Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

INSTITUT D'INDÚSTRIES CULTURALS DE LES ILLES BALEARS

Núm. 12653
Resolució de la presidenta de l’Institut d’Indústries Culturals de les Illes Balears de 16 de desembre de 2020 per la qual es modifiquen els punts primer, quart i onzè de la Resolució de 13 de desembre de 2019 per la qual es convoquen ajudes destinades al foment de les indústries culturals i creatives, mitjançant ajudes per a l’adquisició d’equips i maquinària nous

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Fets

1. El 14 de desembre de 2019 es va publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB núm.168) la Resolució de la presidenta de l'Institut d'Indústries Culturals de les Illes Balears (ICIB) de 13 de desembre de 2019 per la qual es convoquen ajudes destinades al foment de les indústries culturals i creatives, mitjançant ajudes per a l'adquisició d'equips i maquinària nous. Les ajudes consisteixen en dues línies destinades a l'adquisició d'actius fixos i a l'adquisició d'inversions immaterials associades a les indústries culturals: la línia A, que comprèn el període subvencionable des de l'1 de gener de 2019 fins al 31 de desembre de 2019, i la línia B, que comprèn el període subvencionable des de l'1 de gener de 2020 fins al 30 de novembre de 2020.

2. D'acord amb el punt quart de la Resolució esmentada, el crèdit inicial total assignat a la convocatòria és de 600.000 €, amb la possibilitat d'ampliar-lo, sempre que les disponibilitats pressupostàries ho permetin, mitjançant una resolució d'ampliació de crèdit.

3. El punt novè de la convocatòria estableix que, atesa la naturalesa d'aquestes ajudes, la selecció dels beneficiaris es regeix pel criteri de resolució per rigorós ordre d'entrada de les sol·licituds en el Registre General de l'ICIB, o en els registres i les oficines que preveu l'article 16 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

4. El 29 d'octubre de 2020 la directora de l'ICIB va resoldre diverses sol·licituds de la convocatòria d'ajudes destinades al foment de les indústries culturals i creatives, mitjançant ajudes per a l'adquisició d'equips i maquinària nous, línia B (BOIB núm.188, de 31 d'octubre). En aquest moment es va exhaurir el crèdit disponible i es varen deixar sense concessió sol·licituds que, tot i complir les condicions de la convocatòria, no podien ser aprovades per manca de crèdit pressupostari.

5. Atès que el crèdit assignat a aquesta convocatòria per a les ajudes de la línia B ha resultat insuficient per atendre totes les sol·licituds presentades, s'ha estimat oportú tramitar una transferència de crèdit a favor de l'ICIB per incrementar-lo en 100.000,00 €, amb càrrec al capítol 7 de despeses de l'ICIB.

6. En l'evolució actual de la pandèmia derivada de la COVID-19 i a causa d'estar de nou en un estat d'alerta, amb els efectes adversos que té sobre el sector cultural, l'ampliació de la dotació pressupostària d'aquesta convocatòria permet incrementar el nombre de concessions d'ajudes respecte de les sol·licituds que, complint els requisits de la convocatòria, no en varen poder ser beneficiàries abans per la manca de crèdit pressupostari.

Fonaments de dret

1. El Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre.

2. L'Ordre de la consellera d'Educació i Cultura d'1 de juliol de 2009 per la qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions en matèria d'educació i cultura (BOIB núm.100, d'11 de juliol). En particular, l'article 4.3, lletra b), preveu el següent:

b) L'import consignat inicialment es pot ampliar, mitjançant una resolució de modificació de la convocatòria, amb els efectes, si escau, que disposa l'article 57.3 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú. La modificació esmentada, llevat que s'estableixi una altra cosa, no implica que el termini per presentar sol·licituds s'ampliï, ni afecta la tramitació ordinària de les sol·licituds presentades i no resoltes expressament.

3. La Resolució de la presidenta de l'ICIB de 13 de desembre de 2019 per la qual es convoquen ajudes destinades al foment de les indústries culturals i creatives, mitjançant ajudes per a l'adquisició d'equips i maquinària nous. En el punt quart estableix el següent:

 

Quart. Partides pressupostàries

1. El crèdit assignat a aquesta convocatòria és de 600.000 € amb càrrec al capítol 4 del pressupost de l'Institut d'Indústries Culturals de les Illes Balears, dels quals 300.000 € seran imputables al pressupost del 2019 i 300.000 € al pressupost del 2020.

2. La concessió de les ajudes previstes en aquesta convocatòria queda condicionada a les disponibilitats pressupostàries que estableix el punt anterior.

3. Sempre que la disponibilitat pressupostària ho permeti, es pot incrementar l'import d'aquesta convocatòria. L'import consignat inicialment es pot ampliar mitjançant una resolució d'ampliació del crèdit assignat. Aquesta ampliació, tret que s'estableixi una altra cosa, no implica que el termini per presentar sol·licituds s'ampliï, i no afecta la tramitació ordinària de les sol·licituds presentades i no resoltes de forma expressa.

4. La Llei 2/2020, de 15 d'octubre, de mesures urgents i extraordinàries per a l'impuls de l'activitat econòmica i la simplificació administrativa en l'àmbit de les administracions públiques de les Illes Balears per pal·liar els efectes de la crisi ocasionada per la COVID-19. En el capítol IV regula un règim especial de concessió de subvencions i altres ajudes, aplicable tant als procediments de subvencions que pugui convocar l'ICIB per pal·liar els efectes econòmics i socials de caràcter negatiu produïts per la pandèmia, com als que ja té en tramitació en el moment que entra en vigor aquesta Llei.

