Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

PRESIDÈNCIA DE LES ILLES BALEARS

Núm. 12191
Decret 19/2020, de 4 de desembre, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s’adopten mesures temporals i excepcionals per raó de salut pública per a la contenció de la COVID-19 en el municipi de sa Pobla, a l’empara de la declaració de l’estat d’alarma

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

En el moment actual, i atès que a Espanya, com també a la majoria de països europeus, es registra una tendència ascendent en el nombre de casos de SARS-CoV-2, amb incidències que situen la major part del territori en un nivell de risc alt o molt alt d'acord amb els estàndards internacionals i els nacionals establerts en el document d'Actuacions de resposta coordinada per al control de la transmissió de la COVID-19, aprovat en el Ple del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut el passat dia 22 d'octubre de 2020.; el Govern de l'Estat, a l'empara del que disposen l'article 116 de la Constitució i les lletres b) i d) de l'article 4 de la Llei orgànica 4/1981, d'1 de juny, dels estats d'alarma, excepció i setge, ha declarat novament l'estat d'alarma per contenir la propagació d'infeccions causades pel SARS-CoV-2, en tot el territori espanyol, mitjançant el Reial decret 926/2020, de 25 d'octubre.

Durant el període de vigència de l'estat d'alarma activat i les pròrrogues successives, en cada comunitat autònoma i ciutat amb estatut d'autonomia, l'autoritat competent delegada, ho és qui exerceix la presidència de la comunitat autònoma o ciutat amb estatut d'autonomia, en els termes establerts en el Reial decret, i les autoritats competents delegades queden habilitades per dictar, per delegació del Govern de l'Estat, les ordres, resolucions i disposicions per a l'aplicació del que preveuen els articles 5 a 11.

L'estat d'alarma declarat pel Reial decret 926/2020, de 25 d'octubre, estableix, amb determinades excepcions, en l'article 5, la limitació de la llibertat de circulació de les persones en horari nocturn durant el període comprés entre les 23.00 i les 06.00 hores, amb la finalitat d'evitar al màxim l'expansió de la infecció durant aquest període de temps, atès que en aquesta franja horària s'han produït molts contagis en les darreres setmanes. Aquesta franja es pot modular a cada comunitat autònoma o en un territori determinat, en funció de la situació epidemiològica concreta.

Així mateix, l'article 6 estableix la possibilitat de limitar l'entrada i sortida dels territoris de les comunitats autònomes i ciutats amb estatut d'autonomia, així com d'àmbits territorials de caràcter geogràficament inferior, amb unes certes excepcions, amb el propòsit de reduir substancialment la mobilitat del virus.

També, en l'article 7, estableix la possibilitat de limitar la permanència de grups de persones en espais públics i privats, i, en l'article 8, la possibilitat que les autoritats delegades puguin limitar la permanència de persones en llocs de culte.

D'aquesta manera es persegueix la reducció de la mobilitat social de manera significativa i, per tant, es pretén detenir l'expansió de l'epidèmia.

Tant les limitacions a la permanència de grups de persones, com les referides a l'entrada i sortida de territoris seran eficaces en el territori de cada comunitat autònoma o ciutat amb estatut d'autonomia quan l'autoritat competent delegada respectiva ho determini, la qual també podrà modular, flexibilitzar i suspendre l'aplicació d'aquestes mesures.

Finalment, el Reial decret preveu la possibilitat que les comunitats autònomes puguin imposar la realització de prestacions personals obligatòries en l'àmbit dels seus sistemes sanitaris i sociosanitaris, sempre que això resulti imprescindible per a respondre a la situació d'emergència sanitària.

En tot cas, durant la vigència de l'estat d'alarma, les administracions sanitàries competents en salut pública, en el que no preveu el Reial decret, han de continuar adoptant les mesures necessàries per a afrontar la situació d'emergència de salut pública ocasionada per la COVID19, conformement a la legislació sanitària, en particular, a la Llei orgànica 3/1986, de 14 d'abril, de mesures especials en matèria de salut pública; la Llei 14/1986, de 25 d'abril, general de sanitat, i la Llei 33/2011, de 4 d'octubre, general de salut pública, així com a la normativa autonòmica corresponent.

