Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE SÓLLER

Núm. 12618
Aprovació definitiva de la modificació de l'Ordenança reguladora de l'impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Per acord de Ple de data 21 d'octubre de 2020 es va aprovar inicialment la modificació de l'Ordenança fiscal reguladora de l'Impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica. Finalitzat el període d'exposició pública no s'han presentat al-legacions i en conseqüència l'acord d'aprovació inicial esdevé definitiu.

Seguits doncs tots el tràmits reglamentaris es publica el texte íntegre de l'Ordenança que queda redactat de la següent manera:

ORDENANÇA FISCAL REGULADORA DE L'IMPOST SOBRE VEHICLES DE TRACCIÓ MECÀNICA DE L'AJUNTAMENT DE SÓLLER

ARTICLE 1. Fonament Legal

Aquesta Entitat Local, en ús de les facultats contingudes en els articles 133.2 i 142 de la Constitució Espanyola, d'acord amb el que es disposa en els articles 105 i 106 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, Reguladora de les Bases del Règim Local, i de conformitat amb l'establert en l'article 15 en concordança amb l'article 59.1 del text refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, aprovat per Reial decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, regula en aquest terme municipal l'Impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica, que es regirà per la present Ordenança fiscal, les normes de la qual atenen al previst en els articles 92 a 99 del citat text refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, aprovat per Reial decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març.

ARTICLE 2. Naturalesa i Fet Imposable

1. L'Impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica és un Tribut directe que grava la titularitat dels vehicles d'aquesta naturalesa, aptes per circular per les vies públiques, qualssevol que siguin la seva classe i la categoria.

2. Es considera vehicle apte per a la circulació el que hagués estat matriculat en els Registres públics corresponents i mentre no hagi causat baixa en aquests. A l'efecte d'aquest Impost, també es consideraran aptes els vehicles proveïts de permisos temporals i matrícula turística.

Per tant, constitueix el fet imposable la titularitat de vehicles gravats per l'impost, aptes per circular per vies públiques, a nom de la persona o entitat que consti en el permís de circulació d'aquell

3. No estan subjectes a l'Impost:

a) Els vehicles que, havent estat donats de baixa en els Registres per antiguitat del seu model, puguin ser autoritzats per circular excepcionalment en ocasió d'exhibicions, certàmens o carreres limitades a les d'aquesta naturalesa.

b) Els remolcs i semiremolcs arrossegats per vehicles de tracció mecànica la càrrega útil de la qual no sigui superior a 750 kg.

ARTICLE 3. Exempcions

1. Estaran exempts de l'Impost:

a) Els vehicles oficials de l'Estat, Comunitats Autònomes i Entitats Locals adscrits a la defensa nacional o a la seguretat ciutadana.

b) Els vehicles de representacions diplomàtiques, oficines consulars, agents diplomàtics i funcionaris consulars de carrera acreditats a Espanya, que siguin súbdits dels respectius països, externament identificats i a condició de reciprocitat en la seva extensió i grau.

Així mateix, els vehicles dels Organismes Internacionals amb seu o oficina a Espanya i dels seus funcionaris o membres amb estatut diplomàtic.

c) Els vehicles respecte dels quals així es derivi del que es disposa en Tractats o Convenis Internacionals.

d) Les ambulàncies i altres vehicles directament destinats a l'assistència sanitària o al trasllat de ferits o malalts.

e) Els vehicles per a persones de mobilitat reduïda a què es refereix la lletra A de l'Annex II del Reglament General de Vehicles, aprovat per Reial decret 2822/1998, de 23 de desembre. Es tracta de vehicles la tara dels quals no és superior a 350 kg i que, per construcció, no poden aconseguir en pla una velocitat superior a 45 km/h, projectats i construïts especialment (i no merament adaptats) per a l'ús de persones amb alguna disfunció o incapacitat física.

Així mateix, estan exempts els vehicles matriculats a nom de persones amb discapacitat per al seu ús exclusiu. Aquesta exempció s'aplicarà mentre que es mantinguin dites circumstàncies, tant als vehicles conduïts per persones amb discapacitat com als destinats al seu transport.

Les exempcions previstes en els dos paràgrafs anteriors no resultaran aplicables als subjectes passius beneficiaris d'aquestes per més d'un vehicle simultàniament.

