitueixin instal·lacions d'energia convencional existents en edificis, incloent-hi inversions en xarxes de calefacció centralitzada que donin servei a més d'un edifici.
També es consideren costs elegibles en les instal·lacions de biomassa els conceptes següents: sitges, sistemes de generació de calor/fred, modificació de la sala de calderes, sistemes de transport intern de biomassa, sistemes de tractaments i emissió dels fums i altres elements necessaris per a la seva explotació, així com xarxes de calor/fred i estacions d'intercanvi.
3.6.4.2. Les instal·lacions realitzades han de complir els requisits que estableix el Reglament d'instal·lacions tèrmiques dels edificis (RITE) i el document reconegut del RITE Guia tècnica: instal·lacions de biomassa tèrmica en els edificis, publicada per l'IDAE i disponible en el Registre Oficial de Documents del RITE a la web de el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, així com qualsevol altra legislació que els sigui aplicable.
3.6.4.3. Els beneficiaris que sol·licitin ajuts per a instal·lacions de biomassa per a ús no industrial que incloguin calderes de menys d'1 MW han de:
a) Presentar una acreditació per part de fabricant de l'equip de l'acompliment dels requisits d'eficiència energètica estacional i emissions per al combustible que s'hagi d'utilitzar, que no podran ser menys exigents que els definits en el Reglament d'ecodisseny en vigor (Reglament [UE] 2015/1189 de la Comissió).
b) Com a requisit addicional a les obligacions establertes en l'article 5 de les bases, per a aquesta mesura el beneficiari ha de mantenir un registre documental suficient que permeti acreditar que el combustible emprat en la caldera disposa d'un certificat atorgat per una entitat independent acreditada relatiu a l'acompliment de la classe A1 segons el que estableix la norma UNE-EN-ISO 17225-2, de la classe 1 de la norma UNE-EN-ISO 17225-4, de la classe A1 de la norma 164003 o de la classe A1 de la norma 164004. Aquest registre s'ha de mantenir durant un termini de cinc anys.
3.6.5. Millora de l'eficiència energètica dels subsistemes de generació no inclosos en les actuacions 2.1, 2.2 i 2.3 (actuació 2.4)
3.6.5.1. Les actuacions energètiques considerades dins aquesta mesura són les que aconsegueixin una reducció del consum d'energia de les instal·lacions tèrmiques de calefacció, climatització, ventilació, producció d'aigua calenta sanitària i climatització de piscines d'edificis existents mitjançant actuacions en el subsistema de generació no incloses en les actuacions 2.1, 2.2. i 2.3.
Per tant, són actuacions subvencionables les realitzades en instal·lacions tèrmiques de calefacció, climatització, ventilació i producció d'aigua calenta sanitària les destinades a atendre la demanda de benestar tèrmic i higiene de les persones en els edificis, així com la climatització de les piscines, dins l'àmbit d'aplicació del Reglament d'instal·lacions tèrmiques dels edificis (RITE). Les exigències mínimes d'eficiència energètica que ha de complir la instal·lació tèrmica que es renovi són les que figuren en el RITE vigent.
Són subvencionables les actuacions amb solucions d'aerotèrmia i hidrotèrmia d'alta eficàcia que impliquin la substitució d'equips de generació tèrmica existents que permetin millorar l'eficiència energètica de les instal·lacions tèrmiques de calefacció, climatització i producció d'aigua calenta sanitària.
No es considerarà cost elegible la substitució d'una caldera per una altra que utilitzi combustible d'origen fòssil.
3.6.5.2. Tots els valors de rendiments (EER, COP, etc.) utilitzats pel tècnic competent en l'elaboració del certificat d'eficiència de l'edifici que no siguin «per defecte» han d'estar justificats de la forma següent: si el valor seleccionat és «estimat» o «conegut», ha d'aportar el marcatge CE o fitxa tècnica o etiqueta energètica o certificat EUROVENT o similar; en tot cas, s'ha d'aportar el document en què figurin els valors utilitzats en el certificat.
3.6.5.3. També són subvencionables les actuacions següents:
• Sistemes de ventilació natural i forçada.
• Sistemes de refredament gratuït per aire exterior.
• Sistemes de recuperació de calor i de l'aire d'extracció i aprofitament d'energies residuals.
• Sistemes que utilitzen tècniques d'evaporació que redueixin el consum d'energia de la instal·lació: refredament evaporatiu, condensació evaporativa, prerefredament evaporatiu de l'aire de condensació, refredament evaporatiu directe i indirecte previ a la recuperació de calor de l'aire d'extracció, etc.
No és subvencionable la substitució d'una caldera per una altra que utilitzi combustible d'origen fòssil.
3.6.6. Millora de l'eficiència energètica dels subsistemes de distribució, regulació, control i emissió de les instal·lacions tèrmiques (actuació 2.5)
3.6.6.1. Les actuacions energètiques considerades dins aquesta mesura són les que aconsegueixin una reducció del consum d'energia de les instal·lacions tèrmiques de calefacció, climatització, ventilació, producció d'aigua calenta sanitària i climatització de piscines d'edificis existents mitjançant actuacions en els subsistemes de distribució, regulació, control i emissió.
Són actuacions subvencionables les realitzades en instal·lacions tèrmiques de calefacció, climatització, ventilació i producció d'aigua calenta sanitària destinades a atendre la demanda de benestar tèrmic i higiene de les persones en els edificis, així com la climatització de les piscines, dins l'àmbit d'aplicació del Reglament d'instal·lacions tèrmiques dels edificis (RITE). Les exigències mínimes d'eficiència energètica que ha de complir la instal·lació tèrmica que es renovi són les que figuren en el RITE vigent.
Són actuacions subvencionables:
Cas D1: les actuacions que permetin millorar l'eficiència energètica en les instal·lacions tèrmiques dels edificis en els sistemes de distribució, regulació i control, elements terminals, etc. i entre aquestes les que amb caràcter orientatiu i no limitador es detallen a continuació:
• Sistemes de control i regulació d'equips i/o instal·lacions que estalviïn energia, per exemple, en funció de la variació de la temperatura exterior, la presència o les necessitats de l'usuari.
• Elements que permetin el control remot o el control automàtic per mitjans digitals dels elements per a, entre d'altres, les instal·lacions següents:
– Sistemes de control automàtic de tendals, persianes o cortines, que permetin l'aprofitament de la llum solar.
– Sistemes de regulació de la climatització, que adaptin la temperatura de l'edifici en funció de la variació de la temperatura exterior, l'hora del dia, la zona o la presència de persones.
– Sistemes de control remot o automàtic de la programació i posada en marxa d'electrodomèstics.
– Sistemes de detecció de l'obertura i el tancament de finestres que avisin de possibles usos ineficients d'energia dels sistemes de climatització.
En particular tenen aquesta consideració les actuacions que tenguin la certificació AENOR EA0026:2006. Instal·lacions de sistemes domòtics en habitatges, entre d'altres.
• Sistemes de gestió telemàtica de subministrament d'aigua calenta sanitària per a edificis que permetin controlar el consum d'aigua calenta sanitària i energia, limitar el cabal màxim instantani, el volum màxim d'ús i fins i tot el tall de subministrament per habitatge i/o estada.
• Aixetes per al control i gestió d'aigua calenta sanitària en el punt de consum, que permetin una òptima i ràpida regulació de temperatura i cabal, i que puguin ser controlats directament per l'usuari i, alhora, mitjançant sistemes telemàtics, per gestionar i controlar el consum instantani, la temperatura de sortida i el volum màxim de consum d'aquests. Serà considerada en les actuacions la integració d'aquests sistemes en un sistema domòtic o immòtic que permeti la comunicació entre els diferents sistemes, de manera que aquests interactuïn entre si i puguin ser controlats localment o remotament.
• Vàlvules termostàtiques mecàniques o electròniques per a la regulació de l'aportació de calor als emissors que compleixin la norma UNE-EN-215.
Cas D2: els sistemes de monitoratge del consum d'energia en temps real, que permetin la transmissió de la seva informació cap als seus usuaris a través de dispositius mòbils, mitjançant aplicacions compatibles amb els principals sistemes operatius. Entre les prestacions que podrà incloure hi ha el desglossament dels consums d'energia més importants (il·luminació, climatització, aigua calenta sanitària, electrodomèstics, etc.); l'emmagatzematge de les dades en una aplicació d'ordinador (o bé en el núvol a través de web), i comunicació amb els dispositius mòbils compatibles de dades en temps real, consulta d'estadístiques diàries, setmanals, mensuals, tendències, etc. Les dades de consum han d'aparèixer tant en valor energètic com en valor econòmic i en emissions de diòxid de carboni.
3.6.7. Millora de l'eficiència energètica de les instal·lacions d'il·luminació (actuació 3)
3.6.7.1. Les actuacions energètiques considerades dins aquesta mesura són les que aconsegueixin una reducció del consum d'energia de les instal·lacions d'il·luminació d'edificis existents.
