Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'AGRICULTURA, PESCA I ALIMENTACIÓ

Núm. 12695
Resolució de la consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació per la qual es creen les meses de treball dels subsectors agraris dels fruits secs, de cultius herbacis, vitivinícola, hortofructícola, oleícola i ecològic

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

En els darrers temps es debat des de distintes instàncies nacionals i internacionals sobre quines poden ser les solucions que reforcin la viabilitat del sector agrari, debat que s'ha intensificat amb l'actual context econòmic i sanitari.

Si bé amb freqüència s'ha anat assumint que el sector productor agrari està constituït per un conjunt de característiques homogènies, el cert és que una observació succinta dels distints subsectors o productes que el constitueixen posa de manifest l'existència de diferències profundes i àmplies des del punt de vista de l'organització productiva, de l'estructura de costs, dels canals de comercialització i distribució, entre altres factors, i, actualment, molt especialment per la distinta incidència de la crisi sanitària.

La futura PAC, que entrarà en vigor a partir de l'any 2021 de manera transitòria i que l'any 2023 serà de plena aplicació, enforteix, a través de tres objectius específics, la rendibilitat i competitivitat dels sectors agraris, l'enfortiment del paper del sector en la cadena de valor i la innovació i la digitalització per a una transició sostenible el model productiu. Tot això, cercant la millora de les rendes agràries.

D'altra banda, la Llei 12/2013, de 2 d'agost, de mesures de millora del funcionament de la cadena alimentària, incentiva la posada en marxa de mecanismes que permetin garantir la participació més activa del sector agrari. Per això, l'articulació i concertació dels distints representants del sector productor resulta una estratègia d'acció de valor indubtable.

En aquest sentit, l'article 153 de la Llei 3/2019, de 31 de gener, agrària de les Illes Balears preveu que l'objectiu general de les polítiques públiques de les Illes Balears, en la millora del coneixement agrari, és oferir una resposta adequada i permanent als reptes científics tècnics i socials que es plantegen en l'àmbit agrari i agroalimentari dels particulars i de l'Administració mateixa.

En conseqüència, a l'empara del Decret 197/1999, de 3 de setembre, de creació dels Consells Agraris Insulars i del Consell Agrari Interinsular, òrgans de consulta i assessorament en matèria agropecuària de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació a cada una de les Illes Balears, i per crear un espai de debat entre l'Administració i els representants dels subsectors de la fruita seca, vitivinícola, hortofructícola, oleic i ecològic més afectats per la pandèmia a les nostres illes, s'acorda la creació d'unes meses de treball que, amb caràcter temporal, es facin càrrec del seguiment, l'avaluació, el control i l'adopció de mesures encaminades a dissenyar una ruta dialogada i consensuada per minimitzar la deriva de la crisi sanitària de la COVID-19.

Per tot això, i atesa l'atribució competencial que preveu l'article 20 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, dict la següent

Resolució

Article primer

Creació de la mesa de treball del subsector dels fruits secs

Es crea la mesa de treball del subsector de la fruita seca, integrada pel director general d'Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, que hi actuarà de president, i els vocals següents:

- El cap del Servei d'Agricultura, que hi actuarà com a secretari, qui podrà delegar en una altra persona del Servei o de la Conselleria.

- Un representant de cadascuna de les organitzacions professionals agràries amb representació al Consell Agrari Interinsular.

- Un representant de Cooperatives Agroalimentàries de les Illes Balears en el sector dels fruits secs.

- Un representant del Consell Balear de la Producció Agrària Ecològica.

- Un representant de cada una de les Associacions de Producció Ecològica existents a les illes de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera.

- Un representant del Consell Regulador de la Agricultura Integrada.

 

- Un representant del Consell Regulador de la Indicació Geogràfica Protegida Ametlla de Mallorca.

- Un representant dels departaments d'Agricultura dels consells insulars de Menorca, Eivissa i Formentera.

D'acord amb els temes que figuren a l'ordre del dia, el president hi podrà convidar representants d'entitats o persones individuals relacionades amb la matèria de què es tracti, com també a altres membres del equip de la Conselleria, així com a  tècnics de la mateixa Conselleria.

Article segon

Creació de la mesa de treball del subsector vitivinícola

Es crea la mesa de treball del subsector vitivinícola, integrada pel director general d'Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, que hi actuarà de president, i els vocals següents:

- El cap del Servei d'Agricultura, que hi actuarà com a secretari, qui podrà delegar en una altra persona del Servei o de la Conselleria.

- Un representant de cadascuna de les organitzacions professionals agràries amb representació al Consell Agrari Interinsular.

- Un representant de Cooperatives Agroalimentàries de les Illes Balears.

- Un representant del Consell Balear de la Producció Agrària Ecològica.

- Un representant de cada una de les Associacions de Producció Ecològica existents a les illes de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera.

- Un representant del Consell Regulador de la Agricultura Integrada.

- Un representant del consell regulador de Binissalem.

- Un representant del consell regulador de Pla i Llevant.

- Un representant del consell regulador de Vi de la Terra de Mallorca.

- Un representant de cada una de les associacions de cellerers de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

- Un representant dels departaments d'Agricultura dels consells insulars de Menorca, Eivissa i Formentera.

D'acord amb els temes que figuren a l'ordre del dia, el president hi podrà convidar representants d'entitats o persones individuals relacionades amb la matèria de què es tracti, com també tècnics de la mateixa Conselleria.