A l'efecte del que es disposa en aquest paràgraf, es consideraran persones amb discapacitat els qui tinguin aquesta condició legal en grau igual o superior al 33%.

f) Els autobusos, microbusos i altres vehicles destinats o adscrits al servei de transport públic urbà, sempre que tinguin una capacitat que excedeixi de nou places, inclosa la del conductor.

g) Els tractors, remolcs, semiremolcs i maquinària proveïts de Cartilla d'Inspecció Agrícola.

2. Per poder aplicar les exempcions a què es refereixen els paràgrafs e) i g) de l'apartat 1 d'aquest article, els interessats hauran d'instar la seva concessió indicant les característiques del vehicle, la seva matrícula i la causa del benefici.

Totes les exempcions dels punts anteriors, es concediran a instància de part, i seran efectives a partir de l'any següent al de la seva tramitació, o del mateix anys, si es demana abans d'un mes de la data d'aprovació del padró municipal anual de dit impost. No podran tenir mai, caràcter retroactiu. Els sol·licitants hauran d'aportar la documentació acreditativa del compliment dels requisits exigits per a la seva concessió.

Per gaudir de les exempcions dels punts anteriors, serà necessari un certificat que acrediti estar al corrent de pagament de totes les obligacions tributàries d'aquest Ajuntament.

ARTICLE 4. Subjectes Passius

Són subjectes passius d'aquest Impost les persones físiques o jurídiques i les Entitats a què es refereix l'article 35.4 de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, General Tributària, al nom de la qual consti el vehicle en el permís de circulació.

ARTICLE 5. Quota

1. Sobre les quotes de tarifa assenyalades en el quadre contingut en l'article 95.1 del text refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, aprovat per Reial decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, s'aplicaran els següents coeficients d'increment:

Classe de vehicle

Coeficient d'increment

A) Turismes

1,72

B) Autobusos

1,72

C) Camions

1,72

D) Tractors

1,72

E) Remolcs i semiremolcs arrossegats per vehicles de tracció mecànica

1,72

F) Altres vehicles

1,72

2. Com a conseqüència del previst a l'apartat anterior, el quadre de tarifes vigent en aquest Municipi serà el següent:

Classe de vehicle i potència

Quota (Euros)

A) Turismes

 

De menys de 8 cavalls fiscals

21,70

De 8 fins a 11,99 cavalls fiscals

58,60

De 12 fins a 15,99 cavalls fiscals

123,70

De 16 fins a 19,99 cavalls fiscals

154,10

De 20 cavalls fiscals d'ara endavant

192,60

B) Autobusos

 

De menys de 21 places

143,30

De 21 a 50 places

204,10

De més de 50 places

255,10

C) Camions

 

De menys de 1000 kg de càrrega útil

72,70

De 1000 a 2999 kg de càrrega útil

143,30

De més de 2999 a 9999 kg de càrrega útil

204,10

De més de 9999 kg de càrrega útil

255,10

D) Tractors

 

De menys de 16 cavalls fiscals

30,40

De 16 a 25 cavalls fiscals

47,80

De més de 25 cavalls fiscals

143,30

E) Remolcs i semiremolcs arrossegats per vehicles de tracció mecànica

 

De 751 a 999 kg de càrrega útil

30,40

De 1000 a 2999 kg de càrrega útil

47,80

De més de 2999 kg de càrrega útil

143,30

F) Altres vehicles

 

Ciclomotors

7,60

Motocicletes fins a 125 cm³

7,60

Motocicletes de més de 125 fins a 250 cm³

13

Motocicletes de més de 250 a 500 cm³

26,10

Motocicletes de més de 500 a 1000 cm³

52,10

Motocicletes de més de 1000 cm³

104,20

3. A l'efecte de l'aplicació de les anteriors tarifes, i la determinació de les diverses classes de vehicles, s'estarà al que es disposa en el text refós de la Llei sobre Tràfic, Circulació de Vehicles a Motor i Seguretat Vial, aprovat per Reial decret Legislatiu 6/2015, de 30 d'octubre, i disposicions complementàries, especialment el Reglament General de Vehicles, aprovat per Reial decret 2822/1998, de 23 de desembre.