La potència instal·lada en il·luminació nova o de la instal·lació existent en la qual s'actua ha de ser major a 10 kWe en edificis col·lectius i de 40 kWe en la resta d'edificis.
Són també subvencionables totes les que permetin millorar l'eficiència energètica en les instal·lacions d'il·luminació interior de les zones comunes dels edificis existents de tipologia residencial col·lectiva d'habitatge i dels edificis de qualsevol altre ús, exclòs habitatge, inclosos en els apartats b) i c) de l'apartat 3.1.1 d'aquesta convocatòria, entre les quals hi ha les que amb caràcter orientatiu i no limitador es detallen a continuació:
• Lluminàries, làmpades i equip: substitució del conjunt per un altre amb lluminàries de més rendiment, làmpades de més eficiència i reactàncies electròniques regulables i que permetin reduir la potència instal·lada en il·luminació, complint amb els requeriments de qualitat i confort visual reglamentats.
• Sistemes i elements que permetin el control local, remot o automàtic per mitjans digitals d'encesa i regulació de nivell d'il·luminació: han d'incloure els sistemes de control per presència, per zona de l'edifici o regulació de nivell d'il·luminació segons l'aportació de llum natural.
• Canvi de sistema d'il·luminació: reubicació dels punts de llum amb utilització de les tecnologies anteriors, de manera que es redueixi el consum elèctric anual respecte al sistema actual d'il·luminació.
• Sistemes i elements que permetin el control remot o el control automàtic per mitjans digitals d'instal·lacions destinades a controlar:
– Sistemes d'il·luminació eficient ajustant-la a les necessitats de cada moment.
– Sistemes de control automàtic de tendals, persianes o cortines de l'edifici, que permetin l'aprofitament òptim de la llum solar.
– Sistemes de control automàtic de l'encesa i l'apagada de la il·luminació dels edificis.
En particular tenen aquesta consideració les actuacions que tenguin la certificació AENOR EA0026:2006. Instal·lacions de sistemes domòtics en habitatges, entre d'altres.
• Implantació de sistemes de monitoratge que permetin conèixer en tot moment les condicions de confort i la idoneïtat de les actuacions realitzades a favor de la millora de l'eficiència energètica.
3.6.7.2. Les exigències mínimes d'eficiència energètica que ha de complir la instal·lació d'il·luminació que es rehabiliti són les que figuren en el document HE-3, Eficiència energètica de les instal·lacions d'il·luminació, del Codi tècnic de l'edificació.
4. Import econòmic i règim de concessió i finançament
4.1. L'import econòmic màxim d'aquesta convocatòria és de 5.990.000 d'euros. Les subvencions es concedeixen amb càrrec al pressupost de la Comunitat Autònoma per a l'exercici de 2020, 2021 i 2022, concretament, del centre de cost 19701, subprograma 731A01, capítol 7* FF 20105, amb la distribució d'anualitats següent:
Any 2020: 90.000,00 €
Any 2021: 3.000.000,00 €
Any 2022: 2.900.000,00 €
4.2. En el cas que no es cobreixi la totalitat del pressupost inicial assignat a cada anualitat, l'import romanent s'assigna a l'anualitat següent.
4.3. La distribució dels fons conforme a les actuacions indicades en el punt 3.1 d'aquesta convocatòria és la següent:
OPCIÓ A |
Exercici 2020 |
Exercici 2021 |
Exercici 2022 |
Actuació 1 |
12.000 |
360.000 |
348.000 |
Actuació 2 |
20.000 |
900.000 |
870.000 |
Actuació 3 |
18.000 |
540.000 |
522.000 |
Total |
50.000 |
1.800.000 |
1.740.000 |
|
|
|
|
OPCIÓ B |
Exercici 2020 |
Exercici 2021 |
Exercici 2022 |
Actuació 1 |
8.000 |
240.000 |
232.000 |
Actuació 2 |
20.000 |
600.000 |
580.000 |
Actuació 3 |
12.000 |
360.000 |
348.000 |
Total |
40.000 |
1.200.000 |
1.160.000 |
4.4. En els dos mesos següents a la finalització de presentació de sol·licituds i en el cas que no es cobreixi la totalitat del pressupost inicial assignat a una actuació, l'import romanent s'ha d'assignar a les restants amb l'ordre de prelació següent: actuació 1, actuació 2, actuació 3.
4.5. Sempre que les disponibilitats pressupostàries ho permetin, es poden incrementar els imports d'aquesta convocatòria.
5. Quantia dels ajuts
5.1. Quantia dels ajuts per a actuació subvencionable
Per a cadascuna de les actuacions, la quantia dels ajuts a què es refereix l'apartat anterior és la següent:
Actuació 1. Millora de l'eficiència energètica de l'envolupant tèrmica
En el cas d'ús habitatge la quantia de l'ajut base màxim és de 6.000 €/habitatge.
|
|
|
% addicional eficiència (només aplicable un cas) |
|
||
Ajut base |
|
% addicional criteris socials |
Qualificació final A |
Qualificació final B |
Increment de dues o més lletres |
% addicional actuació integrada |
OPCIÓ A: 35 % OPCIÓ B: 25 % |
Habitatge |
15 % |
15 % |
10 % |
5 % |
20 % |
Altres usos |
0 % |
15 % |
10 % |
5 % |
20 % |
Actuació 2.1. Substitució d'energia convencional per energia solar tèrmica
|
|
|
% addicional eficiència (només aplicable un cas) |
|
||
Ajut base |
|
% addicional criteris socials |
Qualificació final A |
Qualificació final B |
Increment de dues o més lletres |
% addicional actuació integrada |
OPCIÓ A: 35 % OPCIÓ B: 25 % |
Habitatge |
10 % |
10 % |
5 % |
0 % |
15 % |
Altres usos |
0 % |
10 % |
5 % |
0 % |
15 % |
El cost elegible màxim és el que resulti de les expressions següents en funció del cas, en què Ps (kW) és la potència de la instal·lació solar tèrmica nova. S'estableixen tres tipologies d'actuació diferents en funció de l'aplicació proveïda:
– Cas S1: instal·lacions solars per a producció d'aigua calenta sanitària i/o climatització de piscines descobertes i/o cobertes. Cost elegible màxim (€) = 1.000 x Ps (kW)
– Cas S2: instal·lacions solars per a calefacció, i opcionalment aplicacions recollides en el cas S1. Cost elegible màxim (€) = 1.500 x Ps (kW)
– Cas S3: instal·lacions solars per a calefacció i refrigeració, i opcionalment aplicacions recollides en el cas S1. Cost elegible màxim (€) = 1.850 x Ps (kW)
Actuació 2.2. Substitució d'energia convencional per energia geotèrmica
|
|
|
% addicional eficiència (només aplicable un cas) |
|
||
Ajut base |
|
% addicional criteris socials |
Qualificació final A |
Qualificació final B |
Increment de dues o més lletres |
% addicional actuació integrada |
OPCIÓ A: 35 % OPCIÓ B: 25 % |
Habitatge |
10 % |
0 %* |
0 %* |
0 %* |
15 % |
Altres usos |
0 % |
10 % |
5 % |
0 % |
15 % |
* El tant per cent (%) addicional per eficiència energètica en edificis d'ús habitatge serà del 5 % en cas que es faci també una instal·lació renovable de generació elèctrica, amb acumulació o sense, destinada a l'autoconsum de l'edifici quan la potència instal·lada sigui com a mínim del 30 % de la potència elèctrica demanada pels equips de bomba de calor geotèrmica.