L'article 29.c) de la Llei faculta l'òrgan competent per concedir la subvenció perquè atorgui un període extraordinari d'execució o de justificació quan el període corresponent ha vençut i hi ha raons excepcionals justificades degudament, d'acord amb l'article 54 del Reial decret llei 11/2020, de 31 de març, per qual s'adopten mesures urgents complementàries en l'àmbit social i econòmic per fer front al COVID-19.

5. L'augment de la dotació pressupostària destinada a la convocatòria i la previsió de concedir noves ajudes fins a l'import d'aquest increment justifica la necessitat d'ampliar el termini d'execució i de justificació de les inversions objecte de les ajudes de la línia B, previst en la convocatòria i que ha vençut. D'aquesta manera, ateses les circumstàncies actuals i els efectes que encara perduren de la pandèmia sobre el sector cultural, l'ampliació d'aquests terminis ha de facilitar a tots els beneficiaris de la convocatòria que puguin complir les seves obligacions.

6. Atesa aquesta nova circumstància, cal modificar la resolució de la convocatòria, a fi d'incrementar la partida pressupostaria assignada i d'ampliar també el període subvencionable i els terminis d'execució i de justificació prevists en els punts primer, quart i onzè de la convocatòria, respectivament, a l'efecte de possibilitar l'accés a la concessió de les persones beneficiàries que es poden veure beneficiades de l'increment en la partida pressupostària.

Per tot això, fent ús de les facultats que m'atribueix l'article 10.1.i) dels Estatuts de l'ICIB, aprovats pel Decret 50/2018, de 21 de desembre, dict la següent

Resolució

1. Modificar l'apartat 2 del punt primer de la Resolució de la presidenta de l'ICIB de 13 de desembre de 2019 per la qual es convoquen ajudes destinades al foment de les indústries culturals i creatives, mitjançant ajudes per a l'adquisició d'equips i maquinària nous, en el sentit següent:

2. Les ajudes consisteixen en dues línies de subvenció destinades a l'adquisició d'actius fixos i a l'adquisició d'inversions immaterials associades a les indústries culturals:

a) Línia A, que comprèn el període subvencionable des de l'1 de gener de 2019 fins al 31 de desembre de 2019.

b) Línia B, que comprèn el període subvencionable des de l'1 de gener de 2020 fins al 30 de novembre de 2020, excepte en el supòsit que la resolució de concessió de les ajudes sigui posterior a la data del 30 de novembre de 2020; en aquest supòsit, comprèn el període subvencionable des de l'1 de gener de 2020 fins al 28 de desembre de 2020.

2. Modificar l'apartat 1 del punt quart de la Resolució de la presidenta de l'ICIB de 13 de desembre de 2019 per la qual es convoquen ajudes destinades al foment de les indústries culturals i creatives, mitjançant ajudes per a l'adquisició d'equips i maquinària nous, en el sentit següent:

1. El crèdit assignat a aquesta convocatòria és de 700.000 € amb càrrec al capítol 7 del pressupost de l'Institut d'Indústries Culturals de les Illes Balears, 300.000 € dels quals són imputables al pressupost del 2019 i 400.000 €, al pressupost del 2020.

3. Modificar els apartats 3 i 4 del punt onzè de la Resolució de la presidenta de l'ICIB de 13 de desembre de 2019 per la qual es convoquen ajudes destinades al foment de les indústries culturals i creatives, mitjançant ajudes per a l'adquisició d'equips i maquinària nous, en el sentit següent:

3. Les inversions objecte de les ajudes s'han d'executar i pagar en els períodes següents:

Línia A: des del dia 1 de gener de 2019 fins al 31 de desembre de 2019 (ambdós inclosos).

Línia B: des del dia 1 de gener de 2020 fins al 30 de novembre de 2020, excepte en el supòsit que la resolució de concessió de les ajudes sigui posterior a la data del 30 de novembre de 2020; en aquest supòsit, és des del dia 1 de gener de 2020 fins al 28 de desembre de 2020.

El termini per justificar la realització de les activitats subvencionades de la línia A finalitza el 17 de gener de 2020. El termini per justificar les de la línia B finalitza el 30 de novembre, excepte en el supòsit que la resolució de concessió de les ajudes sigui posterior a la data del 30 de novembre de 2020; en aquest supòsit, finalitza el 28 de desembre de 2020.

Transcorregut el termini sense haver-se presentat, s'ha de requerir al beneficiari que, en el termini improrrogable de deu dies hàbils, presenti la justificació. La manca de presentació de la justificació en el termini establert en aquest apartat comporta l'exigència del reintegrament i la resta de responsabilitats establertes en la Llei general de subvencions. La presentació de la justificació en el termini addicional establert en aquest apartat no eximeix el beneficiari de les sancions que corresponguin de conformitat amb la Llei general de subvencions.

4. No tenen la consideració de justificants de la inversió subvencionada les factures emeses o els extractes bancaris fets amb anterioritat a l'1 de gener de 2019 ni amb posterioritat al 30 de novembre de 2020, tret que es tracti d'un pagament a compte per fer les comandes, i excepte en el supòsit que la resolució de concessió de les ajudes sigui posterior a la data del 30 de novembre de 2020; en aquest supòsit, no pot ser posterior al 28 de desembre de 2020, tret que es tracti d'un pagament a compte per fer les comandes.

4. Publicar aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant la presidenta de l'ICIB, en el termini d'un mes comptador a partir de l'endemà d'haver-se publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, i l'article 123 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu en el termini de dos mesos, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, comptadors des del dia hàbil següent a la finalització de la declaració de l'estat d'alarma a Espanya, d'acord amb la disposició addicional segona del Reial decret 463/2020, de 14 de març.

 

Palma, 16 de desembre de 2020

La presidenta de l'Institut d'Indústries Culturals de les Illes Balears ​​​​​​​Pilar Costa i Serra