4. Es tindran en compte les següents regles:

1a. En tot cas, dins de la categoria de «tractors», hauran d'incloure's, els «tracto camions» i els «tractors i la maquinària per a obres i serveis».

2a. Els «tot terrenys» hauran de qualificar-se com a turismes.

3a. Les «furgonetes mixtes» o «vehicles mixts adaptables» són automòbils especialment disposats per al transport, simultani o no, de mercaderies i persones fins a un màxim de 9 inclòs el conductor, i en els quals es poden substituir eventualment la càrrega, parcial o totalment, per persones mitjançant l'addició d'assentaments.

Aquests vehicles tributaran d'acord als següents criteris:

a) Com a turisme, si la carga útil autoritzada es inferior o igual a 525 kg.

b) Com a camió, si el vehicle està autoritzat a transportar més de 525 kg. de carga útil.

4a. Els «motocarros» són vehicles de tres rodes dotats de caixa o plataforma per al transport de coses, i tindran la consideració, a l'efecte de l'Impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica, de «motocicletes».

Tributaran per la capacitat de la seva cilindrada.

5a. Els «vehicles articulats» són un conjunt de vehicles format per un automòbil i un semiremolc.

Tributarà simultàniament i per separat el que porti la potència d'arrossegament i el semiremolc arrossegat.

6a. Els «conjunts de vehicles o trens de carretera» són un grup de vehicles acoblats que participen en la circulació com una unitat.

Tributaran com a «camió».

7a. Els «vehicles especials» són vehicles autopropulsats o remolcats concebuts i construïts per realitzar obres o serveis determinats i que, per les seves característiques, estan exceptuats de complir alguna de les condicions tècniques exigides en el Codi o sobrepassen permanentment els límits establerts en aquest per a pesos o dimensions, així com la màquina agrícola i els seus remolcs.

Les màquines autopropulsades que puguin circular per les vies públiques sense ser transportades o arrossegades per altres vehicles de tracció mecànica tributaran per les tarifes corresponents als «tractors».

8a. Les motocicletes elèctriques tindran la consideració, a efectes d'aquest impost, de motocicletes fins a 125 c.c. i els vehicles de motor elèctric tindran la consideració de turismes de 8 a 11,99 cavalls fiscals. Aquest punt es mantindrà fins que es reguli en la Llei d'Hisendes Locals, moment en el qual serà d'aplicació l'esmentada norma.

ARTICLE 6. Bonificacions

1. S'estableixen les següents bonificacions de les quotes:

a) Una bonificació del 50% de la quota tributària a favor de:

-Els vehicles elèctrics i els que utilitzin pel seu funcionament exclusivament fonts d'energia no contaminant podran gaudir d'una bonificació del 50% de la quota de l'impost.

-Els vehicles híbrids (motor elèctric-benzina, elèctric-gasoil o elèctric-gas), que estiguin homologats de fàbrica, podran gaudir d'una bonificació del 50% de la quota.

b) Una bonificació del 100 % a favor dels vehicles històrics o aquells que tinguin una antiguitat mínima de vint-i-cinc anys, comptats a partir de la data de la seva fabricació o, si aquesta no es conegués, prenent com tal la de la seva primera matriculació o, en defecte d'això, la data en què el corresponent tipus o variant es va deixar de fabricar, en els termes previstos en l'article 1 del Reglament de Vehicles Històrics, aprovat per Reial decret 1247/1995, de 14 de juliol.

Totes bonificacions dels punts anteriors, es concediran a instància de part, i seran efectives a partir de l'any següent al de la seva tramitació, o del mateix anys, si es demana abans d'un mes de la data d'aprovació del padró municipal anual de dit impost. No podran tenir mai, caràcter retroactiu. Els sol·licitants hauran d'aportar la documentació acreditativa del compliment dels requisits exigits per a la seva concessió.

Per gaudir de les bonificacions dels punts anteriors, serà necessari un certificat que acrediti estar al corrent de pagament de totes les obligacions tributàries d'aquest Ajuntament.

ARTICLE 7. Període Impositiu i Meritació

1. El període impositiu coincideix amb l'any natural, excepte en el cas de primera adquisició de vehicles. En aquest cas, el període impositiu començarà el dia en què es produeixi aquesta adquisició.

