Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 12546
Acord del Consell de Govern de 14 de desembre de 2020 pel qual s’estableixen els nivells d’alerta sanitària per illes que han de vigir a la comunitat autònoma de les Illes Balears i s’introdueixen modificacions puntuals al Pla de Mesures Excepcionals de Prevenció, Contenció i Coordinació per Fer Front a la Crisi Sanitària Ocasionada per la COVID-19, aprovat per l’Acord del Consell de Govern de les Illes Balears de 27 de novembre de 2020

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

 I

Mitjançant l'Acord del Consell de Govern de 27 de novembre de 2020 pel qual s'establiren els nivells d'alerta sanitària i s'aprovà el nou Pla de Mesures Excepcionals de Prevenció, Contenció i Coordinació per Fer Front a la Crisi Sanitària Ocasionada per la COVID-19, es varen establir els nivells d'alerta sanitària, entesos com a estadis de gestió de la crisi sanitària aplicables territorialment en funció de l'evolució dels indicadors de risc que determini l'autoritat sanitària i que en cada cas determinen l'adopció d'unes mesures proporcionades al nivell de risc de transmissió del SARS-CoV-2.

Aquests indicadors, que es fonamenten alhora en l'Acord del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut de 21 d'octubre de 2020 pel qual s'aprovaren les Actuacions de resposta coordinada per al control de la transmissió de COVID-19, tenen en compte la grandària, el territori i les característiques de la població de l'àmbit territorial que s'avalua i es basen en informació detallada dels casos que permeti interpretar les dinàmiques de transmissió.

L'Acord de 27 de novembre va establir cinc nivells d'alerta sanitària en els quals es pot situar un territori (cada una de les illes o àrees geogràfiques inferiors) com a conseqüència de l'avaluació del risc, que van des d'un primer nivell (nivell d'alerta 0) corresponent a la situació de nova normalitat, en la qual hi ha casos esporàdics i amb bona traçabilitat i en què no s'identifica que hi hagi transmissió comunitària, fins a un nivell 4, caracteritzat per la concurrència d'una situació de transmissió comunitària generalitzada, no traçable i que posa en risc la capacitat de resposta del sistema sanitari. A cada un d'aquests nivells d'alerta (0,1, 2, 3 i 4) corresponen unes mesures gradualment més restrictives en funció del risc avaluat i de l'evidència generada sobre l'eficiència per davallar la transmissió de la COVID-19.

Així mateix, es va establir que la declaració del nivell d'alerta sanitària requeria l'informe previ del Comitè Autonòmic de Gestió de Malalties Infeccioses, amb l'avaluació prèvia del risc sanitari i de la proporcionalitat de les mesures que comporta, com també del risc imminent i extraordinari per a la salut pública.

D'altra banda i de manera inicial, es va determinar que l'illa de Mallorca es trobava en un nivell d'alerta sanitària 3; per a l'illa de Menorca es va establir un nivell d'alerta sanitària 2; a l'illa d'Eivissa el nivell d'alerta sanitària va ser el 3 i a l'illa de Formentera l'1, i també es va disposar que la declaració dels nivells d'alerta sanitària té, com a regla general, una durada de catorze dies naturals i implica una avaluació contínua del risc sanitari i de la situació epidemiològica del territori afectat per part del Comitè Autonòmic de Gestió de Malalties Infeccioses, que ha d'informar sobre la necessitat de pròrroga, ampliació o reducció d'aquest nivell, si bé, malgrat això, els nivells d'alerta sanitària que va establir l'Acord de 27 de novembre per a cadascuna de les illes Balears vigirien fins al dia 15 de desembre, sense perjudici que aquest termini es pogués prorrogar, ampliar o reduir, o es pogués modificar el nivell en funció de l'avaluació del risc per a cadascuna de les illes o d'algun dels municipis, nuclis urbans o barriades, o per a algun sector sanitari o zona bàsica de salut.