No obstant això, en una situació epidemiològica com l'actual, resulta imprescindible combinar les mesures previstes en la legislació sanitària amb unes altres de l'àmbit del dret d'excepció, tal com recullen els articles 116.2 de la Constitució espanyola i quart i següents de la Llei orgànica

La situació epidemiològica en el municipi de sa Pobla determina l'adopció de mesures especials de contenció de l'activitat econòmica, laboral i social en matèria de salut pública per frenar la transmissió del SARS-CoV-2 i protegir la salut de la població d'aquest àmbit territorial i també de la resta del territori de les Illes Balears, a l'empara del Reial decret 926/2020, de 25 d'octubre, pel qual es declara l'estat d'alarma per contenir la propagació d'infeccions causades pel SARS-CoV-2, atès que, tenint en compte la situació epidemiològica d'aquest municipi, i atès que hi ha un risc molt elevat de transmetre-hi la malaltia, cal adoptar mesures més rigoroses de control i prevenció de la malaltia que les que s'han adoptat fins ara.

En les dates immediatament anteriors a aquest Decret el municipi de sa Pobla presenta una IA14 al voltant dels 800 casos per 100.000 habitants que, per tant, se situa més de tretze vegades per sobre de les xifres que el Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC) considera de risc, i una taxa de positivitat de les proves diagnòstiques superior al 14 %, dades que, al seu torn, es troben onze punts percentuals per sobre de la recomanació d'aquest organisme, que situa un territori en risc epidemiològic quan aquesta taxa supera el 3 %. A més, la seva IA14 quasi quadruplica la que es dona a les Illes Balears de forma global.

Atesa aquesta situació epidemiològica, és necessari que es valorin actuacions sanitàries i de restriccions de la interacció social, dirigides a controlar la situació epidemiològica al nucli urbà del municipi de sa Pobla, per aturar els brots de la COVID-19 declarats.

Així doncs, d'acord amb el que ha estat exposat, atesos els brots i contagis de la COVID-19 que s'han confirmat en el municipi de sa Pobla, a l'efecte d'evitar la possible expansió descontrolada de la COVID-19 i protegir la població del risc de contagi, cal adoptar mesures de prevenció que afecten els desplaçaments personals, així com el desenvolupament de diverses activitats que, per les característiques que tenen, poden afavorir la propagació del virus.

Per tot això, d'acord amb l'habilitació establerta en l'article 2.2 del Reial decret 926/2020, de 25 d'octubre, pel qual es declara l'estat d'alarma per contenir la propagació d'infeccions causades pel SARS-CoV-2, dict el següent

DECRET

Primer. S'adopten, amb caràcter transitori i per un període de quinze dies naturals, mesures de prevenció temporals i excepcionals per fer front a l'evolució desfavorable de l'epidèmia de la COVID-19 en el municipi de sa Pobla.

Segon. Es disposa que, en l'àmbit territorial del municipi de sa Pobla, s'han d'aplicar les limitacions de la llibertat de circulació de les persones en horari nocturn, en els termes següents:

1.La limitació de la llibertat de circulació de les persones en horari nocturn, prevista en l'article 5 del Reial decret 926/20, de 25 octubre, pel qual es declara l'estat d'alarma per contenir la propagació d'infeccions causades pel SARS-CoV-2, i l'article 2 del Decret 10/2020, de 26 d'octubre, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen mesures en el territori de les Illes Balears com a conseqüència de la declaració de l'estat d'alarma per fer front a la situació d'emergència sanitària provocada per la COVID-19, s'estableix, per al municipi de sa Pobla, entre les 22.00 hores i les 06.00 hores.

2.Conseqüentment, estan prohibits tots els desplaçaments i la circulació per les vies públiques durant aquest horari.

3.S'exclouen d'aquesta prohibició els desplaçaments de caràcter essencial, degudament justificats, següents:

-Desplaçament per assistència sanitària d'urgència i per anar a la farmàcia per raons d'urgència, sempre que sigui a la més propera al domicili o al centre sanitari al qual s'ha acudit, així com per assistència veterinària urgent.

-Desplaçament de persones treballadores i dels seus representants per anar o tornar del centre de treball en els casos en què el treball no es pugui realitzar en modalitat de treball a distància o teletreball, així com aquells desplaçaments inherents al desenvolupament de les funcions pròpies del lloc de treball o de la seva activitat professional o empresarial.

S'hi inclouen els desplaçaments de persones professionals o voluntàries degudament acreditades per a realitzar serveis essencials, sanitaris i socials.

-Cura de persones grans, menors d'edat, persones dependents, amb discapacitat o especialment vulnerables per motius inajornables.

