Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE FELANITX

Núm. 12622
Aprovació definitiva de la modificació de l’ordenança fiscal reguladora de l’Impost sobre vehicles de tracció mecànica

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Una vegada finalitzat el termini d'exposició pública sense que s'hagin presentat al·legacions, ha resultat aprovada definitivament la modificació de l'ordenança fiscal reguladora de l'Impost sobre vehicles de tracció mecànica.

Es publica el text íntegre de la mateixa per la seva entrada en vigor i aplicació, en compliment del previst a l'article 17.4 del Reial Decret Legislatiu 2/2004 de 5 de març, pel qual s'aprova el Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals.

ORDENANÇA FISCAL REGULADORA DE L'IMPOST SOBRE VEHICLES DE TRACCIÓ MECÀNICA

Article 1.

D'acord amb el que preveu l'art. 59.1 c) del RDL 2/2004, de 5 de març, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, en aquest municipi s'estableix l'Impost sobre vehicles de tracció mecànica.

Aquest impost, el qual afecta tots els vehicles de tracció mecànica aptes per circular per la via pública, compresos a l'art. 2, es regeix per la present Ordenança i per les altres disposicions vigents o que es dictin d'ara endavant.

Article 2.

1. L'impost sobre vehicles de tracció mecànica és un tribut directe que grava la titularitat dels vehicles d'aquesta mena, aptes per circular per la via pública, sigui quina sigui la classe o categoria.

2. Es considera vehicle apte per circular el matriculat en els registres públics corresponents i mentre no hagi causat baixa. Als efectes d'aquest impost, també es consideren aptes els vehicles proveïts de permisos temporals i de matrícula turística.

3. No estan subjectes a aquest impost els vehicles que, donats de baixa en els registres per antiguitat del seu model, poden ser autoritzats per circular excepcionalment a exhibicions, certàmens o curses limitades a aquests tipus de vehicles.

Article 3.

1. Estaran exempts d'aquest impost els següents vehicles:

a. Els vehicles oficials de l'Estat, comunitats autònomes i entitats locals adscrits a la defensa nacional o a la seguretat ciutadana.

b. Els vehicles de representacions diplomàtiques, oficines consulars, agents diplomàtics i funcionaris consulars de carrera acreditats a Espanya, que siguin súbdits dels respectius països, externament identificats i a condició de reciprocitat en la seva extensió i grau.

Així mateix, els vehicles dels organismes internacionals amb seu o oficina a Espanya i dels seus funcionaris o membres amb estatut  diplomàtic.

També ho estaran, els vehicles respecte dels quals així es derivi del disposat en tractats o convenis internacionals.

c.  Les ambulàncies i altres vehicles directament destinats a l'assistència sanitària o al trasllat de ferits o malalts.

d.  Els vehicles per a persones amb mobilitat reduïda a que es refereix la lletra A de l'annex II del Reglament General de Vehicles, aprovat per Reial Decret 2822/1998, de 23 de desembre (RCL 1999, 204, 427).

Així mateix, estaran exempts els vehicles matriculats a nom de  minusvàlids per al seu ús exclusiu. Aquesta exempció s'aplicarà   mentre es mantinguin dites circumstàncies, tant als vehicles conduïts per persones amb discapacitat com als destinats al seu transport.

Les exempcions previstes en els dos paràgrafs anteriors no resultaran aplicables als subjectes passius beneficiaris de les mateixes per més  d'un vehicle, simultàniament.

A efectes del disposat en aquest paràgraf, es consideraran persones amb minusvalidesa aquells que tinguin aquesta condició legal en grau igual o superior al 33 per 100.

e. Els autobusos, microbusos i demés vehicles destinats o adscrits al servei de transport públic urbà, sempre que tinguin una capacitat que excedeixi de nou places, inclosa la del conductor.

f) Els tractors, remolcs, semiremolcs i maquinària proveïts de la Cartilla d'inspecció agrícola.

2. Per a poder gaudir de les exempcions a què es refereixen les lletres d) i f) de l'apartat 1, els interessats hauran d'instar la seva concessió indicant les característiques del vehicle, la seva matrícula i causa del benefici, acreditant la concurrència del mateix. Declarada aquesta per l'Administració municipal, s'expedirà un document que acrediti la seva concessió.

A més, en relació amb l'exempció prevista en el segon paràgraf de la lletra d) de l'apartat 1, l'interessat haurà d'aportar el certificat de la minusvalidesa emès per l'òrgan competent i justificar el destí del vehicle establert en aquella lletra davant l'Ajuntament. Quan la qualificació de la condició del disminuït sigui de caràcter provisional, l'exempció que en el seu cas es concedeixi tindrà com a màxim un període de validesa igual al de la donada en la certificació, comptat des de la data de la seva expedició. Transcorregut aquest període el vehicle tributarà íntegrament per la quota que li correspongui llevat que l'interessat sol·liciti novament l'exempció o la seva pròrroga acompanyada de la certificació corresponent.