Doncs bé, a data 13 de desembre, el Comitè Autonòmic de Gestió de Malalties Infeccioses ha emès l'informe preceptiu, en el qual consten l'avaluació prèvia del risc sanitari, la proporcionalitat de les mesures que comporta i també el risc concomitant per a la salut pública. Aquest informe destaca que en els darrers 14 dies la incidència a catorze dies (IA14) s'ha incrementat de manera global a les Illes Balears un 24 %, i ha passat de 207 casos per 100.000 habitants el dia 27 de novembre a 257 casos per 100.000 habitants el dia 10 de desembre. No obstant això, el comportament no ha estat homogeni en cada illa. Així, mentre que a Formentera no s'han observat modificacions significatives (amb un total de cinc casos diagnosticats en els darrers catorze dies) i se situa l'IA14 en 41 casos per 100.000 habitants, a Eivissa s'ha pogut constatar una evolució marcadament favorable, amb una disminució constant en la taxa de contagis, que ha passat d'una IA14 de 149 a 93 casos per 100.000 habitants en els darrers catorze dies, la qual cosa implica una millora del 37 %. Per altra banda, les taxes de positivitat del 3,18 % a Formentera i el 3,01 % a Eivissa s'apropen al llindar del 3 % que l'ECDC (European Center for Disease Prevention and Control) va determinar per definir un territori en situació de risc.

En canvi, a l'illa de Mallorca s'ha observat un empitjorament molt significatiu dels indicadors epidemiològics; així, ha passat de 222 a 288 casos per 100.000 habitants (un increment del 30 %), i presenta una taxa de positivitat del 6,53 %, ambdós paràmetres clarament per sobre dels llindars que marca l'ECDC per definir un territori en situació de risc epidemiològic. Aquest valor és, a més a més, el valor d'incidència més elevat registrat en els tres darrers mesos. També s'ha pogut observar que la velocitat en el creixement de la incidència s'ha accelerat els darrers dies i ha passat d'un creixement intersetmanal d'un 10 % en el període anterior a un creixement d'un 16 % aquesta setmana. D'altra banda, aquest augment d'incidència és especialment marcat en la població més vulnerable a la COVID-19, les persones majors de 65 anys, i, en particular, les que que es troben en situació d'institucionalització. Així, en aquest grup de població la incidència a set dies s'ha incrementat en només una setmana un 55 % i s'ha duplicat el nombre d'usuaris positius en centres residencials de gent gran. Aquesta major incidència de contagis es tradueix de manera molt clara en una pressió assistencial més gran, amb un increment d'un 27 % dels ingressos a cures intensives la darrera setmana (de 34 a 43 llits).

Finalment, l'illa de Menorca, malgrat que parteix d'una situació epidemiològica més favorable, també ha experimentat un empitjorament molt significatiu dels seus indicadors, ja que ha passat de 100 a 153 casos per 100.000 habitants en els darrers catorze dies (un increment del 54 %) i ha superat per primera vegada en més de tres mesos els 150 casos per 100.000 habitants. En aquest cas, la taxa de positivitat, tot i que està per sobre del llindar del 3 %, es troba encara en un nivell més moderat (un 4,02 %). L'augment de contagis s'ha traduït també en un increment de la pressió assistencial i s'ha duplicat la darrera setmana el nombre de pacients COVID-19 hospitalitzats.

L'informe conclou recomanant que, com a conseqüència de l‘evolució diferent de la situació epidèmica i sanitària en cada una de les illes, es modifiquin els nivells d'alerta sanitària vigents en el sentit següent:

  1. Illa de Mallorca: passar del nivell d'alerta sanitària 3 al 4.  

  2. Illa de Menorca: passar del nivell d'alerta sanitària 2 al 3.  

  3. Illa d'Eivissa: passar del nivell d'alerta sanitària 3 al 2.

  4. Illa de Formentera: mantenir el nivell d'alerta sanitària 1.

II

D'altra banda, l'annex de l'Acord de 27 de novembre de 2020 inclou un seguit exhaustiu de mesures de prevenció per evitar el contagi de la COVID-19 entre els ciutadans de les Illes Balears i, en el cas que dissortadament es produeixi el contagi, per poder disposar també d'unes possibilitats més grans de traçar aquests contagis i controlar els rebrots de la malaltia.