2. L'Impost es reporta el primer dia del període impositiu.

3. L'import de la quota de l'Impost es prorratejarà per trimestres naturals en els casos de primera adquisició o baixa definitiva del vehicle.

Quan escaigui el prorrateig de la quota per alta del vehicle, el subjecte passiu vindrà obligat a satisfer la part d'aquesta quota corresponent als trimestres de l'any que resten per transcórrer inclòs aquell en el qual tingui lloc la referida alta.

Quan escaigui el prorrateig per baixa definitiva del vehicle, el subjecte passiu vindrà obligat a satisfer la part de la quota corresponent als trimestres de l'any que hagin transcorregut inclòs aquell en el qual hagi tingut lloc la referida baixa.

Quan l'Ajuntament conegui la baixa del vehicle abans de l'elaboració del document de cobrança, l'Impost es liquidarà amb el prorrateig de la quota que correspongui.

Quan la baixa del vehicle tingui lloc amb posterioritat a l'elaboració del document de cobrament i s'hagi fet efectiu el pagament de l'Impost, el subjecte passiu podrà sol·licitar la devolució de la part de la quota corresponent.

En els supòsits de transferència o canvi de domicili amb transcendència tributària la quota serà irreductible i l'obligat al pagament de l'Impost serà qui figuri com a titular del vehicle en el permís de circulació el dia primer de gener i en els casos de primera adquisició el dia en què es produeixi aquesta adquisició.

ARTICLE 8. Gestió

1. Normes de gestió.

1. Correspon a aquest Ajuntament la gestió, liquidació, inspecció i recaptació, així com la revisió dels actes dictats en via de gestió tributària dels vehicles que, en els corresponents permisos de circulació, constin domiciliats en el Municipi de Sóller, amb base en el que es disposa en l'article 97 del text refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, aprovat per Reial decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març.

2. En els supòsits d'adquisició i primera matriculació dels vehicles o quan aquests es reformin, de manera que alteri la seva classificació a l'efecte del present Imposat, els subjectes passius presentaran davant l'Administració municipal i amb caràcter previ a la seva matriculació en la Prefectura provincial de trànsit autoliquidació a l'efecte de la qual s'emplenarà l'imprès aprovat per aquest Ajuntament fent constar els elements tributaris determinants de la quota a ingressar.

S'acompanyarà:

a) Certificat de Característiques Tècniques.

b) DNI del subjecte passiu.

La liquidació es podrà presentar per l'interessat o pel seu representant.

Simultàniament a la presentació de l'autoliquidació, el subjecte passiu ingressarà l'import de la quota de l'Impost resultant d'aquesta.

Aquesta autoliquidació tindrà la consideració de liquidació provisional, mentre que per l'Administració municipal no es comprovi que aquesta s'ha efectuat mitjançant la correcta aplicació de les normes reguladores de l'Impost.

L'oficina gestora, després de verificar que el pagament s'ha fet en la quantia correcta, deixarà constància de la verificació en l'imprès de declaració.

3. En els supòsits de vehicles ja matriculats o declarats aptes per circular, l'Impost es gestiona a partir del Padró anual d'aquest.

Les modificacions del Padró es fonamentaran en les dades del Registre de Tràfic i en les Comunicacions de la Prefectura de Tràfic relatives a altes, baixes, transferències, reformes dels vehicles, sempre que s'alteri la seva classificació a l'efecte d'aquest Impost, i canvis de domicili.

El Padró de l'Impost s'exposarà al públic per un termini de 15 dies naturals perquè els interessats puguin examinar-ho i, si escau, formular les reclamacions oportunes. L'exposició al públic del Padró s'anunciarà en Butlletí Oficial de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i produirà els efectes de notificació de la liquidació a cadascun dels subjectes passius.

El termini d'ingrés dels deutes de cobrament per rebut notificades col·lectivament es determinarà cada any i s'anunciarà públicament en el Butlletí Oficial de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i en el tauler d'anuncis de l'Ajuntament.

Finalitzat el termini de pagament voluntari sense que el deute s'hi hagi satisfet, s'iniciarà el període executiu de recaptació, la qual cosa comporta la meritació del recàrrec del 20% de l'import del deute no ingressat, així com el dels interessos de demora corresponents.