3. Les exempcions sol·licitades amb posterioritat al meritament de l'impost, fins i tot quan la liquidació ha estat girada i encara no ha adquirit fermesa en el moment de la sol·licitud, produeix efectes en el mateix exercici sempre que s'hagin complert els requisits establerts per a tenir-hi dret, en el moment del meritament de l'impost.

Article 4. 

Són subjectes passius d'aquest impost les persones físiques o jurídiques i les entitats a què es refereix l'art. 33 de la Llei General Tributària, a nom del qual consti el vehicle en el permís de circulació.

Article 5.

Les Tarifes que s'aplicaran per a aquest impost seran les següents:

Potència i classe de vehicles

 Quota-Euros

A) Turismes: 

 De menys de 8 cavalls fiscals

 23,47

 De 8 fins a 11,99 cavalls fiscals

 63,39

 De 12 fins a 15,99 cavalls fiscals

 133,81

 De 16 fins a 19,99 cavalls fiscals

 166,67

 De més de 20 cavalls fiscals

 208,32

B) Autobusos 

 De menys de 21 places

 154,94

 De 21 a 50 places

 220,67

 De més de 50 places

 275,84

C) Camions: 

 De menys de 1.000 Kg de càrrega útil

 78,64

 De 1.000 a 2.999 Kg de càrrega útil

 154,94

 De 2.999 a 9.999 Kg de càrrega útil

 220,67

 De més de 9.999 Kg de càrrega útil

 275,84

D) Tractors: 

 De menys de 16 cavalls fiscals

 32,87

 De 16 a 25 cavalls fiscals

 51,65

 De més de 25 cavalls fiscals

 154,94

E) Remolcs i semiremolcs rossegats per vehicles  de tracció mecànica:

 De menys de 1.000 Kg de càrrega útil

 32,87

 De 1.000 a 2.999 Kg de càrrega útil

 51,65

 De més de 2.999 Kg de càrrega útil

 154,94

F) Altres vehicles: 

 Ciclomotors

 8,22

 Motocicletes fins a 125 c.c.

 8,22

 Motocicletes de 125 fins a 250 c.c.

 14,08

 Motocicletes de 250 fins a 500 c.c.

 28,18

 Motocicletes de 500 fins a 1.000 c.c.

 56,34

 Motocicletes de més de 1.000 c.c.

 112,68

Article 6.

1. El període impositiu coincideix amb l'any natural, llevat del cas de primera adquisició dels vehicles. En tal cas, el període impositiu començarà el dia de l'adquisició.

2. L'impost es merita el primer dia del període impositiu.

3. L'import de la quota de l'impost es prorratejarà per trimestres naturals en els casos de primera adquisició o baixa del vehicle.

Article 7.

En els supòsits de transmissió de la propietat d'un vehicle, el nou adquirent no està obligat a satisfer l'impost si algun dels seus anteriors propietaris ja ho ha satisfet, dins de l'exercici en què hagi tingut lloc la transmissió.

Article 8.

La gestió, liquidació, inspecció i recaptació, i també la revisió dels actes dictats en via de gestió tributària correspon a l'Ajuntament del domicili que consti en el permís de circulació del vehicle.

Article 9.

La inspecció i recaptació de l'impost s'ha de realitzar d'acord amb el previst a la Llei General Tributària i a les altres lleis del l'Estat reguladores de la matèria, així com a les disposicions dictades per al seu desenvolupament.

Article 10.

En tot allò relatiu a la qualificació de les infraccions tributàries i a la determinació de les sancions que per elles mateixes correspongui en cada cas, s'aplicarà el règim regulat a la Llei General Tributària i a les disposicions que la complementen i desenvolupen.

Article 11.  Bonificacions:

1. Gaudiran d'una bonificació del 100%, els vehicles declarats com a històrics o amb una antiguitat superior a 25 anys.

b) Els interessats hauran de sol·licitar individualment que se'ls apliqui aquesta bonificació, aportant la documentació pertinent de la qual es desprengui l'antiguitat del vehicle.

2. Els vehicles amb motor elèctric subjectes a aquest impost gaudiran d'una bonificació del 75% de la quota. Per a gaudir d'aquesta bonificació, els interessats han d'acompanyar a l'escrit de sol·licitud la fotocòpia de la documentació tècnica del vehicle.

Els vehicles bimodals (elèctric i gasolina, gas i gasolina o gasoil)  i els que utilitzin com a combustible gas natural comprimit, gaudiran d'una bonificació del 75% de la quota de l'impost. Per a gaudir d'aquesta bonificació, els interessats han d'acompanyar a l'escrit de sol·licitud la fotocòpia de la documentació tècnica del vehicle, on s'acrediti la concurrència del benefici fiscal.

3. Les bonificacions sol·licitades amb posterioritat al meritament de l'impost, fins i tot quan la liquidació ha estat girada i encara no ha adquirit fermesa en el moment de la sol·licitud, produeix efectes en el mateix exercici sempre que s'hagin complert els requisits establerts per a tenir-hi dret, en el moment del meritament de l'impost.