Totes aquestes mesures, combinades amb l'establiment dels 5 nivells d'alerta sanitària, determinen de manera automàtica una intensitat major o menor de l'aplicació de les mesures establertes —nivells que són revisables quinzenalment pel Consell de Govern, a proposta de la persona titular de la Conselleria de Salut i Consum, amb l'informe previ informe del Comitè Autonòmic de Gestió de Malalties Infeccioses, en funció de l'evolució dels indicadors epidemiològics— i constitueixen en conjunt un sistema de protecció de la salut pública enfront de la COVID-19 ampli, i marcat pel principi de prudència i de protecció de la salut individual i col·lectiva.

Així doncs, s'ha observat la necessitat de dur a terme un seguit de correccions  de les mesures establertes al dit Acord, pel que fa a mesures generals de precaució, mesures relatives a activitats socials, a comunitat educativa, serveis socials, a activitats esportives, a activitats culturals, a les activitats turístiques i a l'activitat de comerç, fires i mercats. 

Per tant, atès el que s'exposa i d'acord amb els mateixos fonaments de dret palesos a l'Acord del Consell de Govern de 27 de novembre de 2020 pel qual s'establiren els nivells d'alerta sanitària i s'aprovà el nou Pla de Mesures Excepcionals de Prevenció, Contenció i Coordinació per Fer Front a la Crisi Sanitària Ocasionada per la COVID-19, del qual n'és aquest conseqüència, és per això que el Consell de Govern, a proposta de la consellera de Salud i Consum, en la sessió de 14 de desembre de 2020, adoptà, entre d'altres, l'Acord següent:

Primer. Disposar que els nivells d'alerta sanitària per a cada una de les illes habitades de la comunitat autònoma de les Illes Balears són els següents:

  1. L'illa de Mallorca passa al nivell d'alerta sanitària 4.

  2. L'illa de Menorca passa al nivell d'alerta sanitària 3.

  3. l'Illa d'Eivissa passa al nivell d'alerta sanitària 2.

  4. L'illa de Formentera manté el nivell d'alerta sanitària 1.

Aquests nivells seran efectius des que es publiquin en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i vigiran fins al dia 29 de desembre de 2020.

Segon. Modificar el punt 3 de l'apartat I del Pla de Mesures Excepcionals de Prevenció, Contenció i Coordinació per Fer Front a la Crisi Sanitària Ocasionada per la COVID-19, aprovat per l'Acord del Consell de Govern de 27 de novembre de 2020, el qual passa a tenir la redacció següent:

Es prohibeix el consum de tabac a la via pública o en espais a l'aire lliure d'ús públic quan no es pugui assegurar el manteniment d'una distància mínima de dos metres amb altres persones, així com quan s'estigui en moviment. Es prohibeix, també, el consum de tabac a les terrasses d'establiments d'ús públic o espais similars.

Aquesta limitació és també aplicable a l'ús de qualsevol altre dispositiu d'inhalació de tabac, pipes d'aigua, xixes o assimilats.

Tercer. Modificar els termes del darrer incís del primer paràgraf del punt 1 de l'apartat II del Pla de Mesures Excepcionals de Prevenció, Contenció i Coordinació per Fer Front a la Crisi Sanitària Ocasionada per la COVID-19, aprovat per l'Acord del Consell de Govern de 27 de novembre de 2020, el qual passa a tenir la redacció següent:

Nivell 4: 6 persones en espais exteriors. Les reunions socials en espais interiors poden reunir un màxim de 6 persones que pertanyin com a màxim a dos nuclis de convivència.