El cost elegible màxim és el que resulti de les expressions següents en funció del cas, en què P (kW) és la potència tèrmica del generador:
- Cas G1: instal·lacions de generació d'aigua calenta i/o calefacció/refrigeració en circuit obert, per a un edifici: cost elegible màxim (€) = 1.600 x P(0,83)
- Cas G2: instal·lacions de generació d'aigua calenta i/o calefacció/refrigeració en circuit tancat amb intercanvi vertical, amb sondeigs, per a un edifici: cost elegible màxim (€) = 4.000 x P(0,83)
- Cas GR1: instal·lacions de generació d'aigua calenta i/o calefacció/refrigeració en circuit obert, per a generació de calor i/o fred centralitzades, incloent-hi xarxa de distribució i d'intercanvi als usuaris, que doni servei a diversos edificis: cost elegible màxim (€) = 2.600 x P(0,83)
- Cas GR2: instal·lacions de generació d'aigua calenta i/o calefacció/refrigeració en circuit tancat, per a generació de calor i/o fred centralitzades, incloent-hi xarxa de distribució i d'intercanvi als usuaris, que doni servei a diversos edificis: cost elegible màxim (€) = 5.000 x P(0,83)
Actuació 2.3. Substitució d'energia convencional per biomassa en instal·lacions tèrmiques
|
|
|
% addicional eficiència (només aplicable un cas) |
|
||
Ajut base |
|
% addicional criteris socials |
Qualificació final A |
Qualificació final B |
Increment de dues o més lletres |
% addicional actuació integrada |
OPCIÓ A: 35 % OPCIÓ B: 25 % |
Habitatge |
10 % |
0 % |
0 % |
0 % |
10 % |
Altres usos |
0 % |
10 % |
5 % |
0 % |
10 % |
El cost elegible màxim és el que resulti de les expressions següents en funció del cas, en què P (kW) és la potència tèrmica del generador:
- Cas B1: instal·lacions de generació d'aigua calenta i/o calefacció en un edifici: cost elegible màxim (€) = 880 x P(0,87)
- Cas B2: instal·lacions de generació d'aigua calenta i/o calefacció i refrigeració en un edifici: cost elegible màxim (€) = 1.540 x P(0,87)
- Cas BR1: instal·lacions de generació de calor i fred centralitzades, incloent-hi xarxa de distribució i d'intercanvi als usuaris, que doni servei a diversos edificis. Cost elegible màxim (€) = 1.250 x P(0,87)
- Cas BR2: instal·lacions de generació de calor i fred centralitzades, incloent-hi xarxa de distribució i d'intercanvi als usuaris, que doni servei a diversos edificis. Cost elegible màxim (€)= 2.124 x P(0,87)
- Cas BR3: instal·lacions de generació de calor centralitzades, incloent-hi xarxa de distribució i d'intercanvi, així com la producció de fred descentralitzada als usuaris (la producció de fred descentralitzada ha d'estar proveïda per energia renovable) que doni servei a diversos edificis. Cost elegible màxim (€) = 2.374 x P(0,87)
Actuació 2.4. Millora de l'eficiència energètica en subsistemes de generació no inclosos en 2.1, 2.2 i 2.3
|
|
|
% addicional eficiència (només aplicable un cas) |
|
||
Ajut base |
|
% addicional criteris socials |
Qualificació final A |
Qualificació final B |
Increment de dues o més lletres |
% addicional actuació integrada |
OPCIÓ A: 35 % OPCIÓ B: 25 % |
Habitatge |
0 % |
10 % |
5 % |
0 % |
0 % |
Altres usos |
0 % |
10 % |
5 % |
0 % |
0 % |
Actuació 2.5. Millora de l'eficiència energètica en subsistemes de distribució, regulació i control
|
|
|
% addicional eficiència (només aplicable un cas) |
|
||
Ajut base |
|
% addicional criteris socials |
Qualificació final A |
Qualificació final B |
Increment de dues o més lletres |
% addicional actuació integrada |
OPCIÓ A: 35 % OPCIÓ B: 25 % |
Habitatge |
0 % |
10 % |
5 % |
0 % |
0 % |
Altres usos |
0 % |
10 % |
5 % |
0 % |
0 % |
L'ajut addicional no és d'aplicació per al cas D2.
Actuació 3. Millora de l'eficiència energètica de les instal·lacions d'il·luminació
|
|
|
% addicional eficiència (només aplicable un cas) |
|
||
Ajut base |
|
% addicional criteris socials |
Qualificació final A |
Qualificació final B |
Increment de dues o més lletres |
% addicional actuació integrada |
OPCIÓ A: 15 % OPCIÓ B: 15 % |
Habitatge |
0 % |
10 % |
5 % |
0 % |
0 % |
Altres usos |
0 % |
10 % |
5 % |
0 % |
0 % |
5.2. Despeses màximes per a la gestió i altres despeses
5.2.1. L'import màxim subvencionable de les despeses de gestió és del 4 % de l'import de l'ajut sol·licitat, amb un límit de 3.000 € per expedient.
5.2.2. L'import màxim subvencionable per a les despeses derivades de l'elaboració de l'informe que acrediti l'adequada realització de les actuacions emès per un organisme o entitat de control, de la gestió de la justificació de la realització de les actuacions i de l'elaboració de l'informe de l'auditor sobre el compte justificatiu del projecte no pot superar globalment el 7 % de l'import de l'ajut sol·licitat, amb un límit de 7.000 € per expedient.
5.3. Graduació dels ajuts addicionals
5.3.1. L'ajut addicional es gradua en funció dels criteris següents: social, eficiència energètica i actuació integrada, és a dir, l'ajut addicional per criteri social, eficiència energètica o actuació integrada, i es pot obtenir un ajut addicional a l'ajut base, sempre que es compleixin les condicions que es requereixen per a això i que estan descrites en aquest apartat. El càlcul de l'ajut addicional es farà sumant el percentatge de cadascun dels tres criteris segons correspongui. En el cas del criteri d'eficiència energètica només es podrà aplicar un dels tres percentatges, qualificació energètica A, B o increment de dues o més lletres.
5.3.2. L'ajut addicional es gradua en funció dels criteris següents: social, eficiència energètica i actuació integrada, segons es defineixen a continuació:
a) Criteri social: tenen dret a un ajut addicional per criteri social les actuacions que es facin en edificis d'habitatge que hagin estat qualificats definitivament sota algun règim de protecció pública, per l'òrgan competent de la comunitat autònoma corresponent, o bé les actuacions siguin realitzades en edificis d'habitatges situats en les àrees de regeneració i renovació urbanes o rurals, d'acord amb el Pla Estatal d'Habitatge 2018-2020, publicat pel Reial decret 106/2018, de 9 de març. També poden acollir-se a aquest criteri social els consumidors que tenguin concedit el bo social.
b) Eficiència energètica: tenen dret a un ajut addicional per millora de l'eficiència energètica les actuacions que elevin la qualificació energètica de l'edifici per obtenir una classe energètica «A» o «B», en l'escala de CO₂, o bé incrementin en dues lletres la qualificació energètica de partida, segons el procediment establert en el Reial decret 235/2013, de 5 d'abril, pel qual s'aprova el procediment bàsic per a la certificació de l'eficiència energètica dels edificis.
c) Actuació integrada: tenen dret a ajut addicional per actuació integrada els casos següents:
i. Els edificis d'ús habitatge que realitzin simultàniament la combinació de dues o més tipologies d'actuació de les definides en l'apartat 3.2 d'aquesta convocatòria, i una d'aquestes ha de ser obligatòriament sobre l'envolupant tèrmica (actuació 1), que suposi una disminució mínima de la demanda global en calefacció i refrigeració del 30 %, combinada amb una altra actuació sobre la instal·lació tèrmica (actuacions 2.1 a 2.4), que suposi, almenys, la substitució del 60 % de la potència de generació tèrmica existent. En cas que es realitzi una instal·lació solar tèrmica (actuació 2.1), la condició serà que cobreixi almenys el 30 % la demanda d'energia per a l'aigua calenta sanitària i/o climatització de piscines, calculada d'acord amb el que estableix el Codi tècnic de l'edificació en el cas de la tipologia S1 o el 30 % de la demanda de calefacció i/o refrigeració en el cas de les tipologies S2 i S3.
ii. Els edificis d'altres usos, diferents d'habitatge, que realitzin simultàniament la combinació de dues o més tipologies d'actuació de les definides en l'apartat 3.2 d'aquesta convocatòria, i una d'aquestes ha de ser obligatòriament sobre l'envolupant tèrmica (actuació 1), que suposi una disminució mínima de la demanda global en calefacció i refrigeració del 30 %, combinada amb una altra actuació sobre la instal·lació tèrmica de les actuacions 2.1 a 2.4, que suposi, almenys, la substitució del 60 % de la potència de generació tèrmica existent. En cas que es realitzi una instal·lació solar tèrmica (actuació 2.1), la condició serà que cobreixi almenys el 30 % la demanda d'energia per a l'aigua calenta sanitària i/o climatització de piscines, calculada d'acord amb el que estableix el Codi tècnic de l'edificació en el cas de la tipologia S1 o el 30 % de la demanda de calefacció i/o refrigeració en el cas de les tipologies S2 i S3.
iii. Els edificis d'altres usos, diferents d'habitatge, que realitzin simultàniament la combinació de dues o més tipologies d'actuació de les definides en l'apartat 3.2 d'aquesta convocatòria, i una d'aquestes ha de ser obligatòriament sobre l'envolupant tèrmica (actuació 1), que suposi una disminució mínima de la demanda global en calefacció i refrigeració del 30 %, combinada amb una altra actuació de la tipologia 3 (il·luminació interior), que suposi una renovació de més d'un 25 % de la superfície d'il·luminació que compleixi amb l'exigència bàsica HE-3 del Codi tècnic de l'edificació.
iv. En els tres casos anteriors (i, ii i iii) una de les tipologies d'actuació (2 o 3) pot ser substituïda per la realització d'una instal·lació solar fotovoltaica o d'una altra tecnologia renovable de generació elèctrica, amb acumulació o sense, destinada a l'autoconsum de l'edifici quan la seva potència instal·lada sigui com a mínim del 10 % de la potència elèctrica contractada. La instal·lació fotovoltaica no tindrà la consideració de cost elegible.
v. Tenen dret a ajut addicional els edificis inclosos dins una comunitat d'energies renovables o una comunitat d'energia, segon la definició establerta en l'apartat 2.1.g).