4. Bonificació per avançament en el pagament de l'impost i domiciliació del deute

Amb l'objectiu de facilitar el compliment de l'obligació tributària, s'estableix d'acord amb el que preveu l'article 9.1 del Text Refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, aprovat pel Reial Decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, un sistema especial de pagament de les quotes per rebut, que permetrà el fraccionament del deute en els termes prevists en aquesta ordenança, amb unes bonificacions que es detallen en els articles següents:

Aquest sistema especial de pagament serà d'aplicació als contribuents i altres obligats que sol·licitin la seva aplicació al conjunt de tots els seus rebuts del padró corresponent a l'impost sobre vehicles de tracció mecànica.

Els requisits que han de concórrer en el sol·licitant per poder-se acollir al sistema especial de pagament són:

a. Formular l'oportuna sol·licitud, abans del 31 de gener de l'any que es tracti.

b. No mantenir cap tipus de deutes en període executiu.

c. Efectuar pagaments mitjançant domiciliació bancària.

d. Efectuar els pagaments en qualsevol de les següents modalitats.

1er)  En vuit mensualitats (de març a octubre), la quantitat que figuri en el formulari de sol·licitud, fixada pels serveis de l'Ajuntament, equivalent al resultat de dividir per deu l'import dels rebuts liquidats pels sol·licitants en l'exercici immediatament anterior, i el mes de novembre, la quantitat resultant de deduir, a l'import dels rebuts del Padró a nom del sol·licitant, les quantitats ja pagades, aplicant-hi una bonificació del 5%. L'import d'aquesta bonificació  per cada contribuent és, com a màxim, de 25 euros i, en aquest cas, la bonificació es distribuirà proporcionalment a l'import dels rebuts. En el supòsit que el deute del sol·licitant estigui cobert i existeixi un sobrant, es procedirà d'ofici a la devolució.

2ón) En tres pagaments trimestrals( març, maig, agost) la quantitat que figuri en el formulari de sol·licitud, fixada pels serveis de l'Ajuntament, equivalent al resultat de dividir per quatre l'import del conjunt de rebuts de l'impost sobre vehicles de tracció mecànica liquidats al sol·licitant en l'exercici immediatament anterior; i el mes de novembre, la quantitat resultant de deduir, a l'import dels rebuts del Padró a nom del sol·licitant, les quantitats ja pagades, aplicant-hi una bonificació del 5%. L'import d'aquesta bonificació per cada contribuent és, com a màxim, de 25 euros i, en aquest cas, la bonificació es distribuirà proporcionalment a l'import dels rebuts. En el supòsit que el deute del sol·licitant estigui cobert i existeixi un sobrant, es procedirà d'ofici a la devolució.

3er.) En un sol pagament únic (de març a juliol) la quantitat que figuri en el formulari de sol·licitud, fixada pels serveis de l'Ajuntament; i el mes de novembre, la quantitat resultant de deduir, a l'import dels rebuts del Padró a nom del sol·licitant, la quantitat ja pagada, aplicant-hi una bonificació del 5%. L'import d'aquesta bonificació per cada contribuent és, com a màxim, de 60 euros i, en aquest cas, la bonificació es distribuirà proporcionalment a l'import dels rebuts. En el supòsit que el deute del sol·licitant estigui cobert i existeixi un sobrant, es procedirà d'ofici a la devolució.

e. Efectuar els pagaments mitjançant domiciliació bancària.

f. L'acolliment al sistema especial de pagament es prorrogarà automàticament per a l'exercici següent sempre que l'interessat no manifesti la seva renúncia expressa i no tingui deutes pendents de pagament en període executiu.

h. Si el sol·licitant incorregués en l'impagament de qualsevol càrrec del sistema especial de pagament, aquest restarà sense cap efecte, es perdrà el dret a la bonificació i s'haurà de pagar el deute total segons les normes del sistema normal de pagament. Es podrà, no obstant això, sol·licitar la devolució de les quantitats ja pagades.

El sistema especial de pagament no suposa cap alteració dels terminis per exercir els recursos ni qualsevol altre aspecte de la gestió tributària, que es seguirà regint per la seva normativa específica.

Disposició addicional

Les modificacions produïdes per Llei de Pressupostos Generals de l'Estat o altra norma de rang legal que afectin a qualsevol element d'aquest Impost, seran d'aplicació automàtica dins de l'àmbit d'aquesta ordenança.

Disposició final

La present ordenança fiscal entrarà en vigor a partir de dia 1 de gener de 2021, prèvia publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, atès l'article 17.4 del RDL 2/2004, continuant la seva vigència fins la seva derogació o modificació.

Contra aquest acord, que és definitiu en via administrativa, es pot interposar recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos, comptats a partir del dia següent al de la publicació d'aquest anunci en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Tot això sens perjudici de l'exercici de qualsevol altre recurs que hom trobi pertinent.

   

Felanitx, 15 de desembre de 2020

El batle

Jaume Monserrat Vaquer