Secció I. Disposicions generals
AJUNTAMENT DE PORRERES
Núm. 12498
Aprovació definitiva de la modificació de l'ordenança municipal núm. 13 reguladora de l'ocupació de la via pública amb taules, cadires, mercaderies i altres elements i estructures auxiliars
Per Acord del Ple de data 28 de setembre de 2020 es va aprovar definitivament la modificació dels articles 17, 18, 20, 21 i 31 de l'Ordenança reguladora núm. 13 de l'ocupació de la via pública amb taules, cadires, mercaderies i altres elements i estructures auxiliars, l'edicte del qual es va publicar en el BOIB núm. 19 de 17 d'octubre de 2020. Atès que durant el termini d'exposició pública no s'han presentat al·legacions, el text esdevé definitiu i es publica a l'efecte dels articles 70.2 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, Reguladora de les Bases del Règim Local.
"L'Ajuntament de Porreres té la necessitat de modificar l'ordenança municipal reguladora de l'ocupació de la via pública amb taules, cadires, mercaderies i altres elements i estructures auxiliars i de conformitat amb el que es disposa en els articles 22.2.d) i 49 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, Reguladora de les Bases del Règim Local, el Ple adopta per unanimitat el següent ACORD
PRIMER. Aprovar inicialment la modificació dels articles 17, 18, 20, 21 i 31 de l'Ordenança municipal reguladora de l'ocupació de la via pública amb taules, cadires, mercaderies i altres elements i estructures auxiliars amb la redacció que s'indica a l'annex I.
SEGON. Sotmetre aquesta modificació de l'Ordenança municipal a informació pública i audiència dels interessats, amb publicació en el Butlletí Oficial i tauler d'anuncis de l'Ajuntament, pel termini de trenta dies perquè puguin presentar reclamacions o suggeriments, que seran resoltes per la Corporació. Si no es presenten reclamacions o suggeriments en l'esmentat termini, es considerarà aprovada definitivament sense necessitat d'acord exprés pel Ple.
Annex I
Article 17.
Estructures auxiliars que poden ser objecte de llicència d'ocupació de la via pública
Es consideren estructures auxiliars que es poden instal·lar a la via pública: plataformes, baranes de protecció o balises, paravents o mampares i tendals.
1. Amb caràcter general queda prohibit perforar el paviment o fixar-hi qualsevol element que pugui ser-ne causa de deteriorament. No obstant l'anterior, es permeten aquestes operacions quan estiguin degudament justificades segons l'indret a ocupar i es realitzin sota la supervisió dels serveis tècnics municipals.
2. Les persones titulars dels establiments autoritzats són les responsables de desmuntar o retirar els elements o el mobiliari que ocupa la via pública els dies de fort vent o tempesta. En especial han de retirar-se els para-sols, tendals i mampares sempre que hi hagi la previsió de climatologia adversa.
3. Amb caràcter previ a l'adquisició d'aquests elements, la persona interessada ha de presentar documentació escrita i gràfica en què es descriguin suficientment les formes, colors, dimensions, impacte dins l'entorn, ancoratge, seguretat, etc., per tal que l'Ajuntament determini la possibilitat o impossibilitat d'autoritzar-los o, si escau, determini les condicions específiques en què pot autoritzar-se la instal·lació d'aquests elements.
Quan la persona interessada disposi de la conformitat de l'Ajuntament per a la instal·lació de l'estructura auxiliar, ha de sol·licitar l'ocupació de la via pública amb els elements de mobiliari urbà i amb la incorporació de l'estructura auxiliar segons els requisits i condicions que estableix aquesta Ordenança.
Article 18.
Condicions que ha de complir el mobiliari i les infraestructures auxiliars
1) Cadires/tamborets
Han de ser de tipus individual. No és permesa la utilització de bancs o elements similars. I no s'admeten diferents models en la mateixa terrassa. Excepcionalment i baix autorització prèvia es podrà permetre la instal·lació d'elements de diferent model i/o color, els quals seguiran un criteri de disseny preestablert. S'haurà de justificar mitjançant documentació gràfica suficient.