Quart. Eliminar el segon paràgraf del punt 4 de l'apartat II del Pla de Mesures Excepcionals de Prevenció, Contenció i Coordinació per Fer Front a la Crisi Sanitària Ocasionada per la COVID-19, aprovat per l'Acord del Consell de Govern de 27 de novembre de 2020.

Cinquè. Afegir dos nous darrers paràgrafs al punt 2.1 de l'apartat V, relatiu a mesures aplicables a la comunitat educativa, del Pla de Mesures Excepcionals de Prevenció, Contenció i Coordinació per Fer Front a la Crisi Sanitària Ocasionada per la COVID-19, aprovat per l'Acord del Consell de Govern de 27 de novembre de 2020, amb la redacció següent:

— Quan es declari nivell d'alerta sanitària 4, restaran suspeses totes les activitats complementàries i extraescolars, tant les organitzades pels centres educatius com les organitzades per entitats externes als centres, excepte aquelles en què els alumnes participants formin part del mateix grup de convivència estable de l'escola.

— S'exclouen de la suspensió indicada en el paràgraf anterior, les activitats següents:

- Programa d'Acompanyament Escolar (PAE).

- Tallers de llengua catalana per a joves nouvinguts."

Sisè. Afegir un nou darrer paràgraf al punt 7 de l'apartat VI del Pla de Mesures Excepcionals de Prevenció, Contenció i Coordinació per Fer Front a la Crisi Sanitària Ocasionada per la COVID-19, aprovat per l'Acord del Consell de Govern de 27 de novembre de 2020, amb la redacció següent:

No es permeten en cap cas les pernoctacions fora del centre residencial, excepte si són en el marc d'un període de vacances o alta temporal del centre.

Setè. Modificar els termes del darrer incís del primer paràgraf del punt 4 de l'apartat VII del Pla de Mesures Excepcionals de Prevenció, Contenció i Coordinació per Fer Front a la Crisi Sanitària Ocasionada per la COVID-19, aprovat per l'Acord del Consell de Govern de 27 de novembre de 2020, el qual passa a tenir la redacció següent:

Nivell 4: es permet la pràctica d'esports d'equip i de contacte amb possibilitat de contacte físic, així com les competicions esportives corresponents, de manera exclusiva per a equips o esportistes que pertanyin a categories estatals. La resta d'esportistes han d'assegurar el manteniment de la distància de seguretat de metre i mig i evitar en tot cas les situacions en les quals es produeixi contacte físic. Es prohibeix l'ús dels vestidors, excepte en el cas de desplaçaments interilles o fora de la comunitat autònoma. El nombre màxim de participants per activitat s'ha d'adaptar a les condicions següents:

  1. Esports de camp: grups d'entrenament estables de com a màxim 6 persones en el cas d'esportistes no federats i 30 persones en el cas d'esportistes federats.

  2. Esports de pista: grups d'entrenament estables de com a màxim 6 persones en el cas d'esportistes no federats i 20 persones en el cas d'esportistes federats.

  3. Esports de contacte: grups d'entrenament estables de com a màxim 5 persones en el cas d'esportistes no federats i 10 persones en el cas d'esportistes federats.

En el cas d'esportistes no professionals o de categories no estatals, les sessions d'entrenament en grup s'han de limitar a un màxim de dues per setmana.

Vuitè. Modificar els termes del darrer incís de la lletra a) del tercer paràgraf del punt 5 de l'apartat VII del Pla de Mesures Excepcionals de Prevenció, Contenció i Coordinació per Fer Front a la Crisi Sanitària Ocasionada per la COVID-19, aprovat per l'Acord del Consell de Govern de 27 de novembre de 2020, el qual passa a tenir la redacció següent:

Nivell 4: es prohibeix l'assistència de públic en totes les instal·lacions esportives, excepte en el cas de les competicions de categoria estatal, que poden tenir un 25 % de la capacitat, fins a un màxim de 200 persones.