Aquest recàrrec serà del 5% quan el deute s'ingressi abans que hagi estat notificada al deutor la Provisió de constrenyiment, i del 10% quan se satisfaci la totalitat del deute i el propi recàrrec abans de la finalització del termini previst a l'apartat 5 de l'article 62 de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, General Tributària.

4. No obstant això, una vegada abonada la quota de l'Impost, si algun contribuent es creu amb dret a la devolució podrà sol·licitar-la dins del termini determinat a aquest efecte i per alguna de les causes previstes en la Legislació vigent.

2. Altes, baixes, reformes dels vehicles quan s'altera la seva classificació a l'efecte de l'Impost, transferències i canvis de domicili.

1. Els qui sol·licitin davant la Prefectura provincial de trànsit la matriculació o la certificació d'aptitud per circular d'un vehicle hauran d'acreditar prèviament el pagament de l'Impost.

2. Els titulars dels vehicles, quan comuniquin a la Prefectura provincial de trànsit la reforma d'aquests, sempre que alteri la seva classificació a l'efecte d'aquest Impost, així com també en els casos de transferència, de canvi de domicili que consti en el permís de circulació del vehicle, o de baixa d'aquests vehicles, hauran d'acreditar prèviament davant la referida Prefectura Provincial el pagament de l'últim rebut presentat al cobrament de l'Impost, sense perjudici de què sigui exigible per via de gestió i inspecció el pagament de tots els deutes per aquest concepte reportades, liquidades, presentades al cobrament i no prescrites. S'exceptua de la referida obligació d'acreditació el supòsit de les baixes definitives de vehicles amb quinze o més anys d'antiguitat.

3. Les Prefectures provincials de trànsit no tramitaran els expedients, si no s'acredita el pagament de l'Impost en els termes establerts als apartats anteriors.

 

3. Robatoris de vehicles.

En el cas de robatoris de vehicles, prèvia sol·licitud i justificació documental, podrà concedir-se la baixa provisional en l'Impost amb efectes des de l'exercici següent al robatori, prorratejant-se la quota de l'exercici del robatori per trimestres naturals. Per això serà necessari presentar justificant de comunicació de la baixa de la DGT (Direcció General de Trànsit).

La recuperació del vehicle motivarà la represa de l'obligació de contribuir des d'aquesta recuperació. A aquest efecte els titulars dels vehicles hauran de comunicar la seva recuperació a la Policia Municipal en el termini de quinze dies des de la data en què es produeixi, la que donarà trasllat de la recuperació a l'oficina gestora del Tribut.

ARTICLE 9. Règim d'Infraccions i Sancions

En els casos d'incompliment de les obligacions establertes en la present Ordenança, d'acord amb el que es preveu en l'article 11 del text refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, aprovat per Reial decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, s'aplicarà el règim d'infraccions i sancions regulat en la Llei General Tributària i en les disposicions que la complementin i desenvolupin.

DISPOSICIÓ ADDICIONAL ÚNICA

Les modificacions produïdes per la Llei de Pressupostos Generals de l'Estat o qualsevol altra norma de rang legal que afectin qualsevol element del present Imposat, seran d'aplicació automàtica dins de l'àmbit d'aquesta Ordenança.

DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA

Els vehicles que, amb anterioritat a l'entrada en vigor de la Llei 51/2002, de 27 de desembre, resultant exempts de l'Impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica per aplicació de l'anterior redacció de l'article 94.1.d) de la Llei 39/1988, de 28 de desembre, Reguladora de les Hisendes Locals, no compleixin els requisits fixats per a l'exempció en la nova redacció donada per la Llei 51/2002, a aquest precepte, continuaran tenint dret a l'aplicació de l'exempció prevista en la redacció anterior del citat precepte, mentre que el vehicle mantingui els requisits fixats en aquesta per a tal exempció.

DISPOSICIÓ FINAL ÚNICA

La present Ordenança fiscal, entrarà en vigor el mateix dia de la seva publicació en el Butlletí Oficial de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i serà d'aplicació a partir del dia 1 de gener de 2021 romanent en vigor fins a la seva modificació o derogació expresses.

 

Sóller, 16 de desembre de 2020

El batle ​​​​​​​Carlos Simarro Vicens