2) Ombrel·les i para-sols
S'entén per ombrel·la o para-sol aquell estri usat per resguardar del sol, d'estructura i tela lleugera i fàcilment plegable, d'una sola columna i tela de planta circular o poligonal. Totes les ombrel·les del mateix establiment han de ser d'un únic color, o bé seguir un criteri de disseny degudament justificat. Amb caràcter general queda prohibit perforar el paviment o fixar-hi aquests elements quan puguin ser-ne causa de deteriorament. No obstant l'anterior, es permeten aquestes operacions quan estiguin degudament justificades segons l'indret a ocupar i es realitzin sota la supervisió dels serveis tècnics municipals, i una vegada finalitzat el període d'ocupació s'ha de restituir el paviment a l'estat original.
3) Tendals
S'entén per tendal aquell estri normalment de major mida que els para-sols, de tela i més consistent, suportat per una estructura.
Els tendals només es poden en aquells emplaçaments en què la configuració i l'extensió urbanística ho permetin.
La base ha de ser de disseny i pes suficient per garantir-ne l'estabilitat en qualsevol circumstància i ocasionar el mínim obstacle al pas. Els peus no es poden ancorar o fixar al paviment mitjançant obra o grampons.
No obstant l'anterior, es permeten aquestes operacions quan estiguin degudament justificades segons l'indret a ocupar i es realitzin sota la supervisió dels serveis tècnics municipals, i una vegada finalitzat el període d'ocupació s'ha de restituir el paviment a l'estat original.
4) Paravents o mampares
Es poden autoritzar mampares, tanques i paravents. Han de ser transparents o parcialment transparents a un mínim d'un 50% de la seva superfície, i sense ancoratges en terra. En qualsevol cas, no es permet un tancament complet amb aquests elements als quatre costats; als costats perpendiculars a façana, s'haurà de mantenir un pas lliure mínim d'1,5 metres.
En tot cas la instal·lació de paravents ha de respectar els espais mínims fixats en aquesta Ordenança per al pas de vianants. El sortint del paravent no pot excedir en cap cas del sortint del tendal en aquells establiments que en tinguin. Les mampares poden ser de dos tipus:
- Rígides, amb peus, separades del paviment un mínim de 5 cm, i d'una alçada no superior a 1,50 m.
- Flexibles, lleugeres, enrotllables amb suport des del tendal, i ancoratges al tendal. L'altura anirà en funció de l'altura del tendal.
5) Expositors de mercaderies
Queda prohibida l'ocupació de la via pública amb mercaderies col·locades directament damunt la voravia. Les mercaderies sempre han d'estar col·locades damunt expositors, i han de reunir unes condicions òptimes de seguretat i salubritat.
Els expositors han d'estar dotats d'elements de subjecció suficients per garantir-ne la immobilització i l'estabilitat perquè no tombin durant la utilització. L'estructura no ha de tenir caires vius. I no està permesa la realització d'ancoratges en el paviment per a assegurar-ne l'estabilitat.
6) Estufes o calefactors exteriors
Són aquells elements de climatització de l'exterior, elèctrics o amb gas butà o propà.
Condicions comunes a tots els elements:
No han de dur cap classe de propaganda publicitària i han de ser de materials tradicionals i característiques que no desdiguin amb l'entorn on han d'estar situats, sense perjudici del que estableix l'annex I de l'Ordre de 6/7/1992 de la Conselleria de Turisme del Govern Balear, a l'apartat de requisits tècnics generals, l'aplicació dels quals és competència del CIM. A aquests efectes és preceptiu emetre un informe tècnic del Departament d'Urbanisme sobre la idoneïtat d'aquests elements, amb caràcter previ a l'autorització.
Solament s'admet la inserció del logotip i la denominació de l'establiment però amb unes proporcions justificades.
L'Ajuntament pot establir, a determinats emplaçaments que necessitin una especial protecció, ordenant-ne l'ús, unes condicions més restrictives o diferents de les establertes amb caràcter general en aquest capítol, respecte als requisits que ha de complir el mobiliari i les infraestructures.
Article 20.
Condicions generals en la delimitació i ubicació de la superfície de via pública susceptible d'ocupació temporal
1. Amb caràcter general s'estableix que cal deixar una franja per al pas de vianants entre la línia de façana i les instal·lacions autoritzades, la qual serà mínim 1,8 m pel pas dels vianants, llevat d'aquells supòsits especials en què per raons específiques es pugui determinar una amplada superior a l'esmentada més amunt o bé situar el pas de vianants entre les instal·lacions i la calçada, sempre prèvia autorització municipal.