Novè. Modificar els termes del darrer incís de la lletra b) del tercer paràgraf del punt 5 de l'apartat VII del Pla de Mesures Excepcionals de Prevenció, Contenció i Coordinació per Fer Front a la Crisi Sanitària Ocasionada per la COVID-19, aprovat per l'Acord del Consell de Govern de 27 de novembre de 2020, el qual passa a tenir la  redacció següent:

Nivell 4: es prohibeix l'assistència de públic en totes les instal·lacions esportives, excepte en el cas de les competicions de categoria estatal, que poden tenir un 50 % de la capacitat, fins a un màxim de 400 persones.

Desè. Modificar els termes del darrer incís del darrer paràgraf del punt 2 de l'apartat X del Pla de Mesures Excepcionals de Prevenció, Contenció i Coordinació per Fer Front a la Crisi Sanitària Ocasionada per la COVID-19, aprovat per l'Acord del Consell de Govern de 27 de novembre de 2020, el qual passa a tenir la  redacció següent:

Nivell 3: màxim 50 % de la capacitat màxima autoritzada, 300 persones màxim en espais tancats i 1.000 persones si es tracta d'activitats a l'aire lliure.

Nivell 4: màxim 50 % de la capacitat màxima autoritzada, 200 persones màxim en espais tancats i 400 persones si es tracta d'activitats a l'aire lliure.

Onzè. Modificar el darrer incís del setè paràgraf del punt 1.1 de l'apartat XI del Pla de Mesures Excepcionals de Prevenció, Contenció i Coordinació per Fer Front a la Crisi Sanitària Ocasionada per la COVID-19, aprovat per l'Acord del Consell de Govern de 27 de novembre de 2020, el qual passa a tenir la redacció següent:

Nivell 4: es prohibeix el servei de restauració en espais interiors, excepte per a l'activitat de servei a domicili, que s'ha de dur a terme a porta tancada, i també de recollida de menjar i beure, que s'ha de dur a terme sense accés dels clients a l'establiment. Queda prohibida també la utilització de màquines recreatives, màquines de joc i similars en els interiors d'aquests establiments. Tots els establiments de restauració tenen com a hora de tancament la legalment autoritzada, i no poden superar en cap cas les 24.00 h. Entre les 22.00 h i les 24.00 h només es permet l'activitat de prestació de servei a domicili. No es permet el consum a les barres dels establiments.

S'estableixen les següents excepcions al tancament al públic dels espais interiors en nivell 4:

a) Restaurants d'hotels i altres allotjaments turístics, que poden romandre oberts sempre que sigui per ús exclusiu dels seus clients allotjats, sense perjudici de que també puguin fer serveis d'entrega a domicili o recollida a l'establiment.

b) Els serveis de restauració integrats a centres i serveis sanitaris, sociosanitaris i socials i els serveis de menjador de caràcter social.

c) Altres serveis de restauració de centres de formació no inclosos al paràgraf anterior i els serveis de restauració dels centres de treball destinats a les persones treballadores.

En aquests casos, es reduirà l'aforament dels espais interiors dedicats al servei de restauració a un 30% de la capacitat màxima autoritzada de l'establiment.

Dotzè. Modificar el darrer incís del desè paràgraf del punt 1.1 de l'apartat XI del Pla de Mesures Excepcionals de Prevenció, Contenció i Coordinació per Fer Front a la Crisi Sanitària Ocasionada per la COVID-19, aprovat per l'Acord del Consell de Govern de 27 de novembre de 2020, el qual passa a tenir la redacció següent:

Nivell 4: 75 % de la capacitat màxima autoritzada; màxim 6 persones per taula o agrupació de taules. Els divendres, dissabtes i vigílies de festius només es permet l'ús de les terrasses fins a les 18.00 hores.