Les actuacions anteriors han de quedar convenientment justificades a través de la qualificació energètica de l'edifici actual i de l'edifici futur rehabilitat, obtinguda mitjançant qualsevol dels programes reconeguts d'acord amb el Reial decret 235/2013, pel qual s'aprova el procediment bàsic per a la certificació de l'eficiència energètica dels edificis.
6. Sol·licituds i documentació
6.1. Les sol·licituds s'han de presentar telemàticament, de conformitat amb el que es disposa en l'article 14.2 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, sens perjudici del que estableix l'apartat 1 del mateix article.
6.2. La documentació que s'ha d'aportar és la següent:
a) El document normalitzat 1 de la sol·licitud de subvenció d'aquesta convocatòria (la presentació de la sol·licitud suposa que la persona interessada accepta les prescripcions contingudes en la convocatòria corresponent, en el Reial decret 737/2020, de 4 d'agost, com també que autoritza l'òrgan instructor del procediment, si és procedent, a obtenir de forma directa l'acreditació de les obligacions tributàries i amb la Tresoreria General de la Seguretat Social.
b) En cas que el sol·licitant denegui expressament l'autorització, ha d'aportar un certificat de l'Agència Estatal de l'Administració Tributària i de la Tresoreria de la Seguretat Social que justifiqui que està al corrent de les obligacions tributàries i davant la Seguretat Social.
c) La fotocòpia del DNI, per als ciutadans espanyols, o del document equivalent que acrediti la identitat dels estrangers i en el qual ha de figurar el NIE de la persona física titular de l'establiment, o de la targeta d'identificació fiscal en què consti el NIF de la persona jurídica, així com, en ambdós casos, del seu representant; llevat del consentiment exprés de l'interessat perquè les seves dades d'identitat personal es puguin consultar mitjançant el sistema de verificació de dades d'identitat establert en l'Ordre PRE/3949/2006, de 26 de desembre, per la qual s'estableixen la configuració, les característiques, els requisits i els procediments d'accés al sistema de verificació de dades d'identitat, de conformitat amb el que es disposa en el Reial decret 522/2006, de 28 d'abril, pel qual se suprimeix l'aportació de fotocòpies de documents d'identitat en els procediments administratius de l'Administració General de l'Estat i dels seus organismes públics vinculats o dependents.
d) Les persones jurídiques, públiques o privades, i altres entitats, amb personalitat jurídica o sense, a més del que estableix l'apartat anterior, han d'aportar la documentació acreditativa de les facultats de representació de la persona que formuli la sol·licitud d'ajut com a representant d'aquesta, inscrita degudament, si escau, en els registres públics corresponents.
e) En el cas d'una entitat vinculada o dependent del sector públic ha de presentar una declaració responsable en la qual s'acrediti l'adscripció, i s'ha d'especificar si es refereix a l'Administració General de l'Estat, a una comunitat autònoma o a una entitat local, i en la qual declari si desenvolupa o no activitat comercial i mercantil.
f) L'autorització inclosa en el document normalitzat 1 per comprovar que està al corrent en el compliment de les obligacions tributàries i davant la Seguretat Social; o, en cas d'oposar-s'hi, el certificat d'estar-ho; o bé la declaració responsable d'estar al corrent en el compliment de les obligacions tributàries i davant la Seguretat Social, quan la quantia de l'ajut no superi els 3.000 € per persona beneficiària, de conformitat amb el que preveu l'article 22 del Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre.
g) La declaració responsable inclosa en el document normalitzat 1 de no trobar-se en cap de les circumstàncies enumerades en l'article 13 de la Llei 38/2003; i, en particular, de trobar-se al corrent en el pagament d'obligacions per reintegrament de subvencions, en els termes prevists en l'article 25 del Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre.
h) La declaració responsable inclosa en el document normalitzat 1 que no es disposa d'altres ajuts per a la mateixa actuació, per incompatibilitat d'ajuts.
i) La fotocòpia del document que acrediti la propietat de l'edifici per part del propietari sol·licitant o propietaris sol·licitants de l'actuació, tret que el sol·licitant de l'actuació sigui una comunitat o agrupació de comunitats de propietaris constituïdes d'acord amb el que disposa l'article 5 de la Llei 49/1960, de 21 de juliol, de propietat horitzontal, i en aquest cas cal ajustar-se al que disposa el Reial decret 737/2020, de 4 d'agost. En cas que el sol·licitant de l'actuació no sigui propietari, s'ha d'aportar addicionalment la documentació o el contracte que acrediti la facultat expressa per poder executar les obres corresponents a l'actuació objecte de l'ajut (contracte d'arrendament, d'explotació, etc.)
j) Consulta descriptiva i gràfica de dades cadastrals de l'immoble en el qual es duran a terme les actuacions que acrediti l'ús habitatge o altres usos a l'efecte de determinar la quantia de l'ajut en funció de l'ús i l'any de construcció, que ha de ser anterior a 2007.
k) Informe justificatiu signat pel sol·licitant, que en el cas d'una comunitat de propietaris serà el president, en el qual s'indicaran les tipologies d'actuació en les quals s'enquadra l'ajut sol·licitat, la descripció de les actuacions elegibles, la justificació del cost elegible i la quantia màxima de l'ajut sol·licitat.
l) Certificat d'eficiència energètica de l'edifici existent en el seu estat actual, amb el contingut que estableix l'article 6 del Procediment bàsic per a la certificació de l'eficiència energètica dels edificis del Reial decret 235/2013, de 5 d'abril, signat per un tècnic competent i registrat en el Registre de la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic amb data posterior a la publicació de la convocatòria. Una de les recomanacions per a la millora de la eficiència energètica d'aquest certificat haurà de ser la corresponent a la reforma proposada per a la qual se sol·licita l'ajut.
m) Certificat d'eficiència energètica de l'edifici aconseguit després de la reforma proposada per a la qual se sol·licita ajut, segons el Reial decret 235/2013, de 5 d'abril, que demostri que el projecte que sol·licita ajut permet fer un salt en, almenys, una lletra mesurada en l'escala d'emissions de diòxid de carboni (kg CO2/m² any), respecte a la qualificació energètica inicial de l'edifici, exclusivament amb les mesures per a les quals sol·licita ajut. El certificat ha d'estar signat per un tècnic competent, i no és necessari que aquest certificat d'eficiència energètica estigui registrat en el Registre de la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic.
En cas que l'edifici estigui comprès en l'apartat 3.5.3.b) d'aquesta convocatòria, una memòria justificativa, d'aconseguir, almenys, un 20 % d'estalvi d'energia final amb les actuacions proposades.
n) Arxiu digital de dades de l'edifici existent i de l'edifici aconseguit en format .xml.
o) Memòria resum de l'actuació (document normalitzat 3).
p) Projecte o memòria tècnica, en cas que no es requereixi projecte, en què es descriguin adequadament les actuacions que s'han de dur a terme i la situació de partida, subscrita per un tècnic competent o instal·lador, si escau. En el projecte o memòria tècnica s'ha de justificar el compliment de les exigències bàsiques del Document bàsic d'estalvi d'energia DB-HE del Codi tècnic de l'edificació que sigui aplicable a la tipologia per a la qual se sol·licita ajut.
q) Pressupost de l'empresa o empreses que realitzaran l'execució de les actuacions, desglossat i acceptat pel sol·licitant, de data posterior a la data de la sol·licitud de l'ajut. L'oferta econòmica de l'actuació i, d'acord amb l'article 31.3 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, quan l'import de la despesa subvencionable supera els imports establerts en la legislació estatal en matèria de contractes del sector públic per als contractes menors (40.000 euros, en el cas d'execució d'obres, o 15.000 euros, quan es tracta d'altres contractes), el beneficiari ha de presentar, com a mínim, tres ofertes de diferents proveïdors, amb caràcter previ a assumir el compromís per a la prestació del servei o lliurament del bé, llevat que per les característiques especials de les despeses subvencionables no hi hagi en el mercat entitats suficients per dur-ho a terme. L'elecció de les ofertes presentades s'ha de fer de conformitat amb els criteris d'eficàcia i d'economia, i s'ha de justificar expressament en cas que l'elecció no recaigui en la proposta econòmica més avantatjosa (document normalitzat 2).
r) Per als qui s'acullin a l'ajut addicional amb criteri social perquè els habitatges estan qualificats com a habitatges sota algun règim de protecció pública, l'ens gestor o les comunitats de propietaris han d'aportar un certificat de la comunitat autònoma que acrediti que van obtenir aquesta qualificació els habitatges o equivalent.
s) Els qui s'acullin a l'ajut addicional amb criteri social per tenir concedit el bo social han d'aportar un document acreditatiu en el moment de la sol·licitud segons el qual té concedit el bo social.
t) Per als qui s'acullin a l'ajut addicional amb criteri social perquè l'habitatge està dins una àrea de regeneració i renovació urbanes, la comunitat de propietaris o l'ens gestor hauran d'acreditar mitjançant un certificat de la Comunitat Autònoma que els habitatges objecte de la rehabilitació estan inclosos en una àrea de regeneració i renovació urbana.
u) En cas que el sol·licitant sigui una comunitat o agrupació de comunitats de propietaris constituïdes d'acord amb el que estableix l'article 5 de la Llei 49/1960, de 21 de juliol, sobre la propietat horitzontal:
• Còpia del NIF.