Excepcionalment, en zones urbanes consolidades, i amb les condicions previstes per la normativa autonòmica si escau, es permetran estrenyiments puntuals sempre que l'amplada lliure de pas resultant no sigui inferior a 1,50 m.
2. Amb caràcter general la llargada màxima autoritzada per a l'ocupació s'ha de correspondre amb la façana de l'establiment o negoci. Excepcionalment, quan estigui degudament justificat, es pot ocupar més enllà de la llargada de la façana de l'establiment respecte del qual se sol·licita l'ocupació.
3. Amb caràcter general les ocupacions s'han d'autoritzar sempre al damunt de la vorera, respectant el pas de vianants, i la calçada es reserva per a la circulació i l'estacionament de vehicles. En el supòsit d'ocupació en zones que no són de vianants, quan la voravia tingui menys de 4 metres s'admet la col·locació de taules, cadires i ombrel·les a la calçada, concretament a la zona destinada a aparcaments de vehicles. En tot cas s'haurà de complir el que disposa aquesta Ordenança.
4. L'ocupació de la via pública mai no ha d'impedir o obstaculitzar la circulació dels vianants o dels vehicles, l'entrada als edificis, zones d'ocupació de càrrega i descàrrega, passos de vianants, accessos per al pas de vehicles a immobles, guals o sortides d'emergència, boques de reg, registres de serveis urbans, parades de bus i altres espais que l'Ajuntament de Porreres pugui decidir d'acord amb les condicions urbanístiques, mediambientals, de trànsit o altres d'interès general.
Sempre que l'ocupació pugui suposar un impacte visual que no permeti visualitzar la façana, s'ha d'interrompre l'ocupació cada 6 m i s'ha de deixar un espai d'1,8 m per al pas de vianants.
6. De forma general no s'autoritza l'ocupació simultània de la calçada i la vorera.
Article 21.
Ocupacions situades damunt la calçada en carrers i avingudes de trànsit rodat
1. Aquestes ocupacions estan condicionades per l'amplada mínima de 3 m que ha de tenir el carril o carrils de circulació de vehicles. Es pot establir una amplada comuna a totes o a part de les ocupacions d'un mateix carrer o zona per criteris d'homogeneïtzació de l'impacte estètic.
2. En tot cas, solament es permet l'ocupació de la calçada amb taules, cadires i ombrel·les, paravents rígids i estufes o calefactors exteriors, i no amb mercaderies o altres elements, i poden estar col·locades damunt una plataforma o suport d'un material acústicament respectuós amb l'entorn, o bé, delimitades mitjançant altres elements prèvia autorització municipal.
Haurà d'estar tancada a manera de terrassa, a la qual no es pot tenir accés des de la calçada.
Només s'autoritza l'ocupació de la via pública amb taules, cadires, ombrel·les i plataformes o suports per aquesta, als establiments d'hoteleria i de restauració, particularment els restaurants, els cafès, les cafeteries, les cerveseries, les tavernes i els bars.
3. Per a l'ocupació de la calçada amb taules, cadires i ombrel·les quan impliqui la supressió d'aparcaments de vehicles, s'estableix la distinció segons que l'aparcament de vehicles es trobi permès en línia o cordó, o en bateria.
En ambdós supòsits, la superfície màxima a ocupar no pot ser superior a la que estableix aquesta Ordenança, depenent de si l'ocupació implica supressió d'aparcament en línia o cordó, o en bateria, i en tot cas aquesta superfície ha d'estar tancada a manera de terrassa que separi físicament l'espai destinat a taules i cadires de la resta d'aparcament.
4. En qualsevol cas, perquè es pugui autoritzar l'ocupació de la calçada han de concórrer els requisits establerts per la Policia Local depenent de l'indret a ocupar. Amb caràcter general per a la instal·lació han de concórrer els següents requisits:
- Si l'ocupació es fa mitjançant una plataforma de suport, s'ha d'instal·lar de manera que no hi hagi cap escaló entre la calçada i la vorera.
- S'ha de deixar lliure el desguàs.
- Ha d'estar perfectament senyalitzada i visible per als usuaris de la resta de la calçada.
- Ha d'estar degudament tancada, de tal manera que impedeixi la sortida de la clientela cap a la calçada.
- Ha de dur bandes reflectants en els caires i a la base de la plataforma.