Tretzè. Afegir un darrer paràgraf al punt 1.1 de l'apartat XI del Pla de Mesures Excepcionals de Prevenció, Contenció i Coordinació per Fer Front a la Crisi Sanitària Ocasionada per la COVID-19, aprovat per l'Acord del Consell de Govern de 27 de novembre de 2020, amb la redacció següent :

- Les taules dels establiments de restauració han de disposar d'informació relativa a les mesures de prevenció que han de respectar els clients, amb especial referència a l'ús obligat de la mascareta protectora excepte en el moment de consumir aliments i/o begudes.

Catorzè. Modificar el darrer incís del primer paràgraf del punt 7 de l'apartat XI del Pla de Mesures Excepcionals de Prevenció, Contenció i Coordinació per Fer Front a la Crisi Sanitària Ocasionada per la COVID-19, aprovat per l'Acord del Consell de Govern de 27 de novembre de 2020, el qual passa a tenir la redacció següent:

Nivell 4: 50 % de la capacitat màxima autoritzada de l'espai i grups de màxim 6 persones.

Quinzè. Modificar els termes del darrer incís del segon paràgraf del punt 1 de l'apartat XV del Pla de Mesures Excepcionals de Prevenció, Contenció i Coordinació per Fer Front a la Crisi Sanitària Ocasionada per la COVID-19, aprovat per l'Acord del Consell de Govern de 27 de novembre de 2020, el qual passa a tenir la  redacció següent:

Nivell 3: 50 % de la capacitat màxima autoritzada de l'espai. Tots els establiments i locals comercials minoristes i d'activitats de serveis professionals tenen com a hora de tancament la legalment autoritzada, i no poden superar en cap cas les 22.00 h.

Setzè. Afegir un darrer incís al segon paràgraf del punt 1 de l'apartat XV del Pla de Mesures Excepcionals de Prevenció, Contenció i Coordinació per Fer Front a la Crisi Sanitària Ocasionada per la COVID-19, aprovat per l'Acord del Consell de Govern de 27 de novembre de 2020, amb la redacció següent:

Nivell 4: 50 % de la capacitat màxima autoritzada de l'espai, excepte en el cas de centres comercials i grans establiment comercials, en els quals s'ha d'aplicar un 30 % de la capacitat màxima autoritzada de l'espai fins a un màxim de:

  1. 400 persones en superfícies d'entre 2.500 a 4.000 metres quadrats.

  2. 600 persones en superfícies d'entre 4.001 a 6.000 metres quadrats.

  3. 800 persones en superfícies d'entre 6.001 i 8.000 metres quadrats.

  4. 1.000 persones en superfícies d'entre 8.001 a 10.000 metres quadrats.

  5. 1.200 persones en superfícies d'entre 10.001 a 12.000 metres quadrats.

  6. 1.400 persones en superfícies d'entre 12.001 a 15.000 metres quadrats.

  7. Per a superfícies de més de 15.001 metres quadrats, el màxim s'ha de calcular assegurant que es disposa d'un mínim de vuit metres quadrats per persona.

Tots els establiments i locals comercials minoristes i d'activitats de serveis professionals tenen com a hora de tancament la legalment autoritzada, i no poden superar en cap cas les 22.00 h.

Dissetè. Afegir un nou paràgraf quart al punt 1 de l'apartat XV del Pla de Mesures Excepcionals de Prevenció, Contenció i Coordinació per Fer Front a la Crisi Sanitària Ocasionada per la COVID-19, aprovat per l'Acord del Consell de Govern de 27 de novembre de 2020, amb la redacció següent:

Els espais considerats centres comercials i grans establiments comercials han d'establir sistemes de control d'accés i de capacitat en temps real, a través de mitjans telemàtics, telecontrol o personal encarregat específicament d'aquesta tasca, situats com a mínim en els accessos als recintes, i informar els clients de la capacitat màxima permesa, del nombre de persones presents a l'interior del recinte i del nombre de persones que hi poden accedir per completar la capacitat màxima. En tot cas, aquests espais comercials han de disposar de personal de seguretat que vetlli perquè es respectin la capacitat màxima, la distància interpersonal de seguretat en els interiors i s'eviti la formació de grups nombrosos i aglomeracions, prestant un esment especial a les zones d'escales mecàniques, ascensors, zones comunes de pas, zones recreatives, exteriors i pàrquings.