• Certificat d'acord de la junta de propietaris de l'immoble, emès i signat pel secretari o administrador amb el vistiplau del president, en el qual, de forma expressa, quedin reflectits els acords adoptats vàlidament següents:
– Aprovació de la realització de les obres necessàries per a la rehabilitació energètica de l'edifici existent, en el qual ha de figurar una descripció general de l'actuació i el pressupost aprovat per a la seva execució.
– Aprovació de la sol·licitud d'ajut a la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic, que faculti el president com a representant per fer les gestions de tramitació de l'ajut.
• Certificat, emès i signat pel secretari o administrador de la comunitat amb el vistiplau del president, de l'acord de la junta de propietaris de l'immoble en el qual s'aprova la designació del president, de l'administrador i/o secretari de la comunitat de propietaris.
• Certificat, emès i signat pel secretari o administrador de la comunitat amb el vistiplau del president, que inclogui una relació de les persones comuneres, amb indicació de les seves quotes de participació i el nombre total d'habitatges que integren l'edifici.
v) Amb caràcter específic, en cas que els sol·licitants siguin empreses o agrupacions de persones físiques o jurídiques propietàries en conjunt de l'edifici objecte d'actuació, que compleixin els requisits establerts en l'article 396 del Codi civil i no hagin atorgat el títol constitutiu de propietat horitzontal han de presentar la documentació establerta en l'article 3, 4 i 5, segons correspongui, de l'annex III del Reial decret 737/2020, de 4 d'agost.
w) En cas que el sol·licitant sigui una administració o entitat pública, una certificació acreditativa de resolució o acord adoptat per l'òrgan competent de l'administració o entitat pública beneficiària, pel qual s'aprova la participació en aquest Programa d'ajuts i s'assumeixen els compromisos que s'hi contenen.
x) En cas que el sol·licitant sigui una empresa de serveis energètics, una empresa arrendatària o explotadora d'un edifici:
• Copia del NIF.
• Escriptures de l'empresa i/o estatus vigents, degudament inscrits, si escau, en els registres públics corresponents.
• Escriptura de poder suficient de representació atorgada a favor de la persona que consta com a sol·licitant de l'ajut, degudament inscrita, en el registre públic corresponent, i còpia del seu DNI.
• Còpia del document acreditatiu i vigent de trobar-se donat d'alta en l'impost d'activitats econòmiques en l'activitat econòmica relacionada amb l'actuació subvencionable objecte de la sol·licitud, així com còpia del justificant de pagament del darrer rebut corresponent (per a empreses de serveis energètics).
• En cas d'actuar com a empresa de serveis energètics, declaració responsable amb el compromís d'actuació com a tal, que indiqui els continguts contractuals que es volen aplicar als usuaris.
• Còpia del contracte o contractes formalitzats amb el propietari o propietaris de l'edifici que acreditin la relació arrendatícia o d'explotació d'aquest, així com que el sol·licitant està autoritzat expressament per a la realització de les actuacions objecte de l'ajut.
y) Quan el sol·licitant sigui un ajuntament, diputació provincial o entitat local equivalent, una mancomunitat o agrupació de municipis, consell insular que realitzin un conveni amb comunitats de propietaris d'edificis residencials d'ús habitatge o altres propietaris d'edificis de distint ús per promoure i gestionar la realització d'actuacions de rehabilitació energètica, s'ha d'aportar una còpia del conveni en el qual es reculli la designació de l'entitat local com a representant i beneficiari del dret de cobrament de l'ajut per part de la comunitat de propietaris de l'entitat, així com la forma en què es recuperarà la inversió mitjançant un sistema de quotes als veïns, una vegada descomptats els ajuts públics.
z) Quan el sol·licitant sigui una comunitat d'energies renovables o una comunitat ciutadana d'energia, la documentació que s'ha de presentar és la que correspon al tipus de beneficiari en el qual pugui enquadrar-se.
6.3. Si la documentació aportada no compleix els requisits exigits, s'ha de requerir el sol·licitant que en el termini de deu dies hàbils esmeni la falta o aporti els documents preceptius, amb la indicació que, si no ho fa, es considera que desisteix de la sol·licitud, d'acord amb l'article 68 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, després que es dicti una resolució prèvia en els termes que disposa l'article 21 d'aquesta Llei.
6.4. Les persones o entitats sol·licitants han de comunicar immediatament a l'òrgan competent per resoldre qualsevol variació de les condicions o circumstàncies.
7. Termini de presentació de les sol·licituds
7.1. El termini per presentar les sol·licituds s'inicia a partir del cinquè dia hàbil següent al de la publicació d'aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (tenint en compte que dissabtes, diumenges i festius són inhàbils) i finalitza el 30 de juliol de 2021 o fins al possible exhauriment, dins aquest període, de la quantia econòmica assignada a aquesta convocatòria.
7.2. Si s'exhaureixen els crèdits destinats a la convocatòria abans d'acabar el termini de presentació, s'ha de suspendre la concessió de nous ajuts mitjançant la publicació corresponent en el Butlletí Oficial de les Illes Balears de la resolució del vicepresident i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius.
8. Procediment per a la concessió de les subvencions
8.1. Tal com estableix l'article 16 del Reial decret 737/2020, de 4 d'agost, les sol·licituds de subvenció s'han de resoldre individualment a mesura que entrin en el registre de l'òrgan competent, encara que no hagi acabat el termini de presentació, fins que s'exhaureixin els crèdits destinats a la convocatòria o, si escau, fins que es resolguin tots els expedients presentats dins el termini.
8.2. En cas d'exhauriment del crèdit destinat a la convocatòria, i sempre que no hagi expirat la vigència del Programa, es poden rebre sol·licituds en llista de reserva provisional, que s'han d'atendre per rigorós ordre d'entrada, supeditades al fet que es produeixin desestimacions o revocacions de les sol·licituds d'ajut prèvies que puguin alliberar pressupost o bé s'incorpori nou pressupost a la convocatòria. En cap cas, la presentació d'una sol·licitud a la llista de reserva provisional genera cap dret per a la persona sol·licitant, fins que no es validi la sol·licitud.
8.3. Si la documentació aportada no compleix els requisits exigits, s'ha de requerir el sol·licitant que en el termini de deu dies hàbils esmeni la falta o aporti els documents preceptius, amb la indicació que, si no ho fa, es considera que desisteix de la sol·licitud, d'acord amb l'article 68 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, després que es dicti una resolució prèvia en els termes que disposa l'article 21 de la Llei esmentada. En aquest cas, la data de presentació de l'esmena és la que estableix l'ordre per resoldre l'expedient.
8.4. Una vegada que els tècnics d'aquesta Direcció General hagin determinat que les sol·licituds són completes i conformes amb el contingut d'aquesta Resolució, el director general d'Energia i Canvi Climàtic ha d'emetre una proposta de resolució, la qual s'ha de notificar als interessats perquè, en el termini màxim de deu dies, hi puguin al·legar el que considerin oportú.
8.5. D'acord amb el que estableix l'article 45.1.b) de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, els actes a què es refereixen els punts 2 i 3 anteriors s'han de notificar a les persones interessades mitjançant la seva publicació, durant el període en què aquesta convocatòria sigui vigent, en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i a la pàgina web de la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic (http://energia.caib.cat).
8.6. La resolució expressa del conseller de Transició Energètica i Sectors Productius finalitza el procediment de concessió de la subvenció. La resolució col·lectiva s'ha de publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears dins el termini de sis mesos des de la presentació de la sol·licitud. Aquesta s'ha de motivar i ha de fixar, amb caràcter definitiu, la quantia individual de la subvenció concedida. Així mateix, la resolució ha d'especificar els aspectes següents: beneficiari, descripció i import de l'activitat que se subvenciona, quantia, productes o serveis que s'hagin d'obtenir de l'ajut, partida pressupostària a la qual s'aplica, forma de pagament, termini per dur a terme l'activitat, justificació de les activitats objecte de l'ajut, terminis per presentar els justificants.
