Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 12531
Acord del Consell de Govern de 14 de desembre de 2020 pel qual s’aprova assignar a l’Institut d’Estadística de les Illes Balears (IBESTAT) l’execució de l’operació estadística 77 306 006, «Estudi de la distribució de la renda disponible de les llars», i la seva incorporació als corresponents instruments de planificació i programació de l’estadística oficial de la Comunitat Autònoma

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

L'article 17 de la Llei 3/2002, de 17 de maig, d'estadística de les Illes Balears, modificada per la Llei 1/2010, de 17 de maig (BOIB núm. 80, de 29 de maig de 2010) i per la Llei 5/2017, de 25 de juliol (BOIB núm. 92, de 29 de juliol de 2017), estableix que el Pla d'Estadística és l'instrument de promoció, d'ordenació i de planificació de l'activitat estadística d'interès per a la comunitat autònoma de les Illes Balears. Els plans d'estadística s'han d'aprovar mitjançant un decret del Govern i la seva vigència és de quatre anys, si no s'indica el contrari. En els plans es determina de manera genèrica quins són els objectius estadístics del Govern, els procediments que han de regular la coordinació del sistema estadístic balear i la relació de les operacions estadístiques que es consideren d'interès autonòmic.

L'article 18 de la Llei esmentada estableix que els plans d'estadística s'han de desplegar mitjançant programes anuals, els quals són aprovats per acord del Consell de Govern i tenen com a finalitat conèixer durant cada exercici les operacions que s'han de dur a terme, les unitats estadístiques responsables de l'execució i les principals característiques tècniques d'aquestes operacions.

L'article 19 estableix que, mitjançant un acord de Consell de Govern, durant el període de vigència del programa anual, el Govern pot aprovar la inclusió d'altres estadístiques d'interès de la Comunitat Autònoma en els programes corresponents.

Arran de la instància del Parlament de les Illes Balears al Consell Econòmic i Social de les Illes Balears (CES) per a la realització d'un estudi sobre la realitat present i la dinàmica de reproducció de la pobresa a les nostres illes, els impactes que tindria sobre les illes l'aplicació d'una renda bàsica universal i les condicions d'aplicabilitat d'una prestació com aquesta, cal que l'IBESTAT dugui a terme l'execució de l'operació estadística 77 306 006, «Estudi de la distribució de la renda disponible de les llars», la finalitat de la qual és analitzar la distribució de la renda disponible de les llars i realitzar simulacions dels efectes de les prestacions socials sobre aquesta distribució, per obtenir una visió general i territorialitzada sobre el repartiment de la renda a la comunitat autònoma de les Illes Balears, així com la dinàmica de reproducció de la pobresa.

Per a l'execució de l'esmentada operació és necessari comptar amb la col·laboració de l'Agència Estatal d'Administració Tributària, AEAT, ja que la informació en origen que es requereix per a la seva elaboració, es correspon, fonamentalment, amb les dades referents a les rendes percebudes pels membres de les llars residents a les Illes Balears.

El fet que l'«Estudi sobre la distribució de la renda disponible de les llars» no estigui reconegut de manera específica per aquests instruments de planificació suposa un entrebanc per a la seva plena realització. Per aquesta raó, és fonamental reconèixer aquesta activitat  estadística de manera específica.

En aquest sentit, la realització de l'operació estadística «Estudi de la distribució de la renda disponible de les llars» serà una eina imprescindible per poder dur a terme la col·laboració amb el CES que permetrà la consecució de l'encàrrec parlamentari.

Amb aquest Acord de Consell de Govern s'assigna a l'IBESTAT la realització d'aquesta operació estadística, alhora que se l'habilita per poder dur a terme totes aquelles activitats que siguin necessàries per executar-la.

Per tot això, el Consell de Govern, a proposta del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, en la sessió de 14 de desembre de 2020, adoptà, entre d'altres, l'Acord següent:

Primer. Aprovar la inclusió de l'operació estadística amb número d'activitat  77 306 006, «Estudi de la distribució de la renda disponible de les llars» com a activitat assignada a l'Institut d'Estadística de les Illes Balears pel que fa al Programa Anual d'Estadística de 2020.

Segon. Modificar els annexos del Programa 2020 en els termes següents:

Annex 1: s'ha d'incorporar d'acord amb la seva classificació per àrea i secció temàtica, indicant el número d'activitat i la denominació (77 306 006, Estudi de la distribució de la renda disponible de les llars).

Annex 2: s'ha d'incorporar com a operació assignada a l'IBESTAT (secció 77), indicant el número d'activitat i la denominació (77 306 006, Estudi de la distribució de la renda disponible de les llars).

 Annex 3: s'han d'indicar les característiques tècniques següents:

Núm. d'identificació:

77 306 006

Denominació:

Estudi de la distribució de la renda disponible de les llars

Àrea:    

Societat

Secció temàtica:

Nivell, qualitat i condicions de vida

Objectiu o finalitats:

Analitzar la distribució de la renda disponible de les llars així com realitzar simulacions dels efectes de les prestacions socials sobre aquesta distribució

Població o col·lectiu:

Llars conformades per residents a les Illes Balears

Variables principals:

Renda bruta disponible, salaris, rendes del capital, etc.

Àmbit geogràfic:             

Autonòmic

Desagregació territorial:

Municipal

Organismes participants:

Institut Nacional d'Estadística i Agència Estatal d'Administració Tributària 

Cost estimatiu:

Irrellevant

Obligació de col·laborar:

-

Compensació:

No

Suport difusió:

No correspon

Calendari difusió:

No correspon

Estat de l'operació:

En projecte

Annex 5: s'ha d'incorporar com a operació al Pla d'Estadística 2018-2021, indicant el número d'activitat i la denominació (77 306 006, Estudi de la distribució de la renda disponible de les llars).

Tercer. Ordenar als responsables de l'IBESTAT la seva execució, d'acord amb els paràmetres que es fixen en aquest Acord, així com en el Pla d'Estadística de les Illes Balears vigent i la Llei 3/2002, de 17 de maig, d'estadística de les Illes Balears.

Quart. Disposar que aquest Acord ha de desplegar els seus efectes des de la seva publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears fins a l'aprovació del nou programa anual d'estadística.

Cinquè. Publicar aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 14 de desembre de 2020

La secretària del Consell de Govern Pilar Costa i Serra