S'hi inclouen els desplaçaments per necessitats de persones amb trastorns de la conducta, discapacitat o malaltia que requereixin activitat a l'exterior per al seu benestar emocional o de salut, quan estigui degudament justificat per professionals sanitaris o socials amb el certificat corresponent.

-Actuacions urgents davant d'òrgans judicials o dependències policials.

-Retorn al lloc de residència habitual després d'haver realitzat les activitats permeses relacionades anteriorment.

-Causa de força major o una altra situació de necessitat justificada.

S'hi inclouen els desplaçaments justificats a ports i aeroports o des d'aquestes infraestructures, el retorn al lloc de residència provinent d'un centre educatiu amb horari nocturn i el retorn al domicili en sortir d'una activitat cultural o d'una activitat esportiva federada.

-Qualsevol altra activitat de naturalesa anàloga, degudament acreditada.

-Proveïment de carburant en benzineres o estacions de servei, quan resulti necessari per a la realització de les activitats previstes en els paràgrafs anteriors.

4.L'horari d'obertura i tancament al públic de les activitats de serveis i de comerç al detall i de restauració, i de les activitats culturals, d'espectacles públics, recreatives i esportives autoritzades, en cas que no estigui establert o no sigui coherent amb la limitació establerta en aquest article, s'haurà d'adaptar de tal manera que les persones usuàries o participants puguin complir-la.

Tercer.- Es recomana que es restringeixin les entrades i sortides del municipi de sa Pobla a la cobertura de les necessitats més essencials, com ara:

a) Assistència a centres, serveis i establiments sanitaris.

b) Compliment d'obligacions laborals, professionals o empresarials.

c) Assistència a centres docents i educatius, incloent-hi les escoletes d'educació infantil.

d) Assistència i cura de gent gran, persones menors, dependents, persones amb discapacitat o persones especialment vulnerables.

e) Per desplaçar-se a entitats financeres i d'assegurances.

f) Per dur a terme actuacions requerides o urgents davant dels òrgans públics, judicials o notarials.

g) Per fer renovacions de permisos i documentació oficial, així com altres tràmits administratius inajornables.

h) Per fer exàmens o proves oficials inajornables.

i) Per causa de força major o situació de necessitat.

j) Qualsevol altra activitat de naturalesa anàloga.

Es recomana així mateix que la població romangui a ca seva i es desaconsellen els desplaçaments i la realització d'activitats no imprescindibles.

Així mateix es recorda que la circulació de persones residents a sa Pobla s'ha de dur a terme respectant les mesures de protecció individual i col·lectiva establertes per les autoritats competents i la conveniència de limitar els contactes, tant com sigui possible, a les persones que integren el grup de convivència habitual.

Quart. Les mesures que conté aquest Decret són aplicables a totes les persones que es trobin en el municipi de sa Pobla i hi circulin, així com a les persones titulars de qualsevol activitat econòmica, empresarial o establiment d'ús públic o obert al públic ubicat en aquest municipi.

Cinquè. En tot allò que no preveu aquest Decret i en el que hi sigui compatible, s'han d'aplicar, en l'àmbit territorial afectat per aquest Decret, les mesures que, amb caràcter general, estableix el Decret 18/2020, de 27 de novembre, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'actualitzen les mesures establertes com a conseqüència de la declaració de l'estat d'alarma per fer front a la situació d'emergència sanitària provocada per la COVID-19, i es vinculen als nivells d'alerta sanitària, com també les que es contenen en el nou Pla de Mesures Excepcionals de Prevenció, Contenció i Coordinació per Fer Front a la Crisi Sanitària Ocasionada per la COVID-19.

Sisè. Els incompliments individualitzats del que disposa aquest Decret poden ser constitutius d'una infracció administrativa d'acord amb el que estableix el Decret llei 11/2020, de 10 de juliol, pel qual s'estableix un règim sancionador específic per fer front als incompliments de les disposicions dictades per pal·liar els efectes de la crisi ocasionada per la COVID-19.

Setè. Contra aquest Decret, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el mateix òrgan que el dicta, en el termini d'un mes comptador des de la publicació, d'acord amb els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, o, alternativament, un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Suprem, en el termini de dos mesos comptadors des de la publicació, de conformitat amb els articles 12 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

Vuitè. Aquest Decret produeix efectes a partir de les 22.00 hores del dia 5 de desembre de 2020 i manté l'eficàcia durant quinze dies.

Palma, 4 de desembre de 2020

La presidenta Francesca Lluch Armengol i Socias