8.7. La Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius ha d'ordenar el pagament de la subvenció, una vegada comprovada l'execució de l'actuació i que s'hagi presentat tota la documentació establerta en l'apartat següent, i s'hi ha de fer referència expressa a la procedència dels fons i esmentar el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic i el fons FEDER, en cas que l'actuació hagi estat cofinançada per aquest.
8.8. La informació sobre les concessions de subvencions fetes a l'empara del Reial decret 737/2020, de 4 d'agost, s'ha de comunicar a la Base de dades nacional de subvencions en els termes en què s'estableix aquesta obligació de comunicació en l'article 20 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, i la resta de normativa de desplegament d'aquesta obligació.
8.9. La Conselleria Transició Energètica i Sectors Productius ha de fer el seguiment, el control i, si escau, el reintegrament dels ajuts concedits a l'empara del Reial decret 737/2020, de 4 d'agost, sens perjudici del que correspongui fer en virtut del que es disposa en la Llei 38/2003, de 17 de novembre.
9. Competència i resolució
Correspon al director general d'Energia i Canvi Climàtic l'ordenació i instrucció del procediment. El director general d'Energia i Canvi Climàtic ha d'emetre les propostes de resolució.
El conseller de Transició Energètica i Sectors Productius és l'òrgan competent per dictar les resolucions que posin fi al procediment.
10. Pagament i justificació de les activitats
10.1.Pagament de la subvenció
10.1.1. La Conselleria Transició Energètica i Sectors Productius ha d'ordenar el pagament de la subvenció, una vegada comprovada l'execució de l'actuació i que s'hagi presentat tota la documentació establerta en l'apartat següent, en el qual s'ha de fer referència expressa a la procedència dels fons, i s'ha d'esmentar el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic i el FEDER, en cas que l'actuació hagi estat cofinançada per aquest.
10.1.2. En cas que la persona beneficiària no compleixi l'obligació de fer la instal·lació i de justificar-ho, no es pagarà la subvenció i es declararà la pèrdua del dret al cobrament, de conformitat amb el que estableix l'article 89 del Reglament de la Llei 38/2003, i es continuarà el procediment previst en l'article 42 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre.
10.2. Documentació per a la justificació
10.2.1. OPCIÓ A
a) La sol·licitud de pagament.
b) Relació certificada i còpia de les factures i dels seus corresponents justificants bancaris de pagament, corresponents a la inversió elegible realitzada i que responguin al pressupost i als contractes presentats.
c) Relació certificada i còpia de les comandes i/o contractes relatius a les actuacions realitzades.
d) Certificat final d'obra subscrit pel director d'obra i director d'execució de l'obra, si escau, en el cas de les actuacions de millora de l'envolupant tèrmica (actuació 1).
e) Certificat de la instal·lació tèrmica, subscrit pel director de la instal·lació o instal·lador autoritzat, registrat en l'òrgan competent de la Comunitat Autònoma d'acord amb el RITE, en cas de les actuacions sobre instal·lacions tèrmiques (actuacions 2).
f) Certificat d'eficiència energètica obtingut una vegada realitzades les actuacions, subscrit per un tècnic competent, en el qual s'acrediti la millora mínima d'una lletra en la seva qualificació energètica, mesurada en l'escala d'emissions de diòxid de carboni (kg CO2/m² any), i registrat en el Registre de l'òrgan competent de la Comunitat Autònoma. En cas que l'edifici sigui dels compresos en l'apartat 6.11.b), memòria justificativa d'aconseguir almenys un 20 % d'estalvi d'energia final amb les actuacions proposades.
g) Declaració responsable del beneficiari en què es faci constar el compliment de la normativa relativa a les infraestructures comunes de telecomunicacions i instal·lacions digitals, quan a l'actuació li sigui aplicable el que estableix el Reial decret 346/2011, d'11 de març, pel qual s'aprova el Reglament regulador de les infraestructures comunes de telecomunicacions per a l'accés als serveis de telecomunicació a l'interior de les edificacions.
h) Memòria d'actuació justificativa del compliment de les condicions imposades a la concessió de la subvenció, de conformitat amb el que exigeixen aquestes bases i la resolució de concessió de l'ajut, amb indicació de les activitats realitzades i dels resultats obtinguts. Aquesta memòria ha de ser realitzada i subscrita per un tècnic titulat competent autor del projecte o de direcció de l'execució de l'actuació, i ha d'indicar així mateix la data de conclusió de les actuacions.
i) Reportatge fotogràfic de les actuacions realitzades, que inclogui fotografies de la situació de l'edifici després de les actuacions, i, si escau, dels equips i les instal·lacions principals finals objecte de l'ajut, i en què es mostri el cartell publicitari de l'actuació. Informació i enllaç al lloc d'Internet del destinatari últim dels ajuts, en cas que en disposi, en què aquest destinatari últim dels ajuts ha d'informar el públic del possible suport obtingut dels fons comunitaris FEDER i fer una breu descripció de l'operació, de manera proporcionada al nivell de suport prestat, amb els seus objectius i resultats, i destacar el suport financer de la Unió Europea.
j) Informe que acrediti l'adequada realització de les actuacions objecte de l'ajut concedit d'acord amb la documentació presentada en la sol·licitud de l'ajut, emès per un organisme de control o entitat de control que compleixi els requisits tècnics establerts en el Reial decret 410/2010, de 31 de març, per a l'exercici de la seva activitat en el camp reglamentari de l'edificació o per una entitat de control habilitada per al camp reglamentari de les instal·lacions tèrmiques regulades per la Llei 21/1992, de 16 de juliol, d'indústria, i el Reial decret 2200/1995, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Reglament de la infraestructura per a la qualitat i la seguretat industrial, en l'especialitat o especialitats que millor s'adeqüin a la naturalesa de l'actuació.
k) Quan se superi un import de 3.000 € en l'ajut o ajuts que puguin ser atorgats a un mateix sol·licitant o interessat, en cas que no autoritzi l'òrgan instructor del procediment perquè obtengui de forma directa l'acreditació de les obligacions tributàries i amb la Tresoreria General de la Seguretat Social, aquest està obligat a aportar el certificat d'estar al corrent de les obligacions tributàries expedit a aquest efecte per l'Agència Estatal d'Administració Tributària i d'estar al corrent de les obligacions amb la Seguretat Social, d'acord amb el que preveu l'article 22 del Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, aprovada pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol.
l) Declaració responsable que acrediti l'existència d'altres subvencions o ajuts cobrats per a la mateixa actuació o finalitat que la sol·licitada en el context d'aquest Programa d'ajuts, de qualsevol administració, organisme o entitat pública, nacional o internacional.
m) Documentació justificativa de l'existència d'una comptabilitat separada o diferenciada per a totes les transaccions relacionades (ingressos i pagaments, inclòs, si escau, l'ingrés d'ajuts, pagaments a proveïdors, etc.).
n) Declaració responsable, prèvia a la justificació per part dels beneficiaris, que garanteixi el procés de contractació de les actuacions, l'existència d'una comptabilitat separada o diferenciada per a totes les transaccions relacionades, el compliment de les normes nacionals i comunitàries sobre requisits d'igualtat d'oportunitats i no-discriminació aplicables a aquesta mena d'actuacions, el compliment de les normes mediambientals nacionals i comunitàries, i sobre desenvolupament sostenible i l'aplicació de mesures antifrau eficaces i proporcionades en l'àmbit de gestió del projecte objecte d'ajut.
10.3. En cas que l'expedient de pagament no tengui la documentació necessària per comprovar la justificació i l'aplicació de la subvenció, l'òrgan competent ha de sol·licitar al beneficiari que esmeni els defectes de la justificació dins els deu dies següents, comptadors des de l'endemà d'haver rebut el requeriment.
10.4. La concessió de la subvenció no eximeix el titular de la instal·lació de complir totes les autoritzacions administratives que siguin necessàries.
10.5. La resolució d'atorgament de la subvenció ha de fixar el termini concret per justificar la realització de les activitats subvencionades, que en cap cas pot ser posterior al cinquè dia hàbil des de la data màxima d'execució de l'activitat.
10.6. La falta de justificació en els termes i els terminis que estableixi la resolució d'atorgament de la subvenció, la modificació del projecte presentat sense que la Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius l'hagi aprovat prèviament, així com la desviació de les subvencions o l'aplicació diferent del que estableix la norma, determinen la revocació de la subvenció.
10.2.2. OPCIÓ B
Per a l'opció B, no serà necessari aportar la documentació de l'apartat j) anterior.
11. Reintegrament
Correspon el reintegrament de les quantitats percebudes per la persona beneficiària de l'ajut i l'exigència de l'interès de demora des del moment del pagament de la subvenció en els supòsits establerts en l'article 37 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, i s'ha d'aplicar el procediment de reintegrament regulat en el capítol II del títol II d'aquesta Llei.