Divuitè. Modificar els termes del primer paràgraf del punt 3 de l'apartat XV del Pla de Mesures Excepcionals de Prevenció, Contenció i Coordinació per Fer Front a la Crisi Sanitària Ocasionada per la COVID-19, aprovat per l'Acord del Consell de Govern de 27 de novembre de 2020, el qual passa a tenir la redacció següent:

Es permet l'activitat de les atraccions infantils o atraccions de fira amb les condicions següents, d'acord amb el nivell d'alerta sanitària vigent en el territori:

o Nivell 0: es permeten, seguint els protocols de neteja i desinfecció generals.

o Nivells 1, 2, 3 i 4: les atraccions es poden habilitar en grups de màxim tres, i hi ha d'haver una distància mínima de vint-i-cinc metres entre grups d'atraccions. En cas que les atraccions siguin d'ús exclusivament individual (un usuari per viatge), no es comptabilitzen en el còmput total d'atraccions.

Dinovè. Disposar la pròrroga del termini establert en el punt sisè de l'Acord del Consell de Govern de 27 de novembre de 2020 per donar compliment a l'obligació d'instal·lar mesuradors de CO2 en determinats establiments fins al dia 1 de febrer de 2021. No obstant això, a partir del dia 15 de desembre serà obligatori per part dels establiments que no hagin complit la instal·lació d'aquests equipaments, en virtut del que estableix el Pla de Mesures Excepcionals de Prevenció, Contenció i Coordinació per Fer Front a la Crisi Sanitària Ocasionada per la COVID-19, aprovat per l'Acord del Consell de Govern de 27 de novembre de 2020, la presentació d'un justificant de comanda amb la confirmació de la compra, en el qual figurin les dades fiscals de l'establiment.

Vintè. Disposar que les previsions establertes per al nivell 4 als establiments de restauració i entreteniment i locals de joc i apostes a l'illa de Mallorca són exigibles a partir del dia 17 de desembre de 2020. Les previsions establertes per al nivell 4 a l'àmbit educatiu a l'apartat sisè no seran efectives fins dia 22 de desembre de 2020.

Vint-i-unè. Notificar aquest Acord a la Delegació del Govern a les Illes Balears, als consells insulars i als ajuntaments de les Illes Balears, així com a la direcció operativa del Pla Territorial de Protecció Civil de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (PLATERBAL) per a la transició cap a una nova normalitat derivada de la situació d'emergència de salut pública ocasionada per la COVID-19.

Corresponen a l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i als ajuntaments, en l'àmbit de les seves competències, les funcions de vigilància, inspecció i control del compliment correcte de les obligacions que preveu aquest Acord, a l'efecte de garantir-ne l'efectivitat. Amb aquesta finalitat, les administracions esmentades poden sol·licitar la col·laboració de les forces i cossos de seguretat de l'Estat. L'incompliment de les mesures pot ser sancionat de conformitat amb la normativa aplicable en matèria de salut pública.

Vint-i-dosè. Publicar aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Vint-i-tresè. Contra aquest Acord, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el mateix òrgan que el dicta, en el termini d'un mes comptador des que es publiqui, d'acord amb el que disposen els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, o, alternativament, un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, en el termini de dos mesos comptadors des que es publiqui, de conformitat amb el que disposen els articles 10 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Palma, 14 de desembre de 2020

La secretària del Consell de Govern Pilar Costa i Serra