5. En les tarimes, les taules i cadires han de tenir protegits els extrems de les cames amb gomes per evitar l'emissió de renous quan aquests elements siguin arrossegats, tant quan ho faci la clientela com el personal de l'establiment just en el moment de la retirada de les taules i cadires.
A aquests efectes, amb caràcter previ a la sol·licitud d'ocupació de la calçada i amb caràcter previ a l'adquisició d'aquesta, les persones interessades han de sol·licitar i obtenir informe favorable de la Policia Local sobre l'adequació de l'ocupació de la calçada i sobre la idoneïtat d'aquesta, i també informe tècnic favorable quant a la idoneïtat dels materials, el disseny proposat i l'estructura.
6. En el supòsit que es vulgui instal·lar una plataforma pel suport de les instal·lacions, aquesta ha de disposar d'informe tècnic favorable pel que fa al transmissor de renous i vibracions. La plataforma ha de ser autoritzada juntament amb la sol·licitud d'ocupació de la via pública.
7. L'Ajuntament, mitjançant el servei de la Policia Local, pot dictar les instruccions complementàries que estimi adients per raons de trànsit per al desenvolupament d'aquesta Ordenança, i modificar, si cal, les dimensions de les terrasses.
OBLIGACIONS DE LES PERSONES TITULARS DE LA LLICÈNCIA
Article 31.
Les persones titulars de la llicència d'ocupació de la via pública, o la volada, tenen l'obligació de:
a) Respectar el nombre i condicions dels elements per als quals s'ha atorgat llicència.
b) Respectar estrictament la superfície o espai, o volada, per a la qual se li ha atorgat llicència d'ocupació temporal i precària.
c) Mantenir la superfície o espai de la via pública ocupada temporalment, així com els elements que s'hi contenguin, en les degudes condicions de neteja, manteniment, ordre, decor, ornat, salubritat i higiene.
Per això, s'han d'adoptar les mesures necessàries per mantenir neta la via pública i el seu entorn, disposant dels corresponents elements de recollida i emmagatzemament dels residus que es puguin generar, de conformitat a la vigent ordenança de neteja.
No es permet emmagatzemar o acaramullar productes o materials a la via pública, ni tampoc residus propis de les instal·lacions, tant per raons d'estètica com d'higiene.
d) No impedir mai el pas de vianants ni veïnats i veïnades, respectant les mesures mínimes de pas que estableix aquesta Ordenança.
e) Respectar els horaris que es fixin, garantint la convivència ciutadana.
f) Respectar les condicions que s'estableixin a l'atorgament de la llicència i/o aquelles altres obligacions específiques que s'hi puguin incloure per raons d'interès públic.
g) Retirar les instal·lacions autoritzades en tancar l'establiment. Es podran emmagatzemar a l'exterior de l'establiment, sempre respectant el pas de vianants. S'eximeixen d'aquesta condició les que estan autoritzades a la calçada en carrers i avingudes de trànsit rodat.
h) Retirar els elements de la zona o espai de via pública per a l'ocupació de la qual disposava de llicència a partir del cessament o paralització de l'activitat o negoci, de la finalització del termini de la llicència, o quan se'n produeixi la caducitat o revocació.
i) Si l'establiment es troba tancat per vacances s'han de retirar tots els elements de la via pública. Els establiments amb terrassa ubicada a la calçada, que disposen de plataforma per al suport de les instal·lacions, o bé, que es troben delimitades amb altres elements autoritzats, no estan obligats a retirar la plataforma o els elements que la delimiten.
j) Garantir en tot cas l'accés de vehicles d'emergència en les zones de vianants o d'accés restringit.
k) Respectar les prohibicions contingudes en aquesta Ordenança.
l) No utilitzar de forma abusiva l'ocupació autoritzada.
m) Retirar tots els elements instal·lats a la via pública quan ho demani l'Ajuntament, en haver-hi circumstàncies que així ho requereixin com la celebració de festes locals, actes cívics, culturals, religiosos, etc."
Contra el present Acord, s'interposarà recurs contenciós-administratiu, davant la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia, en el termini de dos mesos a comptar des de l'endemà a la publicació del present anuncio, de conformitat amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, de la Jurisdicció Contenciós-Administrativa.
Porreres, 11 de desembre de 2020
La secretària interventora
María del Mar Estarellas Pascual