12. Pagament anticipat de la subvenció
Els beneficiaris que són administració pública de conformitat amb el que estableix l'apartat 2.1.f) i els de l'apartat 2.1.a) amb situació de vulnerabilitat d'aquesta convocatòria poden sol·licitar el pagament anticipat de la subvenció, sempre que es compleixin les condicions següents:
a) S'ha de presentar una sol·licitud de pagament anticipat.
b) El màxim que es pot sol·licitar com a pagament anticipat és del 30 %.
c) S'ha d'adjuntar la llicència d'obres o autorització sectorial corresponent en cas que correspongui.
d) En cas d'un beneficiari amb situació de vulnerabilitat, un certificat emès pels serveis socials que acrediti que té aquesta condició.
e) Que l'import anticipat s'ha de destinar exclusivament a cobrir les despeses de l'activitat subvencionada.
f) En el termini màxim d'un any des del pagament de la subvenció, s'han de justificar les actuacions de conformitat amb el que estableix l'apartat 10 d'aquesta convocatòria.
13. Publicitat
13.1. L'acceptació de l'ajut implica l'acceptació del que es disposa en l'article 115 del Reglament (UE) núm. 1303/2013, de 17 de desembre de 2013, sobre les activitats d'informació i publicitat que han de dur a terme els estats membres en relació amb els fons europeus.
13.2. En virtut del que disposa el punt anterior, tota referència en qualsevol mitjà de difusió a l'actuació objecte dels ajuts haurà de complir amb els requisits que figurin en el Manual d'imatge del Programa, que estarà disponible en el web de l'IDAE.
13.3. Així mateix, s'haurà d'instal·lar i mantenir:
a) Un cartell de caràcter temporal mentre duri l'obra, en un lloc visible per al públic general en la localització del projecte, preferiblement situat en la instal·lació o bastida que recobreixi la façana de l'edifici mentre duri l'obra, i en tot cas conforme al que es disposa i d'acord amb les ordenances municipals corresponents, de grandària suficient perquè sigui perfectament visible i llegible, en el qual consti clarament el títol del projecte i la denominació i imatge del Programa, i que esmenti l'ajut econòmic atorgat pel Fons Nacional d'Eficiència Energètica i, si escau, de la Unió Europea, incloent-hi el logotip de la UE i el lema «Una manera de fer Europa». El disseny gràfic del cartell i els suports de difusió que es realitzin han de complir amb els requisits que estableixi l'IDAE i que estaran disponibles en el Manual d'imatge del Programa, a l'adreça d'Internet de l'IDAE (www.idae.es).
b) Un cartell de caràcter permanent, en un lloc visible per al públic general en la localització del projecte, en tot cas conforme al que es disposa i d'acord amb les ordenances municipals corresponents, de grandària suficient perquè sigui perfectament visible i llegible, en el qual consti clarament el títol del projecte i la denominació i imatge del Programa, i que esmenti l'ajut econòmic atorgat pel Fons Nacional d'Eficiència Energètica i, si escau, de la Unió Europea, incloent-hi el logotip de la UE i el lema «Una manera de fer Europa». El disseny gràfic del cartell i els suports de difusió que es realitzin han de complir amb els requisits que estableixi l'IDAE i que estaran disponibles en el Manual d'imatge del Programa, a l'adreça d'Internet de l'IDAE (www.idae.es).
13.4. El beneficiari dels ajuts ha d'informar el públic del suport obtingut dels fons FEDER i ha de fer una breu descripció de l'operació en el seu lloc d'Internet, en cas que en disposi, de manera proporcionada al nivell de suport prestat, amb els seus objectius i resultats, i destacar el suport financer de la Unió. Si escau, a més, haurà de complir amb el que es preveu en la Llei 19/2013, de 9 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern, respecte a les obligacions de publicitat dels ajuts objecte del Reial decret esmentat.
14. Obligacions dels beneficiaris
Els beneficiaris d'aquest tipus d'ajuts queden obligats a:
a) Dur a terme l'activitat o la inversió, o adoptar el comportament que fonamenta la concessió de la subvenció.
b) Justificar la realització de l'activitat, com també el compliment dels requisits i les condicions que determinen la concessió de la subvenció.
c) Comunicar a l'òrgan que la concedeix o, si escau, a l'entitat col·laboradora la sol·licitud o l'obtenció d'altres subvencions per a la mateixa finalitat. Aquesta comunicació s'ha de fer dins el termini de tres dies hàbils des de la sol·licitud o l'obtenció de la subvenció concurrent i, en tot cas, abans de la justificació de l'aplicació que s'hagi donat als fons percebuts.
d) Trobar-se al corrent de les obligacions tributàries i de la Seguretat Social davant l'Administració de l'Estat, i de les obligacions tributàries davant la Hisenda autonòmica; i acreditar-ho, en la forma que s'estableixi reglamentàriament i abans de dictar la proposta de resolució de concessió. En tot cas, aquesta acreditació es pot substituir per una declaració responsable de la persona sol·licitant quan es tracti de subvencions de quantia igual o inferior a 3.000 €.
e) Accedir a les actuacions de comprovació que dugui a terme l'IDAE com a organisme intermedi del POPE, Programa Operatiu Pluriregional d'Espanya 2014-2020, a les actuacions de control financer de la Intervenció General de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, la Sindicatura de Comptes i qualsevol altra autoritat de control. Si del resultat d'aquestes actuacions de control es detecten irregularitats, es derivarà l'obligació de reintegrament de les quanties percebudes indegudament.
f) Deixar constància de la percepció i l'aplicació de la subvenció en els llibres de comptabilitat o en els llibres de registre que, si escau, hagi de dur el beneficiari d'acord amb la legislació mercantil o fiscal que li sigui aplicable i, si escau, amb les bases reguladores.
g) Conservar els documents justificatius de l'aplicació dels fons percebuts, amb inclusió dels documents electrònics, mentre puguin ser objecte d'actuacions de comprovació i control, per un període de tres anys a partir del 31 de desembre següent al tancament dels comptes en què estiguin incloses les despeses de l'operació. Conservar tota la documentació justificativa relacionada amb les despeses de l'operació cofinançada durant un període de tres anys a partir del 31 de desembre següent al tancament dels comptes en què estiguin incloses (article 140 del Reglament [UE] 1303/2013).
h) Assegurar les mesures d'informació i publicitat (article 115 i annex XII del Reglament [UE] 1303/2013; Reglament [UE] 821/2014, de les característiques tècniques de les mesures d'informació i publicitat, i Estratègia de comunicació del PO FEDER/FSE). En totes les mesures d'informació i publicitat s'ha de reconèixer l'emblema de la UE i la referència del FEDER (documentació administrativa, activitats i actes públics, difusió en mitjans de comunicació, publicacions, cartelleria, pàgina web, etc.).
i) Destinar l'import de la subvenció al finançament de l'actuació per a la qual s'ha sol·licitat i mantenir l'afectació de les inversions a l'activitat subvencionada, en la forma i dins els terminis que estableixi la convocatòria i, si escau, la resolució corresponent o les seves modificacions. Garantir la permanència de la inversió durant un període mínim de cinc anys següents al pagament final al beneficiari, o de tres anys en el cas de pimes (article 71 del Reglament [UE] 1303/2013).
j) Comunicar a l'òrgan que concedeix la subvenció la modificació de qualsevol circumstància que afecti algun dels requisits exigits per a la concessió de la subvenció.
k) Donar compliment a la normativa comunitària, nacional i autonòmica aplicable en l'àmbit de contractació, subvencions, ajuts d'Estat (Reglament [UE] 651/2014), normes sobre les despeses subvencionables del FEDER (Ordre HFP/1979/2016, de 29 de desembre, per la qual s'aproven les normes sobre les despeses subvencionables dels programes operatius del FEDER per al període 2014-2020), comptabilitat, publicitat, medi ambient i igualtat d'oportunitats.
l) Mantenir un sistema de comptabilitat separada per a totes les transaccions relacionades amb l'operació cofinançada, o bé un codi comptable separat (article 125.4.b) del Reglament [UE] 1303/2013).
m) Disposar de tots els documents sobre la despesa que siguin necessaris per tenir una pista d'auditoria apropiada (article 125.4.d) del Reglament [UE] 1303/2013).
n) Acceptar la inclusió del beneficiari dins la llista d'operacions publicada de conformitat amb l'article 115.2 i l'annex XII del Reglament (UE) 1303/2013.
o) Reintegrar els fons percebuts indegudament com a conseqüència de les actuacions de comprovació fetes pels òrgans de control competents, i segons el que estableix el títol II de la Llei 38/2003, de 17 de novembre.