Article tercer

Creació de la mesa de treball del subsector hortofructícola

Es crea la mesa de treball del subsector hortofructícola, integrada pel director general d'Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, que hi actuarà de president, i els vocals següents:

- El cap del Servei d'Agricultura, que hi actuarà com a secretari, qui podrà delegar en una altra persona del Servei o de la Conselleria.

- Un representant de cadascuna de les organitzacions professionals agràries amb representació al Consell Agrari Interinsular.

- Un representant de Cooperatives Agroalimentàries de les Illes Balears.

- Un representant del Consell Balear de la Producció Agrària Ecològica.

- Un representant de cada una de les Associacions de Producció Ecològica existents a les illes de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera.

- Un representant del Consell Regulador de la Agricultura Integrada.

- Un representant de l'Associació de Varietats Locals.

- Un representant dels departaments d'Agricultura dels consells insulars de Menorca, Eivissa i Formentera.

D'acord amb els temes que figuren a l'ordre del dia, el president hi podrà convidar representants d'entitats o persones individuals relacionades amb la matèria de què es tracti, com també tècnics de la mateixa Conselleria.

Article quart

Creació de la mesa de treball del subsector oleic

Es crea la mesa de treball del subsector oleic, integrada pel director general d'Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, que hi actuarà de president, i els vocals següents:

- El cap del Servei de Qualitat Agroalimentària, que hi actuarà com a secretari, qui podrà delegar en una altra persona del Servei o de la Conselleria.

- Un representant de cadascuna de les organitzacions professionals agràries amb representació al Consell Agrari Interinsular.

- Un representant de Cooperatives Agroalimentàries de les Illes Balears.

- Un representant del Consell Balear de la Producció Agrària Ecològica.

- Un representant de cada una de les Associacions de Producció Ecològica existents a les illes de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera.

- Un representant del Consell Regulador de la Agricultura Integrada.

- Un representant del Consell Regulador de la Denominació d'Origen Protegida Oli de Mallorca.

- Un representant de la Indicació Geogràfica Protegida Oli d'Eivissa.

- Un representant dels departaments d'Agricultura dels consells insulars de Menorca, Eivissa i Formentera.

D'acord amb els temes que figuren a l'ordre del dia, el president hi podrà convidar representants d'entitats o persones individuals relacionades amb la matèria de què es tracti, com també tècnics de la mateixa Conselleria.

Article cinquè

Creació de la mesa de treball del subsector de cultius herbacis

Es crea la mesa de treball del subsector de cereals i farratges, integrada pel director general d'Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, que hi actuarà de president, i els vocals següents:

- El cap del Servei d'Agricultura, que hi actuarà com a secretari, qui podrà delegar en una altra persona del Servei o de la Conselleria.

- Un representant de cadascuna de les organitzacions professionals agràries amb representació al Consell Agrari Interinsular.

- Un representant de Cooperatives Agroalimentàries de les Illes Balears.

- Un representant del Consell Balear de la Producció Agrària Ecològica.

- Un representant de cada una de les Associacions de Producció Ecològica existents a les illes de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera.

- Un representant del Consell Regulador de la Agricultura Integrada.

- Un representant de l'Associació de Varietats Locals.

- Un representant dels departaments d'Agricultura dels consells insulars de Menorca, Eivissa i Formentera.

D'acord amb els temes que figuren a l'ordre del dia, el president hi podrà convidar representants d'entitats o persones individuals relacionades amb la matèria de què es tracti, com també tècnics de la mateixa Conselleria.

Article sisè

Creació de la mesa de treball del subsector ecològic

Es crea la mesa de treball del subsector ecològic, integrada pel director general d'Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, que hi actuarà de president, i els vocals següents:

- El cap del Servei d'Agricultura, que hi actuarà com a secretari, qui podrà delegar en una altra persona del Servei o de la Conselleria.

- Un representant de cadascuna de les organitzacions professionals agràries amb representació al Consell Agrari Interinsular.

- Un representant de Cooperatives Agroalimentàries de les Illes Balears.

- Un representant del Consell Balear de la Producció Agrària Ecològica.

- Un representant de cada una de les Associacions de Producció Ecològica existents a les illes de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera.

- Un representant de l'Associació de Varietats Locals.

- Un representant dels departaments d'Agricultura dels consells insulars de Menorca, Eivissa i Formentera.

D'acord amb els temes que figuren a l'ordre del dia, el president hi podrà convidar representants d'entitats o persones individuals relacionades amb la matèria de què es tracti, com també tècnics de la mateixa Conselleria.

​​​​​​​Article setè

Objectius

Els objectius de les meses de treball seran els següents:

a. Analitzar la realitat de cada un dels subsectors productius integrats en les meses, així com la seva evolució, condicionada per les circumstàncies actuals.

b. Abordar les necessitats i demandes de cada subsector, plantejant propostes d'actuació i prioritats per desenvolupar-les.

c. Canalitzar les demandes de cada subsector perquè puguin ser abordades de manera integral.

 

​​​​​​​Article vuitè

Funcionament de les meses

El funcionament de les meses s'ha de regir pel que disposa la secció tercera del capítol II del títol preliminar de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic.

 

​​​​​​​Article novè

Publicació i entrada en vigor

Aquesta Resolució entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 17 de desembre de 2020

La consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació

Maria Asunción Jacoba Pia de la Concha García-Mauriño