15. Lluita contra el frau
Qualsevol persona que estigui assabentada de fets que puguin ser constitutius de frau o irregularitat amb relació a operacions o projectes finançats totalment o parcialment amb càrrec a fons procedents de la Unió Europea en el marc d'aquesta convocatòria pot comunicar aquests fets al Servei Nacional de Coordinació Antifrau de la Intervenció General de l'Administració de l'Estat, per mitjans electrònics a través del canal habilitat a aquest efecte per aquest Servei a l'adreça web http://igaepre.central.sepg.minhac.age/sitios/igae/es-ES/Paginas/Denan.aspx, i en els termes que estableix la Comunicació 1/2017, de 3 d'abril, del Servei.
16. Concurrència d'ajuts
Els ajuts atorgats en aquest Programa seran compatibles amb altres ajuts concedits, per a la mateixa finalitat, per qualssevol administració pública o organisme o ens públic, nacionals o internacionals, sempre que no se superi el cost de l'activitat subvencionada i es compleixin les dues condicions següents:
a) Que, de forma acumulada, no se superin els límits establerts pel Reglament (UE) núm. 651/2014, de 17 de juny de 2014, per als destinataris finals que siguin empreses o desenvolupin activitat comercial o mercantil.
b) Que els ajuts atorgats per les altres administracions, per a la mateixa actuació, no comptin amb cofinançament de fons europeus.
17. Tramitació telemàtica
Atès que amb la sol·licitud s'han d'adjuntar arxius digitals, la sol·licitud de subvenció s'ha de presentar de forma telemàtica a través del tràmit específic per a subvencions que s'ha de posar a disposició dels interessats a la web http://energia.caib.cat, que correspon a la pàgina web de la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic.
18. Models normalitzats
Una vegada publicada la convocatòria, la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic, a través de l'enllaç web http://energia.caib.cat, ha de posar a disposició dels interessats la documentació normalitzada següent:
• Document 1. Sol·licitud de subvenció
• Document 2. Llista dels pressuposts sol·licitats
• Document 3. Memòria resum de l'actuació
19. Normativa aplicable
La convocatòria es regeix pel que disposen aquesta Resolució i el Reial decret 737/2020, de 4 d'agost, pel qual es regula el programa d'ajuts per a actuacions de rehabilitació energètica en edificis existents.
En tot allò que no estigui regulat en aquesta convocatòria ni en el Reial decret 737/2020, hi és aplicable el que preveuen la Llei 38/2003, de 17 de novembre i el seu Reglament, aprovat mitjançant el Reial decret 887/2006, de 21 de juliol.
DOCUMENT 1
Model per sol·licitar l'ajut
[Nom i llinatges] , amb DNI núm. ,
representant de l'entitat , amb CIF núm. ,
amb domicili a (c., av., pl.)
de la localitat CP: Illa:
Tel. beneficiari: Tel. mòbil beneficiari:
Fax: .
Codi CNAE de l'activitat principal:
Adreça electrònica (*):
EXPÒS:
Que vull acollir-me a la convocatòria de subvencions per al programa d'ajuts per a actuacions de rehabilitació energètica en edificis existents (Programa PREE) per a l'any 2020 i present aquesta adreça electrònica (*) a l'efecte d'avís de les notificacions. Les notificacions s'han de fer a través de la carpeta ciutadana.
Per la qual cosa, formul la declaració responsable de veracitat següent:
1. No em trob en cap dels supòsits establerts en l'article 13.2 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions. Tampoc no em trob en cap dels supòsits establerts en l'article 11 de la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes, per no haver estat mai objecte de sancions per exercir o tolerar pràctiques laborals considerades discriminatòries per raó de sexe o de gènere, per resolució administrativa ferma o sentència judicial ferma.
2. Accept, íntegrament, les condicions de la convocatòria; declar que totes les dades són certes i, a més, facilitaré totes les actuacions de control possibles que es desenvolupin per comprovar la realització correcta de l'objecte d'aquests ajuts.
3. Estic al corrent de les obligacions tributàries amb l'Estat, amb la Seguretat Social i amb la Comunitat Autònoma.
4. Que en cas d'empresa no està en crisi d'acord amb la definició d'empresa en crisi que s'estableix a l'apartat 18 de l'article 2 del Reglament (UE) núm. 651/2014, de 17 de juny de 2014.
5. L'empresa té activitat mercantil i comercial:
( ) Sí ( ) No
6. L'actuació objecte de la subvenció no està iniciada.
7. Per a l'actuació esmentada l'entitat (marcau amb una X el vostre cas):
( ) Sí que ha sol·licitat o ha rebut un altre ajut pel mateix concepte.
( ) No ha sol·licitat ni ha rebut cap altre ajut pel mateix concepte.
Organisme |
Data de resolució |
Quantia |
1. |
|
|
2. |
|
|
3. |
|
|
(En el supòsit que se'n sol·licitin en el decurs de la tramitació de l'ajut, adjuntau l'escrit que detalli les subvencions sol·licitades o rebudes.)
8. Les dades bancàries a l'efecte d'ingrés derivades del procediment són:
Entitat |
Domicili, sucursal o oficina |
||||||||||||||||||||||
CODI COMPTE |
|||||||||||||||||||||||
País (2 dígits) |
Control IBAN (2 dígits) |
Codi entitat (4 dígits) |
Codi sucursal O oficina (4 dígits) |
DC compte (2 dígits) |
Núm. compte o llibreta (10 dígits) |
||||||||||||||||||
E |
S |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Manifest la possibilitat d'acreditar-les documentalment, en cas que se m'exigeixi.
Per la qual cosa, declar que són certes les dades anteriors i
AUTORITZ:
( ) A fer les consultes als fitxers públics amb la finalitat d'acreditar les dades o els documents establerts en l'apartat 6 de la convocatòria perquè puguin ser obtinguts en nom meu per l'òrgan competent o autoritzat, en l'àmbit de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, mitjançant transmissions telemàtiques de les dades o dels certificats que les substitueixen.
( ) L'òrgan gestor a obtenir les dades i els documents d'altres administracions establerts en l'apartat 6 de la convocatòria i que no es presenten mitjançant transmissions telemàtiques de dades o dels certificats que els substitueixen, sempre que s'hagi establert per conveni amb l'administració competent. (En cas que no autoritzeu el centre gestor, s'ha d'ajuntar la documentació esmentada.)
D'acord amb la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals, em don per assabentat o assabentada que les dades personals recollides s'han d'incorporar i tractar en un fitxer específic, a l'efecte de gestionar la tramitació dels ajuts i, en tot cas, a l'efecte estadístic. L'òrgan responsable del fitxer és la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic.
ADJUNT:
La documentació establerta en l'apartat 6 de la convocatòria.
Per això,
DEMAN:
La subvenció o subvencions per a l'opció:
( ) Opció A
( ) Opció B
i per a les actuacions següents:
( ) Actuació 1: millora de l'envolupant tèrmica.
( ) Actuació 2: millora de l'eficiència energètica i ús d'energies renovables en les instal·lacions tèrmiques de calefacció, climatització, refrigeració, ventilació i aigua calenta sanitària. Comprèn:
( ) Actuació 2.1: substitució d'energia convencional per energia solar tèrmica.
( ) Actuació 2.2: substitució d'energia convencional per geotèrmica.
( ) Actuació 2.3: substitució d'energia convencional per biomassa en instal·lacions tèrmiques.
( ) Actuació 2.4: millora de l'eficiència dels subsistemes de generació no inclosos en les actuacions anteriors.
( ) Actuació 2.5: millora de l'eficiència energètica dels subsistemes de distribució, regulació, control i emissió de les instal·lacions tèrmiques.
( ) Actuació 3: millora de l'eficiència energètica d'instal·lacions d'il·luminació.
________________________, ___ d _____________________ de 2020
[Signatura]
DIRECCIÓ GENERAL D'ENERGIA I CANVI CLIMÀTIC. CONSELLERIA DE TRANSICIÓ ENERGÈTICA I SECTORS PRODUCTIUS
DOCUMENT 2 Llista dels pressuposts sol·licitats
(Per a l'execució d'obres superiors o iguals a 40.000 euros o quan es tracti d'altres contractes superiors o iguals a 15.000 euros)
DADES DEL BENEFICIARI:
Nom:
DNI/CIF/NIE:
Empresa Import Pressupost elegit
1. …………………………… ………………………….. …………………..
2. ..…………………………. ………………………….. .......................
3. …………………………… ………………………….. .......................
Si el pressupost elegit no és el més econòmic, s'ha d'adjuntar una memòria justificativa:
MEMÒRIA JUSTIFICATIVA de l'elecció del pressupost:
Si no s'aporten tres pressuposts:
MANIFESTACIÓ del beneficiari que no se n'aporten ja que no hi ha en el mercat més empreses subministradores:
________________, d _____________ de 2020
[Nom i llinatges de la persona sol·licitant]
[Signatura]
DIRECCIÓ GENERAL D'ENERGIA I CANVI CLIMÀTIC. CONSELLERIA DE TRANSICIÓ ENERGÈTICA I SECTORS PRODUCTIUS